Zprávy

0:00
/
0:00

Vyjednávači ODS, TOP 09 a VV jednají o boji s korupcí

Ve sněmovně opět zasedli vyjednávači stran možné budoucí vládní koalice. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chtějí dnes dokončit jednání o kapitolách boje s korupcí a právu. "Chceme definitivně dořešit téma, které se týká spravedlnosti, boje proti korupci, veřejné správy. Začneme se bavit i o dalších programových okruzích, jako je podnikání, jako jsou veřejné finance," řekl již dnes dopoledne k dnešnímu jednání K9 nově jmenovaný premiér a předseda ODS Petr Nečas. O ultimátu VV, které chtějí křeslo ministra vnitra pro svého předsedu Radka Johna, prý řeč nebude. "Kdybychom vždy na K9 probírali mediální vyjádření toho nebo onoho člověka z našich tří stran, byť je třeba sám členem K9, tak bychom asi na těch jednáních nic jiného nedělali," podotkl Nečas. Personální věci se začnou podle něho probírat, až bude většinová shoda na programu. "Tu zatím nemáme," dodal. Vyjednávačka VV Karolína Peake, která se dnešního jednání rovněž účastní, ještě před schůzkou oznámila, že její strana křeslo ministra vnitra pro Johna požaduje. VV podle ní nepovažují prosazení protikorupčních opatření do koaliční smlouvy za dostatečné. Podle VV musí být ministerstvo vnitra garantem důvěryhodnosti a zárukou prosazení protikorupčního programu se má stát předseda VV John, uvedla Peake.

V rámci boje proti korupci se už strany shodly například na tom, že maximálně zprůhlední zadávání veřejných zakázek a zvýší trestní sazby pro úplatné úředníky. Chtějí také prosadit zavedení evidence a zveřejňování, jak v konkrétních případech hlasovali ministři, krajští a obecní zastupitelé. Navrhují i zvláštní protikorupční státní zastupitelství a zvláštní soudy nebo soudní senáty.

Návrh koalice na omezení poslanecké imunity dorazil do sněmovny

Návrh stran ODS, TOP 09 a VV na omezení poslanecké imunity dorazil do sněmovny. V nejbližší době ho posoudí vláda, poté se jím bude moci zabývat sněmovna. Ačkoliv je k prosazení návrhu třeba ústavní většina 120 hlasů a rodící se koalice jich má pouze 118, návrh zřejmě projde. S největší pravděpodobností ho podpoří i ČSSD. Návrh tří stran, které vyjednávají o koalici, počítá s tím, že poslanci by mohli být za své prohřešky trestáni po uplynutí volebního období. V současnosti je imunita na činy spáchané během volebního období neomezená. Pokud poslanec spáchá přestupek nebo trestný čin, policie požádá sněmovnu o vydání ke stíhání. Ta o jeho vydání hlasuje. Pokud jej nevydá, poslanec nemůže být za prohřešek stíhaný ani po vypršení mandátu. To by měla novela změnit. "ČSSD dlouhodobě podporuje návrhy na omezení imunity, proto jsme připraveni o návrhu koalice okamžitě a seriózně jednat," sdělil dnes ČTK předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Jasné zatím není stanovisko komunistů. "Považuji to za alibismus, protože koalice původně hovořila o mnohem tvrdším omezení imunity. Ta se měla vztahovat pouze na projevy," uvedl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Vláda přidá 25 milionů na odškodné vyhozeným za totality z VŠ

Vláda premiéra Jana Fischera v demisi dnes rozhodla o uvolnění 25 milionů korun na odškodné pro lidi, kteří byli za komunistické totality v letech 1948 až 1956 z politických důvodů vyloučeni z vysokých škol. Podle premiéra Fischera je odškodnění lidí, kterým bylo znemožněno dostudovat, morální záležitostí. Ministři dnes jednali hlavně o tom, z jakých zdrojů odškodné vyplatit. Nakonec zvítězil návrh ministryně školství Miroslavy Kopicové, který počítá s uvolněním 25 milionů z vládní rozpočtové rezervy, uvedl Fischer. Lidé vyhození z politických důvodů z vysokých škol mají nárok na finanční odškodné ve výši 100.000 korun. Ministerstvo školství původně počítalo s tím, že takových lidí bude asi 500. Úřad na výplaty obdržel 50 milionů korun. Zájemců se ale objevilo dvojnásobné množství, tedy téměř 1000. Právě proto ministryně Kopicová žádala vládu o dalších 25 milionů. Stejnou částku pak dá ministerstvo na výplaty ze svého rozpočtu. Žadatelé se přitom mohou hlásit až do konce příštího roku.

