Zprávy

Unie musí podle Topolánka dát víc na obnovu Gruzie

Evropská unie musí poskytnout větší pomoc na obnovu Gruzie, než s jakou zatím počítá. Uvedl to podle agentury AFP český premiér Mirek Topolánek v rozhovoru, který zveřejnil španělský deník El País. "Myslíme si, že Gruzie bude potřebovat více peněz, než kolik Evropská unie vypočítala pro její rekonstrukci," citovala AFP premiéra České republiky, která převezme 1. ledna 2009 půlroční předsednictví EU. Evropská komise v pondělí oznámila, že poskytne Gruzii po jejím srpnovém ozbrojeném konfliktu s Ruskem 500 milionů eur (přes 12 miliard korun). Vyjádřila přitom naději, že celkové úsilí EU dosáhne miliardy eur s pomocí příspěvků, které lze očekávat na říjnové dárcovské konferenci 27 členů unie. Topolánek, který uplynulý týden Španělsko navštívil, podle AFP také kritizoval Madrid za to, že podle něj není dost ostrý vůči Rusku. "Španělsko se někdy chová, jakoby se ho toto téma netýkalo. Je to ale evropský problém," zdůraznil premiér.

V Mošnově probíhají Dny NATO

Na mezinárodním letišti v Mošnově na Novojičínsku začala v sobotu mezinárodní přehlídka vojenské techniky Dny NATO. Akci, kterou loni navštívilo 60.000 lidí, nepřeje počasí. Podle organizátorů déšť a velká oblačnost ale zatím program nenarušili. Počasí neovlivnilo ani vystoupení španělské akrobatické skupiny Patrula Áquilla. "Podle informací policie je na ploše víc než 35.000 lidí. To je s ohledem na počasí víc, než jsme čekali," řekl ČTK Zbyněk Pavlačík z občanského sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce. Dodal, že největší ohlas u diváků zatím měly manévry velkých vojenských letadel. Na letišti přistály letouny včasné výstrahy AWACS z britského královského letectva a základny NATO v německém Geilenkirchenu. A odletěl stroj Ruslan. "Vidět pojíždět a startovat či přistávat tyto obry byl pro mnohé velký zážitek," řekl.

Vojáci z Afghánistánu dostali v Mošnově medaile za hrdinství

Dva padlí a tři zranění vojáci, kteří sloužili v misi v Afghánistánu, se v sobotu stali nositeli medaile Karla Kramáře za hrdinství, které v Mošnově na Novojičínsku v rámci akce Dny NATO předal jim či jejich příbuzným předseda vlády Mirek Topolánek. In memoriam dostal ocenění poručík Milan Štěrba, který zemřel při sebevražedném útoku během operace speciálních jednotek v Afghánistánu. Stejně tak i praporčík Radim Vaculík. Toho zabil výbuch nastražené miny. Osobně vyznamenání nemohl převzít ani Jiří Schams, který je po těžkém zranění v kómatu. Vyznamenání dostali z rukou předsedy vlády praporčík Miroslav Lidimský a nadporučík Robert Chudý, těžce zraněný při výbuchu nástražné miny, při kterém přišel o ruku a nohu. Dvousetčlenný kontingent působil v Lógaru poprvé výlučně pod českým velením a průkopnická byla i jeho spolupráce s civilními experty ministerstva zahraničí.

MfD: Mrázek využíval Langera, ten říká, že o tom nevěděl

Dalším významným politikem, jehož v minulosti údajně využíval zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek a jeho spolupracovníci, byl podle sobotní Mladé fronty Dnes (MfD) ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer. Mají to dokládat přepisy policejních odposlechů z roku 2000, které deník otiskuje. Langer se hájí, že se v Mrázkově zorném poli ocitl nevědomky a že o ničem nevěděl. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se k záležitosti odmítl vyjádřit. Langer je druhým politikem, který se podle policejních odposlechů dostal do centra pozornosti Mrázka, jehož média označují za někdejšího vládce českého podsvětí. Z přepisů odposlechů, které MfD otiskla už v uplynulých dnech, vyplynulo, že přes svého spolupracovníka Igora Šafranka se Mrázek snažil využít i někdejšího šéfa poslanců ODS a dnes jednoho z jejích rebelujících členů Vlastimila Tlustého. Toho v telefonických rozhovorech označoval "Téčko", Langera zase "Íčko". Ani s jedním nejednal přímo.

