Zprávy

Češi v květnu svolají zasedání EU k dopadům krize na zaměstnanost

České předsednictví Evropské unie svolá v květnu do Prahy mimořádné zasedání členských zemí, které by se mělo věnovat hlavně dopadům hospodářské krize na zaměstnanost. Novinářům to ve středu po setkání s českým premiérem Mirkem Topolánkem řekl předseda Evropské komise José Barroso. "Vše, co děláme, se musí zaměřit na zachování blahobytu našich občanů, což znamená ochránit jejich pracovní místa tam, kde to je možné," zdůvodnil rozhodnutí komise a českého předsednictví svolat další vrcholnou unijní schůzku Barroso. Topolánek upřesnil, že květnové setkání bude mít formu neformálního summitu unie, kterého se zúčastní šéfové států a vlád členských zemí. Jeho cílem bude sladit a uvést do praxe řadu opatření na udržení zaměstnanosti, uvedl český premiér. "Tato otázka si zaslouží zcela samostatnou diskusi," dodal.

Klaus nevěří, že jeden summit přinese racionální řešení krize

Václav Klaus pochybuje o tom, zda vrcholná evropská schůzka končící až v časných ranních hodinách může přinést racionální řešení nynější ekonomické krize. Vyplývá to z Klausova středečního vystoupení na semináři v Paříži, jež vedlo k úvahám, že český prezident zpochybňuje mimořádný summit Evropské unie, který byl ve středu ohlášen. Pražský hrad však takovou interpretaci odmítl a prohlásil, že prezidentova slova byla vytržena z kontextu. "Nevěřím tomu, že racionální ekonomické řešení přinese jeden summit, který skončí ve čtyři ráno," poznamenal Klaus v reakci na otázku jednoho z účastníků semináře, zda by EU neměla proti nynější hospodářské krizi zasáhnout na vrcholné úrovni. Shodou okolností právě ve středu předseda Evropské komise José Manuel Barroso a český premiér Mirek Topolánek jako představitel předsednické země EU svolali kvůli hospodářské krizi vrcholné unijní setkání na 1. března. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata prezident "odmítavě hovořil o různých jednodenních setkáních (summitech), jejichž cílem je nalézt tu nejvhodnější formu regulace volného trhu".

Krize vyvolává pnutí, přestřelky ale dle Topolánka nejsou k ničemu

Tvrdé dopady finanční krize na evropské ekonomiky a různé přístupy k řešení situace s sebou přinášejí i pnutí mezi politiky. Po setkání se zástupci Evropské komise to ve středu v Bruselu připustil český premiér Mirek Topolánek. Mediální přestřelky, jako ta mezi představiteli Prahy a Paříže, však podle něj k řešení situace nepřispívají. Mezi českým ministerským předsedou i některými dalšími evropskými předáky na jedné a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym na druhé straně se v minulých dnech rozhořela mediální pře kvůli francouzským plánům na pomoc automobilkám. Tu posílilo Sarkozyho prohlášení, v němž k výrazné nevoli Čechů či Slováků nabádal k přestěhování továren francouzských automobilek ze zahraničí do Francie. "Přiznávám, že je nešťastné si tyto názory vyměňovat prostřednictvím médií," řekl Topolánek před téměř zcela zaplněným tiskovým sálem bruselského sídla Evropské komise, s jejímiž členy se ve středu setkal. "Já určitě nebudu pokračovat v krátké, spíše mediální přestřelce, protože nás poškozuje s mým přítelem Sarkozym oba," podotkl na tiskové konferenci s šéfem komise José Barrosem.

