Zprávy

Zelení potvrdili mandát předsedy Martina Bursíka

Předsednictvo Strany zelených potvrdilo mandát předsedy strany Martina Bursíka, jehož rezignaci žádala olomoucká organizace. Současně se shodlo na tom, že úniky informací z vnitrostranických jednání a konfrontační výstupy stranu poškozují.

Vláda projedná novelu, která má umožnit ještě letos zvýšit penze

Vláda by měla v pondělí projednat novelu zákona o důchodovém pojištění. Ministr práce Petr Nečas (ODS) v ní navrhuje, aby bylo možné důchody mimořádně zvyšovat už při růstu cen o pět procent. Nyní je hranice desetiprocentní. Pokud by se zákon podle Nečase nezměnil, nemohl by kabinet ještě letos penzistům po nečekaně vysokém růstu cen přidat. Mimořádná valorizace by se týkala starobních, invalidních i pozůstalostních penzí. V Česku je pobírá 2,7 milionu lidí. Na důchody se mělo letos vydat asi 298 miliard korun. Dodatečné zvýšení penzí by si podle Nečase vyžádalo dalších 6,6 miliardy. Putovat by měly z vybraného důchodového pojištění. Mimořádné přidávání by systém do deficitu dostat nemělo, uvedl již dříve ministr. S mimořádnou valorizací souhlasí i opoziční ČSSD. Její místopředseda Zdeněk Škromach řekl, že sociální demokraté ve zvýšení důchodů vládě nebudou bránit. Považují ale přidávání za opožděné a malé. Penze by zvedli už od června, a to o 670 korun. Pokud by s jejich plánem kabinet nesouhlasil, chtějí se vrátit ke svému původnímu záměru. Nejprve totiž navrhovali, aby starobní důchodci dostali jednorázově 6000 korun. Škromach řekl, že by to stálo asi 12 miliard. Peníze by se mohly získat z přebytku vybraného pojistného. Podle Nečase by ale hrozil důchodovému systému propad do schodku. Ministr Nečas i jeho stínový protějšek Škromach popírají tvrzení, že by si vládní ODS či opoziční ČSSD chtěla mimořádným zvýšením penzí důchodce naklonit před podzimními krajskými a senátními volbami. Za populistické považují jednání druhé strany.

Švejnar v kampani utrácel hlavně za kancelář, výjezdy a auto

Z celkové částky 849.000 korun, která ekonoma Jana Švejnara stála jeho kampaň před prezidentskou volbou, tvořily největší výdaje pronájem kanceláře, cesty do regionů či půjčení automobilu. Švejnar to uvedl v rozpisu odhadovaných nákladů své kampaně, který zveřejnil na stránkách www.svejnarprezidentem.cz. Švejnar vstupoval do duelu s Václavem Klausem s tím, že za kampaň utratí z vlastních zdrojů asi půl milionu korun. Nakonec se suma navýšila o dalších téměř 350.000 korun. Již dříve uvedl, že neměl žádné sponzory.

Do rady ústavu pro totality chce tucet lidí

O neobsazené místo v Radě Ústavu pro studium totalitních režimů projevilo do pátku zájem 12 kandidátů. Lhůta pro předkládání nominací byla stanovena na sobotní půlnoc. Kandidáty mohou navrhovat odbojářské spolky nebo sdružení a instituce, které se zabývají historií, vzděláváním a lidskými právy. Horní komora parlamentu bude člena rady volit na schůzi, která začne ve středu 19. března.

MfD: Pracovní verze reformy VŠ počítá s odloženým školným

Pracovní verze reformy vysokých škol počítá s takzvaným odloženým školným. Školy by jeho výši určovaly samy, horní hranice ročního poplatku by byla výší průměrného měsíčního platu vysokoškoláka - tedy zhruba 30.000 korun. Projekt vypracoval tým expertů z ministerstva školství. Student by mohl zaplatit školné hned, nebo by si na něj půjčil a splácet by začal až v době, kdy by vydělával a dosáhl určité výše platu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. I když je školné součástí reformy, kterou ministerstvo chystá, sám ministr Ondřej Liška (SZ) už několikrát zopakoval, že tato vláda školné nezavede. Je podle něj nutné propočítat dopady případného školného na rodinné rozpočty vysokoškoláků a školnému musí také předcházet vytvoření systému sociálních stipendií a studentských půjček, u kterých by stát garantoval nízký úrok. O školném mluví hlavně ODS. Návrh ale zatím nemá dostatečnou podporu. Opozice ho odmítá a nejednotná je i koalice.

