Zprávy

EK: Na ČR asi padne nejtěžší část jednání o členství se Záhřebem

Do českého předsednictví v EU patrně připadnou nejtěžší body rozhovorů s Chorvatskem o vstupu do unie a klíčové momenty ve vyjednávání o znovusjednocení Kypru, řekl ve čtvrtek v Praze evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn. Příští rok, kdy bude šest měsíců předsedat unii nejdřív Česko následované Švédskem, by podle něj mělo postavení kandidáta získat Srbsko. Rehn to uvedl na konferenci k perspektivám rozšíření EU o země západního Balkánu. Rok 2009 bude podle něj právě ve znamení tohoto regionu. Rehn zdůraznil, že proces rozšiřování EU se sice kvůli komplikacím s lisabonskou smlouvou zpomalil, ale nezastavil. Podotkl, že irské zamítavé referendum ke smlouvě by nemělo mít dopad na integraci nových kandidátských zemí do EU. Právě v souvislosti s odmítnutím smlouvy v Irsku se objevují názory, že unie se bez tohoto dokumentu nemůže dál rozšiřovat. Soudí tak například současný předseda EU - Francie. Český premiér Mirek Topolánek naopak míní, že by pro vstup nové země postačovaly stávající dokumenty.

V Praze demonstrovaly desítky lidí za entomologa Kučeru

Desítky lidí demonstrovaly ve čtvrtek odpoledne poblíž indického velvyslanectví v Praze za propuštění entomologa Emila Kučery, který je od června zadržován v Indii kvůli údajně nepovolenému sběru hmyzu. Entomologové, kteří se čtvteční akce nemohli zúčastnit, podpořili své kolegy elektronickou poštou, uvedl organizátor demonstrace Vladislav Malý. Akce měla klidný průběh. Podobná demonstrace se ve čtvrtek konala i ve Vídni, plánovaná je i v Ottawě. "Celá záležitost se mi nelíbí od samého začátku, protože je to všechno vykonstruované na lžích, podvodech. I naši právníci řekli jasně, že by se k tomu žádný evropský soud nepropůjčil, aby takovou žalobu přijal," komentoval soudní proces s českými entomology v Indii Malý. Pevně prý věří, že konečně indická vláda pochopí, že nemůže nečinně přihlížet k porušování lidských práv. Když ne, tak budou demonstrace pokračovat a protestující vědecký svět ještě přitvrdí, dodal. Entomolog Aleš Smetana žijící v Ottawě, který se účastnil pražské demonstrace, považuje za neodpustitelné a naprosto nemorální žalářovat někoho kvůli sbírání hmyzu. "Zničit a narušit lidský život kvůli hmyzu, to se nedá zdůvodnit," řekl novinářům. Indický soud podle něj na jedné straně odsoudí entomology do žaláře a na druhé straně přehlíží ničení přírody kácením stromů a vypalováním.

Rakouští entomologové protestovali proti odsouzení českého kolegy

V malý happening změnil Petr Zábranský, prezident Společnosti rakouských entomologů, čtvteční demonstraci před indickým velvyslanectvím ve Vídni. Vědec českého původu, který žije od roku 1983 v Rakousku, hrál na kytaru, zpíval a vyzýval k propuštění českého kolegy Emila Kučery, který byl v Indii odsouzen k nepodmíněnému trestu za nepovolený sběr hmyzu. Zábranský, kterého přišlo podpořit asi 15 členů a přátel společnosti, požadoval na transparentu "Svobodný výzkum biodiverzity", nabízel k podpisu příslušnou petici a vysvětloval kolemjdoucím, kterých v podvečerní špičce prošlo jednou z nejrušnějších vídeňských křižovatek na tisíce, o co účastníkům akce jde.

Eutanazie v Česku nyní uzákoněna nebude, Senát to odmítl

Eutanazie v Česku nyní uzákoněna nebude. Návrh zákona "o důstojné smrti", který předložila senátorka Václava Domšová (za SNK ED), ve čtvrtek horní komora odmítla. Předloha by podle kritiků, většinou lékařů, legalizovala vědomé zabíjení a neřeší hrozbu zneužívání. Proti předloze se postavili jak ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), tak ministryně Džamila Stehlíková (SZ). Podle ní návrh odporuje ústavě a mezinárodním úmluvám o lidských právech, neboť je v rozporu se základním právem na život.

