Zprávy

Topolánek je ochoten za určitých podmínek rezignovat na šéfa ODS

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek je po volební prohře občanských demokratů ochoten za určitých podmínek rezignovat na křeslo předsedy strany. V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že by to udělal tehdy, kdyby se v ODS objevil kandidát na předsedu strany, který by prosazoval program liberálně konzervativní středopravicové strany s masovou podporou, jednotu ODS a trojkoaliční vládu. Premiérem však hodlá zůstat. "Jsem si jist, že ODS má šanci zvítězit v příštích volbách pouze za splnění všech tří těchto podmínek. Pokud se objeví osobnost, která bude garantovat jejich splnění, jsem v takovém případě připraven nekandidovat a podpořit ji ve volbě nového předsedy ODS," uvedl Topolánek v prohlášení, které reaguje na fakt, že ODS drtivě prohrála krajské a senátní volby. Jejich jednoznačným vítězem se minulý a tento týden stala opoziční ČSSD.

Topolánek v prohlášení odmítl volání ČSSD po demisi jeho koaličního kabinetu a také tlak sociálních demokratů na to, aby se příští rok konaly předčasné volby. "Teprve v případě, že by nebylo možné dále pokračovat v reformách, jsem pro předčasné volby," zdůraznil. Upozornil, že existence vlády se odvíjí nikoli od výsledku krajských a senátních voleb, ale sněmovních z roku 2006, jež stále platí.

Vondra je proti významnějším změnám ve vládě v době předsednictví

Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) by se nemělo významněji zasahovat do složení vlády před i v době českého předsednictví v EU. Zároveň je podle něj třeba se dohodnout s opozicí, aby například v době předsednictví nevyvolávala hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu. Vondra to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prezident Václav Klaus naopak v televizi Prima označil předsednictví za nepodstatnou věc. Případné změny ve vládě by se podle Vondry neměly týkat klíčových postů, tedy premiéra a například ministrů financí, vnitra či práce a sociálních věcí. Měnit vládu v době českého předsednictví v EU podle něho není možné. V historii EU k podobnému kroku podle něho sáhla pouze Itálie v 70. letech. "A taky to podle toho vypadalo," dodal Vondra.

Klaus: Volby byly referendem o Topolánkovi, ODS to nemůže přejít

Letošní krajské a senátní volby byly podle prezidenta Václava Klause referendem o premiéru Mirku Topolánkovi (ODS). Neúspěch ODS, která dosud vládla ve 12 z 13 krajů, označil za vymazání jedné strany z politické mapy, které podle něj nemá v české historii obdobu. Strana to podle něj nemůže jen tak přejít. Odmítl ale říct, zda by Topolánka v čele ODS měl někdo vystřídat. V současnosti prý také neví, zda by změna premiéra nebo vlády, po níž volá šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek, byla tou správnou cestou. Poznamenal zároveň, že v roce 2006 jako řešení politického patu po posledních parlamentních volbách upřednostňoval nové hlasování. Vztahy bývalého předsedy ODS Klause s jeho nástupcem v čele strany Topolánkem jsou dlouhodobě napjaté. V médiích se spekuluje, že by prezident rád ve vedení ODS viděl prvního místopředsedu strany a pražského primátora Pavla Béma. Topolánek tento týden prezidenta kritizoval za vměšování do dění v ODS a vyzval ho, aby zůstal nadstranický. Klaus ale v neděli odmítl, že by do dění v ODS zasahoval. Zdůraznil, že se považuje za nadstranického prezidenta, nikdy však prý nesliboval, že bude politickým neutrálem.

