Zprávy

Klaus má slib složit 7. března, země bez prezidenta nebude

Václav Klaus by měl prezidentský slib složit v pátek 7. března. Tímto dnem se ujme úřadu hlavy státu a zahájí svůj druhý pětiletý mandát. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) řekl, že právě na 7. března svolal společnou schůzi obou parlamentních komor, při níž Klaus prezidentský slib složí. Vlčkovo rozhodnutí znamená, že země se neocitne ani na krátkou dobu bez prezidenta. Kdyby totiž schůzi svolal až na dobu po 10. březnu, jak zvažoval, skládal by Klaus slib pár dnů poté, co mu skončí předchozí mandát. Prezidentské pravomoci by pak na toto krátké mezidobí museli převzít premiér a šéf dolní komory.

Brožová podala žalobu na Kučeru kvůli jeho angažmá v kauza Čunek

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová odeslala olomouckému vrchnímu soudu kárnou žalobu na místopředsedu NS Pavla Kučeru. Mluvčí NS Petr Knötig potvrdil, že žaloba souvisí s kauzou údajné korupce předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Podle neoficiálních informací Kučera tlačil na státní zástupce, aby vyšetřování Čunka zastavili. Kučera to popřel. "Z důvodu presumpce neviny a v rámci zachování objektivity a nezávislosti u kárného senátu k tomu nebudeme podávat žádné další informace," vzkázala Brožová přes mluvčího NS.

Kučera zatím žalobu nedostal. Tuší ale, že důvodem jejího podání jsou schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, kterých se účastnil spolu s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a exministrem a nynějším poradcem vlády Pavlem Němcem. "Nevím, zda se žaloba týká jedné této schůzky nebo všech," řekl Kučera. Popírá, že by jakýmkoliv způsobem ovlivňoval Čunkovo stíhání, které žalobci nakonec skutečně zastavili. Schůzky prý byly přátelské. Kučera je místopředsedou soudu už od roku 1993, patří k uznávaným expertům na trestní právo. "Za ty roky jsem získal jak velké přátele, tak velké nepřátele. A ti druzí asi nyní vycítili příležitost. Mezi ty nepřátele ale nepočítám paní Brožovou," uvedl Kučera.

Kárné žalobě tak nyní čelí oba vrcholní představitelé Nejvyššího soudu. Na Brožovou ji podal ministr spravedlnosti kvůli údajným chybám v hospodaření, za které uložil finanční úřad soudu dvě pokuty. Oběma žalobami se bude nejprve zabývat Vrchní soud v Olomouci. Případná odvolání bude řešit Nejvyšší soud.

ODS podala na Novotného trestní oznámení kvůli tvrzení o úplatku

Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský podal trestní oznámení na šéfa senátorského klubu SNK Josefa Novotného. Občanští demokraté se tak rozhodli bránit proti Novotného tvrzení, že mu nejmenovaný senátor ODS nabízel dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause v prezidentské volbě. Senátorský klub ODS takovéto nařčení kategoricky odmítl. Novotný ale trvá na svém a přeje si, aby se celá věc vyšetřila. Už v pondělí kvůli tomu vypovídal na Útvaru pro odhalování korupce a závažné kriminality.

Švejnar od března obnoví činnost v čele dozorčí rady ČSOB

Ekonom Jan Švejnar od začátku března obnoví svou činnost v čele dozorčí rady ČSOB, kterou pozastavil v listopadu kvůli kandidatuře na prezidenta republiky. Na dotaz ČTK to uvedla Švejnarova mluvčí Klára Pospíšilová. Od podzimu se Švejnar neúčastnil žádných jednání banky, nedostával od ní informace ani odměnu. "Takzvaná čínská zeď platí do konce února. Od 1. března bude tedy Jan Švejnar znovu dostávat od banky veškeré materiály a bude znovu plně vykonávat funkci předsedy dozorčí rady," uvedla mluvčí. Švejnar byl připraven se pozice v dozorčí radě ČSOB úplně vzdát, pokud by byl zvolen prezidentem. Parlament ale dal minulý pátek přednost současné hlavě státu Václavu Klausovi.

Ekonom s českým a americkým pasem čelil kvůli svému angažmá v bance kritice. Někteří politici ODS mluvili o riziku střetu zájmů kvůli tomu, že ČSOB se s českým státem soudí o miliardy korun. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek dokonce naznačil spojitost mezi ČSOB a financováním Švejnarovy kampaně, což prezidentský kandidát razantně popřel.