Situaci v ODS posoudí grémium vůdčí vládní strany do konce týdne

Situaci v ODS do konce týdne posoudí grémium největší vládní strany, termín schůzky se bude odvíjet od pracovního programu premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. ČTK o schůzce řekl místopředseda občanských demokratů Ivan Langer. Užší vedení ODS se bude připravovat na pondělní zasedání výkonné rady, na něž se chtějí regionální politici ODS dozvědět víc o kauze sbírání kompromitujících materiálů na politiky. Kvůli aféře už opustil sněmovní lavice poslanec ODS Jan Morava, jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý ale odejít z řad poslanců i ODS odmítá. "Rada by se měla vyjádřit ke kauze Morava a Tlustý v duchu usnesení desítek organizací, které volají po tom, aby aktéři aféry z kauzy vyvodili osobní odpovědnost," uvedl Langer. První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém je jiného názoru, nemyslí si, že Tlustého role v kauze byla tak negativní, že by měl odevzdat i členský průkaz. V rozhovoru pro Rádio Česko uvedl, že bude volat po klidu a rozumném řešení citlivého tématu, v němž je každý tah důležitý.

Ranincův důkaz jsou dokumenty o vyšetřování nehody poslance Ježka

Dokumenty, které má poslanec ODS Juraj Raninec jako údajný důkaz shromažďování kompromitujících materiálů na politiky, se týkají poslance ODS Libora Ježka. Pocházejí ze sněmovního mandátového a imunitního výboru, který Ježka v roce 2000 zbavil imunity kvůli vážné dopravní nehodě. Raninec ve čtvrtek materiály předal předsedovi mandátového výboru Miloslavu Kalovi (ČSSD). Ten jejich původ potvrdil. Oba o tom informovali ČTK. "Při našem setkání se opravdu potvrdilo, že se jedná o část podkladů k rozhodnutí mandátového a imunitního výboru z roku 2000, přičemž ty podklady obsahují mimo jiné policejní protokol, fotodokumentaci, zprávu ošetřujícího lékaře a lékařskou zprávu," řekl Raninec. Složku mu prý nechal poslanec ODS Jan Morava na stole s ručně psaným vzkazem: "Juraji, tady máš nějaké čtení na dny volna. Myslím, že je to ten váš Ježek".

Asociace: Současná krize stavební spoření neohrožuje

Dopady současné světové krize finančních trhů podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) neohrozí tuzemský trh stavebního spoření. Podle asociace neexistují v současnosti ani důvody pro zpřísňování podmínek pro poskytování úvěrů. ČTK to ve čtvrtek řekl tajemník AČSS Jiří Šedivý. "V zásadě je produkt stavebního spoření výjimečný tím, že poskytuje úvěry zpravidla po určité době spoření, kdy si stavební spořitelna i klient ověří své finanční možnosti. To snižuje míru rizika nesplácení poskytnutého úvěru," uvedl Šedivý. Zdroje pro úvěry stavební spořitelny totiž tvoří pomocí vkladů svých klientů. Mnohem větší dopad by podle asociace na trh stavebního spoření mělo omezení státní podpory. "Stavební spoření slouží jako stabilizační prvek mimo přímý vliv bankovního systému, neboť tvoří zdroje z klientských vkladů. Proto by měly daleko závažnější dopady na stabilitu sektoru aktuálně diskutované úvahy o jakýchkoliv korekcích v systému státních podpor," uvedl Šedivý.

Finanční krize zvyšuje v ČR zájem lidí o obchodování s akciemi

Současná krize na finančních trzích se projevuje i zvýšeným zájmem lidí o individuální investování do akcií. Pobočky mimoburzovního organizátora obchodů s cennými papíry RM-Systému podle zjištění ČTK zaznamenávají v posledních dnech výrazný nárůst zájmu o otevření účtů, přes které mohou lidé individuálně obchodovat s akciemi. Nárůst transakcí zaznamenávají také makléřské společnosti a banky. "Zatímco v letních měsících jsem zpracovával maximálně jednu smlouvu denně, jenom dnes jsem uzavřel již čtyři," sdělil ČTK ve čtvrtek jeden z pracovníků pobočky RM-Systému v Burzovním paláci v Praze. Podle něj je zvýšený zájem po prázdninách tradiční, navíc jej ovšem umocňuje současný drtivý propad akciových trhů.

