Zprávy

V Tisové skončilo vybíjení krůt i domácí drůbeže kvůli chřipce

Odborníci v pátek v Tisové na Orlickoústecku dokončili likvidaci chovu krůt v místní farmě, kde se objevila ptačí chřipka. Do večera také utratili všech zhruba 1000 kusů drůbeže, kterou chovali lidé v obci, řekl ČTK místostarosta Josef Pánek. Pracovníci areál farmy vydezinfikují, sanace má skončit v sobotu. "V sobotu se bude vyklízet podestýlka a poté se bude vše dezinfikovat," řekl ČTK Radek Axmann z Krajské veterinární správy. Do poloviny týdne zemřelo na patogenní vir H5N1, který je nebezpečný i člověku, přibližně 1800 krůt z šestitisícového chovu. Dalších sedm kusů uhynulo do pátku. V obci také zlikvidovali všechnu domácí drůbež. Domácnosti obcházela dvojice odborníků v ochranných oblecích, odebírali lidem drůbež, kterou ihned usmrtili a hodili do pytlů. Kurníky dezinfikovali, majitelé podepisovali potvrzení o odevzdaném počtu drůbeže.

Byl utracen i papoušek korela, což byla podle Axmanna chyba. Majitelka ji prý měla 20 let, byla stále v kleci a nepřišla do styku s jinými ptáky. Proto u ní mohla být podle Axmanna učiněna výjimka. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ženě předal nového papouška. Veterináři udělají výjimku i u několika pštrosů. Naopak holubi místních chovatelů smrti neunikli, neboť mohou roznášet nebezpečný virus po okolí. Zdrojem infekce byla podle veterinářů podestýlka.

O peníze za drůbež vybitou kvůli chřipce lze žádat do šesti týdnů

O náhrady za drůbež vybitou kvůli ptačí chřipce mohou postižení chovatelé požádat do šesti týdnů od usmrcení zvířat. Náhrada od státu jim náleží ze zákona. S dokladem o počtu zlikvidovaných kusů a žádostí o kompenzaci se mohou obrátit na zemědělské agentury nebo na ministerstvo zemědělství, sdělili v pátek ČTK zástupci MZe a Státní veterinární správy. Náhrady za zvířata podle odhadů budou činit určitě řádově statisíce korun. Postižený podnik má navíc nárok na kompenzaci některých dalších nákladů. Vše ale musí být náležitě zdokumentováno, řekl ČTK Zbyněk Semerád z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy. Peníze se podle něj vyplatí z všeobecné pokladní správy státního rozpočtu. Česko pak může požádat o příspěvek EU.

Klaus podepsal změny nutné k ukončení hraničních kontrol

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal novelu obsahující legislativní změny nutné pro zapojení České republiky do schengenského systému bez hraničních kontrol. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek. Novela kvůli vstupu do Schengenu mění celkem 14 právních norem. Všechny legislativní změny mají být hotovy nejpozději do září. Kontroly na hranicích mají skončit k 1. lednu. Vstupem do Schengenu se zruší kontroly na vnitřních hranicích mezi starými a novými členskými státy EU a mezi novými členskými státy navzájem. Už v září začne v Česku ostré testování systému, řekl počátkem června při projednávání novely v Senátu ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Uvedl tehdy, že vláda považuje vstup do schengenského prostoru za svou prioritu a na jeho ministerstvu vznikl tým, který bude finální práce řídit. Kvůli přípravě Schengenského informačního systému (SIS) bylo nutné upravit například zákon o policii, celní zákon, zákon o pobytu cizinců a další předlohy. Novela například dává české policii odpovědnost za provoz systému a možnost využívat informace, které SIS obsahuje, v trestním řízení. Policie by také měla mít možnost ověřovat služební a diplomatické pasy.

