Zprávy

Česká republika a USA by měly obě smlouvy o plánovaném radaru v Brdech podepsat v červnu

Česká republika a USA by měly obě smlouvy upravující možnou výstavbu amerického radaru v Brdech podepsat v první dekádě června. Uvedl to premiér Mirek Topolánek (ODS). Hlavní smlouvu o radaru měla původně přijet podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová už příští pondělí, návštěvu se však nepodařilo zkoordinovat s jejím dalším pracovním programem. Topolánek novinářům řekl, že Riceová by mohla příští pondělí zůstat v ČR jen půl dne, a obě strany se proto domluvily na praktičtějším řešení - podepsat najednou jak hlavní smlouvu o radaru, tak smlouvu SOFA, která řeší přítomnost amerických vojsk v Česku. Jednání o této dohodě dosud nebyla uzavřena, i když podle některých předpokladů se tak mohlo stát již minulý pátek. Obě strany tehdy uzavřely například kapitolu týkající se trestní jurisdikce. Rozpory však podle dřívějších informací přetrvávaly v tom, zda budou dodavatelé zboží a služeb pro vojenskou základnu platit daně z příjmu. Důvodem odložení návštěvy Riceové mohlo být podle všeho to, že se ministryni nepodařilo skloubit cestu s pracovním programem, který zahrnuje mimo jiné návštěvu Londýna, Izraele nebo západního břehu Jordánu. Podle stínového ministra obrany za ČSSD Petra Hulinského je zvláštní, že Riceová pominula tak zásadní schůzku v podstatě bez jakéhokoliv vysvětlení. Podle něj její jednání potvrzuje, jakou skutečnou váhu přikládá americká strana podpisu smlouvy.

Organizace Greenpeace obsadila v Brdech kótu, kde má stát radar

Členové ekologické organizace Greenpeace obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má stát americký protiraketový radar. Asi dvacítka lidí poblíž kóty 718 postavila vojenský stan. Přímo nad kótou mezi stromy rozvinuli velké plátno s nakresleným terčem, na třech stromech ukotvili plošiny, na nichž byli aktivisté - horolezci. Protestovali tak proti zamýšlené stavbě radaru. Přednosta Vojenského újezdu Brdy Martin Březovský dal aktivistům ultimátum do 14:00, aby nezákonně obsazený vojenský prostor opustili. "Nesplníme to", reagoval vedoucí protiradarové kampaně Jan Freidinger. Na místě jsou údajně od velmi časného rána, někteří přiznali, že na místo jeli už v neděli. Po vypršení ultimáta se do 18:00 nic nestalo. Mluvčí vojenské police Jan Čermák na místě ČTK řekl, že vojenská policie zatím monitorovala situaci na kótě 718 a přilehlém okolí. Na všech příjezdových cestách do vojenského prostoru byly hlídky, které zamezovaly vstupu dalším osobám. "Není ale v našich silách, abychom měli rozmístěny vojenské policisty v lese kolem celého prostoru," uvedl mluvčí. Nechtěl nijak specifikovat, kolik lidí místo sleduje, podle svých slov nemá ani informace o tom, zda zde byly ještě nějaké jiné složky armády. "Naše další činnost bude záviset zejména na tom, jak se budou chovat osoby, které momentálně na té kótě páchají protiprávní činnost, konkrétně přestupek na úseku obrany ČR," uvedl. Zdůraznil, že v 19:00 nebyl "žádný krizový zásah armády na pořadu dne". Naznačil nicméně, že podnětem k řešení situace by mohlo být ohrožení majetku nebo zdraví lidí ze strany aktivistů, tedy pokud by si například na místě rozdělali oheň, který by hrozil, že se rozšíří po lese. Aktivisté chtějí na místě zůstat několik dní. Plánují různé akce, včetně kulturních. Freidinger sdělil, že účastníci akce nechtěli svým protestem ovlivňovat vládu, ale spíš členy parlamentu, kteří budou rozhodovat o umístění radaru na českém území.

