Zprávy

Topolánek jede za Bushem: kvůli radaru a vízům

Záměr postavit v Česku protiraketový radar a také zrušení víz - to jsou témata, která budou dominovat návštěvě premiéra Mirka Topolánka ve Spojených státech. Vrcholem šestidenní cesty po USA a Kanadě bude přijetí Topolánka v Bílém domě. Americký prezident George Bush předsedu české vlády očekává ve středu, hovořit s ním bude nejen o radaru a vízech, ale také o přípravě summitu NATO v Bukurešti. Topolánek, jehož doprovodí ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr vnitra Ivan Langer, ministr dopravy Aleš Řebíček a hlavní vyjednavač o smlouvě k radaru, náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, odletí v pondělí.

Program ve Washingtonu začíná v úterý, kdy by měl Topolánek mimo jiné na ministerstvu pro vnitřní bezpečnost podepsat memorandum vedoucí ke zrušení amerických víz. USA dávají najevo, že víza by mohla padnout do konce roku. O to se česká diplomacie snaží již léta, ovšem až v poslední době Spojené státy "obměkčila". Po možném zrušení vízové povinnosti by sice odpadla procedura s pohovorem žadatelů o vstup do USA na americkém konzulátu, ale USA by na základě memoranda ještě před vycestováním konkrétní osoby získaly jeho vybrané osobní údaje. Americké úřady pak zváží, zda je pro vstup do země způsobilý, zda se nevyskytuje na seznamech lidí podezřelých z terorismu nebo porušování migračních zákonů. V souvislosti s přípravou memoranda se v EU objevily názory, že Česko postupuje v otázce vízové politiky a předávání dat příliš individuálně.

Jiří Čunek míní, že termín jeho návratu do vlády se blíží

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek míní, že den jeho návratu do vlády se blíží. "Je v dohledu," řekl v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Uvedl ale, že přesný termín nezná a připomněl, že ministry navrhuje premiér a jmenuje prezident. Nevyloučil možnost, že by to mohlo být už v pondělí, pak ale dodal, že vzhledem k neustálým otázkám na toto téma si z toho už trochu dělá legraci. "Ale já to skutečně nevím," dodal. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených) zvažuje v případě Čunkova návratu odchod z vlády. Soudí totiž, že Čunek své rodinné finance dosud dostatečně nevysvětlil. "Na stole musí být usnesení, jímž státní zástupce zastavil jeho stíhání. Dále jeho příjmy od doby, kdy pracoval v muničce, až do doby, kdy nastoupil do úřadu starosty. Pokud někdo ukládá tolik a tolik milionů, pak mu buďto spadly jako mana z nebe, nebo je vydělal a pak na ně musí mít výplatní pásky. Nebo doklad, že je dědil," řekl tento týden Schwarzenberg Hospodářským novinám. Čunek ale v ČT prohlásil, že ministr od něj dostal přehled příjmů jeho i jeho manželky od doby, kdy se vzali, až do chvíle, kdy zamířil do vysoké politiky. Schwarzenbergova vyjádření považuje předseda KDU-ČSL za politickou chybu.

Lidé si už den předem připomněli 60. výročí komunistického puče

Na několika místech Prahy si v neděli lidé připomněli 60. výročí komunistického převratu, který připadá na pondělí. Sérii akcí zahájila ranní mše za oběti komunismu, kterou ve svatovítské katedrále na Pražském hradě sloužil biskup Václav Malý. Odpoledne se asi stovka mladých lidí i pamětníků sešla na Staroměstském náměstí. Biskup Malý v neděli ve svém kázání ve svatovítském chrámu uvedl, že před 60 lety přišli lidé, kteří necítili žádnou pokoru a kteří podporovali vzájemnou nenávist a nedůvěru. Mluvil i o odpuštění. "Odpustit však neznamená zapomenout," řekl biskup, podle kterého hrozí podobné události i dnes, i když třeba v jiné podobě. Na dnešní nebezpečí v podobě nových totalit i na vzrůstající vliv nereformované komunistické strany upozorňovali odpoledne také řečníci na Staroměstském náměstí. "Mějme oči otevřené, i komunismus dnes mění svou tvář," řekl například poslanec za ODS Petr Bratský. Senátor Jaromír Štětina před mikrofon předstoupil jako předseda komise pro posouzení ústavnosti komunistické strany. Komise shromažďuje důkazy o protiústavnosti KSČM, které chce brzy předložit parlamentu a prezidentovi. Jejím cílem je rozpuštění komunistické strany.

