Zprávy

Tomáš Pojar: ČR představí protinávrh ke smlouvě o radaru do dvou měsíců

Česká diplomacie a ministerstvo obrany připraví do dvou měsíců protinávrh ke smlouvě o protiraketové obraně, kterou předložili Američané k umístění radarové základny v Česku. ČTK to řekl první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který se účastní druhého kola vyjednávání. Podle Pojara česká strana také načrtla své představy o tom, jaké "protislužby" by si Praha za povolení amerického radaru na českém území představovala. Pojar ale nebyl konkrétní. "Z taktických a diplomatických důvodů není dobré, abych naše představy sděloval do médií," uvedl. Na tiskové konferenci později Pojar pouze prozradil, že text českého protinávrhu bude pravděpodobně delší než americký návrh smlouvy o protiraketové obraně. Až na základě českých protinávrhů bude podle něj možné zjistit, kde se oba státy shodují a kde naopak budou muset dále vyjednávat.

Čeští a američtí vyjednavači probírají smlouvu o protiraketové obraně, v níž by měly být upraveny podmínky umístění a provozu základny, přístup na základnu, možnosti návštěv a další záležitosti. Pojar zmínil, že bude požadovat, aby smlouva byla co nejkonkrétnější. Měla by podle Pojara například obsahovat lepší vysvětlení celého systému. Dodal, že delegace probírají jednotlivé části navržené smlouvy, vysvětlují si pozice, sledují, co v ní chybí. Jednání podle Pojara nejsou v této počáteční fázi nijak dramatická. "Tvrdá jednání nepochybně ještě začnou," odhaduje ale náměstek.

Česko chce vyjednávání s USA koordinovat s Polskem, kde by měla být umístěna druhá část protiraketového systému. Zatímco v Česku má být radar, na polském území by mělo podle amerického záměru stát silo s desítkami raket. Česká diplomacie by uvítala, kdyby protiraketový štít byl napojen na NATO.

Město Mirošov rozhodlo vypsat referendum ke stavbě radaru

Mirošov na Rokycansku bude dalším místem, kde se uskuteční místní referendum ke stavbě amerického radaru. Lidé budou odpovídat na otázku, zda chtějí, aby město všemi zákonnými prostředky zabránilo výstavbě radarové základny na vojenském území Brdy. Termín je stanoven na 23. června. Na mimořádném pondělním zasedání o tom rozhodli zastupitelé. Ze 13 jich pro zvedlo ruku osm, řekl ČTK zastupitel Lumír Hodina. O vypsání referenda už na radnici jednali v únoru. Tehdy návrh neprošel. Lidé proto začali iniciovat vlastní anketu a petici. Z 890 platných anketních lístků, které odevzdali do konce dubna, jich bylo 14 pro výstavbu, proti 868. Tři účastníci odpověděli "nevím" a pět, že jim na tom nezáleží. Petici, na níž se sbíraly podpisy hlavně o velikonočním víkendu, podepsalo 870 lidí. "Potřebovali jsme minimálně třetinu od lidí s právem volit a tu máme," uvedl Hodina. Z 2300 obyvatel může v Mirošově volit téměř 1800 občanů.

Ankety a místní referenda se konají i v dalších obcích. Na druhý červnový den ho připravují v Těních, Hůrkách, v Hvožďanech na Příbramsku a v Zaječově na Berounsku. Týden poté má být v osmi obcích ve středních Čechách. Lidové hlasování zvažují ve Štítově na Rokycansku. Výsledky lokálních referend nejsou pro vládu ani parlament závazné.

ČR si přeje změnu hlasování v EU a víc kompetencí pro parlamenty

Česká republika podporuje polský návrh na změnu v rozdělení hlasů členských zemí v Evropské unii, které navrhovala odmítnutá euroústava. Místopředseda vlády Alexandr Vondra na to poukázal v Berlíně při úterním jednání s německým předsednictvím EU o institucionální reformě EU. Potvrdil také český zájem o vracení kompetencí národním parlamentům z evropské úrovně, pokud se ukáže, že výkon některých pravomocí ve členských státech je efektivnější. "Máme pro polský návrh sympatie," řekl Vondra po jednání v kancléřském úřadu, na ministerstvu zahraničí a v německém parlamentu. Iniciativy Varšavy jsou podle něj spravedlivější z hlediska vyváženosti v EU a také pro Česko by byly výhodnější.

