Zprávy

Lídrem středočeské kandidátky ČSSD je Rath, utká se i s Bendlem

Lídrem kandidátky středočeské ČSSD pro podzimní krajské volby se podle očekávání stal poslanec a exministr zdravotnictví David Rath. ČTK řekl, že pro něj v tajných volbách hlasovalo 105 ze 112 delegátů krajské konference. Na podzim se Rath utká mimo jiné se současným středočeským hejtmanem a místopředsedou ODS Petrem Bendlem, který hodlá funkci obhajovat. Rath uvedl, že pokud by se stal hejtmanem on, zastavil by privatizaci středočeských nemocnic, krajské nemocnice by podle něj také přinejmenším od dětí a důchodců nevybíraly poplatky. Chtěl by také zvednout platy zdravotníkům. Podobně je podle něj nutné modernizovat i regionální školství. Zlepšit chce i stav silnic. "Za osm let vlády ODS se z toho staly tankodromy," míní. Na dotaz ČTK, kde by kraj na tyto plány vzal peníze, uvedl, že pod vedením občanských demokratů se vyhazují desítky a možná stovky milionů na různé zbytečné studie. "Ořezat" lze podle něj i další zbytné výdaje.

Zelení mají kandidáta do senátu a čela Libereckého kraje

Kandidátem Strany zelených v Libereckém kraji pro letošní krajské volby se stal ekolog Jan Korytář, v senátních volbách na Českolipsku je jejich lídrem psycholog Miroslav Hudec. Zelení o tom rozhodli na své sobotní konferenci v České Lípě, pro krajské volby postavili plnou kandidátku se 45 jmény, stejný je počet míst v krajském zastupitelstvu. ČTK to řekl místopředseda krajské organizace Miloslav Lomič. Na prvních deseti místech se střídají pravidelně ženy a muži. "Myslím, že bychom mohli získat alespoň deset procent hlasů," podotkl. V minulých krajských volbách v roce 2004 dostali zelení v Libereckém kraji jen 2,93 procenta hlasů, a do zastupitelstva se tak vůbec nedostali. Ve volbách do sněmovny o dva roky později si však vedli daleko lépe, hlasy jim dalo 9,58 procenta voličů.

V Praze se konaly dvě demonstrace proti samostatnému Kosovu

Proti vyhlášení samostatného Kosova a na podporu Srbska přišly v sobotu odpoledne do centra Prahy demonstrovat stovky lidí. Asi dvě stovky převážně mladých lidí se zúčastnily pochodu, který uspořádala extremistická organizace Autonomní nacionalisté Střední Čechy. Dalších zhruba 350 lidí protestovalo kvůli samostatnosti Kosova na Palackého náměstí. Policie nemusela zasahovat. Demonstrace svolaná extremisty začala kolem 14:30 na Palackého náměstí. Asi po čtvrt hodině se účastníci vydali na pochod přes Palackého most a Arbesovo náměstí na náměstí Kinských. Nesli srbské a české vlajky a skandovali "Kosovo je Srbsko!". Na demonstraci zazněla také protiamerická hesla. Demonstranti mimo jiné zatleskali srbským radikálům, kteří v Bělehradě zapálili velvyslanectví USA. Na pochod dohlíželo několik desítek policistů včetně policejních těžkooděnců.

Někteří z jejích účastníků se přesunuli zpět na Palackého náměstí, kde v 16:00 začala jiná demonstrace odpůrců samostatnosti Kosova. Podobně jako čtvrteční demonstraci na Palackého náměstí tento protest svolal petiční výbor v čele s Ivanem Hadravou. Řečníci obhajovali právo Srbska na zachování územní celistvosti a připomněli, že Srbové ve chvílích ohrožení československého státu vždy stáli na jeho straně. Českou vládu vyzvali, aby odmítla uznat samostatné Kosovo.

Právo: Podle vrchního soudu může být Krejčíř stíhán jako uprchlý

Pražský vrchní soud vynesl podle sobotního Práva počátkem února průlomový verdikt týkající se trestních kauz kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, který nyní žije v Jihoafrické republice (JAR). Právo píše, že na základě stížnosti státního zástupce pražský vrchní soud rozhodl, že Krejčíř může být ve všech probíhajících případech i nadále stíhán jako uprchlý. List píše, že vrchní soud tak nedal za pravdu Krejčířovým obhájcům ani nižší instanci, podle kterých se podnikatel žijící v JAR před českými úřady nijak neskrývá. "Ve čtvrtek jsme obdrželi rozhodnutí vrchního soudu, který bez výhrad potvrdil náš právní názor o tom, že je plně v souladu se zákonem, že obžalovaný Krejčíř je stíhán jako uprchlý. Podle soudu je dostatečně podloženo, že pobytem v cizině se Krejčíř vyhýbá trestnímu řízení na našem území v úmyslu nepodrobit se jurisdikci ČR," řekla Právu mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Vláda by měla v pondělí projednat zprávu o plnění jazykové charty

