Zprávy

Ministři ČR a Francie se budou scházet, aby se vyhnuli sporům

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bude nejméně dvakrát týdně jednat se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem. Předcházející a nynější předsednická země Evropské unie tak chtějí předejít případným nedorozuměním kolem předsednické úlohy ve společenství. Na společné tiskové konferenci obou ministrů v Bruselu v pondělí pravidelné dvoustranné konzultace oznámil Kouchner. Šéf francouzské diplomacie později také pochválil české předsednictví za to, že "pracuje strašně dobře". Česko převzalo na začátku letošního roku od Francouzů předsednictví EU, což řada evropských politiků i médií, zejména francouzských listů, nesla s obavami. Česko údajně nemá dostatečný vliv a sílu, aby mohlo unii sjednotit v době, kdy evropské společenství zápasí s hospodářskou krizí a řadou dalších problémů. Kritici Francie zase upozorňovali, že předsednictví EU se francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu zalíbilo natolik, že se nechce vzdát nabytého vlivu v unii.

EU bude muset pracovat s každou vládou, řekl Vondra o Netanjahuovi

Pokud by se novým izraelským premiérem stal předák pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu, pak je prý možné od jeho kabinetu očekávat poměrně ostrý start. Vyplývá to z prohlášení českého vicepremiéra Alexandra Vondry na pondělním jednání šéfů diplomacií zemí EU v Bruselu. Netanjahu je znám svým negativním postojem k vytvoření palestinského státu. "Je právem země vybrat si vládu, která má v parlamentu většinu," řekl vicepremiér v reakci na dotaz, zda je právě Netanjahu jako premiér volbou, která může pomoci posunout mírový proces na Blízkém východě dál. Vondra, jehož země v tomto půlroce 27člennému bloku předsedá, dodal, že Brusel bude muset spolupracovat s jakoukoli vládou. "Myslím, že můžeme mít trochu ostrý začátek, avšak musíme pokročit vpřed s mírovým procesem," dodal vicepremiér.

Abbás: Mírové rozhovory musí pokračovat, nelze začínat od nuly

Obě strany blízkovýchodního konfliktu musí pokračovat v mírových rozhovorech tak, aby na jejich konci vedle sebe existovaly dva státy - Izrael a Palestina, řekl v pondělí v Praze palestinský prezident Mahmúd Abbás. Podle jeho českého kolegy Václava Klause by bylo velkou chybou zapomínat na to, čeho už bylo dosaženo, a při změně vlád začínat od nuly. "Jsme plně přesvědčeni, že mírový proces musí pokračovat, že není jiné cesty než negociace a jednání, že extremismus na jakékoli straně je nebezpečný," řekl novinářům Klaus. Podle Abbáse je třeba, aby obě strany plnily své závazky z minula - především zajištění existence dvou států a zastavení další výstavby osad na okupovaných územích. Abbás v Praze ocenil vyvážený český postoj ke konfliktu. Klaus dodal, že Praha má zájem ze své současné pozice předsednické země EU přispět k mírovému procesu. V Izraeli se konaly nedávno volby, sestavením kabinetu byl pověřen šéf izraelské pravice Benjamin Netanjahu. Předák strany Likud není nakloněn vytvoření palestinského státu, který by měl skutečnou suverenitu. S předsedkyní centristické formace Vpřed (Kadima) Cipi Livniovou se rozchází v pohledu na způsob vyřešení letitého konfliktu a dosažení dohody s Palestinci. Pokud bude Netanjahu premiérem, lze podle vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry očekávat "ostrý" start.

