Zprávy

Klaus doufá, že z letošních voleb vzejde silná vláda

Prezident Václav Klaus doufá, že z letošních sněmovních voleb vzejde silná vláda. Letos podle něho patrně ustoupí hospodářská krize, růst ale bude malý. Prezident se v tradičním novoročním projevu také vyslovil proti názorům, že je nutné zastavit hospodářský růst a společenský pokrok. Lidem popřál klidný šťastný a úspěšný nový rok. Loňský rok podle Klause nepatřil ke zdařilým. Prezident připomněl pád koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS), která byla podle něho "velmi labilní", a zrušené volby. Pochválil úřednický kabinet Jana Fischera. Ekonomika je v nejhlubší krizi za posledních 17 let existence České republiky, uvedl prezident. "Je třeba, abychom se o tento pokles podělili dnes a neřešili to na úkor dětí," zdůraznil Klaus. Připomněl, že letos Česko čekají sněmovní, senátní a komunální volby. "Pokusme se přispět k tomu, aby volby otevřely cestu k vytvoření silné a akceschopné vlády, kterou naše země tolik potřebuje," řekl prezident. V ekonomice očekává mírný růst, velké problémy s hospodařením bude ale mít podle Klause stát. Vyslovil se proti zvyšování daní, lidé ale prý nebudou chtít ani omezování sociální politiky státu. "Věřme, že díky volbám vznikne vláda, která bude mít sílu a odvahu tento hlavolam vyřešit ku prospěchu nás všech," dodal prezident.

Ve čtvrtek zveřejnil údajný Klausův projev server Deník Referendum Jakuba Patočky. V pátek přiznal, že údajný únik proslovu byla mystifikace. Hrad pravost textu od počátku popíral.

Klausův projev kritizoval Paroubek, líbil se Kalouskovi

Politici hodnotí novoroční projev prezidenta Václava Klause rozdílně. Některým politikům v něm chyběla témata, jako je boj s korupcí, další označili proslov za příliš obecný. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v hodnocení opřel do bývalé vlády Mirka Topolánka (ODS). Bez výhrad přijali prezidentovu řeč představitelé TOP 09. Premiér Jan Fischer ocenil Klausovo prý realistické hodnocení uplynulého roku, v němž prezident úřednický kabinet pochválil. Vyjádření zástupců občanských demokratů ČTK shání. Nejméně tři členové neužšího vedení ODS podle informací ČTK projev nesledovali. Fischer se ztotožnil s tím, že letošní volební rok je šancí, kdy jedině občané budou mít vliv na to, jestli vznikne silná a akceschopná vláda. Spolu s Klausem je přesvědčen o tom, že leccos bude snazší s dobrou vůlí najít společnou řeč a vzájemný respekt. "K tomu chci po zbytek mandátu mé vlády sám přispívat," sdělil ČTK Fischer.

Paroubek souhlasí s Klausem v tom, že loňský rok nebyl i s ohledem na hospodářskou krizi zdařilý. Šéf socialistů prohlásil, že krizi prohloubila "nekompetentnost" Topolánkovy vlády. Pokud má být letošek obratem k lepšímu, nelze podle Paroubka dopustit, aby se Topolánek a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chopili moci. Šéf ČSSD má na rozdíl od Klause pochopení pro to, že třeba učitelé, lékaři a hasiči nesouhlasili s tím, aby jim klesly kvůli krizi platy. Podle Paroubka také není možné přehlížet problémy životního prostředí. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa byl projev příliš obecný, Klaus mohl podle něho konkrétněji naznačit výhled na letošní rok. Souhlasí s jeho hodnocením loňska i s tím, že je potřeba zvýšit individuální odpovědnost jednotlivých občanů, řekl ČTK Filip. Nesouhlasí ale s názorem, že by bylo možné zaměnit sociální solidaritu státu, krajů a obcí s charitou.

