Zprávy

Lídři ODS a ČSSD s premiérem jednali o rozpočtu a důvěře

Sociální demokraté mají stále výhrady k podobě programového prohlášení úřednické vlády Jana Fischera, předseda ČSSD Jiří Paroubek ale předpokládá, že v neděli všichni poslanci jeho strany kabinetu důvěru vysloví. Paroubek to prohlásil poté, co na pracovní snídani společně s předsedou ODS Mirkem Topolánkem diskutovali o přípravě rozpočtu na příští rok i programovém prohlášení s premiérem Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou. "Pan premiér schůzku inicioval a byl s jejími závěry spokojen," poznamenal Fischerův mluvčí Roman Prorok. Vláda s žádostí o důvěru předstoupí před Poslaneckou sněmovnu v neděli odpoledne. Předseda občanských demokratů ČTK sdělil, že dalším z témat byly "specifické personální otázky". "Z podobných schůzek zásadně neposkytuji žádné detailní informace," doplnil Topolánek s tím, že o důvěře vládě budou rozhodovat poslanci, nikoliv straničtí funkcionáři. Paroubek zdůraznil, že jeho strana nepřipustí snižování financí na podpory a důchody ani jiné "revoluční úvahy" z poslední doby. Vláda v pondělí kvůli diskuzi o výdajích na dopravní infrastrukturu opět přerušila projednání střednědobě výdajových rámců státu do roku 2012 s tím, že cílem vlády je na příští rok sestavit rozpočet se schodkem do 170 miliard korun.

ČSSD vydá volební manifest proti americké základně

Sociální demokracie dá do svého volebního programu závazek, že když se stane vládní stranou, tak neumožní stavbu americké vojenské základny v České republice. Vydá rovněž volební manifest proti americkému radaru v Brdech nákladem desítek tisíc výtisků. Po setkání se zástupci iniciativy Ne základnám to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokracie bude také podporovat kroky iniciativy Ne základnám, které podnikne před volbami proti stavbě americké základny. Hnutí Ne základnám Paroubek označil za jednoho z nejvýznamnějších společenských partnerů sociální demokracie.

Fischer a Havel odmítli Klausův výrok proti eurovolbám

Český premiér Jan Fischer jménem českého předsednictví EU v telefonickém rozhovoru s předsedou Evropského parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem vyzdvihl význam blížících se voleb do EP a odmítl tak nepřímo úterní slova prezidenta Václava Klause o "zbytečnosti eurovoleb". V obdobném smyslu se vyjádřil na okraj přebírání ceny v polské Vratislavi i bývalý prezident Václav Havel. "Je plně v zájmu občanů všech členských zemí EU, aby využili svůj hlas k ovlivnění složení instituce, která je významným mocenským faktorem unie a jejíž kompetence po přijetí lisabonské smlouvy vzrostou," uvádí se ve Fischerově prohlášení.Také exprezident Havel odmítl představu údajné nedůležitosti eurovoleb. "Já ten názor (nechodit k volbám) nesdílím. Já si naopak myslím, že je důležité k těm volbám jít," řekl ČTK a České televizi Havel ve Vratislavi.

K výrokům prezidenta Klause se vyjádřil také francouzský ministr Bernard Kouchner, který obvinil českého prezidenta ze snahy o demolici Evropy. "Všichni, kteří odrazují od voleb, odrazují Evropu. Všichni, kdo odrazují Evropu se neshodují s názory Francie. Je to snaha o demolici, s níž nesouhlasíme," prohlásil na dotaz ČTK.

Havel ocenil význam polsko-české spolupráce na pádu komunismu

Bývalý český prezident Václav Havel v polské Vratislavi ocenil význam polsko-československé spolupráce na pádu komunismu ve střední Evropě. Den před velkolepými oslavami 20. výročí prvních polosvobodných voleb v Polsku, které skončily vítězstvím opozičního hnutí Solidarita, Havel převzal cenu Jana Nowaka-Jezioranského za příspěvek k obraně lidských práv a za zásluhy v boji za svobodu a demokracii. "Moc si ocenění vážím, protože Polsko nám pomohlo vybojovat svobodu," řekl Havel.

