Zprávy

Topolánek nechce vést ODS bez výrazné změny jejího fungování

Předseda ODS Mirek Topolánek nebude na podzim obhajovat funkci šéfa strany, pokud nenastane výrazná změna "z hlediska vnitřní očisty strany" a mechanismů jejího fungování. Uvedl to v úterý po jednání poslaneckého klubu ODS o aféře kolem Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. "To bude moje podmínka pro to, abych se dále ucházel o křeslo předsedy strany a dále bojoval v barvách ODS," řekl Topolánek. Je nicméně přesvědčen o tom, že "tou soutěskou smrti ODS projde posílena". Chtěl by mimo jiné diskusi o tom, koho strana nominuje do funkcí. Na adresu obou aktérů aféry premiér uvedl, že by Tlustý měl následovat Moravu a odejít ze sněmovny. To jejich chování se neslučuje s mandátem poslance a je neodpustitelné. ODS takové praktiky nepodporuje a nedělá, prohlásil.

Tluchoř zůstává v čele klubu, Raninec a Schwippel zvažují odchod

Petr Tluchoř zůstává po úterním jednání zůstává v čele poslaneckého klubu ODS. Tři poslanci sice vznesli návrh, aby se na jednalo i o jeho setrvání v čele sněmovní frakce ODS, tento návrh ale nikdo další nepodpořil. Juraj Raninec a Jan Schwippel novinářům řekli, že jsou výsledkem jednání klubu zklamáni. Během dvou týdnů se prý rozhodnou, zda v něm setrvají. Poslanecký klub ODS na svém úterním jednání také vyzval poslance Vlastimila Tlustého a Jana Moravu, aby v souvislosti s kauzou údajné přípravy vydírání složili poslanecký mandát. Podpořil tak stanovisko grémia strany, které tento požadavek vzneslo. Novinářům to řekl Tluchoř. Ministr vnitra Ivan Langer potvrdil, že Morava již svůj mandát složil. Tlustý, který se úterního jednání neúčastnil, tak odmítá učinit.

Lidovci se distancovali od kampaně Evropě to osladíme

Lidovci se v úterý distancovali od vládní kampaně Evropě to osladíme. Nelíbí se jim její heslo. Širší vedení KDU-ČSL proto vyzvalo koaliční partnery, aby s lidovci víc o přípravě předsednictví komunikovali. S názorem strany novináře seznámil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Zpracovatelé se podle něj snažili být zajímaví a výjimeční, přesto je těžko přeložitelný slogan "naprosto nevhodně zvolený", uvedl Čunek. Lidovecký celostátní výbor přijal usnesení, aby vláda nadále, co se týká propagace českého předsednictví v EU, postupovala jednotně. "Vláda ani koaliční partneři nebyli informováni o této aktivitě úřadu vlády a především ministra pro Evropu Alexandra Vondry. Všichni jsme se jen divili, co za kampaň to je," poznamenal Čunek. "Nepoužil bych tato slova," odpověděl pak na otázku, zda to kvůli kampani nyní lidovci "osladí" naopak Vondrovi.

Prokurátorka v procesu s Horákovou potrestána šesti lety vězení

Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení. Rozhodli o tom v úterý při odvolacím jednání soudci vrchního soudu, kteří mimořádně zasedali v Plzni. Líčení se poprvé zúčastnila i obžalovaná, které je 86 let a žije v Plzni, kam za ní pražští soudci výjimečně přijeli. Rozhodnutí je pravomocné, přípustné je pouze dovolání. Podle vrchních soudců pražský městský soud, který původně bývalou prokurátorku odsoudil k osmi rokům vězení, postupoval správně. Bylo prokázáno, že o vině i trestu Horákové a dalších osob bylo rozhodnuto ještě před hlavním líčením. Účast Brožové-Polednové v procesu byla podle vrchního soudu nesporná. "Muselo jí být zřejmé, že šlo o politický proces a že o vině i trestu obžalovaných předem rozhodl politický orgán komunistické strany spolu se státní bezpečností. Dopustila se vraždy jako přímý účastník," uvedl v úterý v odůvodnění soudce Martin Zelenka. Podle něj se Brožová-Polednová na jednání podílela s dalšími již nežijícími prokurátory a soudci.

