Zprávy

Paroubek a ČSSD zažalovali policii a Kubiceho

Sociální demokracie a současně i její předseda Jiří Paroubek zažalovali Policii České republiky a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Viní je z protiprávního zásahu do volebního boje. Paroubek se ohrazuje proti údajným pomluvám vůči sobě a proti údajnému porušení svých práv zaručených ústavou. "Trestní oznámení, která jsme podali na pana Kubiceho, se dostávají pod koberec. Soudní žalobu bude muset někdo brát vážně," zdůvodnil její podání více než půldruhého roku po činu Paroubek. Kubice podle socialistů na základě nezpracovaných policejních stop obvinil ČSSD z prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zpráva podle nich "hrubě ostouzela tehdejší nejsilnější vládní stranu a její představitele" zejména jejího předsedu. Postup policie byl podle ČSSD protiprávní. Socialisté tvrdí, že zákon nepřipouští, aby policie takovým způsobem nakládala s údaji, které shromáždí při vyšetřování. Porušila tak podle nich práva osob uvedených ve zprávě, která občanům zaručují Listina základních práv a svobod a mezinárodní smlouvy včetně práva na ochranu rodinného a soukromého života.

"Já to považuji za pitoreskní a další důkaz toho, že Jiří Paroubek má i nadále mindrák z prohraných voleb, které si prohrál on sám, nikoliv pan Kubice," řekl v reakci na iniciativu ČSSD ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Kubice požádal sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost o slyšení a 29. května 2006 na zasedání jeho členům předložil k projednání písemný materiál nazvaný "Informace o prorůstání organizovaného zločinu a jeho propojení s některými politiky". Členům výboru Kubice údajně řekl, že tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se pokoušejí ovlivňovat vyšetřování některých korupčních případů. Organizovaný zločin podle něj prorostl do státní správy, což prý potvrzovaly utajované dokumenty jeho útvaru. Přestože poslanci s Kubicem projednávali zprávu v utajovaném režimu, informace z ní se dostaly několik dní před parlamentními volbami do médií. ČSSD tvrdí, že ji tento únik poškodil, a o Kubiceho útvaru její představitelé hovořili jako o politické policii ODS. ÚOOZ i občanští demokraté to odmítali. Kromě trestních oznámení, které ČSSD podala, se sociálnědemokratičtí poslanci opakovaně pokoušeli prosadit ustavení sněmovní vyšetřovací komise, která by se případem zabývala, ale bezvýsledně. V souvislosti s kauzou Kubice dostal začátkem října Langer za to, že ještě jako poslanec umožnil únik části údajů ze zprávy, pokutu 9000 korun od Národního bezpečnostního úřadu. Zaplatil ji s tím, že s ní nesouhlasí. Totéž hrozí i poslanci Pavlu Severovi (KDU-ČSL). Společně s Kubicem se tehdejšího zasedání výboru účastnili také další členové vedení útvaru Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Inspekce ministra vnitra chtěla původně Kubiceho, Vlase a Hrušku obvinit ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Žalobce ale předloni v prosinci rozhodl, že je trestně stíhat nebude.

Většina komunistů je pro tajnou volbu prezidenta

Šance, že by parlament 8. února volil prezidenta veřejně, se dále snižují. K tajné volbě se totiž kromě ODS a zelených kloní i většina poslanců KSČM. Řekl to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Bez komunistických hlasů zastánci veřejné volby nemají sílu svůj záměr prosadit. "Veřejnou volbu podporuje pouze menšina v klubu," řekl Kováčik. Sám prý o této možnosti začal první hovořit, většina jeho kolegů ale zatím dává přednost tajnému hlasování. "Taktika a všechno se ale bude domlouvat až 7. večer," dodal. Sociální demokraté chtějí o průchodnosti veřejné prezidentské volby ještě s ostatními parlamentními frakcemi jednat.

Již dříve veřejné hlasování podpořilo vedení KDU-ČSL. Proti veřejné volbě se ale ostře staví ODS i prezident a kandidát této strany Václav Klaus, který se o znovuzvolení utká s Janem Švejnarem. Tajné volbě dávají přednost i zelení, kteří naopak usilují o zvolení Švejnara. Politici i právníci se přou o to, zda se musí sněmovna a Senát na způsobu volby shodnout, nebo zda může dvousetčlenná dolní komora jednaosmdesátičlenný Senát přehlasovat, a veřejnou volbu prosadit třeba i proti jeho vůli.