Právo: Přítel velvyslance se podílí na byznysu kolem víz ve Lvově

Některé poplatky, které od června musí platit zájemci o česká víza na generálním konzulátu České republiky v ukrajinském Lvově, získává akciová společnost Jihomoravská provozní, v jejímž čele stojí přítel českého velvyslance na Ukrajině Jaroslava Bašty Vlastimil Valenta. Píše to sobotní Právo. Navíc uvádí, že společnost se k tomuto byznysu dostala bez výběrového řízení. Společnost provozuje kontaktní centrum, jehož prostřednictvím si musí od června každý zájemce o vízum sjednat individuální termín návštěvy konzulátu. Rezervace stojí v přepočtu 310 korun. Právě peníze za registraci v centru jdou podle Práva do kapsy společnosti Jihomoravská provozní. Právo upozorňuje na to, že šéf firmy, zlínský podnikatel Valenta je přítel velvyslance Bašty. List připomíná, že v roce 1999 Bašta jako ministr osobně intervenoval u tehdejšího slovenského ministra vnitra poté, co slovenská policie Valentu zatkla pro podezření z padělání cestovního pasu. Bašta Právu řekl, že v době, kdy se podepisovala smlouva s Jihomoravskou provozní, v ní Valenta nefiguroval.

V Osečné demonstrovalo proti těžbě uranu zhruba 200 lidí

Lidé z Podještědí v sobotu znovu demonstrovali proti plánům na těžbu uranu v oblasti Osečné - Kotle. K tisícileté lípě v osadě Kotel jich navzdory chladnému, deštivému počasí dorazily zhruba dvě stovky. Od loňského prosince se jich na pěti protestních akcích vystřídalo více než 1000. ČTK to řekl pořadatel mítinků Josef Jadrný z občanského sdružení Naše Podještědí. Vzniklo na záchranu malebné krajiny před těžbou. "V Podještědí se pod zemí ukrývají celoevropsky důležité zásoby pitné vody a těžba uranu by je ohrožovala. Na demonstraci jsme pozvali mezinárodně uznávaného australského odborníka na dopady těžby uranu na životní prostředí Gavina Mudda. Vyprávěl o problémech z Austrálie, kde těžba uranu ohrožuje zásoby pitné stejně jako u nás," dodal Jadrný. Podle Jadrného získalo Naše Podještědí od Mudda informace o tlacích těžebních společností a způsobech, jakými se proti nim brání lidé v Austrálii.

Mírovská věznice se v sobotu poprvé otevřela veřejnosti

Mírovská věznice se v sobotu poprvé ve své 150 let dlouhé historii otevřela veřejnosti. Hrad založený ve 13. století olomouckým biskupem Brunem byl v káznici proměněn v roce 1858, kdy sem přišlo prvních 736 trestanců z brněnského Špilberku. V poslední době proslul hlavně útěkem Jiřího Kajínka před osmi lety. Zabezpečení věznice se poté ještě zpřísnilo, řekl ČTK ředitel věznice Vladimír Lang. Mírov bude veřejnosti otevřen až do čtvrtka. "V chodu věznice se nic nezmění, návštěvníci budou vpuštěni jen do vybraných prostor, do kostela svaté Markéty, na první nádvoří a do sklepení. Druhé nádvoří uvidí z bezpečnostních důvodů jen přes katrový systém, nechci je vystavit nebezpečí," uvedl Lang. Podle něj je otevření určeno hlavně zájemcům o historii, pro něž je připraven také kulturní program.

Asi 500 lidí v Praze demonstrovalo proti psychiatrii

Průvod několika set lidí, demonstrujících proti psychiatrii, prošel v sobotu odpoledne z pražského Staroměstského náměstí ke Kongresovému centru, kde večer začal 14. světový psychiatrický kongres. Mezi demonstranty, jichž bylo podle odhadu policie asi 500, bylo mnoho cizinců. Průvod organizovala Občanská komise pro lidská práva, kterou před čtyřmi desítkami let založila scientologická církev. Scientologové nevěří v duševní nemoci, psychiatrie podle nich porušuje lidská práva. Hlasitý dav vyzbrojený ampliony a píšťalkami se zastavil před vchodem do Kongresového centra a provolával v několika jazycích hesla jako "Psychiatři, nezabíjejte naše děti". Účastníci kongresu, kteří se přicházeli registrovat před večerním slavnostním zahájením, většinou pobaveně přihlíželi a demonstranty si fotografovali. Jejich kritici se je nepokusili oslovit a asi po čtvrthodině se přesunuli do nedaleké Štětkovy ulice. Již v pátek tu organizátoři protestu instalovali výstavu fotografií, která má ukázat údajné hrůzy psychiatrie. Asi dvouhodinový průvod se obešel bez incidentů.