Němečtí politikové zatím reagují spíše odmítavě v obavách, že nebude snadná dohoda, když se již dříve stanovené hlasovací poměry začnou měnit. Vondra však připomíná, že hlasování bylo dohodnuto pro euroústavu, která má řadu odpůrců a o níž se už ví, že nově připravovaná smlouva o fungování EU rozšířené na 27 členů nebude mít ústavní charakter a že bude jednodušší.

Štrasburský soud dostal loni přes 2500 stížností na ČR

K Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku bylo loni podáno 2755 stížností na Českou republiku, což je zhruba dvojnásobek počtu podaných stížností v roce 2005. Vyplývá to z materiálu, který ve středu předloží vládě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ministr ve zprávě konstatuje, že zvyšující se množství stížností řeší Česká republika změnou zákona o odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, která platí od jara roku 2006. "Očekává se, že se tato novela bude v budoucnu významnou měrou podílet na snižování počtu stížností proti ČR," konstatuje materiál.

iDnes: Na Hrad přišla kopie údajného dopisu hledané dívky

Na Pražský hrad přišla v úterý poštou fotokopie dopisu, jehož autorkou je údajně třináctiletá Anna, po které pátrá policie, uvedl internetový server iDnes. Informaci potvrdil ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek s tím, že kancelář prezidenta předala dopis policii. O dopisu zmizelé Aničky se policie dověděla podle její jihomoravské mluvčí v úterý odpoledne. "Jeho obsah zatím neznáme. Dopis si převezmeme. Doufáme, že nám pomůže v pátrání po zmizelé dívce," řekla ČTK. Předpokládá, že více informací k dokumentu by mohla poskytnout ve středu. Podle rodinného přítele Mauerových a šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky třináctiletá Anna nikdy neexistovala. Vydávala se za ni čtyřiatřicetiletá Barbora Škrlová.

Annu soud svěřil letos v březnu zatím nepravomocně do péče Kláry Mauerové, kterou zadržela policie kvůli údajnému týrání sedmiletého syna Ondřeje. Anna je již jedenáctý den nezvěstná. Uprchla z brněnského centra Klokánek, kde pobývá Ondřej i jeho devítiletý bratr Jakub. Ondřej, Jakub i Anna žili s Mauerovou v rodinném domě v Kuřimi. Začátkem května našla policie v komoře domu nahého a svázaného Ondřeje a později vzala třicetiletou studentku sociální pedagogiky do vazby.

Jiří Paroubek: Kauzu Budišov rozpoutal ÚOOZ účelově před volbami

Předseda ČSSD Jiří Paroubek obvinil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu z toho, že loni, několik dní před senátními a komunálními volbami účelově rozpoutal kauzu údajně předražené rekonstrukce zámku Budišov na Třebíčsku. Prohlásil to na úterní tiskové konferenci. Výsledek auditu, který prokázal, že dotace na opravu zmanipulovaná nebyla, považuje ČSSD za důkaz účelovosti obvinění proti Paroubkovi a jeho bývalé náměstkyni z ministerstva pro místní rozvoj Věře Jourové.

V této kauze policie podezírá z manipulací s dotacemi EU mimo jiné bývalého budišovského starostu Ladislava Péťu a bývalého šéfa kabinetů premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeňka Doležela. Podle policie nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Policie zatkla i bývalou náměstkyni Jourovou a obvinila ji z přijímání úplatku. Jak ale informoval úterní deník Právo, dotace zhruba 65 milionů korun na opravu zámku zmanipulovaná nebyla. Prokázal to audit společnosti KPMG.

