Zprávy

0:00
/
0:00

Česko si minutou ticha připomnělo úmrtí polského prezidenta

Minutou ticha si v sobotu v poledne Česko připomnělo letecké neštěstí, při němž minulou sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczynski s chotí a další významní zástupci Polska. Na sobotu a neděli česká vláda vyhlásila den smutku. Po celý víkend na všech veřejných a úředních budovách vlají vlajky na půl žerdi. Letadlo polského prezidenta havarovalo před týdnem u ruského Smolenska. Nezvládlo přistávací manévr. Obětí leteckého neštěstí byla zhruba stovka, Polsko přišlo o část vedení státu a armády. Pohřeb prezidenta se koná v neděli v Krakově. Na různých místech a v některých obchodech se lidé zastavili minutu po poledni, den smutku ovlivnil konání části veřejných akcí. K minutové pietě se přidaly Česká televize, Český rozhlas a jiná média. I v sobotu zapalovali lidé svíčky u polského velvyslanectví v Praze.

Klaus, Fischer, Duka pojedou na pohřeb polského prezidenta vlakem

Prezident Václav Klaus pojede na státní pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczynského vlakem. Cestu letadlem totiž znemožnil zákaz leteckého provozu kvůli oblaku se sopečným prachem, který je nad částí Evropy. Vedle Klause se smutečního obřadu v Krakově zúčastní jeho choť Livia, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka. Hrad ČTK sdělil, že česká delegace má v plánu vyjet po šesté hodině z pražského hlavního nádraží. Podle dostupných informací by po příjezdu do Bohumína měla z vlaku vystoupit a zbytek cesty dojet autem. Klaus a Fischer jsou jedni z mála zahraničních politiků, jejichž účast na pohřbu je kvůli nevelké vzdálenosti jistá. Vzdušný prostor nad střední a severní Evropou totiž paralyzuje prach, který vychrlila sopka na Islandu. Na smuteční obřad v Krakově na jihu Polska přitom mají přijet desítky hlav států z celého světa včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského kolegy Dmitrije Medveděva.

Vzdušný prostor nad ČR zůstane uzavřen do nedělních 12:00

Vzdušný prostor nad ČR zůstane kvůli oblaku sopečnému prachu z Islandu uzavřen do nedělních 12:00. Na základě dohody s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) a organizací Eurocontrol to rozhodl krizový štáb. ČTK to řekla mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová. České nebe tak bude uzavřeno po dva dny, nelétá se už od pátečních 13:00. Zrušení letů mělo původně platit jen do sobotního rána, pak bylo prodlouženo do 18:00, situace se ale nezlepšila ani jinde v Evropě. Letecké společnosti na ruzyňském letišti musely už v pátek zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů, podobná byla situace i v sobotu. "Je to 133 příletů a 138 odletů," uvedla mluvčí. Na rozdíl od pátku ale podle ní na letišti v sobotu dopoledne nebylo tolik cestujících čekajících na odlet. Také letiště v Brně-Tuřanech zrušilo přílety i odlety pravidelných linek do Prahy i charterový let. Mezinárodní letiště v Karlových Varech muselo zrušit tři lety na pravidelných linkách mezi pražskou Ruzyní a ruskou Moskvou a Petrohradem. Uzavřené letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku muselo zrušit tři pravidelné lety mezi Ostravou a Prahou.

AČCKA: Islandská sopka narušila dovolenou 15.000 turistům z ČR

Počet českých turistů, kteří se kvůli erupci sopky na Islandu nemohou dostat včas z ČR na dovolenou nebo ze zahraničí do Česka, se pohybuje kolem 15.000 osob. Ze zahraničí se kvůli zastavené letecké přepravě nedostanou do České republiky desítky tisíc turistů. Vyplývá to z kvalifikovaného odhadu, který ČTK poskytl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Z řad klientů cestovních kanceláří se zastavení letů podle Okamury dotklo celkem asi 3000 lidí.

Kvůli koncentracím prachu v ovzduší lidem nehrozí nebezpečí

Kvůli částicím prachu v ovzduší nehrozí lidem větší nebezpečí než při jejich obvyklých vyšších koncentracích a smogu, řekla ČTK mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská. Přesto by se prý malé děti, senioři nebo astmatici pro jistotu radši neměli zdržovat venku. Vzdušný prostor nad ČR je kvůli oblaku sopečnému prachu uzavřen. Podle Českého hydrometeorologického ústavu nicméně mrak s nejvyšší koncentrací prachu, který se nad Evropu dostal kvůli výbuchu islandské sopky, už prostor nad Českou republikou opustil. "Opatrnost dále trvá," řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Záleží na vývoji počasí, zatím opatrnost platí pro sobotu a neděli, uvedl. Podle hlavního hygienika ČR by si měli pozor dávat starší občané, děti a lidi s dýchacími obtížemi. Pokud se jim přitíží, měli by omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu. Zatím prý není důvod varování rozšiřovat.

