Zprávy

Biden spojuje protiraketovou obranu v Evropě s její účinností

Spojené státy budou pokračovat v budování protiraketové obrany za podmínky, že bude její účinnost odpovídat nákladům na ni. Na mezinárodní bezpečnostní konferenci to v Mnichově řekl americký viceprezident Joe Biden. Spojené státy také chtějí podle Bidena nastolit nový tón v zahraniční politice a hodlají klást důraz na diplomacii, ale nebudou nikomu uznávat sféru vlivu. "Budeme pokračovat ve vývoji protiraketové obrany jako protiváhy rostoucí íránské kapacitě za předpokladu, že tato technologie bude účinná a bude odpovídat vynaloženým nákladům. Budeme o tom hovořit s našimi spojenci v NATO i s Ruskem," řekl Biden k projektu, který předpokládá také umístění prvků v České republice a Polsku. Vláda minulého prezidenta George Bushe chtěla nezávisle na NATO a Rusku postavit v Česku radar a v Polsku raketové silo a tím čelit případnému íránskému raketovému útoku. Rusko s tím dlouhodobě nesouhlasí a pohrozilo rozmístěním vlastních raket v kaliningradské oblasti na západě země.

Českého ministra zahraničí Bidenův výrok nepřekvapil. "Mně bylo naprosto jasné, že vzhledem k hospodářské krizi se bude i v tomto ohledu šetřit," řekl Karel Schwarzenberg českým novinářům v Mnichově. Vyjádřil pochopení pro to, že Američané dbají na efektivnost systému, který se podle něj ve své kvalitě neustále vylepšuje. Šéf diplomacie dodal, že USA navíc chtějí "nastavit trošku lepší atmosféru" ve vztahu k Rusku. "Nic tak překvapivého se neděje," konstatoval Schwarzenberg, který bude v úterý jednat i o tomto projektu ve Washingtonu s ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou.

Vondra a Scheffer pro přizvání Ruska do protiraketové obrany

Pro zapojení Ruska do plánů na budování protiraketové obrany v Evropě se v sobotu vyslovili český vicepremiér Alexandr Vondra a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Vondra ve svém projevu, jímž zahájil hlavní den 45. bezpečnostní konference v Mnichově, rovněž kladl důraz na energetickou bezpečnost. "Rusko by mělo být přizváno k této spolupráci, ale nesmí tu mít právo veta," prohlásil Vondra k zapojení Moskvy do plánování protiraketové obrany. Zároveň se vyslovil pro to, aby byl systém, který zamýšlejí Američané v Polsku a Česku, budován jako součást bezpečnostní architektury Severoatlantické aliance. Zapojení Ruska do plánů na budování protiraketové obrany podpořil i Scheffer, který kladl hlavní důraz na posílení partnerství mezi NATO a Moskvou. Podle něj je právě nyní vhodná příležitost k budování "praktických" vztahů, které budou založeny na důvěře. "

Vondra varoval kvůli Sarkozymu výrokům před protekcionismem

Český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v sobotu varoval před hrozbou většího protekcionismu v Evropě, informovala agentura AFP. Vondra, který vystoupil na mnichovské bezpečnostní konferenci, tak reagoval na čtvrteční výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který nabádal mimo jiné k přestěhování továren francouzských automobilek ze zahraničí zpět do Francie. "Slyšeli jsme, že je potřeba kupovat francouzská auta vyrobená na francouzském území," citovala Vondru AFP. Český vicepremiér vyzval k tomu, aby se "neoslabovala pravidla trhu". "Naše jednota, naše síla jsou zkoušeny" ekonomickou a finanční krizí, dodal. Sarkozy ve čtvrtek v přímém televizním přenosu nastiňoval Francouzům návody záchrany tamějšího průmyslu. Pro záchranu francouzských pracovních míst je podle něj nezbytné, aby se zabránilo stěhování továren do zahraničí a aby se pokud možno přestěhovaly závody již v cizině umístěné zpátky do Francie.