Nový zákon o policii ubírá úředničiny a mění podobu inspekce

Vláda by měla v pondělí projednat dlouho očekávaný návrh nového zákona o policii. Norma má umožnit policii fungovat v nové, reformované podobě od roku 2009, jak to plánuje ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle nového zákona by tak již policie neměla například vykonávat některé "pomocné" práce pro další úřady, jako je doručování úředních písemností. Další povinnosti, dříve plněné policisty, pak převezmou civilní úředníci ministerstva vnitra. Zákon také obsahuje novou podobu Inspekce ministra vnitra, která kontroluje a vyšetřuje přestupky policistů. Podle reformního návrhu ministerstva by měla šéfa inspekce v budoucnu jmenovat vláda a na její činnost dohlížet zvláštní pětičlenná sněmovní komise. Až dosud bylo jmenování vedení inspekce výlučně v rukách ministra.

Experti: Intervence ČNB mají na korunu již jen krátkodobý vliv

Intervence České národní banky mají v současné době již jen krátkodobý vliv na posilující kurz koruny, řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. S jeho názorem souhlasí i někteří analytici a zástupci průmyslu, podle nichž by česká ekonomika méně podléhala výkyvům, pokud by byla součástí eurozóny. Česká koruna se loni v březnu prodávala za zhruba 28,50 za euro, v pátek se na chvíli dostala již pod 25 korun za euro. V minulosti přitom ČNB při příliš posilující koruně zasáhla.

Čunek soudí, že penze mohou růst i při nynější inflaci 7,5 pct

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek si myslí, že vláda by mohla důchodcům zvýšit penze, i když inflace nyní dosahuje 7,5 procenta, nikoli hranice deseti procent. Řekl to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jeho partner v diskusi, Zdeněk Škromach z ČSSD, uvedl, že Čunkovi nevěří a že ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) to kabinetu nenavrhne. "Nechte se překvapit," poznamenal Čunek. Šéf lidovců také uvedl, že "pokud to bude rozumné", mohli by ministři za KDU-ČSL podpořit požadavek odborů na zvýšení minimální mzdy. Zatím však podle něj nejsou k dispozici vládní propočty. Českomoravská konfederace odborových svazů vyzvala před několika dny vládu, aby neprodleně zvýšila minimální mzdu a přidala peníze na platy ve veřejném sektoru. Odboráři také požadují, aby kabinet zvedl důchody a dávky rodinám a sociálně slabým.

Ve Špindlerově Mlýně zahynul po pádu na sjezdovce lyžař

Při sjíždění sjezdovky ve Skiareálu Stoh ve Špindlerově Mlýně v neděli zahynul lyžař. Nezvládl prudký a těžký terén, dostal se mimo trať a po těžkém pádu přes pomoc záchranářů následkům úrazu podlehl. ČTK to řekl mluvčí Horské služby Jan Slánský. "Lyžař na zledovatělém terénu vyletěl ze sjezdovky, prorazil hrazení a spadl z prudkého svahu do nepřístupného místa. Utrpěl zranění hlavy a další zranění neslučitelná s životem, a i když byl přivolán vrtulník a vyprošťovali jej členové horské služby, na místě zemřel," uvedl Slánský.

Vzduchoplavci v balonech přeletěli Krkonoše poblíž Sněžky

Po více než roce čekání na příznivý vítr se v neděli skupině českých vzduchoplavců podařilo přeletět Krkonoše v oblasti jejich nejvyšší hory. Čtyři horkovzdušné balony odstartovaly přibližně v 11:20 z parkoviště ve Špindlerově Mlýně a brzy odpoledne přistály na polské straně hor. Přímo nad Sněžku, což bylo cílem letu, se nedostaly, řekl ČTK jeden z organizátorů akce David Línek. "Povedlo se nám přeletět několik set metrů od vrcholu v 11:45, byl poměrně silný vítr kolem 60 kilometrů za hodinu," uvedl Línek. Akce se zúčastnily čtyři balony z Prahy, České Skalice, Přerova a Chrudimi, další balon s pražskou posádkou letěl samostatně a nad nejvyšší krkonošský vrchol se nedostal. Na zem se vzduchoplavci snesli u polského městečka Kamienna Góra. "Kvůli větru zhruba 25 kilometrů za hodinu jsme potřebovali při přistání dost dlouhou přistávací dráhu," řekl Línek.

