Zprávy

Čunek je ochoten s návratem čekat, se zelenými se prý dohodne

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek je ochoten se svým návratem do vlády čekat. Je ale přesvědčen o tom, že se v této věci s koaličními partnery včetně Strany zelených nakonec dohodne a vládní koalice zůstane pohromadě. Řekl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Určitě jsem ochoten jednat a jak vidíte, tak čekám a nechci ten spor teď nějakým způsobem vést. Ale na druhé straně trvám na tom, abychom skutečně vláda i koaliční partneři dodržovali právo v této zemi," řekl Čunek. Zdůraznil přitom, že ve své trestní kauze byl očištěn. Zeleným vyčetl, že ještě před koaličním jednáním v médiích pohrozili, že by po jeho případném návratu do vlády mohli z kabinetu odejít. Čunek nicméně naznačil, že chce zeleným vyjít vstříc a o podmínkách svého návratu s nimi vyjednávat. "Já jsem přesvědčen, že zelení z vlády neodejdou, protože k tomu nebudou mít důvod," řekl. Předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques v televizní diskusi s Čunkem zopakovala, že její strana považuje jeho návrat do vlády za nešťastný. Kdyby se nakonec skutečně vrátil, zelení by podle ní o odchodu z koalice vážně uvažovali. Zároveň ale řekla, že nechce předsedovi lidovců klást ultimáta a doufá, že se spor vyřeší jednáním. Čunkova přítomnost ve vládě by podle Jacques ohrožovala důvěryhodnost kabinetu, i když jeho trestní kauza byla uzavřena. V Čunkově politické historii totiž podle ní nejde jen o jeden trestní případ, ale o "seriálový příběh jednotlivých kauz".

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek vyjádřil přání, aby Čunek svůj návrat do vlády odložil. Měl by tak podle něj udělat proto, že i po zproštění obvinění z korupce je nadále terčem mediálních útoků, které by kabinet poškozovaly. Premiér ale zároveň uvedl, že bude respektovat rozhodnutí KDU-ČSL. Koaliční schůzka k Čunkovu návratu se kvůli cestě předsedy zelených Martina Bursíka na klimatickou konferenci v Indonésii odsune asi až na přespříští týden.

Menší strany koalice i ČSSD jsou pro debatu prezidentských kandidátů

Politici menších koaličních stran i ČSSD by uvítali, kdyby se prezident Václav Klaus utkal se svým uvažovaným protikandidátem Janem Švejnarem či jiným případným vyzyvatelem v prezidentské volbě ve veřejné debatě. Klaus účast v takovém pořadu v sobotním rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes odmítl. Předseda lidovců Jiří Čunek, šéfka poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques i předseda ČSSD Jiří Paroubek jeho rozhodnutí kritizovali v Otázkách Václava Moravce v České televizi. S názorem představitelů KDU-ČSL a Strany zelených nesouhlasí Ivan Langer, místopředseda ODS, která Klause do prezidentské volby nominovala. V systému nepřímé volby je televizní debata prezidentských kandidátů zbytečná, řekl Langer. Zopakoval tak v podstatě slova prezidenta. Debaty jsou podle Klause na místě tehdy, když prezidenta volí přímo občané, nyní by to bylo podle něj kontraproduktivní.

V Rožnově pod Radhoštěm se koná setkání premiérů

Setkání premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky začalo v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Neformální schůzka, jíž se vedle ČR, Slovenska, Maďarska a Polska tentokrát účastní také Slovinsko, bude v pondělí pokračovat v Ostravě. Šéfové vlád budou mluvit hlavně o Kosovu a oblasti západního Balkánu, Schengenu či energetické bezpečnosti. Premiéři se naposledy setkali v červnu v Bratislavě. Mluvili tehdy například o evropské ústavě. Slovinsko bude první novou členskou zemí EU, která se ujme předsednictví sedmadvacítky. Stane se tak v první polovině příštího roku. Česko bude EU předsedat v první polovině roku 2009. Ministři zahraničí ČR a Slovinska nedávno v Praze vyjádřili naději, že v otázce budoucího postavení jihosrbské provincie Kosovo bude mít hlavní roli právě unie.