Topolánek pro MfD: Na protikrizový plán padnou dvě procenta HDP

Český stát míní na zmírnění dopadů finanční krize vynaložit zhruba 75 miliard korun. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes to řekl premiér Mirek Topolánek s tím, že cílem je minimalizovat nebo snižovat vliv krize na životní úroveň lidí. "Celkově do toho balíku, plánu, míníme vložit dvě procenta HDP (zhruba 75 miliard korun). A zároveň se snažíme vybudit bankovní sektor a privátní investice, aby ten zásah byl větší," uvedl Topolánek. To však podle něj neznamená, že takovou sumu vláda do ekonomiky přímo pošle. Zmíněných 75 miliard představuje podle Topolánka celkovou částku, o niž státní rozpočet kvůli boji s finanční krizí přijde. A to včetně již provedených opatření jako je například snížení sociálního pojištění od počátku letošního roku. Premiér navíc neočekává, že se budou do hospodářství pumpovat peníze, spíše má jít o různé úlevy. "Už teď se ukazuje, že na výdajové stránce mohou být ta opatření spíše kosmetická, spíše systémové změny," řekl MfD premiér.

Vlk se připojil ke kritice kroku papeže Benedikta XVI.

Kardinál Miloslav Vlk se připojil ke kritice rozhodnutí papeže Benedikta XVI., který zrušil exkomunikaci popírače holokaustu, britského biskupa Richarda Williamsona. Na svých internetových stránkách Vlk napsal, že se projevily další okolnosti neudržitelného způsobu uskutečnění tohoto gesta. Na text upozornily sobotní Lidové noviny. Podle Vlka vzniká dojem, že Vatikán bral tento krok příliš na lehkou váhu. Papež 24. ledna zrušil dvacet let trvající exkomunikaci čtyř biskupů, které protiprávně vysvětil mezitím už zesnulý vůdce tradicionalistického proudu katolické církve Marcel Lefebvre. Jeden z nich, Richard Williamson, shodou okolností právě v tu dobu v jednom interview popřel existenci plynových komor a rozsah holokaustu. Za těchto okolností se jeho rehabilitace stala terčem široké kritiky. Papež při generální audienci 28. ledna Williamsonova slova odsoudil a vyjádřil solidaritu s Židy. Primas české katolické církve ve svém textu, datovaném 5. února, připomněl, že zpočátku "gesto milosrdenství", jímž papež sňal exkomunikaci ze čtyř schizmatických biskupů, hájil a snažil se postavit se proti vlně odporu, kterou vyvolalo. Do jisté míry rezervovaný postoj však Vlk netajil již dříve. "V první církvi bylo schismatikům vracejícím se do církve ukládáno veřejné pokání. V případě lefebvristů jsem o takovém pokání za škody, které církvi způsobili, neslyšel," uvedl Vlk na svém webu v reakci na papežův čin již koncem ledna.

Religionista a teolog Odilo Štampach podle Lidových novin míní, že postoj Vlka a dalších církevních hodnostářů je velmi překvapivý, protože římskokatolická církev je tradičně vnímána jako přísně pyramidová struktura, kde nahoře je papež, který všemu velí a vše má pod dohledem. Tento odpor proti Vatikánu považuje Štampach za potěšující skutečnost, která dokládá, že se církev brání "ústupu od reformního kurzu", napsaly Lidové noviny.

Paroubka klesající obliba neznepokojuje, věří v 40 pct ve volbách

Klesající preference sociální demokracie, které tento týden naznačily výsledky agentury Median, předsedu ČSSD Jiřího Paroubka neznepokojují. Řekl to v sobotu novinářům. Podle Medianu by ČSSD v lednu volilo 35,3 procenta lidí, jen o čtyři procentní body více než ODS. Paroubek ale poukázal na to, že třeba podle agentury STEM by v lednu ČSSD volilo 38 procent voličů a ODS jen 22,5 procenta. Šéf ČSSD věří v to, že straně se podaří v příštích volbách dosáhnout 35 až 40 procent hlasů. Sociální demokracie podle Paroubka těžko může udržet "euforické" preference v rozsahu 40 až 45 procent, které zjistily některé dřívější průzkumy. "Myslím si, že reálný výsledek pro sociální demokracii je v příštích volbách někde mezi 35 až 40 procenty, a to jsou čísla, která nikdy předtím sociální demokracie neměla," dodal šéf ČSSD. ČR čekají letos v červnu volby do Evropského parlamentu. Z těch předešlých vzešla sociální demokracie jako poražená.