Poplatky u lékaře by mohly přestat platit děti, prosadila koalice

Poplatky u lékaře by mohly přestat platit děti do 18 let. Ochranný limit na výdaje by se mohl snížit jim i lidem nad 65 let z 5000 na 2500 korun. Senátní návrh s těmito a dalšími změnami ve středu ve sněmovně prosadila koalice. Aby úpravy začaly platit, musí je ještě podepsat prezident. Levice ve sněmovně loni původně prosadila novelu o veřejném zdravotním pojištění, která poplatky rušila úplně. Senát s tím nesouhlasil a navrhl omezení placení. Pro přijetí senátní verze bylo potřeba 99 hlasů. Stejný počet poslanců pro ni zvedl ruku. Podpořili ho všichni lidovci, zelení i nezařazení. Z nich nehlasoval jen bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. V ODS se pak zdržel Vlastimil Tlustý. Nemocného lidovce Tomáše Kvapila komunisté vypárovali. Jeden z nich nehlasoval. Boj o rušení či omezení poplatků začal ve sněmovně v úterý. Poslanci hlasovali po vleklé debatě, v níž vystupovali především sociální demokraté. Prosazení senátního návrhu vyprovokovalo ostré slovní výpady a debatu o slušnosti na půdě dolní komory. ČSSD se pustila do komunistů za to, že Kvapila vypárovali, a jejich hlas tak chyběl pro zrušení poplatků.

Hlasování o poplatcích vyvolalo roztržku mezi ČSSD a KSČM

Výsledek hlasování o zdravotnických poplatcích ve sněmovně vyvolal ve středu roztržku mezi opoziční ČSSD a KSČM. Důvodem bylo to, že komunisté vypárovali nemocného vládního poslance. Jeden komunistický zákonodárce tedy nehlasoval, aby poměr sil mezi koalicí a opozicí zůstal zachován. Koalici se pak podařilo prosadit omezení poplatků, levice přitom chtěla jejich zrušení. Levicové strany si pak vyměňovaly ostrá slova: Předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka na adresu komunistů a šéfa jejich klubu Pavla Kováčika: "Když jsem poslouchal vystoupení pana předsedy Kováčika, tak musím říci, že to bylo velmi odhodlané vystoupení, ale poněkud mě mrzí, že pro zrušení poplatků nehlasovali všichni přítomní poslanci KSČM. Já myslím, že ten postup KSČM je také chybný v této věci, protože KSČM nepoužila všechny hlasy, které má v této sněmovně pro zrušení všech poplatků."

ČSSD: Budoucnost koalic v krajích může záviset na konci poplatků

Postoj politických stran v Poslanecké sněmovně k rušení zdravotnických poplatků by mohl mít v nejbližší době vliv na podobu krajských koalic, v nichž dominuje opoziční ČSSD. Novinářům to po středeční prohře v boji o zrušení poplatků ve sněmovně řekli předseda sociální demokracie Jiří Paroubek a poslanec, jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek. Jednání v krajských koalicích začnou podle něj minimálně ve třech krajích v "příštích 24 hodinách", v příštím týdnu se také krajské reprezentace ČSSD dohodnou, který kraj do sněmovny pošle nový návrh na úplné zrušení poplatků. "To bude prubířský kámen budoucnosti řady krajských koalic," podotkl Paroubek. ČSSD vládne spolu s koaličními stranami, především s ODS a KDU-ČSL, v Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji.

ČLK vítá osvobození dětí od poplatků, ale chce kompenzace lékařům

Česká lékařská komora (ČLK) vítá osvobození dětí do 18 let od poplatků u lékaře, žádá ale, aby ztrátu kompenzovaly lékařům i nemocnicím zdravotní pojišťovny. Dokud tento požadavek nesplní, doporučuje ČLK soukromým lékařům i ředitelům nemocnic, aby nepodepisovali cenové dodatky ke smlouvám se zdravotními pojišťovnami. ČLK ve středu také vyzvala hejtmany, aby přestali dotovat poplatky v krajských zařízeních. ČTK to ve středu sdělil prezident ČLK Milan Kubek. Reagoval na středeční rozhodnutí sněmovny osvobodit děti od poplatků u lékaře.

