Zprávy

Až 30.000 lidí v Praze demonstrovalo proti dopadům krize

Na zaplněném Hradčanském náměstí se v sobotu v Praze konala demonstrace proti dopadům krize, které se podle odborů zúčastnilo až 30.000 lidí. Účast prý byla vyšší, než odboráři očekávali. Protest uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK). Je součástí několikadenní mezinárodní série podobných akcí. V sobotu se tak demonstrovalo i v Berlíně. Zahájení hlavní části demonstrace na Hradčanském náměstí se posunulo o čtvrt hodiny. Odbory totiž kvůli většímu počtu lidí měly problémy shromáždění organizačně zvládnout. Nakonec se stejně část odborářů na náměstí nevešla a musela stát v přilehlých ulicích. Podle odhadů policie se akce nicméně zúčastnilo méně lidí, než odhadují odbory, a to zhruba 23.000 osob, z toho asi 4000 cizinců z různých zemí Evropské unie. Odboráři na demonstraci, která trvala více než hodinu, vyzvali poslance, senátory, prezidenta i současnou a budoucí vládu ke zvýšení veřejných zakázek, k přijetí zákona proti lichvě či vytvoření kombinace zkrácených pracovních úvazků se sociálními dávkami. Zároveň jsou odbory například proti částečné privatizaci penzijního pojištění.

Štěch: Odmítáme, aby firmy přenášely dopady krize na zaměstnance

Odbory odmítají údajné snahy firem přenášet negativní důsledky hospodářské krize jen na zaměstnance. V Praze před až 30.000 demonstranty to v sobotu řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a senátor za ČSSD Milan Štěch. Odboráři chtějí bojovat proti údajným snahám zaměstnavatelů ponechat příliš nízké mzdy snížené kvůli udržení zaměstnanosti za krize i po jejím odeznění. Podle Štěcha by to způsobilo stálé snížení životní úrovně pracovníků. "Některé firmy přenáší důsledky krize jen na zaměstnance. To je pro nás nepřijatelné a musíme to odmítnout," řekl Štěch; podle něj jsou kromě zaměstnanců obětí zneužívání krize také důchodci a rodiny s dětmi. Nikdo z nich podle něj přitom za krizi nemůže. Štěch ve svém projevu označil za příčinu současné krize neoliberální hospodářské koncepce. "V celém vyspělém světě se v posledních 20 letech snížil podíl mezd zaměstnanců a výrazně narostly zisky vlastníků. Lidé si místo mezd musí brát a berou úvěry, tam je hlavní příčina (krize)," prohlásil. V Česku navíc podle Štěcha dopady krize na obyvatele zhoršily ještě daňové změny, které prosadila bývalá vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). Štěch uvedl, že odborářští analytici varovali před nynějším poklesem hrubého domácího produktu již loni v prosinci.

Pražskou organizaci KDU-ČSL opět povede Marián Hošek

Pražskou organizaci KDU-ČSL povede její dosavadní předseda a současně náměstek ministra práce Marián Hošek. Do funkce předsedy ho již v prvním kole zvolili delegáti sobotní pražské městské konference strany, kteří vybírali ze třech kandidátů. Hošek je i místopředsedou strany. Na ministerstvu práce a sociálních věcí řídí úsek sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky. Novinářům řekl, že pražští lidovci zatím neodhlasovali žádné usnesení o podpoře některého z kandidátů na předsedu strany. Toho by měli vybírat na sjezdu koncem května. Konference naopak vyzvala funkcionáře strany, aby se zavázali, že nebudou řešit vnitřní problémy strany kontroverzními vystoupeními ve sdělovacích prostředcích. "Toto usnesení samozřejmě reaguje na tu situaci, že si často některými kontroverzními výstupy řeší zejména někteří poslanci problémy s vedením strany," řekl Hošek ČTK. Tyto výstupy na veřejnosti jsou podle něj nevhodné a narušují celistvost strany.