Únik Klausova projevu byla mystifikace, měla prý rozvířit debatu

Čtvrteční údajný únik novoročního projevu prezidenta Václava Klause byla mystifikace. Server Deník Referendum, kde se falešný projev objevil, to přiznal ještě před páteční Klausovou novoroční řečí. Pražský hrad pravost textu od počátku popíral. Server, v jehož čele stojí někdejší šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka, se omluvil všem, kterých se mohla čtvrteční mystifikace dotknout. Chtěl tak prý rozproudit diskusi o tom, zda by se měly Klausovy názory "vůbec akceptovat jako součást seriózní debaty". Podle neoficiálních informací ČTK Hrad kvůli mystifikaci žádné právní kroky nechystá. Citát prezidentova tajemníka Ladislava Jakla vyhrožující žalobou za zveřejnění projevu byl rovněž výmysl autorů mystifikace.

Zeman vybídl občany, aby byli sebevědomí a změnili českou politiku

Expremiér a nyní šéf přípravného výboru Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman občany s příchodem nového roku vyzval, aby k letošním volbám šli jako aktivní a sebevědomí občané, kteří změní současnou politickou scénu. "Nikoli jako ovce, které se nechají manipulovat jakýmkoli stranickým sekretariátem," uvedl v projevu, který v pátek zveřejnil server www.prvnizpravy.cz. Jarních sněmovních voleb se hodlá zúčastnit i SPO a Zeman bude podle svých spolupracovníků v čele ústecké kandidátky. Definitivně se rozhodne až v únoru. V novoročním projevu se někdejší předseda vlády a ČSSD o kandidatuře nezmínil. Přimlouvá se ale za takovou změnu volebního zákona, která by lidem umožnila víc ovlivňovat, kdo v dolní komoře zasedne. "Aby si občané mohli vybírat z kandidátek více politických stran najednou, aby znali své poslance, protože dnes 90 procent kandidátů vůbec neznáte a kupujete zajíce v pytli," řekl. Právě občané totiž podle něj mohou politickou scénu změnit.

MF chce kvůli schodku rozpočtu vydat dluhopisy za 153,2 mld. Kč

Ministerstvo financí chce letos vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 153,2 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu, který na svém pondělním zasedání projedná vláda. Návrh vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok, který počítá se schodkem rozpočtu 162,7 miliardy korun. Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv. A právě zbývající část schodku bude uhrazena podle MF zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů na 12,7 miliardy korun. Účty státních finančních aktiv se zvýší o 3,2 miliardy korun.

Na mýtném se loni v ČR vybralo o 601 mil. Kč méně než předloni

Automobiloví dopravci zaplatili v roce 2009 na elektronickém mýtném o 601 milionů korun méně než předloni, celkem 5,54 miliardy Kč. ČTK to sdělil mluvčí mýtného systému MYTO CZ David Šimoník. V prvním roce fungování sytému přepravci uhradili 5,56 miliardy korun. Za tři roky elektronického vybírání mýtného zaplatili 17,25 miliardy korun. Po všechny loňské měsíce kromě prosince mýtné vynášelo meziročně méně peněz. Ke konci roku se ale pokles zpomalil, v prosinci už vykázal růst o téměř pět procent. Celkový pokles mýtného se připisuje ekonomické krizi a nižšímu objemu kamionové přepravy, příliš optimistické nejsou ani výhledy na letošek. Mýtné dosud platily pouze kamiony těžší 12 tun, celkem jich je zaregistrováno zhruba 420.000. Od 1. ledna se k nim připojily také malé nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti. Během roku by jich mohlo být v systému až 100.000, zatím se jich k placení přihlásila desetina.

