Zprávy

ČLK odmítla Julínkovu reformu, není to prý reforma, jen šetření

Česká lékařská komora odmítla reformní plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Podle prezidenta ČLK Milana Kubka to není reforma, ale šetření za každou cenu a na úkor lékařů i pacientů. Uvádí se to v prohlášení účastníků konference ČLK, kteří v pátek a v sobotu jednali v Milovech na Žďársku. Ti vyslovili politování nad tím, že ministerstvo ignoruje profesní lékařskou samosprávu. Ministr ani žádný jeho náměstek na konferenci nepřijeli, i když pozváni byli.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt vysvětlil jejich neúčast tím, že ČLK není pro ně seriózním partnerem. Kubek oponoval, že ČLK hájí ze zákona profesní zájmy všech lékařů, má 44.000 členů a volenou reprezentaci. Účastníci konferenci se podle Kubka cítí být slovy mluvčího dotčeni a žádají ministra, aby zjednal nápravu. "To znamená, aby se mluvčí buď choval slušně, nebo pan ministr zvážil, zda by neměl mít jiného mluvčího," řekl Kubek ČTK.

Lékaři, kteří přijeli na konferenci do Milov z celé republiky, se shodli v tom, že nesouhlasí s plány na omezování výdajů státu na zdravotnictví, ani s návrhem novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podle ní by ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny nevolil parlament, ale jmenovala a odvolávala vláda. "Jde o snahu ovládnout VZP," komentoval to Kubek. Podle něj by každý nový ministr jmenoval ředitelem svého člověka, aby získal kontrolu nad 130 miliardami, které procházejí největší pojišťovnou. K poplatkům pacientů za návštěvu lékaře, den v nemocnici a léky na recept, které plánuje Julínek od ledna 2008, se konference nevyjadřovala. Poplatky nepovažují lékaři za reformu. K plánům na omezování výdajů státu Kubek uvedl, že jde hlavně o platby pojistného za děti, důchodce a nezaměstnané. Vláda chce v rámci úspor snížit platby státu za ně. Tato skupina představuje 57 procent pojištěnců, spotřebovává 80 procent péče, výdaje státu za ně tvoří ale jen 24 procent příjmů zdravotních pojišťoven.

V Česku padaly teplotní rekordy, od neděle se má ochlazovat

Letní počasí z posledních dní vyvrcholilo patrně v sobotu, kdy meteorologové na řadě míst Česka naměřili teplotní rekordy. Maxima padla například v Praze, Jihočeském nebo Olomouckém kraji. Tisíce lidí si užívaly koupání. V následujících dnech se již ale ochladí. V pražské Libuši v sobotu odpoledne meteorologové naměřili teplotní rekord 26,5 stupně Celsia. Dosud pro tento den platila v Libuši maximální hodnota 24,9 stupně, naměřená v roce 1993. V Českých Budějovicích rtuť teploměru vystoupala na rekordních 25 stupňů Celsia. Teplotní rekord starý 61 let padl také v Olomouci. Tamní stanice naměřila teplotu 26,3 stupně.

V následujících dnech už pravděpodobně další teplotní maxima překonána nebudou. Od neděle se totiž bude podle meteorologů ochlazovat, už ve středu se očekávají nejvyšší teploty jen od deseti do 14 stupňů. Během příštího týdne - pravděpodobně již od pondělka - se také budou ve větší míře vyskytovat noční a ranní mrazíky.

Letní počasí si v sobotu užívaly tisíce lidí. Plná byla například koupaliště v Ústeckém kraji, která využívají teplou termální vodu. Poprvé v letošním roce otevřelo termální koupaliště Brná v Ústí nad Labem. Díky oteplení také do Krkonoš s předstihem přiletěli někteří tažní ptáci, například lejsek černohlavý a lejsek šedý. Při tradiční jarní akci Vítání ptačího zpěvu to zjistili ochránci přírody ze správy Krkonošského národního parku.