Vatikán ocenil snahu ČR zahájit v EU debatu o péči o děti

Vatikán ocenil snahu českého předsednictví Evropské unie otevřít v unii debatu o péči o děti. Vyplývá to z proslovu vatikánského státního sekretáře Tarcisia Bertoneho na úterním setkání s velvyslanci členských zemí unie ve Vatikánu. ČTK o tom ve středu informovalo české velvyslanectví, které jakožto zastupitelství nynější předsednické země setkání pořádalo a kardinála Bertoneho na ni pozvalo. Druhý nejvyšší představitel katolické církve reagoval na nedávný návrh českého předsednictví zahájit debatu o cílech, které si EU v oblasti péče o děti vytkla a které zahrnují zvýšení počtu jeslí a školek. Návrh vzbudil kritiku Evropského parlamentu, podle něhož ČR nutí ženy vzdát se zaměstnání ve prospěch své "přirozené role", tedy péče o děti, a na schůzce ministrů členských zemí pro rodinu minulý týden v Praze bylo dohodnuto cíle neměnit.

Bertone řekl, že zkušenost České republiky, kde bylo v komunistické éře 25 procent dětí v jeslích, představuje pro všechny země unie významnou příležitost k přehodnocení svobody rodin a k soustředění se na zájem dětí. Uvedl statistiky, které podle něho dokládají "krizi rodiny", a zdůraznil, že přínos rodiny nemohou jiné instituce nahradit. Vatikán se proto podle něho staví proti iniciativám, které "usilují o reinterpretaci lidských práv ve jménu údajného boje proti diskriminaci". Kardinál Bertone dále vyslovil přesvědčení, že národy střední a východní Evropy mohou a musejí dalším zemím unie nabízet své specifické zkušenosti, a označil za důležité, aby se jim naslouchalo s respektem ke kulturním rozdílům, svobodám a principu subsidiarity.

Odpůrci radaru budou před výstavbou základny varovat europoslance

Na 120 odpůrců umístění amerického radaru v Česku z řad Ligy starostů proti radaru a hnutí Nenásilí bude svůj názor prezentovat 18. února při veřejném slyšení na půdě Evropského parlamentu v Bruselu. Jejich cesta má i podporu hejtmanů, řekl ve středu novinářům jeden z organizátorů Jan Tamáš. "Povědomí o tomto projektu v Evropském parlamentu je velmi malé," uvedl Tamáš s tím, že europoslanci mají zájem se o tomto problému dozvědět více. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) míní, že nová americká administrativa se bude snažit z celé akce "vycouvat", česká vláda ale na výstavbě radaru přesto "nesmyslně a zatvrzele" trvá. "Hejtmani budou tuto iniciativu podporovat, protože má hlavu a patu," uvedl k cestě odpůrců základny do Bruselu. Nelichotivě se v této souvislosti vyjádřil zejména o postoji, který k radaru zaujímá premiér Mirek Topolánek (ODS).

Vydavatelé žádají Klause, aby nepodepsal novelu trestního zákona

Unie vydavatelů a Světová asociace novin žádají prezidenta Václava Klause, aby nepodepsal novelu trestního zákona, která znemožňuje zveřejňování odposlechů. Sněmovna tuto zákonnou úpravu i přes námitky Senátu a médií schválila minulý týden. "Prosíme vás, vážený pane prezidente, abyste pod novelu zákona nepřipojil svůj podpis a zamezil tím, aby vstoupila v planost," píše se v dopise podepsaném předsedou Sekce deníků Unie vydavatelů Petrem Markem a viceprezidentem Světové asociace novin Michalem Klímou. Jsou přesvědčeni, že nikoliv stát, ale novináři a vydavatelé mají určovat, co bude možné publikovat, a to za následného soudního dohledu v rámci řízení o ochraně osobních práv. Za zvlášť nepřijatelné pak považují to, že za porušení zákazu zveřejnit odposlechy by mělo hrozit až pětileté vězení a citelná finanční pokuta. Marek a Klíma v této souvislosti připomínají, že novináři mohou získat jen ty dokumenty, které pronikly systémem ochrany, a jsou tedy přístupné jiným lidem. "Žádáme, aby nebylo bráněno médiím o takové situaci a obsahu takových dokumentů informovat za předpokladu, že na zveřejňování takových informací bude dán veřejný zájem," zdůrazňuje se v dopise, který v úterý převzala Kancelář prezidenta republiky.