Lidé opouštěli věznice kvůli zániku trestnosti některých činů

Věznice v Česku v pátek opustilo přes 230 lidí, kteří byli odsouzeni nebo vazebně stíháni za kriminální činy, jejichž trestnost zrušil nový trestní zákoník. Čísla by se podle mluvčího vězeňské služby Roberta Káčera již neměla podstatně měnit, definitivní údaje by měly být známy v pondělí. Podle Káčera bylo k 16:00 propuštěno 230 lidí z výkonu trestu a čtyři vazebně stíhaní. "Dalších 66 odsouzených nebude muset vzhledem k zániku trestnosti nastoupit trest odnětí svobody. Zhruba 170 odsouzených, na které se vztahuje zánik trestnosti, zůstává ve věznicích za jinou trestnou činnost," sdělil ČTK Káčer. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová uvedla, že propouštění se týká pouze drobných skutků, které po 1. lednu nejsou trestné. "Nepůjde tedy o žádné násilníky, ani nebezpečné pachatele," uvedla prostřednictvím své mluvčí Jitky Zinke. Ministryně zároveň ocenila přístup soudců, kteří mají úkol na starosti a museli se připravovat i ve dnech volna.

Myslivci chtějí novelu trestního zákoníku kvůli pytláctví

Hned v prvním dni účinnosti nového trestního zákoníku žádá Asociace profesionálních myslivců jeho novelu. Právní úprava pytláctví v novém kodexu je podle ní špatná. Trestné je ulovení zvěře, až když škoda přesáhne 5000 korun. Je-li škoda nižší, jde o přestupek. Cenu zvěře určí soud. Asociace chce pevný ceník a novelu, která stanoví, že trestným činem je každý nelegální lov střelnou zbraní, lov v organizované skupině a lov zvlášť zavrženíhodným způsobem. "Asociace profesionálních myslivců a Mezinárodní sdružení myslivců příhraničí svolaly na 15. ledna pracovní jednání předních odborníků. Cílem je vznik pracovní skupiny a ceníku ulovené zvěře a následně i návrh novely pytláctví v trestním zákoně," sdělil ČTK za asociaci Libor Řehák. Novela by podle něj měla řešit i postavení myslivecké a rybářské stráže. Ta musí nyní podle Řeháka zasahovat nedostatečně vybavena proti organizovaným a dobře vybaveným skupinám pytláků.

Novela zákona o stavbě tunelů platí jen jeden den

V pátek nabyla účinnosti novela stavebního zákona, která upravuje podmínky pro povolování podzemních staveb. Tato úprava platila ale jen v pátek. Pokud by se někdo vydal na stavební úřad v sobotu 2. ledna a chtěl povolit například stavbu železničního tunelu, úřad už by jeho žádost posuzoval podle jiného znění zákona. Příčinou je situace, která vznikla při schvalování dvou novel stavebního zákona v parlamentu. První z novel, poslanecká, se původně týkala zákona o vlastnictví bytů a prodlužovala lhůtu pro převod družstevních bytů do osobního vlastnictví. Sněmovna ji schválila v červnu, ale Senát ji vrátil s pozměňovacím návrhem, který se týkal právě povolování staveb. Podle něj by stavebník nemusel prokazovat vlastnické nebo jiné právo k pozemku nad podzemní stavbou, pokud by šlo o pozemky nebo jiné stavby, které s ní nesouvisí. Sněmovna na tento návrh přistoupila a schválila novelu i s ním 9. září. V účinnost tato novela vstoupila v pátek 1. ledna. Dne 10. září ale sněmovna schvalovala ve zrychleném režimu vládní novelu stavebního zákona, která novelizovala pouze jediné ustanovení týkající se právě povolování tunelů a dalších podzemních staveb. Účinnosti měla nabýt také 1. ledna. Zpravodaj k této novele, poslanec ODS Jaroslav Krupka, proto navrhl po dohodě s ministerstvem dopravy, aby se účinnost vládní novely posunula až na 2. leden, a neplatily tak dvě různé právní úpravy.

