Zprávy

Topolánek se dostal do otevřeného konfliktu s Bémem

Šéf ODS a premiér Mirek Topolánek se v neděli dostal do otevřeného konfliktu s prvním místopředsedou strany a primátorem Prahy Pavlem Bémem. Topolánek ho obvinil, že proti němu spolu s poslancem Vlastimilem Tlustým (ODS) ve straně dlouhodobě pracuje. Pokud by prý první místopředseda měl odvahu, tak by proti němu kandidoval na funkci šéfa strany. Bém tento způsob konfrontace odmítl. Ve straně by to podle něj jen zvýšilo napětí a přispělo k nestabilitě vlády. Napětí v ODS trvá od začátku září, kdy vyšla najevo kauza sbírání kompromitujících materiálů na politiky. Po nedělním grémiu se v pondělí sejde výkonná rada ODS, na níž se o dění chtějí dovědět víc i regionální politici ODS. Za necelý měsíc budou krajské a senátní volby a někteří se obávají, že současné otřesy stranu poškodí.

Kvůli kauze již sněmovní lavice opustil poslanec ODS Jan Morava. Jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý společně s televizí Nova připravil falešné kompromitující fotografie na svou osobu, o které Morava projevil zájem. Většina vedení ODS včetně Topolánka žádá, aby proto ze sněmovny i strany odešel kromě Moravy i Tlustý. Bém si ale nemyslí, že Tlustého role v kauze byla tak negativní, že by měl odevzdat i členský průkaz. Podle něj je nutné ODS konsolidovat a uklidnit, ne ji ještě víc rozdělit. Místní organizace strany zatím Tlustého i Moravu překvapivě podržely. O vyloučení Tlustého bude jeho domovská organizace rozhodovat v pondělí, očekává se, že nevyhoví vedení a dlouhodobého kritika vlády z řad ODS nevyškrtne.

Velvyslanec ČR v Pákistánu zahynul při atentátu

V troskách hotelu Marriott v pákistánském hlavním městě Islámábádu, který se stal v sobotu terčem pumového atentátu, zahynul i český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek. Sdělila to v neděli ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Podle tiskových aqentur o úmrtí ambasadora informoval média i premiér Júsuf Ráza Gílání. Při atentátu zahynulo nejméně 53 osob. "Český velvyslanec je mezi nimi. Byl identifikován," citovala pákistánského premiéra agentura Reuters.

Podle pákistánských bezpečnostních sil citovaných agenturou AFP se velvyslancovo tělo našlo v noci na neděli. Výbuch nastal kolem 20:00 místního času (17:00 SELČ) a podle české ambasády velvyslanec asi pět minut po výbuchu odpověděl po telefonu, že je v pořádku. Několik minut poté, ale zavolal zpět a žádal o pomoc, chtěl být z hořícího objektu podle AFP evakuován. Podle Opletalové se v hotelu nacházela jeho dočasná rezidence a Ždárek se v době výbuchu v hotelu zdržoval.

Čunek: Není pravda, že romská otázka není v mé gesci

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) nesouhlasí s tvrzením, že romská otázka není v jeho kompetenci. V diskusním pořadu České televize to v neděli zdůvodnil tím, že jeho ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) řeší bytovou politiku a bydlení pro sociálně vyloučené. Na rozvoj tohoto bydlení mají jít miliardy korun. Podle Čunka to však budou vyhozené peníze, pokud se sociálně vyloučenou komunitou MMR něco neudělá. Romové se podle Čunka musí přiblížit "normálnímu způsobu života", nezneužívat dávky a posílat děti do škol. Kompletní verzi své romské koncepce zamýšlí Čunek předložit radě vlády pro romské záležitosti do června 2009. Dosavadní text, který zahrnuje mimo jiné rozdělování obyvatel sociálně vyloučených lokalit do tří skupin podle závislosti na sociální politice státu, je zatím pracovní. "Naše ministerstvo je jednoznačně gesčně zodpovědné za to, aby se tady nehýřilo s těmi prostředky, jako tomu bylo dřív," řekl Čunek v pořadu Otázky Václava Moravce. Výhrady k Čunkovým aktivitám v romské problematice mají například koaliční zelení. Už dříve uváděli, že lidovecký předseda by měl své nápady více konzultovat s odbornými institucemi a koncepční iniciativu přenechat ministryni pro menšiny Džamile Stehlíkové (SZ).