Tři hejtmani ČSSD složí po únorové schůzi poslanecký mandát

Tři poslanci ČSSD, kteří se po loňských krajských volbách stali hejtmany, složí po skončení únorové schůze sněmovny svůj poslanecký mandát. Dolní komoru opustí jihomoravský hejtman Michal Hašek, pardubický hejtman Radko Martínek a olomoucký hejtman Martin Tesařík. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil předseda strany Jiří Paroubek a hejtman Hašek. Čtvrtým poslancem ČSSD, který usedl do hejtmanského křesla, je David Rath. Ten se mandátu vzdát nehodlá. "Tři hejtmani dali voličům jasný závazek, že se v případě zvolení vzdáme funkce v parlamentu," řekl Hašek, který do konce loňsého roku vedl poslanecký klub sociálních demokratů. Na tomto místě ho už vystřídal Bohuslav Sobotka.

Zájem o vznik firemních školek je, ale legislativa jim nepřeje

Zájem o zřizování firemních školek, které navrhuje jako jednu z alternativ péče o předškolní děti ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, je mezi podniky velký. Kvůli legislativě ale od svého záměru nakonec upustí. "Zájem je obrovský, ptají se dvě až tři firmy týdně. Od záměru zřídit školku však upustí, jakmile zjistí, že by ji musely dotovat ze zisku," řekla ve středu ČTK Kateřina Francová z občanského sdružení Firemní školky. Zájem prý mají i střední a menší firmy, třeba i české. Zatím mohou buď čekat, až bude výhodnější legislativa, nebo žádat o dotace z EU, uvedla Francová. Podle Niny Bosničové z organizace Gender Studies je nyní kvůli finanční krizi situace ještě komplikovanější, než byla v minulosti.

Eurobarometr: Ekonomická situace ČR je podle většiny Čechů špatná

Většina Čechů hodnotí ekonomickou situaci své země jako špatnou, vyplývá z výsledků průzkumu Eurobarometr provedeného na podzim. Smýšlí tak 60 procent obyvatel, což je o čtyři procenta více než v předchozím roce. Opačný názor zastává 39 procent lidí. V Česku se ale v porovnání s ostatními členskými státy Evropské unie hodnocení ekonomiky i přes globální ekonomickou krizi příliš nezměnilo. "První vlna krize, která postihovala hlavně finanční sektor, se Česka příliš nedotkla a přicházející druhá vlna zasahující mnohá další odvětví hospodářství se v době průzkumu ještě výrazně neprojevovala," píše se v komentáři výsledků. V celé EU se přitom nahlížení na situaci národních ekonomik výrazně zhoršilo. Za špatnou ji na podzim mělo v průměru 69 procent obyvatel evropské sedmadvacítky, o rok dříve to bylo o 14 procent méně.

AOP: Světová krize osobní prodej v Česku zatím nesnížila

Světová hospodářská krize, kvůli které jsou Češi opatrnější při utrácení, loni v Česku nesnížila tržby firem zabývajících se osobním prodejem. ČTK to ve středu řekl předseda Asociace osobního prodeje (AOP) Jan Stránský, který odhadl, že loňské tržby členů AOP dosáhnou minimálně rekordní úrovně 4,53 miliardy korun z roku 2007. Firmám zabývajícím se přímým prodejem se v posledních letech v Česku daří a vykazují rostoucí tržby. "Předpokládám, že rok 2008, pokud nebyl stejný, tak byl dokonce lepší než rok 2007. Krize se nepromítla," uvedl Stránský, podle kterého bude mít AOP oficiální údaje o loňských tržbách svých členů na jaře. Například společnost Zepter International loni v ČR zvýšila obrat meziročně o deset procent na 783 milionů korun. Češi pod tíhou obav z finanční krize začali šetřit již v závěru loňského roku a nízké listopadové maloobchodní tržby překonaly i ta nejpesimističtější očekávání analytiků.