Výbuch v bytě v Kobylisích zranil muže; nájemníci evakuováni

Výbuch v neděli dopoledne zcela zničil tři byty v pětipatrovém panelovém domě v Praze 8 - Kobylisích. Další dva poničil částečně. Při výbuchu byl zraněn osmapadesátiletý muž, který byl s popáleninami převezen do nemocnice. Jeho život není ohrožen. Obyvatelé domu museli být evakuováni. Lidé ze zničených bytů se budou moci na určitou dobu přestěhovat do ubytovny patřící osmé městské části. Statik, který dům prohlédl, konstatoval, že při výbuchu vypadl panel z vnější stěny domu. Další dva v ní budou muset být smontovány.

Sobota byla na českých silnicích tragická, zemřelo osm lidí

Uplynulá sobota se zapíše mezi letošní nejtragičtější dny na českých silnicích. Podle předběžných policejních statistik zemřelo při nehodách osm lidí. Je to druhý nejtragičtější den letošního roku. Smutné prvenství patří středě 13. února, kdy si dopravní kolize vyžádaly deset mrtvých, z toho osm při jediné nehodě u Panenského Týnce na Lounsku.

Palladium má být kvůli požáru zavřené nejméně 20 dní

Obchodní centrum Palladium v centru Prahy zůstane kvůli odstranění škod po požáru uzavřené nejméně 20 dní. ČTK to v neděli potvrdila mluvčí centra Veronika Kozová. Ve středu 20. února v podvečer byly kvůli požáru na elektroinstalaci v podzemních garážích evakuovány asi 3000 lidí. Oheň poškodil část centrálního rozvaděče a kabeláže. Experti zjišťují přesné příčiny požáru a rozsah poškození budovy. Obchodníci mezitím sčítají škody. Požár vznikl ve čtvrtém podzemním podlaží. Oheň způsobil velké množství kouře, který spustil požární signalizaci. Hasiči začali budovu odvětrávat. Hasit prý mohli až ve chvíli, kdy byl odpojen proud. Evakuace nakupujících trvala asi 40 minut. Podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze trvala neúměrně dlouho.

Husa na provázku přivezla do Prahy Evangelium svatého Lukáše

Dalším účastníkem celoroční pražské přehlídky regionálních scén bylo v neděli večer Centrum experimentálního divadla - Divadlo Husa na provázku z Brna. Jeho členové uvedli na jevišti Divadla pod Palmovkou projekt nazvaný Evangelium svatého Lukáše (Na rovinu!). Režisér Jan Antonín Pitínský v něm tento evangelijní text propojil s materiály o dva tisíce let mladšími i takřka současnými. Tato "hra o životě a smrti" měla v Brně premiéru loni a byla už třetí Pitínského režijní spoluprací s brněnským souborem; po projektech nazvaných Hvězdy nad Baltimore a RozRazil' 04 - Brno je Brno je Brno. Režisér se v ní pokusil divadelním jazykem vyprávět příběh, který v té či oné podobě zná každý. I když každý nezná jména všech postav, biblický místopis a sumu zjevení, podobenství a zázraků. Zaostřil se na zaznamenání života evangelijního v mírně nečekaných, ne však kuriózních či fantazijních prostředích a situacích.

Film Once získal nezávislou Spirit Award

Irský film Once s českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou a irským hudebníkem Glenem Hansardem získal v noci na neděli v kalifornské Santa Monice cenu pro nezávislé snímky Spirit Awards. Nízkorozpočtový film, na němž se devatenáctiletá Irglová podílela i jako spoluautorka hudby, zvítězil v kategorii nejlepší zahraniční snímek. Jeho ústřední skladba Falling Slowly byla nominována též na cenu americké filmové akademie v kategorii nejlepší filmová píseň.

Národní divadlo připomene slavnou pěvkyni Destinnovou

Národní divadlo připomene 130. výročí narození operní pěvkyně Emy Destinnové mimořádnou sérií představení, výstavou i přednáškou. Výročí narození nejproslulejší české operní divy připadá na úterý 26. února. "Tato pěvkyně celosvětového významu na jevišti Národního divadla debutovala v roce 1901 v roli Carmen. Její život a pěvecké umění je dodnes velmi silnou inspirací," řekl šéf opery Národního divadla Jiří Heřman. Bylo to ale právě Národní divadlo, kde v 90. letech 19. století neuspěla v konkurzu. Profesionální dráhu nakonec nastoupila v berlínské Dvorní opeře (Hofoper) v roce 1898. Národní divadlo pětkrát mimořádně uvede Pucciniho operu La fanciulla del West (Děvče ze Západu) - 13., 26. a 28. března, 15. a 19. dubna v historické budově Národního divadla. Ema Destinnová při světové premiéře v roce 1910 v newyorské Metropolitní opeře ztvárnila hlavní roli Minnie, kterou přímo pro ni skladatel komponoval. Jejím jevištním partnerem byl Enrico Caruso. V současném nastudování, které mělo v Národním divadle premiéru před dvěma lety, se role Minnie v alternaci s Evou Urbanovou zhostila sólistka opery Národního divadla Anda-Louise Bogza. Byla za ni nominována na Cenu Thálie 2007.

Čeští lyžaři doběhli ve Falunu třetí ve štafetě

Čeští běžci na lyžích vybojovali třetí místo ve štafetě Světového poháru ve švédském Falunu a navázali na historický prosincový triumf z Davosu. Od dalšího prvenství je dělilo 1,7 sekundy. Kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal tentokrát podlehlo dvěma norským týmům. Finišman Koukal bojoval podobně jako v Davosu do poslední chvíle o vítězství, ale v neděli neměl ve sprintu s norskými rychlíky šanci. Cílem jako první proběhl Petter Northug, úřadující mistr světa ve štafetě z loňského Sappora, těsně následován Tordem Aslem Gjerdalenem. Ten předvedl své sprinterské schopnosti už v sobotním skiatlonu, v kterém zle dotíral v cílové rovince na vítězného Lukáše Bauera.

Česká štafeta biatlonistů získala na mistrovství Evropy bronz

Česká štafeta biatlonistů ve složení Michal Šlesingr, Tomáš Holubec, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek skončila na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě na třetím místě. První místo v závodě na 4x7,5 kilometru obsadilo Rusko, stříbro brali Norové. České kvarteto získalo historicky první medaili na kontinentálním šampionátu v mužské štafetě. Na prvním úseku rozběhl českou štafetu velmi dobře Šlesingr, který po bezchybné střelbě a navzdory únavě po náročném programu devíti závodů v šestnácti dnech i velmi dobrém běžeckém výkonu získal náskok na soupeře 25,6 sekundy.

Bába s Hejnovou mají domácí tituly i limity pro Valencii

O dvě jména se v neděli rozrostla česká výprava na halové mistrovství světa do Valencie. Na domácím šampionátu v pražské Stromovce skočil potřebných 230 centimetrů do výšky Jaroslav Bába, v běhu na 400 metrů splnila limit Zuzana Hejnová, která se specializuje na stejně dlouhou trať s překážkami. V soutěži výškařů šokoval překážkář a vícebojař Stanislav Sajdok, který si o čtyři centimetry vytvořil osobní rekord a za výkon 224 cm získal bronzovou medaili.

Sdruženář Dvořák na SP v Polsku zajel životní výsledek

Životního úspěchu dosáhl v nedělním závodě Světového poháru sdruženářů v polském Zakopaném český reprezentant Miroslav Dvořák. Dvacetiletý člen Dukly Liberec skončil ve sprintu na 15. místě. Ještě o dvě příčky lepší byl jeho krajan Tomáš Slavík, který za vítězným Rakušanem Bernhardem Gruberem zaostal o necelých 50 sekund. Dvořák po úvodní skokanské části figuroval na 17. příčce. V běhu na 7,5 km dokázal umístění o dvě místa vylepšit a výrazně překonal své dosavadní maximum. Při premiéře v SP vybojoval ve sprintu v Oslu 24. místo. Slavík si naopak v běžecké části pohoršil. Po skocích mu patřila desátá příčka, o niž se dělil s lídrem seriálu Ronnym Ackermannem.

V Česku v neděli padaly teplotní rekordy, bylo i přes 20 stupňů

V České republice v neděli padaly teplotní rekordy. Na jihu Čech a severu Moravy překonala teplota maxima pro tento den z roku 1990, v Praze v neděli bylo stejně teplo jako před 18 roky a nezvykle vysokou teplotu hlásilo i Brno. Nejvíce v neděli naměřili meteorologové v Českých Budějovicích - krátce před 15:00 to bylo 21 stupňů Celsia. Dosavadní maximum z roku 1990 bylo 17,9 stupně. Český hydrometeorologický ústav oznámil, že hodnotu 20 stupňů překročila teplota vzduchu o několik desetin stupně hned na několika místech jižních a také středních Čech. Hned několik rekordů padlo na severní Moravě, například v Ostravě-Porubě naměřili tři hodiny po poledni 15,1 stupně Celsia. Dosavadní teplotní rekord z roku 1990 byl 14,3 stupně Celsia.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno. Teploty 14 až 21 stupňů Celsia, na horách kolem 11 st. Mírný jižní až jihozápadní vítr.