Odpůrci komunismu uvítali uznání viny za proces s Horákovou

Odpůrci komunismu považují za důležité, že odvolací vrchní soud tentokrát uznal vinu bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové na justiční vraždě političky Milady Horákové. To, že byl původní osmiletý trest vězení o dva roky snížen, jim až tak nevadí. Za podstatné pokládají to, že bývalá komunistická prokurátorka z 50. let byla odsouzena. "Nám šlo v podstatě o to, aby její čin byl prohlášen za zločinný a ona za zločince. V našich očích taková je," řekla ČTK předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. Podle ní existují věci, které jsou nepromlčitelné. "A podle názoru politických vězňů zločiny na lidskosti z těch 50. let promlčeny nejsou," uvedla.

ÚSTR začal na webu zveřejňovat osudy lidí popravených komunisty

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) začal na svém webu zveřejňovat osudy lidí popravených z politických důvodů v letech 1948-1989. Cílem projektu je zdokumentovat životy obětí komunistického režimu, a to postupným zpřístupněním jejich životopisů a shromážděním archivních materiálů. ČTK o tom v úterý informoval mluvčí ústavu Jiří Reichl. Na webové stránce jsou zatím životopisy a fotografie 13 mužů. Jsou mezi nimi například Vilém Sok-Sieger, Miloslav Jebavý, Bohuslav Hubálek, Karel Sabela a Josef Gonic, kteří byli ve vykonstruovaném procesu s vysokými důstojníky československé armády odsouzeni k trestu smrti za velezradu a vyzvědačství. Popraveni byli v červenci roku 1949 na Pankráci. Web sleduje i osudy šestice mužů popravených za velezradu kvůli údajné přípravě ozbrojeného protistátního puče.

KDU-ČSL ustoupila od vlastního návrhu změny volebního systému

Při vnitrokoaličním jednání o změně volebního systému budou lidovci podporovat nizozemský model. O rozhodnutí širšího vedení KDU-ČSL novináře informoval předseda strany Jiří Čunek. Lidovci tak ustoupili od návrhu dávat voličům k dispozici fakticky dva hlasy, jeden pro volbu stran a druhý pro hlasování o jednotlivcích. Vláda takzvaný německý model nezařadila do preferovaných třech variant už na zasedání koncem srpna. Uložila tehdy ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi dál pracovat na modelu nizozemském, skotském a řeckém. Čunek zdůraznil, že lidovci od počátku chtěli, aby hlas žádného voliče nepropadl a každý hlas byl započítán. "Také jsme chtěli posílit roli voliče. To byl ten německý systém, kdy volič určoval, který poslanec ho bude zastupovat," vysvětlil lidovecký předseda.

Vláda se bude zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok

Vláda se bude na svém středečním zasedání zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Ministři by měli projednat v rámci diskuze i dodatečné požadavky jednotlivých ministerstev a fondů. Pro letošní rok je naplánován schodek 71,3 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun. Loni vláda projednávala rozpočet na dvou zasedáních, než jej schválila. Stejnou situaci lze očekávat i letos. Výdaje rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo na 1,151 bilionu korun a příjmy na 1,113 bilionu korun. Z návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici vyplývá, že více než třetinu výdajů státního rozpočtu spotřebuje v příštím roce ministerstvo práce a sociálních věcí, téměř 463 miliard korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) je nárůst výdajů v sociální oblasti zhruba o šest procent způsoben především důchody.

Paroubek: ČSSD podpoří vrácení dvou miliard sociálním službám

Poslanci sociální demokracie budou při projednávání státního rozpočtu na příští rok prosazovat, aby se do částky na sociální služby vrátily dvě miliardy, o které ji chce krátit ministerstvo práce a sociálních věcí. Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek to řekl novinářům po úterním setkání s předsedou Národní rady zdravotně postižených Václavem Krásou a prezidentem Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřím Horeckým. Šéf ČSSD očekává, že zdravotně postižené podpoří poslanci napříč politickým spektrem, protože podle něj nejde o politikum. "Já musím říct, že pan předseda projevil velké porozumění pro naše představy a nevidí problém v tom, aby je jeho poslanci podpořili," uvedl Krása. Prioritami Národní rady zdravotně postižených jsou podle Krásy sociální služby, dotace ministerstva zdravotnictví a odstraňování bariér. Dotační systém je podle něj špatný, protože nedovoluje dlouhodobý rozvoj terénních sociálních služeb. Už je na limitu možností, proto chce rada systémovou změnu.