Výroba elektřiny z větru se loni zdvojnásobila na 245 GWh

Výroba elektřiny pocházející z českých větrných elektráren se loni téměř zdvojnásobila. V roce 2008 se díky větru vyrobilo 245 gigawatthodin, předloni to bylo 125 GWh. Vyplývá to z internetových stránek Energetického regulačního úřadu (ERÚ). "Elektřina z větru v roce 2008, vyrobená bez jakýchkoliv emisí, by již pokryla spotřebu 170.000 lidí. Takový počet obyvatel má pro ilustraci město Plzeň," uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) Michal Janeček. Podle ČSVE je v Česku potenciál výroby elektřiny z větru okolo šesti terawatthodin, což je spotřeba asi čtyř milionů lidí. Vítr spolu s ostatními obnovitelnými zdroji energie by v Česku měl být rozvíjen jako důležitá součást takzvaného energetického mixu, tedy souboru využívaných zdrojů energie. Alespoň to bylo jedno z doporučení závěrečné zprávy takzvané Pačesovy komise, která měla posoudit vývoj tuzemské energetiky do roku 2030 a 2050.

Belviport podle zdrojů zřejmě prodá Sanofi podíl v Zentivě

Soukromá společnost Belviport Trading Ltd pravděpodobně prodá v rámci nabídkového řízení 10,06 procenta akcií v tuzemské farmaceutické firmě Zentiva francouzské Sanofi-Aventis. Píše o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký společnosti Belviport. Sanofi je v současnosti největším akcionářem Zentivy, vlastní v ní 24,9 procenta akcií. Nabídka Sanofi na odkup akcií ohodnocuje společnost na 43,86 miliardy korun a vyprší 20. února. "Belviport ho (podíl) pravděpodobně prodá," řekl zdroj agentuře Reuters.

Prosincový výsledek průmyslové produkce ČR je nejslabší za 14 let

Prosincová tuzemská průmyslová výroba klesla třetí měsíc v řadě, tentokrát o 14,6 procenta. Výsledek, ve kterém se odráží současná hospodářská krize, je nejslabší za více než 14 let. K poklesu průmyslové produkce podle ČSÚ nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, která se snížila o 20,7 procenta. Propad byl způsoben poklesem zahraniční i domácí poptávky. Ekonomové nevylučují dvouciferné poklesy i v první polovině letošního roku. "Průmysl si na dno zatím ještě nesáhnul. Lehce optimistické může být jen to, že propad indexu všech zakázek oproti listopadu zpomalil," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Za nadějný pak považuje rovněž fakt, že tržby z průmyslové činnosti klesají pomaleji než výroba. Za celý letošní rok počítá v průměru s propadem průmyslu o 2,5 až tři procenta. Druhá půlka roku by totiž podle Šichtařové měla přinést oživení.

Hospodaření s elektroodpady zůstane beze změn, rozhodl soud

Hospodaření s elektrošrotem a starými spotřebiči v Česku zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) ve středu zamítl návrh na zrušení vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady. Vyhláška podle navrhovatelů z řad ČSSD brání svobodnému podnikání. Soud nebyl jednotný, někteří soudci zaujali odlišná stanoviska. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodnutí soudu přivítalo. Podle mluvčího MŽP Jakuba Kašpara se středečním rozhodnutím potvrzuje správnost dosavadního postupu ministerstva v této oblasti. "Případné zrušení vyhlášky by ohrozilo zejména důvěru v celý systém zpětného odběru elektrozařízení," uvedl Kašpar s tím, že by se velmi pravděpodobně snížilo množství vybraných přístrojů, které se takto dostávají k recyklaci. Podle předběžných údajů MŽP loni každý obyvatel ČR vytřídil a odevzdal 4,3 kg elektroodpadu z domácnosti. Podle soudce zpravodaje Pavla Rychetského vyhláška neodporuje ústavním principům a navazuje na evropské směrnice i české zákony.

