Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas v tisku jmenuje šest lidí, které chce ve vedení ODS

Lídr ODS Petr Nečas několik dnů před kongresem strany vyjmenoval šest lidí, které by uvítal ve vedení ODS. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes a Právo uvedl jako kandidáty na místopředsedy Davida Vodrážku, Alexandra Vondru, Pavla Blažka, Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Pavla Drobila. "Určitě každý z nich by byl přínosem pro vedení ODS," řekl Nečas. Funkce na volebním kongresu složí všichni současní místopředsedové a delegáti budou vybírat nové vedení v čele s předsedou. Na toho bude Nečas kandidovat, sněm ODS v Libereckém kraji ho už v pátek nominoval. Kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze. Strana podle Nečase dostala ve volbách jasný vzkaz, že musí projít změnami, včetně těch personálních. "Musíme se stát důvěryhodnou stranou, abychom opět byli klíčovou politickou silou na pravicové české politické scéně. To, že mají přijít noví lidé do vedení ODS, že se vedení ODS má výrazněji personálně obměnit, je opět v pořádku," řekl Právu lídr strany.

ODS Vysočiny podpořila Nečase, za místopředsedkyni chce Němcovou

Regionální sněm občanských demokratů na Vysočině navrhl místopředsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou na funkci první místopředsedkyně ODS. Jednoznačnou podporu získal na Vysočině lídr občanských demokratů Petr Nečas pro svoji kandidaturu na předsedu strany. Na místopředsedu sněm navrhl také Alexandra Vondru. Novinářům to v sobotu řekl předseda ODS na Vysočině europoslanec Ivo Strejček. Kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze. Funkce na volebním kongresu složí všichni současní místopředsedové a delegáti budou vybírat nové vedení v čele s předsedou. Němcová byla lídrem občanských demokratů na Vysočině ve volbách do sněmovny.

Liberecký hejtman Eichler bude zřejmě kandidovat do Senátu

Liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD se zřejmě na podzim utká s Přemyslem Sobotkou (ODS) o křeslo v Senátu na Liberecku. Rozhodl o tom sněm ČSSD v Liberci. Základní organizace navrhovaly vedle Eichlera také Pavla Ploce, který uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ploc ale nabídku odmítl. Kandidatura ještě není konečná, plány regionu může změnit předsednictvo strany, řekl v sobotu ČTK krajský předseda sociálních demokratů a europoslanec Robert Dušek. Také Eichler řekl, že rozhodnutí sněmu nemusí být konečné. "Je ještě dost času na to, aby si Pavel Ploc své rozhodnutí rozmyslel. Sám na něj budu apelovat, protože si myslím, že má největší šanci uspět a předsedu Senátu (Přemysla Sobotku) porazit," uvedl Eichler. Jak je Ploc oblíbený, ukázaly sněmovní volby, kdy bývalý skokan na lyžích získal bezmála 5600 preferenčních hlasů. Tolik jich v Libereckém kraji žádný jiný politik nedostal.

Šéf Senátu v Lidicích varoval před rostoucím neonacismem

Stovky lidí se v sobotu zúčastnily pietního aktu v Památníku Lidice. U hromadného hrobu lidických mužů si zúčastnění připomněli 68 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. V hlavním projevu předseda Senátu Přemysl Sobotka varoval před stále narůstajícím počtem příznivců neonacismu. "Jako politik jsem stál na mnoha místech, která za sebou mají smutnou historii. Nikde však necítím takové napětí a ostych jako právě tady v Lidicích. Zrůdnost nacistického činu děsí i po letech," řekl Sobotka. Zároveň uvedl, že jej děsí vysoké procento lidí, kteří se odmítají poučit z minulosti. "Jedni se stále klaní hákovému kříži a vybíjejí si svou zlost na jiných. Druzí nosí symboly komunistické moci a pálí vlajky demokratických zemí," řekl.