Švejnar chce přispět k dialogu, hrát fér a dívat se dopředu

Jan Švejnar by v roli prezidenta republiky chtěl přispět k dialogu, a nikoli k další polarizaci politické scény a společnosti. Novinářům řekl, že v čele státu by se choval jako nadstranický, čitelný a férový partner a že z Hradu nehodlá vytvářet nové mocenské centrum. Za třetí pilíř označil snahu nedívat se do minulosti, ale zaměřit se na budoucnost. "Chci přispět k tomu, abychom byli úspěšnější, otevřenější a sebevědomější než dnes," uvedl Švejnar. Česká republika podle něj musí čelit novým výzvám i rostoucí konkurenci, za příklad by si měla podle něj vzít Irsko - naopak varoval před "pomalejším" vývojem Portugalska. "Svět se rychle řítí dopředu, musíme být připraveni," prohlásil prezidentský kandidát, který se 8. února utká o přízeň zákonodárců se současným prezidentem Václavem Klausem.

Rusko prý nebude kvůli protiraketové obraně USA na nikoho tlačit

Rusko nebude vytvářet tlak na Polsko ani na žádnou další zemi kvůli otázce případného vzniku prvků americké protiraketové obrany ve střední Evropě. V Moskvě to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při setkání se svým polským protějškem Radoslawem Sikorským. Zemí, v níž by mohla část protiraketového systému USA vzniknout, je kromě Polska také Česká republika. "Chceme, aby byly vyslyšeny a pochopeny naše obavy," poznamenal Lavrov. Dodal, že ruská strana oceňuje připravenost nové polské vlády o tomto tématu s Ruskem diskutovat. "Před přijetím definitivního rozhodnutí je nutné prokonzultovat společnou analýzu rizik a hrozeb, které vzniknou tím či oním řešením," prohlásil ruský ministr zahraničí podle agentury ITAR-TASS. Nový polský ministerský předseda Donald Tusk má v únoru navštívit Moskvu ve snaze zmírnit napětí mezi oběma zeměmi. Ministrova uklidňující slova přišla jen pár dní poté, co náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij pohrozil případným preventivním jaderným úderem, pokud se Rusko bude cítit ohroženo.

Počet telefonních odposlechů v Česku loni proti roku 2006 klesl

Počet telefonních odposlechů v Česku loni proti roku 2006 klesl o 30 procent. Prezidenta Václava Klause o tom informoval ministr vnitra Ivan Langer (ODS). V roce 2006 nasadila policie 7846 odposlechů, loni to bylo 5548, upřesnilo ministerstvo vnitra. Materiál hodnotící nasazení odposlechů obsahuje také analýzu ochrany osobních údajů a kontrolních mechanismů, která podle mluvčí ministerstva Jany Malíkové odhalila řadu nedostatků. Některé se prý týkají možností zneužívání odposlechů i jejich přepisů. K jejich řešení vznikla na ministerstvu pracovní skupina. Policie prý již upravila své interní předpisy v oblasti ochrany osobních údajů tak, aby více chránily osobní údaje před možným únikem. Agenda související s odposlechy je tak nyní více vedena v elektronické podobě a snížil se také počet lidí, kteří se s nimi seznamují. "Bylo rozhodnuto, že takovou analýzu odposlechů bude policie zpracovávat každoročně, aby mohly být sledovány trendy a vyvozovány patřičné závěry," uvedla Malíková. Ke změně podle Langra přispěl i Klaus tím, že varoval před nadužíváním odposlechů. "Prezident udělal z toho problému téma. My jsme na to navázali tím, že byly zavedeny důsledné kontroly, změnila se metodika a zejména pravidelné zpracovávání počtu odposlechů a měření jejich efektivity," řekl Langer, který ještě jako opoziční politik dlouhodobě kritizoval nadměrné používání odposlechů. Vláda letos předložila parlamentu návrh novely trestního řádu, který zpřísňuje nasazování odposlechů.