Bursík pojede v půli března jednat do USA o klimatických změnách

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) pojede v polovině března do Spojených států, kde bude v rámci českého předsednictví Radě EU se zástupci nové americké administrativy jednat o klimatických změnách. Schůzky s ministrem energetiky a dalšími členy týmu prezidenta Baracka Obamy mají připravit půdu pro vyjednávání o mezinárodní dohodě o snižování skleníkových plynů, která na podzim vyvrcholí na summitu v Kodani. ČTK to řekl Bursíkův náměstek Jan Dusík. Češi si slibují, že Američané se v čele s Obamou k celosvětovým závazkům snižování zavážou, kjótský protokol USA neratifikovaly. Nová dohoda má upravovat období po roce 2012, kdy kjótský protokol vyprší. Podle zkušeností z konference OSN v Nairobi, kde USA překvapivě odsouhlasily začátek jednání o dohodě o omezení rtuti, čeští vyjednavači ke Kodani hledí optimisticky.

Tři hejtmani ČSSD složí svůj mandát do příštího týdne

Poslanci ČSSD Radko Martínek, Martin Tesařík a Michal Hašek, kteří od loňských krajských voleb působí jako hejtmani, složí své mandáty nejpozději zkraje příštího týdne. "Formality teď dáváme dohromady s hejtmany Martínkem a Tesaříkem a domlouváme se s předsedou Vlčkem," řekl v pondělí na dotaz ČTK jihomoravský hejtman Hašek. Vedení sociální demokracie tento jejich krok oznámilo již přede dvěma týdny. Čtvrtým poslancem ČSSD, který usedl do hejtmanského křesla, je David Rath. Ten se podle dosavadních informací mandátu vzdát nehodlá. "Tento týden bude předán notářský zápis do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Tento týden tedy formálně ukončím své členství a ve skutečnosti jsem ho ukončil poslední únorovou schůzí," řekl ČTK hejtman Pardubického kraje Martínek. Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík ČTK řekl, že podepsal notářský zápis, ve kterém se vzdává svého poslaneckého mandátu. Předsedovi Poslanecké sněmovny ho předá koncem února či začátkem března.

Vojíř navrhne zrušit limity těžby hnědého uhlí horním zákonem

Předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS) navrhne usnesení horního zákona, jímž by byly zrušeny územní ekologické limity těžby hnědého uhlí. Reaguje tak na návrh novely horního zákona, která mimo jiné umožňuje státu odebrat právo k těžbě uhlí společnosti, která nezačne do 15 let v dané lokalitě nerost dobývat. Je to rozkol v logice, při existenci limitů se žádná těžební firma nemůže s lidmi dotčenými případnou těžbou uhlí dohodnout na vyrovnání, řekl v pondělí novinářům Vojíř. "Projde-li novela, která zavádí třetí pilíř možnosti odpisu uhelných zásob, ve sněmovně do prvního čtení, navrhnu usnesení o zrušení limitů. Tím by příslušná těžební firma měla právo a možnost se s obcemi pokusit vyjednat vypořádání vztahů," uvedl Vojíř.

Paroubek navrhne sněmovně vrátit policii na fotbalové stadiony

Předseda ČSSD Jiří Paroubek předloží do konce týdne Poslanecké sněmovně návrh novely zákona, která by znamenala návrat policie na fotbalové stadiony. V úterý chce záměr představit poslaneckému klubu ČSSD. Uvedl to na pondělní tiskové konferenci. Šéf nejsilnější opoziční strany tak reagoval na nepokoje a zásah policie proti rozvášněným fanouškům při nedělním zápase v Brně. Nelíbí se mu, že policie od 1. ledna zasahuje na stadionech pouze v případě, že pořadatel situaci nezvládne, na jeho vyzvání a za úplatu. Připomněl také, že poslanci ČSSD pro tuto legislativní změnu nehlasovali. Paroubek je přesvědčen, že je mimo jiné nutné, aby policie s pořadateli spolupracovala při osobních prohlídkách takzvaných rowdies při vstupu na fotbalová utkání. Argument, že změna zákona, kterou ministr prosadil, ušetří peníze daňových poplatníků, odmítl jako nesmyslný ve srovnání s rizikem zranění nebo dokonce ztrát na životech. Ministr Langer svou novelou podle Paroubka "změnil stadiony v bitevní pole". Šéf ČSSD soudí, že "normální" diváci přestanou na utkání chodit, poklesne zájem televizí i sponzorů o fotbal a tento sport se propadne do "fotbalového suterénu".

