Zprávy

ODS chce nechat posoudit evropskou smlouvu Ústavním soudem

Reformní smlouvu, kterou v Lisabonu přijali představitelé EU, chce nechat Občanská demokratická strana posoudit Ústavním soudem. Usnesla se na tom výkonná rada ODS v Plzni. Občanští demokraté chtějí od soudu slyšet, zda text odpovídá české ústavě. Aby smlouva, která má nahradit euroústavu, vešla v platnost, bude ji muset podepsat každý z 27 členských států. Pokud by jeden ze států smlouvu odmítl, znamenalo by to nejspíš její definitivní konec. V této souvislosti se někteří evropští politici obávají referend, která by mohla skončit nesouhlasem voličů. Jediné referendum, které je zatím jisté, se uskuteční v Irsku. Ostatní státy se na první pohled zatím kloní spíše k ratifikaci ve svých zákonodárných sborech; výjimkou není ani Česká republika. Předseda ODS Mirek Topolánek se už v pátek v Lisabonu vyjádřil pro schválení dokumentu parlamentní cestou, někteří senátoři a poslanci ODS by však dali přednost referendu. Na tiskové konferenci Topolánek uvedl, že vyslovil pouze osobní názor, obě cesty schválení jsou podle něj otevřené. Největší změnou, kterou obyvatelé Evropské unie za čas zaznamenají, je vznik některých nových funkcí. Nejdůležitější je zrod stálého představitele Evropské rady.

Odpůrce radaru v Brdech podpořil také starosta Hirošimy

Více než 100 delegátů ze 16 evropských zemí, 86 starostů z České republiky a zástupci několika mezinárodních mírových organizací se zúčastnilo mezinárodní konference odpůrců amerického radaru v Březnici na Příbramsku. Svou podporu jim videopozdravem vyjádřil i starosta Hirošimy a dopisem londýnský starosta Ken Livingston. Konference, na níž budou mimo jiné čeští odpůrci radaru je součástí Kampaně Evropa za mír. Akci zahájil Giorgio Schultz, iniciátor kampaně Evropa za mír, která vznikla letos v únoru.

Čunkovo stíhání bylo podle žalobce zastaveno nezákonně

Žalobce, který měl na Nejvyšším státním zastupitelství na starosti přezkoumání srpnového rozhodnutí v kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, dospěl k závěru, že zastavení trestního stíhání Čunka bylo nezákonné. Informují o tom deníky Právo a Mladá fronta Dnes. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů k tomuto závěru dospěl Zdeněk Dostál z Nejvyššího státního zastupitelství, napsala Mladá fronta Dnes. "Dospěl k závěru, že zastavení stíhání bylo v rozporu se zákonem, a navrhl toto předchozí usnesení v souladu s trestním řádem zrušit," píše deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Podle listu má závěry kontroly žalobce nyní na stole šéfka Nejvyššího státního zastupitelství Renata Vesecká, jejíž podpis teprve učiní výsledek přezkoumání konečným. Právo uvádí, že Vesecká má teď dovolenou a není jasné, jak se k záležitosti postaví. Dostál nechtěl o svých závěrech mluvit. "Nemůžu se vám k tomu vůbec vyjádřit, my nesmíme ani naznačovat," řekl podle Mladé fronty Dnes. Potvrdil však, že mohl svými závěry nadřízené překvapit.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nechce zprávu komentovat, neboť není oficiální. Požádal také nejvyšší státní zástupkyni, aby prověřila, zda a případně jakými cestami z jejího úřadu unikly informace týkající se případu vicepremiéra Jiřího Čunka.

