Zprávy

Václav Klaus byl znovu zvolen prezidentem

Václav Klaus byl v pátek znovu zvolen prezidentem. Ve třetím kole získal od přítomných členů parlamentu nadpoloviční většinu hlasů. Porazil tak svého protikandidáta Jana Švejnara. Klause volilo celkem 141 zákonodárců, dostal tak stejně hlasů jako v prvním a druhém kole páteční volby. Ve třetím kole získal o hlas více, než potřeboval. Před pěti lety byl do čela státu zvolen v tajné volbě hlasy 142 zákonodárců. Švejnar tentokrát dostal pouze 111 hlasů. Staronový prezident nyní získal opět hlasy 93 poslanců, a to ODS, části KDU-ČSL a tří bývalých členů klubu ČSSD. V Senátu pro Klause hlasovalo 48 zákonodárců, a to občanští demokraté, pět lidovců a dvě senátorky z klubu SNK.

Ke zvolení Klause přispěl poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který kvůli podpoře kandidáta ODS opustil sněmovní klub nejsilnější opoziční strany. Zřejmě se tak přidá k dvojici přeběhlíků z řad ČSSD ke koalici: Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi. Situaci ve Španělském sále Pražského hradu ovlivnila také nepřítomnost poslankyně zelených Olgy Zubové, která se druhé volby neúčastnila kvůli nemoci, a rozhodnutí nezávislého senátora Karla Bartáka nehlasovat ve veřejné volbě. Oproti třetímu kolu první volby získal Klaus také hlas lidovce Josefa Kalbáče, jenž před týdnem v jednacím sále chyběl.

Staronový prezident České republiky a ekonom Václav Klaus (66) patří mezi politiky, kteří nejvíce ovlivnili vývoj České republiky po listopadu 1989. Žádný z jeho souputníků se nedokázal tak dlouho udržet v nejvyšších patrech politiky. Více než pět let byl předsedou vlády, čtyři roky předsedou Poslanecké sněmovny, stál v čele nejsilnější strany ODS a jeho jméno je spojováno s úspěchy i neúspěchy ekonomické transformace. Po prohraných volbách v roce 2002 sice pustil křeslo předsedy ODS, ale již začátkem roku 2003 vystřídal Václava Havla ve funkci hlavy státu. A přestože některé Klausovy kroky vyvolávají rozporné reakce, jeho popularita zůstává vysoká a páteční prezidentská volba dokázala, že má politickou podporu nejen ve své mateřské ODS.

Paroubek Klausovi gratuluje, kritizuje ale okolnosti zvolení

Předseda ČSSD Jiří Paroubek sice pogratuloval Václavu Klausovi ke znovuzvolení, staronový prezident ale podle něj vzhledem k okolnostem hlasování nemůže být úplně šťasten. Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS na rozdíl od Paroubka Klausův úspěch uvítal. Slavnostní inaugurace nové hlavy státu by se podle Sobotky mohla odehrát počátkem března. Paroubek v pátek v rozhovoru s novináři připomněl, že pro Klause hlasoval i poslanec Evžen Snítilý zvolený za ČSSD, ačkoli sociální demokracie podpořila Klausova protikandidáta Jana Švejnara. Navíc chyběla při hlasování nemocná poslankyně zelených Olga Zubová, která v první volbě hlasovala pro Švejnara, uvedl šéf ČSSD. "Je to nejtěsnější možné zvolení. Já mu (Klausovi) gratuluji, i když tak úplně nemůže být šťastný," prohlásil Paroubek s odkazem na výše uvedená slova o Snítilém a Zubové.

Havel přeje Klausovi, aby prezidentování bylo lehčí než volba

Exprezident Václav Havel gratuloval v pátek Václavu Klausovi k obhájení prezidentské funkce a popřál mu, aby jeho prezidentování bylo jednodušší než volba. Blahopřejný dopis odeslal faxem na Hrad, řekl v pátek ČTK Havlův tajemník Jakub Hladík. "Vážený pane prezidente, milý Václave, blahopřeji ti ke zvolení do druhého funkčního období a přeji, aby tvé prezidentování bylo jednodušší než tvá volba," citoval Hladík z Havlova dopisu.