Chuligány může zastavit jen policie, uvedl ředitel 1.FC Brno

Řádění ostravských fotbalových chuligánů při utkání v Brně nemohla podle názoru sportovního ředitele 1. FC Brno Radka Běláka najatá bezpečnostní agentura zabránit. ČTK v pondělí řekl, že k tomu má dostatečné možnosti jedině státní policie a bez ní by se v neděli v Brně vůbec nehrálo. Bělák je přesvědčen, že klub udělal přímo na stadionu pro zajištění bezpečnosti maximum a že by za policejní zásah neměl platit. "Ostravští rowdies přijeli do Brna vyzkoušet, jak bude fungovat nový zákon a vyrazili do otevřené války s bezpečnostní agenturou. Ve chvíli, kdy přišla na stadion policie, se rychle všichni výtržníci stáhli do svého sektoru," řekl ČTK Bělák. Podle něj podobným incidentům není schopna žádná soukromá agentura zabránit. Fotbaloví chuligáni jsou si prý dobře vědomi této situace a plně ji využívají. "Pouze státní policie má na podobné střety vycvičené muže, kteří mají také odpovídající výstroj, přilby, štíty a další prostředky. Také přesně vědí, co jim při zásahu dovoluje zákon," uvedl brněnský funkcionář.

Sudetští Němci chtějí podíl Steinbachové na vysídleneckém centru

Němci vysídlení po válce z českých zemí trvají na tom, aby se předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová podílela na činnosti plánovaného berlínského střediska vysídlenců. K personální otázce, která znovu vyvolává obavy v Polsku, to řekl mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt. Výstavní a dokumentační centrum, jehož vznik už schválila německá vláda i parlament, se má věnovat dějinám nucených exodů v Evropě 20. století, včetně vysídlení Němců z českého a polského území. Svaz vyhnanců, pod nějž jako střechovou organizaci spadá také Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL), chce kontroverzní Steinbachovou dosadit do rady nadace Útěk, vyhnání, usmíření, která má na projekt dohlížet. S tím už vyjádřilo ostrý nesouhlas Polsko.

Bublan: Do imigračního úřadu by se zapojily i nevládní organizace

Na práci zamýšleného imigračního úřadu, který chtějí po volbách zřídit sociální demokraté, by se měly ze značné části podílet nevládní organizace, které se zabývají řešením problémů s imigranty. Součástí úřadu by měly být cizinecká policie, odbor azylové a migrační politiky ministerstva a správa uprchlických zařízení. Je to ve fázi určité úvahy a systémového řešení, řekl v pondělí dotaz ČTK stínový ministr vnitra ČSSD František Bublan. "Hodně bych do toho vtáhl na 'silné pouto' i nevládní organizace. Mám zkušenost z jiných zemí, že to tak funguje," řekl. Organizace se podle Bublana podílejí nejen na projektech, ale zapojují se třeba i do posuzování žádostí nebo odvolání pro úředním rozhodnutím, popsal poslanec. Bublan poukazuje na to, že dosavadní instituce, ať cizinecká policie, nebo správa uprchlických zařízení, mají na řešení problematiky migrace odlišné pohledy. Nový úřad by měl tento přístup sjednotit. Podle poslance je silný rozpor v přístupu například mezi cizineckou policií, která se striktně řídí podle zákona, a třeba nevládními organizacemi, které jsou cizincům nejblíže, a problémy proto vnímají jinak.