Vláda má rozhodnout o novém zmocněnci pro evropské soudy

Kabinet má v pondělí rozhodnout o tom, kdo bude Českou republiku zastupovat před Evropským soudním dvorem, Soudem první instance a Soudním dvorem Evropského sdružení volného obchodu. Tomáš Boček z ministerstva zahraničí, který tuto funkci od roku 2004 zastával, totiž od března nastupuje na ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s přípravami na české předsednictví v EU. Vzhledem k tomu, že podle dřívějšího usnesení kabinetu má být vládní zmocněnec pro výše uvedené evropské soudy zaměstnancem ministerstva zahraničí, předkládá Černínský palác vládě návrh na Bočkovo odvolání. Kdo ho má nahradit, sdělí ministerstvo až poté, co jméno nového zmocněnce schválí kabinet.

Pozůstalí po obětech nehody u Nažidel se poprvé sešli u pomníku

Pozůstalí po obětech nehody autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku, která se stala před pěti lety, si výročí poprvé připomněli u pomníku. Dvacet obětí havárie patrového neoplanu připomíná v místě tragédie stejný počet žulových valounů, na dalším kameni jsou jména mrtvých s vysvětlením, co se tam stalo. Příbuzní položili na jednotlivé kameny květiny, zapálili u kříže svíčky a pak mlčky postáli se vzpomínkou. Přišli i lidé z okolí, kteří stejně jako pozůstalí kritizovali, že tato silnice zůstala i po pěti letech stále stejně nebezpečná. Kromě stálého smutku nad ztrátou nejbližších vyjádřili pozůstalí i rozčarování, že za tak obrovskou tragédii dosud nenesou odpovědnost majitelé cestovní kanceláře a autobusu. U Nažidel se 8. března 2003 stala jedna z nejtragičtějších silničních dopravních nehod v české historii. V převráceném autobusu na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie předloni. V autobuse byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách. Autobus jedoucí z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha vozidla se při pádu zcela odtrhla. Řidiče odsoudil českobudějovický krajský soud na osm let odnětí svobody a na deset let mu zakázal řídit motorová vozidla. Podle soudu jel příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení. Jihočeský hejtman Jan Zahradník považuje tuto silnici za stále stejně nebezpečnou jako před pěti lety. Jediné možné řešení vidí v urychlení stavby dálnice D3 do Českých Budějovic a na ni navazující R3 k hranici. "Jihočeský kraj už ve stádiu přípravy udělal maximum, máme schváleny všechny plány velkých územních celků," zdůraznil. Nadějí pro zlepšení situace je podle něho nyní příslib peněz na výstavbu úseku mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí, což by mohlo vše urychlit. Jihočeský kraj přispěl na pomník částkou 30.000 korun, pozůstalým vyjádřil hejtman soustrast dopisem.

Na podporu svobodného Tibetu zavlají napříč světem jeho vlajky

Více než tři stovky českých měst a obcí uctí v pondělí 49. výročí protičínského povstání Tibeťanů. Učiní tak vyvěšením tibetské vlajky v rámci celosvětové kampaně Vlajka pro Tibet. Při povstání ve Lhase v roce 1959 zemřelo na 80.000 Tibeťanů a jejich duchovní vůdce dalajlama odešel do indického exilu, kde žije dodnes. Počátkem března se konají i další akce na podporu Tibetu, odehrávají se přehlídky tibetské kultury a lidé se mohou blíže seznamovat s tibetskými tradicemi, jež Čína potlačuje. Tradice vyvěšování modročervené vlajky se zlatým sluncem vznikla v polovině 90. let v západní Evropě. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, v loňském roce ji podpořilo 326 měst, obcí, městských částí nebo krajů.

Postižení mohou díky novému programu psát na počítači hlasem

Postiženým lidem, kteří nemohou psát na klávesnici, může s psaním textu na počítači pomoci speciální program. Díky němu mohou svému laptopu či stolnímu počítači nadiktovat běžný dopis i odbornou stať. Vše ovládají jen hlasem. Program MyDictate představili v Praze na konferenci INSPO - Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami odborníci z Technické univerzity v Liberci, kteří ho vytvořili.