Růst stavební výroby loni podle odhadů svazu zpomalil na procento

Růst stavební výroby loni podle odhadu prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václava Matyáše zpomalil na pouhé jedno procento z 6,7 procenta v roce 2007. Letos by měl vývoj ve stavebnictví kopírovat vývoj domácí ekonomiky, u níž nejnovější odhady hovoří o poklesu v řádech jednoho procenta i více, řekl ve středu Matyáš na brněnské konferenci o výhledech tuzemského stavebnictví v době krize. "Tempo z let minulých si udrží pouze dopravní stavitelství, růst by měl nastat také v energetických projektech, které úzce souvisí s vládní energetickou koncepcí. Hluboký propad čeká naopak výrobce stavebních materiálů a oblast pozemního stavitelství, zejména ale bytové výstavby," řekl Matyáš.

Ministr Langer čelí trestnímu oznámení kvůli lobbování

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) čelí trestnímu oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku. Oznámení podal na Městské státní zastupitelství v Praze novinář Petr Tomíšek, který ČTK sdělil, že žádá prověření Langrových kontaktů s podnikatelem Luďkem Sekyrou. Ministr už dříve přiznal, že za Sekyru lobboval kvůli koupi české stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). Ve středu Langer uvedl, že se ničeho nedopustil a že trestní oznámení považuje za absurdní. O tom, že Langer Sekyrovi pomáhal a prosazoval u Investiční poštovní banky, aby Sekyrově společnosti poskytla na nákup akcií IPS úvěr, psala už v září Mladá fronta Dnes (MfD). Politik tehdy řekl, že ho k tomu vedl patriotismus - prý chtěl pomoci české firmě. Novinář Tomíšek chce, aby se vyšetřilo, zda Langer při jednáních s bankou využíval svého tehdejšího postavení místopředsedy Poslanecké sněmovny, či zda vystupoval jako soukromá osoba. Další nevyjasněnou otázkou podle něj zůstává to, jestli Langer lobboval ve prospěch Sekyrovy akciové společnosti Středoevropská stavební skutečně z čistého patriotismu, nebo jestli měl ze své přímluvy nějaký osobní prospěch - například zda mu Sekyra neposkytoval půjčky, sponzorské dary či pomoc při kampaních.

Soud uvalil vazbu na vysokého policejního důstojníka z Liberce

Okresní soud v Liberci ve středu uvalil vazbu na vedoucího odboru vnější služby policie v Liberci Miroslava Dvořáka, který čelí obvinění z trestných činů přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností. Hrozí mu až osm let vězení, řekl novinářům vedoucí liberecké pobočky krajského státního zastupitelství Adam Bašný. Od 1. prosince 2003 do konce loňského roku Dvořák pracoval jako ředitel policie na Liberecku. Předtím byl ve funkci zástupce ředitele policie na Českolipsku. Policejní inspekce zadržela v pondělí spolu s Dvořákem i vedoucího dopravní policie na Liberecku Miroslava Valáška a Miroslava Kučeru z liberecké kriminální policie. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.

Policisté zasahují ve firmě finančníka Davida Berana

Příslušníci protikorupční policie ve středu zasahovali ve firmě Profi Credit Czech, která patří nadnárodní skupině finančníka Davida Berana. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek ČTK řekl, že detektivové mají podezření na krácení daní ve výši 250 milionů korun. Policisté podle něho zasahují na osmi místech republiky - v Pardubicích, Praze a Chrudimi. Firma, která se zabývá poskytováním půjček a úvěrů, v tiskovém prohlášení uveřejněném na svých internetových stránkách jakékoli podezření z daňových úniků odmítla. "Zasahujeme v akciové společnosti se sídlem v Pardubicích," uvedl Skřepek s tím, že policisté provádějí domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor. Záměrem akce je podle Skřepka zajištění důkazů. Trestné činnosti se představitelé firmy údajně dopouštěli v letech 2001 až 2007. Přítomnost policie v sídle firmy ČTK potvrdil mluvčí Profi Credit Czech Tomáš Peterka. "Naše společnost je řádným plátcem daně a za dobu od roku 2001 zaplatila České republice na dani řádově stovky milionů korun," uvedla firma s tím, že se v ní každoročně koná audit. Kroky policie podle ní mohou souviset se spory Berana a jeho bývalých obchodních partnerů a snahou o jeho diskreditaci. "Upozorňujeme, že tímto naší společnosti vznikají nedozírné škody," napsali představitelé Profi Credit Czech.