Vláda projedná smlouvu s Arménií o předávání nelegálních migrantů

Vláda v pondělí projedná návrh ministerstva vnitra na sjednání smlouvy s Arménií o předávání protiprávně pobývajících migrantů. Česko a Arménie vzájemně nemají diplomatické zastoupení, a smlouva by tak mohla odstranit některé problémy, které při zadržení nelegálně pobývajících osob vznikají v komunikaci mezi úřady obou států. Smlouva spadá do kategorie takzvaných readmisních dohod, jejichž účelem je navracet cizince nelegálně pobývající v Česku především do státu jejich původu. Navrhovaná smlouva upravuje jak navracení Čechů a Arménů nelegálně pobývajících na území druhého státu, tak za určitých podmínek i občanů třetích států a lidí bez státní příslušnosti.

Vláda má projednat novelu správního soudního řádu

Zejména zrychlit rozhodování o zadržení cizinců si klade za cíl novela správního soudního řádu, kterou má v pondělí projednat vláda. Podle ministerstva spravedlnosti musí Česká republika přijmout opatření uvedená v návrhu kvůli směrnici Evropské unie. Patří mezi ně například rychlejší přezkoumávání rozhodnutí policie nebo státních zastupitelství o zajištění cizinců či jednodušší projednávání kasačních stížností. Kasační stížnost, tedy stížnost proti rozhodnutí správního soudu, by se měla nově projednávat pouze před Nejvyšším správním soudem. Účastníci řízení by ji tedy podávali přímo tam, nikoli k soudu prvního stupně. Nejvyšší správní soud by pak prováděl i procesní úkony a doručoval písemnosti. Mezi další opatření patří změny příslušnosti krajských soudů k jednotlivým případům. Rozhodnutí o zadržení cizinců by měl podle návrhu projednávat samosoudce, ne senát. Nutnost zajistit urychlené rozhodování u žadatelů o mezinárodní ochranu v Česku vyžaduje Evropská unie. Cizince by tak měl zároveň zastupovat jeden právník nejen v řízení u prvního stupně, ale i při podávání kasační stížnosti. Najednou se má rozhodnout také o osvobození od soudních poplatků. Změna správního soudního řádu navazuje na připravovanou novelu o pobytu cizinců, která zavádí například průkazy povolení k pobytu s biometrickým zobrazením obličeje a otisky prstů, či spoluodpovědnost zaměstnavatele za cizince, kterého zaměstnal.

Lidem při odchodu do důchodu pomůže s administrativou příručka

Lidem, kteří se chystají letos do důchodu, je určena Příručka budoucího důchodce v roce 2010. V těchto dnech ji v nákladu 110.000 kusů vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Lidé ji zdarma obdrží na všech pracovištích ČSSZ, nebo si ji mohou stáhnout z jejího webu. ČTK o tom informoval mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka. Příručka provede zájemce formou otázek a odpovědí důležitými kroky, které je třeba znát před podáním žádosti o starobní důchod, poskytne informace o výpočtu a způsobu výplaty důchodu nebo o možnostech výdělečné činnosti při pobírání starobního důchodu. Podle tabulky důchodového věku se její čtenáři také dozvědí, kdy je možné odejít do starobního důchodu, jaké doklady je třeba předložit při žádosti o starobní důchod a co dělat, když jim chybí některé dokumenty nebo když nesouhlasí s výší důchodu. Lidé, kteří pracovali v jiné členské zemi Evropské unie, v příručce najdou rady, jak požádat o důchod. Znalost těchto kroků usnadní proces vyřizování důchodové záležitosti bez stresu a bez zbytečného běhání po úřadech," uvedl Vařeka.