Václav Havel měl v USA vážné potíže s arytmií, nyní je v pořádku

Exprezident Václav Havel měl během svého nedávného pobytu v USA vážné potíže se srdeční arytmií a musel být v New Yorku pět dní v intenzivní péči lékařů. Václav Havel na svém webu oznámil, že potíže vzniklé arytmií, která se opakuje od operace plic, se podařilo zvládnout bez následků. Zdůraznil, že naplánovaný program během třítýdenní květnové cesty za oceán dodržel. V současnosti se Havel připravuje na natáčení své poslední divadelní hry Odcházení, které má začít v červenci. V pátek se přišel v Praze rozloučit se zesnulým divadelním a filmovým režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem. Na veřejnosti se objevil také při květnových volbách bezprostředně po svém návratu z USA. Havel, jehož trápí zdravotní potíže často, uvedl, že nemoc návštěvu USA významně nenarušila.

DSSS chce v Ústeckém kraji postavit komunální kandidátky

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) chce v podzimních obecních volbách postavit kandidátky v řadě měst a obcí v Ústeckém kraji. Lídr strany Tomáš Vandas v sobotu novinářům v Mostě řekl, že ve volbách do Poslanecké sněmovny tam DSSS dopadla nejlépe ze všech regionů, proto se chce na tento kraj soustředit. Vandase strana na Mostecku postaví jako svého kandidáta ve volbách do Senátu. Vandas uvedl, že se budou soustředit na jejich voličské bašty, kterými jsou třeba Litvínov, Chomutov a Krupka. Kandidátky ale postaví i v dalších velkých městech - v Teplicích nebo Ústí nad Labem - a řadě menších obcí. Podle něho třeba na kandidátce strany chtějí být obyvatelé Ředhošti na Litoměřicku, ve které tento týden DSSS obnovila činnost občanských hlídek. Hlídky plánuje nasadit i na dalších místech.

Velké solární elektrárny vyvádějí peníze z Česka, tvrdí odborníci

Vysoké zisky z českých slunečních elektráren zřejmě skončí z velké části v zahraničí, tvrdí odborníci. Kapacitu pro připojení elektráren si totiž prý často rezervovali domácí podnikatelé, kteří své projekty postupně předají mnohem movitějším investorům ze zahraničí. Buď prodávají kvůli nedostatku vlastního kapitálu, nebo byli se zahraničními spekulanty dokonce dopředu domluvení. Největší zájem o zdejší podnikání vykazují v poslední době Číňané. "Stačí se podívat, kdo si kapacitu pro připojení k síti rezervoval. Nejčastěji jsou to drobná 'eseróčka', která mohou těžko financovat své projekty. Jeden megawatt instalovaného výkonu přijde zhruba na 50 až 60 milionů korun, takže se lze domnívat, že větší elektrárny od jednoho megawattu výš nepatří drobným českým podnikatelům. Pokud takoví lidé figurují jako investor, nejspíš za nimi stojí někdo docela jiný," řekl ČTK místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Jihočeský kraj žádá soud o zrušení klidových zón na Šumavě

Jihočeský kraj se dožaduje u Ústavního soudu zrušení takzvaných klidových zón na Šumavě. Správa národního parku a CHKO Šumava je vyhlásila v dubnu 2009 na sedmi vybraných částech území. Podání návrhu k Ústavnímu soudu schválilo 27. dubna zastupitelstvo, tento týden právní zástupce žádost podal. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Kateřina Koželuhová. Podle ředitele parku Františka Krejčího je podání návrhu bezpředmětné, zákon nebyl porušen, situaci vyřeší plánované zařazení území do bezzásahových zón parku. Kraj je přesvědčen, že se jedná o takové prvky ochrany přírody, jejichž rozsah jde nad rámec zákona o ochraně přírody a krajiny. Podáním návrhu se podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) kraj nestaví proti ochraně přírody, ale proti způsobu, jakým byly klidové zóny vyhlášeny. "Podle našeho názoru park nerespektoval zákon o krajích, podle kterého je kraj oprávněn vyjadřovat se k návrhům státních orgánů, které se dotýkají působnosti kraje. Správa národního parku Šumava ani ministerstvo životního prostředí kraj k jednáním o klidových zónách nepřizvaly," uvedl hejtman.