Součástí vojenské sbírky se stane nejlepší československý tank

Součástí sbírek Vojenského historického ústavu (VHÚ) se stane lehký československý tank Škoda LT vz. 35, který před druhou světovou válkou patřil mezi nejlepší zbraně ve své kategorii a odborníci ho považují za nejlepší tank československé historie. Dosud byl umístěn v muzeu americké armády v Aberdeenu, kam se jako kořist Američanů dostal na konci druhé světové války. Teď ho americká vláda darovala VHÚ. Darovací smlouvu podepsal v USA ředitel ústavu Aleš Knížek. Tank je od pátku přepravován do Česka. Knížek ČTK řekl, že v pátek vyplula z amerického přístavu Baltimore loď, která stroj zhruba do deseti dnů dopraví do Hamburku. Tam bude naložen na automobilový tahač, který ho odveze do Česka, kam by mohl dorazit kolem 10. října. Knížek uvedl, že nejprve bude tank umístěn ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech na Benešovsku, kde ho odborníci prohlédnou a zakonzervují.

Týden.cz: Česká televize zruší samostatnou kulturní redakci

Česká televize (ČT) zruší samostatnou kulturní redakci a začlení ji do domácího zpravodajství, kterou řídí Ondřej Neumann. Informaci přinesl server Týden.cz s odvoláním na ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha a šéfredaktora Michala Petrova. V rozhodnutí podle obou oslovených manažerů nehrály roli "peníze ani sledovanost." Dlouholetý šéf kulturní redakce Otakar Svoboda zůstává redaktorem a moderátorem kultury na programu ČT24. Podle Fridricha kulturní rubrika ČT přestala plnit svou funkci, pokulhávala a zaostávala. "Ve stavu, v jakém dosud byla, postrádala smysl. Kulturní zpravodajství veřejnoprávní televize by mělo nabízet mnohem širší záběr, než pouze vernisáže, knižní a filmové novinky," řekl serveru Fridrich. V programu podle něj dlouhodobě chyběla témata z populární kultury. Kulturní zpravodajství by se mělo víc věnovat například designu, architektuře či internetu a zachycovat trendy, kterými žijí mladí lidé, míní Fridrich.

V Brně bude na den vystavena část pokladu z Mikulčic

V Brně bude v pondělí na pouhý den vystavena část velkomoravského pokladu ze známé archeologické lokality v Mikulčicích na Hodonínsku. Milovníci historie budou mít jedinečnou možnost prohlédnout si 60 předmětů z drahých kovů a kamení, které jsou obvykle uloženy v trezoru. ČTK to v sobotu řekl vedoucí archeologického výzkumu v Mikulčicích Lumír Poláček. Akce se uskuteční za přísných bezpečnostních opatření. Hodnota historických předmětů je podle vědců nevyčíslitelná. Cílem akce je připomenout loňský ničivý požár, který zlikvidoval mikulčickou archeologickou základnu, a nastínit, jak by mohl být tamní areál zmodernizován. Nyní se vedou jednání o zápisu Mikulčic a sousedních slovenských Kopčan se zachovaným velkomoravským kostelem mezi světové památky UNESCO.

Ve Svitavách otevřeli první tuzemské muzeum esperanta

Vzácné exempláře knih vydaných v esperantu nebo dokumenty týkající se esperantského hnutí v České republice i ve světě mohou od soboty obdivovat návštěvníci Ottendorferova domu ve Svitavách. Právě otevřené muzeum je jediným tuzemským muzeem esperanta, řekla ČTK ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová. "Součástí výstavy jsou údaje o historii esperanta nebo slovníky a počítač, ve kterém si lidé mohou najít další informace o esperantu," řekla Čuhelová. Dosud bylo možné obdobná muzea navštívit pouze v Polsku či Rakousku, ve Svitavách věří, že novinka rozšíří nabídku turistických cílů v této oblasti.