Kultura má dostat méně než letos, jedno procento se vzdaluje

Ministerstvo kultury patří k těm resortů a státním úřadům, které by měly v příštím roce mít nižší rozpočet než letos. Jde sice o snížení o necelých sedm procent, po dvou letech ale opět klesne podíl, který resort kultury na státním rozpočtu má. Několika vládami slibované jedno procento z rozpočtu je stále v nedohlednu. Kabinet Mirka Topolánka chtěl přitom této částky obvyklé v evropských zemích dosáhnout už v roce 2010, tedy na konci svého současného mandátu. Ministerstvo kultury nechce návrh rozpočtu na příští rok komentovat, dokud neprojde vládou. Uvádělo jen, že rozpočet bude pravděpodobně v obdobné výši jako letos. V letošním roce úřad hospodařil s částkou 8,8 miliardy korun, to bylo skoro o miliardu více než loni. Příští rok by to mělo být přibližně 8,3 miliardy korun.

Na novém občanském zákoníku vadí KDU-ČSL definice rodiny

Především body spojené s rodinou vadí KDU-ČSL na připravované novele občanského zákoníku. Předseda lidovců Jiří Čunek v úterý před novináři uvedl, že strana s pasážemi, které se týkají rodiny "zásadně nesouhlasí". Byl podle něj vypuštěn účel manželství, tedy založení rodiny a výchovy dětí. Lidovcům vadí také to, že novela ruší církevní sňatky a registrované partnerství řadí do oddílu o rodině. "Pokud chybí účel, tak je popřena podstata a smysl manželství a rodiny, kterou je výchova dětí a mezigenerační solidarita," řekl Čunek. Nový občanský zákoník chce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v prosinci předložit vládě. Ministerstvo spravedlnosti ale umožnilo veřejnosti, aby mu k novému občanskému kodexu do konce srpna zaslala připomínky. Návrh zákoníku upravuje tři hlavní okruhy: rodinu, vlastnictví a smlouvy. Chybou podle lidovců je i návrh, aby se sňatky mohly uzavírat pouze na úřadech. KDU-ČSL míní, že vyhovuje současná úprava, kdy státem registrované církve mohly rovnocenně oddávat také, se osvědčila.

NKÚ našel chyby u ministerstva práce a sociálních věcí

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel u ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) chyby v udělování dotací na podporu rodin. Nestandardně postupovalo údajně například při uvolňování patnáctimilionové dotace pro Fond ohrožených dětí (FOD). Problémy NKÚ našla u dotací v letech 2006 a 2007. MPSV prý není schopno doložit, zda příjemcům odeslalo rozhodnutí s podmínkami čerpání dotací. Nedokáže ani určit, kolik peněz se skutečně vyčerpalo. ČTK o tom informovala Radka Burketová z NKÚ. "Ministerstvo také neuplatnilo sankce vůči neziskovým organizacím, které nesplnily povinnosti jim uložené, to je nepředložily výroční zprávy nebo účetní audit," řekl prezident NKÚ František Dohnal. "V této chvíli se seznamujeme se závěry NKÚ a stanovisko k uvedeným kauzám vydáme zítra (ve středu)," řekl v úterý ČTK mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.

ČNB opět upozornila na aktivity Business Angels Investment

Česká národní banka v úterý opět upozornila na aktivity společnosti Business Angels Investment (BAI). Ta v médiích inzeruje, že shromažďuje finanční prostředky, nabízí jejich výhodné zhodnocení a při této činnosti podléhá dohledu ČNB. Společnost ovšem v současnosti žádnou licenci od ČNB nemá a centrální banka ji prověřuje, zda nepodniká v rozporu se zákonem, sdělila ČTK mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Poprvé na aktivity společnosti BAI upozornila ČNB již letos v únoru. Centrální banka podle Bolfové v současnosti prověřuje, zda BAI neporušuje nabídkou na zhodnocení a uložení peněz zákon o kolektivním investování. "V takovém případě by šlo o výkon činnosti bez licence od ČNB, který je ČNB oprávněna postihnout sankcí až do výše pět milionů korun," uvedla ČNB.