Středočeskou ČSSD povede nadále Dolejš

Šéfem středočeských sociálních demokratů se stal opět Richard Dolejš. Hlasovalo pro něj 99 ze 112 přítomných delegátů sobotní krajské konference. Novinářům to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dolejš neměl protikandidáta, středočeský hejtman David Rath neměl ambici usilovat o místo krajského šéfa strany ani o místopředsednickou funkci celostátní ČSSD. Krajští delegáti v sobotu také podpořili šéfa strany Jiřího Paroubka, který bude v březnu na stranickém sjezdu obhajovat předsednickou funkci. Ani on nemá soupeře. "Ta nominace má širší rozměr, my tu nominaci nevidíme pouze směrem do sociální demokracie, kdo povede sociální demokracii, ale vidíme ji i směrem do budoucna, kdo povede tento stát z pozice premiéra," řekl staronový šéf středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš. Sobotní konference středočeské ČSSD na doporučení krajského výboru navrhla do funkcí Paroubkových místopředsedů Bohuslava Sobotku a Milana Urbana, kteří je budou rovněž obhajovat. Dále podpořili nominace Lubomíra Zaorálka, Zdeňka Škromacha, brněnského primátora Romana Onderky a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Středočeská ČSSD se bude snažit zmařit prodej Letiště Praha

Krajská konference středočeské ČSSD v sobotu přijala rezoluci odmítající privatizaci ruzyňského letiště. Středočeští sociální demokraté se budou snažit privatizaci letiště zarazit. Jejich předseda Richard Dolejš, který v sobotu obhájil svou funkci, ČT a ČTK řekl, že krajská organizace ČSSD požádala své zastupitele, aby iniciovali jakékoli kroky zamezující privatizaci. Podle sociálních demokratů je privatizace v době finanční krize nevýhodná, protože hrozí, že se letiště prodá pod cenou. "My se domníváme, že by stát neměl prodávat rodinné stříbro," dodal Dolejš. Kroky, které by měli zastupitelé podniknout proti privatizaci letiště, prý rezoluce nekonkretizuje. Bude to na zastupitelích a krajské vládě, jaký postup si zvolí, ale mohlo by to být třeba v rámci "různých územních rozhodnutí". Zasáhnout by mohli například přes územní plány, míní Dolejš.

Median pro LN: První měsíc v čele EU zvýšil premiérovu popularitu

Premiéra a předsedu Rady evropské unie Mirka Topolánka hodnotí Češi průměrnou školní známkou dvě minus. Dotazovaní jej chválí za to, jak vyřešil nedávnou plynovou krizi. Horší průměrnou známku trojku dostal za roli Česka při jednání o míru v Izraeli. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Lidové noviny (LN), který hodnotil první měsíc českého předsednictví Evropské unie. Průzkum rovněž ukázal, že kontroverzní instalace Davida Černého Entropa v bruselském centru Rady EU se nelíbí 60 procentům dotazovaných. Z průzkumu také vyplývá, že přes 90 procent lidí ví o tom, že ČR předsedá Radě evropské unie. Topolánek boduje především u voličů ODS, píše list. Dvě třetiny z nich by mu daly jedničku či dvojku. Podle průzkumu však dokázal zaujmout i voliče opoziční ČSSD, výbornou či chvalitebnou známku by mu dal každý čtvrtý volič sociální demokracie.

Kocáb požádá Langra, aby zvážil plánované vyhoštění Vietnamce

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za Stranu zelených) v pondělí na zasedání vlády požádá ministra vnitra Ivana Langra (ODS), aby přezkoumal správnost rozhodnutí cizinecké policie vyhostit z Česka mladého Vietnamce. ČTK to v sobotu oznámil Kocábův tajemník Petr Koubek. Šestadvacetiletý Le Kim Thanh, který v Česku pracoval bez povolení od úřadů, se návratu do vlasti obává a na protest proti záměru policie již přes deset dní drží hladovku. Migrantovi ve Vietnamu podle Koubka hrozí nebezpečí. "Vietnam tvrdě pronásleduje neúspěšné gastarbeitry, kteří jsou vyhoštěni. Pronásledování by se dotklo i jeho rodiny," uvedl Koubek. Vietnamce chce cizinecká policie vyhostit navzdory tomu, že má v Česku zajištěnou práci, pracovní povolení a zaměstnavatel o něj stojí. Podle televize Prima Langer v pátek uvedl, že deportace Vietnamce se zatím odkládá.