Londýnské divadlo uvedlo v zahraniční premiéře Havlovo Odcházení

Zahraniční premiéru nejnovější hry Václava Havla Odcházení uvedlo v pátek večer londýnské divadlo Orange Tree. Hru nastudoval umělecký šéf divadla Sam Walters. Premiéroví diváci ji ve vyprodaném hledišti přijali nadšeně a vděčně reagovali nejen na vývoj na jevišti, ale i na autorovy komentáře k ději, čtené anglicky ze záznamu. Užíval jsem si to, řekl ČTK britský dramatik Tom Stoppard, který patří k Havlovým přátelům. Hru přeložil tradiční překladatel mnoha českých autorů do angličtiny Paul Wilson a hlavní roli kancléře Riegera hrál Geoffrey Bevers. Podle Wilsona je Odcházení (v angličtině Leaving) na rozdíl třeba od hry Vyrozumění méně vázáno na dobu vzniku. Hra má absolutně univerzální téma, řekl po premiéře ČTK. "Je to téma člověka, který odchází z politické funkce a má v tom obrovské potíže. Tady ta hra, postkomunistická hra, má myslím daleko větší šance vyznít ve světě."

V New Yorku začala týdenní retrospektiva filmů Vojtěcha Jasného

Všichni dobří rodáci, jeden z nejvýraznějších filmů československé nové vlny 60. let, odstartoval v pátek v New Yorku retrospektivu snímků českého režiséra Vojtěcha Jasného. Za Rodáky z roku 1968 si Jasný odvezl cenu za nejlepší režii z festivalu v Cannes, ale už za dva roky musel kvůli svým názorům, které nevyhovovaly tehdejšímu komunistickému režimu, na 20 let nedobrovolně opustit vlast. Nyní žije, pracuje a přednáší v New Yorku. Pro týdenní retrospektivu v prestižní instituci Anthology Film Archives vybrali pořadatelé šest celovečerních a jeden krátkometrážní film z více než 70 filmových a televizních prací nyní dvaaosmdesátiletého režiséra. "Je tam všechno, co reprezentuje moji tvorbu," řekl Jasný ČTK. Mezi snímky nechybí slavná satira s pohádkovou zápletkou Až přijde kocour z roku 1963 s Janem Werichem, Emílií Vášáryovou a plejádou vynikající herců té doby, který v Cannes získal zvláštní cenu poroty. Uvedena bude také Touha z roku 1958, o níž Jasný říká, že předznamenala Rodáky i Kocoura. Jako další film z této režisérovy tvůrčí etapy byl vybrán snímek z roku 1960 Přežil jsem svou smrt z prostředí koncentračního tábora.

Dirigent Bělohlávek uvedl s Českou filharmonií Mahlerovu Sedmou

Světoznámý dirigent Jiří Bělohlávek přijel do Prahy, aby v pátek, v den stého výročí od světové premiéry, uvedl s velkým úspěchem Sedmou symfonii Gustava Mahlera. Pod jeho taktovkou provedla dílo ve zcela vyprodané Dvořákově síni Rudolfina Česká filharmonie. Devadesátiminutovou symfonii přednesl orchestr v mimořádně početném obsazení, přičemž použil řadu neobvyklých nástrojů včetně kravských zvonců a mandolíny. Koncert, který skončil nadšenými ovacemi vstoje, byl prologem mahlerovského projektu trvajícího do roku 2011. Skladatel Mahler dirigoval 19. září 1908 Sedmou symfonii na Výstavišti v pražských Holešovicích. Na premiéře se tehdy podíleli hráči České filharmonie významnou měrou, tvořili totiž zhruba polovinu obsazení stočlenného Výstavního orchestru.