Špidla: Na summitu EU je vidět vůle k nalezení kompromisu

Český eurokomisař Vladimír Špidla si myslí, že na summitu zemí EU v Bruselu je vidět vůle k dohodě a nalezení kompromisního řešení k vytvoření nové unijní smlouvy. Ta by měla nahradit navrženou euroústavu, kterou odmítly v referendech Nizozemsko a Francie. Dohodu zatím blokuje především Polsko, výhrady měla i Británie, na straně nespokojených bylo také Česko. Politici se přou hlavně o rozdělení hlasů v unii. Polsko trvá na větším počtu hlasů v EU pro svou zemi. Britové zase chtějí, aby Charta základních práv nebyla závazná a aby se zrušil návrh na vytvoření funkce evropského ministra zahraničí. Předsedající Německo usiluje o kompromisní řešení. "Myslím, že se dá zaznamenat velká vůle k dohodě a k nalezení kompromisního řešení," řekl v pátek v Praze novinářům Špidla, který představoval projekt celoevropské debaty o budoucnosti Evropy. Jeho hlavním cílem je zapojování občanů do veřejné diskuse.

OSN s ČR zřídilo polní nemocnici pro uprchlíky v Malajsii

Polní nemocnici, která bude poskytovat lékařskou péči uprchlíkům, zřídil v Malajsii Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)a malajské dobrovolnické sdružení lékařů. Na vybavení nemocnice se podílela i Česká republika, potvrdilo ČTK ministerstvo zahraničí. Nemocnice je v okrese Klang nedaleko od hlavního města Kuala Lumpuru, napsala agentura AP. Lékaři a sestry budou od 1. července v okrese Klang pravidelně navštěvovat tisíc uprchlíků, převážně lidi, kteří utekli před vojenským režimem v Barmě, řekl zástupce UNHCR v Malajsii Volker Turk. Uprchlíci v Malajsii nesmějí legálně pracovat a někdy mají problém s lékařským ošetřením kvůli finančním nákladům, jazykovým bariérám nebo proto, že se nemohou sami dopravit do nemocnice nebo na kliniku. "Je to okrajová a velmi zranitelná skupina lidí, kteří nežijí ve zdravém prostředí" řekl Turk. České velvyslanectví v Kuala Lumpuru poskytlo 20.000 dolarů na léky a další vybavení nemocnice, zatímco malajsijská nevládní organizace poskytne na devítiměsíční projekt zdravotnický personál.

Odbory poslaly poslancům obsáhlý výčet připomínek k reformě

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek rozeslala všem 200 poslanců své pozměňovací návrhy k reformě veřejných financí. Nynější podobu vládního balíku odbory zásadně odmítají. Svůj nesouhlas vyjádří desetitisíce jejich členů na sobotní demonstraci v Praze, podle reakcí kabinetu pak rozhodnou o dalších formách nátlaku. Odbory navrhly desítky změn, výčet všech pozměňovacích návrhů zabral více než 30 stran. Fakticky všechny klíčové změny v daních, sociálních dávkách a zdravotnictví, které mají podle vlády zastavit zadlužování státu, chtějí odbory z reformy vypustit. Věří, že některé z jejich požadavků si zákonodárci během druhého čtení osvojí a zkusí je uplatnit. Odbory mimo jiné nesouhlasí s představou, aby se daň platila z takzvané superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy navýšené o zdravotní a sociální pojištění hrazené zaměstnavatelem. Nesouhlasí ani s jednotnou sazbou daně z příjmu, ani se zvýšením DPH z pěti na devět procent. Obávají se, že toto opatření zvýší základní potřeby a služby, jako jsou potraviny, léky či veřejná doprava. U firem se jim nezamlouvá snižování daní z příjmu na 24 procent. Není důvod podléhat tlaku mezinárodní daňové soutěže, tvrdí konfederace. ČMKOS žádá poslance, aby zachovali společné zdanění manželů či daňové zvýhodnění stravenek. Odborům se dále nelíbí rozšířený okruh lidí osvobozených od dědické daně i rušení registračních pokladen.