Přehlasovaní ústavní soudci znovu kritizovali vládní reformu

S další ostrou kritikou vládní reformy veřejných financí přišla trojice soudců Ústavního soudu (ÚS) v odlišných stanoviscích k nálezu, jímž většina jejich kolegů minulý týden sice zrušila třídenní nevyplácení nemocenské, ale jinak ponechala sociální část reformního zákona v platnosti. Podle předsedy soudu Pavla Rychetského, místopředsedkyně Elišky Wagnerové i soudce Jana Musila měl být přístup Ústavního soudu ještě tvrdší a zásadovější. Odlišná stanoviska soud zveřejnil v elektronické databázi spolu se samotným nálezem. Všichni tři soudci se dříve postavili i proti nálezu, jímž ÚS v lednu nevyhověl návrhu ČSSD na zrušení daňové části reformy. Rychetský s Musilem nyní zopakovali, že vládní reforma veřejných financí měla být zrušena celá, a to kvůli neústavnímu způsobu projednávání a nesprávné formě. Reforma má podobu jednoho zákona, který mění mnoho různých norem napříč právním řádem. Podle Rychetského se soud vůbec nemusel zabývat konkrétními ustanoveními reformy. "Napadený zákon neobstál podle mého názoru již v prvním kroku standardního testu a měl být zrušen," uvedl předseda ÚS.

Podobný názor zastává i Musil. "Způsob projednávání a přijetí zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů se proti esenciálním a elementárním požadavkům kladeným na zákon prohřešuje tak hrubě, že došlo k narušení samotného principu právního státu. Došlo rovněž k porušení principů dělby státní moci a její demokratičnosti," tvrdí Musil. Wagnerová k formálním výhradám připojila i další názory, kritizovala například zacházení státu s prostředky vybranými na zdravotním a sociálním pojištění. Stát je často údajně použije na jiné účely. Je to prý v rozporu s ústavním principem zákazu libovůle. "Libovůli shledávám v tom, že stát dle vlastní úvahy zachází s - co do účelu - 'cizími' penězi," míní Wagnerová. "Dochází-li k podobnému jednání na úrovni občanské společnosti, je takové jednání státem sankcionováno jako zpronevěra," uzavřela místopředsedkyně soudu.

Odlišná stanoviska soudců mají spíše akademický význam. Podstatné je to, co schválí většina. Stanoviska ale dávají nahlédnout, jakými cestami se ubíralo rozhodování soudců.

Vláda schválila plán televizní digitalizace a komisi k ojetinám

Vláda schválila Technický plán přechodu (TPP) na digitální zemské televizní vysílání, podle nějž má tradiční analogové vysílání na většině území ČR s výjimkou Zlínska a Jesenicka skončit do 11. listopadu 2011. Souhlasila také se zřízením meziresortní komise, která by měla najít způsob, jak zpřísnit podmínky pro dovoz a registraci ojetých automobilů do ČR. Na Zlínsku a Jesenicku by se mělo kvůli technickým problémům na vysílačích analogově přestat vysílat do června 2012. Plán přechodu je založený na principu dobrovolnosti a jeho součástí nejsou mechanismy pro jeho vynutitelnost. Nutností pro nástup digitálního vysílání je to, aby Česká televize, Nova a Prima dobrovolně vyměnily své současné analogové kmitočty za digitální.

Cílem meziresortní komise k ojetinám bude najít způsob, jak omezit dovoz ojetých aut, aniž by České republice hrozil postih od Evropské komise. Jednou z možností je zpřísnit kontroly ve Stanicích technické kontroly, dalšími jsou zatížení vozidel ekologickými poplatky či změna zásad při pojištění vozidel. Komise také může zvážit možnost likvidace autovraků za pomoci případného dotačního programu.

Ministři také schválili návrh zákona o státním dluhopisovém programu. Ministerstvo financí podle něj plánuje i v příštích letech odkupovat státní dluhopisy před jejich splatností. Na počátku března již vláda přijala návrh zákona, který umožní odkupovat dluhopisy před jejich splatností v letošním roce.

Podle EK česká ekonomika letos zpomalí a výrazně vzroste inflace

Evropská komise v pravidelné jarní prognóze snížila odhad růstu české ekonomiky pro letošek na 4,7 procenta. Na podzim přitom počítala s nárůstem o pět procent. Naopak výrazně navýšila odhad růstu spotřebitelských cen. Zatímco v listopadu pro letošek očekávala zvýšení o 3,8 procenta, tak nyní to je už 6,2 procenta. Loni česká ekonomika vzrostla o rekordních 6,5 procenta, zatímco inflace činila 2,8 procenta.