Středoevropské centrální banky koordinovaně podpořily své měny

Centrální banky středoevropských zemí v čele s Českou národní bankou v pondělí podnikly koordinovanou verbální intervenci na podporu svých slábnoucích měn. Slovně intervenovali šéfové české, maďarské, polské i rumunské centrální banky. Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy se tyto banky shodly, že poslední pokles směnných kurzů měn těchto zemí je přehnaný a že budou nyní v této věci vystupovat společně. Kurzy české koruny, polského zlotého a maďarského forintu ihned po zásahu výrazně vzrostly. Česká koruna po Tůmově vyjádření vystoupila až o 1,1 procenta pod 28 Kč za euro a polský zlotý posílil o dvě procenta na 4,59 za euro. Kurz forintu vyskočil později o tři procenta na 293,40 HUF/EUR. Centrální banky Polska a Maďarska podle Tůmy sdílejí názor, že pohyby měn středoevropského regionu se dostaly mimo rámec fundamentálních makroekonomických faktorů. Trhy by podle centrálních bank měly rozlišovat mezi situací jednotlivých zemí. Banky se dohodly, že budou nyní k otázce kurzů vystupovat koordinovaně.

Tůma: Pokles kurzu koruny přehnaný, úroky možná začnou jít nahoru

Nynější prudký pokles kurzu české koruny i dalších středoevropských měn je přehnaný; propad koruny by mohl ukončit současný cyklus snižování úrokových sazeb a spustit jejich opětné zvyšování. Agentuře Reuters to v pondělí řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ve vystoupení koordinovaném s prohlášeními centrálních bank dalších zemí střední Evropy. Koruna v reakci na guvernérova slova posílila vůči euru o 1,1 procenta na 27,95 Kč/EUR. "Domnívám se, že koruna nyní přestřeluje v opačném směru," řekl Tůma. "Nedomnívám se, že takovéto výrazné oslabování by se dalo vysvětlit fundamentálními faktory," dodal. Minulý týden kurz koruny klesl až na 29,69 Kč za euro, výrazně pod průměrný kurz 25,80 Kč, který pro letošní rok odhaduje ČNB. Koruna v červenci před eskalací globální finanční krize vystoupila až na rekordních 22,925 Kč, později ale v obavách investorů z oslabování ekonomiky v důsledku propadu exportu na Západ začala výrazně klesat.

KPMG: Krize zmenší automobilový sektor střední a východní Evropy

Automobilový průmysl ve střední a východní Evropě podle nejnovější studie poradenské společnosti KPMG kvůli současné světové krizi zeštíhlí. Na rozdíl od automobilového průmyslu v USA, který možná stojí před krachem a získává finanční pomoc od vlády, si ale firmy v regionu najdou způsob, jak uspořit náklady a připravit se na budoucnost. "Velká automobilová trojka General Motors, Chrysler, a dokonce Ford stojí před možným krachem. To však není případ střední a východní Evropy," míní Andrew Sutherland, partner KPMG ve střední a východní Evropě zodpovědný za automobilový průmysl. Podle studie země střední a východní Evropy nejsou vůči důsledkům celosvětové krize imunní, mohou ale nabídnout výrobcům příležitosti, jak zefektivnit činnost. Jedním z předpokladů tohoto vývoje je například udržet vysoce kvalitní zaměstnance, nezbytné také je, aby se podniky zabývaly stavem svých zásob a oběhem peněz.

Nošovický Hyundai zahájil sériovou výrobu kombi i30

Nošovická automobilka Hyundai v pondělí začala sériově vyrábět vůz kombi i30. Mluvčí automobilky Petr Vaněk ČTK řekl, že firma výrobu tohoto typu uspíšila jako jeden z nástrojů boje se současnou kritickou situací automobilového průmyslu. Od rozšíření nabídky si slibuje zvýšený zájem zákazníků. "Kombíky jsou navíc velmi populární, a to nejen v České republice, ale v celé Evropě," kam závod automobily dodává, uvedl mluvčí. Minulý týden novinářům řekl, že automobilka zvažuje kvůli růstu zakázek zavést pracovní soboty. Nabírat nové zaměstnance na rozjezd druhé pracovní směny se ale továrna ještě nechystá. Nábor nošovický závod zastavil počátkem ledna kvůli hospodářské krizi. "Situace v zakázkách se zlepšuje. Zatímco objednávky na únor byly taktak, na březen je objednávek tolik, že dokonce zvažujeme, jestli eventuálně nezařadíme pracovní sobotu, abychom to všechno při jedné směně stihli," uvedl minulý týden ve středu mluvčí.

Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou

Společnost Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou. Vyplývá to z pondělního vyjádření Energetického regulačního úřadu. Zákazníci Moravia Energo bez dodávek nezůstanou, proud jim podle rozhodnutí úřadu budou dodávat ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Společnost v minulých dnech uvedla, že nemá peníze na zálohové placení budoucích dodávek. Odběratelé, kteří brali elektřinu od Moravia Energo, dostávají podle úřadu od pondělka proud od takzvaného dodavatele poslední instance, tedy od jedné z firem, které určil Energetický regulační úřad. "Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu v tomto režimu po dobu tří měsíců. Zákazníci kategorie domácnosti a maloodběratelé podnikatelé připojeni na hladinu nízkého napětí mohou navíc požádat o tento režim po neomezenou dobu," uvedl Energetický regulační úřad v tiskové zprávě.

Počet padělaných bankovek a mincí loni stoupl o 30 pct. na 4584

V České republice bylo loni zadrženo 4584 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což představovalo meziroční nárůst o 30 procent. Dvě třetiny z toho tvořilo české oběživo a nejčastěji padělaná byla tisícikoruna. Na pondělní tiskové konferenci to řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. V roce 2007 bylo zachyceno 3524 a rok předtím 7834 kusů padělků všech měn. Českých bankovek a mincí bylo loni zadrženo 3039, meziročně o 747 kusů více.

Výrobce nábytku MK Interier je v úpadku; dluží téměř 14 mil. Kč

Pražský výrobce nábytku MK Interier se podle rozhodnutí Městského soudu v Praze nachází v úpadku. Bankám a státním institucím dluží téměř 14 milionů korun. ČTK to v pondělí zjistila z údajů na serveru www.justice.cz. Věřitelé, kteří se dosud nepřihlásili, mají od minulého pátku, kdy soud úpadek vyhlásil, 30 dní na přihlášení pohledávek. Většinový majitel MK Interieru Karel Mičulka ČTK řekl, že společnosti zlomily vaz nesplacené pohledávky od stavebních firem. "Na konci roku 2007 jsme udělali několik zakázek pro stavební firmy, ty nám nebyly zaplaceny a dostali jsme se do druhotné platební neschopnosti," uvedl šéf firmy. "Tím, jak chyběly peníze, musel jsem začít propouštět lidi, další klíčoví lidé odešli, takže se firma postupně dostala do úplného útlumu," dodal.

Prodej Bontonfilmu nabral i kvůli finanční krizi zpoždění

Prodej filmové distribuční společnosti Bontonfilm, která tvoří zbytek zábavního impéria Bonton, nabral i kvůli finanční krizi zpoždění. Jednání se zájemci o Bontonfilm by měla být ukončena nejdříve ve druhém čtvrtletí letošního roku. ČTK to v pondělí sdělil ředitel Bontonu Zdeněk Kozák. Podle původních plánů měla být skupina Bonton rozprodána do konce loňského roku, nového majitele z ní zatím získalo například nakladatelství Albatros a hudební vydavatelství Supraphon. "Jednání o prodeji (Bontonfilmu) probíhají i na začátku roku 2009, nicméně v důsledku celkové situace na finančních trzích se nepředpokládá jejich ukončení dříve než ve druhém čtvrtletí tohoto roku," uvedl Kozák. Bontonfilmu na loňském žebříčku tuzemských filmových distributorů připadlo s tržbami 541,9 milionu korun první místo. Celkové tržby Bontonfilmu loni činily 1,2 miliardy korun.

