Zprávy

Pražský primátor přijede do Suché Lozi, týden tam však nebude

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) přijede do Suché Lozi na Uherskohradišťsku v pátek 22. srpna. ČTK to řekl starosta obce Petr Gazdík (NSK). Podle něj zde primátor stráví pouze dvě hodiny, původně měl přijet na celý týden. Bém ČTK řekl, že bude na Slovácku téměř týden, v Suché Lozi pak stráví noc a další půlden. Takové informace však Gazdík nemá. "Určitě je to dost času, abych viděl něco, málo času, abych viděl všechno," komentoval Bém. Pobyt primátora na Slovácku je v režii hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše (ODS). Spekuluje se tak o tom, že si z "výměny křesel Gazdíka a Béma" dělá sám předvolební kampaň. "Já nechápu, proč se s panem Bémem nemůžeme domluvit spolu a vše musí jít přes pana hejtmana," komentoval starosta Gazdík. I přes značně zkrácenou primátorovu návštěvu je Gazdík rád, že Bém vůbec přijede.

Místopředseda ODS Bém nebude na podzim usilovat o Topolánkovo místo

Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém nebude na podzimním kongresu strany kandidovat na předsedu ODS. Řekl to deníku E15. Uvedl, že kongres by měl ve funkci šéfa strany potvrdit premiéra Mirka Topolánka. Bém, který je považován za jeho hlavního vnitrostranického rivala, řekl, že jeho případné vítězství nad Topolánkem by vedlo ke konfrontaci, která by oslabila křehkou vládní koalici. "Jsem přesvědčen, že pokud má současná vláda fungovat, není zde prostor pro nějaký vnitrostranický duel. Kongres musí potvrdit Mirka Topolánka ve funkci. Nebudu kandidovat na předsedu právě a hlavně s vědomím, že by případný úspěch znamenal konfrontaci, ta by znamenala oslabení dnes křehké stability vlády," řekl Bém. Dovede si těžko představit, že předsedou ODS nebude premiér. Změna v čele strany by podle Béma mohla nastat pouze v případě, "že by došlo k nějakým dohodám a takové dohody se uvnitř ODS zatím nerýsují". "Těžko si dovedu představit, že by ODS a vláda přežily za předpokladu, že by do čela strany byl zvolen někdo jiný než Mirek Topolánek," uvedl Bém. Podzimní krajské a senátní volby označil za "zrcadlo úspěšnosti vládní politiky".

Do Afghánistánu ráno odletěli z Přerova čeští vojáci

Do afghánské provincie Lógar časně ráno odletěli z přerovského letiště první vojáci druhého kontingentu, aby tam vystřídali své kolegy v provinčním rekonstrukčním týmu. Zbývající část vojáků se přesune na území Afghánistánu postupně během srpna. Celkem 200 příslušníků kontingentu zde bude působit šest měsíců. ČTK to řekl Jindřich Plescher z ministerstva obrany. "Hlavními jejich úkoly bude podpora ústřední vlády v provincii Lógar, spolupráce s afghánskými ozbrojenými a bezpečnostními složkami v provincii, realizace rekonstrukčních a humanitárních projektů, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace či ochrana základny," uvedl Plescher. Kontingent se skládá z vojenské a civilní části. Vojenská část v počtu 200 osob, z nichž čtyři jsou ženy, bude s technikou umístěna na americké základně SHANK.

Čeští vojáci rozdali Afgháncům sušárny na ovoce

Vojáci českého Provinčního rekonstrukčního týmu rozdali v afghánské provincii Lógar místním zemědělcům 20 solárních sušáren na ovoce. S jejich přispěním budou moci Afghánci lépe zpracovávat své produkty a prodávat je za vyšší cenu, oznámilo české ministerstvo obrany. V zemědělství pracuje většina obyvatel provincie. "Dřív jsem sušil ovoce a zeleninu na zemi, takže bylo hodně špinavé a po čtyřech dnech sušení zaprášené. Kilo takových rozinek jsem nikdy nebyl schopen prodat za víc než za 50 afghání (16 korun), kvalitní čisté rozinky ale budu moct prodat až za 150 afghání (48 korun)," řekl Sajad Šáh z vesnice Naušar. Sušení ovoce je v Afghánistánu jediný způsob jeho konzervace. Český rekonstrukční tým působí ve východoafghánské provincii Lógar a tvoří ho osm civilních expertů a 200 vojáků. Jeho cílem je vybudovat v Lógaru podmínky pro hospodářský růst, mezi priority patří podpora při zpracování zemědělských produktů. Vojenský kontingent poskytuje ochranu civilním odborníkům a zároveň zajišťuje bezpečnost v provincii.