Topolánek má dění kolem BIS za kampaň kvůli reformě rozvědky

Premiér Mirek Topolánek má dění kolem zpravodajských služeb v posledních týdnech za kampaň související s přípravou jejich reformy. Novinářům po zasedání výkonné rady ODS v Plzni řekl, že věděl, že v roce 2004 hrozilo riziko úniku informací z Bezpečnostní informační služby, tehdejšímu vedení se to ale podle něho podařilo zastavit. "Podstatné pro mě v této chvíli je, že tajné informace neunikly," řekl Topolánek. O tom, že únik v roce 2004 hrozil, byl prý informován. Považoval to ale za tajné zprávy, a proto o nich nikde nemluvil. Informace o úniku tajných údajů z civilní kontrarozvědky přinesla média minulý týden. Kauzou se zabývá poslanecká komise, před níž má předstoupit i premiér. Podle dostupných informací vynesl data před třemi lety bývalý pracovník BIS, v době úniku byly informace již tři roky staré. Údaje byly ohroženy, ale nikoli zneužity, tvrdí BIS podle šéfa sněmovní komise Jeronýma Tejce (ČSSD). Případ je podle Topolánka spjat s chystanou reorganizací tajných služeb. Podle něj je zcela evidentní, že proti informační službě se vede určitá kampaň, s ním možná souvisí i čtvrteční střelba na budovu BIS. Podle záměru vlády mají být sloučeny civilní rozvědka (Úřad pro zahraniční styky a informace) s vojenskou rozvědkou a na druhé straně civilní kontrarozvědka (Bezpečnostní informační služba) s vojenskou kontrarozvědkou. Vojenské služby přitom byly před několika lety sloučeny do jedné - Vojenského zpravodajství. Plánovanou reformou služeb vláda odůvodnila odvolání ředitele ÚZSI Karla Randáka i Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka.

Ministr zdravotnictví Julínek chce dát do zákona, že za leteckou záchranku odpovídá ministerstvo zdravotnictví

Vrtulníky pro leteckou záchrannou službu zajišťuje a jejich provoz financuje ministerstvo zdravotnictví, v zákoně však tato povinnost zanesena není. Ministr Tomáš Julínek z ODS dá v pondělí vládě návrh na změnu zákona o péči o zdraví lidu tak, aby tato povinnost byla výslovně uložena státu, tedy ministerstvu zdravotnictví, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Ministerstvo zajišťuje provoz letecké záchranky na základě smluv se státními i nestátními provozovateli vrtulníků na léta 2004 až 2008. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví zdůraznil, že beze změny zůstane ustanovení zákona, že zdravotnickou záchranku zřizují kraje, které odpovídají za její organizaci a zajištění činnosti ve svém obvodu.

Veterináři znovu protestovali proti uvolnění prodeje léků

Účastníci sněmu Komory veterinárních lékařů ČR se v Přerově znovu vyslovili proti novele lékového zákona, kterou zdravotní výbor sněmovny pustil do druhého čtení. Připojila se k nim i budoucí česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová, podle níž je novela v rozporu s potravinovým právem Evropské unie. Veterináři se dohodli, že v nejbližší době zahájí diskusi s chovateli, Státní veterinární správou a dalšími dotčenými subjekty na půdě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, řekl prezident komory Karel Daniel. Novela má chovatelům umožnit nákup léků také u jejich distributorů, zatímco nyní mohou medikamenty získat pouze v ordinaci veterináře či na předpis v lékárně. Podle veterinářů může tato změna zhoršit kontrolu používání léčiv v chovech hospodářských zvířat, což by ohrozilo zdravotní nezávadnost potravin.

Inspekce znovu odložila únik odposlechů z kauzy Kořistka

Inspekce ministra vnitra ani na druhý pokus neobjevila žádného policistu, u kterého by pojala podezření, že právě on předal médiím telefonní odposlechy pořízené při vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Po devíti měsících druhého kola prověřování úniku hovoru šéfa ODS Mirka Topolánka s jeho spolupracovníkem Markem Dalíkem do médií tak inspekce případ znovu odložila. Podle inspekce se ani tentokrát nepodařilo zjistit pachatele, řekl státní zástupce, který rozhodnutí o odložení přezkoumá. Inspekce ministra vnitra případ poprvé odložila koncem loňského roku. Právní zástupce ODS Petr Toman ale podal proti usnesení stížnost, jíž státní zástupce vyhověl a prověřování obnovil. Policie v roce 2004 obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z toho, že Kořistkovi z pověření ODS nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Žalobce je nejdřív odmítl vzít do vazby a pak jejich stíhání zrušil. Celý případ, ve kterém se mezi odposlouchávanými ocitl i Topolánek, skončil odložením.