Kunderova Ptákovina měla premiéru v Činoherním klubu

Činoherní klub v Praze v pátek uvedl premiéru hry Ptákovina Milana Kundery. Režii inscenace, která se vrací na jeviště téměř po čtyřiceti letech, připravil Ladislav Smoček. Scénu navrhl Luboš Hrůza a kostýmy jsou dílem Simony Rybákové. "Nanečisto" byla Ptákovina provedena již třikrát v červnu. Groteskní absurdní hra, jejímž úvodním tématem je Čechům dobře známý motiv kosočtverce, pojednává o moci a sexu ze školního prostředí. Děj Ptákoviny, kterou lze označit za komedii s prvky černého humoru, je jednoduchý. Na tabuli ve škole se objeví necudný piktogram znázorňující ženské pohlaví. K němu přibude rovnítko a slovo ředitel. Při vyšetřování se "provalí" nejrůznější vztahy a nepěkné souvislosti. "Ve hře, která je stará 42 let, autor zformuloval mistrovským způsobem příběh, ve kterém se odráží nejzákladnější a nejustrojenější vztahy lidí. Co hýbe člověkem, to je ve hře jako základní. Je to souboj pocitu nadřazenosti s pocitem méněcennosti, to je to nejhlubší poznání, co je na dně velice přesně napsaných a formulovaných charakterů," uvedl Smoček. Na české scéně tak mají diváci možnost vidět teprve druhý divadelní titul známého dramatika a spisovatele, který žije několik desetiletí ve Francii, v Česku veřejně nevystupuje a nekomunikuje s médii. Ani této premiéry se nezúčastnil a neví se, zda přijede na některou z repríz.

Portrét od Jana Zrzavého byl vydražen za 6,9 milionu korun

Portrét, který namaloval Jan Zrzavý svému příteli, malíři Adolfu Gärtnerovi, se na sobotní aukci v Praze prodal za 6,9 milionu korun. Vyvolávací cena díla, které bylo posledních deset let považováno za ztracené, byla šest milionů korun. ČTK to řekla Věra Voňavková ze společnosti Dorotheum. Obraz z roku 1913 je ovlivněn kubismem, ale prokazuje Zrzavého originální přístup k expresivní stylizaci obrazu. Naposledy byl obraz publikován v Zrzavého monografii z roku 1941. Nakonec se objevil v pozůstalosti Josefa Vydry (1884 až 1959), předního výtvarného pedagoga navazujícího na odkaz Bauhausu, se kterým se umělec přátelil.

Barbora Hrzánová a Viktor Preiss vyhráli anketu Neviditelný herec

Barbora Hrzánová a Viktor Preiss zvítězili v letošním dvanáctém ročníku ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Její výsledky byly vyhlášeny v zaplněném pražském Divadle U Hasičů. Program vysílal v přímém přenosu Český rozhlas 2 v pořadu Tobogan. Hrzánová získala prvenství za hlavní role v rozhlasové hře Pipi dlouhá punčocha a ve hře Pocit nočního vlaku. Preiss obdržel první místo za výkon ve hrách Timon Aténský a Tanec smrti. Druhá místa patří Taťjaně Medvecké a Otakaru Brouskovi st., třetí místa obsadili Dana Syslová a Radim Vašinka. Nominováno bylo celkem 28 herců a hereček, 14 v kategorii muži a 14 v ženské kategorii za role v rozhlasových hrách nebo za četby na pokračování, které Český rozhlas vysílal ve školním roce 2007/2008.

Nové Město nad Metují na týden patří festivalu filmových komedií

Zábavným odpolednem na letišti v Novém Městě nad Metují na Náchodsku začal 30. ročník festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. V soutěži o ceny odborné poroty i diváků se do 27. září utká devět filmových a pět televizních filmů. ČTK to řekla ředitelka festivalu Ilona Daňková. Festivalové projekce se konají v sále Kina 70, které se dočkalo rekonstrukce promítacího sálu a kabiny, řekla Daňková. V sále se sice snížila kapacita ze 424 míst na 310 sedadel, návštěvníci ale budou mít více místa pro nohy. Novinkou je také možnost občerstvení.

Filipovského ceny za dabing získali Plachý a Vránová

Cenu Františka Filipovského za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu za minulý rok v sobotu v Přelouči na Pardubicku převzali herci Jiří Plachý a Alena Vránová. Zvláštní cenu Františka Filipovského za mimořádné dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků různých žánrů získal dabing snímku Impresionisté, který vysílala Česká televize. Jiří Plachý cenu dostal za dabingovou roli Flash Madena ve filmu nazvaném V křesle režiséra, Alena Vránová cenu vybojovala dabingem slečny Marpleové ve filmu To je vražda, řekla. "Ta cena je pro mne velkým a milým povzbuzením," prohlásila při přebírání ceny Vránová.