Zvýšení plateb státu za zdravotní pojištěnce uzavře až nová vláda

Vláda premiéra Jana Fischera, která je od pátku v demisi, nechá rozhodnutí o zvýšení státních plateb za zdravotní pojištěnce na nové vládě. Jednání o této otázce, která by rozpočet zatížila dalšími asi 3,2 miliardami korun, dnes kabinet přerušil na dva měsíce. Podle Fischera nelze tuto otázku vytrhnout z celkové diskuse o přípravě státního rozpočtu na příští rok. Podle představ ministryně zdravotnictví měla platba stoupnout o 44 korun na 767 korun měsíčně, takže by tímto způsobem stát za rok do zdravotnictví poslal přes 55 miliard, tedy právě o 3,2 miliardy víc než letos. Požadavek ministryně podporovali lékaři i zdravotní pojišťovny. Premiér a také ministr financí Eduard Janota dávali dosud najevo opačný názor. Fischer dnes zdůraznil, že debata nad tématem byla velmi obtížná. Kabinet si je podle něj vědom toho, že pokud se nová vláda rozhodne platby zvýšit, ocitne se v časovém skluzu.

Vláda: Offsety už nepřekročí hodnotu zbrojních zakázek

Hodnota offsetových programů v budoucnu již nepřekročí objem zbrojních kontraktů, kterých se týkají. Úpravu pravidel pro tyto programy průmyslové spolupráce dnes schválila vláda, která je od pátku v demisi. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl premiér Jan Fischer. Například u stíhaček Gripen byl s jejich dodavatelem dohodnut offsetový program ve výši 130 procent hodnoty smlouvy o pronájmu těchto nadzvukových letounů. "Revize pravidel souvisí s implementací kodexu chování v offsetech. Česká republika se stala jeho signatářem v rámci svého členství v Evropské obranné agentuře," sdělil ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Náklady na boj s pandemií činily dosud 336 milionů korun

Veškerá opatření učiněná ke snížení dopadů pandemie prasečí chřipky stála dosud státní rozpočet 336 milionů korun. Novinářům to dnes řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (ODS). O nákladech pandemie dnes ministerstvo informovalo vládu. Největší položkou byl nákup antivirotika Relenza za 185 milionů, vakcín za 150 milionů korun a pomocného materiálu za 658.000 korun. "Celkové náklady na pořízení vakcíny, jehel a stříkaček a antivirotik se vyšplhaly na 336 milionů korun," řekla Jurásková. V tom nejsou zahrnuty náklady na rozvoz vakcín, skladování a likvidaci. Podle ministryně budou činit do pěti milionů korun. "Celkové částky budeme mít k dispozici koncem června," dodala. "ČR byla při nákupu očkovacích látek i antivirotik velmi konzervativní, náklady jsou podle mého názoru přiměřené, odpovídají riziku," prohlásila ministryně. Ptačí chřipka měla úmrtnost 70 procent, Česko se muselo podle doporučení světových organizací připravit i na tuto možnost v případě pandemie prasečí chřipky, dodal hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Rath: Středočeský kraj uvažuje o omezení žákovského jízdného

Středočeský kraj uvažuje o omezení úhrady žákovského jízdného. Důvodem jsou avizovaná úsporná opatření nově vznikající vlády, řekl dnes novinářům hejtman David Rath (ČSSD). Doprava do škol zdarma byla předvolebním slibem ČSSD. Týká se žáků a studentů od šesti do 19 let, kteří mají trvalé bydliště a školu ve středních Čechách. V letošním rozpočtu je na jízdné zdarma pro školáky pamatováno částkou 210 milionů korun. Podle Ratha se nyní uvažuje o tom, že se žákovské jízdné nebude proplácet v současném rozsahu. Jednou z možností je udržet tuto výhodu pouze pro žáky základních škol. Část peněz by se mohla ušetřit i zavedením elektronických karet, které by bránily zneužívání systému. Další možností je zavést model, kdy bude jízdné zpětně propláceno, dodal Rath.