Bém, Paroubek a Čunek jsou pro zveřejnění spisu Krakatice

První místopředseda ODS Pavel Bém, předseda ČSSD Jiří Paroubek a vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se shodují, že by měl být zveřejněn policejní spis Krakatice, který mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. Ze spisu opakovaně unikají informace do médií. Čunek navíc s odkazem na vlastní zkušenosti obvinil některé policisty, že záměrně vynášejí informace o vyšetřování různých kauz. Myslí si proto, že Česko je z určité části policejní stát. Politici se v pořadu České televize Otázky Václava Moravce shodli, že policie by měla vyšetřovat informace, které ze spisu unikly a z nichž nyní citují média. Například Mladá fronta Dnes otiskla v tomto týdnu přepisy některých policejních odposlechů, z nichž vyplývá, že Mrázek, označovaný za krále českého podsvětí, se před osmi roky snažil prostřednictvím svých spolupracovníků využívat tehdejšího šéfa poslanců ODS a jejího dnešního rebelujícího člena Vlastimila Tlustého a tehdy místopředsedu sněmovny a dnešního ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Čunek: Vláda nemůže existovat, pokud neprojde státní rozpočet

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by vláda měla skončit, pokud se jí nepodaří prosadit ve sněmovně státní rozpočet na příští rok. Čunek to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Návrh rozpočtu je postaven na daňových změnách, které připravil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Tři poslanci ODS už se nechali slyšet, že daňové úpravy nepodpoří. Vládní koalice měla ve sněmovně polovinu hlasů. Zákony prosazovala díky takzvaným přeběhlíkům z ČSSD. Řady vládních poslanců tento týden oficiálně opustili poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří vystoupili ze sněmovního klubu vládní ODS. Oba řekli, že daňové změny nepodpoří. Ruku pro ně nechce zvednout ani Vlastimil Tlustý. Místo stovky koaličních hlasů jich tak kabinet má 97. V dolní komoře jsou pak čtyři nezařazení poslanci - Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Ti již dříve opustili sněmovní frakci ČSSD.

Vojáci z Afghánistánu dostali v Mošnově medaile za hrdinství

Dva padlí a tři zranění vojáci, kteří sloužili v misi v Afghánistánu, se v sobotu stali nositeli medaile Karla Kramáře za hrdinství, které v Mošnově na Novojičínsku v rámci akce Dny NATO předal jim či jejich příbuzným předseda vlády Mirek Topolánek. In memoriam dostal ocenění poručík Milan Štěrba, který zemřel při sebevražedném útoku během operace speciálních jednotek v Afghánistánu. Stejně tak i praporčík Radim Vaculík. Toho zabil výbuch nastražené miny. Osobně vyznamenání nemohl převzít ani Jiří Schams, který je po těžkém zranění v kómatu. Vyznamenání dostali z rukou předsedy vlády praporčík Miroslav Lidimský a nadporučík Robert Chudý, těžce zraněný při výbuchu nástražné miny, při kterém přišel o ruku a nohu. Dvousetčlenný kontingent působil v Lógaru poprvé výlučně pod českým velením a průkopnická byla i jeho spolupráce s civilními experty ministerstva zahraničí.