Krejčířova firma opět prodává dům v Praze, tentokrát Krejčířové

Společnost uprchlého milionáře Radovana Krejčíře DKR Invest se opět snaží prodat dům na Karlově náměstí v Praze. Kupcem je tentokrát akciová společnost Těšínská tiskárna, která podle dostupných údajů patří Naděždě Krejčířové, podnikatelově matce. Vyplývá to z internetových stránek katastru nemovitosti. Podle dřívějších informací médií se nemovitost pokouší na dálku prodat přímo Krejčíř, kterému údajně v zahraničí docházejí peníze. Podnikatel to ale již dříve popřel. "Je to kupní smlouva," řekla ve středu ČTK bez dalších podrobností úřednice katastrálního úřadu k návrhu na vklad do katastru. Podle webu katastru bylo řízení zahájeno v úterý. Krejčířova firma v něm figuruje jako převodce a tiskárna Krejčířové jako nabyvatel nemovitosti. Těšínská tiskárna, v níž Krejčířová vykonává funkci předsedkyně představenstva, si již dříve dům pojistila předkupním právem.

Kongres Mezinárodní asociace orální historie bude za rok v Praze

V pořadí už 16. kongres Mezinárodní asociace orální historie (IOHA) se bude konat příští rok v Praze. Vrcholné setkání 600 až 800 badatelů z celého světa bude patřit k největším událostem společenských a humanitních věd v Česku, uvedl předseda České asociace orální historie Miroslav Vaněk. Význam orální historie ocenil a svolání konference do Prahy přivítal bývalý prezident Václav Havel. Z vlastní zkušenosti prý ví, že kdyby psal sám své vzpomínky, rozhodně by to bylo chudičké a nepřesné ve srovnání s tím, co by z něj "vydoloval" dobře informovaný orální historik. Uvedl to ve videozdravici, kterou středečnímu výročnímu zasedání asociace zaslal. Osobně přijít nemohl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu. Česká asociace orální historie, která si ve světě vydobyla významnou pozici, pořádá řadu dalších akcí, například letos v srpnu v Olomouci vědeckou konferenci Obnova demokracie v Československu. Účastníci se budou zabývat krizí autoritativního režimu ve 2. polovině 80. let minulého století, takzvanou sametovou revolucí i počátečním obdobím transformace.

Brno možná změní způsob dělení dotací divadelníkům a umělcům

V Brně se možná změní systém rozdělování dotací v kultuře. Diskusi o současných pravidlech zahájila brněnská radnice. Jak způsob rozdělování změní, zatím není známo. Podle primátorova náměstka Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) je však na zvážení, zda by nemělo město víc podporovat nezávislé umělce, kteří získávají prestižní ceny, na úkor tradičních příjemců. Jimi jsou především takzvaná kamenná divadla. Současný systém podle náměstka funguje tak, že radnice uspokojí většinu žadatelů, ale každého menší částkou. Většinu peněz inkasují právě kamenná divadla a etablované příspěvkové organizace. Podle Rychnovského je potřeba víc hledět na to, co peníze brněnské kultuře přinášejí.