Jednání o koalici ČSSD s KDU-ČSL na jihu Moravy budou pokračovat

Jednání o možné budoucí koalici ČSSD a KDU-ČSL na jihomoravském hejtmanství budou pokračovat. Strany dosud uzavřely programovou část, jíž dnes schválil klub zastupitelů ČSSD, sdělil ČTK hejtman Michal Hašek (ČSSD). Strany by měly pokračovat jednáním o personáliích. Za ČSSD budou dál vyjednávat právě Hašek, jeho náměstek Václav Božek a radní Ivo Polák. Budou jednat o dvoukoalici, uvedl Hašek. Křesťanští demokraté nevyloučili, že se budou snažit vyjednat vznik trojkoalice ještě s ODS. Podle nich je to však jen jedna z možných variant. Hašek dosud vždy trval na dvoukoalici. Hejtman sestavuje novou krajskou radu poté, co minulý koaliční partner sociálních demokratů, občanští demokraté z koalice vystoupili. Vadilo jim, že Hašek získal ve Sněmovně mandát poslance a nerozhodl se, kterou z obou funkcí bude vykonávat. Hejtman až po rozpadu koalice oznámil, že zůstane na obou postech.

MD dál čeká na Havránkovou, vyzvalo ji k určení nového termínu

Ministerstvo dopravy dnes vyzvalo statkářku Ludmilu Havránkovou, aby navrhla nový termín podpisu smlouvy o pozemcích pro dálnici D11. Po jednání vlády to řekl ministr Gustav Slamečka. Podle předsedy vlády v demisi Jana Fischera má Havránková ještě šanci na dohodu, ačkoliv zároveň platí vládní rozhodnutí o vyvlastnění pozemků. Havránková měla se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou podepsat smlouvy minulý týden ve čtvrtek. K podpisu se ale nedostavila s omluvou, že má zdravotní potíže. Čtvrtek byl přitom vládou určený poslední termín pro podepsání dohody. Vláda již před několika týdny rozhodla, že pokud smlouva nebude podepsána v termínu, pozemky vyvlastní. Fischer a Slamečka se dnes shodli, že rozhodnutí o vyvlastnění platí. Jak ale dodal ministr dopravy, vzhledem ke zdravotním potížím selky "má celá situace lidský rozměr", ministerstvo proto kroky vedoucí k vyvlastnění nepodnikne "hned zítra". "Je šance, že se ještě paní Havránková ozve," uvedl premiér.

Závislost českého rozpočtu na daňových příjmech roste

Česko má jedny z nejnižších daní v Evropské unii, přesto závislost rozpočtu na jejich příjmu v posledních letech rostla. Uvedl to dnes Evropský statistický úřad Eurostat. Daňové příjmy českého státu v roce 2008 představovaly celkem 36,1 procenta HDP, o osm let dříve to ale bylo jen 33,8 procenta HDP. I tak je ale český stát na příjmech z daní, které jsou náchylné k výkyvům hospodářství, závislý v průměru méně než ostatní evropské země. V celé evropské sedmadvacítce daňové příjmy tvoří 39,3 procenta HDP a v eurozóně 39,7 procenta HDP. K zemím nejméně závislým na daňových příjmech patří mimo jiné Slovensko, kde daně představují necelých 30 procent HDP. Méně je to jen v Rumunsku (28 procent) a Lotyšsku (28,9 procenta), nejvíce z celé EU naopak v Dánsku (48,2 procenta) a Švédsku (47,1 procenta).

