Zprávy

Klaus se v Irsku označil za disidenta Evropské unie

Prezident Václav Klaus se považuje za disidenta Evropské unie. Prohlásil to v Dublinu, kde začal svou třídenní státní návštěvu Irska. Klaus se v úterý soukromě setká s vůdčí postavou irského odporu proti lisabonské smlouvě Declanem Ganleym, což podle irského tisku vyvolalo nevoli zdejší vlády. "Já nevidím žádný důvod, abych se s ním nemohl setkat," řekl Klaus českým novinářům po jednání s irským premiérem Brianem Cowenem. Připomněl svého předchůdce Václava Havla, který se v úřadě podle něj také rád setkával se zahraničními disidenty. "Takže já se teď setkávám s disidentem Evropské unie a já se mezi ně počítám," prohlásil český prezident, který jako jeden z mála evropských státníků ostře kritizuje smlouvu, která má reformovat fungování unijních institucí. Ganley je předsedou hnutí Libertas, které se zasloužilo o to, že Irové v červnu nástupce neúspěšné euroústavy odmítli v referendu. Klaus, který se s Ganleym setkal již v červenci v Lánech, po irském "ne" označil dokument za mrtvý. V Česku ho parlament zatím neprojednával, neboť čeká na verdikt Ústavního soudu, zda není v rozporu s českou ústavou. Jeho rozhodnutí mělo původně padnout v pondělí, kvůli prezidentově cestě do Irska však bylo jednání přesunuto na 25. listopadu. Pokud smlouvu neratifikují všechny členské země EU, nemůže vstoupit v platnost. Zatím ji schválily parlamenty 24 z 27 unijních států. Irská vláda nyní hledá způsob, jak ji přijmout. Podle Klause, který se setkal i s irskou prezidentkou Mary McAleesovou, je předčasné říct, zda se rozhodne pro druhé referendum, které požadovaly některé evropské velmoci. Po jednání s Cowenem prý nabyl dojmu, že si je irský kabinet vědom, že tuto otázku nemůže uspěchat.

Podle premiéra Česko prošlo finanční krizí prozatím dobře

Česká republika prošla obdobím finanční krize prozatím dobře a situace nevyžaduje nestandardní nebo nadstandardní kroky, řekl po jednání s tuzemskými bankéři premiér Mirek Topolánek. Domácí banky podle něj disponují významnou likviditou a dostatečným kapitálem pro pokrytí rizik. Podle premiéra bude vláda na každém svém jednání pravidelně diskutovat o krocích ke zmírnění dopadu hrozící ekonomické krize.

Median: Volby by vyhrála ČSSD, zvyšuje náskok před ODS

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrála ČSSD s 38,1 procenta, což je oproti předchozímu výzkumu posílení o více než tři procenta. Druhá by skončila ODS se ziskem 30,2 procenta. To je zhruba o jedno procento méně než minule, kdy by získala 31,5 procenta. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu, který zveřejnila agentura Median a který má ČTK k dispozici.

Pětiprocentní hranici, které je nutno pro vstup do sněmovny dosáhnout, by překročily ještě tři další strany. Komunisty by volilo 13,8 procenta dotázaných, lidovce 5,8 procenta a zelené 5,1 procenta občanů. Strana zelených by se tak ocitla těsně nad pětiprocentní hranicí, což ale vzhledem ke statistické chybě pohybující se v tomto případě kolem 1,5 procenta nemusí znamenat, že by se do parlamentu dostala.

Podle stranických preferencích, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a zahrnují i názory nerozhodnutých lidí a nevoličů, vede ČSSD s 19,1 procenta příznivců. Pro ODS se vyslovilo 15,1 procenta Čechů, KSČM by zvolilo 6,9 procenta, KDU-ČSL 2,9 procenta a Stranu zelených 2,6 procenta lidí. Přes 41 procent občanů uvedlo, že by nešlo volit.