Lidovci nevěří, že by premiér odvolal Čunka bez předchozí dohody

Politici KDU-ČSL považují za vyloučené, aby premiér Mirek Topolánek (ODS) odvolal lidoveckého předsedu Jiřího Čunka z koaliční vlády bez předchozích konzultací s jejich stranou. Názor místopředsedy ODS Pavla Béma, podle něhož se blíží okamžik Čunkova odvolání, podle některých lidovců může spíš odrážet napjatou situaci v nejsilnější vládní straně. Bém ve čtvrtek v Radiožurnálu naznačil, že premiér by mohl o Čunkově odvolání rozhodnout možná ještě do konce tohoto týdne. Informace o možném konci Čunkova vládního angažmá se objevily už několikrát. Topolánek ale vždy tvrdil, že nepříjemnou situaci chce řešit tak, aby neohrozil křehkou vládní koalici. Je možné, že o současné situaci bude v sobotu jednat i výkonná rada ODS.

Vláda bude moci snižovat schodek rozpočtu i z fondů ministerstev

Vláda bude moci ke snížení schodku státního rozpočtu využít peníze, které mají jednotlivá ministerstva v rezervních fondech. Prezident České republiky Václav Klaus v pátek podepsal novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která změnu využití desítek miliard z fondů umožňuje. Prezident podepsal také novelu zákona o dani z přidané hodnoty a zákon, který má zjednodušit ochranu českého trhu před padělky a nedovolenými napodobeninami zboží, informoval ČTK mluvčí Petr Hájek. Novela zákona o rozpočtových pravidlech kabinetu otevírá cestu k prostředkům, které mají jednotlivé resorty uložené v rezervních fondech. V nich k loňskému 30. září bylo 24,4 miliardy korun. Tyto peníze umožňují organizačním složkám státu zvýšit výdaje nad úroveň schváleného rozpočtu.

Na východě Čech platil v energetice po bouřkách kalamitní stav

Energetici na východě Čech v pátek ráno vyhlásili kalamitní stav, který trval téměř celý den. Zaměstnávaly je stovky výpadků proudu, které způsobily bouřky ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek. Drtivou většinu poruch se podařilo odstranit do pátečního poledne. Kalamitní stav byl odvolán v 18:30. ČTK to řekla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Škody v regionu činí asi pět milionů korun. Další škody vznikly ve středních Čechách a na jihu Moravy. Krátkodobý výpadek proudu se podle odhadu mluvčí mohl týkat až několika desítek tisíc domácností, přičemž ČEZ má ve východočeském regionu asi 650.000 klientů. Přívalové deště také zaplavily řadu domů na Trutnovsku, Jičínsku, Náchodsku, Chrudimsku, Orlickoústecku a Pardubicku.

ÚOHS: ČT by měla vysílat reklamu až do celoplošné digitalizace

Česká televize (ČT) by podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) měla vysílat reklamu až do zahájení celoplošného digitálního vysílání. Omezením reklamního času v ČT podle něj zůstali na trhu jen dva velcí hráči, Nova a Prima. To by mohlo ohrozit hospodářskou soutěž, řekl v pátek ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Stanovisko úřadu ale na množství reklamy v ČT nemá na rozdíl od případné změny zákona vliv. Česká televize zatím reklamu v omezeném rozsahu vysílat může, od roku 2008 by z ní měla až na výjimky zmizet. Digitální vysílání by mělo pokrýt většinu Česka v roce 2009. ÚOHS s tím nesouhlasí a odkazuje přitom na podobnou situaci mobilních operátorů. Před lety v Česku působily jen dvě společnosti, Paegas (dnes T-mobile) a Eurotel (nyní Telefónica O2). Pro zákazníky to nebylo výhodné, znamenalo to vyšší ceny a menší kvalitu a nabídku, než kdyby stejné služby nabízelo víc firem, podotkl Chalupa.