Zástupci odborů se neshodují v hodnocení Klausova znovuzvolení

Představitelé odborů se neshodují v postojích k pátečnímu znovuzvolení kandidáta ODS Václava Klause prezidentem republiky. Zatímco místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jan Zavadil lituje toho, že nenastala změna, šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek výsledek volby naopak přivítal. "Korupce opět zvítězila. Je mi líto, že pan poslanec (Evžen) Snítilý podlehl," řekl Zavadil s poukazem na rozhodnutí sociálnědemokratického poslance, který podpořil kandidáta druhé strany. Jak ale dodal, pro odbory neznamená Klausovo vítězství žádné "zemětřesení", přestože změna byla již podle Zavadila nutná. Odborový předák alespoň doufá, že se staronový prezident z celé situace i průběhu prezidentské volby poučí. Dufek naopak ocenil, že zvítězil Klaus - Česká republika má podle něj dost politiků a je prý dobře, že byl zvolen člověk, který neprožil svůj život tak jako Klausův protikandidát Jan Švejnar v zahraničí. Soudí také, že Klaus měl, přestože je pravicový kandidát, názory častokrát sociálnější než současná garnitura.

Politologové očekávají, že Klaus na svých názorech nic nezmění

Politologové oslovení ČTK očekávají, že prezident Václav Klaus ve svém druhém volebním období nezmění své názory. Naopak by podle nich Klaus mohl být ještě aktivnější hlavou státu. Setrvání Klause na Pražském hradě podle nich není žádným velkým překvapením. Daniel Kunštát soudí, že na svých postojích k vládě, Ústavnímu soudu, Evropské unii a dalším tématům Klaus nebude patrně nic měnit. "Politika Václava Klause je známá," řekl Kunštát ČTK. O jeho zvolení rozhodl především už výsledek posledních senátních voleb, kde má silnou pozici ODS, míní. Také Tomáš Lebeda konstatoval, že Klaus ve volbě potvrdil roli favorita. "Není to žádné velké překvapení," řekl ČTK. Domnívá se, že ve druhém volebním období bude Klaus výrazněji pokračovat ve své politice. Podle něj je totiž i v zahraničí běžné, že prezident, který již nemusí usilovat o znovuzvolení se chová mnohem uvolněněji. Vladimíra Dvořáková doplnila, že ve druhém prezidentském období je obvyklé, že hlava státu chce výrazněji prosadit svojí vizi. Podle ní by se Klaus například mohl více profilovat ve vztahu k Evropské unii. "Pokusí se mít výraznější vliv," řekla Dvořáková.

Kardinál Vlk doufá, že Klaus splní své předchozí sliby

Kardinál Miloslav Vlk doufá, že Václav Klaus ve svém druhém funkčním období splní své předchozí sliby. Podle synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla pro církev nebude Klausovo opětovné zvolení na Hrad znamenat nic. "Církev není vázaná na změny na trůnech," řekl v pátek ČTK Ruml. Přeje si, aby Klaus hlídal demokracii přísněji než dřív a přispěl osobním příkladem ke kultivaci politického prostředí. Vlk v pátek uvedl, že prezident byl zvolen "po vleklém a bolestném úsilí, které ukázalo naši politickou scénu ve značně nepříznivém světle". Průběh volby byl podle kardinála výmluvný. Klaus byl po průtazích a ostrých vyjádřeních politiků zvolen až ve třetím kole druhé volby. Ruml připomněl, že Klaus už dříve prohlásil, že nebude bránit narovnání vztahů mezi státem a církvemi. Pokud příslušný zákon schválí parlament, Ruml doufá, že jeho slovo bude platit.

Žalobci navrhli dovolání v případu procesu s Miladou Horákovou

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) zaslalo ve čtvrtek Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) návrh na podání dovolání v případu bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové. ČTK to v pátek řekla mluvčí VSZ Irena Válová. Žalobci se tak snaží zvrátit nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který zrušil dřívější rozsudek odsuzující Brožovou za spolupachatelství na vraždě při procesu s Miladou Horákovou k osmi letům vězení. Podle vrchního soudu nebyla role bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové v procesu s Miladou Horákovou natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. Skutek je proto podle něj již promlčen a stíhání zastavil. Nyní bude na Nejvyšším státním zastupitelství, aby návrh posoudilo a případně mimořádný opravný prostředek podalo k Nejvyššímu soudu, který o něm rozhodne.