Julínek asi vyhoví lidovcům a chystané zdravotnické zákony upraví

Zákony, které prosazuje ministerstvo zdravotnictví ve druhé části zdravotnické reformy, se nejspíš na žádost lidovců budou měnit. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a jeho vládní kolega a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se na tom dohodli v Brně. Julínek by měl upravit jeden ze zákonů například v otázce potratů. Na konkrétních změnách se ministři dohodnou v úterý, kdy se sejdou znova na dalším jednání, řekl novinářům po schůzce Čunek.

Lidovci mají výhrady například k zákonu o specifických zdravotních službách. "Tam jsme se s panem ministrem dohodli, že všechny záležitosti, ve kterých my máme výhrady svědomí a jsou zásadně proti našim křesťanským principům, tak tyto budou ze zákona odstraněny," uvedl Čunek. Kdyby zůstaly v současné podobě, tak by pro ně lidovci určitě nehlasovali, zdůraznil. Podle Julínka se další změny budou týkat například umělého oplodnění. Bude o něj moci žádat jen pár. Zákon také upraví nakládání se zbylými embryi, uvedl ministr. "Požadavky KDU-ČSL jsem ochoten zohlednit v kompromisech, ale to musí taky rozhodnout i další koaliční partner, a to jsou zelení," řekl Julínek. Dodal, že zelení mají oproti lidovcům opačný názor a chtějí zákonem naopak více liberalizovat. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ČTK řekl, že vedení ministerstva se s lidovci pokusí dojednat také kompromis v otázce poplatků. Čunek na rádiu Impuls uvedl, že do 14 dnů koaličním předsedům předloží lidovecký návrh na snížení poplatků ve zdravotnictví. Domluvil se na tom prý s Julínkem, který údajně připustil, že v této oblasti může dojít k určitým změnám. Lidovci budou vyžadovat hlavně zrušení poplatků u dětí a snížení poplatků za položku na receptu.

Hašek: Koalice vedená ČSSD na jihu Moravy zruší poplatky

Nová krajská koalice na jihu Moravy splní všechny hlavní předvolební sliby ČSSD - zruší poplatky v krajských nemocnicích, nezprivatizuje nemocnice a udělá na krajském úřadu ekonomický a personální audit. Vyplynulo to z koaličních jednání, řekl novinářům lídr ČSSD Michal Hašek. Všechny prezentované změny nastanou podle Haška se souhlasem koaličního partnera. Která ze stran jím bude, ale neuvedl.

ČSSD a lidovci si rozdělili resorty ve vedení Pardubického kraje

Sociální demokraté, kteří se po vítězství v krajských volbách dohodli na spolupráci s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK) vedenou lidovci, už mají jasno o tom, které resorty a kým v krajské vládě každý z obou partnerů obsadí. "Já bych měl být hejtman a měl bych mít na starosti kromě všeobecného rozvoje kraje také evropské fondy," řekl ČTK pravděpodobný hejtman Radko Martínek (ČSSD). „Roman Línek bude náměstek hejtmana pro finance a majetek a bude pověřen i mým zastupováním, druhým náměstkem bude Jan Tichý, který bude mít na starosti dopravu, dopravní obslužnost a cestovní ruch," uvedl Martínek. V nové krajské radě byly do jednoho spojeny resorty školství a kultury, zcela zmizel dosavadní post, který měl na starosti rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost. Opoziční strany obsadí podle dohody křesla předsedů klíčových výborů.

ČSSD, lidovci a SNK podepsali smlouvu o vládě v hradeckém kraji

Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a strana SNK Evropští demokraté podepsali koaliční smlouvu o vládě v Královéhradeckém kraji. Hejtmanem bude socialista Lubomír Franc. V devítičlenné radě bude mít ČSSD šest křesel, lidovci dvě a SNK ED jedno. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici.

Koaliční dohoda na prvním místě zakotvuje programové priority ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převod krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb. Lidovci mají v dohodě zavedení takzvaných rodinných pasů, udržení dostupnosti zdravotní péče a urychlení staveb dálnice D11 a silnice R35. Z programu SNK by měla koalice prosazovat například růst platů zdravotních sester a úředníků kraje, více peněz pro venkov a více peněz na opravy silnic druhých a třetích tříd.