Folklorní krajanský festival vyvrcholil průvodem na Hradčanech

Průvodem krajanských souborů v národních krojích v neděli na Hradčanském náměstí v Praze vyvrcholil mezinárodní folklorní festival, jehož druhý ročník se od čtvrtka konal v hlavním městě. Na setkání se podle hlavní organizátorky Věry Doušové sjelo na 260 muzikantů a tanečníků ze Spojených států, Slovinska, Rumunska, Ukrajiny, Chorvatska a Slovenska. Umělci v pestrobarevných krojích prošli za zpěvu českých a moravských lidových písní od Martinického paláce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kde uctili památku přednesením jeho oblíbené písně Ach synku, synku. V paláci se poté rozloučili českou hymnou a vyhlášením cen těm souborům, které podaly mimořádné výkony. Letos tak získal ocenění spolek Vyšehrad z Kyjeva, soubor Rybičky z Rijeky a soubor Studánka z Ukrajiny. "Jsou to ukrajinští Češi z malé vesničky Mikolajevka, která má jen 150 obyvatel. Na festival přijeli poprvé. Jejich učitelka jim ušila sama kroje a celou zimu si pak děvčata vyšívala kamizolky," poznamenala Doušová. Na festivalu se kromě zpěvu a tance promítaly filmy o životě krajanských spolků a prezentovala se fotodokumentace ze života prvních i současných přesídlenců. Součástí byla také výuka lidových tanců, výstava tradičních českých krojů, výlety i exkurze.

Židé si v Terezíně připomněli oběti nacistické genocidy

Na hřbitově v Terezíně si v neděli Židé připomněli při tryzně Kever Avot oběti nacistické genocidy. Ředitel Památníku Terezín Jan Munk řekl, že Židé se při této tryzně scházejí od roku 1956, kdy byl v Terezíně odhalen památník židovským obětem nacismu. Před židovským Novým rokem, který bude příští týden, se Židé chodí modlit k hrobům svých rodičů. Zemský rabín Karol Sidon v neděli připomněl, že Terezín je pro mnohé z nich místem, kde o své rodiče přišli. Při nedělní modlitbě rabín Moshe Chaim Koller zatroubil i na beraní roh šofar. Židé na něj troubí při slavnostních okamžicích před svým Novým rokem. Na židovském hřbitově Munk představil i nový strom terezínských dětí. Strom v roce 1943 vysadily děti v centru Terezína, po válce byl pak přesazen na židovský hřbitov. Povodeň v roce 2002 ho však zničila, zbylo po něm torzo, které nyní na hřbitově stojí. Vedle něho je vysazen nový strom, který je semenáčkem toho původního.

Nemocnost žloutenkou typu A se podobá rokům 1999 a 2000

Počet nemocných žloutenkou typu A se od letošního ledna do srpna podobal situaci za stejnou dobu v roce 2000. Tehdy se nakazilo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 268 lidí, letos to bylo o 13 méně. Hlavní hygienik ČR Michael Vít v neděli ČTK řekl, že se letošní situace dá srovnat i s výskytem nemoci špinavých rukou v roce 1999. Tehdy se za celý rok nakazilo žloutenkou 933 lidí. Jestli je možné, že letos překročí počet nakažených číslo 1000, ale Vít nechtěl předvídat. Od začátku roku podle Víta onemocnělo žloutenkou typu A zhruba 500 lidí. Za celý loňský rok to bylo 128 lidí, v roce 2000 šlo o 614 lidí. Jen za poslední týden přibylo pouze v Praze 62 nových případů. Také v předchozích pár týdnech to bylo vždy kolem 50. Podle Víta je ale již teď jasné, že letošní situace rozhodně nepřekročí epidemii z roku 1977. Tehdy onemocnělo v Československu 30.000 lidí. Původcem nákazy byla ovocná dřeň z nakažených polských jahod.