Senát nepodpořil přijetí nové směrnice EU proti diskriminaci

Senát ve čtvrtek nepodpořil přijetí nové evropské antidiskriminační směrnice. Nařízení má zajistit ve všech zemích EU podobnou ochranu před nerovným zacházením bez ohledu na náboženství a víru, postižení, věk a sexuální orientaci, a to v bydlení, vzdělávání, sociálním zajištění i službách. Podle rozhodnutí většiny přítomných senátorů by si ochranu před diskriminací měl stanovit každý stát podle svých tradic a EU by se měla soustředit spíš na prosazování rovného přístupu jinou cestou než zákony. Česko je poslední zemí unie, která nemá ani antidiskriminační zákon. Přijmout ho mělo už při svém vstupu do EU. Parlament normu nedávno schválil, ale prezident ji vetoval. Poslanci by o ní měli hlasovat na schůzi, která začne 23. září. K přijetí zákona je potřeba nejméně 101 hlas. Pokud ČR normu mít nebude, hrozí jí pokuty od EU. Projednávání návrhu nové směrnice měla na starosti ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ). Před nedávnem ho ale převzal ministr práce Petr Nečas (ODS).

Epidemie žloutenky se šíří; střední Čechy očkují prvňáky

V Praze a středních Čechách se šíří epidemie žloutenky typu A. Středočeská bezpečnostní rada ve čtvrtek rozhodla, že proti ní budou očkováni všichni žáci prvních tříd. Podle hygieniků je ve Středočeském kraji 70 nakažených, v Praze onemocnělo asi 320 osob. Hlavní město, které má zhruba stejný počet obyvatel jako střední Čechy, plošné očkování zatím nechystá. Nemoc se šíří v menší míře v Moravskoslezském kraji a na Pardubicku. V ostatních krajích hygienici zvýšený počet případů nezaznamenali. Loni v celém Česku žloutenku dostalo 128 lidí. V Praze se případy žloutenky rychle množí už od počátku prázdnin, kdy choroba vypukla v komunitě uživatelů drog. Nyní už zasáhla také lidi, kteří do této rizikové skupiny nepatří. Mezi nemocnými jsou i děti - žačka deváté třídy základní školy a dva středoškoláci. Všechna infekční oddělení pražských nemocnic hlásí plno, nové pacienty musejí zdravotníci odesílat do Mělníka a Příbrami. Pokud bude epidemie pokračovat, brzy se naplní i infekční oddělení těchto nemocnic. Středočeský kraj bude kvůli epidemii žloutenky očkovat všechny děti z prvních tříd základních škol.

Senát navrhl zpřesnit pravidla volby prezidenta parlamentem

Senát navrhl zpřesnit pravidla volby příštího prezidenta parlamentem pro případ, pokud by nebyl schválen žádný s chystaných návrhů na zavedení přímé volby hlavy státu. Parlament by měl podle návrhu senátní ústavní komise volit hlavu státu veřejným hlasováním jen v tehdy, jestliže by se na tom shodly obě jeho komory. V opačném případě by zákonodárci vybírali prezidenta tajným hlasováním prostřednictvím hlasovacích lístků. Počítá s tím návrh nového zákona o zásadách jednání sněmovny a Senátu, s nímž se ve čtvrtek horní komora jednomyslně ztotožnila. O dalším osudu normy bude rozhodovat sněmovna.

Evropští vědci v Mnichově analyzují příčiny a důsledky "Mnichova"

Při příležitosti 70. výročí podpisu mnichovské dohody o rozbití Československa se přímo v bavorské metropoli koná mezinárodní konference Mnichovská dohoda 1938 v evropské perspektivě. O okolnostech "mnichovské zrady", která nacistickému Německu umožnila připojení Sudet k jeho říši, i o jejích dopadech na mezinárodní politiku a takzvanou sudetoněmeckou otázku debatují v bavorské metropoli od středy historikové z deseti zemí. Podle Martina Zückerta ze spolku historiků Collegium Carolinum se třídenní konference účastní asi 90 vědců, z nich 30 přednášejících. Ti jsou nejen z Německa, České republiky a Slovenska, ale také z Francie, Itálie, Maďarska či Polska. "Jde o to, představit téma mnichovské dohody v celoevropském kontextu. Dosud se často zužovalo na česko-německý problém. Ještě důležitější je shrnout poznatky historiků z posledních let," jmenoval Zückert ČTK hlavní vědecké cíle setkání historiků.