ČSSD v Olomouckém kraji vytvoří koalici s ODS a lidovci

V Olomouckém kraji vytvoří koalici ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Vítězní sociální demokraté občanským demokratům a lidovcům nabídli místa náměstků hejtmana, což lídři obou stran přijali. Zároveň souhlasili s rozdělením jedenáctičlenné rady v poměru osm, dva, jedna. Olomoucký kraj je po říjnových volbách prvním regionem, kde se ODS dostala do koalice. Regionální vláda je nyní dohodnuta v osmi krajích.

Ve Zlínském kraji ČSSD uzavřela koalici s ODS a KDU-ČSL

Koalici ve Zlínském kraji uzavřela vítězná ČSSD s občanskými demokraty a lidovci. V devítičlenné krajské radě budou mít sociální demokraté pět křesel.

CVVM: Téměř tři čtvrtiny lidí nezajímá předsednictví ČR v EU

O české předsednictví v EU v první polovině příštího roku se dlouhodobě nezajímají zhruba tři čtvrtiny občanů. Podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jich v říjnu bylo 74 procent, měsíc předtím 73 procent a na jaře a počátkem léta 75 procent. V říjnu se o předsednictví zajímala přesně jen čtvrtina dotázaných, tedy stejně jako v září, zjistil průzkum CVVM, které jehož výsledky zveřejnilo na svém webu.

Sněmovna se v úterý dvakrát sejde, a to kvůli bankovním vkladům

Poslanecká sněmovna se v úterý mimořádně sejde především k projednání novely o bankách, která má kvůli finanční krizi zvýšit pojištění vkladů. Šéf sněmovny kvůli tomuto zákonu svolal dokonce dvě schůze - první na návrh opozičních sociálních demokratů, druhou na návrh vládní ODS. Na čí schůzi a jak se bude norma projednávat, není zatím jisté.

Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na šest procent

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na šest procent ze zářijových 6,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici očekávali růst o 6,2 procenta. Meziměsíčně inflace stagnovala, ekonomové čekali 0,2procentní nárůst.

Nižší inflace povede podle analytiků k dalšímu snižování sazeb

Říjnový meziroční pokles inflace povede podle analytiků oslovených ČTK k dalšímu snižování úrokových sazeb centrální bankou. Po čtvrtečním snížení sazeb o tři čtvrtě procentního bodu by tak mohli centrální bankéři sazby snížit opět v prosinci, odhadují ekonomové. Inflace již totiž nebude podle nich hrozbou, v následujících měsících bude dále klesat; ČNB se tak bude moci soustředit na podporu ekonomického růstu ohroženého světovou finanční krizí.

"Ukazuje se, že po skokovém zvýšení ze začátku roku, začíná inflace rychleji klesat. Nižší než očekávané tempo růstu spotřebitelských cen otvírá prostor pro další uvolnění měnové politiky ze strany ČNB. Očekáváme, že inflace bude i nadále pokračovat v poklesu," uvedl analytik společnosti Fio Josef Novotný. Podle něj je pravděpodobné, že do konce tohoto roku klesne inflace pod hranici pěti procent a začátkem příštího roku se dostane pod čtyři procenta. Krátkodobě pomáhají snižovat inflaci podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa zejména dobrá úroda a propad cen ropy. Nyní podle něj bude hrát významnou roli i vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy například z inflace vymizí změna daně z přidané hodnoty. Rovněž silná koruna pomůže snížit inflaci.

"Při odeznění daňového inflačního šoku a poklesu cen komodit ve světě lze očekávat, že inflace na začátku příštího roku velmi rychle klesne ke třem procentům a v dalších měsících patrně i níže. Takový výhled otevírá prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Naopak podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky centrální bankéři minulý týden snížením sazeb udělali trochu práce předem. Pokud tedy koruna opět nezačne posilovat, další snížení sazeb by mohlo přijít podle něj až v příštím roce.

Nezaměstnanost v říjnu klesla, situace na trhu práce se ale horší

Míra nezaměstnanosti v Česku se podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v říjnu snížila na 5,2 procenta z 5,3 procenta v září. Analytici se ale shodují, že situace na trhu práce se přes pokles míry nezaměstnanosti horší; počet volných pracovních míst následkem zpomalující ekonomiky klesl. Příčinou říjnového snížení nezaměstnanosti je tradiční sezónní pokles po odeznění zářijového náporu absolventů na úřadech práce. V dalších měsících lze ale podle ekonomů očekávat růst nezaměstnanosti, který bude souviset také s ochlazením ekonomiky způsobeném finanční krizí.