Vláda bude jednat o úpravě Listiny základních práv a svobod

Kabinet Jana Fischera by se měl na svém pondělním zasedání zabývat mimo jiné i návrhem změny v Listině základních práv a svobod. Listina by měla výslovně potvrzovat rovnoprávnost postižených lidí se zdravými. "Jde o zařazení slov potvrzujících, že se všechna práva týkají i zdravotně postižených," řekl ČTK ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ), který návrh předložil. I kdyby ale vláda předlohu podpořila, nynější dolní komora ji možná nestihne schválit. Jde o novelu ústavy, což znamená, že k jejímu přijetí je nutná ve sněmovně i v Senátu třípětinová většina. Předseda ústavně právního výboru dolní komory Marek Benda (ODS) považuje za naprosto vyloučené, že by to tato sněmovna mohla ještě stihnout. "Kromě toho ten návrh pokládám za věcně velmi sporný," řekl ČTK. Úpravě listiny by podle něj musela předcházet dlouhodobá jednání. "Listina se za těch 18 let, co platí, měnila jedinkrát," konstatoval Benda. Případné "lepení" změn o prázdninách před koncem funkčního období sněmovny považuje za absurdní.

Zástupci ČSSD údajně nemohli promluvit na pietní akci

Zástupci ČSSD údajně nemohli promluvit na sobotním pietním shromáždění k uctění památky obětí komunismu v krematoriu v pražském Motole, které pořádala Konfederace politických vězňů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici, vedení konfederace k omluvě. Konfederace se však podle předsedkyně Naděždy Kavalírové sociální demokracii omlouvat nehodlá, protože spor je pouhým nedorozuměním. "Není se za co omlouvat, není pravda, že bychom jim zakazovali promluvit, je to nesmysl," řekla ČTK Kavalírová. Předsedkyně konfederace uvedla, že na akci byly zvány demokratické poslanecké kluby Poslanecké sněmovny. Za ODS a KDU-ČSL promluvili předsedové klubů Petr Tluchoř a Pavel Severa. "Ze sociální demokracie přišla informace, že se zúčastní s věncem, bez projevu, proto nebyl zástupce klubu ČSSD Stanislav Křeček vyzván. Snad o tom ani nevěděl, že jeho strana řekla bez projevu," uvedla Kavalírová. Podle ní měl původně za klub ČSSD přijít někdo jiný, zástupce poslaneckého klubu ČSSD se měl nicméně domluvit předem, nikdo by mu prý nebránil, aby na pietní akci promluvil.

V Plzni po Paroubkovi opět házeli vejci, vrhače předvedla policie

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se stal terčem útoku dvou výtržníků, kteří po něm na sobotním mítinku v Plzni začali házet vejce. Zasáhla proti nim policie a odvedla je na obvodní oddělení, aby je vyslechla a sepsala s nimi protokol. Jejich čin bude dále řešen pouze jako přestupek proti veřejnému pořádku. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Michaela Altmannová. Dva mladíci ve věku 20 a 21 let tak zopakovali situaci ze středy na mítinku v Kolíně, kde se Paroubek stal terčem dvojice vrhačů vajec a také rajčat. Jedno vejce ho zasáhlo. Zda se to podařilo vrhačům v Plzni, není jasné. Neví to mluvčí policie a vedoucí tiskového oddělení ČSSD Ondřej Macura uvedl, že si incidentu nevšiml. "Nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, že se něco takového stalo," poznamenal Macura.

Místopředseda DS musel v Přerově na policii

Policie po skončení sobotního mítinku v Přerově požádala místopředsedu Dělnické strany Jiřího Štěpánka o podání vysvětlení a převezla ho na služebnu. Důvodem byla žádost tajemníka přerovské radnice Jiřího Bakalíka, který po konzultaci s právníkem upozornil na údajně nevhodné výroky řečníků během předvolebního shromáždění ultrapravicové strany. Na dotaz ČTK Bakalík své výhrady k projevům neupřesnil. "Pan Štěpánek nebyl zadržen, po podání vysvětlení svobodně opustí policejní služebnu," řekla ČTK mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková. Předseda strany Tomáš Vandas ČTK řekl, že se magistrátu nelíbilo slovní spojení "národní socialismus". Na jednání policie a magistrátu si chce stěžovat. V Přerově se v sobotu sešlo asi 50 pravicových extremistů a příznivců Dělnické strany (DS) Na pořádek dohlíželi v celé městě policisté. Situaci monitoroval policejní vrtulník, v případně nutnosti byly připraveny posily. Mítinky DS se v sobotu konaly také v Olomouci a Ostravě. Oba se obešly bez incidentů. V neděli DS hodlá uspořádat mítinky před volbami do Evropského parlamentu i ve Znojmě a v Jihlavě.