Členové Dělnické strany chtějí kandidovat, i když je rozpustí

Členové krajně pravicové Dělnické strany (DS) chtějí kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu i v případě, že by Nejvyšší správní soud stranu rozpustil. Stalo by se tak buď pod hlavičkou jiné strany, nebo by narychlo založili stranu novou, řekl v sobotu novinářům předseda DS Tomáš Vandas po jednání strany v Karlových Varech. Vládní návrh na rozpuštění strany začne posuzovat Nejvyšší správní soud 18. února. Podle zprávy pražské policie obsadili vedení Dělnické strany neonacisté. To však vedení strany popírá. Dělnická strana chce na 18. února svolat do Brna manifestaci na svou podporu. Podle Vandase by se jí mohlo zúčastnit asi 200 lidí. Návrh na rozpuštění strany označil její předseda za směšný. "Pokud bude soud rozhodovat apoliticky, tak nás nerozpustí," uvedl.

Prahu navštíví slovenský prezident Gašparovič

Do Prahy míří v posledním roce svého funkčního období slovenský prezident Ivan Gašparovič. Jedním z témat pražských pondělních schůzek má být energetická bezpečnost EU po krizi s dodávkami plynu z Ruska přes Ukrajinu. Přerušení dodávek do EU na Slovensko velmi těžce dolehlo. Gašparovič se setká s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Mirkem Topolánkem a šéfy obou parlamentních komor Přemyslem Sobotkou a Miloslavem Vlčkem. Slovenský prezident přijede v době, kdy Česko předsedá na šest měsíců Evropské unii. Praha tak musí řešit postoj unie ke světové hospodářské krizi a k dalším tématům. Mimoto například usiluje o zrušení bariér pro zaměstnávání nováčků v několika posledních "starých" členských státech, jako je Rakousko.

tn.cz: V pátek večer hořela vlajka EU na pražské Letné, už podruhé

Neznámý člověk zapálil v pátek večer plachtu s logem Evropské unie na pražské Letné. Informoval o tom server tn.cz. Vlajka, která visí od silvestrovské půlnoci na letenském kyvadle na počest českého předsednictví EU, hořela už podruhé. Policisté po pachateli pátrají, řekl ČTK operační důstojník pražských hasičů. "Vlajka hořela kolem 19:20. Hasiči dorazili na místo a vlajku dohasili, je poměrně zničená. Na místě nyní hlídkují policisté," dodal operační důstojník. Vlajka hořela už v polovině ledna, oheň ji kompletně zničil. Na Nový rok ji rovněž poškodil neznámý pachatel, který část vlajky vyřízl. Modrá plachta se žlutými hvězdami visí na místě někdejšího Stalinova pomníku. Kyvadlo "Stroj času" symbolicky odměřuje čas půlročního šéfování České republiky Evropské unii.

ČSÚ: Ženy studují zdravotnictví a humanitní obory, muži techniku

Zdravotnické obory studují ženy na českých středních školách až 8,5krát častěji než muži, naopak na technice je čtyřikrát víc chlapců. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil Český statistický úřad. I ze srovnání učilišť nebo vysokých škol je patrné, že ženy výrazně upřednostňují zdravotnické a humanitní obory, muži technické. Podle ředitelky organizace Gender Studies Lindy Sokačové může být dán odlišný zájem mužů a žen jejich rozdílnou výchovou a postojem společnosti k určitým povoláním. Protože se u žen očekává přirozená starostlivost o druhé, směřují prý do zdravotnictví mnohem častěji než muži. Na učilištích je rozdíl ještě výraznější. Například obory zabývající se osobními a provozními službami na konci roku 2007 studovalo 13.500 žen, ale jen 720 mužů. Naproti tomu technické obory jako strojírenství nebo elektrotechnika studovalo 85.500 učňů, učnic něco přes 11.000.

