Zprávy

Experti: Paprsek radaru v Brdech se může odrazit a ohrozit lidi

Skupina expertů tvrdí, že paprsek amerického radaru plánovaného v Brdech se může odrazit od letadla nebo od inverzních vrstev a ohrozit lidi. Uváděná bezletová zóna kolem radaru podle nich neposkytne dostatečnou ochranu a měla by být rozšířena na 50 kilometrů, což je ale až na letiště v Ruzyni. Podle nich hrozí, že vyslaný paprsek zasáhne letadlo i pasažéry uvnitř. Zpochybňují i maximální udávané hodnoty záření radaru. "Oficiální bezletová zóna je stanovena chybně a je v podmínkách ČR nebezpečná," uvádějí ve studii, kterou má ČTK k dispozici. Vládní studie ale tvrdí, že radar je bezpečný. Třicetistránkovou zprávu vypracovali fyzik Petr Pokorný z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, specialista na radiové vlny Milan Hlobil a vojenský analytik Stanislav Kaucký. Zpochybňují v ní také samotnou funkčnost radaru a smysl jeho umístění ve vojenském újezdě Brdy.

Nynější závěry expertů se často rozcházejí ze zprávou o vlivu radaru, kterou si nechala vypracovat vláda. Kabinet Mirka Topolánka ji vzal na vědomí v březnu. "Zdravotní rizika jsou vyloučena," uvedl poté Topolánek. Podle Neorala, který shrnul rozdíly mezi vládní zprávou a nynější studií, vládní zpráva nebere v potaz odrazy hlavního paprsku radaru od inverzních vrstev. Dále nepočítá s impulzním provozem radaru a střední hodnotu výkonu vydává za maximální. Tvrdí, že měření radaru na Marshallových ostrovech, který má být údajně přesunut do Čech, se dělala přímo u radaru, nikoli ve vzdálené zóně, což je špatně. "Hranice bezletových zón by měly být rozšířeny minimálně na 50 kilometrů, pokud chceme zabezpečit ochranu zdraví osob na zemi a na palubě letounu," uvádějí odborníci. Ministerstvo obrany se závěry studie nesouhlasí. "Bezletová zóna tak, jak je stanovená, je dostatečná," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Umístění radaru vyžaduje podle informací serveru www.protiraketam.cz, doporučovaného ministerstvem zahraničí, vytvoření bezletové zóny v okruhu 4,5 až 13,5 kilometru dle druhu letadla. Experti se ale obávají například toho, že takzvaný hlavní svazek, který je součástí zamýšleného protiraketového radaru, by mohl letouny v uvedené blízkosti ozařovat. "Do vzdálenosti (asi) 50 kilometrů od radaru může docházet k odrazu elektromagnetických vln směrem k zemskému povrchu nebo na druhé letadlo. Každý průlet letounů v okolí radaru do 50 kilometrů je potenciálně vysoce nebezpečný," prohlašují experti. Při zvýšení výkonu radaru může nebezpečná zóna dosahovat až 80 kilometrů, uvádějí. Upozorňují současně, že i hranice 50 respektive 80 kilometrů je v podmínkách hustého leteckého provozu velmi problematická. Bojí se též vzniku takzvaného "atmosférického vlnovodného kanálu", při němž by mohl být radar potenciálně nebezpečný. "K výskytu tohoto jevu na území České republiky dochází, v praxi by to znamenalo, že ve vzdálenostech desítek až stovek kilometrů mohou vzniknout místa, která budou ozařována nadlimitní výkonovou hustotou ohrožující zdraví osob," podotýká studie.

Ministr životního prostředí Martin Bursík nedávno připustil, že vládní studie je použitelná pouze orientačně, protože nejsou známy konkrétní technické údaje související s umístěním radaru. Absence technických dat si všímají také Pokorný, Hlobil a Kaucký s tím, že radar typu EBR, který má být podle oficiálních informací umístěn v Brdech, americký výrobce ve své produkci neuvádí a jeho parametry dosud nejsou známy. Jiný odborník Zbyněk Škvor před časem naopak uvedl, že americký radiolokátor bude menším rizikem než třeba televizní vysílače.