Karlovarský porcelán vyrábí, energie má patrně do konce týdne

Společnosti Karlovarský porcelán (KP) se podařilo i přes chybějící finance, která postrádala v pátek, zajistit dodávky elektřiny a plynu i pro tento týden. Zabránila tak katastrofickému scénáři, podle něhož se mohly linky v pondělí zastavit. Vyhráno ale zdaleka není, společnost čeká doslova na každou korunu, která se objeví na účtu. ČTK o tom informoval insolvenční správce KP Tomáš Čermín. Zaručit se za to, jestli bude v pátek na výplaty mezd za září nebo zda KP pojede opravdu celý týden, Čermín nemůže. Podle něho se situace mění ze dne na den a někdy i z hodiny na hodinu. Když naposledy porcelánka lidem vyplácela mzdy, ještě téhož dne ráno si Čermín myslel, že k tomu ani nedojde. A pak se podařilo peníze sehnat. "Takže jak na tom budeme před pátečním výplatním termínem, to nyní opravdu nevím," uvedl.

Karlovarský porcelán už od října udržuje výrobu doslova z týdne na týden. Každý pátek se mu vždy podařilo zaplatit dodávky plynu a elektřiny na dalších sedm dní. V současnosti ale už například největší závod v Nové Roli nevyrábí na plnou kapacitu. Produkce se snížila zhruba o 30 procent. Jak Čermín uvedl, je to kvůli omezeným dodávkám surovin. Jejich dodavatelé požadují okamžitě platby v hotovosti a zdroje KP jsou velmi omezené. Předsedkyně odborů v KP Marcela Dubová uvedla, že zaměstnanci v uplynulých dnech dostali zbývajících 25 procent ze mzdy za září. Firma jim tak dluží za tento měsíc ještě pět procent.

Světelští skláři dostanou hromadnou výpověď do konce listopadu

Ve světelských sklárnách Sklo Bohemia budou výpovědi zřejmě rozdány do konce listopadu. Podnik, v němž se v září zastavila výroba kvůli předlužení, má kolem 1100 pracovníků. Hromadné propouštění se nebude týkat pouze desítek lidí, kteří budou nadále potřeba kvůli zajištění majetku, řekla insolvenční správkyně Helena Horová. Kolika sklářům budou výpovědi nakonec rozdány, se ale zatím nedá odhadnout. Podle předpokladu odborů a úřadu práce odejdou první stovky lidí 18. listopadu, protože od tohoto data mohou dát skláři výpověď sami kvůli insolvenci podniku, aniž by ztratili nárok na zákonem dané tříměsíční odstupné. Světelské sklárny Sklo Bohemia jsou součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading. Od konce září je většina zaměstnanců doma s příslibem, že jim bude nadále plynout průměrná mzda. Zářijové platy ale vyplaceny nebyly a šanci na výplatu v řádném termínu nemají skláři ani za říjen.

Ministerstvo potvrdilo pokutu pro FOD za nezákonné adopce

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo pokutu pro Fond ohrožených dětí (FOD), kterou mu udělil Plzeňský kraj. Organizace bude platit za to, že údajně neoprávněně zprostředkovala bezdětným párům dítě k adopci. Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský ČTK řekl, že v nejbližších dnech se rozhodne o dalších dvou pokutách. Fond podle něj v současnosti čelí problémům s hospodařením, kvůli nimž ministerstvo zvažuje podnět k mimořádné kontrole FOD.

