Zprávy

Vláda dá na prevenci kriminality 400 milionů, posílí roli krajů

Stát vynaloží v příštích čtyřech letech na prevenci kriminality dohromady 400 milionů korun. Rozhodla o tom dnes vláda. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) novinářům řekl, že kabinet chce v této oblasti posílit roli krajů a také se zaměřit na předcházení kriminality ve větších městech. Materiál Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 předpokládá také větší důraz na výzkumnou činnost. "Vláda se jednoznačně shodla na tom, že prevence kriminality patří mezi její priority," uvedl Langer. Škála preventivních programů je podle něj široká - od výchovných programů pro školní i předškolní děti, přes kamerové monitorovací systémy, propagační akce pro veřejnost až k akcím varujícím cestující městské hromadné dopravy před kapsáři. Názory na posílení role krajů při prevenci kriminality se mezi jednotlivými představiteli krajů i obcí různí, podle ČTK však převažují pozitivní ohlasy.

Premiér Topolánek podporuje v New Yorku kandidaturu České republiky na místo nestálého člena Rady bezpečnosti

Podpora české kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, to je program premiéra Mirka Topolánka a vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina Bursíka. Volby, v nichž je České republice protikandidátem Chorvatsko, konají v úterý. Český velvyslanec při OSN Martin Palouš hodnotí šance své země na zisk dvouletého mandátu v radě "se střízlivým optimismem". Podobně se nedávno vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Máme spoustu nakloněných států, ale neodvážím se říci, že máme vyhráno," řekl ČTK koncem září.

Špidla: ČR úspěšně ukončila jednání o třech operačních programech

Česká republika úspěšně ukončila jednání o třech operačních programech z Evropského sociálního fondu, uvedl na konferenci k regionálnímu financování a politice nezaměstnanosti evropský komisař Vladimír Špidla. Z programů Vzdělání pro konkurenceschopnost, Praha adaptabilita a Lidské zdroje a zaměstnanost může do země přitéct necelých 105 miliard korun. Do konce letošního roku získá ČR podle Špidly jen na zálohách z uvedených programů přes dvě miliardy korun. Brusel programy formálně schválil již v pátek, kdy skončilo takzvané připomínkové řízení. Programy Špidla podepíše společně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem v úterý v Praze. Schválení operačních programů není nic, čím by se Češi mohli chlubit. Celkem mají 24 operačních programů a až do dneška nebyl schválen ani jeden. Takto špatné skóre neměl žádný z nových členských států EU. I přes zmíněné tři programy je ČR stále na konci žebříčku, který právě počty schválených programů mapuje.

Mezinárodní únosy dětí budou řešit speciální soudci v Brně

Mezinárodní únosy dětí se budou v Česku řešit v rámci speciálních soudních řízení. Přibližně desítka soudců, které vyčlení okresní a krajský soud v Brně, bude vždy ve lhůtě šesti týdnů rozhodovat o tom, jestli se dítě unesené jedním z rozvedených rodičů vrátí do země původu. Novelu, která zavádí vnitřní pravidla vycházející z haagské mezinárodní úmluvy o dětských únosech, v pondělí představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Lhůtu šesti týdnů, kterou doporučuje haagská úmluva, české soudy zatím nestíhají. "Počítáme s tím, že v budoucnu může jít až o stovky případů ročně, soudy na to ale zatím nejsou připravené," řekl Pospíšil. Dnes české soudy řeší každý rok jednotlivé případy, zhruba deset ročně. Novela má podle Pospíšila vyčlenit zvláštní soudce, kteří se zaměří pouze na otázku, zda má být dítě vráceno, nebo pro něj bude lepší zůstat v zemi únosu. Podmínky, za nichž by se dítě nemuselo vrátit, vykládá dnes každý expert trochu jinak. Ministerstvo chce, aby se názory sjednotily. Přispět k tomu má mimo jiné dvoudenní odborná konference, kterou dnes Pospíšil zahájil.