Muž z Č. Těšína prý chtěl z korejské firmy vylákat 260 mil. Kč

Severomoravští policisté v těchto dnech zadrželi šestadvacetiletého muže z Českého Těšína na Karvinsku, který je podezřelý z toho, že chtěl prostřednictvím padělané směnky vylákat 260 milionů korun z korejské společnosti, která je dodavatelem nošovické automobily Hyundai. Novinářům to v pondělí řekl kriminalista Jiří Jícha. V případě, že by se zadrženému podařilo směnku u soudu uplatnit, znamenalo by to pro korejskou firmu likvidaci a ohrožena by podle kriminalistů byla i výroba v automobilce. Obviněný muž předstíral, že za směnkou je půjčka 260 milionů korun. Tvrdil, že tyto peníze předal v hotovosti statutárnímu zástupci korejské společnosti. "Prostřednictvím náhodně vybraného právníka požádal poškozeného, aby směnku proplatil," uvedl Jícha.

Pezoldová bude u soudu znovu usilovat o Schwarzenberskou hrobku

Alžběta Pezoldová bude v úterý u jindřichohradeckého okresního soudu opět usilovat o znovuzískání rodinné hrobky Schwarzenbergů v Domaníně u Třeboně. Nároky dědičky hlubocké větve šlechtického rodu Schwarzenbergů soud už dříve zamítl, Ústavní soud ale všechny předchozí rozsudky v této kauze v lednu zrušil. Pezoldové tak otevřel cestu k navrácení rodinného majetku. Nález Ústavního soudu je průlomový, ale jiné nároky schwarzenberské dědičky, která usiluje o zámky a paláce v hodnotě mnoha miliard korun, zřejmě neovlivní. Hrobka je totiž specifickou stavbou. Pezoldová dosud v žádném soudním sporu o navrácení zabaveného majetku neuspěla. Počátkem února pražský městský soud definitivně zamítl její nároky na Schwarzenberský a Salmovský palác s přilehlými pozemky na Hradčanech, které tak zůstaly ve vlastnictví státu.

Církev na jižní Moravě se vrací k tradici postní almužny

Římskokatolická církev na jižní Moravě obnovuje tradici takzvané postní almužny. Lidé mohou věnovat na charitu peníze, které ušetří díky střídmosti v období půstu před Velikonocemi. Sbírka začíná v první postní neděli, která letos připadá na 1. března, a potrvá do 5. dubna. ČTK to řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. "Podstatou je to, že člověk do malé papírové schránky vloží obnos přibližně v hodnotě požitku, který si odřekl. Například dítě, když se vzdá čokolády, bonbónu nebo žvýkačky, dá do pokladničky tři koruny, dospělý za cigaretu ušetří pět korun," uvedl ředitel brněnské Diecézní charity Oldřich Haičman. Schránky si lidé mohou vyzvednout v každé farnosti.

V české metropoli Texasu roste zájem o češtinu

Jsou tu "koláče". A párek v těstíčku. A česká fráze "jak se máš" užívaná při setkání. Ale dokonce i řada obyvatel města West v Texasu přiznává, že česky ve skutečnosti neumí, píše list Waco Tribune-Herald. "Říkáme tomu texaská čeština," řekl třiasedmdesátiletý obyvatel Westu Joe Divin. "Nejsme od ní příliš daleko, ale ani to není přesně správně. Ale přesto si navzájem rozumíme," dodal. Divin a dalších téměř 100 lidí ze středního Texasu, včetně asi 50 obyvatel Westu, nyní tráví pondělní večery v komunitním centru ve Westu, kde se zdarma učí česky. Lekce se konají vždy od 19 do 21 hodin a budou pokračovat až do 6. dubna. Kurz vede penzionovaný inženýr Joe Janecka z nedalekého Burlesonu. Během první hodiny lekce probírá jazykové a gramatické otázky, druhá hodina je zaměřena na českou kulturu a historii. Janecka původně chtěl, aby se kurz konal ve westské knihovně, kde je místnost pro asi 30 lidí. Na první hodinu 19. ledna ale dorazilo přes 75 zájemců a kurz se musel přesunout do komunitního centra. "Možná právě prožíváme jazykové obrození," řekl třiašedesátiletý Jan Vaculik z Westu, který vlastní místní noviny v češtině a pomáhá s vyučováním v kurzu. "Ve třídě vídám generace od malých dětí přes vysokoškolské studenty až po velmi staré lidi," dodal.