Bendl s Rathem se střetli kvůli krajským akciovým společnostem

Končící středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) se dostal do sporu s lídrem vítězné ČSSD kvůli dalšímu osudu akciových společností, které kraj v minulosti založil. Rath avizoval, že tyto organizace čekají po jeho nástupu do vedení hejtmanství rozsáhlé kontroly, na jejichž konci by mohlo být jejich zrušení. Vyslovil podezření, že tyto společnosti byly založeny kvůli tunelování veřejných peněz. Bendl to důrazně odmítl. "Říkám se vší vážností, že je to nehoráznost. K žádnému tunelování nedochází. Jsem přesvědčen, že pokud avizované audity budou politicky nezávislé a profesionální, jednoznačně vyvrátí jakékoli pochybnosti," míní končící hejtman. Rath se v uplynulých dnech vyslovil pro zrušení Středočeské turistické a informační služby, která má na starosti podporu a organizaci cestovního ruchu v regionu. Kontroly chce poslat i do akciové společnosti Středočeská rozvojová - Mladá, jejímž posláním je správa krajem převzatého majetku na části území bývalých vojenských území Milovice-Mladá a Ralsko.

Zeman: ČSSD by měla v krajích vytvářet menšinové vlády

Sociální demokraté by podle jejich bývalého předsedy a premiéra Miloše Zemana měli v krajích vytvářet menšinové vlády, nikoli velké koalice. Bývalý předseda vlády by se však nebránil ani spolupráci ČSSD s komunisty na krajské úrovni. Prohlásil to v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zeman podpořil snahu místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD a krajského volebního lídra Davida Ratha vládnout ve Středočeském kraji menšinově a snažit se získat podporu KSČM a občanských demokratů. Zeman se naopak s Rathem rozešel v názoru na vypsání předčasných voleb. Podle místopředsedy ČSSD byly volby referendem o současné vládě Mirka Topolánka, která by nyní měla skončit. Volby by se prý měli uskutečnit například v létě příštího roku spolu s volbami do Evropského parlamentu. "Nesouhlasím s ním (Rathem), pokud jde o předčasné volby," reagoval na jeho slova bývalý předseda sociální demokracie. Podle Zemana přispělo k vítězství ČSSD v krajských volbách také to, že před dvěma lety neuzavřela koalici s ODS.

ČSSD zvažuje, že by Pithart mohl opět vést Senát

Sociální demokraté zvažují, že podpoří případnou kandidaturu lidovce Petra Pitharta na předsedu Senátu. Poslanec ČSSD David Rath to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj totiž v čele Senátu musí skončit občanský demokrat Přemysl Sobotka, jehož strana v senátních a krajských volbách prohrála. Podle serveru iHned.cz Pithartův návrat do čela Senátu zmínil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Současný místopředseda Pithart byl v čele Senátu již v letech 1996 až 1998 a poté od roku 2000 do roku 2004, kdy ho nahradil Sobotka. "Je logické, že na pozici předsedy Senátu by asi mělo dojít k nějaké změně," uvedl Rath v narážce na to, že se v Senátu po volbách změnila třetina členů. Konstatoval, že kandidatura Pitharta je jednou z možných variant.

Klaus: České předsednictví EU nebude mít na chod unie vliv

České předsednictví EU podle prezidenta Václava Klause nebude nijak důležité. Předsednictví je podle něj významné, když ho má velká země, jako Německo nebo Francie. Menší země ale nemají na chod unie takový vliv. Klaus to řekl v Nedělní partii v televizi Prima. "Všichni dobře víte, že si nikdo nepovšiml, že v první polovině letošního roku bylo prezidentství malého Slovinska. Prostě tam se nic nestalo, protože ta země nemá politickou sílu, aby něco ovlivnila," uvedl Klaus. Podobná situace podle něj bude i v rámci českého předsednictví. Česko by unii mělo předsedat v první polovině příštího roku. Někteří západoevropští politici a média v tomto týdnu zpochybnili schopnost Česka předsedat unii v době celosvětové finanční krize. Mimo jiné v této souvislosti upozorňují na euroskepsi Klause a politiků ODS.