Armáda zahájila asi poslední střídání vojáků v polní nemocnici

Armáda zahájila zřejmě poslední střídání personálu polní nemocnice, která působí na letišti v Kábulu. Do Afghánistánu ráno z pražského kbelského letiště odletěla první část v pořadí pátého kontingentu, který bude mít 113 členů. ČTK o odletu informoval člen kontingentu Vlastimil Schlinger. V zemi by zdravotníci měli zůstat do konce roku. Poté armáda nemocnici z Kábulu asi stáhne. Do Afghánistánu rovněž na krátkou návštěvu odcestoval královéhradecký biskup Dominik Duka. Podle Schlingera byl Duka první nevojenským duchovním, který se na podobnou cestu vydal. "Je to vůbec poprvé, co se to stalo," řekl ČTK Schlinger. Polní nemocnice funguje na spojenecké základně v Kábulu od loňského dubna. Součástí nového kontingentu by také opět mělo být několik slovenských zdravotníků. Česká armáda letos zvýšila počet vojáků v Afghánistánu. Hlavním úkolem je působení v samostatném provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar. Jeho členy je asi 200 vojáků a přibližně deset civilních expertů. Odborníci například na stavebnictví nebo hydrologii v provincii pomáhají vybudovat podmínky pro hospodářský růst. Ochranu jim při tom poskytuje vojenský kontingent. Očekává se opět také vyslání jednotky speciálních sil.

Euro: Generál Picek varuje před nákupem dopravních letadel CASA

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek varuje před rozhodnutím ministerstva obrany nakoupit taktická dopravní letadla CASA C-295M. Podle informací týdeníku Euro poslal v červnu ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL) zprávu, v níž uvádí, že má k letounům především technické výhrady. Generální štáb označil letadla podle Eura za nevyhovující již v dřívějších odborných analýzách. Armáda chce koupit tři letadla španělské firmy CASA C-295M, obchod však kritizovala i konkurenční italská firma Alenia Aeronautica, která vojsku nabízela vlastní stroj Spartan C-27J. Kromě toho chce obrana vyměnit pět nepotřebných českých letadel L-159 za jeden nově vyrobený transportní CASA C-295M. Zástupci ministerstva obrany o tom již v dubnu s konsorciem EADS, jehož je výrobce CASA součástí, podepsali memorandum o porozumění. Generalita má podle týdeníku k letadlům řadu technických výhrad, stroj údajně není schopen přepravit žádnou kolovou ani pásovou techniku, kterou armáda ČR používá. Na nedostatky letounu C-295M Picek upozorňoval už v připomínkovém řízení na začátku března. Koncem dubna však v tiskovém prohlášení uvedl: "Letoun C-295M renomovaného evropského výrobce konsorcia EADS je schopen v podmínkách Armády ČR plnohodnotně nahradit stávající letouny An-26 a jeho případné zavedení do výzbroje bude v každém případě znamenat výrazné posílení schopností Armády ČR. ... Je to moderní transportní letoun současné generace a velmi dobrých parametrů." Náměstek ministryně obrany Martin Barták, který o strategických zakázkách většinou rozhoduje, ČTK již dříve řekl, že kontrakt na nákup letadel CASA C-295M je ekonomicky výhodný, ministerstvo však podle týdeníku výhody kontraktu nikdy nevysvětlilo. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka je klíčové uplatnění nepotřebných L-159. "V tomto bodě vyšla ministerstvu obrany vstříc pouze jedna firma," uvedl Čírtek. Italská Alenia Aeronautica však podle týdeníku tvrdí, že ji k podání takové nabídky nikdo nevyzval. Italský výrobce letadel dokonce podal v červnu stížnost Evropské komisi, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i ministerstvu obrany. Podle Italů připravovaný obchod porušil zásady transparentnosti a nediskriminace Evropské unie při uzavírání veřejných zakázek. Ministerstvo obrany však obchod považuje za transparentní.

