Zprávy

Obamu na letišti v Praze nezvykle přivítali prezident i premiér

Letoun Air Force One s americkým prezidentem Barackem Obamou přistál v sobotu na ruzyňském letišti přibližně v 18:30 SELČ, tedy téměř o dvě hodiny po původně předpokládaném termínu. Obamu zdržel summit NATO ve Štrasburku, který se kvůli volbě nového generálního tajemníka aliance nečekaně protáhl. Amerického prezidenta Baracka Obamu po přistání v Praze nezvykle přivítal jak prezident Václav Klaus, tak premiér Mirek Topolánek. "To, že přijede na ruzyňské letiště jak prezident republiky, tak předseda vlády, je něco naprosto zvláštního," řekl v ČT bývalý mluvčí exprezidenta Václav Havla Ladislav Špaček s tím, že to svědčí o tom, jak velkou důležitost návštěvě přikládají oba čeští politici. Nezvyklé je i to, že po oficiálním přijetí čekal amerického prezidenta po zbytek dne soukromý program. Americký státník do Česka přilétěl na nedělní summit EU-USA. Před tím pronese také na Hradčanském náměstí očekávaný veřejný projev na téma nešíření jaderných zbraní. Krátce se setká i s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem. Naplánováno je i soukromé setkání s Václavem Havlem.

Na tiskové konferenci s Obamou v Praze se na otázky asi nedostane

Nedělní tisková konference po summitu EU-USA v Praze, kterého se zúčastní i americký prezident Barack Obama, bude mít možná nezvyklou podobu. Ve hře je totiž varianta, že novináři nebudou moci ani Obamovi, ani předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi, ani českému premiérovi Mirku Topolánkovi klást otázky. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj. Setkání politiků s médii by tak mohlo mít spíše podobu prohlášení, na které nebude možné reagovat. Podle informací ČTK americká strana tlačí na to, aby tisková konference byla jen velmi omezená pro zhruba třicítku novinářů, z toho 15 by mělo být z USA a 15 z Evropské unie. Nynější české předsednictví Evropské unii naopak usiluje o zastoupení i dalších médií a chce i větší počet účastníků. Kdyby "prošla" americká varianta, znamenalo by to paradoxní situaci, protože by nemohla být přítomna média všech 27 členských států EU.

Obamová možná židovské památky navštíví kvůli rodinným vazbám

Plánovaná návštěva americké první dámy Michelle Obamové v židovské části Prahy včetně Starého židovského hřbitova a dvou synagog tuto neděli možná není úplně náhodná. Obamová se mohla rozhodnout pro tento program nejen kvůli unikátnosti a kulturní hodnotě pražských židovských památek, ale také kvůli zájmu vyplývajícímu z rodinných vazeb. Americký židovský týdeník online Forward již loni za předvolební kampaně jejího muže napsal, že zatímco Barack Obama bojuje o židovské voličské hlasy, ukázalo se, že Michelle má přes svého dědečka z otcovy strany vzdáleného bratrance, který je prominentním černošským rabínem. Židovské muzeum v Praze nabídlo návštěvu památek Židovského Města na základě zájmu americké strany, řekl dnes ČTK předseda pražské židovské obce František Bányai. Konečnou trasu prohlídky - Pinkasova synagoga, Starý židovský hřbitov, Staronová synagoga - dohodl s Američany podle Bányaie ředitel muzea Leo Pavlát.

EU znepokojují chystané změny v účetnictví v USA

Evropské unii se nelíbí zmírnění pravidel pro účetnictví bank, které v pátek učinil Americký úřad pro účetní standardy. Ministři financí EU dnes na neformálním jednání v Praze schválili prohlášení, které vyjadřuje znepokojení unie z případného narušení hospodářské soutěže mezi bankami, ty evropské by totiž americký krok mohl znevýhodnit. "Tyto změny mohou vést k významnému odklonu mezinárodní účetní praxe pro finanční instrumenty," uvedli ministři v prohlášení, které je v případě neformálního zasedání šéfů státních pokladen velmi neobvyklé. Pro podobné schůzky tradičně platí, že se na nich nepřijímá žádné rozhodnutí, jde v drtivé většině případů jen o debatu a vyjasnění pozic. Hlavním cílem amerických opatření je pomoci bankám, které mají v portfoliích značné objemy aktiv horší kvality a musejí je nyní oceňovat podle tržní hodnoty. Ekonomové a velká část světových politiků ale v poslední době upozorňuje, že cestou ze současné krize by mělo být sjednocení účetních standardů, nikoliv jejich odlišnost.