Ruská televize tvrdila, že americký radar už v ČR stojí

Ruská státní televize odvysílala v pátek ve zpravodajském pořadu Vesti zprávu, že v České republice už stojí radar amerického protiraketového systému. S odvoláním na údajnou informaci francouzské agentury AFP televize oznámila, že k moravské obci Slavkov byl přesunut radar protiraketového systému z amerických Marshallových ostrovů. Francouzská agentura ale tento týden s odvoláním na české ministerstvo obrany psala pouze o dokončení radaru Severoatlantické aliance nedaleko obce Sokolnice v blízkosti slavkovského bojiště, kde v prosinci 1805 Napoleon porazil rakouskou a ruskou armádu. Radar má monitorovat letecký provoz nad Moravou a nemá s protiraketovým systémem, o jehož výstavbě Američané s Čechy jednají, žádnou spojitost. Ruská televize si tak zjevně spletla dva různé radary. Rusko dlouhodobě protestuje proti americkým plánům na vybudování radaru v ČR a sila s deseti antiraketami v Polsku. Podle Moskvy podobné návrhy likvidují strategickou rovnováhu v Evropě a jsou hrozbou ruské bezpečnosti. Ruští vojáci už několikrát upozornili, že v případě vzniku podobného zařízení například zaměří na americké objekty v ČR své strategické zbraně.

Nova: Úřad pro ochranu osobních údajů kritizuje rejstřík dlužníků

Rejstřík dlužníků zveřejněný na internetu, který má začít fungovat od ledna, se nelíbí Úřadu pro ochranu osobních údajů, informovala televize Nova. Zveřejněny totiž prý budou i údaje, které s dluhy nesouvisí. "Nám zejména vadí to, že v rámci seznamu dlužníků bude zveřejňován i insolvenční spis, kde je řada osobních údajů," uvedl šéf úřadu Igor Němec. "Toto říká zákon a je samozřejmě možné diskutovat o tom, zda zákon je či není ve střetu s jinou právní úpravou," reagoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti chce rejstříkem posílit možnosti věřitelů. Do rejstříku se dostane ten, kdo nesplácel alespoň tři měsíce dluh a má minimálně dva věřitele. Z rejstříku dlužník zmizí, když dokáže splatit alespoň 30 procent v pěti letech. Češi nejvíce dluží bankám, těm se proto rejstřík zamlouvá, uvedla Nova.

Podle ukrajinské agentury letěli zříceným strojem čeští občané

Na palubě letadla, které se zřítilo nedaleko ukrajinské metropole Kyjeva, byli čeští občané. S odvoláním na místní úřady to uvedla ukrajinská agentura Unian. Podle jejích informací bylo na palubě stroje celkem šest osob, z toho čtyři pasažéři a dva piloti. Jiné zdroje hovoří o pěti osobách.

Pochodem Prahou chtěli aktivisté upozornit na změnu klimatu

Mladí zelení a další ekologičtí aktivisté se na pražském Václavském náměstí sešli na demonstraci, která má varovat před globálním oteplováním. Asi tři desítky demonstrantů v podvečer vydaly na pochod, jehož cíl byl na Pražském hradě. Před sídlem hlavy státu chtěli symbolicky upozornit na to, že prezident Václav Klaus podle nich problém klimatických změn vytrvale zlehčuje. Podle aktivistů jde přitom o naléhavou hrozbu. "Jediné, jak se ve společnosti o změnách klimatu mluví, je když o nich mluví prezident Václav Klaus, který tyto změny popírá," řekl jeden z organizátorů demonstrace. Z boje proti klimatickým změnám by se podle Mladých zelených mělo stát jedno z hlavních politických témat. "Česká republika patří v přepočtu emisí CO2 na obyvatele mezi nejhorší znečišťovatele planety," zdůraznili.

Na summitu v Lisabonu zastupoval ČR ministr zahraničí

V Lisabonu se konal summit zemí Evropské unie a Afriky za přítomnosti desítek vysokých státních představitelů. Byl mezi nimi i kontroverzní zimbabwský prezident Robert Mugabe, jehož režim je viněn z potlačování lidských práv. Kvůli Mugabeho přítomnosti Velkou Británii nezastupoval premiér, nýbrž pouze člen Sněmovny lordů. Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten za největší přínos summitu označil to, že Evropa jasně vyjadřuje, že chce s Afrikou intenzivně spolupracovat, a to jako její partner. Schwarzenberg rovněž nebyl nadšen z přítomnosti zimbabwského prezidenta, nicméně na summit přijel kvůli celé Africké unii, kterou považuje za důležitého partnera.