Čeští vojáci podarovali děti z afghánského sirotčince

Praktické dárky v podobě zimního oblečení, bot, školních potřeb i hraček předali čeští vojáci působící v afghánském Fajzábádu dětem z místního sirotčince. ČTK o tom informoval kapitán Martin Vařeka, kaplan 6. kontingentu armády České republiky, který je součástí provinčního rekonstrukčního týmu Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti Afghánistánu (ISAF). S nadílkou přijely pancéřové vozy výsadkářů z chrudimského praporu do sirotčince, poskytujícího útočiště asi 120 dětem, u příležitosti oslav konce muslimského postního měsíce ramadánu, které podle Vařeky v mnohém připomínají Vánoce. Do akce se zapojili i vojáci německého Bundeswehru, kteří přivezli oblečení, ovoce a jídlo. Patronát nad domem, který se stará o sirotky i o děti z nejchudších a neúplných rodin, drží české a německé kontingenty už více než rok.

Kováčik: KSČM osloví ohledně volby prezidenta ostatní strany

Komunisté v nejbližších dnech oficiálně osloví poslanecké kluby ostatních parlamentních stran v souvislosti s volbou prezidenta. Budou chtít vědět, zda je míněno vážně hledání protikandidáta Václava Klause, který je stále jediným oficiálním uchazečem o úřad, kam ho navrhla ODS. ČTK to řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podotkl, že do voleb hlavy státu zbývají necelé čtyři měsíce a parlamentní strany s výjimkou sociálních demokratů jsou v této věci spíše pasivní. Je proto podle něj na čase vybrat kandidáta, aby měl možnost se představit poslancům a senátorům. "Zatím to vypadá, že už je domluvená podpora Václavu Klausovi a shodit se to má na nás," uvedl šéf komunistické poslanecké frakce. Komunisté jsou podle Kováčika připraveni přijmout v klubu všechny tři potenciální kandidáty, o kterých se vážně hovoří a kteří už navštívili poslanecké kluby jiných stran. Jsou to exministr zahraničí Jiří Dienstbier, předseda Akademie věd Václav Pačes a ekonom Jan Švejnar.

Lékaři v Třebíči odmítají služby kvůli odvolání primáře

Lékaři z dětského oddělení třebíčské nemocnice kvůli odvolání svého primáře vypověděli služby pohotovosti a lékařskou službu první pomoci. Odmítlo sloužit osm interních a šest externích lékařů, tedy všichni, řekl bývalý primář Jan Kozák, kterého vedení nemocnice odvolalo kvůli prosincové záměně novorozenců. Už v pátek proti tomu protestovalo asi pět desítek zaměstnanců nemocnice, kteří si přáli, aby v čele oddělení zůstal. Polovina z dětí vychovaných v ústavech v dospělosti poruší zákon

Více než polovina dětí svěřených do ústavní péče páchá v dospělosti trestnou činnost.

Ukázala to analýza, kterou předložilo vládě ministerstvo vnitra. Ve spolupráci s ministerstvem školství prozkoumalo osudy 17.454 dětí, které během let 1995 až 2004 opustily institucionální péči. "Systém nefunguje, jak bychom si přáli. Tyto děti se nestávají řádnými občany," konstatoval ministr vnitra Ivan Langer (ODS) na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. "Do konce roku ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předloží vládě představu, jak tento stav zlepšit," doplnil Langra vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. Cestu vidí ve změně zákona, která by zvýhodňovala péči v náhradních rodinách před ústavní péčí o ohrožené děti.

Šéf Lesů ČR Holický rezignoval na funkci

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Jiří Holický (42) rezignoval na svou funkci. Ministr zemědělství Petr Gandalovič jeho žádosti vyhověl a odvolal ho. Do jmenování nového generálního ředitele bude státní podnik dočasně řídit jeho výrobně technický ředitel Vladimír Dolejský. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Ilona Chalupská. Oficiálně Holický funkci opustil z osobních důvodů. Server týdeníku Euro ale napsal, že hlavním důvodem byly neshody s ministerstvem zemědělství o manažerském řízení podniku. LČR se v posledních letech potýkají s problémy řádně vypsat tendry na lesnické práce v hodnotě miliard korun. Holický byl od letošního února pověřen řízením LČR po rezignaci svého předchůdce Františka Koníčka. Řádně podnik řídil od dubna. "Jeho management měl za úkol zejména urychlit likvidaci následků orkánu Kyrill, zpracovat dlouhodobou obchodní strategii Lesů ČR a stabilizovat a vyrovnat vztahy v celém lesnickém sektoru," uvedlo ministerstvo k působení Holického.