Vláda posoudí návrh, který mění pravidla pro komory zdravotníků

Vláda by měla na svém pondělním zasedání posoudit mimo jiné i poslanecký návrh, který má změnit postavení a pravidla fungování profesních komor lékařů, zubařů a lékárníků. Ať už kabinet k předloze zaujme jakékoli stanovisko, definitivně o ní rozhodne až parlament. Novela mimo jiné ukládá komorám zdravotníků, aby ministerstvu zdravotnictví předkládaly do 30 dnů od schválení všechny přijaté stavovské předpisy. Pokud by ministr dospěl k názoru, že předpis je v rozporu s legislativou, mohl by podat návrh na jeho přezkoumání soudem. Do doby pravomocného rozhodnutí soudu by pak podle novely mohl pozastavit účinnost takového předpisu.

Lidé z několika obcí na Frýdeckomístecku se bouří proti používání nedaleké železnice firmou Hyundai.

Tamní zrekonstruované koleje totiž mají sloužit továrně na automobily pro velkokapacitní nákladní dopravu. Podle obyvatel Střítěže a Hnojníku ale budou těžké soupravy příliš hlučné. Apelovali proto na Moravskoslezský kraj. Ten by měl, podle místních, iniciovat změnu vládního usnesení. Hejtmanství nevylučuje, že to opravdu udělá.

Do vozu Topolánkovy ochranky nabouralo auto

Do doprovodného vozu premiéra Mirka Topolánka v Plzni asi hodinu před polednem nabouralo osobní auto. Při nehodě se lehce zranila jeho pětašedesátiletá řidička, která nehodu pravděpodobně zavinila, řekla mluvčí policie Martina Kohoutová. Nehoda se stala před hotelem na Nepomucké třídě, kde jednala výkonná rada ODS, v doprovodném voze jela premiérova ochranka. Do stojícího auta narazila zezadu řidička favoritu.

Na Náchodsku hořel autobus

Hasiči ráno zasahovali u požáru linkového autobusu mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují. Plameny zachvátily motorovou část vozidla, nikdo z přibližně 40 cestujících nebyl zraněn, řekl operační důstojník náchodských hasičů. Za poslední měsíce je to v České republice několikátý požár autobusu. Například 9. října v Ústí nad Labem - Trmicích začal hořet autobus MHD, při požáru nebyl zraněn nikdo z cestujících, příčinou byla zřejmě technická závada.

Výstava v Králíkách přibližuje život četaře Arnošta Hrada

Dosud nezveřejněné fotografie, dokumenty či dopisy si mohou od neděle prohlédnout návštěvníci výstavy nazvané Život četaře Arnošta Hrada, která začala v Muzeu československého opevnění v Králíkách na Orlickoústecku. Zástupce velitele pěchotního srubu Hrad na podzim roku 1938 spáchal sebevraždu, protože se nesmířil s mnichovskou dohodou. Výstava je umístěna v takzvané minometné místnosti v podzemí pěchotního srubu, kromě několika panelů o životě Arnošta Hrada, byla v místnosti také odhalena busta mladého vojáka ztvárněná sochařem Ondřejem Štočkem. Arnošt Hrad se narodil v roce 1914 v Praze.V roce 1938 byl v Králíkách zástupcem velitele srubu a příslušníkem šestého hraničářského pluku. Při odstoupení pohraničního území Německu odmítl odejít z objektu a zastřelil se. Na rozloučenou napsal tři dopisy, adresoval je mamince, veliteli a kamarádům vojákům. Pohřeb se konal v pražských Bohnicích za účasti armády. Zahájená výstava nabízí i přepisy těchto posledních dopisů.

Příznivci trabantů slavili půlstoletí historie této značky

Na cestu Prahou se z parkoviště u nákupního centra v Letňanech vydalo v oblacích hustého kouře téměř půldruhé stovky východoněmeckých vozidel značky Trabant. Čeští příznivci bakelitových vozítek, která byla na sklonku doby komunistické vlády v Česku zřejmě po policistech a politicích nejčastějším terčem vtipů, letos výjimečně okořenili své tradiční setkání spanilou jízdou metropolí. Oslavili tak rovné půlstoletí, které příští měsíc uplyne od zahájení výroby již legendárního plastového vozu s dvoutaktním motorem.