Plzeň znovu remizovala, Budějovicím vystřelil bod Sedláček

Fotbalisté Plzně v ligové soutěži dál potvrzují pověst remízového krále. Sobotní utkání 7. kola proti Českým Budějovicím skončilo 1:1 a pro Západočechy to byl už pátý nerozhodný výsledek za sebou. Domácí poslal v 69. minutě do vedení Petržela, ale vzápětí srovnal Sedláček a zařídil hostům třetí remízu pod novým koučem Tobiášem. Plzeňští se před zápasem po vzoru české reprezentace připojili k iniciativě "One Day, One Goal", jejímž cílem je prostřednictvím pořádání fotbalových zápasů podpořit Světový den míru, který připadá na 21. září. Slavnostní úvod ale Západočechy pořádně ukolébal.

Pech vyhrál potřetí za sebou Rallye Příbram

Václav Pech vyhrál potřetí za sebou Rallye Příbram, jež byla posledním závodem mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Jezdec mitsubishi si už v páteční první etapě zajistil díky bonusovým bodům pozici vicemistra. Již jistý šampion Roman Kresta ve středních Čechách nestartoval. Pech vyhrál deset z celkově šestnácti rychlostních zkoušek a o 46,6 sekundy porazil již jistého domácího šampiona ve sprintrallye Josefa Petáka na peugeotu. Třetí místo obsadil na voze stejné značky Roman Odložilík, jenž byl o další půlminutu zpět. "Jsem naprosto spokojený. Od začátku až do cíle jsme plnili to, co jsme si předsevzali. Dařilo se nám postupně navyšovat náskok, ale stále jsme si byli vědomi, že dokud nebudeme v cíli, nic není rozhodnuté," řekl Pech internetovému serveru autosport.cz.

Němec Baumann vyhrál cyklistický závod Praha-K.Vary-Praha

Vítězem 63. ročníku nejdelšího českého jednorázového cyklistického závodu Praha - Karlovy Vary - Praha se po 263 kilometrech stal německý jezdec Eric Baumann. Do cíle na Hradčanském náměstí v sobotu přijel s náskokem 22 sekund před svým krajanem a spolujezdcem ze stáje Sparkasse Dirkem Müllerem. Pro třetí místo si dospurtoval František Raboň z celku Columbia, jenž v sobotu ale startoval v barvách výběru České republiky. Na start se v chladném počasí postavilo celkem 162 jezdců a hned od prvních kilometrů bylo pole aktivní s pokusy po únik. Ten nejpodstatnější se zrodil již na 45 kilometru, kdy ujelo jedenáct jezdců a postupně si vypracovali náskok, který byl v polovině závodu v Karlových Varech ve stoupání na Panoramu osm minut.

Meteorologové: Do 20. října bude počasí teplotně podprůměrné

Počasí do 20. října bude podle meteorologů teplotně podprůměrné a srážkově průměrné. Příští dny by mělo být spíše oblačno s občasným deštěm. Od konce září do začátku října má být jasno či polojasno, postupně pak v říjnu bude přibývat oblačnosti. ČTK to v sobotu řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od neděle 21. září má být zpočátku zataženo, oblačno, občasný déšť nebo přeháňky. Oblačnost začne ubývat od čtvrtka, od kdy má být jasno či polojasno, mimo jiné ráno místy mlhy. Do konce září by nejnižší noční teploty měly být deset až čtyři a později sedm až jeden stupeň Celsia. Nejvyšší denní teploty by měli být devět až 14 a později 13 až 19 stupňů.

Pro první dekádu října předpovídají meteorologové většinou polojasno a ranní a dopolední mlhy. Postupně ale přijde velká oblačnost a místy déšť. Nejnižší noční teploty budou sedm až jeden a později deset až čtyři stupně, nejvyšší denní teploty vyšplhají na 13 až 19 stupňů. Od 11. do 20. října má být podle meteorologů zpočátku polojasno, místy mlha nebo nízká oblačnost, ojediněle s deštěm, postupně bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Nejnižší noční teploty ve druhé říjnové dekádě mají být sedm až jeden stupeň, nejvyšší denní teploty pak zpočátku 11 až 17, později osm až 14 stupňů Celsia.

Aktuální počasí

Je zataženo až oblačno, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku, občasný déšť. Nejnižší teploty 8 až 4 stupně Celsia. Mírný severní vítr.