Zprávy

V česko-polsko-německém pomezí se slavilo rozšíření Schengenu

V česko-polsko-německém trojzemí u Hrádku nad Nisou se v pátek dopoledne konala největší oslava vstupu České republiky a Polska do schengenského prostoru. Německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Donald Tusk nejprve otevřeli německo-polskou hranici na silničním přechodu Žitava - Friedensstrasse-Porajów. Pak se politici přesunuli na polsko-českou hranici. Tusk a český premiér Mirek Topolánek tam symbolicky přeřízli dřevěnou maketu hraniční závory. Otevření hranic v trojzemí se zúčastnil i předseda Evropské komise José Barroso a zástupci Portugalska, jež nyní předsedá EU. Za českou stranu přiletěl do bývalého střeženého hraničního prostoru i ministr vnitra Ivan Langer. Zrušení hraničních kontrol, které umožňuje překročit hranici prakticky kdekoliv, slavili již ve čtvrtek lidé podél celé přibližně 2200 kilometrů dlouhé české státní hranice. Podle většiny českých starostů i obyvatel zrušení hraničních kontrol usnadní výměnu pracovních sil a vylepší turistický ruch. Naopak Rakušané a Němci žijící u hranic mají obavy ze zvýšené kriminality.

Premiéři: Hranice mezi Českem a Slovenskem byla vždy jen umělá

Střežená hranice mezi Českem a Slovenskem, která obě země až do dělila, byla uměle vytvořená, nechtěná, zbytečná a mnozí občané obou zemí ji vnitřně nikdy nepřijali. Shodli se na tom český premiér Mirek Topolánek se svým slovenským protějškem Robertem Ficem při oslavě vstupu obou zemí do Schengenu, která se konala na někdejším česko-slovenském hraničním přechodu Hodonín-Holíč. Podle nich jsou nyní vztahy mezi Českem a Slovenskem nejlepší v historii. Fico v této souvislosti zdůraznil, že rozdělení Československa, po kterém v 1994 vznikla společně střežená hranice, oba národy ještě více sblížilo. Eurokomisař Vladimír Špidla ve svém projevu zdůraznil, že zrušení hranice mezi oběma státy by nemělo být koncem, ale novým začátkem pro budování vztahů mezi ČR a Slovenskem a především pro rozvoj spolupráce zemí Evropské unie.

Klaus: Švejnara by měla v televizi představit ČSSD

Prezident Václav Klaus uznává, že česká veřejnost má právo znát osobnost a názory kandidátů na funkci hlavy státu. Nestačí k tomu podle něj však jen pár desítek minut televizní debaty. Svého kandidáta by měla televizním divákům představit sociální demokracie. Klaus v tomto smyslu odpověděl na dopis šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který ho vyzval, aby se zúčastnil debaty s kandidátem na prezidentský úřad Janem Švejnarem. Podle Klause by měla ČSSD sama objasnit, proč právě Švejnar je jejím kandidátem na funkci hlavy státu, přiblížit jeho názory a rozptýlil různé pochybnosti, které se o něm a jeho vztahu k naší zemi v médiích šíří. "Nepochybně by to pomohlo serióznosti debat o nadcházející prezidentské volbě více, než snahy udělat z ní umělou mediální show," napsal Klaus v dopise. Lidé by podle nynějšího prezidenta měli kandidáta na nejvyšší ústavní funkci znát na základě jeho dlouhodobě známých postojů, na základě jeho práce pro zemi a aktivního veřejného působení, které jej na funkci prezidenta opravňuje kandidovat.