Plzeňská radnice podává kvůli pochodu neonacistů kasační stížnost

Město Plzeň podává k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně kasační stížnost, kterou se chce pokusit zvrátit plánovaný pochod neonacistů městem 1. března. Podání zajistí advokátní kancelář Jaroslava Svejkovského, jež město v tomto případě zastupuje. Stížnost bude možné ještě následně doplňovat, podání chce ale radnice učinit co nejrychleji, aby se jím mohl soud co nejdříve zabývat. ČTK to řekl primátor Pavel Rödl s tím, že poslední den pro podání je 20. únor. Konkrétní body, o které se bude kasační stížnost opírat, primátor nesdělil. "Více bychom mohli říci příští týden," řekl ČTK Svejkovský. Nejvyšší správní soud v Brně může jako jediný pochod odvrátit. Zda se mu podaří stížnost projednat do 1. března, není jasné. Mluvčí soudu Sylva Dostálová řekla, že záleží na tom, kdy bude stížnost podána. Soud je připraven se jí zabývat neodkladně.

Statistika: Pracovníků z Vietnamu přibylo za dva roky 37 krát

Za poslední dva roky se v Česku počet pracovníků z Vietnamu zvýšil bezmála 37 krát. Zatímco v lednu 2006 byly v zemi zaměstnány ani ne dvě stovky Vietnamců, letos jich bylo zhruba 6300. Výrazně přibývá ale i zaměstnanců z dalších asijských zemí. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce. Ke konci roku žilo v ČR 50.955 Vietnamců a Vietnamek s povolením k pobytu. Trvale smělo v Česku pobývat 32.766 z nich. O rok dříve mělo legálně v zemi žít 40.799 občanů Vietnamu, natrvalo 30.538 z nich. Vietnamci potřebují v ČR pracovní povolení. Bez něj smějí v zemi pracovat jen lidé ze zemí EU, Evropského hospodářského prostoru (EHP) a ze Švýcarska. Na začátku roku 2006 mělo pracovní povolení 172 občanů Vietnamu. O rok později jich bylo už 561. V prosinci roku 2007 úřady evidovaly 4755 vietnamských zaměstnanců a zaměstnankyň. Letos v lednu jich bylo 6295.

NKÚ: Systém přímých plateb má nedostatky v organizaci a kontrole

Systém poskytování přímých plateb českým zemědělcům je sice funkční a odpovídá požadavkům stanoveným právními předpisy EU, na druhou stranu měl ale nedostatky v organizaci a provádění finančních kontrol. Kvůli chybějícím prostředkům na přímé platby stát na úrocích zbytečně zaplatil přes 1,3 milionu korun. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, který se zaměřil na přímé platby v letech 2004 až 2006, kdy zemědělci dostali více než 37 miliard korun. MZe tvrdí, že systém kontrol loni zlepšilo.

Plzeň chce prodat polovinu Plzeňské energetiky skupině J&T

Plzeň chce prodat 50 procent akcií společnosti Plzeňská energetika (PE), které drží městská firma Plzeňská teplárenská. Podíl získá slovenská finanční skupina J&T, jež od března 2006 vlastní druhou polovinu PE. ČTK to v pátek řekl primátor města Pavel Rödl. Prodej musí ještě schválit zastupitelé 28. února. Prodejní cenu radní nezveřejnili. Pouze uvedli, že bude vyšší než nákupní. Připravenou transakci, která závisí jen na verdiktu zastupitelů, potvrdili v pátek ČTK také zástupci J&T. "Plzeňská teplárenská je schopná vytopit celé město, takže pro radnici není výhodné investovat do Plzeňské energetiky, bývalé škodovácké elektrárny a teplárny," dodal. Náklady na odsíření a modernizace zdroje by si vyžádaly asi dvě miliardy korun. Plzeň resp. Plzeňská teplárenská prodejem dále vyřeší nepříjemný pat způsobovaný dvěma stejně silnými vlastníky Plzeňské energetiky. Plzeň dlouhodobě usilovala o podíl J&T, ta ho ale odmítla prodat.

Policie zatkla dealery kokainu i s narkotiky za 24 milionů korun

Kokain za 24 milionů korun zajistila v těchto dnech policie na Ostravsku. Zatkla také dva muže, kteří údajně s drogou obchodovali na území celého Česka, ale také v Polsku. Podle předběžných odhadů šlo o více než dva kilogramy narkotik, ze kterých by se dalo vyrobit 45.000 dávek. ČTK to řekl ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous. S kokainem obchodoval podle policie sedmadvacetiletý Čech a šestatřicetiletý Albánec legálně žijící a podnikající na území České republiky. Ani jeden z nich dosud nebyl trestán. Společně dvojice dovážela kokain, který ředili a postupně pak prodávali především v klubech ostravské Stodolní ulice.