Přetrvávající sucho ale působí i řadu problémů. V minulých dnech hasiči varovali před rozděláváním ohňů v přírodě. Málo vody je také v řekách. Povodí Labe bude upouštět přehrady a jezy, aby na dolním toku Labe zvedlo hladinu. Plánované vlny tam bude tvořit až do úterý, aby po řece mohly splout lodě. Lidé na břehu řeky se musejí připravit na náhlé kolísání hladiny. Voda, která ubývá v krajině, rovněž komplikuje život zvěři i ostatním živočichům, kteří se neobejdou bez napajedel. Po dohodě s majiteli pozemků jim je budují myslivci.

V diskusi o radaru budou v Moskvě pokračovat experti

Čeští a ruští experti budou za několik měsíců pokračovat v diskusi o plánovaném americkém protiraketovém deštníku ve střední Evropě. Nejdůležitějším úkolem těchto rozhovorů bude, aby obě strany vzájemně pochopily své obavy. Po sobotním jednání s náčelníkem generálního štábu ruské armády Jurijem Balujevským to ČTK řekl náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar. Náměstek české ministryně obrany Martin Barták dodal, že žádná strana se v tuto chvíli nemůže snažit pouze přesvědčit druhou. O protiraketovém systému v pátek jednali i prezidenti ČR a Ruska Václav Klaus a Vladimir Putin.

Názory Moskvy nedokázal změnit ani český prezident Václav Klaus, který je v těchto dnech na oficiální návštěvě v Rusku. Ruský prezident Putin po jednání s ním dokonce budování systému přirovnal k americkému rozmisťování raket Pershing v Západní Evropě za dob studené války. Přesto oba prezidenti zdůraznili nutnost pokračování dialogu o této otázce a Putin pozval české odborníky do Ruska, aby si vyslechli ruské argumenty.

Senátorem za Přerovsko bude Lajtoch (ČSSD) nebo Nekl (KSČM)

Do druhého kola doplňovacích senátních voleb na Přerovsku postoupili sociální demokrat Jiří Lajtoch a komunista Josef Nekl. Přerovský primátor Lajtoch získal v prvním kole 20,91 procenta hlasů, podnikatel Nekl 20,25 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Kvůli sporům v ODS na Šumpersku zřejmě odstoupí oblastní rada

V ODS na Šumpersku pokračuje rozkol, který vyvrcholil poté, co výkonná rada strany odebrala licenci organizacím v Dubicku a Zábřehu kvůli spolupráci s KSČM. Spory se nepodařilo vyřešit ani na pátečním oblastním sněmu, na němž se nespokojení straníci snažili navrhnout odvolání oblastní rady. Bod však neprosadili do programu a sněm se vůbec nekonal. Předseda oblastní rady Ladislav Kavřík ČTK řekl, že v příštích dnech navrhne, aby oblastní rada sama odstoupila. Podle starosty Zábřehu Zdeňka Koláře jsou problémy uvnitř ODS na Šumpersku dlouhodobé. "Jde o mocenský boj, stávající garnitura se chce udržet u moci a dlouhodobě neplní svoji funkci. To se musí nutně projevit v dalších volbách," soudí Kolář. Výkonná rada ODS odebrala koncem března licenci za spolupráci s komunisty pouze Dubicku a Zábřehu. Podle informací hlavního manažera ODS Jaroslava Jurečky přitom strana spolupracuje s KSČM v 67 obcích.

MfD: Čeští vědci vyvinuli lék proti rakovině

Čeští vědci vyvinuli nový lék proti rakovině, který má velmi dobré výsledky. Po aplikování preparátu u pokusných psů zmizely po šesti dnech zhoubné nádory na krku či žaludku. Americká firma Gilead nyní začala látku vyvinutou v pražském Ústavu organické chemie a biochemie testovat na několika tisících pacientů ve Spojených státech. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes. Cílem výzkumu je nyní zjistit případné vedlejší účinky léku, který by se mohl začít prodávat zhruba do šesti let. Na vývoji látky proti rakovině lymfatických uzlin spolupracovaly tři české týmy. Vedli je Antonín Holý a Ivan Votruba z Ústavu organické chemie a biochemie a Berta Otová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Holého tým už získal světové uznání za léky na virové nemoci a AIDS, píše MfD. Podle deníku je nový lék unikátní v tom, že působí pouze na buňky zasažené rakovinou a neničí zdravou tkáň. Léčba pak není tak drastická jako třeba chemoterapie, která zničí celý imunitní systém.