Zmocněnec: Rusko dosud neslyšelo logický argument pro radar v ČR

Rusko dosud neslyšelo logický argument pro americký plán postavit v Česku a Polsku protiraketový štít, uvedl v Praze zmocněnec ruského prezidenta pro otázky rozvoje vztahů s EU Sergej Jastržembskij po jednání s vicepremiérem Alexandrem Vondrou. Ruský představitel nicméně konstatoval, že v českých názorech na věc nejsou prvky "rusofobie" a že v Praze nejsou obavy z ruské zahraniční politiky a česká vláda má zájem o společné řešení hrozeb. To je dobrý základ pro společnou práci, řekl Jastržembskij novinářům. Vondra zdůraznil, že zamýšlený americký radar v Česku není namířen proti Rusku. Naopak může být prospěšný, řekl Vondra. "Považujeme Rusko za našeho partnera," zmínil Vondra.

EU dá na přeshraniční spolupráci ČR se sousedy přes 19 miliard Kč

Téměř tři čtvrti miliardy eur (zhruba 19,62 miliardy korun) dá Evropská unie České republice a regionům s ní sousedícím na operační programy týkající se přeshraniční spolupráce v letech 2007 až 2013. Nejvyšší částka z evropských fondů je určena na spolupráci ČR s Polskem, která činí 219,4 milionu eur (zhruba 5,8 miliardy korun). Vyplývá to z informací, které zveřejnila Evropská komise. Peníze budou mimo jiné určené na zlepšování dopravní dostupnosti a životního prostředí a k podpoře cestovního ruchu.

Církev se odvolala proti rozsudku o katedrálu svatého Víta

Katolická církev podala odvolání proti zářijovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který přiřkl katedrálu svatého Víta s přilehlými nemovitostmi státu. Sporem se proto bude již potřetí zabýval pražský městský soud. Soudkyně Libuše Fritzová určila ve dvou předchozích rozsudcích za vlastníka památky církev. Při posledním verdiktu se však řídila názorem Nejvyššího soudu. Rozhodnutí se opíralo o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu, ve kterém je uvedeno, že památka náleží všemu československému lidu. Nejvyšší soud na počátku roku rozhodl, že vlastnictví všeho lidu je vlastnictvím státu. Pře o nejnavštěvovanější český chrám se táhne již 15 let. Církev podala proti státu určovací žalobu o vlastnictví katedrály a dalších přilehlých nemovitostí v roce 1992.

Soud začne Zelenkův případ projednávat zřejmě v lednu

Krajský soud v Hradci Králové se začne případem bývalého zdravotníka Petra Zelenky zabývat zřejmě 21. ledna 2008. Podle mluvčího soudu Michala Strnada v úvahu připadá týden od 21. do 25 ledna 2008. Oficiálně bude termín hlavního líčení potvrzen 27. prosince. Zelenka je obžalován ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní trest vězení. Krajský soud tento týden rozhodl o tom, že vazba bude Zelenkovi prodloužena. Zelenka požadoval propuštění s tím, že vazba špatně působí na jeho psychiku. Podle obžaloby je Zelenka duševně zdravý a za své činy trestně odpovědný. Motivem jeho jednání prý byla touha po akci.

Policie vykázala letos z domova kvůli násilí už 839 lidí

Policie v letošním roce vykázala z domova kvůli domácímu násilí zatím 839 lidí. Vyplývá to z evidence Bílého kruhu bezpečí k 19. prosinci. Organizace na pomoc obětem Bílý kruh bezpečí počty vykázání sleduje a analyzuje, údaje poskytla ČTK. Policie může osoby, které ubližují svým blízkým, vykázat z domova na deset dní od letošního ledna. Opatření chrání oběti před dalšími případnými útoky. Podle odborníků se nový způsob ochrany, který platí například v Rakousku či Německu, osvědčil i v Česku. Proti domácímu násilí navrhují ale další kroky.