Nicholas Winton oslavil sté narozeniny se "svými" dětmi

V kruhu "svých" dětí, které před válkou zachránil z Československa, oslavil v sobotu Nicholas Winton, v Londýně sté narozeniny. Wintonovi se podařilo dostat do Británie před nacisty 669 dětí, z nichž asi 60 mu přišlo poblahopřát na oslavě na českém velvyslanectví. Při emotivní oslavě se Nicky - jak mu všichni skuteční i zachránění příbuzní říkají - setkával se "svými" dětmi, kterým už je většinou přes 80. Oslavu uspořádaly jeho skutečné děti - Barbara a Nicholas mladší. Kromě řady dárků dostal Winton velký narozeninový dort s číslicí 100 a anglickým nápisem Od tvé světové rodiny. A když sfoukl svíčky na dortu, zazpívali mu "jeho" děti Happy Birthday a anglický popěvek pro takové příležitosti For He Is a Jolly Good Fellow. "Bývá srovnáván s Oskarem Schindlerem. Ale Nicky byl v jiných okolnostech a nebyl ohrožen. I tak je to hrdina. Ukázal odvahu a schopnost dokázat nemožné," řekl při přípitku Kanaďan Joe Schlesinger, kterému Winton zachránil život a z něhož se stal známý kanadský novinář. "Ano, ano", ozývalo se mezi zúčastněnými, kteří odměnili Schlesingera i Wintona potleskem. Schlesinger připomněl, že Wintonova "rozšířená" rodina dnes čítá již přes 5000 lidí - dětí, vnuků a pravnuků. Nicholasi Wintonovi bude 100 let 19. května, ale musí slavit narozeniny při pěti různých oslavách. V neděli bude mít rodinnou oslavu narozenin.

"Je skvělé vás zase vidět," poděkoval Winton, který v proslovu zalitoval, že lidstvo se dnes nechává příliš fascinovat technikou a dostatečně neřeší problémy, jako jsou klimatická změna, přelidnění, chudoba či náboženské rozpory. "Přitom všem náboženstvím je společná láska, poctivost, čistota a empatie, prostě etika života. Jsem rád, že všechny děti a vnuci a pravnuci předávali ve svých zemích tohoto ducha a dělali dobré skutky," řekl Winton.

Českobratrskou církev evangelickou opět povede Joel Ruml

V čele druhé největší české církve, Českobratrské církve evangelické, bude opět stát Joel Ruml (56). Do funkce synodního seniora ho v pátek na dalších šest let zvolil nejvyšší správní orgán této církve, tzv. synod. Novináře o tom v sobotu informovali zástupci církve. Rumlovými náměstky se stali faráři Daniel Ženatý a Pavel Kašpar. Synodní kurátorkou zvolili zástupci Liu Valkovou; jejími náměstky Pavla Stolaře a Evu Zadražilovou. "Do 36 let budeme mít synodní radu jenom ženskou," komentoval Ruml s nadsázkou nárůst počtu žen ve vedení.

Církevní synod se také ve čtvrtek musel zabývat dozvuky případu zpronevěry, se kterým se církev potýkala. Šlo o případ vedoucího ekonoma církve, který podle informací policie neoprávněně převedl z bankovních účtu ČCE asi deset milionů korun. Muž pracoval v hlavním centru církve od srpna loňského roku. Peníze začal podle policie zpronevěřovat v polovině prosince a pokračoval v tom zhruba měsíc. V pátek 23. ledna ze zaměstnání bez vysvětlení odešel a policie ho dopadla až v polovině března. Podle Rumla se asi 85 procent ztracené částky podařilo získat zpět. Škoda tak bude činit asi 1,2 milionu korun. Vedení církve podle něj bude nyní podnikat kroky, aby podobnému nebezpeční v budoucnu zamezilo.