Nizozemsko otevřelo svůj pracovní trh osmičce zemí EU, i ČR

Nizozemsko v sobotu oznámilo, že otevírá svůj pracovní trh členským státům Evropské unie, které přistoupily v roce 2004, tedy i České republice. Češi tak mohou pracovat bez povolení ze "starých" členských států ještě v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii. Nizozemský trh se otevírá také dalším sedmi novým zemím EU. Evropský komisař Vladimír Špidla krok Haagu přivítal. "Otevření trhu občanům osmi členských států střední a východní Evropy přinese nizozemské ekonomice i zemi jako celku prospěch," uvedl Špidla v prohlášení. Nizozemské rozhodnutí znamená, že omezení volného pohybu pracovníků platí v různé míře už jen v šesti ze 27 států unie. Týká se to Německa, Rakouska, Francie, Lucemburska, Belgie a Dánska.

Také Češi prý mohou začít blokovat hranice s Rakouskem

Na většině hraničních přechodů mezi Českou republikou Rakouskem se včera odpoledne opět zastavil provoz. Zablokovali ho rakouští aktivisté ze sdružení Stopp Temelín. Bouří se ale už i Češi. Pokud rakouští aktivisté nepřestanou s blokádami hraničních přechodů kvůli Temelínu a naše vláda na to nebude diplomaticky reagovat, ochromí provoz na všech česko-rakouských přechodech i příznivci jádra z české strany hranice. Českému rozhlasu to řekl senátor a teplický starosta Jaroslav Kubera. Akci chce zorganizovat se svým kolegou hercem Tomášem Töpferem vždy v neděli odpoledne.

V K. Varech se opět bude bavit šlechta,čekají ji koncerty a plesy

V Karlových Varech se bude od soboty opět bavit evropská šlechta, které se do lázní sjede už pojedenácté. Dostaveníčko aristokratů zahájily úderem 11:00 slavnostní fanfáry před Lázněmi III, které budou současně šlechtice zvát na koncert klasické hudby. Právě koncerty, a také několika plesů, dominují letošnímu programu. Z něj ale oproti minulým letům vypadlo oblíbené dostihové dopoledne. Kvůli absenci dostihů, což byla jediná akce přístupná i veřejnosti, lidé šlechtu prakticky neuvidí. Snad jen při krátkých procházkách po městě. Všechny akce jsou ryze privátní a nezvaní nemají sebemenší šanci proniknout na ně. Podle organizátora akce Mariana Odleváka je očekáváno kolem 600 hostů ze 14 zemí. Záštitu nad 11. ročníkem setkání aristokratů převzal Otto von Habsburg. Mezi hosty zvučných jmen jsou očekáváni například kněžna Angela Fugger, princ Otto von Hessen nebo hrabě Paul Mensdorff-Pouilly.

Vzpomínky na parašutisty se v Ořechově zúčastnily stovky lidí

Několik stovek lidí se dnes v Ořechově na Jihlavsku zúčastnilo vzpomínkové akce na příslušníky západního odboje. U pomníku npor. Adolfa Opálky si připomněli vysazení paraskupiny Out Distance v roce 1942, která byla vycvičena v Anglii k sabotážním akcím na území okupované republiky. Na programu byly také seskoky parašutistů z výsadkového praporu v Chrudimí, ukázky slaňování a bojových umění. Paraskupina byla vysazena u Ořechova poblíž Telče v roce 1942. Třem parašutistům se tehdy podařilo z Vysočiny uniknout i díky pomoci zdejších obyvatel. Vesnice unikla represím gestapa, přestože místní hlídka a starosta oznámili výsadek až po deseti hodinách. Pátrací akce se zúčastnilo přes 400 četníků a příslušníků jednotek SS. Velitel výsadku Opálka po atentátu na říšského protektora v červnu 1942 našel smrt v kryptě pražského kostela svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda se stal konfidentem gestapa a po válce byl popraven.