V Pařížské ulici v centru Prahy se střílelo, dva zranění

V Pařížské ulici v centru Prahy stříleli odpoledne dva neznámí pachatelé. Zranili dvojici rusky hovořících mužů a z místa činu utekli. ČTK to sdělila pražská policejní mluvčí Eva Brožová. Ke střelbě došlo kolem 16:00. Záchranáři ošetřili oba zraněné; šestadvacetiletého muže se střelným poraněním nohy převezli do Ústřední vojenské nemocnice, třiatřicetiletý muž s poraněním ruky putoval do nemocnice Na Františku.

ČOI zabavila v Hatích na Znojemsku padělky za 3,5 miliony korun

Padělky v hodnotě 3,5 milionu korun zabavili v pátek pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) ve spolupráci s policisty při zátahu v tržnici v Hatích na Znojemsku. Při kontrole stánků zajistili přes 1390 kusů oděvů, obuvi a galanterie. ČTK to řekla Tatiana Neuhybelová z Jihomoravského inspektorátu ČOI.

Dvě největší tuzemské zednářské organizace se spojily

Dvě největší tuzemské zednářské organizace se spojily. Na zasedání v jednom z historických pražských sálů, kterého se zúčastnilo asi 140 lidí, se uskutečnilo sjednocení Veliké lóže České republiky a Velikého Orientu Českého. Informoval o tom tajemník Veliké lóže České republiky Vojtěch Ort. Podle dřívějších informací je sjednocení obou organizací unikátní - obě mají své mezinárodní vazby, tradice a v některých zemích existuje mezi oběma celky poměrně silná rivalita. Čeští zednáři si od spojení slibovali posílení své organizace a ukončení stavu, kdy dvě organizace usilovaly o stejný cíl. Také doufali, že získají větší společenskou prestiž a respekt vůči svým tradičním osvícenským myšlenkám, především u mladších lidí. Veliká lóže České republiky je přímým pokračovatelem prvorepublikové Národní Veliké Lóže Československé, která byla založena v roce 1928 a jejímiž členy byli mimo jiné Edvard Beneš, Jan Masaryk, Alfons Mucha nebo předkové bývalého prezidenta Václava Havla. Veliký Orient Český byl založen Velikým Orientem francouzským počátkem 90. let.

V krnovské Flemmichově vile bude expozice o architektech

Město Krnov připravuje pro Flemmichovu vilu Expozici secese a individualistické moderny. Stálá výstava bude věnována evropsky proslulým architektům, kteří se narodili na severu Moravy. Ve vile se objeví také užité umění, které navrhovali krnovský rodák Leopold Bauer, opavský rodák J.F. Olbrich nebo autor vily Otto Prutscher. Muzejní expozici chce město otevřít v září. Architekti Bauer, Olbrich i Prutscher zanechali v Krnově výraznou stopu. "Žáci slavného vídeňského architekta Otto Wagnera město velmi ovlivnili, například Bauer projektoval vily krnovských továrníků, kteří ve městě působili před válkou. Flemmichova vila, která byla postavena podle Prutscherova návrhu v roce 1914, je jeden z mála objektů moderny, který patří městu," řekla starostka Renata Ramazanová. Expozice je podle ní skvělou příležitostí představit veřejnosti tyto architekty také jako designéry konce 19. a počátku 20. století.

Mělničtí uložili do kulturního domu půdu z bitvy u Sokolova

Uložením urny s půdou z bitvy u Sokolova do památníku kulturního domu vyvrcholily v sobotu odpoledne v Mělníku oslavy 65. výročí této historické události. Mělničtí si ji v celodenním programu připomínali především proto, že v ní jako velitel první roty zemřel Otakar Jaroš, který velkou část svého života strávil právě v tomto středočeském městě.

Národní zemědělské muzeum pořádalo zabijačku

Zabijačku uspořádalo v Praze na Letné Národní zemědělské muzeum. Na jelita, jitrnice, prejt, guláš a prdelačku pozvali pořadatelé návštěvníky navzdory půstu, který podle církevních tradic začal zhruba před měsícem. Kromě vepřových specialit mohli sledovat porcování a zpracovávání masa. Jako "exponáty" pro přípravu specialit posloužili tři vypasení čuníci. Návštěvníci mohli sledovat přípravu jelit, jitrnic nebo tlačenky. Přímo na nádvoří muzea byly pověšeny na háku očištěné prasečí půlky, připravené ke zpracování. V kotlích polní kuchyně se vařil ovar a oblíbená zabijačková polévka prdelačka. Akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zaujala desítky lidí. "Víme, jak vypadají jitrnice nebo jelítka. Děti se ale ptají, co je to zabijačka. Živé prase sice viděly, ale co se s ním dělá, netuší," řekl asi třicetiletý muž, který se na vepřové hody vydal se dvěma syny.