Soud zamítl Krejčířovo okamžité propuštění; kauce je stále možná

Soud v Johannesburgu zamítl návrh právních zástupců Radovana Krejčíře, aby byl český podnikatel neprodleně propuštěn z vazby. Řízení bude pokračovat ve čtvrtek rozhodováním o případné kauci. Státní prokurátorka ovšem řekla, že bude proti tomu, aby Krejčíř, o jehož vydání žádá česká justice, byl na kauci propuštěn. Obhajoba minulý týden argumentovala, že Krejčíř byl v Jihoafrické republice zatčen protiprávně a že soud není oprávněn o celé záležitosti rozhodovat. Soudce tyto argumenty odmítl, a Krejčíř tedy zůstává v policejní vazbě v Kempton Parku poblíž johannesburského letiště.

Česká policie Krejčíře stíhá mimo jiné za to, že se prý pokusil ze státní společnosti Čepro vyvést peníze pomocí fiktivních pohledávek. Stíhán je rovněž kvůli údajné přípravě vraždy celníka a další trestné činnosti. Na podnikatele byl z těchto důvodů vydán mezinárodní zatykač.

Kritika hraničních blokád mezi Rakouskem a ČR zazněla i v EP

Kritika blokád hraničních přechodů mezi Českem a Rakouskem, které organizují rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín, zazněla v plénu Evropského parlamentu od českého europoslance Petra Duchoně. Zástupce ODS v podstatě zopakoval hlavní české výhrady, na které své rakouské kolegy upozornilo i české ministerstvo zahraničí, podle něhož blokády porušují právo EU na volný pohyb osob a zboží. "Respektuji skutečnost, že někteří rakouští občané jsou proti jaderné energetice. To je však nikterak neopravňuje k tomu, aby svůj názor prosazovali omezováním svobody jiných," uvedl Duchoň.

Český europoslanec uznává, že dopad jeho vystoupení je jen velmi malý a zdaleka nemá takové možnosti jako například šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který o celém problému mluvil před nedávnem v Bruselu s rakouskou ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou. ČTK a Českému rozhlasu Duchoň rovněž řekl, že někteří jeho kolegové s projevem vyslovili souhlas, ale nikdo na něj přímo nereagoval.

Rakouští odpůrci atomu, jimž vadí elektrárna v Temelíně, uspořádali v uplynulých týdnech sérii blokád na česko-rakouských přejezdech. Na společných hranicích ale zatím svými protestními akcemi nezpůsobili žádné větší dopravní problémy; pohrozili ovšem, že příště zablokují všech 16 hraničních přechodů najednou. Česká diplomacie se v protiakci snaží přenést celý problém na půdu Evropské unie. Rakouští aktivisté mají v úmyslu zablokovat všechny přechody na rakousko-české hranici, pokud Vídeň do poloviny června nepodá na Česko žalobu kvůli údajnému nedodržení ujednání z Melku o bezpečnostních opatřeních v jihočeské elektrárně.

Brněnští Mladí konzervativci zablokují přechod Mikulov

Brněnští Mladí konzervativci zablokují tuto neděli na dvě hodiny česko-rakouský hraniční přechod Mikulov-Drasenhofen. Chtějí tak upozornit na nesmyslnost blokád hranic rakouskými aktivisty a na jejich vměšování se do záležitostí České republiky, řekl mluvčí jihomoravské cizinecké a pohraniční policie. Přechod Mikulov-Drasenhofen je nejrušnějším hraničním přejezdem v jihomoravském úseku hranic s Dolními Rakousy. Leží na hlavním silničním tahu Brno-Vídeň a denně jím projedou stovky aut. O víkendech bývá provoz na přechodu nejmírnější. Neplatí to ale v době turistické sezony, kdy tisíce obyvatel Česka směřují k Jadranskému moři do Chorvatska.

Šéf ODS: Spíš než KSČM je třeba se zbavit komunistického myšlení

Pouhý zákaz komunistické strany podle premiéra Mirka Topolánka nezažehná hrozbu komunismu a je nyní těžko představitelný - důležitější je zbavit se komunistického způsobu myšlení. Topolánek to uvedl na úterním shromáždění, které v Praze na Žofíně uspořádala Konfederace politických vězňů. Uvedl to k požadavku konfederace, aby byla KSČM rozpuštěna jako strana hlásící se ke zločinecké ideologii. "Nemyslím, že ona hrozba (komunismu) spočívá výhradně a pouze v komunistické straně. Problém dnes není jako před 20 lety v této mocenské instituci, je ve způsobu myšlení," řekl premiér.