Pomník veliteli Opálkovi a obětem fašismu se v Ořechově podle Malečka podařilo postavit skupině nadšenců vzešlých z trampingu ještě za totality v roce 1973. Od roku 1982 se tam pravidelně scházejí členové klubů vojenské historie a legionářské obce.

Pět desítek Čechů a Němců zasadilo v Lidicích symbol smíření

Pět desítek Čechů a Němců z Kruhu přátel česko-německého porozumění si v sobotu v národním památníku Lidice připomnělo 65. výročí vyhlazení této obce nacisty. Památku obětí uctili zasazením symbolické lípy. Při této příležitosti také předali ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi ocenění Zlaté srdce pro Evropu za přispění k česko-německému smíření. "Ještě jako ústecký primátor dokázal pan Gandalovič, že usmíření Čechů s Němci je možné, nechal totiž na mostě Edvarda Beneše v Ústí nad Labem odkrýt pamětní desku jednak na památku tragického úmrtí zhruba stovky německých obyvatel, kteří zde následkem českého hněvu zahynuli v roce 1945, a zároveň na počest Židům, kteří zemřeli ve druhé světové válce," řekl ČTK Bohumil Řeřicha, český předseda Kruhu přátel česko-německého porozumění.

Nejvyšší soud zamítl stížnost ve prospěch Kajínka

Nejvyšší soud zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou ve prospěch dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka loni podal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec. Uvedla to Kajínkova advokátka Klára Slámová a potvrdil to i mluvčí soudu Petr Knötig. Soud podle něj neshledal žádné důvody, aby stížnosti vyhověl. V tom případě by se Kajínkův případ znovu otevřel.

Kajínek byl odsouzen na doživotí před osmi lety za to, že v roce 1993 u Plzně zastřelil Štefana Jandu a Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Dodnes tvrdí, že je nevinný, a opakovaně žádal o obnovu procesu. Kajínkův případ se těší značné publicitě, Kajínkovi příznivci věří v jeho nevinu. Nejvíce se Kajínek zapsal do povědomí veřejnosti na podzim roku 2000, kdy se mu podařilo utéci z nejpřísněji střežené české věznice Mírov na Šumpersku. Policie ho později dopadla na pražském sídlišti Velká Ohrada v bytě manželky orlického vraha Marie Černé. Vicepremiér Pavel Rychetský poté podal stížnost pro porušení zákona, kterou ale Nejvyšší soud rovněž zamítl.

V pátek zemřel legendární herec Svatopluk Beneš

Ve věku 89 let v pátek ráno zemřel v pražské vinohradské nemocnici herec Svatopluk Beneš. Patřil k legendám prvorepublikového filmu, za svůj umělecký život ztvárnil desítky filmových a divadelních rolí. Mezi jeho nezapomenutelné herecké party patří například nadporučík Lukáš z Dobrého vojáka Švejka. "Už toužil odejít za všemi těmi svými kamarády, které postupně ztrácel," řekla deníku Blesk hercova manželka Božena. Beneš patřil mezi velké elegány filmového plátna. Jeho hereckými partnerkami byly hvězdy jako Adina Mandlová, Lída Baarová či Nataša Gollová.

"Svatopluk Beneš byl jedním z posledních šlechticů této republiky," řekla Blesku herečka Jiřina Bohdalová. Rovněž Jana Přeučila zpráva o úmrtí Beneše zasáhla. "Ve svém hereckém gentlemanství byl pro mě vzorem," uvedl.