Opatovická elektrárna kotel na biomasu zatím stavět nebude

Opatovická elektrárna zatím na neurčito odložila projekt nového kotle na spalování biomasy a parní turbíny. Spuštění plánovala původně v letošním roce. Podnik ale koupila finanční skupina J&T, která se projektem výstavby nového zařízení dosud nezabývala. ČTK o tom informoval mluvčí Elektrárny Opatovice Petr Zadák. "Všechno je ve fázi projektu a zvažování, což bylo i předtím. Počítaly se různé varianty a rok 2010 se ukázal jako nereálný. Jak se k tomu postaví nový vlastník, to zatím nikdo z nás netuší," řekl Zadák. Původní projekt počítal s tím, že se výkon elektrárny zvýší ve výrobě tepla o 230 megawattů a v produkci elektřiny o 100 megawattů (MW). Investice měla přispět do portfolia obnovitelných zdrojů v Česku. Kotel měl spalovat hnědé uhlí, štěpku nebo pelety a uhlí.

Oslavy příchodu nového roku provázely požáry, rvačky i nehody

Přestože v řadě krajů hodnotí policisté nebo hasiči oslavy příchodu nového roku jako spíše klidné, ani tentokrát se neobešly bez požárů nebo rvaček. Záchranáři ošetřovali opilé lidi, popáleniny od petard i lidi zraněné při potyčkách. Hasiči často vyjížděli k požárům popelnic a kontejnerů, hořely i domy včetně jedné restaurace se silvestrovským programem. Dopravní nehody si podle dostupných informací zatím vyžádaly dva lidské životy, jeden zřejmě opilý muž se utopil. První tragický případ se odehrál dvě hodiny po půlnoci v Lipolticích na Pardubicku, kde narazil pětadvacetiletý řidič do stromu a na místě zemřel. Ve vozidle cestoval sám. Do stromu narazil asi o tři hodiny později i třicetiletý řidič u Pluhova Žďáru na Jindřichohradecku. Také on zraněním podlehl. Tragicky skončily silvestrovské oslavy pro třicetiletého muže z Otrokovic na Zlínsku. Muž se šel se svou ženou po nočních oslavách projít k řece, u malého splavu ale po údajných rozepřích skočil do vody. Pátrali po něm hasiči i policisté, z vody jej asi až po hodině vytáhli mrtvého. Do řeky chtěla z mostu skočit i žena nad ránem v Pardubicích. Sebevraždu si nakonec rozmyslela. Záchranáře po celé zemi zaměstnávali především opilí lidé, s policisty zasahovali i u rvaček a napadení. Nechyběla ani poranění od pyrotechniky. Zřejmě nejkrušnější noc prožili zdravotníci v Moravskoslezském kraji, kde řešili stovky případů.

Češi na Silvestra volali méně, poslali ale víc SMS a MMS zpráv

Počet telefonních hovorů v mobilních sítích během Silvestra a prvních hodin Nového roku v Česku meziročně mírně klesl. O desetinu se naopak zvýšil počet zaslaných textových zpráv. Rekordní nárůst vykázaly obrázkové MMS zprávy, kterých bylo během silvestrovského a novoročního veselí zasláno meziročně dvakrát více. Vyplývá to ze zveřejněných údajů tří největší mobilních operátorů. Celkově bylo v mobilních sítích zaznamenáno 54,3 milionu hovorů, o rok dříve to bylo přibližně o 700.000 více. Počet textových zpráv se zvýšil zhruba o deset procent na 39,9 milionu. Obrázkové MMS zprávy si lidé poslali v 564.500 případech, před rokem to bylo o polovinu méně.