Na případy, kdy FOD domluvil osvojení bezdětným párům s těhotnou ženou v sociální tísni, upozornily kontroly ve třech krajích. Ministerstvo nyní potvrdilo rozhodnutí Plzeňského kraje a udělilo fondu, v jehož čele stojí Marie Vodičková, pokutu ve výši 80.000 korun. V dalších dnech by podle serveru měl úřad potvrdit verdikt Jihočeského kraje a pokutu 100.000 korun. Následovat by měla pokuta i za porušení zákona v Moravskoslezském kraji. "Jde o nejzávažnější delikt v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, který jsme měli," řekl serveru Aktuálně.cz Daniel Hovorka z ministerstva. "Protiprávnost jednání pracovníků Fondu ohrožených dětí při zprostředkování osvojení nelze vyvrátit," uvádí se v rozhodnutí resortu. Ze zákona je totiž zprostředkování adopce nezákonné a otevírá prostor pro korupci. To, že by pracovníci organizace brali za adopce peníze, se však neprokázalo. O porušení zákona ale nemůže být podle Vodičkové řeč. "Nejde o porušení zákona. Je neuvěřitelné, že chtějí sankcionovat někoho, kdo se snaží pomoci," řekla serveru Vodičková. FOD je podle ní připraven se dál rozhodnutí o pokutě bránit. Vodičková již dříve uvedla, že pokud stát potvrdí krajské pokuty, podá žalobu k soudu.

ÚOOZ obvinilo 32 zaměstnanců firmy ČEZ z vydírání

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) o víkendu obvinil 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření s.r.o. z vydírání. Obvinění údajně vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za "černý odběr". ČTK to sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že firma za svými zaměstnanci stojí.

Členové Národní strany připravují na středu výjezd do Brna

Pravicoví extrémisté z Národní strany chtějí ve středu projít brněnské ulice obývané Romy. Přesný čas ani místo strana na svých internetových stránkách neoznámila. Lze ale předpokládat, že takzvaná "Spanilá jízda" zamíří do lokality v centru města tvořené hlavně ulicemi Bratislavská, Jugoslávská a Francouzská, která je známá i pod názvem brněnský Bronx. V textu je zmínka o tom, že při ní dojde "k přímému kontaktu s agresory". O záležitosti je informována policie, která připravuje opatření.

MD: Na dálnici D1 na Vysočině budou zimní gumy povinné celou zimu

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou jsou od pondělka povinné zimní pneumatiky a bude tomu tak bez ohledu na teploty a počasí celou zimu. Rádiu Impuls to řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Pro ČTK dodal, že nemusí jít o jediný dálniční úsek s povinným zimním obutím. "Celkem 16 značek zimní výbava bylo v pátek na D1 umístěno v úseku mezi 90. a 112. kilometrem, ale byly otočeny směrem z dálnice. Byl vydán pokyn z ministerstva, aby byly otočeny a s definitivní platností budou platit od listopadu do konce dubna," řekl Hanzelka. D1 však nemusí být jedinou dálnicí s novou značkou. Ministerstvo uvažuje o jejím umístění také na D8 v severních Čechách a D47 na severní Moravě.

Ve sněmovně se připomínalo 90. výročí československého letectví

Asi stovka lidí spjatých s letectvím si přišla do Poslanecké sněmovny připomenout 90. výročí vzniku československého letectva. Před 90 lety, 29. října 1918, byl v Praze založen Spolek vojenských letců, který se stal základem československého civilního letectví. Na akci, kterou uspořádal sněmovní podvýbor pro letectví a kosmonautiku, přítomné přivítal například předseda sněmovny Miloslav Vlček nebo ministr dopravy Aleš Řebíček. Jak ČTK řekl předseda podvýboru Pavel Hojda, pozván byl každý, kdo pro letectví něco dělal nebo dělá, ať již v civilním nebo vojenském letectví. Řečníci zejména rekapitulovali uplynulých 90. let, ale zabývali se i současným stavem a budoucností leteckého sektoru. Přítomní obdrželi také Jubilejní listy, které letošní výročí připomínají.