Ministři zahraničí a evropských záležitostí členských zemí Evropské unie jednali v Lucemburku

Ministři zahraničí a evropských záležitostí členských zemí Evropské unie se v Lucemburku pokoušeli vyřešit poslední otevřené otázky související s dokončením nové reformní smlouvy EU. Třebaže diplomaté vesměs hovoří o pozitivní atmosféře a konstruktivnosti jednání, některé problémy zůstávají stále otevřené pro šéfy vlád a států, kteří se koncem týdne setkají v Lisabonu. Mezi nimi je třeba i snaha Čechů o to, aby byl ve smlouvě prohlouben princip takzvané oboustranné flexibility - tedy možnost přenášení pravomocí nejen do Bruselu, ale i zpět na členské země. Tato možnost v nové smlouvě bude, i když ČR by chtěla, aby se v ní šlo ještě dál a možnosti, jak návratu pravomocí zpět na členské země docílit, byly zřejmější. Návrh však nemá velkou šanci uspět.

Antimonopolní úřad se podruhé odmítl zabývat výběrem projektu Národní knihovny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se opět odmítl zabývat výběrovým řízením na architekta nového sídla Národní knihovny v Praze, ze kterého vyšel vítězně autor diskutovaného futuristického projektu Jan Kaplický. Ateliér HŠH architekti, který se umístil na třetím místě, neuspěl ani s druhým podnětem podaným úřadu a řízení bylo znovu zastaveno. Podle ÚOHS tato architektonická soutěž nespadá do pravomocí úřadu. "Úřad podavateli podnětu (ateliéru HŠH architekti), sdělil, že pro vytváření pravidel architektonických soutěží byla od organizace UNESCO zmocněna Mezinárodní unie architektů, a případ tedy náleží do její kompetence," řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Kaplický připustil, že jím navržená knihovna nemusí v Praze stát

Světoznámý architekt českého původu Jan Kaplický připustil, že by jeho návrh nové budovy Národní knihovny vůbec nemusel v Praze stát. Kaplický také varoval, že by po krachu soutěže, ve které jeho návrh budovy na Letenské pláni zvítězil, mohli mít světoví architekti k podobným řízením v ČR nedůvěru. Uvedl to v rozhovoru v televizi Nova. Pražský primátor Pavel Bém, který umístění budovy v navrhované podobě na Letné považuje za nešťastné, Nově řekl, že nová knihovna je ve vztahu k pražské památkové rezervaci nekonečně neohleduplná a nerespektuje územní plán. Narušila by podle něj pražské panorama, proto ji chce magistrát přemístit jinam. "Jestli to Praha chce, tak já tady nemám co dělat, to by bylo velice smutné," uvedl Kaplický. Architekt vyzval primátora k veřejné televizní diskusi o svém návrhu nové budovy Národní knihovny. Má prý dojem, že je dění kolem knihovny zpolitizované a v Česku se opakuje historie, že se všechno "probírá v nějakých tajných komnatách".

Podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka byla Praha od počátku při výběru pozemku, při zadávání podmínek soutěže i při výběru jejího vítěze a měla v porotě soutěže svého zástupce svého zástupce, tedy primátora, kterého při samotném výběru vítěze zastoupil ředitel památkového odboru Jan Kněžínek. Návrh Jana Kaplického vybrala osmičlenná porota jednomyslně.

O víkendu zemřelo na silnicích 10 osob

O víkendu zemřelo na českých silnicích deset lidí. V sobotu i v neděli zahynulo vždy pět lidí, uvádějí internetové stránky policejního prezidia. Nejtragičtějším letošním víkendem stále zůstává první červnová sobota a neděle, kdy při nehodách zahynulo 14 lidí. Nejvážnější nehodou uplynulého víkendu byla sobotní havárie plně obsazeného osobního vozu na Havlíčkobrodsku. Po nárazu do stromu zemřely tři ženy, řidič auta a další spolujezdec utrpěli otřes mozku. Dvě ženy zahynuly v neděli na dálnici D1 nedaleko obce Český Šternberk. Jejich vůz vyjel mimo silnici, kde se převrátil. V Bohumíně-Skřečoni na Karvinsku v sobotu zemřela šestnáctiletá dívka, kterou přejelo auto. Další šestnáctiletá dívka nepřežila nedělní havárii auta, které v Hroznětíně na Karlovarsku řídil šestnáctiletý mladík.