Diag Human se kvůli Julínkovým výrokům obrací na Soudcovskou unii

Firma Diag Human se kvůli výrokům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) týkajícím se arbitráže mezi ní a Českou republikou obrací na Soudcovskou unii. Ministr zdravotnictví ve svém prohlášení uvedl, že kdyby kauzu posuzoval soud, a ne rozhodčí senát, stát by ve sporu uspěl. Diag Human považuje Julínkovy výroky za protiprávní a požaduje jeho vysvětlení. Diag Human v tiskové zprávě také uvádí, že ministerstvo svými výroky v podstatě doporučuje, jak má být ve sporu rozhodnuto. Podle ministerstva zdravotnictví společnost ve sporu s ČR neprokázala, jak jí vznikla údajná škoda. Diag namítá, že rozhodčí senát už v roce 1998 přiznal firmě nárok na odškodnění a veřejnou omluvu za to, že ji stát v rozporu se zákony a dobrými mravy vytlačil z trhu, a údajně jí tak zničil obchody s krevní plazmou. V souvislosti s odškodněním, které společnost po státu požaduje, v se současnosti hovoří o částce převyšující 14 miliard korun včetně úroků. Firma nesouhlasí i s výroky mluvčího MZ Tomáše Cikrta. "Zástupci státu jsou přesvědčeni, že nárok na náhradu škody uplatněný žalobou není po právu, a žádají tedy rozhodce, aby žalobu zamítli," uvedl Cikrt s tím, že firmě se nepodařilo prokázat oprávněnost jejích nároků, ani výši údajné škody. Diag Human však v tiskové zprávě píše, "že důkazy o výši škody, které ministr Julínek nyní postrádá, předložila sama Česká republika dokonce ve formě oficiálního správního materiálu ministerstva zdravotnictví již v roce 2001."

Už v lednu 2003 zaplatil stát společnosti přes 326,6 milionu korun jako první část náhrady škody. I k této částce má úřad výhrady. Pokud arbitráž dopadne ve prospěch firmy Diag Human, stát podle Cikrta využije možnosti přezkoumání verdiktu dalšími rozhodci. Podle MZ lze předpokládat, že rozhodčí senát již vypracovává konečný verdikt. Kauzu odstartoval v roce 1992 dopis tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara dánské společnosti NovoNordisk, po němž dánská firma přerušila s Diag Human spolupráci, a tak ji v branži vlastně odepsala. Podle ministerstva ale důkazy svědčí o tom, že mezi dopisem a nárokovanou škodou neexistuje souvislost, a "že zde byly jiné důvody než dopis ministra Bojara, které žalobci objektivně znemožňovaly působit na trhu s českou krevní plazmou".

Mladá fronta Economii nekoupí a popírá spojení s ruským kapitálem

Vydavatelství Mladá fronta (MF) oznámilo, že nemá zájem koupit většinový podíl společnosti Verlagsgruppe Handelsblatt ve vydavatelství Economia. Mladá fronta byla přitom podle některých médií hlavním adeptem na koupi a údajně v soutěži podala nejvyšší nabídku. Firma zároveň popřela informace médií, že za ní stojí ruský kapitál. ČTK to sdělil Michal Donath z agentury Donath-Burson-Marsteller, která Mladou frontu mediálně zastupuje.

Na technoparty v Andělce bylo podle odhadů policie na 8500 lidí

Na čtyřdenní festival příznivců elektronické hudby nazvaný Ravin' Non Stop On Top, který v pátek začal v osadě Andělka u Višňové na Liberecku, přijelo podle policejních odhadů asi 8500 lidí. Ze soboty na neděli přibylo zhruba 2500 tanečníků, už v neděli dopoledne však začali první technaři odjíždět a postupně jich ubývalo celý den. Na místě ale stále zůstává zhruba polovina lidí, řekla v neděli v podvečer ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Organizátoři akce původně očekávali 3000 návštěvníků, nakonec se jich ale sešel téměř trojnásobek. Přesto se podle Suchánkové obešla bez vážnějších problémů. Organizátoři podle policie slíbili, že v úterý předají majitelům uklizené pozemky, které si pronajali. Neměla by se tak opakovat situace z roku 2002, kdy party skončila až po osmi dnech a haldy odpadků se uklízely další dva týdny. "Doufáme, že organizátoři splní sliby a nejpozději v pondělí akci ukončí," řekla ČTK starostka Višňové Marie Matušková, která je ráda, že party nedosáhla rozměrů té minulé, kdy do Andělky přijelo na 12.000 lidí.