Téměř polovina lidí v Česku je podle něj nyní ochotna nereformovanou KSČM klidně pustit k vládní moci. Topolánek to označil za chybu demokratů, kteří jsou ochotni s komunisty spolupracovat a stírat rozdíly mezi demokratickou a komunistickou politikou. "Pak se nelze divit, že ani občané v tom nevidí rozdíl. A to se týká všech parlamentních stran, včetně té mojí," přiznal předseda ODS.

Režijní jízdenky zatím zůstanou, dohodl se Dušek s Topolánkem

Daňové zvýhodnění režijních jízdenek zaměstnanců drah zůstane zatím zachováno. Dohodl se na tom předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek s premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Na dotaz ČTK to po jednání potvrdili zástupci všech tří stran. Železničáři se tak prozatím nemusejí bát, že přijdou o cestování zdarma. Dušek se podle svých slov snažil Topolánka i Řebíčka přesvědčit, že administrativní náklady na zrušení daňových výhod by byly větší, než následný dodatečný příjem státního rozpočtu. "Já jsem přesvědčen, že se mi podařilo pana premiéra přesvědčit a že jsem přesvědčil i pana ministra dopravy. A že na středečním zasedání vlády bude prezentováno, že tento krok nebude realizován," řekl Dušek ČTK.

Prachatický okresní soud zamítl žalobu Alžběty Pezoldové

Prachatický okresní soud zamítl určovací žalobu, kterou podala Alžběta Pezoldová na pozemky v areálu bývalého Knížecího pivovaru v Prachaticích. Usiluje o vrácení několika objektů a pozemků, které jsou nyní v majetku města či soukromých podnikatelů. Obdobně se domáhá vydání zkonfiskovaného majetku rodu Schwarzenbergů i v dalších místech nejen na jihu Čech, dosud ale u českých soudů neuspěla. Pezoldová se snaží získat majetek hlubocké větve rodu, jehož posledním vlastníkem byl Adolf Schwarzenberg, který adoptoval jejího otce Jindřicha Schwarzenberga. Majetek této větve přešel na stát zákonem z roku 1947. Soud nyní řešil otázku vlastnictví pozůstalosti po Adolfu Schwarzenbergovi, který zemřel roku 1950. Protože tento majetek mu byl odejmut ještě za jeho života a dědické právo vzniká teprve po smrti, nepatří mezi aktiva v dědictví, konstatovala soudkyně. Pezoldová je vnučkou Adolfa Schwarzenberga.

Počet pohřešovaných dětí se v Česku každý rok zvyšuje

V České republice každý rok stoupá počet pohřešovaných dětí. Loni bylo vyhlášeno pátrání po 8117 dětech, což je o 292 případů více než v roce 2005. Od počátku letošního roku policie pátrá po 3596 dětech a mladistvých. Na tiskové konferenci nadace Naše dítě to oznámila mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká. Podle policejních údajů se zvyšují zejména počty útěků dětí umístěných ve školských zařízeních s ústavní výchovou. Takzvané problematické děti utíkají opakovaně. Podle policejních zdrojů motivem útěků dětí do 15 let je často návrat do rodiny. Svěřence ve věku 15 až 18 let pak motivuje touha po dobrodružství, toulání, drogy, party, gamblerství, pouliční kriminalita, prostituce a také útěky do zahraničí.

V Česku se v 1. čtvrtletí ubytovalo 2 miliónů 300 tisíc hostů

Do ubytovacích zařízení v České republice přijelo v prvním čtvrtletí 2,3 milionu hostů, což představuje meziroční nárůst o téměř 2 procenta. Zahraničních turistů přijelo 1,2 milionu, což je o 7,9 procenta více, domácích se ubytovalo 1,1 milionu, tedy o 3,8 procenta méně. Pokles příjezdů domácích rekreantů zřejmě ovlivnily mimořádně špatné sněhové podmínky. Větší příliv hostů zaznamenaly městské a lázeňské regiony. Nejvíce turistů přijelo již tradičně z Německa, dále z Velké Británie a Itálie. Nejvyšší přírůstek turistů měli Rusové (29,1 procenta). Nižší počet turistů než loni přijel z Velké Británie (o 8,7 procenta) a USA (o 6,5 procenta).