Zahraniční obchod v červnu s přebytkem 13,9 miliardy Kč

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 13,9 miliardy korun, což je meziročně o 5,8 miliardy korun více. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledku pomohl především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 miliardy Kč. Negativně se naopak projevil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 3,4 miliardy Kč. Červnový výsledek překonal očekávání většiny analytiků. "Hlavní zprávou statistiky je, že obchodu se daří lépe, než se čekalo. To znamená, že ekonomika ve druhém kvartále nejspíš nezpomalí tak výrazně, jak se mnozí domnívali," uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. O co mírnější bude zpomalení ve druhém čtvrtletí, o to razantnější ale přijde v tom třetím, dodal. V prvním pololetí přebytek obchodní bilance vzrostl meziročně o 7,2 miliardy na 64,4 miliardy Kč. Pololetní statistiky přitom podle analytika Patria Finance Davida Marka vylepšovala posilující koruna, která snižovala dovozní ceny; naopak negativní dopady zpevňující měny se ještě nestačily projevit v takové míře, aby byly ve výsledcích obchodní bilance patrné.

Někteří lidé se slovenskou penzí by se mohli dočkat penze české

Někteří lidé, kteří dostávají důchody ze Slovenska, by se již brzy mohli dočkat českých penzí. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) už začala rozhodovat o případech takzvaných slovenských důchodců. Řeší přes dvě stovky jejich žádostí. ČTK to řekla mluvčí ČSSZ Štěpánka Filipová. Průměrný starobní důchod v Česku je nyní téměř o 2000 korun vyšší než penze slovenská. Podle dohody obou zemí bývalého Československa dobu pojištění pro nárok na penzi započítává lidem ten stát, kde měl sídlo jejich zaměstnavatel ke dni rozdělení společné republiky. Přestože tedy někteří Češi pracovali celý život v Česku, dostávají slovenské penze. Případy takzvaných slovenských penzistů řešil i Ústavní soud. Podle něj by čeští občané měli mít nárok na českou penzi, i když v době společného státu pracovali pro podnik se sídlem na Slovensku. Podle Filipové by správa mohla za určitých podmínek vyplácení penze od slovenské pojišťovny převzít. Lidé by tak mohli dostávat český důchod. Musí ale splnit řadu kritérií. Rozhodující je i to, kde a pro jakou firmu do rozdělení Československa pracovali. Slovenský důchod by se mohl přepočítat podle českých předpisů. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) není řešení problému jednoduché, protože existuje asi osm skupin žadatelů. "Například je nutné rozlišovat, kdo byl slovenský důchodce před rozdělením federace, kdo byl vždy český občan, kdo ani neopustil české území či kdo se stal slovenským penzistou po rozdělení republiky a byl český občan," řekl ČTK Nečas. Podle něj ČR musí brát v potaz své členství v EU, aby o české důchody nezačali usilovat i obyvatelé dalších států. Podle mluvčí do konce června ČSSZ obdržela 219 žádostí, které se týkaly tří oblastí. V první skupině byly žádosti o to, aby vyplácení penze od slovenské pojišťovny převzala česká strana. Druhý okruh žadatelů chtěl vědět, zda by mohli mít na českou penzi nárok. Třetí skupinu tvořily žádosti o zprostředkování výplaty důchodu.