Čeští pedagogové zaostávají v platech za průměrem OECD

Čeští pedagogové nižších tříd základních škol si vydělají v porovnání se svými kolegy ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) za hodinu přibližně o třetinu méně, přestože musejí učit v průměru o jednoho žáka více. Roční platy učitelů v Česku v amerických dolarech přepočtených na paritu kupní síly se navíc téměř neliší podle vzdělávací úrovně, na které působí. V zemích OECD má přitom středoškolský učitel výrazně vyšší příjem než pedagog, který učí v nižších třídách základní školy. Údaje v úterý zveřejnilo ministerstvo školství. Z pravidelné zprávy vyplývá, že český učitel, který vzdělává žáky nižších ročníků základní školy, si za hodinu práce vydělá 29 dolarů přepočtených na paritu kupní síly (asi 508 korun). Jeho "průměrný kolega" v OECD však 46 (805 korun). Podobný rozdíl činí i platy na vyšším stupni základní školy, v Česku je to 38 dolarů (665 korun), v OECD 58 (1015 korun). Český středoškolský učitel dostane za hodinu práce 40 dolarů (700 korun), průměr OECD je 68 (1190 korun).

O tendr na státní pokladnu byli dva zájemci, pokračuje IBM

Nabídku do výběrového řízení o projekt digitální státní pokladny podali dva zájemci. Výběrová komise bude ale hodnotit pouze nabídku, kterou podala IBM spolu s firmami Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR. Druhý zájemce, společnost Indra Czech republic, byl vyřazen pro nesplnění kvalifikačních požadavků. ČTK o tom v úterý informovalo ministerstvo financí. Hodnota zakázky činí minimálně 2,5 miliardy korun. Společnost Indra Czech republic byla vyřazen z tendru podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba proto, že nesložila takzvanou jistotu ve výši 45 milionů korun, která se po skončení výběrového řízení účastníkům vrací.

Hustota čerpacích stanic v Česku je nejvyšší ve střední Evropě

Hustota veřejných čerpacích stanic v Česku je nejvyšší ve střední Evropě. V přepočtu na obyvatele má český řidič k dispozici dvakrát více stanic než například v Německu. Za Českem zaostává také Polsko, Maďarsko nebo Slovensko. Jedině v Rakousku mají řidiči srovnatelné množství čerpacích stanic jako v Česku. Vyplývá z údajů Společenství čerpacích stanic ČR. Na českém trhu panuje vysoce konkurenční prostředí. Společnosti provozovaly ke konci loňského roku 3610 veřejných čerpacích stanic a k tomu dalších téměř tři tisíce neveřejných, které patří různým dopravním nebo zemědělským podnikům.

Praha získá z unie téměř miliardu na 58 investičních projektů

Hlavní město zřejmě získá z evropských fondů 922 milionů korun na 58 investičních projektů. Peníze půjdou například na obnovu vršovické vodárny, koupaliště Džbán a hloubětínské skládky, řekla v úterý novinářům náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED). Projekty, na které metropole čerpá peníze v rámci operačního programu Konkurenceschopnost, v úterý podpořila městská rada, schvalovat je budou ještě zastupitelé. Z evropských fondů se bude financovat také Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií, jehož autorem je Ústav fyzikální chemie Jaroslav Heyrovského. Peníze dostane i penzion na Malvazinkách, který zaměstnává dvě desítky lidí, přičemž 90 procent z nich tvoří těžce zdravotně postižení.

Krejčíř dostal sedm let vězení kvůli únosu podnikatele Konečného

Uprchlý miliardář Radovan Krejčíř má jít kvůli únosu podnikatele Jakuba Konečného na sedm let do vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud. Podle obžaloby nechal kontroverzní podnikatel Konečného unést v roce 2002. Úterní verdikt je nepravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu. Konečného podle policie unesl v dubnu 2002 na Krejčířův pokyn kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími nezjištěnými muži. Mjekiqi s pistolí v ruce Konečného údajně donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý muži drželi do druhého dne.