Vláda by měla v pondělí projednat zprávu o tom, jak Česko plní Evropskou chartu regionálních či menšinových jazyků. V ČR platí od loňského března. Podle ní je například možné v místech, kde Poláci tvoří víc než desetinu obyvatel, jednat se soudy a úřady v polštině a mít dvojjazyčné nápisy. Slováci pak mohou ve své mateřštině jednat a předávat dokumenty v celé ČR. Zprávu po schválení vládou dostane Rada Evropy. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) ČTK již dříve řekla, že Česko chartu naplňuje. Zvláštní ochrana se kromě polštiny a slovenštiny týká pak také němčiny a romštiny. Důvodem je početnost menšin.

Mateřská centra budou kontrolovat čistotu a bezpečnost měst

Celorepublikovou kampaň Město pro děti bude v březnu a dubnu pořádat Síť mateřských center. Cílem akce je podle prezidentky sítě Rut Kolínské upozornit na stav veřejných prostranství pro děti. Členky 39 mateřských center budou kontrolovat například rychlost aut v obcích, bezpečnost přechodů a čistotu chodníků. Organizátorky doufají, že akce úspěšně naváže na loňskou kampaň Dětská hřiště dnes a příště. "Urbanismus z úhlu dětského pohledu zahrnuje i kreativitu, která by měla naplňovat takzvané dětské patro měst i vesnic tak, aby pohyb na cestách rozvíjel a inspiroval děti," uvedla Kolínská. Jde prý například o to, aby byly nové chodníky postaveny třeba z barevných, nejen šedivých kostek.

Lidé z poničeného ústavu v Jinošově bydlí ve vojenské ubytovně

Obyvatelé ústavu sociální péče v Jinošově na Třebíčsku, v němž se v pátek zřítila část stropu, se v sobotu přestěhovali do vojenské ubytovny v nedaleké Náměšti nad Oslavou. Do armádních bytů bylo umístěno všech 48 klientů, kteří bydleli v poškozené budově. V Náměšti zůstanou asi čtyři měsíce. Zdravotní stav klienta, který při pádu stropu utrpěl vážná poranění hlavy, je podle informací kraje stabilizovaný. Pacient je udržován v umělém spánku. Ústav zřizovaný krajem sídlí v zámeckém areálu. Jeho zaměstnankyně šly v pátek pro matrace, které mají uloženy na půdě. Když prošly po podlaze, zřítila se za nimi část stropu. Stavební materiál spadl na lůžko, v němž ležel imobilní obyvatel ústavu. Po vyproštění byl odvezen do brněnské nemocnice. Podle statika jde o lokální havárii, objekt je stabilní, uvedla Svatošová.

Předjarní počasí lákalo Pražany na Matějskou pouť

Jarní počasí v sobotu přilákalo na Výstaviště v pražských Holešovicích první návštěvníky Matějské pouti. Po poledni se areál začal plnit hloučky rodin s dětmi a dospívajících. Velký zájem byl o obří řetízkový kolotoč, mnoho atrakcí však zůstávalo poloprázdných. Většina příchozích se chtěla nejdříve rozhlédnout a podívat se, co je na Matějské letos nového. Někteří ani neplánovali nějakou atrakci vyzkoušet.Matějská pouť má v Praze dlouhou tradici. První doložený záznam o ní pochází z roku 1595. Slavnou se stala proto, že byla první jarní poutí v Praze. Je rovněž první poutí v Evropě. Na Výstavišti se bude konat po pětačtyřicáté, potrvá do 13. dubna. I po ukončení v areálu zůstanou po zbytek sezony asi dvě desítky atrakcí.

Brněnské Národní divadlo uvedlo Raymondu s Janou Přibylovou

Primabalerína Národního divadla Brno a držitelka Ceny Thálie Jana Přibylová v pátek na Janáčkově scéně poprvé tančila náročnou titulní úlohu v klasickém baletu Alexandra Glazunova Raymonda. O přízeň francouzské hraběnky se v baletu utkali křesťanský rytíř de Brien v podání Karla Audyho a saracénský šejk Abderachman, jehož ztvárnil Richard Kročil. Autorem nové úpravy Raymondy a režisérem brněnského uvedení je Jaroslav Slavický. Role Raymondy patří k nejnáročnějším v klasickém repertoáru. Zejména v první půli je Přibylová na jevišti takřka neustále a jedno těžké taneční číslo střídá druhé. "Je to mimořádně fyzicky i technicky náročné," upozorňuje Slavický. "Těžké to je, ale divák to nesmí poznat. Takové role mám vlastně raději, člověk se snáze vžije do postavy, než když je chvíli na scéně a chvíli čeká za kulisami," řekla Přibylová.