Výkonný orgán EU je v odhadech zdrženlivější než české ministerstvo financí. To před pár dny svůj odhad letošního růstu naopak z předchozích 4,7 procenta zvýšilo na 4,9 procenta. Jde ale o optimističtější odhad proti očekáváním Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (4,5 procenta) či Mezinárodního měnového fondu (4,2 procenta). "Brusel má zřejmě velké obavy o přelití hypoteční krize v USA a Británii do našeho regionu," komentoval předpověď analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Zpomalení HDP podle něj přijde, ale růst české ekonomiky by letos neměl spadnout výrazněji pod pět procent. "Zvýšení odhadu růstu cen pro letošek je od komise ad hoc reakcí, nepřináší nic objevného," dodal.

V roce 2009 by pak růst českého hrubého domácího produktu (HDP) měl podle odhadu komise vzrůst o pět procent, tedy o 0,1 procentního bodu více, než s čím výkonný orgán unie počítal na podzim. Komise připomněla, že inflace v ČR až do posledního čtvrtletí loňského roku, kdy se začala stupňovat hlavně kvůli rostoucím cenám potravin či pohonných hmot, zůstávala nízká. Jejímu nárůstu napomohla na začátku letoška některá administrativní opatření - tlačily na to třeba navýšení DPH z pěti na devět procent či zavedení ekologické daně.

Vláda čeká kvůli nemocenské na písemné zdůvodnění Ústavního soudu

Vláda počká na písemné zdůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož mají lidé dostávat od července dávky nemocenské i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Teprve poté rozhodne, jak situaci hodlá řešit. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) po jednání kabinetu novinářům řekl, že zdůvodnění soudu zveřejněné na internetu je natolik "povrchní a neerudované", že z něj nelze odpovědně vycházet. "Tento text není zrovna povedený," soudí Nečas. Až vláda získá písemný text, počítá s krátkodobým i dlouhodobým řešením. Jednak musí vyřešit, jak vyplácet nemocenské dávky v druhém pololetí letošního roku, současně bude hledat i trvalé řešení situace. Na případnou úpravu má vláda a zákonodárci podle Ústavního soudu čas do pololetí, podle vlády je to na změnu legislativy takřka šibeniční lhůta. "S pravděpodobností hraničící s jistotou bude od 1. července nemocenská ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu," odhadl už v pátek ministr.

STEM: Jen čtvrtina lidí si myslí, že důchody jsou dostatečné

Jen zhruba čtvrtina lidí si myslí, že důchody v Česku jsou dostatečné. Dostupnost domovů a služeb pro seniory hodnotí dobře jen tři z deseti Čechů a Češek. Senioři jsou na tom naopak podle nich poměrně dobře s bydlením, zdravotní péčí a hmotným zajištění. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti STEM, které představili jeho autoři. V březnu se do něj zapojilo 1471 lidí nad 15 let.

Čunek podle Eura mlží kolem vlastnictví akcií firmy Ruchstav

Lidovecký vicepremiér Jiří Čunek byl před deseti lety spoluvlastníkem stavební firmy Ruchstav Holding. Týdeník Euro v nejnovějším vydání uvedl, že Čunek si podle svých slov akcie této společnosti nekoupil, ale pouze půjčil - a to zdarma. Odmítá však říci, od koho si je půjčil a jaké s nimi měl záměry. Svoji nechuť odpovědět na otázky týkající se akcií zdůvodňoval špatnými zkušenostmi z minulosti, kdy chtěl různé věci vysvětlit, ale stejně proti němu bylo vedeno trestní stíhání a mediální útoky, uvedlo Euro. "Akcie Ruchstavu jsem získal na základě smlouvy o půjčce. Ty akcie jsem měl vrátit s nějakým přínosem pro toho, kdo je zapůjčoval. Měl jsem ty akcie v držení několik měsíců. Měl jsem s nimi plány, nedělal jsem to pro žádnou charitu, měl jsem na tom vydělat nějaké peníze. Protože jsem se stal starostou, tak jsem se toho zbavil," řekl týdeníku místopředseda vlády a bývalý starosta Vsetína. Šlo prý o obchod, který mohl udělat bez peněz. "Na tento obchod jsem nepotřeboval žádné peníze, potřeboval jsem k tomu jen znalosti a vztahy, které jsem měl. Za stejnou cenu, tedy žádnou, jsem se jich poté zbavil, protože jako starosta bych se tomu už nemohl věnovat," uvedl Čunek.