CVVM: Většina si myslí, že Benešovy dekrety by měly platit dále

Většina občanů České republiky si myslí, že poválečné dekrety tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše by měly platit i nadále. Množství zastánců tohoto názoru však v posledních pěti letech trvale klesá. Postupně se snižuje i množství lidí, kteří považují za spravedlivý poválečný odsun Němců z Československa. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil v první polovině listopadu. To, že by dekrety měly platit nadále, si v listopadu myslelo 52 procent lidí. Přesně před rokem jich bylo 53 procent, v březnu 2002 pak 67 procent. O tom, že by dekrety měly být zrušeny, bylo v listopadu přesvědčeno 11 procent občanů, před rokem to bylo 13 procent. Jako Benešovy dekrety jsou označovány výnosy prezidenta z období od května do července 1945, které řídily chod státu bezprostředně po skončení druhé světové války. Některé z nich se týkaly vyvlastnění a zbavení občanských práv příslušníků německé a maďarské národnostní menšiny. O tom, že poválečný odsun sudetských Němců z tehdejšího Československa byl spravedlivý, byla letos v listopadu přesvědčena menšina - 48 procent lidí. Loni to bylo 50 procent, o rok dříve 56 procent a v roce 2002 pak 60 procent.

Nejvyšší správní soud: Obchodníci mohou účtovat přirážku, když přijímají stravenku

Obchodníci a restauratéři si mohou účtovat přirážku, když od zákazníků přijímají platbu stravenkou. Vyplývá to z verdiktu Nejvyššího správního soudu, který ČTK poskytla mluvčí NSS Sylva Dostálová. Manipulační přirážka není diskriminační, platbu stravenkou a hotovostí totiž nelze srovnávat, uvedli soudci v rozhodnutí. NSS řešil případ restauratéra, jenž účtoval za platbu stravenkou čtyřprocentní přirážku jako náhradu nákladů za transakce se stravenkami. Česká obchodní inspekce mu uložila pokutu 30.000 korun. Městský soud v Praze ovšem pokutu zrušil a Nejvyšší správní soud nyní jeho názor potvrdil. Brněnští soudci se odvolali na své loňské rozhodnutí, podle kterého mohou podnikatelé požadovat zvláštní poplatky od zákazníků, kteří hradí služby či zboží prostřednictvím platební karty. Obchodníci nejsou ze zákona povinni přijímat karty ani stravenky, proto není přirážka za tento typ platby diskriminací.

Nehody na Novojičínsku zablokovaly hlavní tah z Ostravy

Tři dopravní nehody, které se staly nezávisle na sobě na úseku dlouhém 300 metrů, komplikují od pátečního rána dopravu na silnici I/48 na Novojičínsku. Havarované automobily zcela zablokovaly hlavní tah z Ostravy na Olomouc. Jeden člověk je zraněn těžce, další tři lehce. ČTK to řekl mluvčí novojičínské policie. Zatím podle něj není jasné, jak dlouho bude silnice uzavřená. Policisté na místě řídí dopravu a auta navádějí na okolní komunikace. Kamiony a nákladní auta by se této oblasti ale měly vyhnout úplně.

Unipetrol RPA zaplatí milionovou pokutu za znečištění řeky Bíliny

Česká inspekce životního prostředí vyměřila litvínovské společnosti Unipetrol RPA milionovou pokutu za červencové znečištění řeky Bíliny. Hlavním důvodem postihu je překročení limitů organického znečištění pro vypouštění vod v době mimořádné situace v biologické čistírně odpadních vod společnosti a pozdní ohlášení mimořádné události, řekl mluvčí Unipetrolu RPA Pavel Veselý. Firma podle něj pokutu přijímá.

V Pelhřimově zahájil provoz šestý babybox v Česku

V Pelhřimově zahájil svůj provoz už šestý babybox v Česku. Speciální schránka, do které mohou ženy anonymně odkládat novorozence, je zároveň prvním babyboxem na Vysočině. Bezprostředním impulzem pro jeho vznik byl nález odloženého dítěte na záchodě tamní nemocnice letos 24. září. Babybox je umístěn na budově dětského pavilonu nemocnice. V Česku do dneška existovalo pět babyboxů, a to v Praze, Brně, Olomouci, Kadani a Zlíně. Lidé do nich odložili už deset dětí, naposledy o víkendu v Praze. Další babyboxy mají v nejbližší době vzniknout v Ústí nad Orlicí, Mladé Boleslavi, Sokolově a Ostravě.