V prvních deseti minutách roku se narodilo v ČR šest dětí

V prvních deseti minutách roku se v Česku narodilo šest dětí, čtyři holčičky a dva kluci. Za dalších deset minut stoupl jejich počet na devět. Bezkonkurenčně první se podívala na svět zřejmě dvě minuty po půlnoci v uherskohradišťské nemocnici ve Zlínském kraji Šárka z Huštěnovic. Tři minuty po půlnoci a jen minutu po Šárce se v Jihomoravském kraji narodila ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice Karolina. Další dvě miminka se narodila ve stejné chvíli - uběhlo právě pět minut nového roku, když v Jihočeském kraji přivedli porodníci na svět Štěpána z Českého Krumlova a v Plzeňském kraji holčičku. Páté místo v pomyslném žebříčku obsadila Praha, kde se ve Fakultní nemocnici Motol narodil osm minut po půlnoci Jaroslav. Motolští porodníci měli vůbec napilno. V prvních dvou hodinách dne pomohli na svět celkem pěti dětem, v jednom případě šlo o chlapce - dvojčata. Maminka přijela rodit do Prahy z Předonína u Roudnice nad Labem. Dvojčata uvítali do života v pátek ráno v 08:30 také porodníci ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, šťastní rodiče jsou z Lukavic na Chrudimsku. Zatímco v Praze a většině dalších krajů se miminka rodila v prvních minutách či hodinách roku a nejpozději přišla na svět s ranním rozedněním, v Libereckém kraji na svého prvního letošního občánka ještě skoro celé dopoledne čekali.

Začíná desátý ročník Tříkrálové sbírky

V pátek začal desátý ročník tradiční Tříkrálové sbírky. Se zapečetěnými pokladničkami vyjdou do českých a moravských měst skupinky dětí převlečených za tři krále, kteří se podle biblické tradice přišli poklonit do Betléma narozenému Ježíškovi. Největší sbírková akce v Česku, kterou organizuje Charita ČR, potrvá do 14. ledna. V řadě míst ale koledníci nebudou chodit po celou dobu trvání sbírky. V oblastech, kde je tradice tříkrálové koledy dosud živá, vyjdou pouze na svátek Tří králů 6. ledna. V některých oblastech se také bude koledovat pouze o víkendu 9. a 10. ledna. Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně znevýhodněným skupinám. Zatím nejúspěšnější byl minulý ročník sbírky, kdy se podařilo vybrat přes 64 milionů korun.

Veřejnosti se naposledy před opravami otevřela vila Tugendhat

Veřejnosti se ve čtvrtek naposledy před rekonstrukcí otevře brněnská vila Tugendhat. Oprava funkcionalistické památky, která podle odborníků patří k nejvýznamnějším stavbám meziválečného Československa, se plánuje už několik let a mnohokrát byla odložena. Podle posledních informací z radnice začne zřejmě hned po zimě. Stát bude kolem 150 milionů korun. Vila je od roku 2001 zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Letos památkáři dali městu termíny, dokdy musí jednotlivé části vily, které jsou v havarijním stavu, opravit. První z nich mají být v pořádku příští rok. Vilu Tugendhat navrhl pro pozemek v Brně-Černých Polích architekt Ludwig Mies van der Rohe koncem 20. let minulého století. Vila určila nová měřítka moderního bydlení. Objekt měl i originální vybavení interiéru, například řešení koupelen i topení.

Divadlo Drak v Hradci Králové vede od 1. ledna Eliška Finková

Ředitelkou Divadla Drak v Hradci Králové je od nynějška dosavadní ekonomka hradeckého Klicperova divadla Eliška Finková. Ve funkci nahradila Janu Dražďákovou, která stála v čele divadla zhruba dvě desítky let a ke konci loňského roku odešla do důchodu. "Drak se pro mě stává výzvou, jak co nejlépe navázat na bohatou tradici ojedinělé kulturní instituce a jak ji rozvinout a přizpůsobit dnešní době a budoucnosti," uvedla Finková ve zpravodaji Divadla Drak. Dražďáková už dříve ČTK řekla, že nový ředitel by měl přinejmenším pokračovat v tom, jak divadlo existuje. "Je tu ohromný umělecký potenciál, který musí být podporovaný a musí mu být připravovaná cesta, aby ten kumšt šel dál a dál. To je nejdůležitější, vytvářet zázemí pro tu uměleckou složku," řekla Dražďáková.