Vodáci v Chocni přivítali přicházející jaro skokem z jezu

Zhruba tři desítky vodáků v Chocni na Orlickoústecku letos poprvé procvičily přímo na vodě svaly na rukou a zakusily chlad Tiché Orlice. Skokům v kanoích z 2,5 metru vysokého jezu a kličkování mezi brankami přihlíželo 400 až 500 diváků.

V Praze začaly velikonoční trhy

Nasávat atmosféru nadcházejících jarních svátků mohli návštěvníci velikonočních trhů, které začaly na Staroměstském náměstí a na Můstku v Praze. Vajíčka, pomlázky a další suvenýry v nazdobených stáncích se střídaly s bohatou nadílku občerstvení. Zatímco cizinci obléhali prodejce kraslic, domácí návštěvníci si pochutnávali na tradičních pokrmech.

Záchranáři z Jeseníků vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

V Jeseníkách se zvýšila hrozba pádu lavin, záchranáři proto v nejvyšších moravskoslezských horách v pátek večer vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V Jeseníkách je pět lavinových katastrů, všechny leží mimo turisticky značené trasy. Návštěvníci hor by trasy neměli podle záchranářů opouštět. V Jeseníkách se nacházejí lavinové katastry ve Velkém a Malém Kotli, na Kamzičníku, Červené hoře a ve žlebu Kralického Sněžníku.

Bauer potvrdil své vítězství v SP druhým místem na Holmenkollenu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer v prvním závodě po oficiálním potvrzení svého celkového vítězství ve Světovém poháru doběhl druhý ve slavném padesátikilometrovém závodě volnou technikou na Holmenkollenu. Český suverén sezony v Oslu nestačil pouze na Švéda Anderse Södergrena, jenž zvítězil s náskokem dvou a půl minuty.

Sudová byla v Aare druhá v paralelní jízdě v boulích

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila potřetí v sezoně na stupních vítězů v závodu Světového poháru. V Aare podlehla v paralelní jízdě v boulích až ve finále Japonce Aiko Uemuraové, která si čtvrtým triumfem za sebou zajistila celkové prvenství. Sudová je v hodnocení disciplíny druhá se ztrátou 103 bodů.

Skibobistka Alena Housová se vítězkou Světového poháru

Česká skibobistka Alena Housová se posedmé v kariéře stala celkovou vítězkou Světového poháru. Prvenství potvrdila suverénním triumfem v závěrečném slalomu, obří slalom v rakouském Aigenu vyhrála Klára Hofmanová.

Bába je na halovém mistrovství světa devátý

Výškař Jaroslav Bába obsadil na halovém mistrovství světa ve Valencii deváté místo. Jako jediný z finalistů nezdolal 227 centimetrů a závod pro něj předčasně skončil. Bába měl v soutěži jen dva platné pokusy: napoprvé zdolal 219 i 223 centimetrů. Další postupná výška, kterou ještě v páteční kvalifikaci dokázal přeskočit, už tentokrát byla nad jeho síly.

Překážkáři Svoboda se Sajdokem vypadli na HMS v semifinále

Čeští překážkáři Petr Svoboda a Stanislav Sajdok vypadli na halovém mistrovství světa v semifinále. Svoboda svůj běh dokončil jako pátý, časem 7,81 sekundy zaostal o desetinu za výkonem z dopoledního vítězného rozběhu a celkově byl hodnocen jako šestnáctý. Sajdok se také oproti rannímu výkonu nezlepšil, výkonem 7,85 obsadil v dalším semifinále sedmé místo a v absolutním pořadí skončil osmnáctý.

Šebrle se po vrhu koulí posunul na druhé místo

Roman Šebrle se po vrhu koulí posunul v průběžném pořadí sedmiboje na halovém mistrovství světa na druhé místo. Ve třetí sérii po dvou nepříliš vydařených vrzích poslal více než sedmikilové náčiní do vzdálenosti 16,16 metru.

Počasí:

Polojasno až oblačno, nejvyšší denní teploty 8 - 12 stupňů Celsia.