Šlouf odmítl, že by stál za hlasem Snítilého pro Klause

Lobbista a někdejší poradce bývalého premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf (ČSSD) odmítl, že by kvůli němu v prezidentské volbě hlasoval sociálnědemokratický poslanec Evžen Snítilý pro Václava Klause. Šlouf to řekl v rádiu Frekvence 1. Připustil sice, že se před volbou scházel s asi deseti poslanci ČSSD, Snítilý mezi ně ale podle něho nepatřil. Snítilý byl již kvůli páteční volbě vyloučen ze sněmovního klubu ČSSD, hrozí mu ale i vyloučení ze strany. "Podle Evžena Snítilého jsme se naposledy viděli před třemi lety a já si dokonce myslím, že jsem Evžena viděl před ještě delším časovým obdobím," řekl Šlouf. To, že Snítilý hlasoval pro Klause Šlouf vysvětloval jako možnou reakci na "nepřiměřený" tlak uvnitř strany. "Takhle svého času opustili řady sociální demokracie jak poslanec (Michal) Pohanka, tak poslanec (Miloš) Melčák," uvedl. O tom, že by za jeho hlasováním mohl stát úplatek, Šlouf podle svých slov nic neví. Někteří sociální demokraté už počítají s tím, že Snítilý se přidá na stranu bývalých členů ČSSD Melčáka a Pohanky, kteří tolerují nynější kabinet.

ČSSD zahájila boj proti přeběhlictví a chce regulovat lobbing

Sociální demokracie zahájila boj proti přeběhlictví. Strana, jejíž poslanecký klub od voleb už přišel o tři poslance, se podle prohlášení zavazuje, že ona sama přeběhlíky z jiných stran získávat nebude. Sněmovně také předloží návrh zákona, který by reguloval lobbing. V Lidovém domě o tom hovořili šéf ČSSD Jiří Paroubek a předseda klubu sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek. "Česká strana sociálně demokratická se zavazuje, že nebude nikdy v budoucnu získávat přeběhlíky z jiných politických stran," uvádí se v materiálech ČSSD s názvem Za nový styl v politice. Představitelé nejsilnější opoziční strany současně vyzvali ostatní parlamentní strany, aby přijaly stejný veřejný závazek a přispěly tak ke kultivaci české politické scény.

K této kampani vede ČSSD skutečnost, že se tři poslanci z jejích řad přidali k politickému protivníkovi. "Proto vyzýváme ODS, aby přestala s tímto stylem politiky, který je mnohem bližší prostředí organizovanému zločinu než prostředí demokratické politické soutěže," uvádí ČSSD.

Chudobou jsou ohroženy neúplné rodiny a rodiny s více dětmi

Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím s nízkou mírou tzv. příjmové chudoby, přesto však tento problém existuje i v tuzemsku a zvlášť citlivý je u domácností s dětmi. Právě neúplné rodiny s nezaopatřenými dětmi patří v první řadě ke skupinám potenciálně ohroženým příjmovou chudobou. Konstatuje to analýza, kterou zveřejnil Český statistický úřad. Pod hranicí příjmové chudoby se v Česku nachází přibližně 44 procent nezaměstnaných, necelých sedm procent důchodců, ale i více než 40 procent neúplných rodin. Spadá tam i téměř 29 procent rodin se třemi a více dětmi. ČSÚ zároveň poukazuje na existenci nepřímé úměry mezi výší celkového příjmu domácností a počtem dětí v domácnosti. Například v dolní polovině rodin setříděných podle čistých peněžních příjmů na osobu se nachází tři čtvrtiny dětí. Ve 20 procentech příjmově nejsilnějších domácností je jich ale jen 7,7 procenta.

Hranici příjmové chudoby definuje ČSÚ jako 60 procent mediánu, tedy střední hodnoty upraveného příjmu domácností. Ten se upravuje tak, že bere v úvahu například úspory z počtu osob v domácnosti, protože některé výdaje domácností nerostou lineárně s počtem jejich členů. Podle analytika ČSÚ Václava Kupky představuje tato hranice čistý průměrný roční příjem na člena domácnosti 85.714 korun, tedy asi 7143 korun měsíčně. Z celkového počtu obyvatel bylo v roce 2005 téměř deset procent lidí pod hranicí příjmové chudoby, tedy asi milion Čechů, což bylo o 54.000 lidí méně než o rok dřív. Je to také méně než v EU, kde průměr za členské státy činil 16 procent lidí pod hranicí chudoby.