Společnosti Ruchstav Holding, a. s., a Ruchstav, s. r. o., byly ovládány stejnými fyzickými osobami, což v době Čunkova angažmá byl z pozice jednatele a předsedy představenstva jeho bratranec Petr Kozáček. Ten se ke kauze opakovaně odmítl vyjádřit. Již dříve byly zveřejněny informace, že právě Ruchstav pomohl Čunkovi získat peníze ze zkrachovalé Universal Banky a že od této společnosti koupil třetinu její podnikové chaty, uvedl list.

Pražský magistrát má na 1. května ohlášeno 35 shromáždění

Pražský magistrát zaznamenal 35 veřejných shromáždění ohlášených na 1. května. Svolali je levicoví i pravicoví radikálové, politické strany a další ohlašovatelé. Magistrát bude mít čtyři skupiny úředníků, kteří mohou v případě porušení shromažďovacího zákona akce na místě rozpouštět, řekl novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek. Statistiku ale ovlivňuje to, že například Židovská obec v Praze oznámila dvě desítky shromáždění. Zamlouvá si ulice někdejšího židovského města a některé ulice přes svými budovami na každý den od doby, kdy se měl v Praze uskutečnit pochod neonacistů při výročí začátku protižidovského pogromu v nacistickém Německu. Zřejmě jen proto, aby zabránila akcím jiných svolavatelů. Anarchista Ondřej Slačálek ohlásil šest průvodů začínajících na Střeleckém ostrově. Naopak údajný sympatizant ultrapravice Martin Matička oznámil průvod Žižkovem z Vítkova. Dva jiné pochody mu magistrát již dříve zakázal. Zatímco oznámený je "za svobodu slova", zapovězené byly svolány za účelem "demonstrace národní síly".

"Když jsme zvažovali, zda tato dvě shromáždění zakázat, nebo ne, byl nejvíce posuzován účel," uvedla Eva Nováková z magistrátu. U ostatních ohlášených shromáždění podle Blažka úřad neshledal důvod k zákazu. "Magistrát při jejich posuzování spolupracoval především s policií," podotkl náměstek. Národní strana chystá před Výstavištěm protest proti neomarxismu a bolševismu. Na Výstavišti slaví 1. máj tradičně KSČM a ČSSD. Dělnická strana oznámila pochod se začátkem a koncem na náměstí Jiřího z Poděbrad. Občanští demokraté budou slavit tradičně na Petříně. Komunisté si zabrali Ovocný trh, Mladí sociální demokraté svolali pochod "s hračkami pro deprimované jedince" na náměstí Míru.

Kolik bude nasazeno v Praze policistů, Blažek zatím neřekl. Městská policie bude mít v pohotovosti 200 strážníků. Podle Blažka je 1. květen "tradičně problematický den". O týden později, na den výročí konce druhé světové války, se nic dramatického neočekává.

Od zrušení víz požádalo v Kanadě o azyl nejmíň 267 Čechů

Za pět měsíců od zrušení kanadských víz požádalo v Kanadě o azyl 267 Čechů, uvedlo na dotaz ČTK velvyslanectví této země v Praze. Opětovné zavedení víz pro Čechy ale podle zastupitelského úřadu nyní nehrozí. Kanada zrušila vízovou povinnost pro české občany loni v říjnu. Před lety je zavedla právě kvůli žádostem o azyl. Kolem roku 1997 totiž v Kanadě měsíčně žádalo o azyl několik set českých občanů. Žádosti přicházely hlavně od českých Romů, kteří tím často zneužívali tamní sociální systém. Před přílivem žadatelů se začala Kanada bránit vízy. Trvalé zrušení krátkodobých víz pak Ottawa podmínila především tím, že se situace z roku 1997 nebude opakovat. Země sice dospěla k názoru, že Česko v současnosti splňuje požadovaná kritéria, může ale kdykoli své rozhodnutí přehodnotit, upozornil loni ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Remek: Šance ČR na sídlo Galilea snižuje lobbing velkých zemí