MfD: Mero a Transněfť podepíšou dohodu, jež zabrání výpadkům ropy

Státní ropná firma Mero podle sobotní Mladé fronty Dnes podepíše s ruskou firmou Transněfť dohodu, která by měla zamezit dalším výpadkům dodávek ropy do Česka. Neměly by se tak již opakovat problémy z loňského července, kdy zřejmě kvůli sporům obchodníků ustaly dodávky této strategické suroviny do Česka z Ruska. Tuzemské rafinerie a Mero pak narychlo sháněly ropu přes západní Evropu. Podle memoranda, které se obě firmy chystají podepsat, by napříště Transněfť měla dopředu hlásit všechny mimořádné situace ohledně dodávek ropy do České republiky. Česká strana by se pak na ně mohla připravit a zajistit si dodávky z ropovodu IKL vedoucího z Německa, který navazuje na transalpinský systém TAL. "Memorandum bychom měli se společností Transněfť podepsat v průběhu června," řekl listu generální ředitel Mera Jaroslav Pantůček. Součástí memoranda by mělo být i vyjasnění dalšího osudu ropovodu Družba, jehož prostřednictvím proudí do Česka 80 procent roční spotřeby ropy. Mero by podle MfD do jeho textu chtělo prosadit rovněž závazek, že obě společnosti budou koordinovat své strategické projekty, tedy i rozhodování o Družbě.

Podezření na mexickou chřipku v ČR bylo vyvráceno u 82 lidí

Podezření na mexickou chřipku zatím lékaři vyvrátili u 82 lidí, v pěti případech ještě čekají na výsledky testů. Kvůli obavám z případného nakažení novou formou chřipky dosud vyhledalo lékaře 87 občanů, informovalo na svých webových stránkách ministerstvo zdravotnictví. V nemocnici jsou v současné době tři lidé - jeden na infekčním oddělení v Brně, jeden na infekci pardubické nemocnice a jeden na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Bulovka.

Při záchraně německého archivu pomůže šest výprav českých expertů

Celkem šest výprav českých archivářů a restaurátorů pomůže se záchranou fondů Historického archivu v Kolíně nad Rýnem, jehož budova se zřítila na počátku března. Podle archivářů, kteří už se z Německa vrátili, bude ale roztřídění dokumentů vyzvednutých ze sutin budovy trvat desítky let. Odhadují také, že se podaří zkompletovat jen asi 30 procent z celkového fondu. Řekli to v rozhovoru s ČTK. Archiv, v kterém byly uloženy vzácné dokumenty z mnohaleté historie tohoto západoněmeckého města, spadl zřejmě kvůli výstavbě podzemní dráhy. K zemi strhl i dva přilehlé domy. V jejich troskách zemřeli dva lidé. Při záchranných pracích se dosud v Německu kromě místních dobrovolníků vystřídali především pracovníci Státního oblastního archivu v Praze (SOAP), v Litoměřicích a Národního archivu (NA). Navázat by na ně měly výpravy z Moravského zemského archivu v Brně a Zemského archivu v Opavě.

MfD: ČEZ možná na čtyři měsíce vypne elektrárnu Dětmarovice

Energetická společnost ČEZ možná příští týden vypne na čtyři měsíce černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. Důvodem jsou kromě klesající spotřeby elektřiny také rekordně nízké ceny proudu na burze. Píše o tom sobotní Mladá fronta Dnes. ČEZ by měl podle deníku vypnutím Dětmarovic ušetřit celkem 100 milionů korun. "Je to pravděpodobné, nemůžeme to vyloučit," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Cena elektřiny je podle něj nyní tak levná, že je výhodnější nakoupit ji na burze než udržovat v chodu některé dražší elektrárny. Na nízký výkon může být stažena podle MfD i výroba v hnědouhelných elektrárnách Chvaletice a Mělník. V jejich případě to ČEZ zdůvodňuje tím, že jde o letní údržbu. Ta však podle deníku většinou probíhá až o prázdninách.

MfD: Soud přikázal zařadit soukromé pozemky do majetku letiště

Soud přikázal soukromé pozemky o rozloze zhruba dvou hektarů zařadit do majetku Letiště Praha. Za každý metr čtvereční má letiště zaplatit jejich dosavadním majitelům 1484 korun, tedy celkem 32 milionů korun. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Pokud by dosud nepravomocný rozsudek nabyl právní moci, mělo by letiště vyřešený problém s pozemky před plánovanou privatizací. "Rozhodnutí soudu je pro nás pozitivní. Náhradu za pozemky, kterou soud určil na základě znaleckého posudku, jsme připraveni uhradit poté, co rozsudek nabude právní moci," řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Za pozemky pro stavbu druhé ranveje přitom podle MfD letiště zaplatilo společnosti Penta třikrát více. "Čekáme na písemné vyhotovení, budeme se ještě pravděpodobně odvolávat," uvedl zástupce majitelů pozemku Miroslav Špadrna. Podle něj není důvod, aby byla cena o tolik nižší než za kolik letiště vykoupilo pozemky od Penty.