Divadlo Drak vloni oslavilo 50. výročí svého vzniku, scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968.

Skokan Janda skončil v Ga-Pa čtrnáctý, vyhrál Schlierenzauer

Jakub Janda skončil čtrnáctý v druhém závodu Turné čtyř můstků v německém Ga-Pa. Do druhého kola postoupil z českých skokanů na lyžích už jen Lukáš Hlava, který obsadil 27. místo. Závod vyhrál Rakušan Gregor Schlierenzauer, turné nadále vede jeho krajan Andreas Kofler, tentokrát čtvrtý. Druhé místo obsadil další rakouský skokan Wolfgang Loitzl, Švýcara Simona Ammanna vynesl jeho veleskok jen na třetí místo. Kofler si udržel čtvrtou pozici, díky čemuž nadále vede hodnocení turné před Loitzlem. Janda vynechal zkušební kolo, v prvním soutěžním dolétl na 128,5 metru a hravě porazil Němce Maxmiliana Mechlera. O jedenácté místo se Janda po úvodním kole dělil s Polákem Adamem Malyszem. Hlava postoupil díky skoku 125,5 metru a výhře nad Rusem Denisem Kornilovem o pět metrů. V druhém skoku vítěz turné z roku 2006 Janda sice metr na délce přidal, ale v konečném pořadí si o tři příčky pohoršil. Hlava zopakoval svůj výkon z prvního kola a rovněž klesl. V hodnocení turné je Hlava osmnáctý a Janda jen o dva body hned za ním.

Bauer vstoupil do Tour de Ski sedmým místem v prologu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vstoupil do Tour de Ski úspěšně, v prologu v německém Oberhofu obsadil sedmé místo. Páteční závod na 3,7 km volnou technikou vyhrál největší favorit Petter Northug z Norska. Vítěz Tour z roku 2008 Bauer ztratil v sedmistupňovém mrazu na vítěze pouze 7,1 sekundy, přičemž kratší tratě nepovažuje za své oblíbené. Do seriálu Světového poháru se nejlepší český běžkař vrátil po téměř měsíčním výpadku zaviněném nemocí. Na startu Tour bylo vedle Bauera ještě dalších šest českých reprezentantů. Dušan Kožíšek zahájil čtvrtý ročník seriálu 24. místem, Martin Koukal byl 31., Martin Jakš 36., Milan Šperl 44., Aleš Razým 58. a Jiří Magál 67.

Ski Sprint na Strahově bude náročnější než v minulosti

Elita světového běhu na lyžích už potřetí zavítá v rámci Tour de Ski do Prahy, kde se v pondělí 4. ledna poběží sprint volnou technikou. A potřetí se bude konat jinde - po závodech na Hradčanském náměstí a na Výstavišti se součást Světového poháru tentokrát bude konat na Strahově. Trať Ski Sprintu tam pro závodníky bude náročnější i kvůli převýšení. Současné teplé počasí přes den by nemělo konání závodu mezi strahovským a Rošického stadionem ohrozit. Pořadatelé tvrdí, že mají připraveny dostatečné zásoby umělého sněhu, případně ho mohou vyrobit chemickou cestou. Podle předpovědi by navíc po Novém roce měly teploty klesnout pod bod mrazu, zejména v noci. Pro české sprintery-specialisty Aleše Razýma a Dušana Kožíška může být závod v Praze posledním, kterého se v programu Tour de Ski zúčastní. "Je to možné," připustil kouč reprezentace Miroslav Petrásek jejich stažení z etapového závodu. V Praze by mělo jet dalších pět mužů včetně Lukáše Bauera, celkového vítěze Tour de Ski z roku 2008, a také tři české ženy.