Dva mladí psychiatři dostali cenu za zlepšení života pacientů

Dva mladí psychiatři v neděli dostali cenu za to, že pomohli zlepšit život psychicky nemocným pacientům. Z Čechů ji převzal Michal Wimmer z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a za Slováky Natália Čörgöová z Dětské psychiatrické léčebny Hraň v Košickém kraji. Cena se předávala na Světovém psychiatrickém kogresu v Praze. Laureáti získali diplom a 30.000 korun. ČTK to v neděli řekl garant soutěže, psychiatr Jan Vevera. Podle Vevery je tato česko-slovenská soutěž výjimečná například tím, že nehodnotí odborný projekt ani výzkum, ale konkrétní vylepšení situace pacientů. Hlásit se mohli třeba lékaři, kteří přišli s nápadem, jak lépe zapojit rodinu nemocného do terapie, nebo otevřeli kavárnu pro duševně nemocné.

Wimmer byl oceněn za to, že se mu podařilo získat půl milionu korun jako grant od soukromé firmy na vybavení pokoje pro pacienty, kteří prošli takzvanou elektrokonvulzní terapií, lidově známou jako elektrošoky. Podle Vevery se terapie používá například u pacientů v hluboké depresi nebo u schizofreniků, na něž nepůsobí léky. Slovenskou cenu dostala Čörgöová za nápad vytvořit časopis pro děti hospitalizované v léčebně. V tištěné verzi i na internetu díky ní mohou dětští psychiatričtí pacienti vidět své obrázky, básničky i povídky. Časopis je na stránkách www.dplhranno.sk.

MPO: Export služeb roste, ČR ale stále zaostává za světem

Česká republika v posledních letech vykazuje rostoucí export služeb, jehož hodnota se loni meziročně zvýšila zhruba o deset procent na 341,47 miliardy korun. Naproti tomu dovoz služeb do Česka vzrostl o necelých sedm procent na 286 miliard korun. Česká republika tak v oblasti zahraničního obchodu se službami vykázala loni přebytek 55,4 miliardy korun. Přesto podíl vývozu služeb na celkovém českém exportu v posledních letech klesá a Česko v této oblasti zaostává za řadou vyspělých zemí. Vyplývá to z analýzy ministerstva průmyslu a obchodu. "Od roku 2001 se export služeb z ČR zvýšil, a to o zhruba 28,5 procenta. Tato hodnota je poměrně optimistická, avšak srovnáme-li ji s celosvětovými údaji zahraničního obchodu, je zřetelné jisté zpoždění za světovým trendem rozvoje exportu služeb, jehož hodnoty se neustále zvyšují a za sledované období vzrostly o přibližně 85 procent," stojí v analýze MPO.

Úroda jablek v EU bude průměrná, loňský propad se opakovat nebude

Sklizeň jablek v zemích Evropské unie by měla letos dosáhnout asi deseti milionů tun, a měla by tak být na průměru posledních pěti let. Loňský mimořádný propad sklizně pod 8,8 milionu tun se opakovat nebude. Díky očekávané průměrné úrodě se žádné výrazné výkyvy cen konzumních jablek na trzích v EU i Česka nepředpokládají. ČTK to řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loňský propad produkce jablek v Evropě způsobila jarní mrazová kalamita ve střední Evropě. Například v Polsku, které je vůbec největším producentem jablek v Evropě, srazily jarní mrazy sklizeň o více než polovinu na 1,1 milionu tun. "Letos Poláci čekají sklizeň 2,36 milionu tun jablek," řekl Ludvík.

Zahraniční obchod mezi ČR a Ruskem vzrostl téměř na dvojnásobek

Téměř na 6,7 miliardy dolarů (zhruba 112 miliard korun), tedy na dvojnásobek, vzrostl meziročně objem zahraničního obchodu mezi Českou republikou a Ruskem v první polovině letošního roku. Vývoz českého zboží do Ruska stoupl meziročně o 58 procent na 1,9 miliardy dolarů (32,5 miliard korun), zjistila ČTK z údajů ministerstva průmyslu a obchodu a Českého statistického úřadu. Kvůli dovozu nerostných surovin je česká bilance vzájemného obchodu záporná. Ropa a zemní plyn tvoří až 80 procent celkového dovozu. Za prvních šest měsíců vzrostl ruský dovoz na 4,7 miliardy dolarů ( 79 miliard korun), to je o 68 procent více než v loni. Zájem českých podnikatelů o ruský trh je obrovský a každým rokem se zvyšuje. Na ruském trhu se uplatňují nejenom silné české firmy s objemově velkými investičními projekty, ale též firmy z oblasti malého a středního podnikání, a to formou subdodávek pro kompletaci větších celků nebo přímými dodávkami svého zboží.