Šance České republiky na získání sídla systému Galileo snižují silné ekonomické zájmy a lobbing velkých zemí Evropské unie. ČTK to řekl europoslanec a první československý kosmonaut Vladimír Remek. Praha, ačkoliv by souboj o Galileo neměla vzdávat, proto prý musí být připravena na případnou prohru a mít připravenou záložní variantu. Mohla by sloužit jako sídlo jiného evropského úřadu. "Já se obávám, že to je opravdu velmi významná agentura a že ty tradiční členské země, zejména ty velké, které do kosmonautiky hodně vložily, o to velmi stojí," řekl Remek o sídle agentury GSA, která má Galileo řídit. Ve své snaze ČR naopak spoléhá na slib EU, že nově vzniknuvší úřady budou sídlit ve státech, které do EU vstoupily v roce 2004. Z nich chce Galileo ještě Slovinsko. "Pokud EU dodrží to, co sama vyhlásila, tak šance nebudou špatné," řekl Remek. Ve prospěch ČR údajně hraje i tradice kosmického průmyslu a flexibilita a rychlost, kterou prokázaly české úřady při vytváření podmínek pro pražské sídlo. Evropský navigační systém Galileo má rozšířit služby amerického vojenského systému GPS.

Na ostravské jednokolejce se už tramvaje srazily v roce 1969

Dopravní podnik nemluvil pravdu, když tvrdil, že se na ostravské jednokolejce nikdy nestala nehoda. V roce 1969 se na ní srazily dvě tramvajové soupravy. Přibližně 20 lidí tehdy utrpělo zranění. Tři z nich těžké. Tehdy osmadvacetiletá řidička, která už nežije, dokonce byla odsouzena a podle spisu uloženém v ostravském archivu byla odsouzena k dvouletému vězení. ČTK to potvrdila i její švagrová Jarmila Petrovská. Po nedávné tragické nehodě vedení společnosti tvrdilo, že se na jednokolejce nikdy nic nestalo. "Když jsem to slyšela, hodně jsem se rozzlobila. Není to pravda a já jsem svědek," řekla Petrovská ČTK s tím, že to byl hlavní důvod, proč se ozvala a připomněla nehodu švagrové.

Vedení dopravního podniku o události staré 39 let zatím nic oficiálně neví. "Snažíme se zjistit od historiků a pamětníků, zda k podobným incidentům v minulosti došlo," řekl František Kořínek, který je pověřen vedením společnosti. Dodal, že v té době byly všechny tratě mimo centrum Ostravy jednokolejné a nehoda se pravděpodobně stala na už neexistujícím úseku trati linky číslo 5.

Poslední nehoda se na jednokolejce stala letos 11. dubna na úseku mezi zastávkami Vřesinská a Zátiší. Čtyřiadvacetiletý řidič jedné ze souprav Petr Hroch na trať vjel a nepočkal na křížení s protijedoucí tramvají. Bilance nehody byla tragická. Tři mrtví, 14 těžce zraněných a desítky lehce. Policie řidiče, který minulý týden během výslechu připustil, že udělal chybu, obvinila z obecného ohrožení. Kriminalisté prošetřují i postup vedení dopravního podniku. Řidička tramvaje před 39 lety udělala stejnou chybu jako Hroch. Nepočkala na křížení s protijedoucí tramvají. Vyjela na jednokolejku a když spatřila druhý stroj spatřila už nestihla zabrzdit. "Zase se najde jeden viník. Už dávno se mělo něco udělat, vymyslet - signalizace a další věci," řekla Petrovská Českému rozhlasu Ostrava, který jako první v archívu spis k nehodě vypátral.

Celníci zadrželi mezinárodní drogový gang

Celníci odhalili v uplynulých dnech mezinárodní gang výrobců a obchodníků s drogami. Při vyšetřování zlikvidovali dvě laboratoře k výrobě pervitinu v Brně a Ostravě. Pátrání přineslo v těchto dnech další výsledky: dopadení českého kurýra se čtyřmi kilogramy heroinu ve Švédsku a zajištění dalšího drogového kurýra v Německu s 1,2 kilogramu kokainu. ČTK to řekl mluvčí brněnských celníků Oto Ploch. Zadržení byli celkem čtyři podezřelí z Česka, Srbska a Albánie. Nyní jim hrozí až 15 let vězení. Celníci z Brna, Olomouce a Ostravy byli gangu na stopě půl roku. Jeho šéfem byl prý Albánec. V Česku má už delší čas zakázaný pobyt. V republice pobýval nezákonně na cestovní doklady svého bratra.