Senát asi znovu navrhne vyznamenat Mašínovy

Členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínových po loňské odmlce opět figurují v seznamu osobností, které má Senát navrhnout prezidentovi Václavu Klausovi na nejvyšší státní ocenění. Doporučil to senátní podvýbor pro státní vyznamenání. Horní komora navrhovala Mašínovy vyznamenat v minulosti už pětkrát, prezident zatím nevyhověl. Skupina Mašínových vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem, jejich činnost vyvolává rozdílné reakce. Podle kritiků se dopustili vražd, podle zastánců bojovali ve válce. Ctirad a Josef Mašínovi a Milan Paumer letos získali ocenění od bývalého premiéra Mirka Topolánka. Mezi členy skupiny patřili také Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, kteří byli chyceni a popraveni. Šestice je nominována na Řád bílého lva, stejně jako bývalý legionář generál Ondřej Mézl, který by ocenění dostal in memoriam.

Mezi 21 doporučených kandidátů patří známý televizní režisér František Filip, jemuž letos bude 80 let. Nominován byl i další letošní osmdesátník Stanislav Štýs, expert na rekultivaci krajiny po hnědouhelné těžbě. Na seznamu nominovaných nechybějí váleční veteráni a odbojáři, například podplukovník František Štamprech, plukovníci Vladimír Maděra, Květoslav Prokeš a Josef Bernat, pilot z období druhé světové války, nebo účastník studentské demonstrace z roku 1948 Miroslav Růžička.

Den otevřených dveří v České národní bance vzbudil velký zájem

Den otevřených dveří České národní banky přilákal rekordní počet návštěvníků. Budovou ústředí ČNB, jež se otevřela veřejnosti znovu po čtyřech letech, prošlo více než 4000 lidí. To byla dosud nejvyšší návštěva během této akce, kterou ČNB pořádala již počtvrté. "Účast na prohlídce překonala naše očekávání," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Návštěvníky prý neodradila ani dlouhá fronta u vstupu. Banka pro mimořádný zájem proti původním plánům dokonce o hodinu prodloužila otevírací dobu. Veřejnost mohla navštívit obvykle nepřístupné prostory pražské centrály ČNB, jako je pracovna guvernéra či zasedací místnost bankovní rady. Vysokému zájmu se těšila stálá výstava, která představuje historii vývoje peněz od pazourků k digitálním penězům. Zde byla velkou atrakcí pyramida ze zlatých cihel o váze jedné tuny. Poprvé během dne otevřených dveří představila ČNB veřejnosti pancéřovaná transportní vozidla pro převozy hotovosti a ve spolupráci s policií i jejich policejní doprovod.

Moravskou vlajku vyvěsí na den věrozvěstů 60 radnic

Bezmála 60 měst a obcí na Moravě vyvěsí v den jejich patronů svatého Cyrila a Metoděje, který připadá na 5. července, na radnici moravskou vlajku. Za uplynulý měsíc se jejich počet zvýšil o polovinu. Nově se k akci, jejímž cílem je připomenout historii, kulturu a bohaté tradice Moravy, připojil například Mikulov, Třebíč, Holešov či Ivanovice na Hané. ČTK to řekl předseda občanského sdružení Moravská národní obec (MNO) Jaroslav Krábek, jež akci pořádá. "Starostové navrhují, abychom ji příští rok rozšířili ještě více směrem k poznávání Moravy. Při přípravě druhého ročníku proto vyzveme radnice, aby na den věrozvěstů otevřely zdarma nebo se slevou své muzejní expozice," uvedl Krábek. Snahou organizátorů podle něj je také podtrhnout význam státního svátku připomínajícího odkaz svatých Cyrila a Metoděje. Podrobnosti o akci i s podrobnou mapou radnic, které se k ní už připojily, jsou na internetových stránkách sdružení.

Muzeum v Morkovicích-Slížanech představuje tradici košíkářství

Stovky let starou tradici košíkářství představuje nově otevřené muzeum v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. Návštěvníci mohou vidět nejrůznější košíkářské výrobky pro různé účely, mimo jiné oplétané demižony a cestovní kufry. Tradice košíkářského řemesla v Morkovicích-Slížanech trvá přes 200 let. Oblast byla považována za baštu košíkářů, v 18. století tam byl založen i jejich cech. Za první republiky místní řemeslníci vyváželi své výrobky nejen do celé Evropy, ale i do Ameriky. Postupný úpadek řemesla nastal po roce 1948. V současnosti se košíkářství věnuje v Morkovicích-Slížanech už jen asi desítka řemeslníků.