Kalousek: ČNB nesmí při změnách regulace přijít o kompetence

Česká národní banka nesmí během změn regulace a dohledu, jež si vyžádá současná finanční a hospodářská krize, přijít o žádnou pravomoc. ČTK a Českému rozhlasu to dnes před začátkem druhého dne jednání ministrů financí EU v Praze řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Šéfové státních pokladen přitom mají na programu právě debatu o regulaci a dohledu nad finančním sektorem, jehož problémy v minulém roce poškodily celosvětovou ekonomiku. "Celá řada zemí by si přála, aby se posunuly kompetence regulátorů v zemích, kde sídlí matky (mateřské banky) v neprospěch regulátorů, kde sídlí dcery těch bank. Tohle je klíčová otázka pro Českou republiku, protože náš bankovní systém je postavený na dceřiných firmách. Takže mojí prioritou číslo jedna je ohlídat, aby český regulátor (v Česku je jím ČNB) nepřišel o žádnou kompetenci," řekl Kalousek.

Na summitu se jednalo i o raketách, nešlo ale o hlavní téma

Na dvoudenním summitu Severoatlantické aliance ve Štrasburku se státníci zabývali i problematikou protiraketové obrany. Nešlo sice o hlavní téma vrcholné schůzky, ale i tak mu bude věnována pasáž v závěrečném komuniké, naznačila při nočním setkání s novináři česká ministryně obrany Vlasta Parkanová. Co přesně bude v textu nakonec k protiraketové obraně uvedeno, zatím nechtěla upřesnit, protože se vše ještě bude dolaďovat. Parkanová se jednání účastní spolu s premiérem Mirkem Topolánkem, s prezidentem Václavem Klausem a se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Protiraketová obrana je z českého pohledu hodně citlivým tématem, neboť Spojené státy chtějí v ČR umístit radarovou část jejich zvažované protiraketové základny.

Do Česka v pondělí přijede na dvoudenní návštěvu jordánský král

Na dvoudenní návštěvu Česka přijede v pondělí na pozvání prezidenta Václava Klause jordánský král Abdalláh II. Oba vrcholné představitele čeká bilaterální vyjednávání za přítomnosti národních delegací, ale také soukromá schůzka. Abdalláh II. je v krátké době už čtvrtou hlavou státu, kterou Klaus na Pražském hradě přijme. Minulý týden se setkal s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem, v pondělí s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a v neděli má na programu schůzku s americkým prezidentem Barackem Obamou, který přijede do Prahy na summit Evropské unie s USA.

Exministr Julínek neuspěl, ODS na Brněnsku povede znovu Šeich

Senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v sobotu neuspěl jako kandidát na předsedu oblastního sdružení ODS na Brněnsku. Těsně jej porazil dosavadní předseda, poslanec David Šeich. Julínek získal 65 hlasů, Šeich o čtyři více. Julínek nyní na jižní Moravě zastupuje tu část straníků, kteří nesouhlasí s krajskou koalicí ODS a ČSSD.

V Praze demonstrovalo asi 300 lidí proti radarové základně

Na pražském Palachově náměstí se v sobotu odpoledne sešlo zhruba 300 odpůrců americké radarové základny v Česku. Účastníci akce, kterou svolalo sdružení Neradaru.cz, si vyslechli několik projevů a po 15:00 se začali přesunovat k ambasádě USA, kam dorazili před 16:00 a demonstraci pak ukončili. Na poklidnou akci, související s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze, dohlíželi strážníci a policisté z antikonfliktního týmu. K přihlížejícím ze schodů před budovou Rudolfina promluvili například europoslanci za KSČM Miroslav Ransdorf a Vladimír Remek, poslankyně ČSSD Anna Čurdová, režisér Zdeněk Troška nebo mluvčí Ligy starostů obcí proti radaru Jan Neoral. Hovořili před transparentem s nápisem "Two thirds of Czechs say no to the US radar" (Dvě třetiny Čechů říkají ne americkému radaru). Na pražském Palachově náměstí se pak v podvečer sešli naopak zastánci umístění americké radarové základny v Česku. Poklidné shromáždění, které svolal aktivista Jan Šinágl, začalo po 17:00 a trvalo zhruba hodinu. Několik desítek přihlížejících si vyslechlo projevy několika řečníků, na shromáždění dohlíželi strážnici.

Demonstrace extremistů v Přerově přerostla v bitku s policií

Demonstrace asi 400 pravicových extremistů v Přerově přerostla sobotu odpoledne v pouliční bitku radikálů z policií. Vzduchem létaly kusy laviček, dlažební kostky, dýmovnice a rozbušky. Policie zajistila desítky radikálů, kolik jich bylo předvedeno, zatím není jasné. V řadách policie, extremistů i antifašistů jsou zranění. Akci pod názvem Pochod proti rasismu ohlásil na zdejší magistrát předseda Dělnické strany na Olomoucku Jiří Švehlík. Podle něho se však DS později od akce distancovala a organizují ji Autonomní nacionalisté s neonacisty z Národního odporu. Radnice tvrdí, že ji nemohla zakázat, nebyly proto prý důvody. Na demonstraci se město připravovalo několik dní předem. Policie například varovala romskou komunitou, proti níž by mohla být akce namířena. Na internetových stránkách nacionalistů se píše třeba o "zastavení cikánského teroru v Přerově" nebo o pochodu "proti černému rasismu.“