V úterý politici podepíšou memorandum k přesunu magistrály

Memorandum ke zklidnění severojižní magistrály zahloubením její části v centru města pod zem v úterý podepíšou předseda vlády Mirek Topolánek, pražský primátor Pavel Bém, ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr kultury Václav Jehlička. Projekt zahrnuje také kompletní rekonstrukci Národního muzea. Na nákladech se mají podílet všechny zúčastněné instituce, podle ministerstva dopravy by stavba tunelu neměla překročit deset miliard korun, oprava muzea se odhaduje na 4,5 miliardy korun.

Autor Paláce kultury: Stavba potřebuje novou funkci

Jeden z autorů pražského Kongresového centra (KCP), architekt Jaroslav Trávníček, je nadšen myšlenkou využít objekt pro potřeby Národní knihovny. Stavba vzniklá jako Palác kultury počátkem 80. let podle něj potřebuje novou funkci. Architekt ČTK řekl, že jedna z největších ocelových konstrukcí v Praze umožňuje jednoduše měnit dispozici stavby a objekt má také obrovský prostor - dvakrát větší než návrh Jana Kaplického. S nápadem využít stavbu, která je rozporuplně vnímána od samého svého vzniku, přišel ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák. "Jako architekt jsem nadšen," řekl Trávníček a dodal, že podle jeho názoru by k nápadu byli vstřícní i jeho kolegové Josef Karlík a Ivan Lejčar a hlavní architekt stavby Jaroslav Mayer. Podle ředitele KCP Michala Kárníka by však byla přestavba budovy na knihovnu stavebně velmi náročná, spíše nemožná. "Je to fungující objekt, který přináší peníze. Přestavba na knihovnu by byla neekonomická," řekl Kárník. Jen odstranění pláště by stálo podle něho miliardu korun.

Jedličkův ústav by chtěl změnit mínění o své funkci

Pražský Jedličkův ústav si u příležitosti 95. výročí činnosti klade za cíl vysvětlit veřejnosti lépe svůj smysl a svou funkci. Novinářům to řekl jeho ředitel Jan Pičman. Podle něj zařízení, které se stará o integraci tělesně postižených mladých lidí do společnosti, dosud naráží na neznalost a nepochopení. Někteří se třeba domnívají, že pečuje o lidi s mentálním postižením. Výzvou ústavu podle něj také je ukázat, co vše se dá pro postižené lidi udělat.

Vláda rozšířila seznam národních památek o dalších 29 objektů

Počet národních kulturních památek v České republice se zvýšil na 230 objektů. Vláda rozšířila seznam o 29 položek, které se s výjimkou Prahy nacházejí ve všech krajích. Novinářům to po zasedání kabinetu řekl ministr kultury Václav Jehlička, který návrh předložil. Národními kulturními památkami se stala například řada kostelů - bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě u Uherského Hradiště či kostel sv. Jakuba v obci Jakub poblíž Kutné Hory. Titul národní kulturní památky ponesou i hrady Český Šternberk na Benešovsku, Kost na Jičínsku, Grabštejn na Liberecku a zámky Orlík na Písecku a Humprecht na Jičínsku. Technickými památkami, které byly na seznam zařazeny, jsou například středověký důl Jeroným v Čisté na Sokolovsku nebo rudá Věž smrti v Ostrově nad Ohří u Karlových Varů, která připomíná utrpení politických vězňů.