STEM: Důvěra lidí v nestrannost soudů je nejnižší od roku 1999

Důvěra lidí v nestrannost soudů je podle aktuálního průzkumu agentury STEM nejnižší od roku 1999. O tom, že soudy v Česku odvádějí dobrou práci a že jsou nestranné, je shodně přesvědčeno pouze 28 procent lidí, zbytek je opačného názoru. Jednoznačně kladně hodnotí kvalitu práce soudů dokonce jen tři procenta Čechů, naopak jednoznačně negativně se vyjádřila téměř čtvrtina obyvatel. Důvěra v nezaujatost soudů klesla od února 2007 o čtyři procentní body a pohybuje se na úrovni z let 1997 až 1999. Podle STEM si lidé názory na práci soudů a jejich nestrannost utvářejí především podle svých ideologických postojů a stranických preferencí. O dobré práci soudů jsou nyní nejsilněji přesvědčeni zejména stoupenci ODS. Příznivci ČSSD a zejména KSČM posuzují nezaujatost soudů daleko kritičtěji.

Novinky.cz: Svoboda čelí trestnímu oznámení za pomluvu

Advokátka Helena Kubecová podala trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění na lidoveckého ministra Cyrila Svobodu. Informoval o tom server Novinky.cz. Právnička zastupuje manžele Kopecké, které Svoboda při svém soudním sporu s charitou o budovu v pražských Dejvicích obvinil, že donutili bývalou majitelku nemovitosti Marii Kaprálkovou ke změně závěti.

Snopková byla podmínečně propuštěna z vězení

Někdejší poradkyně ministra financí Barbora Snopková byla podmínečně propuštěna z vězení. Rozhodl o tom minulý pátek Obvodní soud pro Prahu 6. ČTK to řekla místopředsedkyně soudu Zuzana Barochová. Snopková, jejíž propuštění v červenci navrhl ředitel ruzyňské věznice, byla spolu s bývalým sociálnědemokratickým ministrem financí Ivo Svobodou v únoru 2005 pravomocně odsouzena na pět let do vězení za vytunelování mělnické firmy Liberta. Svoboda se stal vůbec prvním z členů polistopadových vlád odsouzeným k nepodmíněnému trestu vězení. Ministrem financí byl ve vládě Miloše Zemana, od roku 1997 byl místopředsedou ČSSD a spolu se Snopkovou měli na starosti stranickou pokladnu. Svoboda zatím ve vězení zůstává. Odsouzeni byli v roce 2005 za trestnou činnost z let 1996 až 1998, kdy stáli v čele mělnické továrny na kočárky.

Brněnský soud rozhodl o vazbě pro Rosnerovy, výsledek nezveřejnil

Brněnský krajský soud rozhodl v neveřejném jednání o stížnosti manželů Rosnerových proti jejich vzetí do vazby. Jsou podezřelí z týrání svěřených dětí. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Výsledek odmítla sdělit. Soud jej prý zveřejní, až spis dorazí zpět k Okresnímu soudu do Vyškova. Podle serveru Týden.cz brněnský krajský soud stížnosti advokátů nevyhověl, a dvojice tak zůstane ve vazbě. "Nemohu to potvrdit ani vyvrátit," řekla k tomu Sedláčková. Podle ní soud rozhodnul o stížnosti už ve čtvrtek. Soudce pak vyhotovoval písemné znění rozhodnutí a kancelář spis odeslala. Vyškovský soud ho v pondělní poště nedostal, očekává ho v úterý, řekl ČTK soudce Petr Ševčík. Rozhodnutí nezná ani dozorující státní zástupkyně Martina Klvačová, řekla ČTK. Blažena a Ladislav Rosnerovi jsou ve vazbě dva týdny, většinu z 11 dětí, které s nimi žily v rodinném domku ve Slavkově, odvezli sociální pracovníci do brněnského Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež. Jako pěstouni byli Rosnerovi známí. Brali si tělesně i mentálně postižené děti, které by jinak nejspíš vyrůstaly v ústavech. Za péči o děti je před třemi lety vyznamenal prezident Václav Klaus.