Odsouzený entomolog Kučera údajně uprchl z Indie do ČR

Český entomolog Emil Kučera, kterému indický soud v září uložil za nelegální sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení, údajně uprchl z Indie do České republiky. Začátkem listopadu přitom mělo začít v Indii odvolací jednání. ČTK o jeho příjezdu do ČR informoval Vladislav Malý z České entomologické společnosti. Ministerstvo zahraničí informaci sice nepotvrdilo, ale jeho mluvčí Zuzana Opletalová ČTK řekla, že česká ambasáda v Indii dostala od Kučery zprávu o jeho odjezdu. Kučera se podle Opletalové ve zprávě pro ambasádu omluvil za problémy, které může svým útěkem způsobit. V dopise, který Malý poskytl ČTK, Kučera uvedl, že již delší dobu cítil, že mu oblast Dárdžilingu není schopna zajistit právo na spravedlivý soud. "Rozhodl jsem se tuto složitou situaci řešit svým odchodem. V současné době jsem již na území České republiky," stojí v prohlášení podepsaném Kučerovým jménem. Malý ČTK sdělil, že se s Kučerou již v sobotu sešel.

Ministerstvo spravedlnosti podle jeho mluvčí Zuzany Steinerové indická strana zatím neoslovila. "Nicméně lze říci, že Česká republika své občany nevydává," řekla mluvčí s tím, že Česko nemá s Indií uzavřenou smlouvu o vydávání občanů. Podle Steinerové je sice teoreticky možné, že by se trestní řízení s Kučerou uskutečnilo v ČR, nicméně nepovažuje tuto možnost za pravděpodobnou. Dodala, že s dalším postupem ministerstvo počká, až obdrží reakci indické strany.

Provoz na letišti v Ruzyni byl kvůli mlze dvakrát zastaven

Letiště v Praze Ruzyni v neděli odpoledne kvůli mlze opět zastavilo provoz. Letadla nelétala zhruba dvě hodiny, v 19:00 se lety obnovily, řekla ČTK mluvčí letiště Eva Krejčí. Mlha zastavila leteckou dopravu v Ruzyni už v sobotu večer, lety byly obnoveny v neděli v 10:00. Od soboty do nedělního dopoledne bylo 49 letadel odkloněno na jiná letiště, 33 letů bylo zrušeno a další odloženy. Letadla nabírala mnohahodinová zpoždění. V neděli vpodvečer letiště zrušilo 17 letů a 13 letadel muselo přistát na jiných letištích. Odkloněná letadla přistávala kvůli nepříznivému počasí v Brně, Ostravě, Karlových Varech, Vídni, Paříži, Berlíně a Norimberku. Hlavní dráha ruzyňského letiště je v současné době kvůli údržbě mimo provoz. "Využíváme vedlejší dráhu s naváděcím zařízením nižší kategorie, a to neumožňuje přistát za nulové dohlednosti," vysvětlila mluvčí.

Vlakovou dopravu v Praze v noci zkomplikoval požár zabezpečení

Vlakovou dopravu v Praze v noci ze soboty na neděli zkomplikoval požár zabezpečovacího zařízení na tzv. Novém spojení, které spojuje pražská nádraží a je ve zkušebním provozu. Železničáři dopoledne Nové spojení provizorně zprovoznili. Vlaky jedou nyní standardně po svých trasách, cestující nic nepoznají, řekl ČTK mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Zabezpečovací zařízení však stále nefunguje, oprava potrvá několik dnů, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Kubala uvedl, že doprava je naprosto bezpečná. Strojvedoucí dostávají přesné rozkazy, jak mají postupovat, výpravčí komunikují telefonicky, s výhybkami se nedá manipulovat, popsal Kubala situaci. Příčinou selhání zabezpečovacího zařízení byl požár kabelu.