Aktivisté žádají Pecinu, aby hájil zájmy nelegálních migrantů

Organizace pro pomoc uprchlíkům žádá ministra vnitra Martina Pecinu, aby na nadcházející schůzce ministrů spravedlnosti a vnitra zemí EU v Lucemburku ve čtvrtek a v pátek hájil zájmy nelegálních migrantů, jejichž život je v nebezpečí. ČTK to oznámil ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. "Uprchlíci umírají ve velkých počtech ve vodách omývajících břehy Evropské unie a Evropská unie dosud nevytvořila žádný systém nebo typ víza, který by jim umožnil bezpečný a legální vstup na cestě před ohrožením života z důvodů pronásledování v zemi původu," uvedl Rozumek. Jako příklad ohrožení životů migrantů uvedl případ pěti stovek imigrantů z Libye, které ve druhém květnovém týdnu italská pobřežní stráž nechala deportovat zpět do země jejich původu. Nezkoumala přitom, zda ve své domovině nejsou pronásledováni, což považuje za nepřijatelné. "Česká republika by vzhledem ke své uprchlické historii měla být mezi prvními, kdo se této praxi postaví," dodal Rozumek.

Dělnická strana žaluje magistrát za rozpuštění demonstrace

Krajně pravicová Dělnická strana podala žalobu na pražský magistrát kvůli rozpuštění demonstrace jejich příznivců na pražském Palackého náměstí 24. května. Požaduje, aby se hlavní město na svých internetových stránkách omluvilo s tím, že jeho zásah byl nezákonný. ČTK o tom informoval člen strany Martin Zbela. Stoupenci Dělnické strany protestovali koncem května v centru hlavního města proti tomu, že Český rozhlas odmítl odvysílat některé jejich předvolební spoty. Magistrátní úředník Václav Bíňovec jejich shromáždění rozpustil proto, že se podle něj předseda strany Tomáš Vandas ve svém projevu hlásil k myšlenkám národního socialismu a podněcoval k rasové nesnášenlivosti. Extremisté již na něj minulý týden podali trestní oznámení, město se však za rozhodnutí svého úředníka postavilo. Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek ČTK řekl, že město na rozpuštění akce trvá a magistrát je připraven nabídnout Bíňovcovi případnou právní pomoc. V žalobě na magistrát Dělnická strana uvádí, že Bíňovec při rozpouštění shromáždění nedodržel zákonný postup. Podle Zbely měl oslovit svolavatele demonstrace nebo řečníka a nikoli účastníky. Strana dále uvádí, že úředníkovo sdělení nebylo srozumitelné.

Poslanci doporučili neschválit loňské hospodaření NKÚ

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil sněmovně neschválit loňské hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Důvodem jsou chyby v hospodaření úřadu, na které minulý týden poukázal sněmovní kontrolní výbor. Prezident NKÚ kvůli nim dokonce čelí návrhu na kárné řízení. Výbor projednával doporučení k jednotlivým kapitolám loňského státního závěrečného účtu a až na několik výjimek ho doporučil sněmovně schválit. Místopředseda výboru Ladislav Šustr (KDU-ČSL) navrhl, aby sněmovna vyhlásila výběrové řízení na nezávislou firmu, která zkontroluje hospodaření a činnost celého úřadu za posledních pět let. Přítomný ministr financí Eduard Janota ho ale upozornil, že NKÚ podléhá povinnému auditu ze zákona již nyní. Výbor nakonec návrh nepřijal.

Barták v Afghánistánu slíbil Karzáímu pomoc s výcvikem armády

Čeští vojáci by měli v roce 2010 pomoci vznikající Afghánské národní armádě a také tamní policii s výcvikem. Shodli se na tom při svém jednání afghánský prezident Hamíd Karzáí a český ministr obrany Martin Barták. Ten podle svého mluvčího Andreje Čírtka na schůzce uvedl, že plán misí české armády pro příští rok, o němž nyní politici jednají, obsahuje návrh na vyslání vojenského poradního týmu, který by vycvičil jeden z praporů afghánské armády. "Nejlepší strategie je pomoci Afgháncům, aby si dokázali zajistit bezpečnost sami. Právě proto jsou výcvikové týmy v Afghánistánu velmi potřebné. Tudy vede cesta, aby z Afghánistánu mohli časem odejít mezinárodní síly," uvedl k tomu podle Čírtka vicepremiér Barták. Prezident Karzáí podle mluvčího poděkoval Čechům za pomoc, kterou jeho zemi poskytují. Shodli se prý na důležitosti provinčních rekonstrukčních týmů, které pracují na obnově afghánské veřejné správy, infrastruktury a hospodářství. Karzáí ocenil fungování českého provinčního rekonstrukčního týmu, který působí v provincii Lógar na jih od Kábulu.