Zemřel kardinál Tomáš Špidlík, autorita katolické církve

Kardinál Tomáš Špidlík zemřel v pátek večer v Římě ve věku 90 let. Oznámil to provinciál českých jezuitů páter František Hylmar. Uznávaný teolog, filozof a spisovatel Špidlík byl v poslední době vážně nemocný. V církevních kruzích byl znám jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval duchovní cvičení i pro papeže Jana Pavla II. V Římě žil od počátku 50. let a téměř čtyři desítky let tam působil na české papežské koleji Nepomucenum. Vatikán oznámil, že zádušní mše bude v úterý ve vatikánské bazilice svatého Petra. Bude ji sloužit kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského kolegia, společně s dalšími kardinály. V závěru bohoslužby promluví papež Benedikt XVI. a povede obřad posledního rozloučení, oznámila ČTK mluvčí České biskupské konference. Rozloučení s kardinálem Špidlíkem bude podle ní přenášet v přímém přenosu od 11:30 křesťansky orientovaná televizní stanice Noe. Pohřeb s uložením rakve bude podle českého velvyslanectví ve Vatikánu v pozdější době na Velehradě, kde Špidlík studoval. Papež Benedikt XVI. v kondolenčním telegramu generálnímu představenému Tovaryšstva Ježíšova páteru Adolfu Nicolásovi mimo jiné uvedl: "Posvátný odchod pana kardinála Tomáše Špidlíka, znamenitého jezuity a horlivého služebníka evangelia, vyvolal v mém nitru silné dojetí." Papež připomenul jeho pevnou víru, otcovskou vlídnost a živé kulturní a církevní nasazení zvláště jako spolehlivého odborníka na východní křesťanskou spiritualitu.

Kardinálem jmenoval Špidlíka v roce 2003 papež Jan Pavel II. Jezuitský duchovní se tak po Miloslavu Vlkovi stal 21. kardinálem z českých a moravských diecézí. Špidlík byl znám také svým smyslem pro humor. Poukázal na to také kardinál Miloslav Vlk, podle něhož byl Špidlík jedním z nejvíce se smějících kardinálů. V roce 1998 vyznamenal Špidlíka tehdejší prezident Václav Havel Řádem T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Česká biskupská konference mu v roce 2002 udělila Řád sv. Cyrila a Metoděje za celoživotní dílo, o rok později převzal nejvyšší italské vyznamenání v oblasti kultury a umění - Zlatou medaili za zásluhy o kulturu a umění, uvedl Hylmar.

Pražští radní rozhodnou o půjčení Slovanské epopeje do Japonska

Pražští radní na svém úterním jednání rozhodnou, jestli půjčí cyklus obrazů Slovanská epopej na výstavu do Japonska. Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy (ODS) není jasné, jak rada rozhodne. Pokud by rada zapůjčení děl posvětila, bylo by to poprvé, kdy by celý cyklus opustil hranice země. Japonci by chtěli v roce 2012 obrazy vystavit na tři měsíce v tokijském Národním uměleckém centru. Podle Pechy by byly mimo republiku asi tři čtvrtě roku. Podle dřívějších informací Japonci za zápůjčku Česku slibují, že uhradí restauraci většiny obrazů z cyklu a zaplatí dopravu a výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten. Podle Pechy ale není příslib opravy obrazů rozhodujícím argumentem. "Byl jsem se podívat v Moravském Krumlově, plátna jsou v dobré stavu. Průběžně se restaurují a myslím, že jsme schopni je postupně sami dorestaurovat," konstatoval. S vyvezením obrazů nesouhlasí Muchův vnuk John. Obává se, že by se pak epopej půjčovala pravidelně a padl by záměr vystavět pro cyklus speciální galerii. Zápůjčku přirovnal k vyvezení korunovačních klenotů.

Bečovský relikviář sv. Maura má přilákat turisty k návštěvě Česka

Vzácný relikviář svatého Maura, který mohou obdivovat od roku 2002 návštěvníci zámku v Bečově, se stal letos jedním z nosných témat tuzemského cestovního ruchu. Bude tak využit k přilákání turistů nejenom do Bečova, ale rovněž k návštěvě České republiky. Unikátní památka k tomu byla vybrána při příležitosti 25. výročí od jejího objevení pod podlahou bečovské hradní kaple. Novináře o tom informoval ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Výhodou relikviáře je nejenom jeho obrovský význam, ale také velmi poutavý příběh, který se k němu váže. A to nejen o vzniku relikviáře, ale zejména o pátrání po něm a posléze i s jeho restaurováním. Podle ministra tak může v lidech vzniknout silný motiv přijet se na relikviář podívat. Sice jejich primárním cílem bude Bečov, ale z něj už to není daleko do Prahy ani na jiná pozoruhodná místa v Česku, uvedl Vondruška.