Část Prahy patřila chodcům a cyklistům, byl den bez aut

Evropský týden mobility v neděli vyvrcholil celodenním happeningem Evropského dne bez aut, který se od rána konal na na Smetanově nábřeží a náměstí Jana Palacha v Praze. Tato místa byla proto pro automobily až do půlnoci uzavřena a patřila jen chodcům, kteří navštěvovali informační stánky, občerstvovali se nebo se bavili rozmanitými sportovními a kulturními atrakcemi. Akce se v metropoli konala již počtvrté a letos se zaměřila na propagaci alternativních, ekologických a k životnímu prostředí ohleduplných druhů dopravy. V 15:00 hodin odstartovala od Rudolfina manifestační "cyklojízda" Pražanů, jichž se podle odhadu Vladimíra Zemánka z pořádající agentury zúčastnilo zhruba 3500. "Dalších přibližně 5000 diváků odpoledne přihlíželo vystoupení dívčí skupiny The Apples," uvedl. Jak ale řekl ČTK koordinátor ekologického sdružení Zelený pruh Ondřej Rut, loňský happening vypadal lépe. "Bylo to spontánnější. Prezentovalo se víc neziskových organizací, letos to je spíš takový masopust. Nechci to ale kritizovat, protože myšlenka akce je skvělá a jsme rádi, že se koná," poznamenal.

Rakouští záchranáři našli skupinu českých horolezců

Až v nedělních časných ranních hodinách se podařilo rakouským záchranářům najít a odvést do bezpečí skupinu dvanácti českých horolezců, kteří v sobotu večer zabloudili při návratu z horské túry v mlze. Jeden z účastníků utrpěl těžké omrzliny na rukou. Oznámila to hornorakouská policie. Skupina se podle této zprávy vydala v sobotu na horu Grosser Priel v okrese Kirchdorf ve spolkové zemi Horní Rakousy. Deset alpinistů bylo dobře vybaveno, ale v poslední chvíli se k nim přidala i dvojice, která se vydala na túru jen v teniskách a bez rukavic. Horolezci dosáhli vrcholu hory, na němž už leží 75 centimetrů sněhu, až kolem osmé hodiny večer a ve tmě a v mlze při sestupu zabloudili. Poté, co zavolali o pomoc, se je vydala hledat čtrnáctičlenná skupina horských zachránců a policistů. Alpinisty v nouzi nalezli až v neděli kolem třetí hodiny ráno v nadmořské výšce 2400 metrů a dovedli je do nejbližší chaty. Dvaatřicetiletý muž, který neměl rukavice, utrpěl těžké omrzliny prstů a byl později převezen do nemocnice.

Ve dvorské zoo se narodilo první tuzemské mládě pralesní žirafy

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se v neděli ráno narodilo historicky první mládě pralesní žirafy okapi v České republice. Porod prostřednictvím projektu Českého rozhlasu Online nazvaného Mládě pralesa sledovalo na webových stránkách několik desítek lidí, lidé mohou na webu pozorovat také první hodiny života vzácného mláděte, informovala v neděli ČTK Jana Myslivečková z dvorské zoo. Okapi patří mezi sudokopytníky a přežvýkavce. Je to jediný žijící druh příbuzný žirafě a navíc jediný v současnosti žijící pozůstatek prastaré podčeledi krátkokrkých třetihorních žiraf. Okapi žije v několika málo pralesních oblastech severovýchodní části Konga a jejich počet ve volné přírodě se odhaduje na 10.000 jedinců. Dvorská zoo chová okapi od roku 2004, kdy získala samce Deta, o rok později začala s chovem samce Ahadiho a v roce 2006 získala samici Etanu.