Osobnostmi české fotografie roku jsou Kyndrová a Dias

Osobnostmi české fotografie roku 2008 se v pondělí v pražském Mánesu stali Dana Kyndrová a Pavel Dias. Fotografka a kurátorka Kyndrová dostala cenu hlavně za loňskou výstavu, která připomínala okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Dias, který loni oslavil sedmdesátiny i padesátileté působení v oblasti reportážní a dokumentární fotografie, cenu dostal za dlouhodobý přínos fotografii. Ocenění oba fotografové převzali od zástupců Asociace profesionálních fotografů ČR, která takto vyzdvihuje významné postavy české fotografie a chce zvyšovat prestiž oboru. Pro výstavu 1945/Osvobození....1968/Okupace Kyndrová shromáždila značné množství fotografií z všemožných pramenů a dokázala srovnáním zdánlivě protichůdných okamžiků z let 1945 a 1968 veřejnosti předložit pohled na pobyt sovětských vojsk v širším historickém kontextu, uvedla porota. Porota připomněla i práci Kyndrové na přípravě otevření Pražského domu fotografie, které má z mnoha důvodů několikaleté zpoždění. Pavel Dias je autorem obsáhlého díla v oblasti dokumentární a reportážní fotografie, jehož část loni připomněla retrospektiva v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně a v současnosti jí představuje pražská Galerie Langhans.

Daria Klimentová bude v březnu hostovat v Labutím jezeře

Primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová bude v březnu hostovat ve Státní opeře Praha. Představí se v dvojroli Odetty/Odilie v Čajkovského Labutím jezeře. Nejslavnější česká baletka současnosti bude mít 8. března při večerním představení jako partnera v roli Prince prvního sólistu Portugalského národního baletu Carlose Pinillose. Při druhém večeru 17. března jí bude partnerem první sólista Švédského královského baletu Jan-Erik Wikström. Daria Klimentová patří ke světové baletní špičce. Ihned po absolvování pražské konzervatoře v roce 1989 se dostala do baletu Národního divadla na pozici sólistky. Po tříleté domácí zkušenosti a vítězstvích v soutěžích v Pretorii, Ósace a Kapském Městě přijala nabídku baletního souboru Kapského Města, kde získala angažmá jako první sólistka. Poté tři sezony působila ve Skotském baletu v Glasgowě a nakonec zakotvila v Anglickém národním baletu v Londýně. Její angažmá trvá už více než deset let. Jako primabalerína této scény premiérově tančí veškerý klasický repertoár. Organizátoři kampaně k předsednictví České republiky v Evropské unii si ji vybrali jako jednu z osobností, které zemi reprezentují.

Na Smetanovu Litomyšl možná zavítá švédský královský pár

Prestiž mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl zvyšují nejen světoznámí interpreti a bohatý program, ale také pozvaní hosté. Letos by město rádo uvítalo švédský královský pár. Na 51. ročníku by mělo být symbolicky předáno předsednictví Evropské unii, které Švédsko po Česku převezme. Novinářům to v pondělí řekl starosta Michal Kortyš. "Poslali jsme švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi dopis. Rádi bychom, kdyby přijel s chotí Silvií. Případně nám velvyslankyně zkusí vyjednat účast někoho ze švédské královské rodiny," řekl Kortyš.