Návštěvnost pražských hotelů do konce března vzrostla o 12 pct

V letošním prvním čtvrtletí se v pražských hotelech a penzionech ubytovalo téměř 800.000 turistů, o 12 procent více než v loňském roce. Příliv návštěvníků hlavního města způsobilo i teplejší zimní počasí. Lidé proto dali před lyžováním přednost památkám Prahy. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že hlavní město má ze všech krajů za první tři měsíce letošního roku nejvyšší přírůstek turistů. Z návštěvníků Prahy v letošním prvním čtvrtletí jich bylo přes 690.000 ze zahraničí. V prvním čtvrtletí minulého roku napočítal statistický úřad v Praze přes 710.000 návštěvníků, cizinců z nich bylo přes 620.000.

Dělníci na Sněžce začali stavět konstrukci nové poštovny

Dělníci na nejvyšším vrcholu v České republice, 1602 metrů vysoké Sněžce, zahájili výstavbu konstrukce budovy nové české poštovny. Moderní stavba by měla být dokončena do 10. srpna, kdy se na vrcholu hory uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť. ČTK to řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy, která poštovnu staví. "Na Sněžce máme přibližně 75 procent potřebného stavebního materiálu, je možné začít se stavbou základní konstrukce objektu. Na stavbě nyní bude pracovat přibližně 15 lidí," řekl Klimeš. Stavební materiál začali na Sněžku pracovníci firmy dopravovat postupně lanovkou na konci dubna, podle Klimeše je celá stavba složená z dílů, takže je možné přepravit i skleněné tabule či dřevěné části.

Vlastní stavba poštovny na Sněžce začala v létě 2006 úpravou základů původní České boudy, ve kterých vzniklo zázemí pro obsluhu budoucí poštovny. Nová moderní stavba bude postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly, plášť budou tvořit skleněné tabule, zakryté dřevěnými okenicemi. Turisté ve stavbě naleznou vyhlídkovou terasu, informace o Krkonoších, služby poštovny a možnost občerstvení. oštovna bude stát na místě zchátralé České boudy, která byla kvůli vypouštění znečištěných odpadních vod uzavřena od roku 1990. V roce 2004 byla bouda, která vznikla v roce 1868 a postupně se rozrůstala, zbořena.

Divadlo bezdomovců Ježek a čížek bylo oceněno v Maďarsku

Divadlo bezdomovců, které v Praze působí pod názvem Ježek a čížek, si odvezlo stříbrnou medaili z maďarského města Vásvár, kde se účastnilo celostátní přehlídky amatérských divadel. Cenu Maďarské divadelní společnosti získali čeští bezdomovci za představení s názvem Tanuljunk idegen nyelveket!/Lets learn languages! (Pozor na jazyk!), které nacvičili společně s maďarským bezdomoveckým ansámblem Aha Színpad pod vedením maďarského režiséra. "Byli jsme jediným zahraničním souborem, který na přehlídce vystupoval. Stříbrná medaile pro nás neznamená jen úspěch na poli mezinárodní amatérské divadelní scény. Svou existencí se totiž snažíme dokázat, že bezdomovci nejsou jen špinavé apatické trosky povalující se kolem nádraží, ale především lidé, kteří se dostali do svízelné životní situace a mají své sny a cíle," řekl ČTK ředitel divadla Ježek a čížek Jakub Balabán.

Divadlo pražských bezdomovců Ježek a čížek vzniklo v roce 2000, jeho první herci vzešli z řad prodejců časopisu Nový Prostor. Souborem prošly asi tři stovky lidí, před diváky předstoupila asi třetina z nich. Některým hercům se díky divadlu podařilo najít zaměstnání i bydlení a zařadit se do většinové společnosti. Za odehrané představení dostávají stokorunu, zkoušejí však zdarma. Provoz divadla je financován z řady různých zdrojů - od pražského magistrátu či městských částí, z prostředků různých ministerstev, Evropské unie i firem a soukromých přispěvovatelů. Informace o divadle a jeho představeních jsou uvedeny na internetové stránce www.jezekacizek.cz.