Nemocnice se nedohodly s pojišťovnami na cenách péče, určí je MZ

Nemocnice se nedohodly se zdravotními pojišťovnami na cenách zdravotní péče na příští rok. ČTK to ve čtvrtek řekl právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala. Dohoda o tom, za kolik budou nemocnice léčit, bývá spíše výjimkou. Většinou musí ministerstvo zdravotnictví stanovit ceny vyhláškou. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ČTK řekl, že stejně se bude postupovat i nyní. Na cenách péče se dohodli zubaři, praktici, záchranná služba i lázně. "Ministerstvo připraví vyhlášku, zváží všechny připomínky, základem pro stanovení cen budou ujednání z dohodovacího řízení," uvedl mluvčí. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navrhla nemocnicím na příští rok navýšení úhrad akutní péče o čtyři procenta oproti letošnímu roku, zaměstnanecké pojišťovny o procento méně. Léčebny dlouhodobě nemocných a ošetřovatelská lůžka mají dostat o tři procenta více než letos. "Nemocnice tyto návrhy odmítly, neboť při očekávané inflaci pro příští rok by šlo nanejvýš o nulové navýšení úhrad, a to ze základu letošního roku, kdy byl nárůst rovněž hluboko pod úrovní inflace," řekl Fiala.

ČR asi začne vydávat zelené karty cizincům a změní podpory

Česko pravděpodobně začne od ledna vydávat zelené karty cizincům. Zpřísnit se mají i podmínky pro vyplácení podpor a dávek nezaměstnaným. Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Aby norma začala platit, musí ji ještě podepsat prezident. Novelu podpořilo 42 z 64 přítomných senátorů. Stejně jako ve sněmovně vyprovokovaly zelené karty a změna podpor debatu i v Senátu. Zabrala skoro dvě hodiny. Na rozdíl od poslanců ale senátoři diskutovali klidněji. Kultivovanost ocenil také ministr práce Petr Nečas (ODS). Karty představují pobytové a pracovní vízum v jednom dokumentu. Cizinci by se mohli ucházet jen o místa, která se nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. Tyto pozice se mají objevit ve veřejném registru. O kartu by lidé požádali ve své vlasti český zastupitelský úřad. Ucházet by se o ni mohli jen občané zemí, které do seznamu vhodných států zařadí ministerstvo vnitra. Pokud by cizinci měli vliv na snižování mezd v některých profesích, ministr práce může tato místa z programu okamžitě vyřadit. Zákon navíc ukládá jasné lhůty a podmínky pro vydání povolení, upřesnil Nečas.

Senát schválil přistoupení ČR k Evropské vesmírné agentuře

Senát ve čtvrtek podpořil dohodu, která umožní Česku přistoupit k úmluvě o založení Evropské vesmírné agentury (ESA). Česko by se tak mělo stát jednou z členských zemím, což kromě jiného umožní českým výzkumným institucím i průmyslovým firmám účastnit se různých programů agentury. Sněmovna bude dohodu projednávat na schůzi, která začne příští týden, vláda ji schválila již v srpnu. Pokud projde parlamentem, bude ji ještě čekat podpis prezidenta. ESA je mezivládní výzkumná a vývojová organizace, která se zabývá výzkumem vesmíru a kosmonautických technologií. Má v současné době 17 členských zemí. "Předkládaná dohoda stanovuje podmínky, za kterých se Česká republika stane smluvním státem úmluvy o založení Evropské vesmírné agentury, tedy členem ESA," informoval senátory ministr školství Ondřej Liška.