NKÚ: Nároky ministerstev na ušetřené peníze můžou zvýšit schodek

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozorňuje, že státu hrozí v dalších letech zvyšování schodku státního rozpočtu, a to kvůli nárokům ministerstev na peníze, které předtím ušetřily. Současný platný zákon ministerstvům umožňuje žádat o ušetřené peníze z předchozích let. K 1. lednu letošního roku přitom představoval objem těchto nároků 90,4 miliardy korun. Vláda však může podle ministerstva financí tyto nároky snížit. NKÚ upozornil na možné riziko navýšení deficitu ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok. Situace vznikla poté, co poslanci v prosinci 2007 schválili novelu rozpočtových pravidel, která měla za účel znemožnit rozpočtovým kapitolám, aby převáděly ušetřené peníze do rezervních fondů. Místo toho dostaly možnost v dalším období navýšit výdaje právě o tyto úspory.

PPF si stěžovalo na diskriminaci u obří ekologické zakázky

Finanční skupina PPF si stěžuje u ministra financí Eduarda Janoty na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci obří zakázky na odstranění starých ekologických škod. Vyplývá to z dopisu PPF ministerstvu financí, o kterém informoval mluvčí PPF Alexej Bechtin. Ministerstvo financí jakoukoliv diskriminaci účastníků odmítá, sdělil dnes ČTK mluvčí jeho Ondřej Jakob. Ministerstvo již jednou konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta ze soutěže vyřadilo. PPF ale uspěla u antimonopolního úřadu, který ji vrátil do hry. "Kromě porušení zásady rovného zacházení se podle našeho názoru poradce zadavatele a zvláštní komise dopouštějí vůči sdružení také porušení zásady zákazu diskriminace," uvádí PPF v dopisu. Akcionář PPF Jiří Šmejc k tomu dodal, že MF dosud konsorcium v čele s PPF nevyzvalo k podání nabídky a neotevřelo dataroom, kde jsou k dispozici podrobnější údaje o zakázce. "Tento postup považuji za šikanózní, naznačuje odlišný přístup ministerstva k nám než k jiným účastníkům, že nám věnuje 'větší péči'," uvedl Šmejc. Ministerstvo financí ale trvá na tom, že se všemi uchazeči o zakázku zachází rovně a nediskriminačně.

Archiváři podpořili Hazdru, jemuž hrozí sesazení z čela ÚSTR

Česká archivní společnost podpořila ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeňka Hazdru, který odvolal šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého kvůli nespokojenosti s jeho prací. Hazdra Bukovszkého sesadil i přesto, že proti tomu byla rada ÚSTR. Odvolání z funkce kvůli tomu tak ze strany rady hrozí i Hazdrovi, který úřad vede do nástupu nového ředitele. Česká archivní společnost dnes ČTK sdělila, že ji velmi znepokojuje to, jak se v bezpečnostním archivu za éry Bukovszkého nakládalo s archiváliemi. Hazdra odchod šéfa bezpečnostního archivu odůvodnil tím, že Bukovszky nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky, nezajistil fungování digitálního archivu a tím, že byly v archivu dlouhodobě poškozovány archiválie. Bukovszky skončil i přesto, že rada ústavu vyzývala, aby tuto zásadní personální změnu nechal až na nového ředitele ústavu.

Desítky lidí uctily památku československého prezidenta Háchy

Desítky lidí dnes uctily památku třetího československého prezidenta Emila Háchy. Pietní akt se konal při příležitosti 65. výročí prezidentovy smrti u jeho hrobu na Vinohradském hřbitově. "Prezident Hácha umíral ve vězení, aniž byl vyšetřován, vyslechnut a tím méně odsouzen," řekl v projevu k přítomným Jiří Rubín, čestný předseda Společnosti doktora Emila Háchy. Hácha podle devětaosmdesátiletého pamětníka Rubína i mínění přítomných tím, že přijal prezidentský úřad, přinesl největší oběť národu. Háchova osobnost teprve čeká na spravedlivé historické zhodnocení, uvedl Rubín. Členové společnosti a účastníci pietního aktu přinesli na hrob věnec a kytici s červenými, modrými a bílými květinami v barvách státní vlajky. Dechová hudba zahrála Svatováclavský chorál a českou státní hymnu.