Průměrný hrubý příjem desetiny příjmově nejsilnějších domácností byl v roce 2005 3,9krát vyšší než příjem desetiny domácností na dolní části příjmového žebříčku. Hrubý příjem na člena domácnosti byl dokonce 7,2krát vyšší. Nejvíc nepracujících důchodců se nachází v příjmově středních skupinách, nejvíc nezaměstnaných naopak mezi příjmově nejslabšími domácnostmi.

Deficit veřejných financí letos podle ČNB klesne na 1,5 procenta HDP

Deficit veřejných financí v letošním roce podle odhadů ČNB klesne na 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Na semináři ČNB to uvedl ředitel sekce měnové a statistiky Tomáš Holub. V roce 2007 podle odhadu ČNB činil deficit 2,3 procenta. ČR by tak splňovala tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. "Řada ekonomických ukazatelů hovoří pro přijetí eura, ale přetrvávají výzvy pro využití všech výhod jeho zavedení," uvedl Holub. Největším problémem je podle něj rozpočtová politika země a pružnost trhu práce. Ty vytvářejí nejvíce problémů při ekonomické sladěnosti země s eurozónou. Není totiž podle něj jisté do jaké míry je poslední vývoj, tedy nízká nezaměstnanost a relativně nízký deficit veřejných financí, dlouhodobě udržitelný a ovlivněný reformou veřejných financí.

Celkově se ovšem ČR přibližuje v ekonomické oblasti úrovni zemí, které platí eurem. Podle Holuba by v roce 2016 mohly být v Česku ceny na 80 procentech současné eurozóny, přičemž v současnosti jsou na 60 procentech EU12. To znamená, že za osm let by cenová hladina v ČR byla na stejné úrovni celé EU, tedy nejen zemí platících eurem. Souběžně s tím by měl posilovat i kurz koruny. "Po přijetí eura existuje reálná obava, že se posilování koruny přelije do vyšší inflace," upozornil Holub. Současný ekonomický vývoj rovněž podle něj naznačuje, že se ekonomický cyklus ČR přibližuje zemím eurozóny. "Výsledky jsou ovšem zatím nejednoznačné," řekl Holub. Vysokou míru sladěnosti má ČR s eurozónou v průmyslové výrobě, dodal.

Dosud se každoroční analýzy ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou podle Holuba zabývaly pouze otázkou, zda a kdy usilovat o vstup do směnného mechanismu ERM II. Nyní nově analýza řeší rovněž, zda a kdy stanovit cílové datum pro přijetí eura.

Dluhy domácností by letos mohly překonat hranici 900 miliard korun

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí by mohlo na konci letošního roku překonat hranici 900 miliard korun. Nárůst ve srovnání s loňským rokem by tak činil 25 procent. Vyplývá to z odhadu GE Money Bank, podle níž se tak růst dluhů českých domácností letos mírně zpomalí. Podle údajů ČNB v letech 2007 a 2006 rostlo zadlužení domácností o 35 procent. "Letošní nárůst by mohl být kolem 25 procent," řekla ředitelka produktů retailového bankovnictví GE Money Bank Monika Kubovcová. Dynamika zadlužování českých domácností bude podle odhadu GE Money zpomalovat; v roce 2010 by tak dluh domácností činil 30 procent HDP, zatímco loni to bylo 21 procent. To je zároveň zhruba třetina úrovně ve srovnání s loňským průměrem 12 zemí eurozóny.

Z loňských 726 miliard dluhů domácností bankám a finančním institucím tvoří více než dvě třetiny, asi 511 miliard, úvěry na bydlení. Proti roku 2006 také vzrostl objem poskytnutých hypoték o dvě pětiny. Druhým nejvíce rostoucími úvěry byly úvěry z kreditních karet, které stouply o 38 procent; v celkovém objemu dluhů domácností to ale představuje jen nepatrnou část.

Policie odloží případ střelby na budovu BIS. Pachatele nenašla

Policie odloží případ loňské střelby na budovu Bezpečnostní informační služby. Kriminalistům se totiž ani po několikaměsíčním pátrání nepodařilo získat takové informace, na základě kterých by mohli zahájit trestní stíhání. Incident se stal loni 18. října. Z míst, která nejsou pod dohledem kamerového systému, kdosi vystřelil jednu kulku na budovu tajné služby. Stalo se to právě v době, kdy tam jednala sněmovní komise pro kontrolu BIS o úniku tajných dat z této zpravodajské služby. Nikdo nebyl zraněn ani ohrožen.