Mezi Prahou a Brnem začnou jezdit nejrychlejší lokomotivy

V pondělí začnou na expresech mezi Prahou a Brnem jezdit nejrychlejší lokomotivy světa, stroje Taurus od společnosti Siemens. Taurusy budou na lince jezdit zatím jen do 11. listopadu v rámci výcviku 36 strojvedoucích z pražského depa. S definitivním nasazením moderních lokomotiv počítají dráhy až od 14. prosince. ČTK to řekl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah. "Strojvedoucí si ověří jízdu na rychlých úsecích v okolí Pardubic i změnu napájecích systémů v blízkosti Svitav," řekl Šťáhlavský. Dodal, že zaškolovaní strojvedoucí budou na lokomotivě pod dohledem zkušenějších kolegů. Taurusy potáhnou expresy Špilberk a Punkva a denně urazí více než 1000 kilometrů; maximální rychlost bude 140 km/h. Větší rychlost, až 160 km/h, si budou moci strojvedoucí vychutnat během druhé fáze cvičného provozu, poté, co se taurusy 12. listopadu přesunou na úsek Praha - Drážďany.

Bystřice nad Pernštejnem bude mít asi největší solární elektrárnu

V průmyslové zóně Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku vznikne zřejmě největší solární elektrárna v Česku. S její výstavbou chce soukromý investor začít na jaře 2009. Panely s instalovaným výkonem 2,7 megawattu by měly dodávat elektřinu do sítě od začátku příštího léta. Město pak bude od provozovatelů dostávat ročně do svého rozpočtu příspěvek 150.000 korun ročně. Bystřická radnice schválila prodej 2,8 hektaru pozemků kroměřížské firmě Elvolt. Zástupce firmy Zdeněk Neufinger uvedl, že sluneční elektrárna bude patřit k největším svého druhu v republice; zatím prý větší výkon nebyl zprovozněn. Na stavbu již bylo vydáno územní rozhodnutí. Podle bystřického místostarosty Josefa Vojty vybralo město pro elektrárnu obtížněji dostupné pozemky v zóně. Bystřicko patří k hospodářsky nejslabším regionům Vysočiny.

V ČR se podle studie SB zhoršilo prostředí pro podnikání

V České republice se podle nejnovější studie Světové banky (Doing Business 2009) zhoršilo prostředí pro podnikání. Zatímco před rokem Česko obsadilo 65. místo ze 181 sledovaných zemí, letos to bylo 75. místo. Před ČR se tak umístily například Slovensko, Turecko, Namibie, Kazachstán nebo Gruzie. Nejsnadněji se podniká v Singapuru a nejhůře v Demokratické republice Kongo, vyplývá ze studie, jež sledovala období od června 2007 do června 2008. Ve sledovaném roce země uskutečnily nejvíce reformních kroků od roku 2004. Celosvětově provedlo 113 ekonomik 239 reforem, uvádí studie. Česko například provedlo čtyři reformy, které usnadňují podle SB zahájení podnikání, zaměstnávání pracovníků, placení daní a ukončení podnikání. Světová banka hodnotí u 181 zemí světa deset kritérií týkajících se například jednoduchostí zahájení nebo ukončení podnikání, daňové administrativy, ochrany investorů, zaměstnávání pracovníků nebo získávání úvěrů.

ČSSZ: Počet podnikatelů letos stoupl o 23.000 na 941.000

Nárůst počtu podnikatelů v Česku pokračoval i ve třetím čtvrtletí. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo letos 23.000 na 941.000. V samotném třetím čtvrtletí činil nárůst 9000. Vyplývá to z údajů, které ČTK zjistila na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení. "Nárůst počtu podnikatelů ve třetím čtvrtletí považujeme zejména za jistý prvek setrvačnosti, kdy v první polovině roku česká ekonomika velice slušně rostla a i ohledně dalšího vývoje převládal optimismus," řekl ČTK prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Zároveň tento nárůst lze podle něj částečně přičíst některým reformám v podnikatelském prostředí, zejména pak novele živnostenského zákona, která vstoupila v platnost od července a díky níž se výrazně zjednodušuje vstup do podnikání.