Česká filharmonie připravila další výchovné koncerty pro mládež

Česká filharmonie zahájí 24. listopadu třetí ročník hudebněvýchovného projektu Čtyři kroky do nového světa, určeného středoškolským studentům a letos poprvé i žákům II. stupně základních škol. Poté, co byly v minulých letech věnovány velkým symfoniím a pak hudebním dílům "s příběhy" (Janáčkův Taras Bulba či Musorgského Obrázky z výstavy), soustředí se nyní tyto pondělní dopolední koncerty a jejich páteční reprízy na koncerty s mladými sólisty. "Prvním bude koncem měsíce trumpetista Jasuko Tanaka, kterého v Hummelově koncertu doprovodí Pražský studentský orchestr. I v dalších setkáních uslyší do jara mladí posluchači takřka své vrstevníky z Hostivařského studentského orchestru, Filharmonie mladých Praha a Symfonického orchestru Gymnázia Jana Nerudy," řekl organizátor a průvodce koncerty Petr Kadlec. Snahou podle něj je svět hudby mladým posluchačům maximálně otevřít a zpřístupnit - zajímavými souvislostmi, ukázkami, komentářem dirigenta či jednotlivých hráčů. Brožurku ke každému z koncertů s informacemi o tom kterém skladateli a konkrétním díle i nadále doplní nahrávka na CD.

"Je to investice do budoucna, i když to stojí peníze," řekl generální ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch. Jedná už o tomto projektu se svým nástupcem Vladimírem Darjaninem, který ho v příštím roce ve funkci vystřídá, a doufá, že koncerty pro nejmladší publikum zachová. Zájem ze škol je trvalý, přijíždějí i studenti z těch mimopražských.

Prvorepublikový tank bude od úterý vystaven v Praze

Ve Vojenském historickém ústavu (VHÚ) v Praze bude od úterý v rámci expozice Mobilizace 1938 vystaven československý tank Škoda LT vz 35. Deset tun vážící stroj byl s pomocí těžké techniky usazen na nádvoří ústavu. Tank, který byl do Česka před nedávnem přepraven ze Spojených států, dosud nese stopy poškození z bojů druhé světové války. Zájemci ho mohou vidět do dubna, poté bude odvezen do vojenského muzea v Lešanech a zrestaurován. Na tanku jsou dobře patrné zásahy od těžkého kulometu. Míru poškození, kterou utrpěl v boji, bude prý možné přesně zjistit až v průběhu opravy. "Dnes už mohu říci, že motor i převodovka jsou v poměrně dobrém stavu, což je velmi pozitivní," řekl ředitel VHÚ Aleš Knížek. V budoucnu by měl být zprovozněný tank součástí vojenských přehlídek a dalších oslavných akcí. Tank vyvinula plzeňská Škodovka a ve druhé polovině třicátých let byl vyroben v ČKD. Československé armáda jej začala používat od 15. září 1937. Při mobilizaci byl nasazen v jižních Čechách, po okupaci byl zařazen do výzbroje německé armády. Tanky Škoda LT 35 se zúčastnily bojů v Polsku, Francii a byly nasazeny i na východní frontě. Do dnešního dne se zachovalo jen pět kusů. Americkou armádou ukořistěný tank byl v roce 1945 odvezen přímo z továrny plzeňské Škodovky. Od padesátých let byl umístěn v tankovém muzeu v americkém Aberdeenu. Po jednáních od loňského podzimu jej americká vláda darovala letos v létě České republice. Tank byl nejprve přepraven na lodi z Baltimoru do Hamburku, poté pomocí tahače před čtrnácti dny přepraven do vojenského muzea v Lešanech. Zde byl prohlédnut a zakonzervován. Z Lešan byl odvezen na pražský Žižkov.

Festival v Českém Krumlově ukáže filmy na vojenské a bezpečnostní téma

V Českém Krumlově začne v úterý nový Festival vojenských filmů, který až do neděle představí hrané filmy, dokumenty i snímky natočené dětmi na vojenské a bezpečnostní téma. Vstup na promítání je zdarma, součástí jsou například besedy a výstavy. Krumlov tím využívá své tradice, která vznikla díky pravidelnému setkávání vojáků z různých misí, řekl ČTK ředitel festivalu Tibor Horváth. Veteráni se v tomto městě potkávají každý rok a většinou přivážejí snímky, které natočili nebo vyfotografovali. "Napadlo nás, proč nedat dohromady víc filmů a ukázat i veřejnosti, jak naši lidé působili nebo v současné době působí v zahraničních misích," uvedl Horváth. Neví o jiné takto zaměřené přehlídce v tuzemsku a teprve během příprav zjistil, že podobná akce se už 17 let koná v Římě.

Festival pořádá Československá obec legionářská a Sdružení válečných veteránů ČR, zatím je nesoutěžní. Program začne symbolicky v Den válečných veteránů 11. listopadu v 11:00 u památníku padlých v parku. Sérii promítání zahájí v kině ve 13:30 český film Tobruk režiséra a scenáristy Václava Marhoula. Z dalších celovečerních filmů mohou lidé vidět historický velkofilm Sokolovo režiséra Otakara Vávry, tragikomedii z Bosny a Hercegoviny Země nikoho a na závěr hořkou komedii Víta Olmera Tankový prapor. Organizátoři filmy vybírali tak, aby oslovili všechny kategorie diváků, takže nabídnou různé žánry, témata a způsoby zpracování.

Cenu za nejlepší film Famufestu dostala Zuzana Kirchnerová

Cenu za nejlepší film letošního Famufestu dostala studentka čtvrtého ročníku katedry režie pražské filmové fakulty Zuzana Kirchnerová. Její dvacetiminutový snímek Bába dostal i cenu za režii hraného filmu. Během studia na FAMU už natočila řadu krátkých filmů, její zatím poslední snímek vypráví o soužití mladého člověka s blízkým příbuzným, který se zpět do rodiny dostává ve stáří a nemoci.

Festival, který každoročně představuje novou tvorbu studentů FAMU, se konal od čtvrtka v Divadle Archa. Pořadatelé při závěrečném večeru rozdali celkem 15 cen a dvě čestná uznání. Za režii dokumentárního filmu dostala Cenu Václava Táborského Rozálie Kohoutová se snímkem Velmistr. Jako nejlepší film prvního ročníku porota odměnila snímek Pět měsíců a tři dny autora Víta Zapletala. Za nerealizované scénáře dostali čestná uznání Štefan Titka (Cesta) a Petra Soukupová (Plamen a vrána). Dvě ceny, za zvuk a režii animovaného filmu, si odnáší snímek Chybička se vloudí. Cenu za nejlepší střih porota udělila Vladimíru Turnerovi za snímek O mediální realitě, který zachycuje známou akci skupiny Ztohoven. Ta se loni napojila na přenos České televize z horské přírody a pustila do éteru simulovaný jaderný výbuch. Oceněni byli i studenti fotografie nebo produkce.

Sport

Čerstvá nejlepší atletka České republiky Barbora Špotáková se nedostala mezi trojici finalistek ankety o nejlepší světovou atletku sezony, jejíž výsledky budou vyhlášeny 23. listopadu na galavečeru v Monte Carlu. Olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem obsadila mezi ženami podle počtu hlasů sedmé místo.

Český tenista Lukáš Dlouhý vstoupil po boku Inda Leandera Paese do Turnaje mistrů v Šanghaji porážkou s Jonasem Björkmanem a Kevinem Ullyettem. Švédsko-zimbabwskému páru v zápase Červené skupiny podlehli 3:6 a 5:7.

Český hokejový brankář Miroslav Kopřiva se dostal do All Star týmu turnaje Karjala v Helsinkách. Šestici volenou akreditovanými novináři ovládli Rusové, kteří obsadili všechna tři místa v útoku a vedle finského beka i jednu pozici v obraně.

V úterý bude ve vyšších polohách Česka hrozit prudký vítr

Ve vyšších polohách na severu Čech a Moravy bude od půlnoci až do úterních 14:00 hrozit silný nárazový vítr, který může místy dosáhnout rychlosti zhruba 108 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval ČTK, že nebezpečí bude hrozit v krajích Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Olomouckém. Meteorologové lidem doporučili, aby se nepohybovali poblíž vyšších a starších budov a vyšších stromů. Nejprudší nárazy větru by měli přečkat v uzavřených prostorách. Bude rovněž hrozit pád elektrického vedení.

Počasí v úterý

Polojasno až oblačno. Na Moravě místy zataženo nízkou oblačností a mrholení. Od západu přibývání oblačnosti, večer místy slabý déšť. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.