Čeští hokejisté do 20 let nastoupí na MS v neděli proti Lotyšsku

Čeští hokejisté nastoupí na mistrovství světa hráčů do 20 let v Saskatoonu k dalšímu zápasu v neděli od 19:00 SEČ proti Lotyšsku. Jejich posledním soupeřem ve skupině o udržení, do níž vstoupili s třemi body za výhru nad Rakouskem, pak bude o den později Slovensko. Sestoupí dva celky, které za rok na příštím juniorském šampionátu nahradí Německo a Norsko. Do semifinále MS přímo postoupily týmy Švédska a domácí Kanady, které obsadily první místa v základních skupinách. V semifinále se v noci ze soboty na neděli utkají Rusko se Švýcarskem a USA s Finskem.

Cyklokrosař Štybar skončil druhý v závodu seriálu GVA v Baalu

Druhé místo obsadil český cyklokrosař Zdeněk Štybar v šestém závodu seriálu GVA v belgickém Baalu. S pětisekundovým náskokem vyhrál domácí jezdec Sven Nijs a vede i v celkovém hodnocení. Před závěrečnými dvěma podniky má v čele náskok tří bodů před krajanem Nielsem Albertem, Štybar je se ztrátou dalších sedmi bodů třetí. Závod v Baalu Nijsovi sedí, na tamní trati dominoval již podeváté a v této sezoně vybojoval jubilejní desáté vítězství. Musel však o ně dlouho bojovat s vicemistrem světa Štybarem, kterého udolal až v závěrečných desítkách metrů. Albert tentokrát do boje o prvenství nezasáhl a dojel s větší ztrátou třetí. Smůlu měl další český jezdec Radomír Šimůnek. Krátce po startu měl pád, v pořadí se hluboko propadl a poté ze závodu odstoupil. "Hned po startu byla první ostrá zatáčka a za ní nájezd do terénu. V plné rychlosti mi tam vjel Štybar a já skončil na zemi. Jsem odřený, trochu potlučený a bolí mě hlava, ale snad to bude v pohodě," řekl ČTK Šimůnek.

Fotbalový útočník Luděk Zelenka ukončil kariéru

Šestatřicetiletý fotbalový útočník Luděk Zelenka ukončil kariéru. Autor 92 ligových branek na podzim hostoval v Bohemians 1905, do zimní přípravy druholigové Dukly se však už podle webu fotbalportal.cz nezapojí. Nový trenér Dukly Luboš Kozel tak přišel o zkušeného útočníka. "Bohužel Luděk ukončil kariéru. Dnes jsme se o tom bavili, říkal, že už nemá motivaci dál pokračovat," prohlásil Kozel v pátek. Zelenka hrál za Jablonec, Viktorii Žižkov, Slavii, Teplice, Blšany a Brno, působil také v rakouském Kapfenbergu. Na podzim hostoval z Dukly v Bohemians 1905, kde se chtěl přiblížit stovce ligových branek a vstupu do klubu kanonýrů. V osmi zápasech však neskóroval a vršovický klub po skončení podzimní části soutěže uvedl, že o prodloužení jeho hostování nebude usilovat. Zelenkův součet odehraných prvoligových zápasů se tak zastavil na čísle 341.

Žokej Minařík skončil v německém šampionátu druhý za Pedrozou

Filip Minařík obhájil druhé místo v německém šampionátu rovinových žokejů, který uzavřel čtvrteční dostihový mítink v Neussu. Český žokej, jenž poslední tři týdny roku kvůli zranění ruky nejezdil, nastřádal v sezoně 83 vítězství, vítězný Eduardo Pedroza vyhrál 96 dostihů. Další Čech Jiří Palík skončil v celkovém pořadí žokejů třináctý, na Silvestra už v Neussu žádný další úspěch na své konto nepřidal. Úspěšný byl zato trenér Christian von der Recke, jenž třikrát vyhrál a se 70 vítězstvími tak obhájil loňský titul; tentokrát se však o něj musel podělit s Andreasem Wöhlerem.

Počasí

Zataženo s občasným sněžením. Teploty -3° až +1° Celsia, na horách kolem -6° C.