Herec s nepřehlédnutelnou noblesou vtiskl život nepřebernému množství divadelních rolí. Divácky vděčných je stále celá řada filmů, ve kterých si zahrál. Patří mezi ně například Pohádka máje Otakara Vávry z roku 1940, kde Beneš jako student Ríša svádí půvabnou Helenku - Natašu Gollovou. Mezi dalšími populárními snímky je možné jmenovat Hostinec U kamenného stolu (1949), Dědeček automobil (1956) a především nezapomenutelného Dobrého vojáka Švejka (1957), kde se Beneš jako nadporučík Lukáš objevil po boku Rudolfa Hrušínského. Mezi jeho poslední filmové role patří postava T. G. Masaryka v Člověku proti zkáze (1990).

Největším fanouškem Jiřiny Bohdalové je prý kambodžský král

Největším fanouškem, jakého kdy herečka Jiřina Bohdalová měla, je prý kambodžský král Norodom Sihamoni. Jen kvůli ní totiž pozval fotbalový tým Amfora složený z českých osobností do svého paláce na oficiální návštěvu. Amfora navštívila Kambodžu v rámci své asijské cesty. "A dokonce to přede všemi i řekl, že jsou tam jen kvůli mně, protože mě chtěl vidět," řekla ČTK herečka, která za necelý týden oslaví 76. narozeniny. Král má prý téměř kompletní sbírku filmů, v nichž Bohdalová hrála. "Měl ale dvě přání. Chtěl ještě snímky Hvězda zvaná pelyněk a Ucho. Hvězdu jsem nesehnala, ale Ucho jsem mu dovezla, tak byl strašně šťastný," podotkla.

Z králova zájmu byla Bohdalová překvapená a potěšená zároveň. Sihamoni projevil zájem setkat se s ní už na podzim loňského roku, kdy byl na návštěvě České republiky. Seznámili se na začátku 60. let v době pobytu a studií Sihamoniho v Praze. Bohdalová mu tehdy věnovala svoji fotku s autogramem, kterou má král dnes vystavenou v královském paláci. "Na všechno si pamatuje, dokonce nejen na filmy, ale i na mé divadelní role," chlubila se herečka.

Příznivci Haška a Kuděje vyrazili na Olomoucký špacír

Milovníci piva, tvarůžků, ale především známých českých literátů a bohémů Jaroslava Haška a Zdeňka Matěje Kuděje vyrazili v sobotu na tradiční Olomoucký špacír. Nutným předpokladem pro tah dvěma pivovary a pěti olomouckými hospodami je nejen láska k pěnivému moku, ale i dobové oblečení. O zábavu se stará i flašinetář a harmonikář. "Na tuto akci trénujeme už léta, člověk to nedohoní za týden. V každé hospodě dá každý nejméně jedno pivo," řekl dnes ČTK organizátor akce Michal Giacintov. Akce se však neomezuje jen na krajské město. Její účastníci navštíví i minipivovar v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku a pivovar v Zašové na Vsetínsku. Teprve poté vyrazí do pěti olomouckých restaurací. "Hašek i Kuděj byli světoběžníci a nevydrželi dlouho na jednom místě. Takže i my se nejdříve vydáme na potulku a pak se vrátíme do milých, domáckých míst," vysvětlil Giacintov.

Pravidelný pivní trénink má údajně za sebou i Ivo Roháč. Přesto se na náročnou cestu posilnil pořádnou snídaní. "Dal jsem si silnější snídani, abych měl základ. Šest míchaných vajec a špek. Aby mi nechyběly vitaminy, došlo i na brokolici a citron," prozradil muž, který se na Olomoucký špacír vydal poprvé. Naopak k tradičním účastníkům patří Petr Staník. S odpovědí na otázku, zda by chtěl žít v době Haška a Kuděje, však váhal. "Je pravda, že živobytí bylo tehdy tvrdší. Ale lidé byli veselejší a měli k sobě blíž," soudí. Zahanbit se nechtějí nechat ani ženy, které kolemjdoucí okouzlovaly elegantními róbami. "Taky trénujeme, popíjíme pivo celý rok. Postupně a ne tolik jako pánové, ale trénujeme také. Kostým jsem si pořídila v půjčovně," řekla Jaroslava Jermářová.