Ministr: Působení rekonstrukčního týmu v Lógaru nebude bez rizik

Působení Čechů v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Afghánistánu bude mít svá bezpečnostní rizika, uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Čeští experti budou od března zabezpečovat rozvoj afghánské provincie Lógar. Zástupci rekonstrukčního týmu se představili na ministerstvu zahraničí. Česko do provinčního rekonstrukčního týmu vyšle přibližně deset civilních odborníků na zemědělství, stavebnictví nebo geologii. Kromě toho by však v provincii měli působit I čeští vojáci. Celkem by ČR měla mít v Lógaru asi 180 lidí. Podle ministerstva zahraničí by Češi v Lógaru měli navázat na americké rozvojové projekty. Česko se tak po Litvě a Maďarsku stane třetí novou členskou zemí NATO, která bude mít vlastní PRT. "Vzhledem k počtu expertů a rozsahu vlastní rozpracované strategie zároveň půjde o PRT s největší civilní složkou v Afghánistánu vůbec," uvedlo ministerstvo.

Zelenka přiznal podávání heparinu, chtěl zažít akci

Bývalý zdravotník Petr Zelenka, který je obžalovaný ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici, se před Krajským soudem v Hradci Králové přiznal k tomu, že pacientům podával lék na ředění krve heparin. Podávání léku zdůvodnil Zelenka touhou po akci, podle svých slov si nevybavuje kolikrát heparin pacientům aplikoval. "Potřeboval jsem činnost, akci, věděl jsem, že když podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít," řekl Zelenka. Sám nevysvětlil, proč začal pacientům podávat právě lék na ředění krve. "Ta myšlenka přišla sama, opakovala se. Nevím, proč jsem vybral heparin. Snad právě proto, že se často používal," řekl Zelenka. Tvrdí, že měl v té době těžké psychické problém a bral léky. "Nikdy jsem se jako vrah necítil, nepřišel jsem do práce, abych zabíjel," řekl obžalovaný.

Zatímco otec obžalovaného Bohumil Zelenka opakovaně tvrdí, že jeho syn je ve špatném psychickém stavu a žádá jeho klinické vyšetření, podle posudků v obžalobě je Zelenka duševně zdravý a za své činy trestně odpovědný. Ze závěrů znaleckého posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce. Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli.

V Praze se jedná o vzniku národních center pohřešovaných dětí

O vzniku evropské sítě národních center, která by sdružovala informace o pohřešovaných dětech, v Praze jedná Evropská federace pro pohřešované a sexuálně zneužívané děti. Odborníci budou jednat i o rozšíření výstražného systému a spolupráci s bankami na omezení plateb přes internet za nákup dětské pornografie. Síť národních center už má i svoje mezinárodní telefonní číslo 116 000. Kde a jak bude středisko evidence pohřešovaných a zneužívaných dětí sídlit v Česku, zatím ale není jasné. Původně mělo jeho vznik zajistit ministerstvo vnitra, tedy alespoň podle svého Národního plánu proti komerčnímu sexuálnímu zneužívání dětí z roku 2006. Centrum pro pohřešované a zneužívané děti v ČR mělo podle této koncepce fungovat už od června 2007. Podle ministerstva vnitra ale takové centrum v ČR zatím není. "Realizační studie vznikla, ale na politické úrovni je teď tendence nepodporovat nové úřady," řekl zástupce ministerského odboru bezpečnostní politiky. Podle něj by mělo být daleko iniciativnější v této oblasti ministerstvo práce a sociálních věcí, které chystá od roku 2009 centrální Národní úřad pro zaměstnanost a sociální politiku. Podle Kristýny Kotalové z MPSV jsou informační databáze jednotlivých sociálních pracovníků v ČR dobře provázané a vzájemně dostupné. O spolupráci s policií a ještě lepší výměně informací o pohřešovaných a zneužívaných dětech se podle ní bude mluvit na meziresortní úrovni. Koncepce Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální politiku se prý teprve vytváří, takže záleží na domluvě mezi jednotlivými ministerstvy. Experti v Praze jednají také o rozšíření výstražného systému, který by urychlil pátrání po pohřešovaných dětech.

Stehlíková: Rodiče by měli mít povinnost nahlásit dítě u lékaře

Od příštího roku by mohla platit povinnost rodičů už v porodnici nahlásit dítě k dětskému lékaři. Novinářům to řekla ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených). Pokud matka nebo otec dítě k pediatrovi nezaregistruje, stát jim bude moct odepřít porodné či jiné sociální dávky. Detaily návrhu vládního výboru pro práva dítěte nyní ministryně dojednává se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a zdravotnictví. Systém má pomoci zjistit týrání dětí vlastními rodiči.