V Ústí havaroval vlak, mrtvý strojvůdce a 11 raněných

V Ústí nad Labem dnes havaroval osobní vlak. Při nehodě zahynul strojvůdce, 11 lidí je zraněno, řekl ČTK mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. Dva lidé jsou raněni těžce, čtyři mají středně těžká a pět lehká zranění. Vykolejil odpolední vlak z Prahy do Ústí nad Labem, který vezla jednotka typu CityElefant. Souprava podle stop na trati vykolejila na výhybce, naklonila se doleva a předním vozem narazila do betonové zdi, která ji rozpárala. Vlaku chybělo do cíle jen pár set metrů, na jižní výhybně v ústecké čtvrti Vaňov ale jeho cesta v 16:48 skončila předčasně. Jel atypicky po levé koleji a první výhybka, která byla zřejmě postavena pro jiný směr, jej vykolejila. Po osmdesáti metrech se naklonil doleva a hliníková skříň řídícího vozu se začala trhat. Zbytek soupravy se naskládal za něj, ale unikl horšímu poškození. Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, do které zraněné z nehody sanitky přivážejí, řekl, že v nemocnici jsou nyní dva těžce zranění. Nejhůře zraněný pacient má prý poranění v oblasti hrudi a hlavy, jeho stav je ale stabilizovaný. Druhý má zranění o něco lehčí. Tři pacienti prý mají lehčí zranění, nyní se rozhoduje, zda zůstanou v nemocnici. Tři další prý sanitní vozy do péče lékařů přivezly hlavně kvůli jejich psychickému stavu.

Angličan zahájil v Č. Budějovicích plavbu po Vltavě do Prahy

Anglický dobrodruh Paul Whitaker dnes v Českých Budějovicích odstartoval svůj pokus o doplavání po Vltavě až do Prahy. Whitaker hodlá v následujících dnech zdolat po řece celkem 175 kilometrů. Plánuje, že každý den uplave zhruba 10 kilometrů. Jednačtyřicetiletý Angličan se Českých Budějovicích se u Dlouhého mostu zanořil do Vltavy a kraulovými tempy začal svůj závod s řekou a se svou vůlí. Přestože venku pálilo slunce, oblékl si speciální neopren. "Teplota Vltavy se v těchto dnech pohybuje v rozmezí od 16 do 18 stupňů Celsia a to není mnoho. Ale v kombinaci s neoprenem je to na plavání ideální," řekl Whitaker.

Jacksona na Letné odmítají výtvarníci i internetová iniciativa

Proti plánované soše Michaela Jacksona, která by měla stát v Praze na Letné, se začínají ozývat první kritické hlasy. Nahradit památník připomínající Jacksonův koncert z roku 1996 za některé z děl nejznámějších českých umělců navrhuje pražská Galerie Dvorak Sec Contemporary. Stovky odpůrců sdružila také iniciativa s názvem Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!! založená uživateli internetové sociální sítě Facebook. S návrhem postavit v parku místo sochy "krále popu" některé z děl výtvarníků Davida Černého, Jiřího Davida, Kurta Gebauera a Aleše Veselého přišla pražská Galerie Dvorak. Galerie prý kvůli brzkému termínu vztyčení Jacksonova památníku vybrala jména čtyř umělců i jejich hotová díla, která jsou jejich autoři ochotni zdarma zapůjčit pro stálou instalaci na Letnou. "Pro mne je nepřijatelné, aby věci, které jsou kvalitní, nebyly do Prahy z nějakých podivných důvodů vpouštěny, a přitom něco, co nesouvisí s uměním, do Prahy bez problémů vpuštěné bylo a ke všemu na tak exponované místo," řekl dnes ČTK jeden ze čtveřice vybraných výtvarníků Jiří David. Vadí mu také rychlé povolení stavby památníku, který zaštítil i primátor Pavel Bém. Proces úředního schvalování je přitom podle Davida velmi složitý a zdlouhavý, a to i v případě, že jde jen o dočasné umístění soch.