V Praze vystoupí Dagmar Pecková

Mezzosopranistka Dagmar Pecková vystoupí ve Velkém sále pražského Žofína. Za doprovodu Pražské komorní filharmonie pod vedením dirigenta Vojtěcha Spurného přednese árie z oper od George Friedricha Händela, Christophera Willibalda Glucka a Josepha Haydna. Stejný koncert se bude opakovat v sobotu. Pěvkyně, která žije s rodinou v Německu, se českému publiku představí i v květnu. Na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro uvede monodrama Erwartung (Očekávání) od Arnolda Schönberga. Koncem června vystoupí s českými filharmoniky na závěrečných koncertech pražské sezony a v říjnu plánuje koncert se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK.

V Jablonci vyrazí zlatou medaili ke vstupu do Schengenu

Kilogramovou zlatou medaili ke vstupu České republiky do schengenského prostoru se chystají vyrazit v mincovně v Jablonci nad Nisou. Autorem předlohy je jeden z našich nejlepších sochařů-medailérů Jiří Harcuba. Nyní vrcholí přípravy předloh, samotná ražba proběhne na počátku příštího roku. Medaile bude stát zhruba 700 000 korun. Na rozdíl od minulosti, kdy se zlatých kilovek vyrobilo vždy 50, je tentokrát emise dvojnásobná. Podle obchodního náměstka České mincovny Libora Křapky je přesto už nyní ze 60 procent vyprodaná. Kromě toho mincovna připravila také ražbu menších zlatých a stříbrných medailí k Schengenu, jejichž autory jsou Jiří Dostál a Luboš Charvát. Jablonecká mincovna vydala první zlatou medaili o hmotnosti jednoho kilogramu předloni, u příležitosti prvního výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Pět desítek medailí bylo okamžitě rozebráno. Letos firma vydala kilovou medaili k 50. výročí podepsání římských dohod, jež byly základem vzniku Evropské unie.

Vyšel knižní rozhovor s písničkářem Vlastimilem Třešňákem

Nová kniha nazvaná To je hezký, ne? čtenářům přiblíží životní příběh písničkáře, spisovatele a výtvarníka Vlastimila Třešňáka. Novinka rozšířila sérii knižních rozhovorů s muzikanty, které sepsal publicista Ondřej Bezr. Autor dříve vydal knihu Pětadvacet obsahující stejný počet rozhovorů se zajímavými osobnostmi české hudební scény. Dalšími objekty jeho zájmu byli rocker, výtvarník a bývalý herec Marek Brodský a zpěvák Vladimír Mišík. Bezr s Třešňákem za uplynulé dva roky natočil asi 15 hodin povídání, jež poté upravil do knižní podoby.

Skauti přinesli do Svatovítské katedrály Betlémské světlo

Do katedrály svatého Víta přinesli čeští skauti plamen Betlémského světla. Světlo od nich společně převzali kardinál Miloslav Vlk, manželka prezidenta Livia Klausová a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém. Vlastní svíčku si od skautské lucerny připálila i řada Pražanů. Skauty v katedrále jako první přivítal kardinál Vlk. Při předání zazpíval skautský pěvecký sbor Canuta. "Betlémské světlo je nádherným moderním zvykem. Představuje pozitivní hodnoty, šířit světlo tudíž znamená rozšiřovat prostor pro dobro," řekl Vlk. "Betlémské světlo má dva významy - vnější a vnitřní. Vnější znamená, že si zapalujeme svíčky. Ten druhý je důležitější, protože je to plamínek, který si neseme uvnitř," uvedla Klausová. V sobotu plamen skauti rozvezou vlakem do všech koutů České republiky. Pražané si mohou Betlémské světlo v následujících dnech připálit v katedrále svatého Víta, na Staroměstském náměstí, v ústředí skautů na Senovážném náměstí, v Městské knihovně hlavního města Prahy na Mariánském náměstí, v budově Českého rozhlasu, na vánočních trzích ve Vršovicích nebo od 23. prosince od 15:00 v Písecké bráně. Betlémské světlo bylo minulou sobotu ve Vídni předáno skautským delegacím z celé Evropy. Skauti tento novodobý symbol Vánoc dopravují do mnoha evropských zemí. Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru a přátelství. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí světa. Letos se slaví už pojedenadvacáté. Do České republiky se tradice poprvé dostala v prosinci 1989.