Výroba osobních aut loni stoupla na rekordních 932.016 vozů

Tuzemská výroba osobních a lehkých užitkových aut loni vzrostla o desetinu na rekordních 932.016 vozů. Celková produkce motorových vozidel v Česku se zvýšila rovněž o desetinu na 943.117 vozů a letos by měla překročit jeden milion. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. "I přes stagnující poptávku v zemích západní Evropy a výrazný propad německého automobilového trhu se výrobcům i dodavatelům v ČR podařilo dosáhnout rekordních výsledků. Nakolik je tento vývoj možné udržet i v budoucnu, závisí především na dostatku kvalifikovaných pracovních sil a vývoji kurzu koruny," uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Linky výrobců nákladních aut loni opustilo 3154 vozů, což představuje nárůst o 58 procent. Výroba autobusů se zvýšila o 14 procent na 3357 vozidel. Výroba přípojných vozidel stoupla o 17 procent na 2330 přívěsů a návěsů. Motocyklová výroba loni vzrostla o 123 procent na 2260 motocyklů.

Pravidelné kontroly českých zemědělců začnou v roce 2009

Ministři zemědělství Evropské unie se v Bruselu shodli, že začátkem roku 2009 začnou pravidelné kontroly českých zemědělců. Novinářům to řekl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Úkolem je zjistit, zda farmáři dodržují evropská pravidla ochrany přírody či zacházení se zvířaty. Pokud se přijde na jejich porušení, jednotliví zemědělci mohou přijít o část dotací. Čeští zemědělci rozhodnutí kritizují, obávají se, že je poškodí. Nové členské země, kterých se zahájení kontrol týká (ve starých již fungují), se pokoušely začátek inspekcí odložit na rok 2013, kdy budou zemědělci v nových zemích brát stejné dotace jako jejich kolegové ze starých zemí. Evropská komise naopak prosazovala rok 2009. Jednání ale skončilo kompromisem. Od roku 2009 budou inspektoři kontrolovat pravidla pro ochranu přírody, registraci dobytka či zpětnou dohledatelnost masa. V roce 2011 přijdou na řadu veterinární pravidla EU či rostlinolékařství. Kontroly zacházení s hospodářskými zvířaty by měly rovněž začít platit v roce 2011, ale ještě existuje určitá možnost, že to bude o něco později. Státy EU se totiž k této otázce ještě vrátí v rámci debaty o revizi společné zemědělské unijní politiky.

Podle zástupců českých zemědělců je opatření znevýhodní v konkurenčním boji na evropském trhu a přinese jim další náklady. "Rozdílné podmínky, se kterými jsme vstupovali do EU, se budou místo stírání více prohlubovat, čímž budou čeští zemědělci více znevýhodněni. Nebudeme dostávat srovnatelné dotace, ale budeme muset plnit stejné normy," řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Do Česka přišel loni za prací zatím rekordní počet cizinců

Za loňský rok přišel do Česka za prací zatím rekordní počet cizinců. Na konci prosince 2007 jich v zemi pracovalo legálně o téměř 55.200 víc než před rokem. Zaměstnání v ČR tak mělo zhruba 240.200 lidí ze zahraničí. V roce 2006 český pracovní trh přilákal přes 33.300 cizinců. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce. Nejvíc pracovníků pochází ze Slovenska. Pomyslnou druhou příčku obsadili občané Ukrajiny. Výrazně se zvedl také počet pracovníků z Vietnamu. Loňský vstup Bulharska a Rumunska do EU přivedl do ČR také víc pracovní síly z těchto států.