Stock zahájil prodej nového průzračného fernetu "nové generace"

Po 80 letech od startu výroby černého fernetu v Plzni i ČR zahájil plzeňský Stock prodej jeho průzračné verze s titulem Fernet Stock 8000. Jde opět o bylinný destilát, jehož výroba vychází z obdobných základů jako klasický "černý švihák", ale firma ho nazývá fernetem nové generace. Stock tak reagoval na výrazně rostoucí popularitu po čirých lihovinách, zejména po vodce. Je první světovou firmou, která průhledný fernet vyrábí. ČTK to řekl generální ředitel největšího českého výrobce lihovin Martin Petrášek. Firma, která loni prodala 24,65 milionu litrů lihovin, chce letos prodat 400.000 litrů nového produktu. Ani v segmentu "starobylých" receptur nechce ustrnout. Podnik vyvíjel nápoj dva roky, využil moderní trendy konzumace. "Bylinné lihoviny nejsou jen o tradicích a přísně střežených receptech, i v této oblasti lze nabídnout něco neokoukaného," řekl šéf likérky.

Skateboardisté protestovali proti výstavbě oceanária na Letné

V místech, kde stával Stalinův pomník, protestovala zhruba padesátka skateboardistů proti plánované výstavbě obřího oceanária. Jejich akce byla součástí kampaně Zachraňme Letnou, která nesouhlasí s plány na vybudování nejen oceanária, ale také Národního fotbalového stadionu a kritizuje i budování vyústění tunelů městského okruhu. Organizátoři chtějí uchovat letenský prostor pro všechny občany a obávají se, že bude postupně zastavěn. Upozorňují rovněž na problém postupné privatizace veřejných prostranství v Praze. Petici Zachraňme Letnou podepsal také exprezident Václav Havel, který podle svých slov chodí na Letenskou pláň pravidelně se psem na procházky. Novinářům řekl, že především chybí koncepce tohoto velkého a dosti důležitého prostoru, čímž je vlastně dovoleno vše.

Česko bude žadatelům o víza snímat biometrické prvky

Snímání biometrických prvků při vyřizování žádostí o česká víza na velvyslanectvích bede v letech 2008 až 2011 stát téměř 177 milionů korun. Finanční náklady na tento projektdnes projednala vláda. Vicepremiér Jiří Čunek po zasedání ČTK řekl, že Česko by ze svých prostředků mělo vynaložit zhruba 50 milionů korun, zbytek prostředků bude možné uhradit z evropských fondů. Projekt má podle ministerstva zahraničí začít fungovat v roce 2009. Ministerstvo zahraničí se zapojí do nově budovaného vízového informačního systému EU zabraňující tomu, kdy žadatelé, kterým odmítla jedna země EU vízum, o něj zažádají v zemi jiné. Žadatelé o vízum ze zemí, s nimiž nemá Česko bezvízový styk, proto budou muset poskytovat své biometrické údaje, například otisky prstů. Jedná se o bezpečnostní opatření, které souvisí se zpřísněním podmínek pobytu cizinců v EU a blížícím se vstupem ČR do schengenského systému bez hraničních kontrol. Ty padnou koncem tohoto roku.

Fittipaldi pendolino neřídil, tvrdí České dráhy

České dráhy odmítají zprávy, že ohrozily bezpečnost cestujících tím, že dovolily, aby bývalý brazilský závodník formule 1 Emerson Fittipaldi a další jezdci řídili vlakovou soupravu Pendolino. Závodník zkoušel, jak řízení vlaku funguje, jízdu však měl strojvedoucí pod kontrolou, uvedly ČD ve stanovisku, které dnes zaslaly ČTK. To, zda České dráhy neohrozily bezpečnost cestujících, prověří Drážní inspekce. Pendolinem se Fittipaldi svezl minulý čtvrtek spolu se závodníky Tomášem Engem a Erikem Janišem.