Voda z prasklého potrubí zalila sklepy Lucerny, škoda za miliony

Škody za miliony až desítky milionů korun zřejmě způsobila voda valící se z potrubí, které v neděli ráno prasklo ve Štěpánské ulici v Praze. Vytékající vodu se podařilo zastavit až téměř po pěti hodinách. Voda zaplavila část suterénu památkově chráněného paláce Lucerna i část ulice, která se na dvou místech propadla. Kvůli hasičským čerpadlům byli evakuováni lidé z prvních dvou podlaží budovy. "Uteklo asi 3500 až 4000 metrů krychlových vody," řekla ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková po 19:00 s tím, že technici se stále snaží dostat k porušenému potrubí. "Pořád jsou ve výkopu, stále jim tam prosahuje voda. Trochu se to komplikuje, nyní se předpokládá, že opravu dokončí spíše v nočních hodinách," uvedla. Poškozené potrubí je podle Dvořákové o průměru 20 centimetrů a je z roku 1936. "Příčinou havárie bude zřejmě stáří a koroze materiálu," doplnila mluvčí. Havárie si také vyžádala odpojení elektrických a plynových rozvodů. Vinou havárie v neděli zůstala mimo jiné zavřena část pasáže Lucerna a také výstava Titanic: Výstava artefaktů, která se lidem opět otevře až v pondělí po obědě.

Policisté bombu na hradu Švihov nenašli, festival pokračoval

Anonymní výhrůžky bombou, kvůli nimž musely být v sobotu z hradu Švihov evakuovány tisíce návštěvníků hudebního festivalu, se nakonec ukázaly jako plané. Policisté, kteří areál v noci dvakrát prohledávali, žádnou nálož nenašli. Produkce na hradě s přestávkami pokračovala a skončila v sobotu kolem 03:00. ČTK to řekla západočeská policejní mluvčí Jolana Číhová. Velký hudební festival České hrady se konal na vodním hradu Švihov od pátečního odpoledne. Koncerty desítek skupin navštívily o minulých dvou víkendech lidé na středočeském hradu Točník a na Kunětické hoře v Pardubickém kraji. Poslední zastávka festivalu bude následující víkend na Bezdězu v Libereckém kraji.

Primátorský den solidarity v Liberci přispěje na polohovací lůžka

Primátorský den solidarity, který se už posedmé uskuteční v Liberci, přispěje letos na další polohovací lůžka pro pacienty liberecké léčebny dlouhodobě nemocných. Už loni bylo díky výnosu akce koupeno prvních deset lůžek a organizátoři věří, že i letos se podaří vybrat prostředky nejméně na dalších deset. Každé lůžko stojí přes 40.000 korun a nemocnice jich potřebuje vyměnit víc než 70. Loni se vybralo přes 420.000 korun, řekla mluvčí projektu Lenka Kublová. Primátorský den solidarity byl původně spojen s povodněmi, první se uskutečnil v roce 2002. Výtěžek byl tehdy určen na obnovu Základní školy v Hoříně na Mělnicku. Letošní benefice se uskuteční v posledním zářijovém týdnu v liberecké Tipsport aréně a připomene 100 let založení Českého hokejového svazu.

AČFK ocenila Jana Švankmajera a Juraje Jakubiska

Světoznámý český filmový tvůrce Jan Švankmajer a legenda slovenského filmu Juraj Jakubisko převzali v sobotu od Asociace českých filmových klubů (AČFK) ocenění za svůj přínos filmu. Ceny dostali při slavnostním zahájení 34. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

LFŠ nabízí filmy o možnostech smíření mezi Izraelem a Palestinou

Dlouholetým konfliktem Izraele a Palestiny a možnostem smíření se věnuje jeden z hlavních cyklů letošního 34. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) původně chtěla obsáhnout kinematografii celého Blízkého východu, nosným tématem měl být Egypt. Ukázalo se to ale jako hodně tvrdý oříšek, řekla ČTK mluvčí festivalu Lenka Zemánková. Na festivalu diváci mohou zhlédnout desítky snímků, které se zabývají dlouholetým krvavým konfliktem mezi oběma zeměmi a hledají možnosti, jak je možné je usmířit. Velvyslanectví obou zemí v České republice nad sekcí převzala záštitu a podporují nás, komentovala mluvčí.