Česká jídla v povodní zničeném Cedar Rapids přilákala davy lidí

Rekordní účast téměř 400 lidí přilákala ochutnávka českých a slovenských jídel, která tradičně obstarává úvod pro víkendové slavnosti v americkém městě Cedar Rapids. Takzvané houbové dny ve čtvrti Czech Village (Česká vesnice) se konají víc než 30 let, ty letošní jsou ale prvními po loňských ničivých záplavách. Živel, jenž v iowském městě obývaném potomky českých a slovenských přistěhovalců poškodil řadu budov, si vyžádal i změnu místa konání oslav, které se v originále nazývají Houby Days. Z poničeného českého a slovenského muzea se letos přesunuly do místního kostela svaté Ludmily. To však návštěvníky neodradilo a už na páteční ochutnávku zámořských specialit jich dorazilo rekordní množství. Kvůli tomu se u stolů s pokrmy tvořily nebývale dlouhé fronty. "Díky povodni jsem se naučil trpělivosti," nenechal se tím znechutit Terry Miller, který si stejně jako ostatní návštěvníci mohl vybrat z 31 jídel.

Nizozemští školáci se na výletě v Česku asi otrávili jídlem

Výlet nizozemských školáků do Česka skončil pro 17 z nich nejspíš otravou jídlem. Některým účastníkům třídního zájezdu se po večeři v českém Mšeně udělalo v noci na sobotu natolik zle, že museli být krátce po přejezdu česko-německých hranic hospitalizováni. Řekl to ČTK Dieter Winterling z policejního ředitelství ve východobavorském Hofu. Policejní mluvčí sdělil, že skupina mladých Nizozemců, kteří se zřejmě vraceli z výletu v Krkonoších, povečeřela ve městě Mšeno ve Středočeském kraji. "Od té doby nic nejedli, tudíž existuje podezření, že se jim udělalo nevolno z této večeře," řekl Winterling. Odmítl však sdělit jméno restaurace i věk výletníků.

Podle Winterlinga v autobuse byla ještě jiná skupina Nizozemců, kteří se vraceli z pobytu ve východobavorském pohoří Smrčiny. U nich žádné zdravotní potíže nenastaly. Naopak těm, kteří večeřeli ve Mšeně, se prý udělalo nevolno téměř najednou. Pomoc zavolal zhruba půl hodiny po půlnoci řidič autobusu. Postižení žáci byli následně rozvezeni do nemocnic v Hofu a Münchbergu. V sobotu dopoledne ale byli všichni propuštěni a jsou na cestě domů do Nizozemska, sdělil Winterling.

V Jindřichovicích je Žijící skanzen, vzpomínka na dávnou vesnici

Žijící skanzen se starodávnými vesnickými staveními, s větrným mlýnem, roubeným chlévem, historickou zemědělskou technikou i s domácími zvířaty se podařilo dokončit v Jindřichovicích pod Smrkem. Skanzen vybudovalo Občanské sdružení Lunaria a otevřelo ho v sobotu. Poslední stavba, replika hospodářské budovy, stála deset milionů korun a Lunaria na ni získala zhruba osmimilionovou dotaci z Evropské unie. Milion korun přidal Liberecký kraj, o zbylé peníze se postarala především Lunaria a také obec Jindřichovice. ČTK to v sobotu řekl předseda sdružení Zbyněk Vlk. "Ve skanzenu se nachází původní podstávkový dům ze začátku 18. století a v nové replice podstávkového domu vznikly stáje pro dobytek, sklad dobové zemědělské techniky, místnosti pro semináře, pro kurzy tradičních řemesel a pro workshopy," dodal Vlk. Ve skanzenu turisté najdou Muzeum života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí. Nachází se v původním 300 let starém podstávkovém stavení. V Jindřichovicích se dají vidět koňské travní sekačky, obracáky na seno, žebřiňáky, bryčka nebo žentour s mlátičkou. Do skanzenu patří rovněž kovářská a truhlářská dílna či knihovna ekologické, duchovní a krásné literatury se starými i novými svazky. Větrný mlýn ve skanzenu pochází ze severní Moravy.