Zpěvák Pavel Novák prohrál svůj boj s rakovinou

Zpěvák, skladatel, hudebník a spisovatel Pavel Novák prohrál v 64 letech svůj boj s rakovinou. Zemřel v přerovské nemocnici, kam byl ve středu převezen. ČTK to potvrdil mluvčí nemocnice Tomáš Želazko. Hvězda přerovského rodáka Nováka zazářila nejvíce koncem 60. a počátkem 70. let, kdy dobýval vrcholné příčky hitparád. "Zemřel dvě hodiny poté, co byl dovezen do nemocnice," uvedl Želazko. Novák, ve své době jedna z nejvýraznějších postav české populární hudby, již delší dobu trpěl rakovinou prostaty, v létě a na podzim roku 2000 podstoupil dvě obtížné operace zhoubného nádoru. Souboj se zákeřnou chorobou však nevzdával. "Dokud mu to nemoc v posledních letech úplně neznemožnila, on se s tím úžasně pral," řekl ČTK hudební kritik Jiří Černý. Pavel Novák patřil podle něj hned po první vlně českého rocku, kterou tvořili Sputnici, Olympic a pár pražských skupin, k té další, jíž se podařilo rockovou hudbu propojit se středním proudem. "A vedle Petra Nováka a Petra Ulricha byl v těch 60. letech jednou ze zakladatelských postav českého bigbítu," řekl Černý. Dodal, že zatímco ze začátku se Novák soustředil na "učesanější" rokenrol, později pro svou přerovskou skupinu Synkopy začal vytvářet repertoár, který mu vystačil i na sólovou kariéru. Kromě koncertování se pustil i do psaní. Je autorem knížek pro děti, pětisetstránkové knihy vzpomínek i kratších povídek.

Benešová podlehla v Paříži světové jedničce Sereně Willamsové

Česká tenistka Iveta Benešová vypadla na turnaji v Paříži v prvním kole. V hale Pierra de Coubertina ve středu nestačila na světovou jedničku a dvojnásobnou vítězku Serenu Williamsovou, které podlehla 1:6 a 4:6. Šestadvacetiletá Benešová dokázala o rok starší soupeřce vzdorovat šedesát minut. S čerstvou šampionkou Australian Open, která v Paříži triumfovala v letech 1999 a 2003, prohrála i třetí vzájemný zápas a zatím proti ní nedokázala uhrát ani set. "Po Australian Open jsem byla nemocná a nemohla nic dělat. Trénovat jsem začala až v úterý, ale už se zlepšuju. Benešová zlepšila svou hru a já udělala ve druhém setu několik chyb v důležitých chvílích," řekla Williamsová, kterou příště čeká Chorvatka Karolina Špremová, přemožitelka Petry Kvitové.

Slavii bude v úvodu jarní části fotbalové ligy chybět Šmicer

Minimálně dva až tři úvodní zápasy jarní části fotbalové ligy bude slávistickému kouči Karlu Jarolímovi chybět záložník Vladimír Šmicer. Pětatřicetiletý fotbalista má potíže s kolenem a po středečním vyšetření magnetickou rezonancí ve střešovické nemocnici může trénovat pouze individuálně. Léčit se bude prostřednictvím injekcí. "Zlobí mě chrupavka a lékaři mi doporučili dvou- až třítýdenní individuální trénink s odlehčením zátěže na koleno," vysvětlil Šmicer na klubových webových stránkách. "Budu dostávat injekce, které by měly dát koleno do pořádku," dodal.

Sněžení a vítr ztěžovaly dopravu, některé silnice byly uzavřeny

Husté sněžení a silný vítr ve středu od rána ztěžovaly provoz na silnicích. Sníh a ledovka zkomplikovaly dopravu mimo jiné na Vysočině, policie tam ve středu musela na tři hodiny uzavřít silnici první třídy mezi Stonařovem na Jihlavsku a Želetavou na Třebíčsku. Také v Krušných horách museli cestáři zcela uzavřít některé silnice. Nepříznivé počasí a snížená viditelnost se podepsaly také na zvýšeném počtu dopravních nehod, při jedné z nich zahynula žena.

Počasí

Ve čtvrtek oblačno, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Teploty -3° až +1° Celsia, na horách kolem -6°C. Mírný západní až severozápadní vítr.