Brněnský balet chystá dvě premiéry a přivítá hosty z Německa

Na dvě premiéry se mohou v příští sezoně těšit příznivci baletu Národního divadla v Brně. Soubor připravuje inscenaci Coppélie z Montmartru skladatele Léa Delibese a komponovaný večer složený ze tří nových choreografií, zjistila ČTK z dramaturgického plánu. Čekání na nová představení ukrátí zájemcům hostující balet z Dortmundu. Komponované večery si brněnské publikum oblíbilo, proto se vedení rozhodlo uvést nový program. Ponese název Balet 21. století a bude složený z děl tří současných českých choreografů, kteří dosáhli světového věhlasu, uvedla Šárka Motalová z propagace Národního divadla.

Festivalu ve Znojmě stoupá návštěvnost, letos přišlo 15.000 lidí

Festival klasické hudby ve Znojmě, který byl letos věnován Vivaldimu, láká stále více lidí. Tentokrát přišlo asi 15.000 lidí, což je skoro trojnásobně více než před dvěma lety. Loni jednotlivé koncerty a doprovodné akce navštívilo přibližně 9000 lidí. Příští rok se dramaturgie přehlídky zaměří hlavně na dílo Josepha Haydna, řekla ČTK mluvčí festivalu Petra Klobasová.

Díla z dřevosochařského sympozia ozdobí centrum Českých Budějovic

Pět děl, která vznikla při osmidenním dřevosochařském sympoziu na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích, ozdobí centrum města. Sochy konkrétních i abstraktních tvarů, které při nedělní vernisáži udivovaly kolemjdoucí, zkrášlí Senovážné a Mariánské náměstí a Sokolský ostrov. Město uspořádalo sympozium znovu po deseti letech, protože původní sochy ve Stromovce už dožívaly. "Zub času pracuje. Přestože je tam odborný nátěr, odborné ošetření, tak dřevo musí za čas odejít. Proto jsme se rozhodli udělat nové dřevosochařské sympozium, abychom měli náhrady," řekla ČTK vedoucí odboru kultury českobudějovického magistrátu Iva Sedláková. Místo Stromovky se ale město rozhodlo začlenit nové sochy do zeleně v centru. Sedláková vysvětlila, že běžně umělci napřed pošlou svůj návrh a speciální komise z nich vybere vhodné skulptury. "Ale protože to bylo poprvé po dlouhé době, vybrali jsme si umělce a vybrali jsme jim kmen a oni svými smysly vybrali, co považovali za vhodné. Konfrontují to i s místem," uvedla Sedláková. Čtyři sochaři pracovali pomocí pil, pouze jediný vzal do ruky dláto. Socha Zatoulané ucho znázorňuje tvář, jíž jedno ucho uteklo až na dřevený sokl. "Bude stát u soudu a krajského úřadu. A nám se strašně líbí a neformálně mu říkáme Ucho spravedlnosti," podotkla Sedláková. Další kmen se proměnil v Hvězdu, kdy skulptura se vypíná do několikametrové výšky jako pyramida právě s profilem hvězdy. Tornádo má jako jediná socha i nedřevěné prvky - ze špičky vyřezané spirály se tyčí do pravých úhlů lomené dráty. V díle S tebou uvidí pozorný divák dvě postavy. Čtvrtou sochu s názvem Úsměv vytvořil jediný řezbář sympozia. V jinak neopracovaném kmeni vydlabal veselý úsměv. Posledním výtvorem je skutečně funkční dřevená Pumpa.