Červenec byl pro pražský turistický ruch katastrofální

Katastrofální z hlediska pražského cestovního ruchu byl podle některých odborníků první prázdninový měsíc. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury hlásí pražské hotely, obchody, restaurace a incomingové cestovní kanceláře propad v průměru o 30 procent. Na špatnou sezónu žehrají i někteří provozovatelé pražských kempů. "Já myslím, že pokud jde o restaurace a hotely, je to horší, a o dost," řekl ČTK ředitel Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka. Přesné statistiky ale asociace ještě k dispozici nemá. "Je to nejkatastrofálnější měsíc od povodní v roce 2002," dodal Okamura. Jedním z důvodů je silná koruna, ovšem tím hlavním je podle něj to, že v Praze není bezpečno, řádí v ní kapsáři a zloději a turisté to mají napsáno v každém průvodci. "Stali jsme se luxusní destinací svými cenami, ovšem nabízíme služby, které tomu neodpovídají," uvedl Okamura s tím, že není problém, že je město drahé, ale musí za to také něco nabídnout. Propady budou podle Okamury pokračovat v srpnu.

Nejtragičtější prázdninový víkend - na silnicích zemřelo 11 lidí

O prvním srpnovém víkendu zemřelo podle předběžných policejních statistik na českých silnicích 11 lidí. To je stejně jako víkendu od 23. do 24. února, který byl dosud nejtragičtějším v letošním roce. Celkově si havárie v minulém týdnu vyžádaly 26 úmrtí, což je druhá nejhorší bilance tohoto roku. Nejvíce lidí zahynulo v neděli, kdy dopravní kolize nepřežilo sedm lidí; za první tři srpnové dny evidují policejní statistiky 15 mrtvých. Nejbezpečnějšími dny se v minulém týdnu staly pondělí a středa, kdy zemřelo po jednom člověku. Nejvíce nehod, 483, způsobili řidiči v pondělí. Havárie byly zapříčiněny především nesprávným způsobem jízdy, nedáním přednosti a nepřiměřenou rychlostí. Celkově se v týdnu na přelomu července a srpna stalo přes 2800 nehod. S 26 oběťmi se týden zařadil na druhé místo za týden předchozí, kdy zemřelo o jednoho člověka víc. Třetím nejtragičtějším týdnem zůstává období od 19. do 25. května, kdy při dopravních kolizích zahynulo 25 lidí.

V Domažlicích mají nové vlakové nádraží za 46 milionů korun

Po dvouleté rekonstrukci začalo v Domažlicích sloužit opravené železniční nádraží. Díky investici 46 milionů korun mají cestující novou odbavovací halu, která vznikla přestavbou budovy z roku 1862. ČD daly do její obnovy 35 milionů Kč, zbylých 11 milionů vložila do oprav prostřední budovy s technologií a do dalších tří nástupišť Správa železniční dopravní cesty. ČTK to řekl mluvčí ČD Ondřej Kubala. ČD po modernizaci využívá jen polovinu nádraží, druhou opraví a pronajme soukromníkům. "Jde o totální rekonstrukci včetně zateplení, nových krovů střech i rozvodů. Vznikla úplně nová čekárna, ČD centrum a nové sociální zařízení, vše v jiných místech než původně stály," dodal. Součástí jsou moderní digitální tabule s odjezdy vlaků, které jsou vidět i z parkoviště před nádražím. "Vizuální informace jsou teď stejně kvalitní jako v Plzni," řekl přednosta plzeňského nádraží Milan Krondl. Domažlická stanice patří podle něj ke čtyřem nejvýznamnějším v Plzeňském kraji. Pro rychlíky mířící z Mnichova nebo Norimberku je to první zastávka v ČR.

Policisté z ČR v Chorvatsku tlumočili zraněnému i vedoucím tábora

Čeští policisté, kteří přes léto pomáhají v Chorvatsku turistům z ČR, řešili v minulém týdnu řadu případů, většinou však šlo pouze o méně závažné dopravní přestupky. Výjimku tvořila pomoc Čechovi, který si při skoku do vody zlomil dva krční obratle, a tlumočení u soudu se třemi českými táborovými vedoucími, kterým byl kvůli porušení zákonů zakázán pobyt v zemi. ČTK to řekl policista Ivan Fanta. Rekreanti se českým policistům v Chorvatsku dovolají na tísňové lince 112.