Valdštejnskou výstavu doprovodí mimořádné prohlídky v Senátu

Návštěvníci chystané výstavy o Albrechtovi z Valdštejna budou moci využít mimořádných prohlídek Valdštejnského paláce, který je sídlem Senátu. Dostanou se při nich i do prostor, které běžně nejsou veřejnosti přístupné. Patří k nim grotta - umělá jeskyně v přízemí paláce, nebo Chodba Argonautů, která je bohatě zdobená freskami o výpravě za zlatým rounem. Prohlídky se budou konat po pět dnů během tříměsíčního trvání výstavy o Valdštejnovi, a to poslední pondělí v listopadu, v lednu a v únoru a také o Štědrém dnu a na Nový rok. Zájemci se na prohlídku budou muset objednat. Přihlásit se ale budou moci pouze ti, kteří zavítají i na samotnou výstavu ve Valdštejnské jízdárně. Kancelář Senátu k ní chystá doprovodnou expozici v samotném paláci, která bude zaměřena na Valdštejnovou dobu. Přiblíží ji tři desítky dobových předmětů z depozitářů Senátu, Národního muzea a Vojenského historického ústavu, tedy organizátorů výstavy. Představí obrazy, nábytek či zbraně. Vlastní výstava o Valdštejnovi a jeho éře, která začne 15. listopadu, bude významná nejen svým rozsahem. Bude zajímavá především tím, že na jednom místě a v jednom čase soustředí předměty, které se v Česku objeví od dob třicetileté války poprvé. Organizátoři vystaví 520 exponátů, z nichž 60 pochází ze zahraničí - ze severských zemí, z Německa, Rakouska, Itálie, Maďarska, USA či Nizozemska

Na Sázavu se vydali vodáci letos naposled

Ani velmi chladné počasí neodradilo téměř 120 vodáků v 54 kanoích a šesti raftech od toho, aby se letos naposled vydali na řeku Sázavu. Tu v sobotu před polednem v Týnci nad Sázavou symbolicky klíčem z pečeného těsta zamkl dědek Sázava, svérázná postava s plnovousem, jemuž z klobouku, kalhot a bot čouhají trsy trávy. "Sázavo, Sázavo, řeko prastará, zamknem tě klíčem z podzimu do jara. Až ledy odplují a sníh sleze ze strání, Sázavo, Sázavo, na šťastné shledání," zarecitoval dědek a symbolicky nad řekou několikrát otočil klíčem. Ten poté rozdal mezi místní děti, které si na něm pochutnaly. Řeka bude znovu odemčena v březnu příštího roku.

Chovatelé z Brna se v Berlíně učí, jak odchovat ledního medvídka

Chovatelé z brněnské zoo se v těchto dnech učí od svých berlínských kolegů, jak odchovat mládě ledního medvěda. Samice Cora v brněnské zahradě by totiž v nadcházejících týdnech mohla přivést na svět již potřetí potomstvo. Dosud se o ně neuměla postarat. Mláďata uhynula. Situaci by mohly změnit zkušenosti chovatelů z Berlína. V jejich péči je světová zvířecí celebrita - lední medvídek Knut, který se narodil loni a jeho matka jej odvrhla. Pokud by bylo medvídě ponecháno osudu, uhynulo by. Chovatelé jej ale zachránili. "Doufáme, že nám kolegové řeknou, jak na to. Odchov ledního medvěda v zajetí je velmi náročný. Děláme vše pro to, abychom nyní již uspěli," řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Chovatelé chtějí odebrat potomky medvědici opravdu jen v krajním případě: muselo by být zřejmé, že mu hrozí smrt, popřípadě že se o něj matka nechce nebo přes veškeré úsilí neumí postarat. Samice Cora má tak hustý kožich, že ani zkušení zoologové nepoznají, zda pod ním nenosí svého potomka. Na to ale dohlédnou chovatelé prostřednictvím kamer. Pokud Cora po porodu mládě odvrhne, je již pro medvědí miminko připraven inkubátor. Medvědí mláďata vyžadují náročnou péči a jejich odchov v zajetí je vzácností.