Ve věku 85 let zemřel režisér Jiří Sequens

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 85 let režisér Jiří Sequens, tvůrce seriálu o pražském kriminalistovi radovi Vacátkovi i o majoru Zemanovi. Zpravodajský server iDnes s odvoláním na Zdeňka Zelenku uvedl, že Sequens podlehl vleklé chorobě. "Jiří Sequens zemřel ve střešovické nemocnici, kde ležel už od června," potvrdil Zelenka. Kontroverzní filmař byl koncem 70. let právě za televizní projekt Třicet případů majora Zemana, ve kterém je historie zobrazována tak, jak ji chtěl vidět tehdejší režim, vyznamenán titulem Národní umělec. Původně herec Zemského divadla v Brno, Československého rozhlasu a Divadla E. F. Buriana v Praze z let 1942 až 1949 absolvoval po válce brněnskou konzervatoř a pak studoval na Vysoké škole filmové v Moskvě. V letech 1947 až 1948 byl na stipendijním pobytu na vysoké filmové škole v Paříži. Pracoval pak jako divadelní režisér a do roku 1950 byl ředitelem Divadla státního filmu. Až do roku 1990 pak zakotvil na Barrandově. Do té doby působil od roku 1971 i jako pedagog Filmové a televizní fakulty v Praze.

Církve pořádají Noc otevřených kostelů

Křesťanské církve v české metropoli v pondělí pořádají Noc otevřených kostelů. Na programu projektu, který je součástí Týdne motliteb za jednotu křesťanů, budou především ekumenická setkání a bohoslužby, ale i hudební koncerty. Letošní ročník navazuje na stejnojmennou akci, která se konala loni 22. ledna. Akci zahájí ekumenická bohoslužba v 18:30 v řecko-katolické katedrále u sv. Klimenta v Karlově ulici. O hodinu později se pak sejdou studenti a vedoucí pracovníci pražských teologických škol ke společnému večernímu programu v kostele Církve československé husitské sv. Jana Křtitele Na Prádle v Říční ulici na Malé Straně. "Církev československá husitská připravuje od 20:00 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí modlitební večer s koncertem renomovaného varhaníka, profesora (Bohumíra) Rabase. Vrcholem programu budou modlitby se zpěvy z Taizé, které se uskuteční v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje za účasti bratří z Taizé," doplnila další program tajemnice Ekumenické rady církví Zuzana Dvořáková. Pořadatelé akce prý našli inspiraci například v Rakousku. "Například ve Vídni se otevírá několik desítek kostelů a účastní se jí desítky tisíc lidí věřících i nevěřících," sdělila Dvořáková.

Otcové blokují úřad pro ochranu dětí

Členové sdružení K213 zahájili blokádu Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně. Chtějí tak advokátce Lence Pavlové zabránit, aby se ujala funkce ředitelky úřadu. Členové sdružení jsou připraveni demonstrovat do té doby, dokud protest neukončí policie nebo je nevyslechne ministr práce a sociálních věcí. "Budeme tu klidně 14 dnů," uvedl člen sdružení Jiří Fiala. Protestu se účastní ho pět členů organizace K213, kteří stojí ve stupních dveřích do administrativní budovy v brněnské Josefské ulici, v němž úřad sídlí. Kdy by Pavlová měla dorazit do zaměstnání, netuší. Organizace K213 má asi 480 členů. Jsou to především otcové, jimž byl po rozvodech s jejich partnerkami znemožňován styk s dětmi. Tvrdí, že se Pavlová dostala na post ředitelky úřadu neprůhledným způsobem. Požadují, aby bylo vysvětleno, jak konkurz vyhrála.

Druhou zásadní výtkou k Pavlové je její minulost. Organizace se domnívá, že je "feministickou advokátkou extremistických feministických spolků Profem a Koordona, které razí s rovností občanů zcela neslučitelné názory". K213 uvádí ve svém prohlášení, že Pavlové a všem, kteří ji z ministerstva práce a sociálních věcí na post ředitelky úřadu dosadili, vyhlásila nesmiřitelný boj. V něj chtějí pokračovat až do doby, kdy bude výběrové řízení na ředitele úřadu anulováno a uskuteční se nový konkurz.

Muž z utrženého výtahu v Litvínově je po náročných operacích

Náročným operacím zlomenin včetně páteře se v noci na pondělí podrobil v ústecké Masarykově nemocnici muž, s nímž se v neděli v panelovém domě litvínovského sídliště Janov zřítil výtah. Léčba včetně rehabilitace bude trvat měsíce, stav pacienta je ale stabilizovaný a měl by být mimo přímé ohrožení života, řekl mluvčí nemocnice Karel Krois. Čtyřiačtyřicetiletý muž se zřítil s výtahem z pátého patra poté, co se utrhlo betonové protizávaží. Na vině je nejspíš únava materiálu. Vyšetřovatel, který se případem zabývá, čeká podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové na výsledek znaleckého posudku, který by měl určit přesnou příčinu nehody. "Nikdo zatím není stíhán," uvedla. Firma Hasman, která má v janovském sídlišti na starosti 110 výtahů, v pondělí zahájila zkoušky zachycovacího mechanismu u všech výtahů a vybaví je také pásy s nosností 2500 kilogramů.