Školy se mohou zapojit do projektu, který mapuje boj s totalitami

Školáci si letos opět budou moci vyzkoušet práci filmařů a rozhlasových redaktorů a vytvořit dokument o boji proti nacismu a komunismu. Do druhého ročníku projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí se školy mohou hlásit do 15. září. ČTK to řekl Viktor Meca z ministerstva obrany, které projekt pořádá společně s dalšími partnery. Cílem projektu je seznámit žáky neformálním způsobem s oběma totalitami. Jejich úkolem bude nalézt například válečné veterány, politické vězně, případně se zaměřit na odbojovou činnost ve školství, a připravit na toto téma krátkou rozhlasovou či televizní reportáž. Organizátoři školám v souvislosti s projektem nabídnou besedy s pamětníky, návštěvy muzeí, archivů a dalších institucí a mediální školení pro přípravu dokumentů. "Loni jsme školili učitele, letos chceme, aby se do školení více zapojily děti," uvedl Meca. Chtěl by také, aby se do projektu zapojilo více škol než v uplynulém ročníku, kdy zpracované reportáže poslala více než dvacítka ústavů. Meca si přeje, aby jich v tomto ročníku bylo 50 až 60. Projekt je určen především pro druhé stupně základních škol a víceletá gymnázia. Organizátoři však plánují poskytnout prostor také středním školám. Audiodokumenty a videodokumenty se po jejich vyhodnocení na jaře příštího roku využijí ve vysílání České televize a Českého rozhlasu, objevit by se měly také na festivalech. Letos se promítaly například na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. V rámci putovní výstavy zavítají dokumenty do konce září ještě do dalších měst, například Brna, Ostravy a Českých Budějovic.

V bývalé tovární hale ČKD zahrají divadlo bezdomovci

Na netradičním místě v bývalé tovární hale ČKD v pražském Karlíně odehrají tento týden divadelní představení herci ze souboru Ježek a čížek. Polovinu z nich tvoří bezdomovci, druhou půlku lidé dlouhodobě nezaměstnaní a v sociální tísni. Herci Ježka a čížka za sebou nemají žádné herecké zkušenosti, řekla ČTK produkční divadla Lucie Poláchová. "Jediný, kdo vystudoval DAMU, je režisér Miroslav Drábek," řekla produkční. S herci amatéry nastudoval Drábek frašku Potopa světa na motivy z díla Václava Klimenta Klicpery. Zkoušelo se téměř půl roku pětkrát týdně. Za zkoušky i představení dostali herci zaplaceno. Jednou z hlavních postav frašky je učitel Žitobílek, jenž nechá ve vsi vyhlásit falešný poplach - potopu světa, aby odlákal pozornost sedláka Vošousta a svedl jeho ženu. "Inscenace pojednává nejen o tom, co lidi žene k tomu na katastrofách vydělat, ale i o našich vlastních, vnitřních potopách," píše se v anotaci hry. Ukázky ze hry mohli Pražané vidět už v květnu na jiném netradičním místě - v podchodech u zastávky Vltavská. V rámci festivalu Čtyři dny v pohybu odehrál Ježek a čížek čtyři patnáctiminutové úryvky frašky. Tento týden v úterý, ve čtvrtek a v pátek soubor zahraje kompletní verzi, která má trvat přes hodinu. Zatímco v květnu hráli herci v krojích, nyní má být scéna podle Poláchové uzpůsobena industriálnímu prostředí bývalé haly ČKD. Například tam nebude jeviště a hlediště. Diváci se prý budou pohybovat spolu s herci. Vstupné je dobrovolné a půjde na podporu sdružení Ježek a čížek. Organizace pořádá již několik let bezdomovecké divadlo a pomáhá lidem bez domova a v sociální nouzi nalézt práci.