ÚDV vydává knihu o vývoji Státní bezpečnosti

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) vydává v těchto dnech rozsáhlou publikaci o vývoji státní bezpečnosti (StB) i jejích předchůdců v letech 1945 až 1953. Autorkou již šestnáctého dílu sešitů vydávaných ÚDV je Jiřina Dvořáková. Sborník, který má přes 380 stran, popisuje mocenský boj, který komunisté v přelomových letech svedli o ovládnutí ministerstva vnitra a především jeho politického zpravodajství. Tento specializovaný útvar se podle tehdejší definice snažil odhalovat "bývalé konfidenty německých bezpečnostních a zpravodajských složek, zrádce a kolaboranty a nepřítele skryté v politických stranách a v organizacích národní fronty." Díky zaměření politického zpravodajství měla KSČ informace o svých politických oponentech a získala tak jednoznačnou politickou převahu nad nekomunistickými stranami.

Kniha také popisuje metody a prostředky, kterými se komunistům podařilo tento krok uskutečnit. Dvořáková se kromě jiného podrobně věnuje personálnímu obsazení útvarů, které pod vnitro spadaly a popisuje kariérní postup některých velitelů. Státní bezpečnost procházela v uvedených letech řadou organizačních změn a časté byly i výměny na vedoucích postech. To podle autorky svědčí o nestabilitě, kterou byl celý bezpečnostní aparát poznamenán. Kniha se prodává s přílohou, jež obsahuje kopie dobových dokumentů, tabulky a grafy, které popisují strukturu StB i například systém předávání informací.

Lékaři provedli loni 618 transplantací orgánů, dárců stále málo

V sedmi transplantačních centrech provedli loni čeští lékaři 618 transplantací ledvin, srdce, jater, slinivky břišní a plic. Poprvé transplantovali játra osmiměsíčnímu batoleti, které se narodilo s nevyvinutými žlučovými cestami a bez operace by zemřelo. Mimořádný zákrok provedli i ženě s vrozenou srdeční vadou, které současně transplantovali srdce a plíce od jednoho dárce. Řekl to ředitel Koordinačního centra transplantací Pavel Březovský. "Na milion obyvatel připadá v Česku 19 dárců. V evropském měřítku je to mírný nadprůměr, ale poptávku neuspokojí," uvedl.

Nejčastěji transplantovaným orgánem jsou ledviny, loni jich lékaři transplantovali 394, o 21 více než v roce 2006. První transplantaci ledvin dítěti provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Motol v roce 1981. Ze 70 procent se dětem dávají ledviny dospělých dárců. Kombinovanou transplantaci ledviny a slinivky břišní podstoupilo loni 22 lidí, samotnou slinivku dostalo pět lidí. Transplantaci Langerhansových ostrůvků, jíž se léčí cukrovka, podstoupilo loni v IKEM 14 lidí.

Druhým nejčastěji transplantovaným orgánem jsou játra. Loni je dostalo 115 lidí, nejvíce od roku 1997. Tyto operace provádějí lékaři v IKEM a v brněnském Transplantačním centru. Loni provedli čeští chirurgové také 71 transplantací srdce, o 18 více než v roce 2006. První transplantace srdce byla v Česku provedena v roce 1984 v IKEM. Druhým centrem, kde se transplantace srdce provádí od roku 1992, je Brno. Celkově je Česko se 4,7 transplantacemi na milion obyvatel ve světě na osmém místě.

Od první transplantace plic v Česku uplynulo loni v prosinci deset let, za tu dobu dostalo novou plíci 105 pacientů, loni 15. Novinkou v transplantačním programu je transplantace tenkého střeva. První v Česku se chystá v jarních měsících v IKEM. Transplantace se v Česku provádějí v sedmi centrech: v pražském IKEM a Motole, v Brně, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové a Plzni.