Novinky: Policie zatkla lidi podezřelé z organizování prostituce

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pozatýkali v noci na dnešek 11 Vietnamců, které policie podezírá z organizování prostituce a několika dalších trestných činů. Informoval o tom zpravodajský server Novinky.cz. Policisté také provedli desítky domovních prohlídek v bydlištích zadržených Vietnamců, zejména v Praze a v Domažlicích. Prohledali i tři nevěstince v Praze a jeden v Chebu. Zadrženým hrozí trest až 15 let odnětí svobody.

Počet žáků stavebních oborech je nízký, firmám chybí pracovníci

Počet mladých lidí, kteří se na středních školách připravují pro práci ve stavebnictví, je nízký. Na nedostatek kvalifikovaných pracovníků si stěžují stavební firmy. Na stavební učiliště nastoupilo letos v září 4236 žáků. To bylo přibližně stejně jako v loňském roce, ale už o více než 300 méně, než v roce 2005. Počet škol zůstává přibližně stejný. Vyplývá to z nejnovějších údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání o stavebních oborech. Ze stavebních učilišť letos vyšlo 3207 absolventů. To je zhruba o 160 méně než v loňském roce. "Jestliže počet stavebních firem s 20 a více zaměstnanci činí 2497 subjektů, nepotřebuje tento údaj dalšího komentáře," popisuje situaci zpráva Svazu podnikatelů ve stavebnictví, která se věnuje současnému učňovskému školství.

Vnitro plánuje oslavy vstupu ČR do Schengenu za 1,5 milionu korun

Oslavy českého vstupu do schengenského prostoru by měly stát maximálně 1,5 milionu korun. Slavnosti se uskuteční na hraničních přechodech s Německem, Slovenskem a Rakouskem a česko-polsko-německém trojmezí. Vyplývá to z podmínek veřejné soutěže, kterou na zajištění oslav vypsalo ministerstvo vnitra. Podle ministerstva bude na hraničních přechodech umístěno hlavní logo českého vstupu do Schengenu - semafor, v podobě balonu. Přes silnici bude umístěna maketa závory, kterou ministři symbolicky přeříznou pilou. Následně závoru ještě rozřeže obsluha pily na menší kusy, které rozdají ministři vybraným hostům. Na místě bude k dispozici také vyhřívaný stan a občerstvení pro 100 lidí. K poslechu bude hrát živá hudba. Hostesky budou hostům rozdávat balónky s logem semaforu, informační letáky a nápoje. Na závěr bude slavnostní ohňostroj. V trojmezí pak bude připravena šest metrů vysoká nafukovací maketa semaforu naplněná tisícovkou balonků, které budou slavnostně vypuštěny do Evropy. Podle předběžných informací by měl dorazit mimo jiné předseda Evropské komise José Barroso.

Vlaky jsou od neděle nekuřácké

V neděli 9. prosince začíná platit nový jízdní řád Českých drah, vyjede na české koleje o 12 procent více dálkových vlaků. Naopak místní spoje v některých krajích ubudou a na třech lokálních tratích ustane provoz zcela. Změní se také jízdné, většina cestujících za cestu vlakem zaplatí až o desítky korun více než dnes. Všechny vlaky jsou od neděle nekuřácké.

Nové sídlo hradeckého kraje se veřejnosti otevře 15. prosince

Nové sídlo Královéhradeckého kraje v areálu bývalého hradeckého pivovaru se široké veřejnosti představí 15. prosince při dni otevřených dveří. Lidé si budou moci prohlédnout například pracovnu hejtmana, jednací místnost rady, sál zastupitelů či kanceláře krajských úředníků. Stavba sídla trvala od dubna 2005 do letošního října. Kraj za ně prostřednictvím dvacetiletého leasingu zaplatí 1,48 miliardy korun. Jde o největší investiční projekt kraje a zřejmě o nejdražší sídlo úředníků v celém Česku. Pracovníci hejtmanství se do budovy nastěhovali v uplynulých dvou týdnech. Oficiálně v něm začnou úřadovat od pondělí. V sobotu 15. prosince budou mít běžný pracovní den. Dveře jejich kanceláří budou otevřené, aby do nich návštěvníci mohli nahlédnout či případně pohovořit s úředníky. Parkování v podzemních garážích úřadu bude v sobotu zdarma. Projekt nového sídla od jeho počátku kritizují opoziční krajští zastupitelé z KDU-ČSL. Obávají se toho, že kraj kvůli tomu bude muset omezit výdaje na zdravotnictví, školství a dopravu. Představitelé krajské koalice v čele s ODS kritiku odmítají.