Kluby vojenské historie oslaví ve Slavkově Napoleonovy narozeniny

Členové klubů vojenské historie budou letos na slavkovském bojišti opět slavit narozeniny císaře Napoleona. K letošnímu 239. výročí vojevůdcova narození připravují ukázku tažení, bitevních střetů i přehlídky. Tradiční srpnové oslavy letos pořadatelé umístili do Slavkova. Využijí k nim především park zámku, řekl ČTK ředitel Zámku Slavkov Aleš Šilhánek. Napoleonské dny 2008 zahájí příznivci vojenské historie v sobotu 16. srpna pochodem na kopec Urbánek a jeho dobýváním. Odpoledne budou jejich uniformy a zbraně vidět v centru Slavkova. V zámeckém parku předvedou šiky několik bitevních střetů a přehlídek. "V jižní části zámeckého parku bude situován řemeslný jarmark v dobových kostýmech," uvedl Šilhánek. Akce bude letos zaměřena na málo známou událost z napoleonské historie. Na rok 2008 připadá podle historiků 195. výročí ode dní, kdy Moravou prošel Napoleonovi nakloněný polský sbor generála Poniatowského. Ve Slavkově generála zastihl Napoleonův kurýr se zprávou o francouzském vítězství u Budyšína. Prameny praví, že polští vojáci ve Slavkově událost oslavili. "Napoleon následně generálovi dojatě děkoval za připomenutí vítězství u Slavkova," uvádějí pořadatelé letošních akcí v pozvánce. Akce k oslavám Napoleonových narozenin skončí v neděli. Ve slavkovském zámeckém parku budou moci lidé přihlížet vojenskému výcviku. Připravena je i soutěž jednotek v rychlosti palby o věcné ceny.

Letní festivaly zůstávají fenoménem tuzemské hudební scény

Velké letní festivaly zůstávají fenoménem tuzemské hudební scény a v polovině festivalové sezony je o ně mezi lidmi stále velký zájem. Pořadatelům se daří lákat známá zahraniční jména i zástupce celé tuzemské scény. Nepřízeň počasí letos vážněji narušila jenom některé akce, nejcitelněji Creamfields v Břeclavi. Největší fiasko zatím utržili pořadatelé Happy Days Fest v Hradci Králové, kteří kvůli nezájmu diváků museli původně jedenáctidenní akci po dvou dnech ukončit. Před nový problém byli postaveni pořadatelé festivalu České hrady.cz na hradě Švihov, kde byly kvůli anonymní výhrůžce bombou evakuovány tisíce návštěvníků. Pořadatelé většiny festivalů zatím mohou být spokojeni s vysokou návštěvností. Například více než 90.000 lidí dorazilo v polovině června během tří dnů na letiště Boží Dar v Milovicích, kde se konal multižánrový festival Votvírák. Vstup na akci byl zdarma. Sedmý ročník přehlídky Colours of Ostrava letos podle organizátorů navštívilo rekordní množství lidí. Napočítali jich přes 23.000, tedy o tři tisícovky více než loni. Na mezinárodní hudební festival Rock for People v Hradci Králové přišlo asi 25.000 lidí, zhruba o pětinu více než loni. "Festivaly jsou fenoménem, nikdy jsem neviděl takovou hustotu festivalů a tak velkou jejich návštěvnost jako v Čechách," řekl ČTK hudebník Michal Pavlíček.

Silný vítr lámal stromy - zranily chlapce a blokovaly dopravu

Silný vítr na mnoha místech lámal stromy. V Odrách na Novojičínsku padající strom zranil devítiletého chlapce, ve východních Čechách stromy zastavily provoz na místní železnici. Na jihu Čech byly stovky domácností bez proudu.

Sport

Světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle se dostal na osmé místo mezi stovkou sportovců, které podle časopisu Time stojí za to sledovat během olympijských her v Pekingu. Nejvýše v pořadí, které magazín o víkendu zveřejnil na svých internetových stránkách, je americký basketbalista LeBron James.

Jen necelý týden stráví v olympijském Pekingu cyklista Roman Kreuziger. Do čínské metropole odcestoval třináctý muž celkové klasifikace Tour de France v pondělí, svůj závod absolvuje den po zahájení her v sobotu 9. srpna a už v neděli vyrazí na cestu domů. Za vynikající výsledek by považoval umístění do pátého místa.

Počasí

V úterý se očekává jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia, na horách kolem 16 stupňů Celsia.