Světoví bohemisté diskutují v Praze o jinakosti české literatury

Do Prahy se sjeli bohemisté z celého světa, diskutovat budou o jinakosti české literatury. V rámci čtvrtého ročníku mezinárodního literárněvědného kongresu budou vědci řešit třeba ženské a mužské role v literatuře nebo převod literatury do filmové či hudební řeči. Další blok vystoupení se bude zabývat romantikou Karla Hynka Máchy, od jehož narození letos uplyne 200 let. Kongres potrvá do pátku, pořádá jej Ústav pro českou literaturu Akademie věd spolu s Ústavem české literatury Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Památníkem národního písemnictví. "Jde nám o přehodnocení dosavadních postojů k literatuře," sdělila dnes novinářům tajemnice kongresu Lenka Jungmannová s tím, že budou zkoumat třeba vztah klasické české literatury s okrajovými literárními proudy. Nad českou literaturou bude tento týden bádat na 160 bohemistů z 20 zemí světa, kromě Evropy přijedou vědci také z USA, Kanady nebo Japonska. Kongres se koná každých pět let. V bloku zabývajícím se jinakostí české literatury tak třeba zazní příspěvek s názvem Golem, Robot, Švejk: jejich světovost a jejich češskost od profesora univerzity v Benátkách Sergia Corduase. Přesahy české literatury do jiných uměleckých forem budou dále zkoumat příspěvky o literatuře ve filmu nebo vztahu moderního básníka a folkloru.

Kandidát na šéfa NG Fajt podal žalobu na jejího ředitele Knížáka

Historik umění Jiří Fajt, jeden ze tří kandidátů na budoucího ředitele Národní galerie v Praze, dnes podal žalobu na současného ředitele Milana Knížáka. ČTK to řekl Fajtův právní zástupce Jiří Kratochvíl. Fajt požaduje po Knížákovi omluvu za jeho výroky, kterými prý ovlivňoval výběrové řízení. Knížák o Fajtovi mimo jiné tvrdil, že galerii v minulosti zadlužil. Fajt dříve působil jako ředitel Sbírky starého umění NG. Jako nepravdivý Fajt označil především Knížákův výrok uvedený v březnu v České televizi. "Nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji (galerii) zcela ekonomicky zruinoval. Dodnes se jakoby z těchto věcí vzpamatováváme," uvedl tenkrát v ČT Knížák. Podle Kratochvíla jsou Knížákovy výroky nepravdivé, nedoložitelné a silně dehonestující. Fajt prý nemůže být nijak zodpovědný za hospodaření NG jako celku, protože nebyl generálním ředitelem. Prostřednictvím svého právníka požadoval po Knížákovi omluvu, té se mu ale nedostalo. "Na svých výrocích si trvám, nebudu se omlouvat," řekl již dříve ČTK Knížák.

Výstava v letohrádku Hvězda představí Karla Hynka Máchu

Výstava v letohrádku Hvězda představí život a dílo romantického spisovatele Karla Hynka Máchy. Koná se u příležitosti 200. výročí narození umělce. Výstava začne 29. června a skončí 31. října. Máchovu osobnost divák pozná prostřednictvím kopií archivních materiálů, knih, fotografií a kreseb. Výstavu dnes novinářům představil její autor Dalibor Tureček z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Expozice je rozdělená do pěti částí - Máchův život, Máchovo dílo, výtvarný romantismus v kontextu doby, máchovské inspirace v umění a Máchův mýtus a kult. Výstavní prostor bude doplněn zvukovým záznamem recitací Máchova Máje a hudebních skladeb inspirovaných Máchovým dílem.