V úterý se v Praze bude konat historická vojenská přehlídka

Na oslavu 90. výročí vzniku samostatného Československa se v úterý v Praze na Evropské třídě uskuteční první společná přehlídka ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Akce se zúčastní celkem 2102 osob a publikum uvidí 196 kusů armádní techniky. Budou mezi nimi například tanky nebo obrněnce. Nad Prahou přeletí také vrtulníky a letouny, mimo jiné airbusy a stíhačky Gripen. Průvod si však vyžádá také některá dopravní omezení. Podobná akce se naposledy v hlavním městě konala před 23 lety na Letné. Armáda přibližně padesátiminutovou přehlídku plánuje nikoli jako demonstraci síly, nýbrž jako ukázku schopností vojáků, policistů i záchranářů. Akce by měla začít hodinu po poledni hlášením náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka prezidentovi Václavu Klausovi, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. Následovat bude přelet vzdušných sil a defilé pozemních jednotek. Diváci v den státního svátku uvidí v Praze pochodovat například 4. brigádu rychlého nasazení, jednotku Hradní stráže či 31. brigádu chemické, biologické a radiační ochrany. Policie představí i potápěče či pyrotechniky, hasiči přivezou speciální požární automobil i vozidlo určené k vyprošťování. Celkem lidem přeletí nad hlavou 13 letadel a sedm vrtulníků.

Oslavy vzniku Československa budou na Slovensku spíš symbolické

Oslavy 90. výročí vzniku Československa budou na Slovensku spíš symbolické. Akce, při nichž si lidé připomenou vznik prvního společného státu Čechů a Slováků, připravují v nejbližších dnech některá města a obce. Naopak vzpomínkové akce nemají naplánované úřad slovenské vlády ani parlament Národní rada. Větší pozornost si oslavy nevysloužily ani loni. Příležitost připomenout si vznik Československé republiky budou mít lidé v Bratislavě v úterý u pomníku československé státnosti na Vajanského nábřeží. Tím je socha statného lva na vysokém piedestalu. Jeden z organizátorů akce Ondrej Dostál ale nebyl s to odhadnout, kolik lidí přijde. V minulých letech se jí podle něj zúčastnila asi stovka lidí. Tiskové oddělení Národní rady a ani úřad vlády žádné vzpomínkové akce neorganizují. Slováci se podobně jako v minulosti ztotožňují s první Československou republikou méně než Češi, pro něž je toto historické období často zlatou érou dějin. Shodli se na tom slovenští sociologové, které oslovila ČTK. Postoj Slováků ke společnému státu, který vznikl před 90 lety, označili spíš za vlažný.

Australské úřady zadržely Češku za pašování banánovníků

Šestapadesátiletou ženu z České republiky zadržely tento týden australští celníci na letišti v Sydney, kam přiletěla z ostrova Samoa. Při osobní prohlídce zjistili, že se snažila propašovat tři sazeničky banánovníků, které měla ukryté v kalhotkách, napsala australská tisková agentura AAP. Žena, jejíž jméno zpráva neuvádí, tak porušila australské karanténní předpisy, za což jí hrozí pokuta převyšující 66.000 australských dolarů (807.600 korun) nebo až deset let vězení. Případ bude předán soudu, až bude dokončeno vyšetřování, řekl novinářům bez dalších podrobností mluvčí celní správy.

Na brněnskou mešitu někdo nastříkal nápis namířený proti islámu

Na brněnské mešitě se o víkendu objevily nápisy namířené proti muslimům. Na stěnu někdo sprejem nastříkal Stop islámu, na dveřích je napsáno Ne. ČTK to řekli Lukáš Lhoťan ze společnosti Libertas Independent Agency, jež sdružuje muslimy a přátele islámu, a brněnský policejní mluvčí Aleš Mergental. Nápisy v neděli našli věřící, kteří přišli do mešity k poledním modlitbám. Podle Lhoťana se jedná již o několikátý vandalský útok na brněnskou mešitu. Před časem někdo například vhodil do mešity otevřeným oknem kámen. Zjevně protimuslimské nápisy se však objevily poprvé.