Američtí republikáni spustili web pro voliče z Česka

Americká Republikánská strana spustila v ostrém provozu internetové stránky pro své voliče žijící v Česku a středoevropském regionu. Uvedla to společnost Fincentrum Media, která web vytvářela. Soupeřící Demokratická strana podle dostupných informací touto formou své voliče v tuzemsku neoslovila. Česká doména www.obama.cz uživatele přesměruje na americké stránky kampaně demokratického kandidáta.

Pražský podzim provází další skandál, nevystoupí dirigent Pešek

Světoznámý český dirigent Libor Pešek nevystoupí na Pražském podzimu 16. září s Královským liverpoolským filharmonickým orchestrem, jehož byl jedenáct let šéfdirigentem. ČTK v úterý řekl, že pořadatelé festivalu použili na billboardech jeho fotografii bez jeho souhlasu. Organizátoři festivalu v úterý informovali, že dirigent nevystoupí z důvodu nemoci. Dodnes ale Pešek nemá uzavřenou smlouvu na vystoupení ani na využití fotografie v kampani. "Nejsem konfliktní člověk, ale považoval jsem za nutné vyvrátit nepravdu o své indispozici. Koncert jsem chtěl moc dirigovat," řekl ČTK Pešek. Skandál přitom provázel Pražský podzim již loni. Světoznámá klavíristka Héléne Grimaudová tehdy těsně před generální zkouškou zrušila své vystoupení s tím, že ji ředitel festivalu Pavel Špiroch urazil a choval se k ní hrubě. K jejímu rozhodnutí se tenkrát přiklonila i drážďanská Staatskapelle, která ji měla doprovodit. Před týdnem oznámil ukončení spolupráce s festivalem jeho mnohaletý generální sponzor.

Brno respektuje verdikt ÚOHS k Tugendhatu, projekt vybere znovu

Brněnský magistrát znovu vybere firmu, která připraví projektovou dokumentaci k vile Tugendhat. Proti nedávnému rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS), které to nařizuje, se nebude odvolávat, řekl v úterý ČTK primátor města Roman Onderka. Jak přesně bude radnice dál postupovat, mají rozhodnout radní. Podle ÚOHS byly v tendru vážné chyby, město si teď může zvolit, jestli zruší celé výběrové řízení a vyhlásí nové, nebo jen přehodnotí výsledky původního tendru. Pokud se radnice rozhodne výběr pouze přehodnotit, s největší pravděpodobností vypadne z tendru původní vítěz - sdružení vedení firmou Omnia. Podle soudů i antimonopolního úřadu totiž nesplnilo podmínky soutěže. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě. Pokud ale politici rozhodnou o vyhlášení nového výběrového řízení, jsou šance všech uchazečů stejné.

Film Bathory už v Česku a na Slovensku vidělo milion lidí

Velkofilm Bathory slovenského režiséra Juraje Jakubiska překonal v Česku a na Slovensku milionovou hranici návštěvnosti. Vidělo ho téměř 700.000 českých diváků, na Slovensku si film o Alžbětě Báthoryové přezdívané Čachtická paní nenechalo ujít více než 300.000 lidí. ČTK o tom v úterý informovala tisková mluvčí Jakubisko film Slovakia Dana Galíková. Historický snímek Bathory se příští rok pokusí získat Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Problémem ale je, že film byl kvůli evropské koprodukci přeložen do čtyř jazyků včetně angličtiny. "Mírně se tím této kategorii vymykáme. Všechny ostatní podmínky ale splňujeme. Chceme tedy požádat americkou filmovou akademii o udělení výjimky," řekla producentka filmu, manželka Juraje Jakubiska Deana Horváthová.

Počasí ve středu

Polojasno, později během dne přechodně až oblačno a zejména v Čechách místy déšť nebo přeháňky. Teploty vystoupí na 22 až 26 st., na jihovýchodě Moravy až na 28 stupňů Celsia.