Matador-DongWon, největší investor v Třinci, začne stavět v srpnu

Korejsko-slovenská firma Matador-DongWon, která je největším investorem v třinecké průmyslové zóně Baliny a budoucím subdodavatelem nošovické automobilky Hyundai, začne stavět v srpnu. Při pátečním slavnostním podpisu smlouvy o smlouvě budoucí na koupi 2,7 hektaru pozemku s městem Třinec to uvedli zástupci společnosti. Investice do závodu na výrobu automobilových součástek dosáhne asi 420 milionů Kč, díky ní bude vytvořeno na 200 pracovních míst. Továrna začne vyrábět počátkem roku 2009. "Dnešním podpisem smlouvy startuje nejvýznamnější investice v průmyslové zóně Baliny," uvedla starostka města Věra Palkovská.

Nova.cz, Aktuálně cz: Soud s Krejčířem odložen na úterý

Soud s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem v jihoafrickém Johannesburgu, který začal v pátek dopoledne, byl podle serverů Nova.cz a Aktuálně.cz odložen na úterý. Musí se totiž počkat na svědectví policisty Jiřího Nováka, který odletěl do Česka na svoji svatbu, informovala Nova.cz. Krejčíř zůstává ve vazbě. Soud v pátek měl znovu jednat o případném propuštění Krejčíře na kauci, nebo o jeho vydání do Česka. Na místě byli zástupci českého velvyslanectví v Pretorii, policista českého Interpolu Tomáš Kudláček a český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman. Kudláček ale nebyl podle Nova.cz schopen odpovědět soudu na otázky, které by prý mohl zodpovědět nepřítomný Novák a které se týkaly údajné trestné činnosti Krejčíře v Česku a způsobu vyšetřování.

Ondřeje i Jakuba podle policie týrala i Bašová, už je obviněna

Sedmiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba podle policie kromě jejich matky Kláry Mauerové a tety Kateřiny Mauerové týrala i Hana Bašová. Policie obvinila bývalou pracovnici Domu dětí a mládeže Junior z trestného činu omezování osobní svobody. Vyplývá to z usnesení, které vydal brněnský městský soud k zákazu návštěv chlapců v centru Klokánek. Soud při psaní usnesení vycházel z informací policie, řekl ČTK místopředseda soudu Roman Kiš. Policie a státní zastupitelství se nechtějí vyjádřit. Haně Bašové hrozí až osm let vězení. Kateřině a Kláře Mauerovým dvanáct. Obě sestry jsou nyní ve vazbě. Bašová, přezdívaná Nency, je zatím podle posledních informací na svobodě.

Soud: Návštěvy příbuzných Ondřejovi i Jakubovi ubližovaly

Sedmiletému Ondřejovi a devítiletému Jakubovi, které podle policie týraly jejich matka Klára Mauerová, teta Kateřina Mauerová a její kolegyně Hana Bašová, ubližovaly návštěvy příbuzných v centru Klokánek. Tvrdí to brněnský městský soud, který jim ve čtvrtek návštěvy chlapců v Klokánku zakázal. Verdikt bude platit do doby, než ho městský nebo krajský soud zruší nebo než rozhodne o trvalém svěření do péče, řekl ČTK místopředseda soudu Roman Kiš. "Během pobytu nezletilého Jakuba a Ondřeje v Klokánku byli oba nezletilí po návštěvách prarodičů a tet neklidní, uváděli, že mají zakázáno hovořit a byli ve špatném psychickém stavu, naproti tomu v době zákazu návštěv se obě děti uklidnily," stojí v usnesení.

STEM: Tři pětiny Čechů letos stráví dovolenou v tuzemsku

Více než tři pětiny ekonomicky aktivních obyvatel Česka budou letos trávit nejdelší část své dovolené v tuzemsku. Služeb cestovních kanceláří chce využít třetina lidí, zejména ti, kteří pojedou do zahraničí. Vyplývá to z posledního průzkumu společnosti STEM. Nejčastější formou dovolené je pobyt na chatě či chalupě, dává jí přednost 39 procent respondentů. Více než třetina lidí volí pobytový zájezd. Téměř 80 procent ekonomicky aktivních osob si větší část dovolené vybere v červenci nebo srpnu. Služeb některé z cestovních kanceláří využije při své letošní nejdelší části dovolené třetina ekonomicky aktivních lidí.