Sychrová skončila na Miss Intercontinental pátá

Češka Aneta Sychrová (21) se dostala mezi pět nejkrásnějších dívek světa na soutěži Miss Intercontinental 2008. ČTK to sdělili organizátoři soutěže Česká Miss. Finalistka soutěže Česká Miss kromě pátého místa získala v konkurenci 69 dívek z celého světa zároveň cenu Best Body za nejkrásnější postavu. Soutěž Miss Intercontinetal 2008 se konala v sobotu v Zabrze nedaleko jihopolských Katovic. "Je to fantastický pocit, dostat se mezi nejužší špičku. Velkou dvouhodinovou finálovou show pro mě se šťastným koncem jsem si užívala," sdělila ČTK kráska z Ústí nad Orlicí, která v současné době studuje v Praze agrární a ekonomický management. Původně měla soutěžit druhá vicemiss Elisavet Charalambidu (23). Na poslední chvíli ale svou účast odřekla. Miss Intercontinental se stala reprezentantka Kolumbie.

Brněnská galerie vystavuje dílo inspirované rumunským sídlištěm

Na rumunském sídlišti našel inspiraci výtvarník David Možný, jehož videoinstalaci si v těchto dnech mohou zájemci prohlédnout v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Projekt Rahova pojmenovaný podle čtvrti na okraji Bukurešti je přesvědčivou, byť poněkud temnou výpovědí o civilizaci, uvedl kurátor František Kowolowski. Možný pracuje s vlastními záběry, které dále upravuje v počítači, a tak jim dává nový smysl a jiné vyznění. "Tentokrát jsem pracoval s programy, které se jinak používají hlavně v herním průmyslu," řekl autor. Bukurešťské panelové sídliště Rahova patří k největším ve východní Evropě. Možný na jeho příkladu zkoumá rozpad architektonických struktur. "Samozřejmě si mohl vybrat Jižní Město v Praze nebo něco podobného, ale v tomhle urbanistickém celku je vše znásobené a zřetelnější," uvedl Kowolowski.

Havel zahájí v Huse na provázku roční sérii diskuzí o Česku

Dramatik a bývalý prezident Václav Havel bude prvním hostem ročního seriálu diskusí o české společnosti v brněnském Divadle Husa na provázku. Seriál nese název Úsvit v Čechách. Spolu s divadelníky pořádají cyklus studenti Masarykovy univerzity. Výsledkem by měla být nová vize Česka, uvedl umělecký šéf divadla Vladimír Morávek. Organizátory inspirovalo blížící se 20. výročí událostí listopadu 1989. Každá debata se zaměří na jednu oblast nebo pojem související s českou současností. Na programu jsou témata jako česká žena, jazyk, krajina, podnikavost či umění, vypočítal Tomáš Mozga z Masarykovy univerzity. První debata s Havlem jako hlavním hostem bude v sobotu 8. listopadu. Ještě letos budou hosty seriálu například spisovatel Pavel Kohout a kněz Tomáš Halík. "Za rok bychom chtěli cyklus uzavřít debatou, jíž se zúčastní například Miloš Forman, Madeleine Albrightová a znovu Havel, nicméně to je stále v jednání," uvedl Mozga.

Abonentní sezonu ČNSO zahájí uznávaný hráč na perkuse Li Piao

Jeden z mála sólových hráčů na perkuse, světově uznávaný Li Piao, se poprvé představí před českým publikem. Ve Smetanově síni Obecního domu zahraje ve čtvrtek 30. října na tradiční čínské bicí nástroje v Koncertu pro perkuse současného skladatele Josepha Schwantnera. Zahájí tak abonentní sezonu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO), soukromě spravovaného tělesa, který bude pro tuto příležitost řídit čínský dirigent Tchan Li-chua. V podání symfoniků zazní také Tibetské tance pro orchestr, který zkomponoval čínský skladatel Fang Kche-ťie, a Třetí symfonie zvaná Skotská od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Li Piao ovládá hru na více než pět desítek druhů bicích nástrojů pocházejících z různých koutů světa. Je zakladatelem a ředitelem pekingského Festivalu bicích nástrojů, vyučuje na konzervatoři v Pekingu a na berlínské vysoké hudební škole. Kritiky jej vyzdvihují především pro jeho techniku hry, cit pro bicí i mimořádnou muzikálnost. Piao je také vášnivým sběratelem hudebních nástrojů, zejména bicích, které si pořizuje v zemích, kde účinkuje.