Policisté, jež si hrají na četníky, ročně absolvují přes 50 akcí

Přes 50 ukázek ročně absolvují četníci z Četnické pátrací stanice Praha na různých akcích po celé republice. Předvádějí dobové vyšetřovací metody, rekonstruují historické události, zatýkají lumpy přesně dle postupů svých předchůdců a dodržují dokonce i dobovou mluvu. Většina z nich jsou profesionální policisté. Sdružení založili i jako reakci na seriál Četnické humoresky. "Seriál nás částečně podnítil. Objevily se v něm totiž některé chyby u výstroje či nepřesnosti o zvycích a životě četníků," uvedl František Soukup, v četnické hierarchii vrchní strážmistr. Cílem dvacetičlenné skupiny, jež dodržuje i služební zdvořilost a používá co nejvíce dobových rekvizit, je udržet povědomí o československém četnictvu a bezpečnostních sborech. Klub, který funguje od roku 2001, mapuje historii bezpečnostních sborů od dob Rakouska-Uherska až po dnešek. Pro každé období má připraveny ukázky vyšetřovacích metod. Pro Rakousko-Uhersko bertilonáž, jež umožňuje identifikaci zločinců podle 11 tělesných měr, pro první republiku klasické zatýkání kasařů a snímání otisků prstů, fotografování a podobně.

Nejvíce "zlatých" si z pardubického festivalu her vezou Rusové

Nejúspěšnějším týmem co do počtu medailí se na letošním 19. ročníku mezinárodního festivalu šachu, bridže a her Czech Open 2008 stali Rusové. Soutěžilo se ve dvou desítkách her, od šachu přes skládání Rubikovy kostky až po fantasy hru Dračí doupě. Na festivalu, který v neděli skončil v Pardubicích, pořadatelé zaznamenali 5830 startů hráčů z celkem 52 zemí, řekl ČTK mluvčí akce Jan Kalenský. Druhou příčku v medailovém pořadí vybojovali hráči z Nizozemska, tuzemští zástupci skončili mezi zeměmi na třetím místě. V průběhu letošního festivalu padl například světový rekord v rychlostním skládání Rubikovy kostky.

Sport

Dvaadvacetiletý cyklista Roman Kreuziger obsadil při svém debutu na Tour de France 13. místo a postaral se s o nejlepší český výsledek v tomto závodě.

České basketbalové juniorky vybojovaly na mistrovství Evropy v Nitře bronzové medaile. Po sobotní smolné semifinálové prohře od Ruska svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové porazily v utkání o třetí místo Francii 70:61. Juniorky získaly na kontinentálním šampionátu medaili poprvé od roku 2002, kdy skončily ve Slovinsku rovněž třetí.

Párová čtyřka lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník a Jiří Kopáč obsadila čtvrté místo na mistrovství světa veslařů v neolympijských disciplínách v rakouském Ottensheimu. Česká čtveřice, která se v jiných kategoriích neúspěšně snažila kvalifikovat na olympiádu v Pekingu, ve finále nestačila na posádky Itálie, Francie a Německa. Od bronzu dělily loď vedenou veslovodem Vraštilem dvě sekundy.

Nová česká golfová hvězda Jessica Kordová pomohla českému týmu obhájit páté místo v soutěži European Young Masters hráčů do 16 let. Ve francouzském Chantilly zaostal tým ve složení Kordová, Klára Spilková, Michal Pospíšil a David Procházka vedený nehrajícím kapitánem Petrem Kordou pouze o jednu ránu za čtvrtou Anglií. Vítězství vybojovali domácí Francouzi.

Stodesetkrát přeplaval Vltavu u pražského Braníka dálkový plavec Richard Blatný na počest Františka Venclovského, který jako první Čech zdolal kanál La Manche. ČTK to řekla jeho tisková manažerka Kateřina Hamrová. Dokázal tak podle ní, že má skvělou formu na Gibraltarskou úžinu, kterou chce letos na podzim překonat z Evropy do Afriky a zpět. Blatný, který před deseti lety překonal kanál La Manche, se chystá na plavbu přes úžinu už dlouho. Kdyby se mu letos jeho záměr vyšel, byl by, jak říká, prvním suchozemcem, kterému se to podařilo stylem prsa v obou směrech.

Počasí

Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 27 až 31 stupňů Celsia, na horách kolem 22 stupňů Celsia.