Gajdůšková neprosadila v Senátu svou pomoc obětem domácího násilí

Předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková zatím neuspěla v Senátu se svou představou, jak pomoci obětem domácího násilí. Senátorka novelou trestního řádu navrhovala, aby oběti bezprostředně po činu vyslechla policie už za přítomnosti soudce a obhájce údajného pachatele, který tak oběť nebude moci ovlivňovat. Senátoři ve čtvrtek ale novelu Gajdůškové, která v blížících se volbách obhajuje svůj mandát, vrátili k dopracování. Petr Pakosta (ODS) ze senátního ústavně-právního výboru označil novelu za značně nesystémovou, neboť je zásahem do zásady bezprostřednosti, veřejnosti a ústnosti trestního procesu. "Obvykle bývá rozdíl v tom, co lidé řeknou jen tak a co řeknou do protokolu poté, co jsou poučeni o následcích křivé výpovědi a křivého obvinění," podotkl senátor. Novela podle něj opomíjí oběti dalších trestných činů - znásilnění, ublížení na zdraví nebo pokusu o vraždu. Pakosta by proto za vhodnější pokládal zvýšit tlak na výchovu policistů a sociálních pracovníků. Gajdůšková by podle senátora měla svůj návrh koordinovat s ministerstvem spravedlnosti, které připravuje nový trestní řád.

Bursík navrhne, aby úřady ročně nakoupily tisíc ekologických vozů

V rámci běžné obměny vozového parku by měly začít od příštího roku české úřady nakupovat každým rokem 1000 vozů s nízkými emisemi. Navrhuje to pětiletý program obměny vozového parku veřejné správy za "čistá" vozidla, který ve středu předloží vládě ministr životního prostředí Martin Bursík. Plán se týká osobních a lehkých užitkových automobilů. Realizace programu nebude mít podle důvodové zprávy, kterou má ČTK k dispozici, zásadní vliv na státní rozpočet. "Pořizovaná vozidla nebudou výrazně dražší než standardní automobily, provozem těchto vozidel bude dosaženo úspor v pohonných hmotách, a tím i provozních nákladů. Dojde také ke snížení externích nákladů způsobených emisemi oxidu uhličitého a znečišťujícími látkami rizikovými z hlediska zdraví obyvatel," uvádí.

STEM: Sobotka dotahuje v popularitě dosud nejoblíbenějšího Béma

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dotahuje v popularitě u lidí dosud nejoblíbenějšího pražského primátora Pavla Béma (ODS), vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti STEM. Béma ale průzkum nadále dává na první místo, i když je se Sobotkou v souhrnu hodnocení shodně velmi nebo spíše příznivě hodnocen ve 49 procentech odpovědí. Pořadí politiků je dáno přesným hodnocením na jedno desetinné místo, uvedl průzkum. Bém si v porovnání s předchozím průzkumem pohoršil o dvě procenta, Sobotkovo hodnocení zůstalo stejné. Na třetím místě je podle průzkumu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za zelené).

Podle Devátého Topolánek v kauze Kořistka na svědkyni netlačil

Podle právníka Stanislava Devátého neplyne z odposlechů ze spisu ke kauze údajného uplácení exposlance Zdeňka Kořistky, že by současný premiér Mirek Topolánek v případu vyvíjel nátlak na jednu ze svědkyň. Právník ve čtvrtek médiím poslal dokument obsahující údajný přepis dvou odposlechů. Devátý je právním zástupcem Jana Večerka, který podle středečního rozhodnutí olomouckého vrchního soudu spolu s Topolánkovým přítelem a poradcem Markem Dalíkem Kořistkovi úplatek nabízel. Kořistka sám přepisy odposlechů, které mu zůstaly v 1400 stránkovém spisu ke kauze, poskytnout nechtěl. "Text mám samozřejmě ofocený, ale nikomu to nebudu ukazovat. Já jsem z toho citoval, stalo se to součástí posledního jednání soudu," řekl ČTK.

Na poslance už čeká nové hlasovací zařízení i klimatizace

Již příští týden budou poslanci na schůzi sněmovny hlasovat pomocí nového hlasovacího zařízení. Jeho výměna spolu s dalšími technickými úpravami jednacího sálu vyšla na šest milionů korun. Vzduch v sále bude chladit i nová klimatizace, jejíž výměna stála 14 milionů. Zařízení a rekonstruované prostory ve čtvrtek novinářům představil předseda sněmovny Miloslav Vlček. Už ve středu testovali hlasovací zařízení zaměstnanci sněmovny. Zkouška podle Vlčka dopadla dobře. Ve čtvrtek tuto šanci dostaly zhruba dvě desítky novinářů, kteří zasedli do lavic a zkusili si třikrát hlasovat. Podobně jako při opravdových schůzích ani tentokrát se to neobešlo bez zpochybnění hlasování i technických problémů.