Festival Concentus Moraviae nabízí klasickou hudbu na zámcích

Možnost spojit hudební zážitek s návštěvou zámků či kostelů nabízí letošní 12. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Zahrnuje 32 koncertů klasické hudby v 18 městech jižní Moravy a kraje Vysočina. Začíná v Třebíči 31. května a potrvá do konce června, řekli pořadatelé. Letošní dramaturg Aleš Březina se pokusil podnítit spolupráci špičkových českých a zahraničních interpretů klasické hudby. Na zámcích v Náměšti nad Oslavou a ve Slavkově tak například 7. a 8. června společně vystoupí renomovaná klarinetistka Sharon Kamová a Češka Ludmila Peterková, mistryně stejného nástroje. Návštěvníci brněnského Besedního domu budou mít 10. června díky festivalu vzácnou příležitost poslechnout si jednu z předních českých pěvkyň, sopranistku Martinu Jankovou, která jinak působí jako sólistka curyšské opery a v Česku vystupuje zřídka. Při večeru z děl Mozarta a Haydna a jejich českých vrstevníků ji doprovodí brněnská cembalistka německého původu Barbara Maria Williová. Další festivalové koncerty se konají například na hradě Pernštejn, v kostele v Rájci-Jestřebí na Blanensku, na zámcích v Lysicích, Moravském Krumlově, Mikulově a Velkém Meziříčí nebo v klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova. Přesný program je na webových stránkách www.concentus-moraviae.cz.

Ze sportu:

O prvoligovém titulu a účasti v Poháru UEFA se bude rozhodovat až za týden v posledním kole. Nejblíže k prvenství má Sparta, která vede tabulku o bod před Libercem, a jestliže porazí doma Most, bude slavit bez ohledu na výsledek Slovanu Liberec. Na její zaváhání budou čekat v Liberci, zároveň však potřebují porazit Mladou Boleslav, která klesla na čtvrté místo tabulky, ale stále ještě může skončit druhá. Slávisté hrají v posledním kole v Českých Budějovicích a výhra je vynese minimálně na třetí místo a tím do Poháru UEFA.

Jan Šimák a Václav Drobný se vracejí do prvoligového kádru Sparty Praha na poslední dva zápasy sezony. Oba fotbalisté už se staronovými spoluhráči absolvovali společný trénink a budou k dispozici pro čtvrteční finále Poháru ČMFS. Oba hříšníky kouč Michal Bílek vyřadil z týmu počátkem dubna po prohře ve Zlíně. ČTK to potvrdil sparťanský mluvčí Lukáš Přibyl. Trenér Bílek k očekávanému kroku sáhl kvůli tomu, že z různých důvodů bude postrádat několik hráčů.

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, kterému byly minulé pondělí operativně odstraněny všechny čtyři zuby moudrosti, začal v sobotu s lehkým individuálním tréninkem pod dohledem asistenta reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého. Rosický na svých internetových stránkách uvedl, že by měl být na zápas evropské kvalifikace 2. června ve Walesu připraven.

Český gólman Jaroslav Drobný zůstane v německé bundeslize, ale čeká ho stěhování z Bochumi do Berlína. Vybrala si ho tamní Hertha, s níž někdejší mistr Evropy v kategorii do 21 let podepsal tříletou smlouvu. ČTK to řekl fotbalistův agent Pavel Zíka. Ambiciózní berlínský klub se podle německého tisku rozhodoval mezi Drobným a Jensem Lehmannem, jemuž v Arsenalu končila smlouva. Německý reprezentant se ji však rozhodl prodloužit a Hertha sáhla po českém brankáři.

Nedávný kapitán české volejbalové reprezentace Martin Lébl po pěti letech mění v italské lize působiště. Z Perugie přestoupil do týmu loňských šampionů z Maceraty. Uvedl to server iDnes.cz. Sedmadvacetiletý Lébl se bude v novém klubu hlásit po letní sezoně plážového volejbalu, v níž společně s Michalem Bízou zahájí boj o účast na olympijských hrách v Pekingu. Kvůli ambicím na písku se dočasně vzdal i šestkové reprezentace.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, přeháňky nebo déšť, místy bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.