Dubí se podařilo zlikvidovat nevěstince, fungují jen tři

Radnici v Dubí na Teplicku se neustálým tlakem daří snižovat počet nevěstinců ve městě, kterými bylo Dubí ještě před několika lety proslulé. Starosta Dubí Petr Pípal ČTK řekl, že v současné době ve městě fungují tři nevěstince, které spíše skomírají, čtvrtý podnik prý jen občas otevře. Před dvěma lety bylo jenom na hlavní ulici v Dubí 11 erotických klubů a v době největšího rozmachu prostituce v celém městě až 40. Nyní zmizela i všechna takzvaná erotické bistra, stánky u silnice, ve kterých prostitutky stály. Počet podniků začal klesat poté, co byla na konci roku 2007 otevřena dálnice spojující Drážďany s Ústím nad Labem, a většina automobilů, které používaly k cestě přechod Cínovec a silnici přes Dubí, se přesunula na dálnici. Radnice také začala tlačit na provozovatele klubů i jejich zákazníky, aby je odradila sem jezdit. Na silnice k nevěstincům například umístila dopravní značky povolující vjezd dopravní obsluze nebo nechala zákazníky kontrolovat městkou policií. Podle Pípala se tento postup ukázal jako velmi účinný.

Skanzenem na Veselém kopci v sobotu prošel masopustní průvod maškar

Skanzenem Veselý kopec na Chrudimsku v sobotu prošel tradiční masopustní průvod. Mezi roubené stavby se vydali nadšenci z Vortové u Hlinska, kde se masky dědí z generace na generaci a masopustní tradice je stále živá. Sobotní program sledovalo rekordní množství návštěvníků. ČTK to v sobotu odpoledne řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. "Dorazilo 1500 lidí, což je nejvíc za roky, které masopustní průvod ve skanzenu pořádáme. Návštěvníky nalákalo určitě sobotní doslova jarní počasí a také suché silnice v okolí," řekla Vojancová. Období masopustu začíná vždy na Tři krále a končí den před Popeleční středou. Masopustní obchůzky na Hlinecku mají dlouhou tradici, etnografové mají zmínky z 19. století, ale jejich počátky spadají až do pohanského období.

Vinaři po čtyřech měsících od sklizně budou lisovat slámové víno

Řada jihomoravských vinařů se v těchto dnech chystá na lisování hroznů, které byly po dobu více než čtyř měsíců od sklizně zavěšeny na čerstvém vzduchu. Hrozny za tuto dobu ztratí až polovinu hmotnosti, jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí. Ze dvou tun hroznů vylisujeme asi 600 litrů slámového vína, výtěžnost je tedy zhruba třetinová ve srovnání s běžnýmo vínem, řekl v sobotu ČTK vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. Vysušené hrozny plánují v brzké době lisovat také Vinné sklepy Lechovice nebo vinařství Marcinčák. Slámové víno se vyrábí z hroznů, které byly před zpracováním skladovány po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru. Získaný mošt musí podle normy vykazovat nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti. Vinařství Baloun letos na slámové víno vyhradila hrozny odrůdy Veltlínské zelené, posbírané v říjnu na 1500 metrech čtverečních.

Čeští hokejisté neuspěli ani proti Švédsku, prohráli 4:6

Čeští hokejisté neuspěli ani ve svém druhém vystoupení na LG Hockey Games, v sobotu prohráli ve Stockholmu s domácím Švédskem 4:6. V součtu se čtvrteční prohrou v Praze s Finskem ztratili naději na prvenství v turnaji a v neděli musejí porazit v základní hrací době Rusko, aby neskončili poslední. V tabulce Euro Hockey Tour se Češi propadli na dno o dva body právě za Švédy. Ti na domácí akci vedou bez ztráty bodu a k triumfu jim stačí i prohra s Finy v nastavení.