Pošta na Božím Daru orazítkovala téměř půl tuny pošty pro Ježíška

Poštovní úřadovna na Božím Daru skončila s razítkováním vánoční korespondence pro Ježíška. Letos jí sem přišlo téměř půl tuny a čtyři zaměstnanci měli co dělat, aby od 3. prosince, kdy razítkování začalo, všechny zásilky vyřídili. Denně jim tak prošly rukama kilogramy dopisů či pohledů. Ani letos nechyběly zásilky adresované do řady vzdálených zemí či odtud přicházející. Smitka namátkou jmenoval Japonsko, Nový Zéland, Singapur nebo Kanárské ostrovy. Autory přání pro Ježíška byly převážně děti. Pod stromeček si přály třeba počítač, mobilní telefon a další technické vymoženosti. "Našlo se ale i dost takových, které si třeba napsaly jenom o zdraví pro své rodiče. To určitě potěší," uvedl Smitka. Vánoční poštu vyřizovali na Božím Daru letos počtrnácté. Hlavním motivem na příležitostním razítku byl tentokrát zvoneček se snítkami jmelí a vánoční kometou vlasaticí. Pošta na Božím Daru má s "poštou nebeskou" nejdelší spolupráci a nebi je nejblíže. Boží Dar je totiž nejvýše položené město ve střední Evropě. Pošta vydává ročně celou řadu příležitostných razítek, která jsou zajímavá hlavně pro sběratele. Zvláštností mezi nimi jsou tři tradiční razítka, která se používají rok co rok a mění se pouze jejich motiv. Jsou to razítka zmiňované Ježíškovy pošty, velikonoční v Kraslicích a valentýnská v Milostíně. Na Valentýna chce Česká pošta tentokrát poprvé použít razítko s takzvaným ambigramem, tedy slovem, které lze číst z více stran.

V Praze vynášeli Santa Clause - chtějí totiž českého Ježíška

"Santa go home," znělo pod sochou na Václavském náměstí v Praze. Konal se tu totiž první ročník vánočního happeningově laděného průvodu nazvaného Vynášení Santa Clause. Jeho cílem bylo nadobro odstěhovat bodrého a tlustého fousatého chlapíka v červenobílém kožíšku včetně jeho sobů tam, kam patří - do Spojených států, Anglie a dalších zemí s anglosaskou tradicí. A nastolit opět českého Ježíška. "Nenechali jsme si vnutit Dědu Mráze, tak proč by se teď na nás měl z každé druhé výlohy i z reklam v televizi šklebit nějaký Santa? Máme vlastní a krásné tradice," domnívají se jeho organizátoři. Nesouhlasí s tím, že se Santa v Čechách etabloval a vytlačuje původní tradice. A tak byl Santa Claus vhozen do popelnice a za zvuků českých koled, cinkání zvonků a pískotu téměř stovky přihlížejících sympatizantů se v ní projel přes Staroměstské náměstí centrem města. "Pijte kokakolu, dárky se dávají 25. prosince," volal ten nebožák za posměchu okolostojících. "Nejsme hnutí, ani registrovaný spolek, nebudeme svolávat demonstrace. Jsme skupina lidí, kteří se shodli na tom, že už se s tím musí něco udělat. Pokud už máte Santy taky plné zuby, můžete vyjádřit své názory v naší diskuzi. My pak budeme vaše ohlasy rozesílat agenturám a firmám, v jejichž reklamě se objeví Santa, červená čepice, sobi a podobný nevkus. Jen tak, aby viděli a věděli," uvádí se na internetu. Santa Claus, jakási americká obdoba ruského Dědy Mráze, kterého kdysi v projevu propagoval v 50. letech komunistický prezident Antonín Zápotocký, je podle organizátorů bohapustý kšeft a import. Zatímco český Ježíšek je tradice, táhnoucí se přes staletí. Přitom Santa Claus i Děda Mráz si jsou nápadně podobní, jen ten ruský má delší kožich. "Je to zatím první akce tohoto druhu. Měla by založit tradici a trvat tak dlouho, dokud bude Santa Claus jezdit o Vánocích do Čech," uvedl Souček. Nezastírá, že smyslem této akce zároveň bylo se v předvánočním období pobavit. K tomu sloužil i postřikovací zahrádkářský přístroj, který však místo chemikálií obsahoval směs višňovky a rumu, zvanou čert.