O post ředitele ČT se utká pět lidí, také Janeček a Bobošíková

Do druhého kola volby ředitele České televize postoupili současný ředitel Jiří Janeček, Jana Bobošíková, Hynek Chudárek, Jana Kasalová a Radomír Pekárek. Vyplynulo to ze zasedání Rady ČT. Rada vybírala z 19 uchazečů. Favoritkou volby se ukázala být bývalá ředitelka vlastní tvorby TV Prima Jana Kasalová, která získala při první volbě 12 hlasů ze 14 možných. O jeden hlas méně měl Janeček. Finálová volba, při které by rada měla zvolit nového ředitele, se uskuteční 15. července.

Redaktorka romského vysílání ČRo požádala o azyl v Kanadě

Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu (ČRo) Anna Poláková požádala s celou svou rodinou o azyl v Kanadě. ČTK to řekla ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová. "Podle materiálů, které mi nechala Anna Poláková k dispozici, čelila její rodina v poslední době nevybíravým útokům," uvedla Hikelová. "To, že jsme se rozhodli požádat o azyl, vůbec nesouvisí s mou prací v rádiu, ale s neustálými útoky na mou rodinu a radikalizaci společnosti," uvedla Poláková v e-mailu adresovaném jejím nadřízeným. Oznámila jim v něm, že na letišti v Torontu spolu s šesti dalšími členy své rodiny požádala kanadské úřady o azyl. K emigraci do Kanady Romy vyzývají někteří romští aktivisté. Od letošního ledna do března požádalo v Kanadě o azyl kvůli údajné diskriminaci 653 českých občanů. Kanadský premiér Stephen Harper v květnu v Praze naznačil, že by jeho země mohla obnovit pro ČR vízovou povinnost, pokud nenastane zlepšení.

Lékárníci budou chtít náhradu škody od krajů, které platí za lidi

Lékárníci budou chtít od krajů nahradit škodu, kterou utrpěli tím, že pacienti místo do jejich lékáren chodili pro léky do krajských zařízení, kde nemuseli platit regulační poplatky. Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel novinářům řekl, že pokud lékárníci uspějí s žalobami na nekalou soutěž ze strany krajů, začnou podávat žaloby také na náhradu utrpěné škody.

Domácí automobilky zřejmě propustí víc lidí, než se čekalo

Český automobilový sektor zřejmě kvůli krizi opustí víc pracovníků, než se odhadovalo ještě zhruba před půl rokem. V pořadu televize Z1 to uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek. Podle něj se tak počet zaměstnanců v odvětví celkem kvůli krizi sníží až o 19.000. V prosinci sdružení odhadovalo 13.500 propuštěných. Šípek při svých odhadech vychází z informací členů SAP. "Ve druhém pololetí loňského roku došlo skutečně k poklesu počtu zaměstnanců - podle údajů firem se jednalo asi o 8000 až 9000. V průběhu prvního pololetí tohoto roku dojde k propuštění dalších zhruba 9000 zaměstnanců, takže celkové číslo je proti odhadu vyšší - 18.000 až 19.000 pracovníků," uvedl. Situace se má podle Sdružení automobilového průmyslu zlepšovat jen pomalu, hlavní vlnu propouštění ale má automobilový sektor prý už za sebou. "Ve druhém pololetí dojde k určité stabilizaci, nicméně si nemyslím, že krize letos úplně odezní; bude to spíš v průběhu prvního pololetí roku příštího," řekl Šípek. Loni představovali 60 procent všech propuštěných agenturní pracovníci, teď podle Šípka dochází i na kmenové zaměstnance. Propouštět budou víc dodavatelské firmy než finální výrobci.