Obecní dům vystaví tvorbu Alfonce Muchy

Soubor více než stovky maleb, pastelů, kreseb a fotografií Alfonse Muchy vystaví od 2. července Muchova nadace v pražském Obecním domě. Výstava, která se koná u příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy, je nazvaná Apoteóza lásky a představuje průřez Muchovou tvorbou. Výstavu dnes novinářům přiblížili kurátorka Tomoko Satóová a vnuk umělce a předseda správní rady Muchovy nadace John Mucha. John Mucha zvolil jako kurátorku pražské výstavy Japonku Satóovou, s níž spolupracoval už na začátku 90. let. Mucha je se svým specifickým stylem známý v Evropě, velký okruh příznivců má ale právě i v Japonsku. Satóová na Muchovi oceňuje, že netvořil umění pro umění, ale pro lidi. Jeho cílem bylo podle něj komunikovat a sjednocovat. "Láska byla celoživotní silou, která hnala dědečka kupředu," řekl John Mucha. Výstava je rozdělená na čtyři části: láska k rodině a vlasti, láska k životu, láska ke kráse a harmonii a láska k národu a humanitě.

Skutr uzavírá sezonu osvědčenou komedií Mistr a žák

Divadelní skupina Skutr Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského právě v těchto dnech uzavírá sezonu úspěšnou komedií Mistr a žák. Uvádí ji ode dneška do středy 30. června v divadelním prostoru La Fabrika v Praze. "Inscenace vznikla pro open-air festival Letní Letná a v pozměněné podobě už rok vyprodává divadelní sál v Holešovicích. Diváci oceňují hudební doprovod Jakuba Prachaře, akrobatické výstupy Rosti Nováka, autora úspěšné La Putyky, ukázky z bojového umění mistra Wu-shu Petra Horníčka a komediální vstupy Jiřího Kohouta. To vše je přetaveno do recyklované asijské commedie dell´arte á la Tarantino, která je jako stvořena pro slunečné dny," řekla ČTK produkční Tereza Rychnovská. Podle Kukučky se oba divadelníci této sezony trochu obávali, neboť vstupovali do nového prostoru La Fabriky s novou strukturou financování svých projektů. Lukáš Trpišovský považuje za největší úspěch sezony realizaci projektu Schwarz auf Weiss Heinera Goebbelse pro festival Struny podzimu za přítomnosti samotného autora. Nyní s tímto autorem připravujeme nový projekt určený pro doprovodný program mezinárodní scénografické výstavy Pražské quadriennale 2011," podotkl.

V Krkonoších roztálo sněhové pole zvané Mapa republiky

V Krkonoších v minulých dnech roztálo známé sněhové pole zvané Mapa republiky. Podle horalů tím letošní zima v Krkonoších definitivně skončila. Pole na úbočí Studniční hory, které svým tvarem při tání každoročně připomene obrys bývalého Československa, je místem s nejdéle ležícím sněhem na české straně Krkonoš. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Letos sněhové pole roztálo přibližně o měsíc dříve než obvykle. Letošní zima totiž byla na sníh chudší. Mocnost sněhových vrstev na Mapě republiky dosahovala nejvíce asi osmi metrů, zatímco v zimách na sníh bohatých je jejich síla více než dvojnásobná. Sama lokalita Mapy republiky o rozloze několika stovek metrů čtverečních je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Za příhodných podmínek je však sněhové pole dobře viditelné až z Hradce Králové. Traduje se, že před desítkami let vydržel sníh na tomto místě až do další zimy.

Berdych a Kvitová postoupili do čtvrtfinále Wimbledonu

Skvělý ročník zažívají čeští tenisté ve Wimbledonu. Tomáš Berdych a nečekaně i Petra Kvitová postoupili do čtvrtfinále slavného turnaje na londýnské trávě. Z dnešních osmifinálových zápasů odešla poražena jen Klára Zakopalová. Dvanáctý nasazený Berdych byl favoritem souboje s Němcem Danielem Brandsem, ale 98. hráče světa zdolal až po třech hodinách 4:6, 7:6, 7:5 a 6:3. Ve čtvrtfinále se střetne s šestinásobným vítězem Wimbledonu Rogerem Federerem ze Švýcarska. Kvitová do svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu proklouzla po šokující výhře nad třetí nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska, kterou porazila suverénně 6:2 a 6:0. Její další soupeřkou bude Estonka Kaia Kanepiová, která překazila české čtvrtfinále vyřazením nemocné Zakopalové 6:2, 6:4.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty 14° až 10° Celsia, přes den vystoupí na 26° až 30° Celsia.