V Praze v pátek poprvé vystoupil Akon, hvězda současného r'n'b

V hale na pražském Výstavišti v pátek poprvé před českým publikem vystoupil americký zpěvák senegalského původu Akon, který patří k předním současným zástupcům hudebního stylu r'n'b. Čtyřiatřicetiletý rapper a producent za loňský rok nasbíral čtyři nominace na americké hudební ceny Grammy. V sále ze třetiny zaplněném jej přivítaly zhruba čtyři tisícovky nadšených posluchačů. Za vytrvalého potlesku publika Akon, který vystoupil za doprovodu čtyř spoluhráčů, zazpíval řadu svých hitů. Zpěvák se dokonce naučil vyslovovat jména města i země, v níž v pátek vystoupil, a během večera je vytrvale opakoval. Výraznou část publika tvořili černošští posluchači a děti.

HaDivadlo se pustí do politické grotesky, začne Zemanem a Klausem

Na tenký led aktuální politické satiry se v novém cyklu Kluzká plocha pustí brněnské HaDivadlo. V seriálu grotesek chce umělecký šéf a dramatik Luboš Balák reagovat na současné veřejné dění. Hned v prvním díle přivede na scénu prezidenta Václava Klause a bývalého premiéra Miloše Zemana. Podobnému žánru se HaDivadlo dosud příliš nevěnovalo, řekl ČTK Balák. Klause i Zemana bude v groteskách hrát hostující Petr Jeništa, jenž už v HaDivadle ztvárnil nacistického diktátora v Goldflamových Historkách z Hitlerovic kuchyně. "Je to jeden z nejlepších komiků, které znám," vysvětluje obsazení Balák. Groteska z Pražského hradu nese název Obyčejný den Václava Klause. Příběh o Zemanovi charakterizuje Balák jako dramatický bonmot z Vysočiny. Jmenuje se Poslední omyl Miloše Zemana. Obě dílka doplní v programu Kluzká plocha ještě krátký text Muší námluvy.

Naivní divadlo v Liberci zpracovalo po svém příběh o Janě z Arku

Vtip, nadsázka, náznaky a prvky komiksu. Tím oslovuje teenagery nová inscenace Naivního divadla v Liberci. Loutková komedie Panna z Arku, jejíž premiéru v pátek diváci viděli, vychází ze známého historického příběhu a také z díla francouzského osvícenského filozofa Voltaira, řekl ČTK mluvčí divadla Jakub Hora. "Jde o klasický titul, který však mnoho lidí nezná," dodal režisér Petr Vodička. Voltaire se v něm nevěnuje celému životopisu Jany z Arku, nýbrž pouze krátkému úseku. Vodička se však ve svém pojetí vyhnul všemu, co nějak souviselo s církví. Z původní předlohy zůstalo jen to, co má inscenace ve svém podtextu, že je o světici, jejímž největším zázrakem bylo, že zůstala ve válečné vřavě anglo-francouzských bitev po celý rok pannou.

Mládek si získává polské publikum; zájem novinářů už má

Český hudebník a bavič Ivan Mládek si pomalu získává polské publikum, které před nedávnem takřka zešílelo z písničky Jožin z bažin. Lidé ho stejně jako Ivo Pešáka, který se u Poláků nesmazatelně zapsal svým tancem v klipu k písni, poznávají na ulici, žádají o autogram v restauracích. Setřást ani na chvilku ze sebe nemůže dav novinářů s věčně se opakující otázkou: Jak je možné, že Jožin má takový fenomenální úspěch v Polsku ? A Mládek pokaždé odpovídá, že je to asi češtinou, které se Poláci odpradávna smějí, chytlavou melodií, vtipem písničky a v neposlední řadě i uměleckým tancem Pešáka. Ten se českým novinářům přiznal, že je rád, že zatím vždy své skopičiny na jevišti přežil.

Třicet let starý český hit o Jožinovi, který vystupuje z bažin a žere hlavně Pražáky, se dostal do povědomí Poláků díky internetu, kam někdo klip umístil. Úspěch přišel téměř okamžitě. Klip, na který si sám Mládek nevzpomíná, již vidělo na internetu podle neoficiálních informací šest milionů lidí. "Pamatuji si jen na to sako, v němž zpívám, koupil jsem ho tehdy shodou okolností v Polsku," přiblížil zpěvák. Podle něj je nyní Jožin více populární v Polsku, než byl před lety v tehdejším Československu. Svědčí o tom mimo jiné to, že se hraje v rádiích, lidé si ho zpívají na ulici, písničku si stahují do mobilních telefonů. Jeden z místních kabaretů využil melodie a aranžmá a napsal na Jožina vlastní politickou satiru o polském premiérovi Donaldu Tuskovi.