Ministerstvo pro místní rozvoj přerušilo platby za webové služby

Firma poskytující ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) webové služby si pravděpodobně bude muset na další peníze z resortu počkat. Ministerstvo jí zatím zaplatilo 10,6 milionu korun, další platby ale kvůli pochybnostem o kontraktu zastavilo, informovalo Rádio Česko. "Celková zakázka je na 28 milionů korun. Důležité je říci to, že ministerstvo pro místní rozvoj nyní pozastavilo tyto platby, to znamená, že teď se neproplácí v této zakázce ani koruna," řekl Rádiu Česko mluvčí MMR Martin Ayrer. Na konci roku 2008 vybralo MMR správce několika svých webových aplikací, kterým se stala společnost Sprinx Systems. Za nového šéfa ministerstva Rostislava Vondrušky se ale podle rádia začalo prověřovat výběrové řízení. Ministerstvo u zakázky podle mluvčího "vyhodnotilo jisté rysy nestandardnosti". V současnosti se tak provádí právní analýza. Tendr na webové služby není jediným problémem, kterému MMR ohledně informačních technologií čelí. Už od závěru loňského roku se potýká s právními nesrovnalosti ve fungování monitorovacího systému. Bez něho se neobejde při čerpání peněz z evropských fondů.

V ČR se zvýšil počet případů pracovního vykořisťování

V České republice přibývá případů pracovního vykořisťování. Loni to podle odhadů byla desítka případů, předloni tři. Většinou se týkají cizinců. Experti předpokládají, že obchodování s lidmi za účelem nucené práce dál poroste, zaznělo v Plzni na konferenci Prevence a boj proti obchodování s lidmi, která byla součástí zasedání výboru Evropské sítě prevence kriminality. Pracovní vykořisťování zažívají podle neoficiálních údajů i Češi, a to především ve "starých" státech EU.

Vinohrady zprovozní od července třetí umělé srdce v Česku

Umělé srdce, které je teprve třetím podobným přístrojem v Česku, začne od července fungovat na kardiochirurgické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Přístroj je součástí vybavení modernizovaných prostor, do nichž se klinika přestěhuje koncem června. Novinářům je představil přednosta profesor Zbyněk Straka. "Pacienti dostanou díky lepšímu přístrojovému vybavení větší šanci na přežití. V rekonstruovaných prostorách také stoupne jejich komfort," řekl. Přestavba a nové přístroje stály 24,5 milionu korun. Největší novinkou však je umělé srdce, další je v Praze v Institutu klinické a experimentální medicíny a v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie. "Pokud pacientovo srdce nezačne po operaci znovu pracovat na dostatečný výkon, napojíme pacienta na srdce umělé. Jeho vlastní běží mezitím naprázdno a získá čas, aby regenerovalo a rozběhlo se na plný výkon. Bez umělého srdce by pacient nepřežil," vysvětlil profesor Straka. Ředitel nemocnice Marek Zeman doplnil, že klinika bude v novém pavilonu disponovat dvěma operačními sály a novými lůžkovými odděleními.

V ČR nyní žije 312 stoletých a 344 ještě starších lidí

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v červnu evidovala celkem 312 lidí, kteří letos oslavili sté narozeniny. Ještě starších seniorů v Česku žilo dalších 344; stoletých a starších obyvatel ČR tak bylo celkem 656. ČTK to oznámil mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka. V důsledku změny životního stylu, zdravější výživy i moderní medicíny se v Česku stejně jako v dalších průmyslově vyspělých zemích život lidí prodlužuje a stoletých a starších lidí přibývá. Loni v říjnu v ČR žilo 199 stoletých lidí, věk vyjádřený trojcifernou číslicí mělo 467 lidí. Podle projekce Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněné v květnu v Česku do roku 2065 výrazně vzroste počet lidí nad 65 let.