První špacír olomoučtí recesisté zorganizovali v roce 2003 při příležitosti nedožitých 120. narozenin Jaroslava Haška. Je inspirován Kudějovou knihou Když táhne silná čtyřka. "Letos by se dožili literáti 250 let, tedy dohromady," podotkl Giacintov. Novinář, spisovatel a světoběžník Zdeněk Matěj Kuděj ani jeho přítel Jaroslav Hašek si na nedostatek příznivců v Olomouci rozhodně stěžovat nemohou. Kuděj tam má dokonce vlastní hospodu.

Legendární Zemák už nevozí špičky ČSSD, ale zemědělce z Hoštic

Legendární autobus Zemák opět brázdí české silnice. Tentokrát ale nevozí špičky sociální demokracie při volební kampani, ale zemědělce z Hoštic u Volyně, vesničky proslavené známou filmovou trilogií Slunce, seno.... Vůz před sešrotováním zachránilo vedení tamního zemědělského družstva. Přišlo s nápadem udělat z něj pojízdnou atrakci, Filmový Zemák, který propaguje vesničku z Troškových komedií. V sobotu ráno se autobus vydal po dlouhé době na svou první delší cestu. Hoštičtí si za její cíl vybrali farmu Bolka Polívky v moravských Olšanech. Cestou zpět plánují zastávku v Novém Veselí na Vysočině, kde na chalupě tráví důchod Miloš Zeman. Ten s autobusem cestoval v letech 1996 a 1998. Poté sloužil jako zázemí při pořádání bigbeatových festivalů a koncertů jedné teplické agentuře. "Rozhodli jsme se, že ho zachráníme a využijeme k propagaci naší obce. Chceme tím přilákat více turistů, ukázat jim krásy našeho kraje," řekl ČTK předseda ZD Dobrá voda Hoštice u Volyně Miloslav Daňha.

Lidé v Hojkově v referendu odmítli stavbu jaderného úložiště

Lidé v Hojkově na Jihlavsku v sobotu v obecním referendu odmítli výstavbu úložiště jaderných odpadů v lokalitě Rohozná. Ze 131 zapsaných voličů se referenda zúčastnilo 121 lidí. Z nich 119 souhlasilo s tím, aby obec využila všech svých zákonných pravomocí k zabránění výstavby hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva. O stavbě trvalého úložiště radioaktivního odpadu se v Česku uvažuje v šesti lokalitách, ze kterých by se postupně měla vybrat jediná. V lokalitě Rohozná by se měly odpady ukládat v hloubce žulového masivu Čeřínku mezi Novým Rychnovem, Rohoznou, Cejlí a Hojkovem. Podle Čestmíra Vitnera ze sdružení Bezjaderná Vysočina zde vyhovují nejen geologické podmínky, ale například i blízkost železnice.

České hokejisty nyní čeká souboj s nováčkem elitní skupiny Rakouskem

České hokejisty čeká po páteční vysoké výhře 8:2 nad Běloruskem v neděli druhé vystoupení na mistrovství světa v Rusku a proti Rakousku budou opět plnit roli velkých favoritů. Úřadující vicemistři světa by měli nastoupit ve stejné sestavě, v které do turnaje vstoupili. Rakousko, nováček elitní kategorie je outsiderem skupiny, ale kouč Alois Hadamczik očekává možná těžší duel než proti odevzdaným Bělorusům. "Bělorusové mě trošku zklamali, ale jsem také rád, že náš výkon proti nim byl tak dobrý. Rakušany jsem viděl v pátečním utkání proti Američanům. Jsou daleko důraznější v osobních soubojích," řekl Hadamczik. Tým kanadského trenéra Jima Boniho podlehl USA 2:6, ale český výběr nechce protivníka podcenit. Všech osm vzájemných zápasů s Rakouskem samostatná česká reprezentace vyhrála.

Počasí v Česku

V neděli čekají meteorologové slunečno až polojasno, na jihovýchodě zpočátku oblačno a místy přeháňky, na ostatním území se srážky vyskytnou jen ojediněle. Teploty vystoupí maximálně na 16 až 20, na jihozápadě až na 23 stupňů Celsia.