Čechy frustrují špatně nastavená call centra

Čeští spotřebitelé nemají rádi špatně nastavené automatizované systémy firemních call center. Odpuzuje je zejména dlouhé čekání na lince, nelíbí se jim ani například nemožnost mluvit s "živým" operátorem či pocit, že jsou ke komunikaci s automaty nuceni. Ukázal to průzkum společnosti Genesys, která patří do telekomunikačního koncernu Alcatel-Lucent a zabývá se vztahy se komunikací mezi firmami a zákazníky. Kromě toho zákazníky nejvíce frustruje automatizované menu s mnoha či nesprávnými volbami, neúplné či chybné informace, nezdvořilá a nepříjemná obsluha, opakování již poskytnutých informací či přepojování na jiné operátory. Nevoli zákazníků vzbuzuje nevhodné použití samoobslužných automatů pro řešení komplikovaných dotazů, při nichž by měl asistovat vyškolený operátor. "Reklamace či objednání nové služby jsou typické oblasti, kde by samoobsluha neměla být nasazena. I v jiných případech by měla existovat možnost přepojení na operátora," upozornil regionální manažer společnosti Genesys Martin Veselka.

Do Česka proto přicházejí sofistikované "mluvící roboty" rozumějící lidské řeči nebo nabízející možnost komunikace prostřednictvím videohovorů. Pokud je zákazník schopen prostřednictvím automatu svůj požadavek jednoduše a rychle vyřídit, samoobslužné systémy mu prý nevadí. Z průzkumu vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny spotřebitelů by sice preferovaly operátora, jsou ale ochotny používat samoobslužný systém, pokud se jejich požadavek vyřeší.

Antimonopolní úřad chce, aby Nejvyšší správní soud posoudil kartel spořitelen

Údajný kartel šesti českých stavebních spořitelen bude po krajském soudě řešit také Nejvyšší správní soud (NSS). Obrátil se na něj Úřad pro ochranu hospodářské soutěže(ÚOHS), který firmám vyměřil pokutu 55 milionů korun. Brněnský krajský soud sankci začátkem roku zrušil s tím, že se spořitelny ničeho nezákonného nedopustily. Antimonopolní úřad s tím ale nesouhlasí a podal kasační stížnost, řekl ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Správnímu soudu trvá běžně vyřízení případu kolem 200 dní. Pokud by rozsudek nižší instance zrušil, pokuta by opět platila. V opačném případě musí ÚOHS vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit stanoviskem krajského soudu, a bude tedy bez pokuty.

Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot měly přitom původně zaplatit téměř půl miliardy korun. ÚOHS pak ale sám sankci opakovaně snížil, nejprve na 201 milionů a později na 55 milionů Kč. Ani tato částka ale nebyla podle krajského soudu adekvátní. Nedovolené vyměňování informací, za které společnosti dostaly pokutu, se nepodařilo prokázat, míní soudci.

Mzdy leteckých mechaniků ČSA porostou o procento nad inflaci

Po měsících jednání se vedení ČSA dohodlo s leteckými mechaniky na kolektivní smlouvě; mzdy mechaniků porostou o jedno procento nad inflaci. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí aerolinek Daniela Hupáková. Mechanici tak v podstatě přistoupili na stejné podmínky jako zbylých osm odborových centrál v ČSA, které mají již smlouvu podepsanou. S odborovými organizacemi vedení Českých aerolinií vyjednávalo od 1. dubna 2007. Prezident ČSA Radomír Lašák hned na začátku jednání deklaroval, že bude prosazovat stejný mzdový růst u všech profesí. Mechanici se cítí dlouhodobě podhodnoceni, a proto požadovali až osmiprocentní růst. Nové Lašákovo vedení však nechtělo opakovat postup předchozího managementu Jaroslava Tvrdíka, který přistoupil na osmiprocentní navýšení mezd a zatížil tak firmu každoročním zhruba 300milionovým růstem mzdových nákladů. To pro firmu, která se dostala do půlmiliardové ztráty, znamenalo závažný problém.

Soud se zastal důstojníka, jemuž z auta ukradli služební počítač

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal kapitána české armády, jemuž zloději ukradli z auta služební počítač. Zrušil rozsudek Krajského soudu v Praze, podle kterého měl důstojník zaplatit škodu více než 27.000 korun, i když počítač nechal v zamčeném autě, kde navíc seděla jeho manželka, taktéž voják z povolání. NSS sice připustil, že zodpovědnost vojáka za svěřené věci je přísnější než obecná odpovědnost za škodu, ale upozornil na nedostatek důkazů ve sporu.