Přes 30.000 studentů chce protestovat proti státní maturitě

Přes 34.000 mladých lidí chce tento měsíc v Praze protestovat proti státní maturitě. Tento svůj postoj vyjádřili sdružením ve virtuální skupině na sociální síti Facebook. Příští týden hodlají poslancům předložit petici, v níž požadují zrušení státní maturity. Vadí jim hlavně nedopracovanost nových zkoušek dospělosti a také to, že dosud pořádně nevědí, z čeho by měli za rok maturovat. Petici do úterý 2. června podepsalo přes 13.000 lidí, studenti ji hodlají v příštím týdnu předložit poslancům. Pokud to nevyvolá žádnou odezvu, chtějí se sjet do Prahy asi 17. nebo 19.června. Nová ministryně školství Miroslava Kopicová při svém nástupu do funkce vyjádřila jisté obavy ohledně připravenosti jednotných zkoušek. Nechala si proto udělat analýzu, která prý ukázala, že organizace zkoušek je dobře zajištěná a vše jde podle harmonogramu. Proti státním maturitám protestovaly již před dvěma lety tisíce studentů, dosáhli toho, že start nových zkoušek byl přesunut na rok 2010. V prvním roce by se státních maturit mělo zúčastnit přibližně 95.000 studentů z asi 1300 škol.

Pedagogové mají novou příručku pro výuku novodobých dějin

Metodickou příručku pro výuku československých a českých dějin pro období 1945 až 1954 přestavila ve Zlíně vzdělávací agentura Služba škole MB z Mladé Boleslavi. Podle nedávné ankety ČTK pedagogové středních škol novodobým dějinám příliš času nevěnují a často je opomíjí. Podle autorů je příručka Přes práh totality první publikací svého druhu v tuzemsku. Příručka vychází v době, kdy ministerstvo školství připravuje vydání metodického pokynu pro výuku moderních dějin. Autoři věří, že vyšlá příručka se může stát jeho vhodných doplňkem.

Festival na Pankráci představí život handicapovaných

Na pražské Pankrácké pláni se tento víkend uskuteční festival Žiju stejně jako ty, na kterém si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jak se žije zdravotně postiženým. Novinářům to řekla místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková (ODS). Festival začne v pátek v 16:00, v sobotu pak v 10:00 a po oba dny potrvá do 22:00. Vstup je zdarma. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet slepeckou a vozíčkářskou dráhu, poslepu budou moci vyšplhat na lezeckou stěnu nebo se nechat namasírovat od nevidomého maséra. Připravena bude také zvuková střelnice, lukostřelba, ukázky výcviku slepeckých psů nebo hipoterapie. Zájemci na pláni najdou rovněž stánky poskytovatelů sociálních služeb nebo prodejny s výrobky zdravotně postižených lidí.

Výstava Zapomenutí hrdinové dorazila do Mnichova

Putovní výstava Zapomenutí hrdinové, která mapuje osudy sudetoněmeckých antifašistů, se otvírá v bavorské metropoli Mnichově. Výstava tak dorazila do regionu, jenž se po druhé světové válce stal domovem největšího počtu sudetských Němců. V Galerii Alfréda Kubína mnichovského Sudetoněmeckého domu výstava potrvá do 24. července. Hlavními částmi projektu "Zapomenutí hrdinové - i oni byli proti fašismu" jsou stálá expozice v Ústí nad Labem a putovní výstava, která už byla k vidění například v berlínském Domě Willyho Brandta, sídle německé sociální demokracie (SPD). Součástí doprovodných programů výstav zahrnujících novinové zprávy, předvolební plakáty a další archivní materiály bývají také přednášky a pódiové diskuse. Například v Mnichově se příští úterý uskuteční přednáška ostravského rodáka, historika a teologa Otfrieda Pustejovského o křesťanském sudetoněmeckém odporu proti národnímu socialismu. Pódiové diskuse na dané téma se pak 24. června zúčastní iniciátor projektu Tomáš Kosta, šéf sudetských Němců Bernd Posselt, poslanec Spolkového sněmu Gert Weisskirchen (SPD), který je spolupředsedou Česko-německého diskusního fóra, a historik Detlef Brandes.

Kundera dostane světovou cenu Cino del Duca za celoživotní dílo

Francouzský spisovatel českého původu Milan Kundera obdrží ve středu 10. června prestižní Světovou cenu Nadace Simone a Cino del Duca za celoživotní dílo. Stejné ocenění udělované každoročně významným vědcům a literátům převzal v roce 1997 také dramatik a bývalý prezident Václav Havel. Podle nadace, která je součástí Francouzské akademie, má cena udělovaná od roku 1969 ocenit autora, jehož vědecké či literární dílo odráží poselství moderního humanismu. Ocenění doprovází částka 300.000 eur (asi osm milionů Kč). Kundera je jeden z nejznámějších spisovatelů českého původu na světě. Rodák z Brna a nadějný autor poválečné české literatury emigroval v roce 1974 do Francie. O sedm let později obdržel francouzské občanství. Od roku 1990 píše svoje knihy výlučně ve francouzštině. Spisovatel se straní médií. Mlčení přerušil pouze loni po obvinění z toho, že v roce 1950 udal agenta chodce, který později strávil 14 let ve vězení. Kundera v rozhovoru s ČTK rezolutně popřel, že by kohokoli udal.