ČEZ ve čtvrtek na hodinu zastavil dodávky proudu závodům skupiny BCT

ČEZ ve čtvrtek na hodinu přerušil dodávky elektrické energie závodům skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus po celé zemi. Důvodem jsou dluhy firmy za dodávky proudu, které v minulých měsících narostly do takové výše, že se dodavatel rozhodl přistoupit k této výstraze. Pokud BCT nezačne své dluhy řešit, je firma připravena dodávky proudu přerušit stejně, jako to dělá u jiných neplatících odběratelů, řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí ČEZ Eva Nováková. "O odpojení dodávek byli odběratelé dopředu informování, aby mohli předejít případným škodám ve výrobě," dodala Nováková. Bez proudu podle ní zůstaly firmy Concordia, novoborský Crystalex, Karlovarský porcelán, Sklo Bohemia i Sklárny Kavalier. Podle mluvčího BCT Karla Samce nezpůsobil hodinový výpadek žádné vážné škody, linky se jen zastavily. Pokud by ale odpojení trvalo déle, mohlo by skupině způsobit vážné problémy. BCT a Porcela Plus problémy s platbami přiznávají. "Důvodem je nedostatek provozního kapitálu," řekl Samec. Firma podle něho doplatila na krizi, která postihla finanční trhy.

Rada vysokých škol chce pro vysoké školy tři miliardy navíc

Rada vysokých škol je znepokojena přípravou rozpočtu univerzit na příští rok. Podfinancování vysokých škol se nadále prohlubuje, uvedlo ve čtvrtek předsednictvo rady. Žádá proto navýšení návrhu rozpočtu minimálně o další tři miliardy korun. Mluvčí ministerstva školství Kateřin Böhmová ČTK řekla, že jednání o rozpočtu stále pokračují, úřad proto prý nebude návrh zatím komentovat. Vysoké školy nejsou spokojeny ani s letošním rozpočtem na vzdělávací činnost, který se pohybuje kolem 21 miliard korun, potřebovaly by prý nejméně 0,5 miliardy navíc. Navrhovaný rozpočet veřejných vysokých škol na rok 2009 je ve srovnání s rokem 2008 dokonce v absolutní hodnotě nižší o téměř 0,5 miliardy, uvedlo ve čtvrtek předsednictvo ve svém prohlášení. Podle něj je návrh v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Zastupitelé rozhodli o prodloužení metra na ruzyňské letiště

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o změnách územního plánu, které umožní prodloužení trasy metra A na ruzyňské letiště. Současný územní plán totiž stavbu neumožňuje. Se změnami už dříve souhlasila městská rada, zastupitelstvo ve čtvrtek jejich návrh potvrdilo. Trasa z Dejvic do Ruzyně bude dlouhá necelých 13 kilometrů a bude zahrnovat devět nových stanic. Náklady budou i s vlaky odhadem asi 19,4 miliardy korun. Stavět by se mělo začít koncem příštího roku. První úsek by mohl být hotov v roce 2014. Bude dlouhý zhruba šest kilometrů a vlaky budou zastavovat ve stanicích Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. U zastávky Veleslavín vznikne navíc přestupní terminál, u kterého bude vybudováno parkoviště P+R a který bude napojen na další pražskou i příměstskou hromadnou dopravu.

Majitel Novy získal licenci k české verzi hudební MTV

Majitel největší české komerční stanice Nova, společnost Central European Media Enterprises (CME), se dohodla se společností MTV Networks International (MTVNI) na získání práv ke spuštění české verze hudebního kanálu MTV. O dohodě CME a MTVNI ve čtvrtek informovala CME na svých internetových stránkách. Na rozdíl od mnohých jiných i národních mutací by česká MTV vysílala nejen přes satelit, ale i přes zemské vysílání. Česká MTV (v angličtině MTV Czech) by podle plánu CME měla spustit své vysílání v první polovině příštího roku. MTV se v ČR bude vysílat 24 hodin denně a bude podle CME prezentovat životní styl pro mladé lidi. Na podobě programu bude MTVNI spolupracovat se CME i Novou.