Část republiky je znovu pod sněhem, řidiči musejí být opatrní

Část republiky je znovu pod sněhem a řidiči si musejí na většině silnic dávat pozor na uježděný, případně rozbředlý sníh. Zřejmě nejkritičtější situace je v Libereckém kraji, kde sněží desátý den a silničáři nemají sníh už kam odklízet. Podobná situace je i v Karlovarském kraji. Kvůli tajícímu sněhu tam silničáři museli dopoledne uzavřít cestu mezi Božím Darem, Neklidem a Klínovcem. V horských oblastech Libereckého kraje připadlo přes noc 15 centimetrů mokrého sněhu. Nejhorší situace je na některých silnicích v Jizerských horách a v západních Krkonoších, konkrétně v okolí Kořenova-Příchovic, na Benecku, v Harrachově, v Jilemnici, na Nové Vsi na Jablonecku, na silnicích na Jizerku nebo na Souš.

Liberec v pondělí v 16:00 odvolal sněhovou kalamitu, kterou město vyhlásilo ve středu 18. února na městských komunikacích. Situace se uklidnila, dál ale budou pokračovat práce na odklízení sněhu. V terénu jsou stále všichni pracovníci technických služeb i veškerá technika, řekl ČTK mluvčí magistrátu Martin Korych. S přívaly sněhu stále bojují i v Jablonci nad Nisou, kde město už navýšilo denní limit na zimní údržbu z 350.000 korun na půl milionu a stejně velké čerpání povolilo silničářům ještě pro příští tři dny. Pomoci městu se sněhem se nabídly i místní stavební firmy. Naopak v Frýdlantě na Liberecku se situace již zlepšila a silničáři tam mohli odvolat kalamitní situaci.

Marek Jarolím zařídil hattrickem výhru Slavie nad Plzní

Mistrovská Slavia vstoupila do jarních bojů první fotbalové ligy výhrou 3:2 nad Viktorií Plzeň. V pondělní dohrávce 17. kola zařídil lídrovi soutěže tři body Marek Jarolím, autor všech domácích gólů. Slavia si v závěru skvěle rozehraný zápas zkomplikovala a v posledních šesti minutách dvakrát inkasovala. Výhru ale nakonec uhájila a v čele tabulky má už devítibodový náskok před druhou Mladou Boleslaví. Trenér Slavie Karel Jarolím se na poslední chvíli musel obejít bez obránce Grajciara kvůli zánětu spojivek, přesto se v základní sestavě objevili čtyři hráči, kteří do kádru přišli v zimní přestávce. Jestliže soupeř spoléhal na to, že Slavia nebude sehraná, musel rychle změnit názor.

Isinbajevová se v Praze pokusí o halový rekord 501 cm

O sedmadvacátý světový rekord v kariéře se ve čtvrtek v Praze pokusí tyčkařka Jelena Isinbajevová. Na Mítinku světových rekordmanů v O2 Areně by šestadvacetiletá ruská atletka ráda poprvé skočila více než rovných pět metrů. Magickou hranici poprvé v hale překonala nedávno v Doněcku. Pod širým nebem už dokázala zdolat 505 centimetrů, loni tímto výkonem získala v Pekingu olympijské zlato. "Absolutní světový rekord asi jen tak nepřekonám, ale můj cíl je 501 centimetrů," prohlásila na pondělní tiskové konferenci.

Pljuščenko v Praze potvrdil návrat k soutěžnímu krasobruslení

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko v pondělí v Praze prohlásil, že se od příští sezony vrací k soutěžnímu krasobruslení. Chce se zúčastnit všech velkých akcí včetně olympijských her ve Vancouveru, kde by rád bojoval o medaile. "Již se naplno připravuji na příští sezonu," uvedl Pljuščenko na pondělní tiskové konferenci k dubnové lední show Králové ledové arény v pražské O2 areně. "Mám dva až tři tréninky denně, hubnu a se svým týmem dolaďuju krátký program i volnou jízdu," dodal fenomenální Rus, který prý již v tréninku skáče dva čtverné skoky. Plánovaný návrat je prozatím stanoven na září.

Počasí v úterý

Zataženo až oblačno, občas sněžení, odpoledne přechodně v nížinách déšť se sněhem. Teploty -1° až 3° Celsia, na horách kolem -3°C. Mírný severozápadní vítr.