Relikviář svatého Maura byl zhotoven na objednávku benediktinského kláštera ve Florennes (Belgie) pro ostatky svatého Maura, sv. Timoteje a svatého Jana Křtitele v první čtvrtině 13. století. Později se stal jeho vlastníkem Alfréd de Beaufort-Spontin. Beaufortové jako spolupracovníci nacistů museli po druhé světové válce opustit Bečov i republiku a relikviář ukryli pod podlahu hradní kaple. Tady památku objevil po usilovném pátrání v roce 1985 tým kriminalisty Františka Maryšky.

Zájemci o rodokmeny se mohli seznámit se základy genealogie

Zájemci o vytvoření rodokmenu se v Praze mohli seznámit s prací genealogů a heraldiků. Den otevřených dveří pořádala ve svém sídle v třinácté městské části Česká genealogická a heraldická společnost v Praze. Několik desítek příchozích se mohlo podívat na knihovnu, která má přes 5300 odborných svazků a několik desítek rodinných a rodových kronik, a pohovořit se zkušenými rodopisci. "Máme tu učebnice pro začínající rodopisce, časopisy, tiskoviny s erbovní a heraldickou tematikou. Můžeme také poradit, jaké počítačové programy lze pro tvorbu rodokmenu využít," řekl ČTK Martin Slaboch, předseda společnosti, která má kolem tisícovky členů po celé České republice. Každoročně rodopisci vypisují kurzy pro ty, kteří chtějí nahlédnout do historie svých předků. Příští kurz plánují na září. "Vytvořit rodokmen může ale trvat léta. Práce je to nekonečná," upozornil Slaboch na nutnou dávku trpělivosti. Vytvoření dlouhého rodokmenu podle něj vyžaduje bádání v matrikách a archivech, přičemž člověk musí počítat s různou mírou úspěšnosti.

Na Znojemsku začal druhý ročník Festivalu otevřených sklepů

Na Znojemsku začal druhý ročník Festivalu otevřených sklepů. Až do neděle otevřou sklípky pro milovníky vína tři desítky vinařů v pěti obcích a městech. Právě degustace vín přímo s jejich výrobci patří podle organizátorů k největším lákadlům akce. Za každým vinařem se skrývá zajímavý příběh, který zákazník z etikety na lahvi nevyčte, řekl ČTK Juraj Flamik z Nadace Partnerství. Festival otevřených sklepů vznikl loni, každou sezonu by se měl konal v jiném z vinařských regionů. "Loni jsme v regionu Modrá Hora, na Podluží a na Mikulovsku postupně představili 14 obcí a 103 vinařů. Letos se kromě Znojma otevřou sklepy ještě v Šatově, Novém Šaldorfu, Hnanicích a Dobšicích," řekl Flamik. Mezi obcemi bude po celý víkend fungovat kyvadlová autobusová doprava. Mnoho restaurací v regionu nabízí na tento víkend speciální gurmetské menu, cimbálovou muziku nebo prohlídky soukromých vinných boxů.

Sport

Novým předsedou Českého svazu tělesné výchovy se stal na volební valné hromadě v Nymburce dosavadní místopředseda Pavel Kořan. Nahradil tak ve funkci Vladimíra Srba, který se po 20 letech rozhodl již nekandidovat. Kořan porazil hned v prvním kole volby Miroslava Čuřína a Stanislava Pešáta. Kořan pracoval jako místopředseda ČSTV dvanáct let a byl pravou rukou dosavadního šéfa největší české sportovní organizace Srba. V jeho plánech je zlepšení spolupráce a vyjednání lepších podmínek pro sport ve vládě a s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Dále hodlá vyřešit problém s placením Sazky za halu v Praze, chce restrukturalizovat vedení svazu, změnit název a zlepšit pohled veřejnosti na ČSTV.

Čeští hokejisté porazili v Prostějově v přípravě na květnové mistrovství světa v Německu 3:2 Slovensko a navázali na páteční výhru nad stejným soupeřem 6:2. Zápas rozhodl pět sekund před koncem obránce Tomáš Mojžíš. Další zápas čeká český tým za necelé dva týdny na LG Hockey Games ve Stockholmu.

Pavel Valoušek vyhrál Mogul Šumava rallye Klatovy. Pilot vozu Škoda Fabia S2000 předčil v druhém podniku mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích úřadujícího šampiona Romana Krestu o šest sekund. Třetí skončil Jaromír Tarabus.

Počasí v neděli

Jasno až polojasno, teploty 15 až 19 stupňů Celsia.