Barrandov TV začne v lednu vysílat pro půl ČR, chce diváky bavit

Novou plnoformátovou komerční televizi Barrandov TV bude moci 11. ledna po jejím startu přes nastupující zemské digitální TV vysílání naladit téměř polovina obyvatel Česka. Vyplývá to z vyjádření zástupců nové televize. Podle programového ředitele stanice Přemysla Svory bude chtít nová stanice, která bude konkurencí pro stávající Novu a Primu, své diváky především bavit, naopak se nebude zaměřovat příliš na zpravodajství či původní seriálovou tvorbu, která je nyní běžnou součástí komerčních TV a tradičně i České televize. "V prvním roce vysílání bychom chtěli mít podíl na trhu dvě až tři procenta, za tři až čtyři roky podíl 10 až 12 procent celodenního podílu," řekl ve čtvrtek Svora novinářům v sídle televize na pražském Barrandově, který majitel stanice nazval Palác zábavy. Doba, za kterou by televize měla začít být zisková, je podle jeho slov šest let. Podle předsedkyně představenstva Janky Vozárové má stanice na svůj rozjezd připraven rozpočet ve výši miliardy korun.

Praze vzniklo výzkumné centrum na ochranu památek

V pražských Horních Počernicích vzniklo vědecké a výzkumné centrum, které se bude zabývat ochranou kulturního dědictví, především sbírkových předmětů českých kulturních institucí. Jsou v něm laboratoře a v příštích letech by měla přibýt další pracoviště například archivářů či restaurátorů. Projekt Barrande zaštiťuje Národní muzeum, v první fázi stál 60 milionů korun, podílely se na něm i strukturální fondy EU. Ve čtvrtek jej organizátoři představili novinářům. Důvodem vzniku centrálního pracoviště je podle nich to, že české vědecké instituce sice disponují velkou vědeckou kapacitou, ale výsledky jejich práce a technologické postupy dílčích výzkumných pracovišť nejsou dostatečně propojené. Oblast kulturního dědictví trpí nedostatkem komunikace i aplikace těchto výsledků do praxe. V první fázi vznikly především špičkově vybavené laboratoře, do nichž přístroje na míru vznikaly v Japonsku a Francii. "Podařilo se nám posunout vybavení české vědy výrazně kupředu," řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V pátek uplyne 100 let od premiéry Mahlerovy Sedmé symfonie

Sto let uplyne v pátek 19. září od světové premiéry Sedmé symfonie Gustava Mahlera, která poprvé zazněla za autorova řízení na pražském Výstavišti v roce 1908. Výročí si v pátek večer připomene ve Dvořákově síni Rudolfina Česká filharmonie pod taktovkou světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka. V Jihlavě ji v ten samý den provede Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) s dirigentem Jiřím Stárkem na zahajovacím koncertu festivalu Hudba tisíců Mahler Jihlava 2008. Mahlerovo dílo je v Česku v oblibě mimo jiné proto, že skladatel pochází z Kališť u Humpolce, kde se v roce 1860 narodil v německy mluvící židovské rodině a poté žil 15 let v Jihlavě. Čeští filharmonici zahájí zmíněným koncertem také mezinárodní projekt Pocta Gustavu Mahlerovi 2008-2011.

Dnem otevřených dveří vstoupilo Švandovo divadlo do nové sezony

Tradičním Dnem otevřených dveří vstoupilo ve čtvrtek do nové sezony Švandovo divadlo v Praze. Uvede v ní šest nových inscenací, z nich tři v české a jednu ve světové premiéře. Tou bude 27. září v suterénním studiu autorský projekt Michala Langa nazvaný Dávníkové. Už dopoledne zaplnily tuto scénu stovky dětí ze škol, odpoledne přicházeli spíše jednotlivci. To už se ale program rozšířil do blízkého parku u vily Portheimka, který lákal i atraktivními ukázkami žonglérského umění. Základem nabídky byla prohlídka divadelního zákulisí pod dohledem herců. Na jevišti čekala zájemce show, která jim představila, co dokážou světla, zvuk i magie kulis. Letos se poprvé otevřela zkušebna, kde vzniká většina inscenací, kanceláře, odkud se divadlo řídí, i nahrávací studio. Návštěvníkům se představili členové Dětského divadelního studia a souboru Buchty a loutky, který tu má stálou scénu.

Počasí

V pátek slunečno nebo polojasno, později oblačno. Teploty během dne vystoupí na maxima 10 až 14 stupňů Celsia, na horách bude kolem 5 stupňů C.