ČRo od soboty nabídne turistům v Chorvatsku vysílání v češtině

Český rozhlas bude od soboty nabízet českým turistům v Chorvatsku vysílání v češtině. Zprávy či třeba tipy na výlety bude ČRo vysílat prostřednictvím chorvatských stanic Radio Split, Radio Rijeka a Radio Dubrovnik každý den od 18:05 do 18:20 až do 10. září. ČTK to v pátek sdělila Eliška Klepalová z ČRo 1 - Radiožurnálu. Podobné vysílání nabídne ČRo lidem již podvanácté. Vysílání připravují redaktoři a moderátoři Radiožurnálu a regionálních stanic ČRo. Jeho obsahem budou nejen zprávy a informace z Česka. "Pro turisty v Chorvatsku také vysíláme turistické zajímavosti, tipy na výlety, zprávy o počasí, sportovní a kulturní události, ale například i stav v silniční, letecké i vodní dopravě, informace o trajektech nebo i soutěže a další zajímavosti," uvedla Klepalová s tím, že posluchači se dočkají i českých písniček.

Léčebna v Kosmonosech dostala od ÚOHS pokutu 100.000 Kč

Psychiatrická léčebna v Kosmonosech na Mladoboleslavsku musí zaplatit pokutu 100.000 Kč za chybný postup při hledání poskytovatele energetických služeb. Léčebna zvolila nevhodný typ tendru, sdělil v pátek ČTK předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Zakázka měla hodnotu kolem 60 milionů Kč. Rozhodnutí úřadu je pravomocné, vedení léčebny může podat žalobu k brněnskému krajskému soudu. Vyjádření ředitelky léčebny Dany Kolářové se ČTK z důvodu její nepřítomnosti nepodařilo získat. Psychiatrická léčebna Kosmonosy je největším zařízením svého druhu v kraji, má kolem 500 zaměstnanců a 600 lůžek. Chtěla ušetřit za energie a hledala firmu, která zmodernizuje sítě v areálu. K podání nabídky ale léčebna vyzvala jediného uchazeče. Kdyby jich bylo víc, mohla získat lepší nabídku a ušetřit, míní ÚOHS.

Z léčebny ve Šternberku uprchl muž, policisté jej dopadli

Z Psychiatrické léčebny ve Šternberku na Olomoucku ve čtvrtek uprchl pětadvacetiletý muž, který zde byl hospitalizován pro duševní chorobu. Olomoučtí policisté jej v pátek po několikahodinovém pátrání dopadli. Mladíka, který je podle policistů vzhledem ke své chorobě velmi nebezpečný, zadrželi v Litovli na Olomoucku a převezou jej zpět do léčebny. ČTK to v pátek řekla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Podle zástupců léčebny ale muži nelze zabránit v dalším případném útěku.

V Praze byl pokřtěn poštovní aršík k 650 letům Karlova mostu

Svátek na Vltavě měli v pátek čeští filatelisté. Přímo pod Karlovým mostem pokřtili poštovní aršík, který je věnován 650. výročí vzniku této památky. Autoři představili aršík spolu se známkou, která byla vydána k propagaci nadcházející světové výstavy poštovních známek Praga 2008, během plavby na lodi. "Je to známka uprostřed obrazu. Rozhodl jsem se tam dostat co nejvíc oblouků a Staroměstskou mosteckou věž. Je to záměrně noční scenérie, aby slavnostní osvětlení vyzdvihlo vlastní most, zatímco všechno ostatní se ztrácí do tmy, včetně řeky i nebe. Je v tom trochu středověku a nálada doby, kdy ten most vznikl," řekl ČTK autor návrhu známky a aršíku Adolf Absolon.