Nejlepší sci-fi knihou je Červeňákova Bílá věž

Výroční cenu Akademie science-fiction, fantasy a hororu v kategorii Nejlepší česká nebo slovenská kniha za loňský rok získala Bílá věž slovenského autora Juraje Červeňáka. Je závěrečnou částí trilogie Bohatýr, která kombinuje vyprávění z dob úsvitu ruské historie s mytologií slovanských, vikingských, ugrofinských, turkotatarských á kavkazských národů. Ocenění v 15 kategoriích byla v sobotu vyhlášena v rámci třetího dne 15. mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy v Praze. Titul Kniha roku získal román Cesta z nakladatelství Argo, jehož příběh se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Americký spisovatel Cormac McCarthy za něj obdržel Pulitzerovu cenu. Nejlepší povídkou se podle odborníků na fantastickou literaturu stal text Jiřího Pavlovského Eskorta, který vyšel v antologii Třpyt mečů, záblesky laserů. Nejlepší nakladatelstvím je Laser-books.

Zdeněk Lhotský z Tvrdohlavých vystavuje v New Yorku užitné sklo

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský, člen legendární pražské výtvarné skupiny Tvrdohlaví, vystavuje kolekci svých váz a skleniček v galerii newyorského Českého centra. Díla vznikla zcela novou technologií opakovaného malování a pískování, kterou autor, jak říká, "více méně sám vyvinul". Soubor váz a skleniček s výraznými ornamenty a geometrickými vzory vznikal od začátku letošního roku. Expozici doplňuje skleněný kvádr s 1580 drobnými vzory, z nichž se žádný neopakuje. "Trvalo mi asi tři a půl měsíce, než jsem je vytvořil," řekl při páteční vernisáži ČTK. Stejné vzory použil i jako dekor několika obřích váz. Díla zamýšlená pro sériovou produkci vznikají ve Lhotského dílně v Pelechově u Železného Brodu. V době, kdy české sklářství zažívá těžké časy, je studio jedním z mála prosperujících podniků.

V Národním divadle tančili bratři Bubeníčkové

Čeští tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkové, kteří léta působí ve významných evropských baletních domech, vystoupili v pátek večer v pražském Národním divadle. Galavečer nazvaný Bubeníček and Friends byl součástí festivalu Pražské jaro a jeho autoři si na něj pozvali přední sólisty zahraničních baletních souborů. Program se opakuje ještě v sobotu. Páteční vystoupení vzbudilo bouřlivé ovace zakončené potleskem vstoje. Program představuje veškerý záběr činnosti bratří Bubeníčků. Až na úvodní choreografii Double Violin Concerto, na které se podíleli oba dva, je většina choreografií dílem Jiřího; Otto zkomponoval originální hudbu k choreografii Intimate Distance, Unintended Consequences, Love 2 Love U, Canon in D Major, Duet in C a natočil videofilm, jímž celé galapředstavení začalo. Diváci viděli také choreografii Jiřího Bubeníčka Otvírání studánek na hudbu Bohuslava Martinů či choreografie dvou slavných tvůrců Heinze Sperliho a Clauda Brumanchona.

Bratry Bubeníčkovy potkal podobný osud jako mnohé jiné slavné rodáky z Čech, kteří svůj talent rozvinuli v zahraničním angažmá. Ve světě jsou jejich představení, ve kterých excelují po boku nejlepších primabalerín, beznadějně vyprodaná a žádaná, jejich taneční umění opěvují kritikové i diváci a výsledky jejich umělecké spolupráce jsou rovněž velmi ceněné. Jiří a Otto Bubeníčkovi se narodili roku 1974 v cirkusové rodině a měli se podle tradice stát artisty. V jejich 11 letech ale učitelka tance rozpoznala jejich talent a doporučila dvojčata ke studiu na pražské Taneční konzervatoři. Brzy obdrželi ve švýcarském Lausanne svá první prestižní ocenění a významný choreograf John Neumeier jim nabídl studium na hamburské baletní škole; oni však odmítli. Po absolutoriu na konzervatoři do Neumeierova hamburského souboru vstoupili, což znamenalo počátek jejich kariéry. Otto dnes působí v Hamburku nadále jako první sólista. Jiří je od roku 2006, kdy se dráhy bratrů rozdělily, prvním sólistou v Semperoper v Drážďanech.