Ministr potvrdil, že hradecká vila Anička je chráněná památka

Secesní vilu Anička v Hradci Králové nemůže majitel zbourat. Ministerstvo kultury ji již loni prohlásilo za chráněnou památku. Ministr kultury Václav Jehlička to potvrdil v odvolacím řízení. Překazil tak plán vlastníka pozemku, pojišťovny Generali, která chtěla místo vily postavit moderní administrativní budovu. Informaci zveřejnila Česká televize. "Zásadně se stavíme proti tomu, aby se ta vila zničila a pokládáme ji za významnou památku Hradce Králové," řekl ČT ministr Jehlička. Vlastník vily Anička Generali pojišťovna se k ministrovi odvolala neúspěšně. Podle ČT stále trvá na svém původním projektu, chce vilu zbourat a nahradit ji moderní administrativní budovou. Podle dřívějších slov mluvčího Generali Maria Böhmeho investor zvažuje, že podá žalobu k soudu. Důvody, které ministerstvo vedou k ochraně vily, nepovažuje za dostatečné. Vila Anička z roku 1911 patří k architektonickým symbolům města. Petici za její zachování podepsalo téměř 12.000 lidí. Většina královéhradeckých zastupitelů naopak podporovala demolici historické budovy.

Památník Velké Moravy zůstane letos kvůli opravám uzavřen

Památník Velké Moravy ve Starém Městě zůstane letos uzavřen. Vedení zařízení se podařilo získat dotace z evropských fondů, a objekt se tak bude celý rekonstruovat. Informoval mluvčí Slováckého muzea v Uherském Hradišti Jiří Jilík. Investice si vyžádá asi 30 milionů korun. Památník, zastřešující základy velkomoravského kostela z poloviny 9. století, byl postaven v letech 1959 až 1960, současná expozice pak o devět let později. V témže roce se památník stal součástí Národní kulturní památky Staré Město - Veligrad. Areál památníku však nikdy nebyl dostavěn do plánované podoby.

V objektu není možné například zveřejňovat výsledky nových archeologických výzkumů, pořádat vědecká pracovní setkání, budova neposkytuje ani téměř žádné zázemí pro návštěvníky i badatele. "Je nejvyšší čas začít s opravami střechy, kudy do památníku již léta zatéká. Oprav se dočkají také vnitřní prostory objektu, vybudované bude i vytápění tak, aby návštěvníci mohli památku navštívit 365 dní v roce," uvedl manažer muzea Jiří Severin. Vzniknout by měla i nová expozice, jež bude využívat multimediální techniky, a prostor pro speciální dětské programy.

Sport

Nymburští basketbalisté remizovali v prvním kole vyřazovací části Poháru ULEB s polským klubem Turów Zhořelec 61:61, třebaže v poločase vedli o třináct bodů. Odveta se za týden uskuteční v Liberci, kde Zhořelec hraje své domácí pohárové zápasy.

Čeští fanoušci neuvidí dvojnásobného mistra světa a jasně vedoucího muže Světového poháru ve skikrosu Tomáše Krause v závodu na domácí půdě. Organizátoři totiž byli nuceni kvůli nedostatku financí zrušit český podnik prestižního seriálu, naplánovaný na šumavský Špičák na čtvrtek 28. února. ČTK to potvrdil Marek Rejman z organizační agentury GSMA.

Český tenista Radek Štěpánek vstoupil vítězně do turnaje v San Jose, kde startuje týden po úspěšně zvládnutém daviscupovém utkání proti Belgii. Devětadvacetiletý rodák z Karviné vyřadil v prvním kole Chilana Paula Capdevilleho po setech 7:6 a 6:1.

Tenista Jiří Vaněk si na turnaji v Buenos Aires připsal první letošní vítězství na turnaji ATP. Devětadvacetiletý rodák z Domažlic na antuce v argentinské metropoli přehrál v úvodním kole za hodinu a půl domácího Carlose Berlocqa po setech 6:4 a 7:5.

Druhé nejlepší české tenistce Lucii Šafářové nevyšel návrat na kurty po zranění hýžďového svalu, kvůli němuž nemohla před dvěma týdny nastoupit ve fedcupovém utkání se Slovenskem. Jednadvacetiletá rodačka z Brna na turnaji v katarském Dauhá vypadla v prvním kole po porážce 4:6 a 3:6 shodou okolností s Dominikou Cibulkovou, s níž se měla utkat právě v týmové soutěži.

Počasí

Ve středu bude jasno až skoro jasno. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.