Lidé s civilizačními chorobami o sobě chtějí dát vědět

V České republice začal Týden se Svazem postižených civilizačními chorobami. Diabetici, kardiaci, pacienti s respiračními a onkologickými nemocemi a další lidé trpící některou z civilizačních chorob, chtějí dát tak veřejnosti vědět, jak žijí a s jakými problémy se potýkají. Ředitelka Centra služeb Svazu postižených civilizačními chorobami (SPCCH) Ivana Šamalová řekla, že lidé, kteří na sobě hodně pracují, rehabilitují a dodržují zásady správného životního stylu, se mohou paradoxně dostat do tísnivé situace, kdy kvůli zlepšení svého zdravotního stavu přijdou o plný invalidní důchod. V takovém případě mají finanční problémy, protože získat práci je pro ně velmi obtížné. Svaz podle Šamalové usiluje o změnu legislativy, ale mnohaletá snaha úspěch zatím nepřinesla. Řešení současného stavu by bylo nákladné a neexistuje politická ochota situaci změnit. Do akce Týden SPCCH se zapojí zhruba 130 dobrovolnických organizací a klubů, které připravily dny otevřených dveří, besedy a odborné přednášky s praktickými lékaři i specialisty, psychology a sociálními pracovníky.

Diváky čeká před bitvou u Slavkova malé školení v taktice

Diváci, kteří 1. prosince navštíví slavkovské bitevní pole, aby se podívali na rekonstrukci slavné bitvy tří císařů, budou také proškoleni o vojenské taktice a výzbroji. Až dosud tvořila celou akci bitva za účasti několika set členů vojenských historických klubů. Nově letos před bitvou předvedou v půlhodinové ukázce nejen výstroj, ale také základní taktické manévry využívané v bitvě. Nadšenci předvedou divákům, jak například vypadá útok jezdectva, co vlastně obnáší rozvinutí a svinutí do kolony, jak se zacházelo s dělem a nakolik bylo obtížné jej zapřáhnout a vypřáhnout z povozu, nebo jak se velelo pěším jednotkám apod.

Céčka jsou nejoblíběnější na Moravě

O plastové háčky ve tvaru různých písmen, takzvaná céčka, je stále zájem. Fenomén 80. let, který původně sloužil jako dílek závěsů, kupují hlavně lidé z Moravy, vyváží se i na Slovensko. K oživení zájmu o plastová písmenka různých tvarů i barev přispěla zpráva o tom, že se céčka objeví v Národním muzeu, řekli prodejci a výrobci céček s tím, že "céčkové" šílenství z 80. let se ale už nevrátí. "Céčkovou" horečku a další typické předměty komunistické éry připomene expozice osmdesátých let v Národní muzeum. Expozice, v níž budou k vidění nejen céčka, ale také například Rubikova kostka, bony nebo sovětská elektronická hra s vlkem sbírajícím vajíčka, bude otevřena zhruba do devíti let.

Škorpil bude trénovat Liberec

Novým trenérem fotbalistů Liberce se stal Ladislav Škorpil. Dvaašedesátiletý bývalý kouč reprezentační jednadvacítky nahradil ve funkci Michala Zacha, kterého vedení předposledního celku prvoligové tabulky před osmi dny odvolalo. Slovan představil Škorpila na dnešní tiskové konferenci, jeho asistentem bude Luboš Kozel. Liberečtí šéfové se se Škorpilem definitivně dohodli na konci minulého týdne. Zkušený trenér podepsal smlouvu na dobu neurčitou. "Hledali jsme nového kouče, který sejme tu deku z mužstva a připraví hráče, aby hráli důstojnější roli v Gambrinus lize," řekl novinářům ředitel klubu Libor Kleibl. Škorpil se tak po necelých čtyřech letech vrací do míst, kde v sezoně 2001/02 spolu s Josefem Csaplárem dosáhli na zisk historického mistrovského titulu a na postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. Tentokrát ale přebírá tým zmítající se v nevídané krizi.

Počasí

Jasno, teploty v úterý vyšplhají na 13 až 17 stupňů Celsia.