Liberec rozstřílel 4:0 Teplice, kanonádu řídil Papoušek

Fotbalisté Slovanu Liberce jasně ovládli utkání 18. kola první ligy proti Teplicím, které porazili vysoko 4:0. Zatímco domácí posunula výhra na deváté místo v tabulce, jejich soupeř v sobotu ztratil důležité body v boji o titul. Čtyřbrankovým rozdílem prohrály Teplice v lize po více než třech letech - v listopadu 2004 utrpěly stejný výprask právě v Liberci. Také tehdy vstřelil dvě branky vítězů Petr Papoušek. Teplice měly šanci přiblížit se vedoucí Slavii na dva body, ale brzy na trávníku ukázaly, že jejich současné postavení neodpovídá aktuální formě. Už v prvním kole se svěřenci Petra Rady natrápili na výhru s Mostem a v sobotu svůj nevýrazný výkon ještě v mnohém "předčili".

Bauer po dramatickém finiši vyhrál skiatlon ve Falunu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer dál dominuje Světovému poháru. Ve švédském Falunu v sobotu vyhrál skiatlon na 30 kilometrů a udělal další krok k historickému vítězství v celém seriálu. Český reprezentant uhájil v cílové rovince prvenství před skvěle finišujícím Norem Tordem Aslem Gjerdalenem, který na Bauera ztratil jen sedm desetin sekundy. Třetí Švéd Anders Södergren zaostal už téměř o šest sekund. Bauer navázal na předchozí medailové úspěchy z únorových závodů. V Liberci doběhl druhý a v estonském Otepää rovněž zvítězil. Ve Falunu v sobotu mohl slavit pátý triumf v této sezoně Světového poháru a sedmý celkově. Svůj náskok v čele průběžného pořadí zvýšil třicetiletý lyžař z Božího Daru už na 408 bodů.

Sáblíková skončila na patnáctistovce v Heerenveenu devátá

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila ve finále Světového poháru v Heerenveenu deváté místo v závodu na 1500 metrů. Den po vítězství na tříkilometrové trati dosáhla ve své doplňkové disciplíně času 1:58,94 a za vítěznou Nizozemkou Paulien van Deutekomovou zaostala o 2,33 sekundy. V celkovém pořadí disciplíny skončila Sáblíková rovněž devátá, prvenství si zajistila Kristina Grovesová z Kanady. V závodu na 500 metrů v sobotu potvrdila svou dominanci Němka Jenny Wolfová, která na sprinterské trati vyhrála dvanáctý ze čtrnácti závodů sezony. Podobně suverénní byl světový rekordman Jeremy Wotherspoon z Kanady, který čtyři pětistovky vynechal, devětkrát vyhrál a jednou dojel druhý.

Biatlonistka Tryznová skončila na ME ve stíhacím závodu jedenáctá

Česká biatlonistka Zuzana Tryznová neudržela na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě druhé místo ze sprintu a ve stíhacím závodu v sobotu vinou špatné střelby skončila jedenáctá. Závod ovládly ukrajinské reprezentantky Nina Karasevičová před vítězkou pátečního sprintu Oksanou Jakovlevovou. Tryznová musela ve větrném počasí na tající měkké trati běžet celkem deset trestných okruhů, trať si tak prodloužila o zhruba 1500 metrů. V cílové rovince neúspěšně bojovala o desáté místo s Norkou Liv Eiklendovou. "Trestná kola mě stála hodně sil, které mi chyběly ve finiši. Střelecké položky vleže jsem ještě neměla nejhorší, střelba vestoje ve větru ale byla velmi špatná," posteskla si v cíli Tryznová.

Absolutní vítězkou ankety Golfista roku se stala Růžičková

Absolutní vítězkou čtvrtého ročníku ankety Golfista roku, do níž přispívají svými hlasy novináři i veřejnost, se stala Kateřina Růžičková. Šestnáctiletá golfistka tak potvrdila svoji vydařenou sezonu, za niž byla vyhlášena nejlepší golfistkou země už na prosincovém večeru pořádaném Českou golfovou federací. Anketa potvrdila také vítězství Stanislava Matuše v mužské kategorii. Vyhlášení se uskutečnilo v sobotu večer v pražském hotelu Čechie. Růžičková loni zcela ovládla domácí golfové dění. Její patnácté místo na amatérském mistrovství Evropy je považováno za velký úspěch, navíc byla členkou dorosteneckého národního týmu, který na ME skončil na deváté příčce.

Počasí

V neděli většinou polojasno. Teploty přes den vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia, na horách bude kolem 10 stupňů C. Mírný jižní až jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km za hodinu.