Sáblíková vyhrála na MS ve víceboji 3000 metrů a vede

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na mistrovství světa ve víceboji v norském Hamaru suverénním způsobem závod na 3000 metrů a po dvou disciplínách ze čtyř je v čele celkového pořadí. Specialistka na delší tratě udělala výrazný krok k průběžnému vedení a útoku na premiérové zlato hned na úvod ve své nejslabší disciplíně 500 metrů, na níž vytvořila časem 40,28 sekundy český rekord. Jednadvacetiletá Sáblíková vede po polovině soutěže na olympijském oválu z roku 1994 v přepočtu o 23 setin sekundy před Kanaďankou Christine Nesbittovou, jež byla nejrychlejší ve sprintu. Třetí o 44 setin zpět je pravděpodobně největší soupeřka české hvězdy Claudia Pechsteinová. Podle trenéra Sáblíkové Petra Nováka by v takto rozjetém závodu mohla jeho svěřenkyni připravit o zlato jen mimořádná shoda okolností. "Už v pátek na tréninku jsem viděl, že se jí vrátila forma, jakou měla na začátku sezony. Věděl jsem, že může vyhrát mistrovství světa, a teď se to potvrzuje. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, tak si to už nenechá vzít," řekl ČTK Novák.

Skikrosař Kraus skončil v Cypress čtvrtý a dál vede Světový pohár

Český skikrosař Tomáš Kraus skončil v závodu Světového poháru v Cypress čtvrtý. V pěti dosavadních dílech tohoto ročníku SP tak obhájce celkového prvenství pokaždé dojel nejhůře pátý a v průběžném pořadí disciplíny vede o 43 bodů před pátečním vítězem Christopherem Delboscem z Kanady. Za rok se skikrosaři utkají o první olympijské medaile právě v tomto kanadském zimním středisku. Dvojnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz SP Kraus obsadil ve čtvrteční kvalifikaci šesté místo. Ve vyřazovací části pak třikrát za sebou vyhrál a postoupil do finále, kde však nestačil na trojici domácích soupeřů. Druhý skončil jeho bývalý reprezentační kolega Stanley Hayer.

Llagosteraová přehrála Benešovou, Španělky v Brně srovnaly na 1:1

České tenistky hrají ve Fed Cupu po úvodním dnu se Španělkami nerozhodně 1:1. Vyrovnání stavu v brněnském utkání prvního kola Světové skupiny I přinesla sobotní druhá dvouhra, v níž Iveta Benešová podlehla Nurii Llagosteraové 6:1, 1:6 a 4:6. Druhá dvouhra nabídla o poznání delší výměny než první zápas. Pouhých 156 centimetrů vysoká Španělka byla hodně běhavá, takže pro Benešovou nebylo jednoduché ukončovat výměny. V prvním setu se jí to dařilo; ve čtvrtém gamu sebrala soupeřce servis a odskočila na 3:1.

Překážkářka Škrobáková zlepšila 21 let starý český rekord v hale

Atletka Lucie Škrobáková vytvořila na mítinku Grand Prix Olymp v pražské Stromovce český halový rekord v běhu na 60 metrů překážek. Časem 8,03 sekundy překonala o jednu setinu 21 let starý výkon Jitky Tesárkové a zároveň splnila limit pro účast na březnovém mistrovství Evropy v Turíně. Na halový šampionát se v sobotu překvapivě kvalifikoval také sprinter Libor Žilka v běhu na 60 metrů. Účast v Turíně má v současnosti jistou deset českých atletů. Škrobáková si zlepšila pět let staré osobní maximum o čtyři setiny a zařadila se na druhé místo evropských tabulek za Španělku Josephine Onyiaovou. "Forma byla, jen jsem potřebovala trefit závod. A Stromovka mi vyhovuje," uvedla na serveru atletického svazu. Věřila, že by mohla limit splnit, poté co jí předtím dvakrát unikl o jedinou setinu. "Ale že to bude národní rekord, to by mě ani nenapadlo," řekla sedmadvacetiletá závodnice USK Praha.

Počasí

V neděli zataženo s občasným deštěm, od západu smíšené srážky a ve vyšších polohách sněžení. Teploty 0° až 4°Celsia.