V Bohdanči se ochotníci rozloučili se Smoljakem potleskem

Dlouhým potleskem v sobotu začala v Lázních Bohdaneč přehlídka divadelních představení amatérských uskupení nazvaná Cimrman v lázních. Organizátoři i diváci se takto rozloučili se zesnulým režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem. "Největší odměnou pro jakéhokoliv herce je potlesk, takže jsme jeden věnovali panu Smoljakovi. Všechny hry Divadla Járy Cimrmana jdou do humorného tónu. Přišlo nám, že se nic jiného nehodí," řekla Irena Korytářová z Léčebných lázní Bohdaneč. Na Smoljaka vzpomíná principál TRUS - Trnovské umělecké společnosti Petr Randa jako na velmi vstřícného člověka. Ochotníci hrají hry o českém velikánovi Cimrmanovi už pětadvacet let, na repertoáru jich mají pět. "Je to překrásný humor, český jazyk, precizně volená slova. Smoljakova smrt mě zaskočila, ačkoliv vím, že byl nemocen. Vždycky se s námi on i pan Svěrák ochotně bavili," řekl Randa. Jára Cimrman je populární mezi všemi generacemi. Podle Randy existuje v Česku minimálně 20 spolků, které hrají hry českého génia.

Novoměstský festival smíchu zahájil film s Jiřinou Bohdalovou

V Novém Městě nad Metují v sobotu odstartoval 32. ročník festivalu českých filmových a televizních komedií Novoměstský hrnec smíchu. Vůbec poprvé diváci zhlédli televizní film s názvem Zabijáci doktorky Kalendové o advokátce na penzi, která řeší spletitý detektivní případ. S obecenstvem se na scéně přivítala hlavní představitelka Jiřina Bohdalová, herec Václav Jílek a režisér Zdeněk Zelenka. Cenu prezidenta festivalu převzal režisér Václav Vorlíček, jemuž patří i následující den, kdy je nachystáno promítání jeho filmu Pane, vy jste vdova! Poté bude následovat beseda, které zúčastní i Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová a Petra Černocká. Snímek, který festival zahájil, je zařazený v nesoutěžní sekci. O cenu diváků i poroty se letos utká pět komedií, Ulovit miliardáře, Ženy v pokušení, 2Bobule, Pamětnice a Doktor od Jezera hrochů. Soutěžit budou také studentské filmy, autoři jich přihlásili deset. Vkus poroty a diváků se někdy liší, řekla ředitelka festivalu Ilona Daňková.

K Pražské muzejní noci se připojilo 53 objektů 28 muzeí a galerií

Většina pražských muzeí a galerií nechala v sobotu večer své dveře otevřené. V rámci sedmého ročníku Pražské muzejní noci připravili pracovníci třiapadesáti objektů 28 institucí komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, filmové projekce, přednášky, diskuse a další doprovodné akce. Letos mysleli organizátoři z Národního muzea a Asociace muzeí a galerií ve větší míře na děti. Připravili pro ně specializované programy, které vřadili do takzvané Dětské stezky. Za každý splněný úkol dostali malí návštěvníci razítko a za ta pak v informačních stanech odměnu. I letos vyšel organizátorům vstříc Dopravní podnik hlavního města Prahy, jehož devět autobusových linek propojuje všechna otevřená muzea a galerie.

Na LFŠ se představí filmové plakáty vzniklé v letech 1959 až 1989

Jedinečnou výstavu autorských filmových plakátů, které vytvořili přední českoslovenští výtvarníci v rozmezí let 1959 až 1989 pro Ústřední půjčovnu filmů v Praze, budou moci zhlédnout od 17. června návštěvníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Akce je součástí doprovodného programu 36. Letní filmové školy (LFŠ). Ta se ve městě uskuteční od 23. července do 1. srpna. "Díky specifické atmosféře v tehdejším Československu, kdy neexistovala komerční reklama ani trh, mohly vznikat filmové plakáty naprosto odlišné od soudobé plakátové produkce, jež existovala v ostatních zemích Evropy. Tedy kromě Polska, kde tradice autorských filmových plakátů požívala podobně privilegovaného postavení jako v Československu," uvedla mluvčí LFŠ Lenka Zemánková.