Fotbalisté pražské Slavie se ve třetím kole Poháru UEFA utkají s Tottenhamem Hotspur

Fotbalisté pražské Slavie se ve třetím kole Poháru UEFA utkají s Tottenhamem Hotspur, který je loni vyřadil. Rozhodlo o tom losování v sídle UEFA v Nyonu, které rozdělilo kluby do 16 dvojic. Slavia přivítá svého soupeře 13. nebo 14. února v Praze, odveta se bude hrát 21. února v Londýně.

Házenkáři porazili na Vánočním turnaji vicemistry světa Poláky

Čeští házenkáři porazili ve svém druhém zápase na Vánočním turnaji letošní vicemistry světa Poláky 33:28 a ujali se vedení v tabulce. Svěřenci trenéra Pavla Pauzy ve čtvrtek remizovali s domácími Slováky, dnešní duel v Nových Zámcích měli po celou dobu pod kontrolou a na konečný pětibrankový rozdíl snížilo Polsko až v závěru.

Mladá Boleslav prohrála s Fiorentinou

Fotbalisté Mladé Boleslavi ve čtvrtek prohráli ve Florencii s Fiorentinou 1:2 a rozloučili se tak s letošním ročníkem Poháru UEFA. Středočechy mohla ve hře o jarní vyřazovací boje udržet jen výhra, ovšem proti pátému týmu italské ligy to byl úkol nad jejich síly. Fiorentina vedla od 44. minuty po úspěšné penaltě Mutua, po hodině hry sice srovnal Rajnoch, ale v 67. minutě definitivně rozhodl střídající Vieri.

Vůjtek povede hokejisty Dynama Moskva

Vladimír Vůjtek se vrací k trenérské práci a stane se novým koučem hokejistů Dynama Moskva. Šedesátiletý trenér si v Rusku získal skvělé renomé tím, že dovedl Jaroslavl v letech 2002 a 2003 k titulu. Potom působil rok v ambiciózní Kazani a přidal ke dvěma zlatům bronz. Hokejisté Ak Bars však měli při výročí 1000 let od založení Kazaně ambice nejvyšší a Vůjtek v Rusku skončil. V roce 2004 převzal Vítkovice, jejichž střídačku před rokem a půl opustil ze zdravotních důvodů. Je v krátké době druhým českým trenérem, který zamířil do ruské superligy. Před několika dny převzal Spartak Moskva Miloš Říha.

Vopat a Čajánek jsou mezi rekordmany juniorských MS

Čeští hokejisté Jan Vopat a Petr Čajánek se řadí mezi rekordmany historie mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Vopat je se šesti góly ze šampionátu v roce 1993 nejúspěšnějším střelcem mezi obránci na jednom turnaji. Čajánek se v roce 1995 zapsal do historie 68 trestnými minutami na jednom turnaji.

Počasí:

Zataženo, ojediněle slabé sněžení a mrznoucí mlhy. Teploty od-4 do -8 stupňů Celsia.