Nové majitele v neděli našlo několik děl klasiků české moderny

Nové majitele v neděli našlo několik děl klasiků české výtvarné avantgardy, která se v krátkém čase podruhé objevila na aukci v Praze. Obraz Josefa Čapka Koupel nohou se v neděli prodal se za 7,9 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla pět milionů. V roce 2006 se prodal za 9,3 milionu korun a půl roku držel rekord za nejdráže prodané dílo na českých aukcích. Tehdy se vyvolával za 930.000 korun. Protože je kulturní památkou, nový majitel jej nemohl trvale odvézt za hranice, dal je tedy znovu do dražby. Tehdy tento Čapkův obraz a další díla zakoupil americký sběratel, stát je však poté prohlásil za kulturní památky a on je nemohl odvézt ze země. Obrazy Josefa Čapka, Emila Filly, Antonína Procházky a Františka Muziky proto znovu nabídl k prodeji. Kulturní památkou je i Zátiší s artyčokem a mandolínou od Emila Filly. To vydražil týž sběratel loni za 5,2 milionu korun. V neděli mělo vyvolávací cenu 4,5 milionu korun a nový majitel za něj zaplatil 5,6 milionu korun. Další obraz Emila Filly, Zátiší s pohárem a egyptkami, se v neděli vydražil za 1,9 milionu korun.

Melancholické skladby Coldplay v Praze uslyší zaplněná O2 Arena

Melancholické skladby britské skupiny Coldplay, která v pondělí poprvé vystoupí v České republice, uslyší zaplněná O2 Arena. Podle pořadatelů je koncert prakticky vyprodaný, o víkendu v předprodejích zbývalo malé množství posledních lístků. "O koncert je ale velký zájem," řekl ČTK Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Jako předskokan vystoupí Albert Hammond Jr., americký kytarista kapely The Strokes. Syn známého folkrockového písničkáře, který debutoval předloni deskou Yours to Keep, zahraje skladby ze svých dvou sólových alb. V pražské hale se připravuje obří pódium o rozměrech 20 krát 18 metrů, jehož součástí budou i dvě postranní jeviště o délce osmi metrů. Tým zajišťující koncert má 150 lidí, od českých promotérů si údajně Coldplay objednali 200 kilogramů ledu a 170 ručníků.

Čeští kanoisté získali na MS v maratonu čtvrtou medaili

Po kompletní medailové sadě ze sobotních závodů získali v neděli čeští reprezentanti čtvrtou medaili z mistrovství světa v kanoistickém maratonu. V Týně nad Vltavou se o ni zasloužily juniorky Martina Víchová a Monika Machová. České kajakářky zaostaly pouze za vítěznou lodí Itálie, Víchová si tak polepšila o místo oproti individuálnímu startu. V závěru závodu dokonce domácí naděje bojovaly o zlato, ale nešťastným manévrem pustily dopředu Italky. "Těsně před výstupem na posledním přeběhu nám daly hodiny, poslaly nás do břehu, cvakly jsme se, ony se tak dostaly přes nás dopředu a už jsme to nedohnaly. Z jejich strany to byl neférový zákrok, to se nedělá, ale moje chyba byla, že jsem jim tam neudělala místo," popsala rozhodující okamžik Víchová, která získala při posledním závodě mezi juniorkami již třetí stříbrnou medaili v této kategorii. Těsně za medailovými pozicemi skončili deblkanoisté Petr Koudelka s Filipem Dvořákem, stejně jako mezi kajakáři Jan Andrlík s Jakubem Adamem.

Počasí v pondělí

Oblačno až zataženo, občas déšť, v pondělí odpoledne a večer od východu slábnutí srážek. Teploty 10 až 14°, na horách kolem 5° Celsia. Mírný severozápadní až severní vítr.