Výstava nabídne klasická malířská díla i pornografické rytiny

Obrazy, sochy i předměty denní potřeby s milostnými náměty nabídne od úterý výstava v pražském Clam-Gallasově paláci. Organizátoři na tiskové konferenci představili koncepci výstavy, která mapuje intimní témata v umění za posledních 500 let. Návštěvníci si tak mohou na jednom místě prohlédnout výjevy z biblických příběhů i pornografická zobrazení pohlavního aktu. "Výstava nakonec navzdory mému původnímu antiuměleckému přesvědčení shrnuje celou řadu uměleckých děl, opravdových uměleckých děl v mnoha případech, vedle nichž visí obrazy, které by se v rámci normální galerijní expozice s obrazy té první kategorie nikdy nepotkaly," uvedl ředitel sbírky starého umění Národní galerie Vít Vlnas. Na zdech paláce mohou návštěvníci obdivovat například spoře oděné i nahé ženy v dílech německých a holandských mistrů ze 16. století. Kurátorka výstavy Lenka Stolárová upozornila především na obraz nazvaný Mona Vanna Nuda, který pravděpodobně holandský malíř Joos van Cleve označil falešným podpisem Leonarda da Vinciho. Na plátně se cudně usmívá žena s odhalenými ňadry.

Válečné hroby a památníky na Hradecku se dočkají lepší údržby

Válečné hroby a památníky padlých vojáků v Královéhradeckém kraji by se měly dočkat lepší údržby. Hradecké hejtmanství rozhodlo, že na opravy 11 památníků a hrobů letos uvolní 1,4 milionu korun. Dalších 1,2 milionu korun dají majitelé památek. Příspěvky se týkají míst, která nemají památkovou ochranu. Kraj je letos uděluje poprvé. ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Největší celková částka přes 600.000 korun by měla jít na obnovu památníku padlých v první světové válce v Horním Starém Městě v Trutnově. Sumy přes 300.000 korun půjdou na opravy pomníků padlých ve světových válkách v Suchém Dole, Martínkovicích a Babí u Trutnova. Památníky a hroby budou opravovat a krajské peníze většinou dostanou obce a města. Výjimkou je příspěvek Komitétu pro udržování památek z války roku 1866, který bude nákladem 310.000 korun obnovovat válečné hroby vojenského hřbitova z roku 1866 v České Skalici.

Po celém kraji je podle dostupných údajů roztroušeno přes 500 hrobů a památníků na válečné hrůzy. "Údržba těchto pietních míst je pro vlastníky, nejčastěji malé obce, finančně velice náročná," uvedl hejtman Pavel Bradík. Památkově chráněné monumenty získávají od kraje finanční příspěvek z grantu na obnovu památek. Za posledních pět let takto kraj rozdělil téměř dva miliony korun.

Obchodovat s primáty budou zřejmě smět pouze vybrané instituce

Stát zřejmě omezí možnost obchodu s primáty. Vláda schválila novelu zákona o obchodu s chráněnými rostlinami a živočichy, která povolí prodávat a kupovat primáty pouze veterinárně schváleným zařízením, která chovají opice nebo poloopice výhradně za účelem vystavování zvířat a vzdělávání veřejnosti, zachovávání druhů a základního nebo aplikovaného vědeckého výzkumu.

Dvorská zoo ve čtvrtek otevře safari, přibude v něm 70 zvířat

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku otevře ve čtvrtek 1. května areál volných výběhů safari, v němž lidé pozorují zvířata z otevřených autobusů. Proti loňsku se počet kopytníků v safari zvýší o více než 70 na téměř 200 zvířat. ČTK to řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková. "Do safari jsme přemístili řadu zvířat, která dosud byla jinde. V safari také budou nové přírůstky kopytníků, kteří se nám dobře množí," řekla mluvčí. V safari, které autobus projíždí po čtyřkilometrové trase, tvoří největší stádo asi 40 vodušek červených. Návštěvníci uvidí také například mohutný africký skot watusi a stádo antilop losích.

Český vrchař Nevěřil skončil čtvrtý v závodě ME v Rechbergu

Český automobilový jezdec Dušan Nevěřil obsadil čtvrté místo v absolutní klasifikaci úvodního závodu mistrovství Evropy vrchařů v rakouském Rechbergu. V součtu časů ze dvou jízd na 5050 metrů dlouhé trati v horském průsmyku měl Nevěřil ztrátu 7,531 sekundy na vítězného Itala Dennyho Zarda. Otakar Krámský skončil pátý, Milan Svoboda šestý.

Skupinu N vyhrál Miroslav Jakeš, z českého souboje jezdců ve skupině SP vyšel vítězně Martin Jerman, který porazil Petra Vojáčka rozdílem 0,457 sekundy. Ve skupině A obsadil Václav Janík čtvrté místo.

Počasí

V úterý má být oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty 12 až 20 stupňů Celsia.