Do panelových domů se dříve podle odborníků montovali nejlevnější výtahy, které už tehdy byly zastaralé. Jejich závady jsou zřejmě ze 70 procent způsobeny chybami projektantů, z 30 procent špatným užíváním a nedostatečnými opravami. Podle odborníků je na rekonstrukce a výměny výtahů v Česku třeba vydat nejméně 50 až 60 miliard korun. Celkem je v republice kolem 80.000 výtahů, zhruba polovina z nich v panelových domech.

Kvůli ztrátě na magistrátu byli přeřazeni čtyři úředníci

V souvislosti s padesátimilionovou ztrátou na pražském magistrátu byli čtyři úředníci odboru městského investora přeřazeni na jiné místo. Odbor už také neproplácí žádné faktury. Bude se o to starat centrální účtárna, řekl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Peníze měly odejít na účet stavební společnosti Skanska. Ve skutečnosti byly převedeny na konto firmy Garok, které je vedeno ve stejné bance. Patří údajně dvaadvacetiletému Litevci. Z konta peníze putovaly na další účty. Z podvodu jsou podle serveru Novinky.cz s největší pravděpodobností podezřelí alespoň dva úředníci odboru. "Ze dvou podezřelých je jeden určitě vinen. Zatím svádí vinu jeden na druhého," citoval server nejmenovaný zdroj. Policie ani magistrát se k těmto informacím nevyjádřily. Podle dřívějších informací policie hledá tři možné pachatele. Peníze odešly na jiné konto zřejmě kvůli záměrně zfalšované faktuře. Ředitel odboru Jiří Toman již dříve řekl, že každá faktura je kontrolována v několika stupních. Kdy byla vyměněna, prý není známo.

Havel je v IKEMu; bude tam asi dva týdny, vyšetří mu srdce, plíce

Exprezident Václav Havel se léčí v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) s arytmií srdce a zhoršením zánětu průdušek. Informaci sdělil zástupce ředitele IKEM Michael Želízko. Havla čekají specializovaná vyšetření srdce a plic. V nemocnici je od soboty a lékařský tým předpokládá dvoutýdenní hospitalizaci. Podle Havlova tajemníka Jakuba Hladíka se bývalá hlava státu cítí dobře. Hospitalizace potrvá podle vývoje situace. Příští pondělí vydá tým lékařů další zprávu o zdravotním stavu. Bdí nad ním pětičlenné lékařské konsilium. Hladík uvedl, že Havel se chce 30. ledna zúčastnit premiéry celovečerního filmu Občan Havel. "Včera (v neděli) odpoledne působil Václav Havel dobře a odpočatě," uvedl Hladík. Pokud to půjde, Havel by podle něj také rád zavítal na premiéru hry Višňový sad v Divadle na Vinohradech, kde hraje jeho manželka Dagmar. Ta je plánována na začátek února, už tento pátek je ale první představení. Tuto sobotu se měl exprezident zúčastnit předpremiéry dokumentárního filmu Občan Havel. Celovečerní dokument, který o Havlovi natočil Pavel Koutecký a dokončil Miroslav Janek, bude mít 11. února mezinárodní premiéru na festivalu Berlinale. Do českých kin bude uveden koncem ledna.