Hrdlička s Hasoněm získali na mistrovství světa v kolové zlato

Česká dvojice Jiří Hrdlička a Radim Hasoň získala titul mistrů světa v kolové. Ve finále šampionátu v sálové cyklistice v rakouském Dornbirnu v neděli Češi vyhráli 6:4 nad obhájci titulu Thomasem Abelem a Christianem Hessem z Německa, které už předtím v průběhu turnaje dvakrát porazili. V základní části zdolali Hrdlička s Hasoněm loňské šampiony 8:5 a ve finálové skupině rovněž 6:4. Postarali se tak o jedinou medaili české výpravy v Dornbirnu a navázali na titul Petra Skotáka s Pavlem Šmídem z roku 2004.

Cyklokrosař Štybar dojel v Táboře druhý, Bína byl třetí

Ve druhém závodu Světového poháru cyklokrosařů v Táboře vybojoval druhé místo vicemistr světa Zdeněk Štybar, třetí dojel další český reprezentant Martin Bína. Vítězem se v neděli stal Belgičan Niels Albert. Po roční pauze se českým reprezentantům opět povedlo na domácí trati probojovat na stupně vítězů, i když na předloňský triumf Radomíra Šimůnka nenavázali. Dosud poslední český vítěz táborského závodu v neděli skončil sedmý.

Cyklokrosařka Havlíková skončila i v Táboře třetí v SP

Česká cyklokrosařka Pavla Havlíková vystoupila i v druhém závodu Světového poháru na stupně vítězů. Na domácí trati v Táboře zopakovala svůj úspěch z minulého týdne, kdy v belgickém Kalmthoutu rovněž dojela na třetím místě. Prvenství v neděli vybojovala německá závodnice Hanka Kupfernagelová, druhá skončila Maryline Salvetatová z Francie. Pětatřicet žen v Táboře absolvovalo pět okruhů dlouhých 3200 metrů. Hned po startu se vpředu usadily favoritky Kupfernagelová, Nizozemka Daphny van den Brandová, trojice francouzských krosařek a Havlíková. Cílem druhého okruhu již ale v čele projela osamoceně Kupfernagelová, za ní bylo s nevelkým odstupem trio Havlíková, Van den Brandová a Salvetatová.

Bohemians 1905 porazili Jihlavu a vedou druhou ligu před Čáslaví

Fotbalisté Jihlavy prohráli v Praze-Vršovicích 0:2 s Bohemians 1905 a po 13. kole druhé ligy klesli z prvního místa na třetí. Do vedení se dostal jejich nynější přemožitel, druhá je se stejným počtem bodů Čáslav, která doma porazila HFK Olomouc 1:0. Jihlava ztrácí na postupové pozice jeden bod.

Plzeň ukončila na Bohemians devítizápasovou sérii bez výhry

Fotbalisté Plzně ukončili devítizápasové čekání na výhru, když zvítězili v nedělním utkání 11. ligového kola na půdě Bohemians Praha 2:0. Brzkého vyloučení domácího Demetera využil ještě do poločasu hostující kapitán Horváth, pojišťující trefu přidal po změně stran střídající Mlika. Premiérové výhry se tak ve druhém zápase na plzeňské lavičce dočkal i kouč Pavel Vrba.

Počasí

V pondělí bude oblačno, na severozápadě republiky zataženo a občas déšť. Teploty 10° až 14°Celsia, v místech s déletrvající nízkou oblačností a na horách kolem 8°C.