V Aši v sobotu po 100 letech znovu zapálí milíř

V Aši na Chebsku po více než 100 letech znovu zavoní kouř z milíře. Místní Smrčinský spolek chce obnovit dávno zaniklou tradici a z pálení dřeva v milíři udělat i společenskou událost. V pátek byl milíř po téměř týdnu práce dokončen, řekl v pátek ČTK Dušan Caran, který jeho stavbu inicioval. Postavit milíř tak, aby vyrobil kvalitní dřevěné uhlí a nezhasínal, ale není jednoduché. Na pomoc si proto Caran pozval kolegu z Německa, který má se stavbou velké zkušenosti. "V milíři je asi 18 kubíků naštípaného dřeva. Ve středu milíře je sloup, kterému se říká král. Na dřevu je pak chvojí, na něm pak drny trávou dolů a teprve na nich je udusaná hlína," uvedl Caran. V sobotu bude milíř v Aši slavnostně zapálen. Vysoce kvalitní dřevěné uhlí, které se dříve používalo i ve sklářství nebo zdravotnictví, by se v milíři mělo vyrobit do týdne. Příští neděli se proto uskuteční slavnostní rozhrabání milíře. Podle starosty Dalibora Blažka jde o výborný pokus vytvořit novou tradici. Slavnostní rozhrabání proto podpoří i město. "Dřevo pro stavbu milíře bylo z městských lesů. Letos ho bylo dost, je to z kalamity po vichřici Kyril," doplnil Blažek.

Děti vybraly jako nejlepší expozici na quadrienále tu českou

Nejlepší národní expozicí Pražského quadrienále je z pohledu dětských návštěvníků expozice bratří Formanů reprezentující Českou republiku. V rámci ankety PQ dětem, jejíž výsledky byly vyhlášeny v pátek dopoledne, získali Formanové více než třetinu hlasů. Jejich interaktivní projekt Vejdivyjdi zvítězil hravou tematikou a zároveň díky pohledu do divadelního zákulisí. ČTK o tom v pátek informovala Silvie Marková za pořadatele mezinárodní scénografické přehlídky. Jako druhou nejlepší expozici děti zvolily novozélandskou, za níž se na třetím místě umístil vítěz Zlaté Trigy, pavilon Ruska. Do čtvrtečního večera navštívilo quadrienále téměř 3000 dětí, 1000 jich hlasovalo o nejlepší expozici a 365 hlasů získali bratři Formanové. Cenou, kterou autoři expozice převzali, byl kufřík, v němž byly všechny hlasovací lístky včetně zapsaných a zakreslených dojmů hlasujících dětí. V zákoutích spletitého českého stánku narazí děti na medvědí kapelu, šatnu, kde je možné nechat se nalíčit, nebo na divadelní "kuchyni", ve které se připravuje představení. Děti mají možnost si prohlédnout výstavu a projít připravenou hrou kdykoliv mezi 10:00 a 20:00 až do neděle, kdy končí celé quadrienále.

Fotbalové Kladno má potíže, může přijít o licenci pro ligu

Kladenští fotbalisté sice na hřišti uhájili účast i v novém ročníku první ligy, ale o nejvyšší soutěž ještě mohou přijít. Klub se zmítá ve vnitřních sporech, jež vyvrcholily čtvrteční rezignací prezidenta Michala Krause. Při svém odchodu naznačil ve zveřejněném prohlášení, že se klub může ocitnout v ekonomických potížích, a fotbalový svaz už začal zjišťovat, zda Kladno při licenčním řízení neuvedlo mylné informace. Za to by mu mohla být odebrána licence a první liga by pak byla nabídnuta HFK Olomouc, který obsadil třetí místo v druhé nejvyšší soutěži. Kladenští dnes přiznali, že jednali o odprodeji soutěže s Jihlavou. Na to mají nárok do chvíle, než by o licenci přišli.

Počasí

V sobotu proměnlivá oblačnost, během dne místy přeháňky. Ojediněle i bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia. Čerstvý západní až jihozápadní vítr místy v nárazech kolem 50 km/hod.