Sníh způsobil komplikace na Jesenicku

Až dvacet centimetrů sněhu napadlo v noci z pátku na sobotu v nejvyšších partiích Jeseníků, například na Červenohorském sedle. To způsobilo problémy zejména kamionům, které vyjely s letními pneumatikami, řekl dispečer šumperských silničářů. Problémy s kamiony zaznamenali policisté například v okolí Ostružné a Ramzové na Jesenicku. "Problémy nastaly v noci, nakonec jsme ale žádný kamion odtahovat nemuseli, řidiči si to postupně vyřešili sami. Nyní jsou již všechny úseky průjezdné," uvedla mluvčí jesenické policie Natálie Pastuchová. Problémy s dopravou nebyly to jediné, co sněhová nadílka způsobila, řada domácností na Jesenicku zůstala kvulí ní na čas bez dodávky elektrického proudu. Sníh přes noc padal také v dalších horských oblastech České republiky a mnohde neroztál ani během dne. Sněhové nadílky využili první běžkaři, kteří se vydali na trasu z Ovčárny směrem na Sporthotel Kurzovní a chatu Barborku.

Příznivci Matěje Kuděje vyrazili na cestu po pražských hospodách

Asi 40 recesistů a příznivců dobrého vojáka Švejka v sobotu vyrazilo,v replikách uniforem vojáků rakousko-uherské armády, z pražského Pohořelce na trať tradičního Memoriálu Matěje Kuděje. Zopakovali si tak slavnou scénu z Haškova románu, kdy Švejk provází svou dvoučlennou eskortu po známých pražských lokálech. Letošní, již čtrnáctý ročník putování po devíti hospodách začínal v hospodě U černého vola, pokračoval v Baráčnické rychtě, U tří černých růží a dále vedl hospodami na Starém Městě. Tradičně pak končil v restauraci U Pivrnce v Maiselově ulici. Spisovatel a dobrodruh Zdeněk Matěj Kuděj, byl před stoletím jedním z blízkých bohémských přátel Jaroslava Haška. Nejprve procestoval USA a Kanadu, živil se jako plavčík, farmář, kovboj a zlatokop. Neméně dobrodružný byl jeho život i po návratu do vlasti, po určitou dobu dokonce s Haškem sdílel společnou domácnost. Jeho kniha vzpomínek nazvaná Ve dvou se to lépe táhne před třemi desítkami let inspirovala iniciátory již tradičního pochodu.

Karel Gott vydá album pro děti

Zpěvák Karel Gott vydá příští týden album Každý má svůj sen s 13 převážně staršími písněmi určenými dětskému publiku. Také mnohanásobný zlatý i český slavík podlehl novým trendům prodeje nahrávek. Gott na desku vybral zejména písničky, které děti již dobře znají z pohádek a televizních večerníčků. Nechybí na ní třeba populární Včelka Mája ze stejnojmenného seriálu ani písničky z večerníčku Křemílek a Vochomůrka, pohádek Z pekla štěstí, Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazík.

Pešek první řadu neudržel

Druhá část kvalifikace na Velkou cenu Malajsie silničních motocyklů Lukáši Peškovi nevyšla. Vítěz předchozího závodu mistrovství světa v Austrálii obsadil sedmé místo. V pátek přitom český pilot v úvodní části kvalifikace zajel třetí čas. Nejlepší startovní pozici v sezoně si vybojoval ve dvěstěpadesátkách Karel Abraham, jenž skončil v kvalifikaci třináctý.

Vaidišová vypadla v curyšském semifinále po boji s Heninovou

Tenistka Nicole Vaidišová vypadla v semifinále turnaje v Curychu po více než dvouhodinovém boji se světovou jedničkou Justine Heninovou. Nejlepší česká hráčka se tak ani ve Švýcarsku nedočkala první finálové účasti na okruhu WTA v sezoně.

Počasí

Je oblačno až zataženo s přeháňkami, od středních poloh sněhovými. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia.