Zprávy

Ve Škodě se stávkovalo za vyšší mzdy, ve středu se bude pracovat

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto v úterý stávkovali za vyšší mzdy. Ve středu stávka pokračovat nebude, od 9:00 se bude konat další kolo vyjednávání, řekl novinářům mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. Pokud se odboráři s vedením firmy nedohodnou, obnoví odbory stávku opět ve čtvrtek, řekl novinářům odborový pracovník lisoven a pracoven Vladimír Kment. Podotkl, že protest se koná s téměř absolutní podporou všech zaměstnanců, přesto zjištění ČTK řada lidí se stávkou nesouhlasí. Stávku odstartovali pracovníci lakovny a po dvouapůlhodinovém protestu se akce přesunula do montovny Škody Octavia. Postupně pak protestovali zaměstnanci dalších provozů. Stávka bude podle plánu odborářské organizace pokračovat celý den. Nyní začali protestovat lidé na odpolední směně, poté se jí zúčastní i pracovníci na noční směně.

Ve společnosti ETA v Hlinsku začne stávka nejspíš příští týden

Zaměstnanci společnosti ETA v Hlinsku na Chrudimsku budou příští týden nejspíš stávkovat. Dohodlo se na tom v úterý přibližně 700 pracovníků firmy na setkání s odbory. Požadují vyšší růst mezd, než jim nabízí vedení. Vedení firmy stále odmítá situaci komentovat. Poté, co jednání s vedením firmy o zvýšení mezd nevedla ke konkrétním výsledkům, odbory před týdnem vyhlásily stávkovou pohotovost. Požadují růst o osm procent, firma trvá na prosincovém stanovisku, že mzdy porostou o 4,3 procenta, řekla ČTK předsedkyně odborové organizace OS KOVO ETA Alena Šírová. "Délku stávky ještě určíme. Od čtvrtka do pátku shromáždíme podpisy pracovníků, kteří se stávky zúčastní. Pokud vedení změní stanovisko a vyjde nám vstříc, stávka samozřejmě nebude," uvedla Šírová.

EK rozhodne o českém plánu na čerpání peněz z EU do června

Evropská komise by měla o českém plánu na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013 rozhodnout do června. ČTK to v úterý řekl zdroj, který je obeznámen s výsledky úterního jednání mezi českým vyjednávacím týmem a Evropskou komisí. Komise plán již před časem kritizovala, protože je mimo jiné údajně příliš složitý a obsahuje příliš mnoho operačních programů, které určují jednotlivé oblasti, na něž bude možné evropské peníze čerpat. Mohl by tak nastat časový skluz při čerpání dotací v příštích sedmi letech, které mají činit 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč. Časový skluz má odvrátit i speciální tým složený z několika odborníků, kteří se v úterý vůbec poprvé účastnili jednání o Národním strategickém referenčním rámci.

Gloser: EU chce bezvízový režim s USA pro všechny členy unie

Německo nemá nic proti tomu, aby Češi měli bezvízový styk se Spojenými státy, uvedl v úterý v Praze německý státní tajemník pro Evropu Günter Gloser. Cílem současné předsednické země EU Německa, a tedy celé unie, je podle něj bezvízový režim pro všech 27 členů EU. Gloser po jednání s vicepremiérem pro EU Alexandrem Vondrou uvedl, že je nutné v této otázce odstraňovat případná nedorozumění. "Tady nejde o pozici Německa, ale celé Evropské unie. A pozice EU je taková, aby byl bezvízový styk pro všechny členské země," řekl Gloser. Vondra zdůraznil, že ve vyjednávání o zrušení víz s USA musí být ze strany EU zřetelný souhlas všech členských států. Gloser doplnil, že je v té souvislosti nezbytné jednat s Washingtonem také o tom, jak rozsáhlé má být předávání informací o pasažérech cestujících v letadlech ze zemí Evropské unie.

Podezření kolem gripenů je třeba vyšetřit, řekl Topolánek Švédům

Český premiér Mirek Topolánek v úterý ve Stockholmu zdůraznil, že vyšetřování možné korupce kolem pořízení stíhaček Jas-39 Gripen švédské výroby pro českou armádu jako předseda vlády demokratického státu nemůže a ani nesmí nijak ovlivňovat. Může si pouze přát, aby policie všechny pochybnosti důkladně prověřila. "Nemám žádné právo do toho zasahovat, nemůžu to ani zpomalit, ani urychlit. Přeji si, aby to probíhalo podle zákona," řekl Topolánek novinářům po jednání se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem. Dodal, že netuší, v jaké fázi je nyní vyšetřování - to je věc orgánů činných v trestním řízení a inspekce ministryně obrany. Podezření z úplatkářství prověřují česká i švédská police; věc nechala po nedávné reportáži švédské televize, která se opírala mimo jiné o svědectví českého exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD), prověřit také česká ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Chyba, která mohla ohrozit název slivovice, bude zřejmě napravena

Chyba jednoho z výborů Evropského parlamentu, která mohla ohrozit tradiční název slivovice, bude zřejmě napravena. ČTK o tom v úterý informovali europoslanci Jan Březina a Horst Schnellhardt. Při březnovém jednání o nařízení, které označuje alkoholické nápoje, zmizela z definice české slivovice nedopatřením věta, že tradiční název je možné používat nejen pro alkohol na bázi lihu, ale i pro alkohol na bázi ovoce. Březina na problém upozornil již po problematickém hlasování výboru. V úterý však spolu se Schnellhardtem, který je za celou věc ve výboru pro životní prostředí zodpovědný, oznámil, že se podařilo dosáhnout dohody, který by měla k napravení chyby vést. Mělo by se to navíc podařit bez jakýchkoli problémů a oprava definice by měla být jen technickou záležitostí.

WHO doporučuje Česku očkovat proti pneumokokovým infekcím

Světová zdravotnická organizace (WHO) vybízí země, aby zavedly plošné očkování dětí pneumokokovou vakcínou. Ta chrání před bakteriálním zápalem plic, zánětem mozkových blan či celkovými otravami krve. Pneumokok způsobuje i záněty středního ucha, dutin a dýchacích cest. Řada evropských států už takto děti očkuje. Novinářům to v úterý řekla ředitelka české kanceláře WHO Alena Šteflová. Hlavní hygienik ČR Michael Vít uvedl, že v Česku bylo loni bezplatně očkováno pneumokokovou vakcínou 4000 dětí s vybranými diagnózami, například s poruchami imunity, hematoonkologickými onemocněními a více než čtyřmi záněty středního ucha ročně. Od 1. ledna letošního roku byl seznam diagnóz rozšířen a očkováno bude asi 12.000 dětí ročně. V příštích letech budou děti pravděpodobně očkovány plošně, ale Vít neví, v kterém roce bude tato vakcinace zahájena, protože je to otázka státního rozpočtu.

Julínek v Brně nečekaně zdůvodňoval rušení Úrazové nemocnice

Do Úrazové nemocnice Brno, kterou chce ministerstvo zdravotnictví zrušit, v úterý nečekaně přijel ministr Tomáš Julínek (ODS). Asi hodinu mluvil se zaměstnanci. Jako důvody rušení nemocnice uvedl její špatnou polohu, špatnou dostupnost a nevyhovující stav budovy. V Úrazové nemocnici pracuje přes 800 lidí. Více než 90 procent z nich vyjádřilo svůj nesouhlas s rušením specializovaného zařízení v petici. Proti rušení nemocnice se v úterý postavil i primátor Brna. Podle Julínkova plánu se má tým traumatologů, který je chloubou nemocnice, přesunout do Brna - Bohunic, kde sídlí Fakultní nemocnice Brno. Další péči mají převzít ambulantní specialisté a Nemocnice Milosrdných bratří. Záměr však kritizoval primátor Brna Roman Onderka (ČSSD), který se úterní debaty se zaměstnanci účastnil. Podle něj není správné rušit něco, co dobře funguje.

Bursík: Ekologická daňová reforma zvýší cenu elektřiny o procento

Ekologická daňová reforma by měla od ledna 2008 zvýšit konečnou ceny elektřiny o jedno procento. Řekl to na úterním Žofínském fóru ministr životního prostředí Martin Bursík. Dopad reformy by měl být daňově zhruba neutrální; v roce 2008 se očekává přínos pro státní pokladnu 3,7 miliardy korun. Návrh reformy na fóru představila náměstkyně ministra financí Dana Trezziová s tím, že ho ministerstvo předloží vládě koncem dubna. Pokud se na něm vláda shodne, budou o něm poslanci a senátoři rozhodovat v rámci "maxibalíku" reformy veřejných financí. Úprava by měla platit od 1. ledna 2008, do kdy má Česko povinnost implementovat evropskou směrnici. "Návrh se pohybuje na úrovni minimálních daní, které příslušná evropská směrnice umožňuje," řekl Bursík. "Z environmentálního pohledu bude efekt první etapy nulový. Považuji však za úspěch to, že ekologickou daňovou reformu konečně institucionálně zakotvíme," dodal.

Na Temelíně prasklo jedno z lan, jež zpevňuje obal reaktoru

Na odstaveném prvním bloku temelínské jaderné elektrárny prasklo jedno z ocelových lan, které zpevňuje ochranný obal reaktoru, takzvaný kontejnment. Událost nijak neohrozila bezpečnost provozu elektrárny, řekl v úterý ČTK mluvčí Temelína Milan Nebesář. Prasklé lano technici vymění při další odstávce v srpnu. Druhý blok elektrárny pracuje bez omezení. První blok chtějí technici připojit k síti v sobotu. "Technici dnes ráno při kontrole ocelových lan vrchlíku kontejnmentu zjistili, že došlo k přetržení jednoho ze 36 lan, které tuto železobetonovou obálku předepínají. Podle projektu může být blok provozován až se čtyřmi chybějícími lany z celkem 96 ve válcové části a dvěma chybějícími lany ze 36 ve vrchlíku kontejnmentu," řekl v úterý mluvčí. Podobná událost se na Temelíně stalo již loni v červnu. Tehdy prasklo jedno z lan ve válcové části. Blok je nyní mimo provoz kvůli vysušování sběracího zařízení generátoru.

Novela protahuje vydání stavebního povolení, Čunek navrhne změny

Ministerstvo pro místní rozvoj chce novelizovat nový stavební zákon. Úprava platí od ledna, některá její ustanovení však protahují vydávání stavebních povolení a mohla by zkomplikovat i čerpání peněz z Evropské unie, řekl v úterý novinářům na Stavebním veletrhu v Brně ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Projednání změn navrhne poslancům ve zkráceném řízení. Novela by pak mohla platit od konce tohoto roku. "Je to věc, která se hodně nepovedla," zhodnotil zákon, který prošel ještě za minulé vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie Svobody, lidovecký předseda Čunek. Podle informací, které má ministerstvo pro místní rozvoj od stavebních úřadů je letos o dvě třetiny méně stavebních povolení než před platností nového zákona. Hlavní problém je s novými pravidly pro územní plánování. Na to si už dříve stěžovaly také obce.

Policie: Vražda podnikatele Mrázka zůstává odložena

Vražda podnikatele Františka Mrázka zůstává odložena, vyšetřování obnoveno nebylo. ČTK to v úterý sdělila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová, která popřela informace z pondělní reportáže televize Nova o otevření případu. "Není pravda, jak bylo uvedeno v reportáži, že bychom případ Františka Mrázka znovu otevřeli, že vznikl nový tým, že bychom měli nové důkazy a že by vše mělo souvislost s odchodem pracovníka útvaru Luďka Žákovce do civilu," uvedla mluvčí. Případ Mrázkovy vraždy byl odložen loni v prosinci. Kosinová připomněla, že v tu dobu byl případ také zařazen do celkového počtu 35 neobjasněných vražd a podezřelých úmrtí souvisejících s Mrázkem a dalšími lidmi z českého kriminálního prostředí. Tyto neobjasněné zločiny vytypovala a dále se jimi zabývá policejní pracovní skupina nazývaná Pokr. Detektivové podle Novy nyní pracují na dvou vyšetřovacích verzích. "Ta první je vyřizování účtů v rámci podsvětí. Druhá verze je verze politicko-ekonomická," řekla Nově Kosinová.

ÚS zrušil osmiletý trest vězení za loupež tašky s nákupem

Ústavní soud v úterý zrušil osmiletý trest vězení za loupež nákupní tašky spáchanou recidivistou Borisem Novotným. Soudy kvalifikovaly čin jako zvláště nebezpečnou recidivu, protože byl Novotný před lety odsouzen za brutální vraždu. Podle ústavních soudců to byla chyba, oba zločiny spolu nesouvisejí, loupež navíc způsobila jen malou škodu. Případem se bude znovu zabývat Okresní soud v Pardubicích, který musí zvážit výši trestu. Ústavní soud připomněl, že za zvláště nebezpečnou recidivu, která představuje přitěžující okolnost, lze považovat jen "extrémně závažné případy". "Je to mimořádný institut, ke kterému je třeba přistupovat velmi opatrně," řekl soudce zpravodaj Jan Musil.

Prezident Klaus omilostnil z humanitárních důvodů dvě ženy

Prezident Václav Klaus v úterý omilostnil dvě ženy - jedné prominul zbytek trestu za majetkovou trestnou činnost, druhé trest za pomoc při spáchaní trestného činu úvěrového podvodu. V obou případech ho k udělení milosti vedly humanitární důvody, sdělil ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek. Zbytek trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost prezident prominul Lucii Gregarové. Odsouzena byla za dvě drobné krádeže a jedno neúspěšné přepadení prodejny. Při udělení milosti vzal Klaus podle mluvčího v úvahu to, že odsouzená žena již pobyla ve vězení sedm měsíců, přičemž se vzorně stará o dvě děti ve věku dva a tři roky, které jsou společně s ní umístěny ve věznici. Prezident dále prominul trest odnětí svobody v délce tří měsíců Petře Maňákové, která byla odsouzena za pomoc při spáchaní trestného činu úvěrového podvodu. Žena vystavila potvrzení o zaměstnání a výši příjmu osobě, která zaměstnána nebyla - přitom věděla, že toto potvrzení bude použito k žádosti o spotřebitelský úvěr.

Soud zamítl žalobu kvůli hluku z pražské magistrály

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý zamítl žalobu lidí, kterým vadí nadměrný hluk v okolí magistrály v ulici 5. května, na pražský magistrát. Rozsudek není pravomocný, obyvatelé domů v blízkosti komunikace se proti němu hodlají odvolat, uvedla organizátorka žaloby a předsedkyně sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová. "Soud nezpochybňuje skutečnost, že hluk překračuje míru uloženou hygienickými předpisy. Jde o obtěžování, které ale vychází z poměrů v lokalitě. Vlastník komunikace nemá prostředky, aby v krátké době situaci napravil," vysvětlila rozhodnutí soudkyně. Magistrát podle ní nemůže rozhodovat o snížení rychlosti, které požadovali žalobci, a bez stavebního řízení nemůže stavět protihluková opatření. Ani finanční náhrada by podle ní nebyla řešením situace. Obyvatelům domů v okolí komunikace se nelíbí, že magistrát proti hluku dlouhodobě nic nedělá, a porušuje tak podle nich jejich právo na bydlení a zdraví. Společenství vlastníků a bytová družstva zastupující téměř 1000 bytových jednotek proto podala historicky první civilně právní žalobu na magistrát jako vlastníka pozemní komunikace. Požadovala, aby město situaci vyřešilo a hluk na magistrále snížilo.

Pod elektrickým vedením ročně uhynou možná až desítky tisíc ptáků

Až desítky tisíc ptáků zahynou podle odhadu ročně pod dráty elektrického vedení. Zemřou na následky zásahu elektrickým proudem, nebo zranění, která si způsobí nárazem do drátů. Ochránci přírody se proto snaží přesvědčit distributorské společnosti, aby elektrické sloupy zabezpečily, řekl ČTK Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR, která ochranná opatření prosazuje. "Chceme hlavně, aby se instalovaly sloupy bez rovinných prvků, na něž ptáci dosedají," dodal. Přesný počet ptáků usmrcených elektrickým proudem se podle Křížka nedá odhadnout. Valnou většinu zraněných nebo uhynulých zvířat pod elektrickým vedením zlikvidují prakticky už během první noci predátoři. "Když zahyne samice v době hnízdění, uhynou i mláďata na hnízdě," upozornil Křížek na další problém. Jedním z výsledků iniciativy ochránců přírody je rozhodnutí společnosti ČEZ Distribuce investovat nad rámec zákonných povinností do roku 2013 do ochranných prvků elektrického vedení přes 100 milionů korun. Místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Martin Němeček v úterý novinářům řekl, že opatření se budou týkat zejména zhruba 2500 kilometrů vysokonapěťového vedení v chráněných ptačích oblastech NATURA 2000.

V lesích a na loukách bylo v dubnu víc požárů než za 1. čtvrtletí

V lesích, na loukách a polích bylo podle statistiky Hasičského záchranného sboru zaznamenáno v první polovině dubna 926 požárů, což je více než za celé první čtvrtletí, kdy jich bylo 918. Podle odborníků nahrává vzniku ohně zejména teplé a suché počasí v posledním období. Ministerstvo zemědělství (Mze) uložilo státnímu podniku Lesy ČR začít s hlídkovou činností. Letecká hasičská služba ale začne letos nad lesy bdít až od července, o měsíc později než loni, vyplynulo z vyjádření zástupců MZe na úterní tiskové konferenci Úřad přiznává zhruba třítýdenní zpoždění ve výběrovém řízení - podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče kvůli vyjasnění některých koncepčních otázek a přesnější formulaci tendru, s nímž v minulosti bývaly problémy. Například předloni letečtí hasiči v lesích nefungovali vůbec, protože neúspěšný účastník tendru se odvolal a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o věci rozhodl až na podzim.

Do Česka přichází konkurent Windows - nový Linux Red Hat

Nová verze komerčně nejrozšířenějšího operačního systému Linux Red Hat se začala prodávat na českém trhu. Uvedli to zástupci distributorské firmy Servodata na konferenci LinuxExpo. Nová verze pod označením Red Hat Enterprise Linux 5 by měla konkurovat operačnímu systému Windows Vista od Microsoftu. Na rozdíl od Visty se Red Hat více zaměřuje na firemní zákazníky, i když proti předchozím verzím nabízí vedle multilicenčních balíků i možnost zakoupení licence pro jedno PC a tedy domácí použití. Hlavní zbraní Red Hat má být virtualizace, zvýšená bezpečnost, větší podpora 64bitové architektury a propracovaná grafika. Proti předchozí verzi by měl být výhodnější i poměr výkonu a ceny.

V ČR nejvíce klesá počet smrtelných nehod způsobených alkoholem

Česká republika je v Evropské unii zemí, kde se nejvýrazněji snižuje počet smrtelných dopravních nehod způsobených alkoholem. Evropská rada pro bezpečnost dopravy (ETSC) v úterý zveřejnila statistiku, z níž vyplývá, že v Česku klesl mezi lety 1996 a 2005 o více než polovinu počet obětí nehod způsobených opilými řidiči. Statistika ETSC zahrnuje data poskytnutá 18 z 27 členských zemí EU, ostatní státy dostatečně zevrubné informace o nehodách způsobených pod vlivem alkoholu nesbírají. ETSC pomocí složité metodiky zkoumala, jak se za poslední dekádu měnil celkový počet obětí automobilových dopravních nehod a počet obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Ďáblova bible, válečná kořist Švédů, se na čas vrátí do Prahy

Vzácná Ďáblova bible, kterou za třicetileté války odvezla z českých zemí švédská vojska, se letos dočasně vrátí do Prahy. Jeden z nejcennějších středověkých rukopisů zachycujících tehdejší vědění bude součástí výstavy Národní knihovny. Válečnou kořist, kterou Švédové před téměř 360 lety přivezli své královně Kristýně, si v úterý během návštěvy Stockholmu prohlédl i český premiér Mirek Topolánek. Od představitelů místní Královské knihovny se dozvěděl, že Ďáblova bible, latinsky Codex gigas, je úctyhodná nejen obsahem, ale i podobou - váží 75 kilogramů, dřevěné desky knihy měří 920krát 505krát 220 milimetrů. V současné době se dokončuje její kompletní digitalizace, která je i kvůli rozměrům spisu náročnou operací. "Digitální podoba bible bude přístupná od září. Bude to dar České republice," řekla ČTK Sara Bengtsonová z Královské knihovny.

Sestry Kelarová s Bittovou se poprvé sejdou na společném koncertě

První a zároveň ojedinělý koncert dvou sester Idy Kelarové a Ivy Bittové se uskuteční 24. května v pražské Lucerně. Obě sestry kývly na nabídku producenta Petera Butka a souhlasily, že se setkají na jednom pódiu v rámci jazzové akce, hudebního stylu, který není úplně blízký ani jedné ze zpěvaček. Nápad na ojedinělý koncert, jehož výtěžek poputuje na konto Občanského sdružení Miret podporující talentované romské děti, dostal Butko na loňské oslavě 40. narozenin Idy Kelarové. "Obě sestry se tam postavily ke kapele, která je začala doprovázet právě v jazzovém duchu, tak jsem je zkusil oslovit, a vyšlo to," řekl v úterý na setkání s novináři v Praze Butko. Na koncertu zazní 19 klasických jazzových evergreenů, z toho čtyři jsou zatím plánované jako duet sester.

Svěrákovy Vratné lahve budou v soutěži MFF v Karlových Varech

Svěrákovy Vratné lahve budou reprezentovat českou kinematografii v soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V pořadí už 42. ročník se uskuteční od 29. června do 7. července. Prezident festivalu Jiří Bartoška na úterní tiskové konferenci v Praze uvedl, že Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos převezme legenda české animace Břetislav Pojar. Podle umělecké ředitelky prestižní přehlídky Evy Zaoralové bude domácí tvorbou obsazena i soutěž dokumentů, když se o cenu bude ucházet "dokumentární detektivka" Lucie Králové Ztracená dovolená. V mezinárodní porotě celovečerních projektů, v níž bude uvedeno patnáct až šestnáct snímků, usedne režisér, scenárista a producent David Ondříček. Podle Zaoralové bude další český snímek uveden v sekci Na východ od západu, která je už třetím rokem soutěžní. "Půjde o film Pravidla lži dokumentaristy Roberta Sedláčka, debutujícího v oblasti hrané tvorby," uvedla.

Festival Academia film Olomouc zahájila projekce soutěžních filmů

Projekcí prvních soutěžních snímků v úterý v Olomouci začal 42. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO). Až do neděle nabídne návštěvníkům nejen filmovou podívanou, ale i koncerty, výstavy a setkání s významnými osobnostmi. Hlavním smyslem přehlídky je prokázat, že věda a filmy o různých vědních oborech nemusejí být nuda. Nové koncepci přizpůsobili pořadatelé výběr filmů, mezi nimiž nebude chybět několik českých premiér. "Vybírali jsme zejména filmy, které jsou expresivní a dokážou diváky dojmout a vzbudit v nich zájem. Záměrně jsme se nezabývali snímky, které by mohly být například doplněním vědeckých přednášek," uvedl ředitel festivalu Petr Bilík.

David Vávra v Brně představuje Šumná a bezbranná města na fotkách

Na brněnském výstavišti jsou tento týden v české premiéře k vidění velkoformátové panoramatické fotky českých památek z kalendářů Šumná a bezbranná. Výstavu, jež navazuje na televizní cyklus Šumná města, v úterý zahájil autor pořadu David Vávra. Fotky Michaela Míčka budou v pavilonu Y tento týden během Stavebního veletrhu, později se objeví i v dalších českých a zahraničních městech. Černobílé fotografie z let 2003 až 2006 jsou pro porovnání doplněny archivními dobovými snímky, doprovodnými texty a básněmi obou autorů. "Výstava si klade za cíl upozornit na ohrožené, opuštěné a často zdevastované památky a objekty moderní architektury 19. a 20. století," shrnul Vávra. Během putování po českých městech se sám setká s návštěvníky výstav, bude s nimi besedovat a promítne jim i nové díly svého pořadu. Kromě Česka se domácí architektura představí také v cizině. Několikrát se objeví na Slovensku, zavítá ale i do Drážďan, Sofie, Stockholmu, Tokia a Pekingu. V březnu už byly fotky k vidění ve Vídni.

Zpěvačka Eva Pilarová vystaví své fotografie ve Vídni

Autorskou výstavu svých digitálních fotografií otevře ve středu ve Vídni zpěvačka Eva Pilarová. V rakouské metropoli představí několik snímků se západem slunce a s pražským zákoutími, které jsou jejími oblíbenými náměty. Výstava potrvá ve Vídni celý měsíc. V Rakousku bude 67letá Pilarová podle svých slov vystavovat úplně náhodou. "Výtvarník Brabenec, který žije ve Vídni a má ateliér také v Praze na Uhelném trhu, se loni přišel podívat na moji výstavu v kavárně jednoho pražského knihkupectví a nějakou zvláštní shodou okolností se mu fotky líbily, takže mi navrhl, že uděláme něco právě ve Vídni," řekla zpěvačka ČTK z Vídně s tím, že si myslela, že si výtvarník dělá legraci. Fotky, které v úterý přivezla do Vídně, nechala poté zvětšit a zapaspartovat. "Až i mně se začaly líbit," smála se.

Sucho hrozí jižní Moravě a částem jihu Čech, Poohří a Polabí

Přestože od začátku roku do poloviny března pršelo v Česku v obvyklé míře, na některých místech země panuje sucho. Na horách je vláhy zatím poměrně dost. Ve středních a některých nízkých polohách Česka však půda rostlinám poskytuje pouze polovinu až pětinu vláhy, kterou by byly schopny využít. Nejhorší situace panuje podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na jižní Moravě, v dolním Poohří a místy v jižních Čechách a v Polabí. Se suchem souvisí i riziko vzniku požárů. Vysoká úroveň nebezpečí požárů, tedy čtvrtý nejvyšší stupeň z pěti, platí pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj. Vláhové poměry se podle zprávy ČHMÚ do konce týdne zlepší jen částečně, příští týden neočekávají meteorologové déšť vůbec.

Za kritiku sudích ve fotbalové lize bude pokuta 50 tisíc korun

Kritika výkonu rozhodčích v průběhu 24 hodin po utkání bude od nastávajícího 23. kola první fotbalové ligy pokutována částkou 50 tisíc korun. Tento trest schválili funkcionáři na úterním jednání ligového shromáždění v pražském hotelu Pyramida. Zároveň odsouhlasili, že za stížnost na výkon rozhodčích se bude skládat kauce ve stejné výši. Klubu se vrátí jen za předpokladu, že stížnost bude uznána jako oprávněná. Ve druhé lize se bude platit v obou případech deset tisíc korun. Shromáždění tak vyhovělo přání předních klubů z takzvané "skupiny G8", která v lednu navrhla, aby se těmito opatřeními zkultivovalo chování v rámci první ligy.

Česká osmnáctka prohrála na MS se Švédskem a bude hrát o záchranu

Česká hokejová osmnáctka bude hrát na mistrovství světa ve Finsku jen o udržení a šampionát pro ni skončí nejhorším umístěním v historii. Svěřenci trenérů Martina Pešouta a Jiřího Šejby totiž prohráli v posledním vystoupení v základní skupině B v Tampere se Švédskem 0:3 a už nemají naději na postup do čtvrtfinále. Před večerním duelem Finska se Slovenskem je sice český výběr třetí, ale jakýkoliv výsledek je vyřadí z postupové pozice. K úspěchu nepomohl českým mladíkům ani Jakub Voráček, který ještě v pátek hrál za Halifax play off juniorské QMJHL. V klíčovém klání, v němž měli oba soupeři jasno, že je porážka v normální hrací době vyřadí z bojů o medaile, se uklidnili domácí díky vedoucí brance v 13. minutě, kdy po brejku překonal z dorážky brankáře Bendu Tedenby. I v druhé části měli Seveřané výraznou střeleckou převahu, ale na stavu se nic nezměnilo.

Fotbalového výtržníka poslal soud na tři měsíce do vězení

Fanoušek fotbalové Sparty byl za výtržnosti při loňském derby se Slavií odsouzen ke třem měsícům ve vězení, další fotbalový chuligán z Liberce byl za podobné jednání potrestán 150 hodinami obecně prospěšných prací. Obvodní soud pro Prahu 6 je uznal vinnými z trestných činů výtržnictví při ligových zápasech na stadionu Slavie v Praze na Strahově. Devětatřicetiletý příznivec letenského klubu podle soudu při říjnovém utkání Slavie se Spartou nejprve v hledišti zapálil slávistickou šálu a pak vytrhl dvě plastové sedačky a hodil je směrem ke stanovišti policistů. Jako sedmkrát trestaný recidivista dostal nepodmíněný trest. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Počasí

Ve středu se očekává proměnlivá oblačnost, zpočátku místy, postupně jen ojediněle přeháňky, v nejvyšších horsých polohách sněhové. Výrazně se ochladí, teploty dosáhnou 11 až 15 stupňů, na horách kolem 4 st. C.