V Dobřanech začal festival Mezi ploty, nepřekazila ho ani krize

V psychiatrické léčebně Dobřany začal 18. ročník hudebního a divadelního festivalu Mezi ploty, jehož cílem je odstranit bariéry mezi pacienty s duševními chorobami a veřejností. Dobřanská léčebna hostí akci poosmé. Odtud se přesune do Brna, kde bude pokračovat 23. května. Vyvrcholí 30. a 31. v pražských Bohnicích. Festival se letos podařilo připravit i přes problémy se sháněním sponzorů kvůli krizi, řekl ČTK ředitel festivalu Robert Kozler. Na uspořádání výjimečného festivalu, který každý rok navštíví kolem 35.000 lidí, je zapotřebí několik milionů korun. Sehnat peníze není nikdy lehké, což letos platilo trojnásob, uvedl Kozler. Dotace, jíž na akci dává stát, pokryje jen desetinu rozpočtu. "Jednání se sponzory byla složitá, ovšem podařila se. Letos tak bude festival Mezi ploty dokonce výjimečný tím, že nabídneme lidem jakousi retrospektivu toho nejlepšího, co za 18 let mohli Mezi ploty vidět," poznamenal Kozler.

Jean-Paul Belmondo se vrátí na plátna českých kin

Od 21. května se na plátnech českých kin po dlouhé době objeví francouzský snímek - a navíc s veteránem této kinematografie Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli. Má název Muž a jeho pes, natočil ho režisér Francis Huster a společnost Atlantis Entertainment ho nasadí v deseti titulkovaných kopiích. Snímek, uvedený ve Francii začátkem roku, je psychologickým dramatem. Šestasedmdesátiletý Belmondo, kterého před lety postihla mozková mrtvice, jejíž následky jsou na něm dodnes patrné, v něm ztvárnil životem zkrušeného starého muže. Zničehonic se ocitne na ulici a jeho jediným společníkem se stane jeho pes. Nikdo mu nepodá pomocnou ruku, hrdost mu nedovolí, aby tu svou sám pro pomoc natáhl. Svůj návrat k filmu věnoval populární herec mladým handicapovaným lidem, s nimiž se během své dlouhé rekonvalescence setkal.

Diskařka Cechlová má limit pro start na MS

Diskařka Věra Cechlová splnila limit pro start na mistrovství světa v Berlíně. Na sobotním mítinku v Lovosicích hned při svém prvním startu v sezoně vyhověla nominační normě se čtvrtmetrovou rezervou výkonem 62,25 metru. "Forma ještě není vyladěná. Navíc před závodem lehce pršelo, byl mokrý kruh a vůbec nefoukalo. To je hodně faktorů, takže věřím, že tam je docela velký prostor pro zlepšení," citoval svazový web Cechlovou, jejíž osobní rekord z roku 2003 má hodnotu 67,71 m. Splněním limitu napodobila chodkyni Zuzanu Schindlerovou a kladivářku Lenku Ledvinovou. Třicetiletá diskařka pojede na své páté MS.

Bohemians se po výhře v Jihlavě vracejí do první ligy

Fotbalisté Bohemians 1905 se po roce stráveném ve druhé lize vracejí znovu do nejvyšší soutěže. Rozhodla o tom jejich páteční výhra v duelu 27. kola na hřišti třetí Jihlavy 1:0, kterou zařídil záložník Jan Morávek. "Klokani" tři kola před koncem druhé ligy mají před Jihlavou už čtrnáctibodový náskok a jistotu, že už je nikdo z konkurentů z postupových míst už nesesadí. "Jsme šťastní, že se nám povedlo projít do ligy už dnes a v posledních třech zápasech budeme v klidu," radoval se v pátek trenér Pavel Hoftych, který "klokany" dovedl k postupu při své premiérové sezoně ve vršovickém klubu.

Hokejbalisté Kladna získali po 11 letech titul v extralize

Hokejbalisté KEB Kladno získali titul v extralize. Ve třetím finálovém utkání v sobotu zvítězili v Hradci Králové 5:2 a sérii ovládli 3:0 na zápasy. Nový šampion se dočkal svého druhého titulu, zlato vybojoval po jedenácti letech. Na trůnu nový mistr nahradil jiný kladenský klub Habešovnu, která vyhrála minulé dva ročníky extraligy a loni zdolala ve finále právě KEB. Letošní hokejbalová sezona vyvrcholí mistrovstvím světa v Plzni od 13. do 20. června.

Počasí v sobotu

Oblačno, během odpoledne vyjasnění. Teploty 16° až 20° Celsia.