Nečas: Zelené karty již přinesly práci desítkám cizinců

Za první dva měsíce od zahájení projektu zelených karet ulehčujících cizincům z vybraných států hledání práce v Česku našlo jeho prostřednictvím zaměstnání několik desítek migrantů. ČTK to řekl odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Zelené karty představují pobytové a pracovní vízum v jediném dokumentu; letos je zavedla novela zákona o zaměstnanosti. Přestože také v Česku v důsledku krize v uplynulých měsících výrazně vzrostla nezaměstnanost, zelené karty podle něj zaměstnanost domácích pracovníků neohrozily. Cizinci se totiž mohou ucházet pouze o místa, která se nepodařilo po 30 dní obsadit zájemcem z ČR či zemí EU. Šanci získat práci prostřednictvím zelených karet mají pouze občané 12 vybraných zemí, mezi něž patří Austrálie, USA, Kanada, Jižní Korea, Japonsko, Nový Zéland, Ukrajina a pět balkánských států. O zelenou kartu mohou cizinci ve své vlasti požádat český zastupitelský úřad. "Nepotvrdily se obavy, že by systém zelených karet ve stávající recesi ohrožoval trh práce," prohlásil Nečas. "Zúžil se počet zemí, pro které mohou být využívány, jsou vyškrtávána místa, která by mohla vést k lokální deformaci trhu práce," konstatoval. "Systém jsme úmyslně připravili tak, že je velmi pružný. Je natahovací jako harmonika. To znamená, že v době konjunktury je možné ho více otevřít a v době ekonomické recese se více uzavře," vysvětlil Nečas.

SDŽ se sloučila se Stranou venkova, podpoří ji Zeman

Strana důstojného života Jany Volfové se v sobotu sloučila se Stranou venkova. Rozhodli o tom delegáti na integračním sjezdu v Nové Vsi na Třebíčsku. Delegáty přijel pozdravit patron strany a někdejší premiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, jenž pro SDŽ vymyslel název. Spolu s prezidentem Agrární komory ČR a zakladatelem Strany venkova Janem Velebou slíbili, že ve volbách do Evropského parlamentu budou volit právě SDŽ. Evropské volby budou pro stranu, jež vznikla před dvěma roky, prubířským kamenem, jak se dostat na politickou scénu. Zeman nevidí budoucnost SDŽ pesimisticky. "Jsou malé strany, které se staly velkými, konec konců takový osud potkal i sociální demokracii, ale pokud chtějí stoupat na parlamentní půdu, pak především nesmí zrazovat svoje voliče a svůj program," řekl Zeman ČTK.

Domácí zabijačka dala dohromady vesnici na Klatovsku

Nefalšovaná tradiční staročeská zabijačka dala v sobotu dohromady lidi v malé vesničce Myslovice na Klatovsku. Vymysleli ji dva mladí místní muži, které mrzelo, že v obci prakticky neexistuje společenský život. I přes počáteční pochyby a odstup některých lidí se nakonec víc než polovina občanů na zabijačku na návsi a na vystoupení živé hudby přišla podívat, řekl dnes ČTK jeden z organizátorů Jan Dvořák. "Zabijačka je vůbec první akcí svého druhu u nás v obci. Pořádá se tady jen myslivecký bál a to je všechno. Je to ale velmi úspěšné a všechny zabijačkové produkty jdou na dračku," uvedl. Zájem místních ho nakonec tak potěšil, že už teď plánuje další akce. "Nezájem lidí, nejen tady, ale obecně lidí na vesnici, je problém. Snažili jsme se, aby se vesnice znovu trochu rozpohybovala, protože mrtvá vesnice, to je špatná vesnice," tvrdí Dvořák. Sám se do obce nastěhoval teprve nedávno, ale chtěl by se pokusit v ní zase rozhýbat společenský život. Těší ho proto, že do příprav se nakonec zapojila i řada místních.

Hokejisté prohráli v přípravě na MS na Slovensku vysoko 1:5

Čeští hokejisté prohráli i druhý přípravný zápas před mistrovstvím světa na Slovensku, když v Trenčíně podlehli domácí reprezentaci 1:5. Domácí o své výhře rozhodli stejně jako v pátek ve Skalici už v první třetině, ve které tentokrát vstřelili dokonce čtyři branky.

Hokejisté Mladé Boleslavi se zachránili v extralize

Hokejisté Mladé Boleslavi budou i v příští sezoně hrát extraligu. Loňský nováček ve čtvrtém zápase baráže zvítězil v Ústí nad Labem 2:0 a celou sérii rozhodl v nejkratším možném termínu.

Počasí:

V neděli má být zpočátku ještě většinou polojasno, během dne se ale začne od severozápadu zatahovat a na většině území čekají meteorologové přeháňky, ojediněle i bouřky. Na jihovýchodě budou srážky jen ojediněle. Teploty 15 až 20 st. Celsia, na jihovýchodě až 23 st., na horách kolem 14ti. Foukat má mírný severozápadní až severní vítr.