Pražský magistrát už oslovil zájemce o adopci Vendelína Čtvrtka

Úředníci pražského magistrátu oslovili první rodiče, kteří by mohli adoptovat chlapce nalezeného v kontejneru Vendelína Čtvrtka. Informoval o tom asistent pražského radního Jiřího Janečka Miroslav Šmíd. Rodina se musí na návštěvě chlapce a jeho případném převzetí z kojeneckého ústavu domluvit s úředníky sociálního odboru. Chlapec, kterého nalezl 13. prosince v kontejneru v Praze 4 bezdomovec Miroslav Szamszeli, je nyní v kojeneckém ústavu v pražské Krči. Podle Šmída nic nebrání tomu, aby si adoptivní rodiče Vendelína hned při první návštěvě odnesli domů. Pokud nebudou mít o chlapce zájem, osloví magistrát další ze čtyř předem vybraných párů. Podle radního Janečka vybírali magistrátní úředníci zájemce hlavně podle toho, zda jsou ochotni přijmout i dítě, o jehož minulosti nic nevědí. "Identitu evidovaných zájemců o předadopční péči a následně adopci se kvůli případným negativním vlivům na rodinu, ale i dítě, snažíme co nejvíce utajit. Jediné, co k vybraným rodinám lze dodat, že jsou z Prahy a ve věku kolem třiceti let," uvedl Janeček. Dodal, že oslovená rodina musí ještě počítat s tím, že ode dne nalezení chlapce neuplynula dvouměsíční lhůta, ve které se k němu mohou přihlásit jeho biologičtí rodiče. V takovém případě by adoptivní rodina musela dítě vrátit.

V Kladně se narodil Jára Cimrman

V kladenské porodnici se minulý týden narodil Jára Cimrman. Uvedla to televize Nova. "Já bych mu přál, aby to nebyl takový smolař jako jeho slavný jmenovec," popřál Svěrák malému Cimrmanovi. Podle názorů některých dalších protagonistů Divadla Járy Cimrmana to však bude mít chlapec, který nosí jméno slavného vynálezce, hudebníka, cestovatele, učitele a vlastence, v životě spíše těžké.

Prvním letošním mládětem v liberecké zoo je vzácný takin

Prvním letošním mládětem v liberecké zoologické zahradě se stala samička vzácného takina čínského. Narodila se o víkendu páru takinů, dovezenému do zoo před pěti lety z Pekingu. Takini zlatí jsou přežvýkaví sudokopytníci a řadí se mezi tury. Divoce žijícím takinům hrozí vyhubení a patří do Červené knihy ohrožených zvířat. Mimo jiné je vybíjejí pytláci, protože maso takinů je velmi oblíbené. Takini zlatí se ve volné přírodě vyskytují především v čínské provincii Shaanxi. Svým zjevem připomínají velkého kamzíka či kozu.

Oteplování do Česka přinese středomořské ptačí druhy

Na konci 21. století už do Česka nebudou v zimě zalétávat hejna brkoslavů severních a drozdů kvíčal, v porovnání se současným stavem ubude také výrazně labutí. Naopak Češi se mohou těšit na středomořské druhy, které se do střední Evropy přesunou kvůli klimatickým změnám. Jejich jedince začínají ornitologové zaznamenávat už nyní, například loni v září vyfotografovali první cetii jižní v Česku. Za 80 let by to mohl být v Česku už docela běžný druh. O posunu lokalit vhodných k životu jednotlivých ptačích druhů v závislosti na klimatických změnách referuje Klimatický atlas hnízdního rozšíření ptáků v Evropě Briana Huntleyho, který minulý týden vyšel v španělském nakladatelství Lynx Edicions.

Záhrobská bodovala v superobřím slalomu v Cortině

Druhý superobří slalom Světového poháru v Cortině d'Ampezzo vyhrála německá lyžařka Maria Rieschová. Na dalších pozicích skončily Rakušanky Elisabeth Görglová a Renate Götschlová, Šárka Záhrobská obsadila s více než dvouvteřinovou ztrátou bodované 26. místo. Na startu byla ještě Lucie Hrstková, která však s číslem 47 na bodované umístění nedosáhla. S téměř čtyřsekundovou ztrátou byla klasifikována na 39. pozici.

Sudová byla v Lake Placid třetí v paralelní jízdě v boulích

Česká lyžařka Nikola Sudová obsadila třetí místo v závodu Světového poháru v paralelní jízdě v boulích v Lake Placid. Předčily ji pouze vítězná Američanka Michelle Roarková a Ruska Jekatěrina Stoljarovová. Sudová je po nejlepším výsledku sezony třetí i v průběžném pořadí Světového poháru, za vedoucí Roarkovou zaostává jen o 17 bodů. Česká vicemistryně světa z roku 2005 se zlepšovala postupně - v prosinci v Tignes byla pátá, v pátečním závodu v Lake Placid čtvrtá.

Počasí

Je zataženo až oblačno, místy s deštěm, na Moravě a ve Slezsku srážky jen ojediněle. Teploty 8 až 4 stupně.