Benediktinky opět v Čechách

Řádové sestry benediktinky se po téměř 90 letech vrátily do Čech. Jejich dům na Bílé Hoře v Praze požehnal v sobotu kardinál Miloslav Vlk. Prvním působištěm benediktinek na českém území byl ženský klášter u baziliky sv. Jiří na Pražském hradě. Jeho představenou se kolem roku 973 stala sestra Boleslava II. Mlada Přemyslovna. Od roku 1919 ale v Čechách žádný klášter benediktinek neexistoval. Na obnovu ženské větve řádu v Čechách se připravovala skupinka českých sester v mnichovské komunitě Venio, informoval Aleš Pištora z pražského arcibiskupství. Benediktinský řád je jedním z nejstarších mnišských řádů v římskokatolické církvi. Každá komunita je samostatnou právní jednotkou, v jejímž čele stojí opat, u žen abatyše, nebo převor či převorka. Opatství a převorství se sdružují v národní nebo i v nadnárodní benediktinské kongregace. Dnes je ve světě 24 mužských a kolem 40 ženských benediktinských kongregací. Dohromady tvoří benediktinskou konfederaci, v jejímž čele stojí opat primas. Jeho sídlem je opatství sv. Anselma v Římě.

Na Novoměstské radnici se slavily středověké Vánoce

Na pražské Novoměstské radnici se slavily středověké Vánoce. Zúčastnil se jich sám panovník Karel IV., který divákům ukázal, jak vypadala štědrovečerní tabule, vysvětlil vznik některých vánočních zvyků a představil řadu řemesel své doby, 14. století. Představení nazvané Vánoce s Karlem IV. je dílem manželů Pěnkavových, kteří se už 17 let věnují popularizaci historie lucemburské doby. Středověké Vánoce přilákaly hlavně rodiny s dětmi, v minulém týdnu představení zhlédlo také na 800 pražských školáků. Vladimír Pěnkava, převlečený za Karla IV., divákům vysvětlil vznik některých zvyků a tradic, například mikulášské nadílky nebo vánočních koled. Návštěvníci se kromě seznámení se starými vánočními zvyky také dozvěděli, jak se psaly listiny, jak se předlo na vřetenu nebo spřádacím kole nebo jak se stloukalo máslo. Karel IV. vyprávěl také o svém dětství, cestě na trůn i vládnutí. V představení ho doprovázeli arcibiskup Arnošt z Pardubic, poslední manželka Alžběta Pomořanská a jeho synové Václav a Zikmund.

Nová kniha čtenářům přiblíží životní příběh písničkáře Nohavici

Životní příběh zřejmě nejpopulárnějšího současného českého písničkáře čtenářům představuje právě vydaná nová kniha nazvaná Hledání Jaromíra Nohavici. "Zajímalo mě, jak se z člověka, který zpívá někde s otlučenou kytarou, stane modla a navíc komerčně velice úspěšná komodita, a také, co to s ním udělá," řekl publicista a překladatel Josef Rauvolf, který knihu napsal. Nohavica již dlouhodobě s novináři obvykle nekomunikuje a ani v případě svého životopisce Rauvolfa neučinil výjimku. Autor proto při psaní vycházel zejména ze starších novinových a magazínových rozhovorů, občas využil i dobové recenze písničkářových alb. Hovořil také s řadou Nohavicových kolegů a přátel. Kromě Nohavicova života od dětství až do současnosti i vývoje jeho hudební kariéry Rauvolf nevynechal ani temnější stránky písničkářova životního příběhu: jeho někdejší závislost na alkoholu přiblížil obsáhle a kontakty s komunistickou Státní bezpečností kratší kapitolou. "Přiznávám, že když jsem ji začal psát, tak mi z toho běhal mráz po zádech. Rozhodně jsem ale nechtěl Nohavicu soudit, to si musí každý vyřešit sám v sobě," konstatoval. Komerční úspěch však písničkáře podle autora jeho životopisu nezměnil. "Je mi na něm sympatické, že přestože má opravdu hodně peněz, tak že to na něm není poznat, je pracovitý a žije pořád skromně," dodal Rauvolf.

Ondřej Havelka přenesl nadšené polské publikum do zašlých časů

Závan zašlých časů mohli v sobotu ucítit posluchači ve druhém největším polském městě - Lodži. Přenesl ho tam zpěvák a režisér Ondřej Havelka se svým jazzovým orchestrem Melody Makers. Sehraný tým předvedl nejen slavné melodie, ale i brilantní humor, který v divadelním sále ocenilo přes tisíc lidí smíchem i potleskem. Koncertem zároveň skončil mezinárodní hudební festival České sny, při němž hudebníci odehráli 120 koncertů v 19 evropských státech.

Českými slavíky jsou Karel Gott, Lucie Bílá a Kabát

Zpěvák Karel Gott, jeho kolegyně Lucie Bílá a kapela Kabát letos získali cenu Český slavík pro nejpopulárnější zástupce domácí hudební scény. Objevem roku se stal Josef Vágner. Anketa Český slavík se vyhlašuje od roku 1996 a navazuje na někdejšího Zlatého slavíka, jehož od 60. let minulého století do roku 1991 vyhlašoval časopis Mladý svět.

Čeští běžci na lyžích poprvé v historii vyhráli štafetu Světového poháru

Čeští běžci na lyžích poprvé v historii vyhráli štafetu Světového poháru. O triumf týmu ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Milan Šperl a Martin Koukal ve švýcarském Davosu rozhodl Koukal, který v dramatickém finiši jen o několik centimetrů zdolal Itala Cristiana Zorziho. Třetí místo obsadili Švédové. "Je to skvělé, za poslední roky jsme měli hodně smůly a několikrát byli vítězství blízko," řekl Koukal v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport. Nejlepším dosavadním výsledkem českých běžců ve Světovém poháru bylo třetí místo ze švédského Gällivare z loňského listopadu, kde se štafeta dokázala poprvé probojovat na stupně vítězů. Češi vstoupili do závodu na 4x10 kilometrů volnou technikou skvěle a od začátku se pohybovali v popředí. Na první a druhé předávce jim patřilo čtvrté místo a před posledním úsekem si ještě o příčku polepšili, když Šperl předával Koukalovi na třetím místě se ztrátou dvou a půl vteřiny na vedoucí Itálii. Mistr světa na 50 kilometrů z roku 2003 Koukal se však v desetičlenné vedoucí skupině zpočátku propadl až na osmé místo. "Začal jsem křečovitě, ale pak jsem chytil tempo a v závěru jsem se koncentroval jen na to, abych přes cílovou čáru kopl lyži dříve než Ital Zorzi," popsal finiš. Na posledním mezičase byl Koukal pátý, pro finiš si ale vyjel ideální pozici. Jeho prvenství nicméně musela posvětit až cílová fotografie.

Řeky na východě Čech klesly, bdělost jen v Týništi a Přelouči

Hladiny řek na východě Čech v noci na neděli dál klesaly. Nejnižší první stupeň povodňové aktivity, bdělost, se ráno při trvalém poklesu držel již jen na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Labi v Přelouči na Pardubicku. Informoval o tom dispečink hradeckého podniku Povodí Labe. V sobotu zaplavená a uzavřená silnice mezi Vysokou a Opatovicemi na hranici pardubického a hradeckého okresu je po opadnutí vody v Labi od dopoledne opět průjezdná, řekl operační důstojník pardubické policie. Obdobně byla silnice z Vysoké do Opatovic zaplavena po předchozích silných deštích i v úterý. "Za posledních 24 hodin se vyskytly pouze slabé přeháňky a ochlazení výrazně zpomalilo odtávání sněhu na horách," popsal současnou situaci šéf dispečinku Jiří Petr. Na neděli očekávané srážky do pěti litrů na metr čtverečný by podle něj žádný obrat současného vývoje způsobit neměly. Hladiny řek vzedmuly silné srážky s táním sněhu, které hradecký kraj zasáhly v noci na pátek a v pátek. Nejvíce v pátek zahrozilo Labe v Brodu a Vestřevi, kde byl nejvyšší třetí stupeň, tedy ohrožení. Materiální škody rozvodněné řeky nezpůsobily.

Počasí:

Polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami. Teploty se pohybují od -1 do 3 stupňů Celsia.