Do brněnských ulic se vrátil Babylonfest, přehlídka etnické hudby

Vystoupením folklorních souborů národnostních menšin na nádvoří Staré radnice se do ulic Brna po roce vrátil festival etnické hudby a world music Babylonfest. Hlavní část přehlídky se letos přesune z Moravského náměstí na hrad Špilberk. Hvězdami festivalu jsou například představitel jamajského reggae Elijah Prophet a ukrajinská skupina Luk, řekli ČTK pořadatelé z Brněnského kulturního centra. Cílem přehlídky, která má za sebou zatím dva ročníky, je představit Brno jako otevřené a kosmopolitní město. "Festival tak zrcadlí různorodé etnické vlivy, jimiž nás obohacují cizinci usazení v našem městě," uvedla Jana Fantová z kulturního centra. Část koncertů mohou zájemci zhlédnout bez vstupného.

České hlídky získaly na kanoistickém MS ve sjezdu čtyři zlata

Čeští kanoisté získali na mistrovství světa ve sjezdu čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili v soutěžích týmů. Přemožitele na sprinterské trati nenašli deblkanoisté ani kajakáři, odpolední klasické distanci na španělské řece Noguera Pallaresa kralovali kajakáři a singlkanoisté. Deblkanoisté v sestavě Lisický-Uncajtik, Šálek-Říha a Veselý-Mornštejn ztráceli po prvním kole dopoledního sprintu na Slováky 42 setin sekundy, druhé kolo ale absolvovali v absolutně nejrychlejším čase a vyhráli o 28 setin. Také kajakáři Karel Slepica, Kamil Mrůzek a Tomáš Slovák začali volněji a drželi třetí příčku za Itálií a Slovinskem, nakonec se ale i oni dostali o 22 setin do čela. V odpoledním závodu Slepicu nahradil v sestavě Aleš Marek a na obtížné trati se znovu radovaly české barvy. Mezi kajakářkami skončily Češky Lenka Lagnerová, Klára Paďourová a Anna Zástěrová páté a své umístění odpoledne ještě o jednu příčku vylepšily. Singlkanoistům Lukáši Novosadovi, Ondřeji Rolencovi a Tomáši Kejklíčkovi scházely ve sprintu ze čtvrtého místa k medaili dvě sekundy, vše si ale vynahradili na klasické trati.

Rallye Hustopeče vyhrál Pech a snížil náskok Valouška v čele MMČR

Václav Pech s produkčním mitsubishi se stal vítězem Agrotec Rallye Hustopeče, čtvrtého podniku mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Druhé místo obsadil lídr průběžného pořadí seriálu Pavel Valoušek startující s podporou továrního týmu Škoda, třetí byl úřadující domácí šampion Roman Kresta s peugeotem. Pech vyhrál páteční etapu hustopečské soutěže a na prvním místě se udržel i v průběhu druhého dne. Vyhrál v sobotu totiž čtyři z šesti měřených testů. V cíli měl Pech na druhého Valouška náskok necelých devíti vteřin. Kresta, který jel stejně jako Valoušek se speciálem kategorie S2000, za nejrychlejším mužem asfaltové rallye mezi vinicemi na jihu Moravy zaostal o 28 vteřin.

Chilským tenistům bude v Davis Cupu proti Česku chybět Gonzalez

Dlouhodobě nejlepší chilský tenista Fernando Gonzalez nenastoupí kvůli problémům s koleny v červencovém čtvrtfinále Davisova poháru proti Česku. Tým kapitána Jaroslava Navrátila tak pojede za měsíc do Coquimba v roli jasného papírového favorita. Zápas se na antuce hraje 9. až 11. července. Týmová jednička Tomáš Berdych ukázal své schopnosti na antuce nedávno postupem do semifinále Roland Garros, na nejpomalejším povrchu umí zahrát také Radek Štěpánek, i když toho v současné době trápí zdravotní potíže. Další možný adept pro dvouhru Jan Hájek zvítězil před týdnem na antukovém challengeru v Prostějově a na Světovém poháru v Düsseldorfu vyhrál dva zápasy ze tří.

Počasí v České republice

Skoro jasno až polojasno, teploty 27° až 31° Celsia. Tropické počasí střídají silné bouřky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro jihovýchod Česka, především pro jižní, východní a střední Moravu.