Petr Sís má podruhé cenu z literárního veletrhu v Boloni

Výtvarník a autor dětských knih Petr Sís sklízí po světě úspěch se svou nejnovější knížkou Zeď /The Wall. Zatím poslední ocenění si odnesl z veletrhu v italské Boloni, kde dostal jednu z hlavních cen; kniha zvítězila v kategorii populárně naučné literatury. ČTK to v pátek sdělili zástupci nakladatelství Labyrint, které Sísovy knihy vydává v češtině. Na boloňském veletrhu s pětačtyřicetiletou tradicí bodoval Sís již s jednou ze svých předešlých knížek. Před čtyřmi lety dostal hlavní cenu v téže kategorii za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi. Kniha The Wall vyšla nejprve anglicky, rozšířenou českou verzi vydal Labyrint pod názvem Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou loni na podzim.

Petr Skoumal oslaví 70. narozeniny na koncertě s přáteli

Zpěvák, skladatel, textař a hudebník Petr Skoumal oslaví 8. března s jednodenním zpožděním své 70. narozeniny na speciálním koncertě v Divadle v Dlouhé v Praze. Doprovodí jej zde řada přátel, například Vladimír Mišík & Etc..., Jan Vodňanský, Karel Plíhal, Zuzana Michnová, Michal Prokop a Jaroslav "Olin" Nejezchleba. ČTK to řekla mluvčí Divadla v Dlouhé Karola Štěpánová. Skoumal se narodil 7. března 1938 v Praze v rodině překladatelů Aloyse a Hany Skoumalových. Na pražské konzervatoři vystudoval obor dirigování, na brněnské JAMU řízení sboru. V 60. a 70. letech minulého století vystupoval především v pražském Činoherním klubu v autorské dvojici se zpěvákem a textařem Janem Vodňanským. Po rozpadu dua se Skoumal podílel na natáčení desek Luboše Pospíšila, Michala Prokopa a C&K Vocalu; koncem 80. let hrál na klávesy právě v Mišíkově Etc.... Podílel se na natáčení desítek alb, jeho sólová diskografie čítá pět řadových titulů.

Záhrobská obsadila v Záhřebu 6. místo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská obsadila v pátečním slalomu Světového poháru v Záhřebu šesté místo. Na sjezdovce, kde si loni připsala premiérové medailové umístění v SP, byla po prvním kole dvanáctá, ve druhé jízdě se ale posunula o šest míst vzhůru. Prvenství si zajistila nejlepší druhou jízdou Finka Tanja Poutiainenová.

Bauer věří v dobře připravenou trať a bere body do 10. místa

Běžci na lyžích Lukáši Bauerovi je celkem jedno, kde a za jakých podmínek bude závodit, chce si hlavně udržet náskok v čele Světového poháru a připravit si půdu na útok na celkové vítězství v seriálu. Na víkendovou generálku na mistrovství světa v Liberci v roce 2009 se těší jako na každý jiný závod a věří, že dosud špinavé a kamenité tratě ve Vesci budou v sobotu solidně připraveny a soutěž bude regulérní.

Enge získal podeváté Zlatý volant, Zlatá řidítka má Pešek

Tomáš Enge v pátek podeváté v kariéře převzal Zlatý volant. Jediný český automobilový jezdec, který se představil v závodě formule jedna, vyhrál v 31. ročníku novinářské motoristické ankety kategorii závodů na okruzích. Podruhé se součástí slavnostního vyhlašování, jenž se tentokrát konalo v pražském hotelu Hilton, stala i anketa o Zlatá řidítka určená motocyklovým jezdcům, kterou zcela ovládl Lukáš Pešek. Pešek, čtvrtý muž loňského světového šampionátu třídy do 125 ccm, získal 257 bodů a druhého Romana Michalíka porazil o propastných 192 bodů. Za evropským mistrem v enduru skončil na třetím místě plochodrážník Lukáš Dryml. Mezi soutěžními jezdci se v roce 2007 prosadil stejně jako o rok dříve úspěšný účastník mistrovství světa v rallye Jan Kopecký. Nejlepším vrchařem je vicemistr Evropy Petr Vojáček. V mimořádně nabité konkurenci v disciplínách autokros a rallyekros nakonec triumfoval stejně jako v předešlých dvou letech úřadující kontinentální autokrosový šampion Petr Bartoš. Tomáš Pivoda pak nenašel přemožitele mezi motokáristy.

Počasí

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Noční teploty -5 až -9 stupňů, přes den nejvýše 0, na horách -10.