Gejzír nápadů a tanečních stylů zahájil festival Tanec Praha

Energické, barevné a tanečně velmi pestré představení francouzského souboru Montalvo-Hervieu zahájilo v úterý večer 21. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha. Soubor, který patří ke světové špičce v oboru, uvedl v Hudebním divadle v Karlíně představení Good Morning, Mr. Gershwin. Na Gershwinovu hudbu v něm tančí také hiphopeři. Festival potrvá v Praze až do 26. června, tanečníci zavítají také do dalších devíti měst v ČR. Festival současného tance a pohybového divadla má mezi svými hosty každým rokem jednu taneční hvězdu, která píše dějiny tanečního umění. K nim podle pořadatelů patří právě soubor, který založila koncem 80. let choreografická dvojice José Montalvo a Dominique Hervieuová.

Janáčkovy Hukvaldy zahájí koncert houslisty Svěceného

Komorní koncert předního českého houslisty Jaroslava Svěceného zahájí koncem června 16. ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Na koncertu s klavírním doprovodem Markéty Cibulkové zazní například hudba Leoše Janáčka nebo Antonína Dvořáka, řekl za organizátory festivalu Pavel Bernatský. Dodal, že festival připomene dvě letošní velká hudební výročí, a to 155 let od narození hudebního skladatele a hukvaldského rodáka Janáčka a 50 let od úmrtí dalšího velikána české hudby Bohuslava Martinů. "Obě tato výročí budou připomenuta v programu festivalu v několika koncertech, v nichž zazní hudba z díla obou hudebních géniů," uvedl Bernatský.

Festival Uprostřed Evropy nabídne na 80 koncertů a výstav

Na 80 koncertů, výstavy a setkání přinese letošní ročník mezinárodního kulturního festivalu Uprostřed Evropy, který se odehrává na hranicích Česka, Saska a Bavorska. Rozsahem jeden z největších festivalů ve střední Evropě má letos motto Rozezvučená místa, řekl mluvčí festivalu Tomáš Kábrt. "Letošní téma naznačuje propojení uměleckého projevu a prostoru. Hrát se bude v chrámech, na hradech a zámcích, ale i ve volné přírodě," uvedl Kábrt. Festival je výjimečný tím, že přináší špičkové evropské i světové interprety vážné i etnické hudby mimo známá velká centra, do malých měst a obcí podél společné hranice. Byl oceněn i jako nejvíce inovativní v Evropské unii a letošní ročník byl zařazen mezi prestižní akce českého předsednictví komisi Evropské unie.

Dášeňka i ostatní Čapkovy knihy jsou ke stažení na internetu

Kompletní literární dílo Karla Čapka je volně ke stažení na internetu. Beletrie, knížky pro děti, dramata, ale třeba i Čapkovy překlady nebo cestopisy zpřístupnila Městská knihovna v Praze. Na dílo se už nevztahuje autorský zákon, protože od smrti spisovatele uplynula loni ochranná lhůta sedmdesáti let. Mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková také ČTK řekla, že plánují takto zpřístupnit i tvorbu Karla Hynka Máchy.

Sport

České tenistky se v prvním kole elitní skupiny příštího ročníku Fed Cupu utkají doma s Německem. Rozhodl o tom los, který se uskutečnil v rámci Roland Garros. Hrát se bude týden po Australian Open, tedy o víkendu 6. a 7. února 2010.

Česká fotbalová reprezentace klesla v žebříčku FIFA o tři pozice na 15. místo, což je její nejhorší postavení od března roku 2003. Národní tým sice stejně jako většina dalších mužstev neodehrál v květnu žádný zápas, nicméně v dlouhodobém pořadí se mu nyní odečetly výsledky dosažené před více než jedním rokem.

Počasí ve čtvrtek

Proměnlivě oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů.