Zprávy

V Praze se konala přehlídka ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému

Za velkého zájmu diváků se dnes na Evropské třídě v Praze konala první společná přehlídka ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Během asi hodinového průvodu, který byl součástí oslav 90. výročí vzniku samostatného Československa, se představila jak špičková vojenská technika elitních jednotek, tak například pražští strážníci na kolech a na koních. Plánovaný přelet stíhaček se sice uskutečnil, ale diváci je vzhledem k nízké oblačnosti a dešti neviděli, jen slyšeli. Podobná přehlídka se v hlavním městě konala naposledy před 23 lety na Letné. Akce začala hlášením náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka prezidentovi Václavu Klausovi, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. Na tribuně byli s Pickem a Klausem členové vlády a další politici. Chyběl premiér Mirek Topolánek (ODS), který dnes navštívil české elitní vojáky v Afghánistánu a předal jim vyznamenání.

Prezident v projevu zdůraznil, že současná vláda se nehlásí k tradici vojenských přehlídek na Letenské pláni, které byly výrazem mocenských tužeb komunistického režimu. "Nejsme zemí formálních obřadů, honosných ceremonií, ostentativních manifestací. O manifestaci vojenské síly nám nejde," uvedl. Přehlídka by podle něj měla připomenout odvahu tisíců občanů, kteří za Československo bojovali na frontách první i druhé světové války, ale také v domácím odboji. "Dnešní 90. výročí zrodu našeho samostatného státu si akci tohoto typu - poprvé od pádu komunismu - zaslouží," řekl prezident. Po roce 1989 se podle něj podařilo v ČR vybudovat moderní, profesionální a akceschopnou armádu, která stojí na demokratických principech a účastí v zahraničních misích naplňuje i spojenecké závazy ČR. Své schopnosti v tomto smyslu prokázaly i další bezpečnostní složky, dodal.

Topolánek navštívil vojáky v Afghánistánu

Premiér Mirek Topolánek navštívil dnes české vojáky v Afghánistánu. Příslušníkům českých a amerických speciálních jednotek tam udělil pamětní medaile Karla Kramáře, prvního předsedy československé vlády. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Topolánek přijel za vojáky v rámci oslav 90. výročí vzniku samostatného Československa. Premiér navštívil předsunutou bojovou jednotku v Kandaháru. Jeho cesta byla podle mluvčí vlády Jany Bartošové plánována dlouho dopředu, ale z bezpečnostních důvodů byla utajovaná. Topolánek je zřejmě prvním vysokým představitelem státu, který tuto základnu navštívil. Setkání se konalo v neformálním duchu, premiér prý s vojáky diskutoval a poobědval s nimi. "Každý, kdo se nachází na této základně uprostřed afghánských hor a bojuje s jednotkami Talibanu, si zaslouží medaili," řekl premiér České televizi. Podle něj je příznačné, že medaili převzali kromě českých vojáků i Američané, neboť právě prezident Spojených států Woodrow Wilson se velkou měrou zasloužil o vznik Československa.

Bém varoval před lhostejností a hovořil o národní cti a hrdosti

Primátor Pavel Bém, který v pondělí ohlásil svou kandidaturu na šéfa ODS, varoval dnes před egoismem a lhostejností a vyzval ke vzájemné úctě. Zaznělo to v jeho projevu na dnešním shromáždění k 90. výročí vzniku samostatného Československa v Panteonu Národního muzea. Bém, který je už nyní druhým mužem Občanské demokratické strany, shromážděným odbojářům, politikům a představitelům veřejného života připomněl, že symbolem české národní cti a hrdosti je lev, kterého má republika ve znaku. Citoval slova zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl: "Lev je lvem i v kleci, nestane se oslem." Před 90 lety se tuto klec podařilo rozbít, uvedl primátor.

Slavnostní přísahu dnes složilo téměř 300 nových vojáků

Hromové "Tak přísaháme!" se dnes dopoledne neslo Hradčanským náměstím z úst téměř 300 nových vojáků. Slavnostní přísahu složili při příležitosti 90. výročí vzniku Československa před prezidentem Václavem Klausem, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. Ha Hradčanech přísahalo 295 studentů prvního ročníku brněnské Univerzity obrany. Kromě oficiálních hostů a členů diplomatického sboru byli u slavnostního aktu přítomni také příbuzní a známí vojáků, ale i turisté. Stovky lidí zaplnily celé náměstí. V proslovu k novým podpraporčíkům ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) připomněla úspěchy českých vojáků v zahraničních misích. Vojenská přísaha představuje slavnostní závazek k plnění vojenských povinností při obraně státu. Vychází z ústavy a její složení je závazným právním a morálním aktem.

Topolánek: Odstupující hejtmani podpořili koaliční vládu

Premiér Mirek Topolánek v pondělí odpoledne jednal v Kramářově vile s odstupujícími hejtmany za ODS o situaci po prohraných krajských a senátních volbách a dalším postupu ODS. Hejtmani podle Topolánka nezpochybňovali další existenci vlády a premiér od nich dostal podporu k rekonstrukci koaličního kabinetu. "Tam, myslím, že ta podpora je absolutní," řekl Topolánek novinářům po jednání. ODS měla dosud 12 ze 13 hejtmanů. V krajských volbách utrpěla drtivou porážku a nebude mít žádného. Podle vyjednávání se navíc zdá, že občanští demokraté možná nezasednou ani v žádné z krajských vlád. Pondělní jednání však nebylo podle hejtmanů ani premiéra nijak dramatické. Schůzka byla podle odstupujícího středočeského hejtmana Petra Bendla hlavně o vzájemném informování. "Žádné drama se neodehrává," popsal atmosféru jednání. Ani žádné zásadní usnesení účastníci nepřijali, dodal.

Der Standard: Český premiér je po volbách pod silným tlakem

Jak se pozná, že je český premiér Mirek Topolánek pod tlakem? ptá se dnes rakouský deník Der Standard a hned si sám odpovídá: Inzultuje fotografy. V komentáři k výsledkům nedávných krajských a senátních voleb v Česku se pak list zaměřuje především na osobu premiéra a šéfa ODS. Konstatuje, že Topolánek by se měl od 1. ledna stát předsedou Evropské rady a dosáhnout tak vrcholu své politické kariéry. Vnitropoliticky je ale ve velmi prekérní situaci, dodává deník a poukazuje na volební výsledky, které byly pro ODS katastrofální. Topolánek je sice mistrem v přežívání, pokračuje list s poukazem na to, že jeho vláda už přečkala čtyřikrát hlasování o nedůvěře v parlamentu, jeho pozice je ale kritická. Nejen kvůli jasnému vítězství opoziční sociální demokracie a těžkým ztrátám vlastní strany, ale i kvůli rostoucímu odporu uvnitř ODS, dodává Der Standard.

Bém konzultoval svůj úmysl kandidovat na předsedu ODS s Klausem

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém konzultoval své rozhodnutí kandidovat na předsedu strany s prezidentem republiky a čestným předsedou občanských demokratů Václavem Klausem. Řekl to v pořadu České televize Události komentáře. Uvedl také, že o vedení strany se rozhodl usilovat poté, co premiér Mirek Topolánek neodstoupil z postu předsedy ODS po prohraných krajských a senátních volbách. S prezidentem Klausem Bém mluvil v sobotu večer po druhém kole senátních voleb, v kterých ODS utrpěla drtivou porážku. "Řekl mi: Je to vaše rozhodnutí," uvedl Bém a dodal, že Klaus naznačil, že pokud nenastane ve vedení strany nějaká změna, mohli by se občanští demokraté dostat do obrovské krize.

Lidovec Březina navrhne volby pořádat v každém regionu jindy

Europoslanec a možný kandidát na šéfa KDU-ČSL Jan Březina bude prosazovat změnu systému voleb do krajských zastupitelstev. Uplynulé volby ukázaly, že současný model, kdy se volby do krajů konají v polovině funkčního období vlády, voliče svádějí k hlasování o celostátní politice, nikoli regionální, uvedl v tiskové zprávě. Navrhne, aby se po německém vzoru v Česku konaly volby v každém kraji v jiném termínu. "Má-li být šance, že krajské volby budou skutečně o krajích a jejich specifických problémech, je především třeba, aby se konaly v každém kraji v jinou dobu a současně byly rozloženy do celého čtyřletého funkčního období krajů," popsal svůj nápad. Autonomie krajů nebude podle něj v plném rozsahu naplněna, dokud budou krajské volby jen imitací voleb parlamentních. Sociální demokraté, kteří letos ve volbách zvítězili, podle něj využili systému a zvýraznili jeho specifičnost i tím, že nominovali do čela kandidátek poslance, nikoli krajské osobnosti.

Začíná lhůta pro zpochybnění výsledků finále senátních voleb

Začíná desetidenní lhůta, v níž je možné zpochybnit výsledky druhého kola letošních senátních voleb. Lidé v ní mohou Nejvyššímu správnímu soudu ode dneška až do 6. listopadu posílat návrhy na neplatnost hlasování. Návrh může podle zákona podat každý volič z obvodu, kde se hlasovalo, nebo kandidující seskupení, pokud se bude domnívat, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. O těchto stížnostech má soud rozhodnout během 20 dnů. Pokud by soud některý z případných návrhů uznal za oprávněný, musel by ministr vnitra do 30 dnů od doručení soudního rozhodnutí vypsat dodatečné volby.

Češi na výstavě uvidí méně známé tváře komunistické StB

Češi uvidí po mnoha letech i méně známé tváře komunistické Státní bezpečnosti. Černobílé fotografie lidí, kteří se podle Ústavu pro studium totalitních režimů podíleli na udržení komunistické moci na Moravě, jsou ode dneška vystaveny na brněnském centrálním náměstí Svobody. V listopadu se upravená výstava Tváře moci přesune do Prahy a pak možná do dalších měst, řekl dnes ČTK mluvčí ústavu Jiří Reichl. Tváře moci je první výstava svého druhu v Česku. Navazuje na zveřejnění jmenného seznamu příslušníků Státní bezpečnosti, kteří sloužili na pražské centrále k 20. srpnu 1968. "Úkolem našeho ústavu je prezentovat věci, za které se nemusíme stydět, ale i ty, za které bychom se stydět měli," poznamenal dnes Žáček.

Topolánek navštívil vojáky v Afghánistánu

Premiér Mirek Topolánek navštívil dnes české vojáky v Afghánistánu. Příslušníkům českých a amerických speciálních jednotek tam udělil pamětní medaile Karla Kramáře, prvního předsedy československé vlády. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Topolánek přijel za vojáky v rámci oslav 90. výročí vzniku samostatného Československa. Premiér navštívil předsunutou bojovou jednotku v Kandaháru. Jeho cesta byla podle mluvčí vlády Jany Bartošové plánována dlouho dopředu, ale z bezpečnostních důvodů byla utajovaná. Topolánek je zřejmě prvním vysokým představitelem státu, který tuto základnu navštívil. Setkání se konalo v neformálním duchu, premiér prý s vojáky diskutoval a poobědval s nimi. "Každý, kdo se nachází na této základně uprostřed afghánských hor a bojuje s jednotkami Talibanu, si zaslouží medaili," řekl premiér České televizi.

Na shromáždění Dělnické strany jsou mimořádná policejní opatření

Mimořádná bezpečnostní opatření pražské policie dnes o půl hodiny pozdržela akci krajně pravicové Dělnické strany na náměstí Jiřího z Poděbrad, která měla začít ve 14:00. Desítky policistů začaly legitimovat příchozí příznivce strany již u východů z metra, 10 z nich zadržely. Na náměstí se tak půl hodiny po avizovaném začátku shromáždění nazvaném Den národní jednoty sešlo podle odhadů policie pouze kolem stovky extremistů. Na akci, svolané podle pozvánky "proti systému a za národ", mají vystoupit s projevy zástupci různých organizací. Jako první začal mluvit předseda DS Tomáš Vandas, který zkritizoval zákrok policie proti extremistům v Litvínově. Dělnická strana je spojována s dalšími ultrapravicovými uskupeními, jako je například neonacistický Národní odpor.

Mašínová odmítla převzít vyznamenání pro otce

Sestra Ctirada a Josefa Mašínových Zdena dnes odmítla převzít vyznamenání, které ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) udělila jejímu otci, generálovi Josefu Mašínovi, popravenému v roce 1942 nacistickými úřady za odboj. Kříž obrany státu ministra obrany České republiky za odboj proti nacistům nepřevzala s odůvodněním, že v místnosti sedí člověk, který není bezúhonný, a to předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Kavalírová, která obvinění Mašínové odmítla, dnes od Parkanové dostala Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky. Mašínová kritizovala pracovní činnost Kavalírové v období normalizace i její údajnou "neznámou minulost". "Pro mě je konkrétní pouze to, že tato paní byla celou normalizaci zaměstnána na ministerstvu sociálních věcí a její manžel že byl na ministerstvu vnitra. To je pro mě nepřijatelné," řekla novinářům pevným hlasem Mašínová. Domnívá se, že podobné ocenění mohou dostat jen "lidé čestní". Její otec byl zásadový člověk a ona a její bratři byli zásadově vychováváni, zdůraznila.

Po nákladných opravách bude v New Yorku otevřena národní budova

Po více než pěti letech rekonstrukce s náklady kolem 730 milionů korun bude ve čtvrtek v rámci oslav 90. výročí vzniku Československa v New Yorku otevřena Česká národní budova. Jejím hlavním posláním má být prezentace České republiky u americké veřejnosti. Památkově chráněnou stavbu z konce 19. století, kterou před sedmi lety převzala od krajanů česká vláda za symbolický dolar, měl slavnostně otevřít český premiér Mirek Topolánek, ale kvůli politickému vývoji po nedávných volbách cestu do USA zrušil. Zastoupit ho údajně má místopředseda vlády Jiří Čunek.

Karlovarský kraj opět zasáhlo zemětřesení; patřilo k nejsilnějším

Karlovarský kraj dnes dopoledne kolem 09:00 opět zasáhlo zemětřesení s pravděpodobným epicentrem u Nového Kostela na Chebsku. Podle prvních záznamů patřilo k nejsilnějším, která byla letos zaznamenána. Podle Evropsko-středozemního seizmologického centra dosáhla intenzita otřesů přibližně 4,1 stupně Richterovy škály. Údaje se však bude ještě dále upřesňovat. Otřesy půdy pocítili lidé nejenom na Chebsku, ale rovněž na Sokolovsku a Karlovarsku. Zemětřesení se ohlásilo po přibližně týdenní pauze, která uplynula od posledních otřesů, informoval ČTK Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu v Šindelové.

Vlastníku České spořitelny podle odhadů stoupl zisk o 70 pct.

Rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu a jejíž akcie se obchodují na pražské burze, zvýšila za tři letošní čtvrtletí podle odhadů analytiků čistý zisk o přibližně 70 procent na 1,4 miliardy eur (34,7 miliardy korun). Zisku banky, kterou negativně ovlivňuje krize na finančních trzích, pomohl podle analytiků odprodej pojišťovacích aktivit rakouské Vienna Insurance Group za 1,45 miliardy eur. Erste Bank zveřejní výsledky ve čtvrtek 30. října. Loni za stejné období banka vydělala 838 milionů eur. Samotná Erste Bank na počátku října snížila odhad zisku pro celý letošní rok. Místo původního odhadu růstu zisku o pětinu banka očekává pouze mírný nárůst zisku nebo dokonce jeho stagnaci. Za rok 2007 Erste Bank vykázala zisk 1,17 miliardy eur.

Divadlo Járy Cimrmana uvede první z premiér inscenace České nebe

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana uvede dnes večer první ze čtyř premiérových představení nové hry populárního génia a všeuměla nazvané České nebe. Je už patnáctým textem Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka a fanoušci na něj čekali šest let. Poslední novinkou byla hra Afrika, která se na jevišti objevila 4. října 2002. Nová inscenace doplněná tradičním seminářem vznikala dva roky. Líčí schůzi nebeské komise, kterou je nutno po vypuknutí první světové války rozšířit. Předsedajícím je svatý Václav, zapisovatelem Jan Amos Komenský. Jeho roli alternují oba autoři, zatímco Babičku Boženy Němcové hraje specialista na ženské postavy Miloň Čepelka střídavě s Markem Šimonem. Na jevišti se objeví i Hus, Borovský a Tyrš, praotec Čech a maršálek Radecký. "Hra je vhodná k oslavám 28. října, ale lze ji uvádět kdykoliv," řekl před generálkou Zdeněk Svěrák. Potvrdil tak, že ve druhém plánu hry vztahující se k českým dějinám zaznějí i vážnější tóny.

Na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě budou předány ceny

Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě dnes budou předány ceny. Poroty vyhodnotí nejlepší snímky ve třech kategoriích. Vítězní tvůrci budou vyhlášeni během slavnostního zakončení letošního 12. ročníku festivalu, které se bude konat v Domě kultury odborů od 20:00. Projekce dokumentů ještě pokračuje celou středu. Na programu festivalu jsou tři soutěžní kategorie. Opus Bonum je zaměřen na světové dokumenty, sekce Mezi moři uvádí nejkvalitnější snímky ze zemí střední a východní Evropy a Česká radost nabízí nejnovější domácí tvorbu. Kromě cen udělovaných porotami se každoročně předávají také další dvě ocenění, a to Cena diváků a Cena za přínos světové kinematografii. Jihlava hostí festival od pátku. Během šesti dnů se v programové nabídce objeví rekordních zhruba 260 dokumentů. Organizátoři je návštěvníkům nabídli v 17 programových sekcích. Součástí festivalu jsou také neformální diskuse s tvůrci a bohatý doprovodný program. Letošním hlavním hostem byl Frederick Wiseman, legenda amerického dokumentárního firmu a proslulý kritik amerických státních institucí.

Hřebejkův Nestyda vévodí třetí týden návštěvnosti českých kin

V čele tabulky nejnavštěvovanějších titulů českých kin zůstává třetí týden nová komedie Nestyda režiséra Jana Hřebejka. Film natočený na motivy Vieweghových Povídek o manželství a o sexu o víkendu vidělo přes 50.000 diváků. Celkem má tento snímek na kontě již přes čtvrt milionu diváků. V aktuálním žebříčku sledovanosti je stejně jako minulý týden na druhém místě podle Unie filmových distributorů první český i východoevropský celovečerní 3D animovaný film Kozí příběh - Pověsti staré Prahy. Film vznikl s rozpočtem 35 milionů korun pomocí počítačové techniky, která byla v celovečerní tvorbě poprvé použita v polovině 90. let u amerického snímku Toy Story - Příběh hraček. Zatím ho celkem vidělo téměř 80.000 diváků.

Koncert Jamese Blunta pražskou Tesla Arenu nevyprodal

Koncert britského zpěváka Jamese Blunta dnes v Praze sledovala ze dvou třetin zaplněná Tesla Arena. Podle pořadatelů přišlo zhruba 4000 diváků. Převážně dívčí publikum si nakonec vytleskalo přídavky, takže se koncert protáhl přibližně na dvě hodiny. Koncert populárního interpreta překvapivě nebyl vyprodán. Před jeho začátkem nabízeli před halou překupníci množství zlevněných lístků. "Bluntovi se nepodařilo navázat na hitovost velké části písní z jeho debutového alba," míní hudební publicista Jaroslav Špulák.

Počasí

Zataženo, občas s deštěm. Teploty přes den od 7° do 11° Celsia.