Zprávy

ODS a ČSSD budou mít ústavní většinu ve sněmovně i v Senátu

ODS a ČSSD budou mít ústavní většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Jejich senátorští kandidáti zvítězili v letošních volbách ve 20 obvodech. Obě strany tak budou mít 53 z 81 senátorů. V dolní komoře mají 155 křesel. Případná velká koalice těchto stran, kterou ale ODS odmítá, by tak dokázala sama prosadit ústavní změny, jichž se obávají menší strany. V horní komoře má ODS navíc ústavní většinu také s KDU-ČSL - dohromady mají 52 hlasů. Ve sněmovně však mají obě tyto strany méně než polovinu křesel - přesně je to 94. Proto by spolu ústavní změny prosazovat nemohly. Kdyby se na tom ale domluvily, byly by schopné v příštích prezidentských volbách prosadit společného kandidáta. To by ale byly schopné společně udělat i ODS a ČSSD.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nevyloučil, že by ústavní většina sociálních a občanských demokratů v Senátu mohla ovlivnit vyjednávání o velké koalici. "Jsme připraveni o této věci jednat a seriózně jednat. Budeme sledovat ty dvě tři možnosti, které tady jsou," řekl novinářům. Podle předsedy ČSSD odpadla varianta vytvoření úřednické vlády. S ní prý už ČSSD nepočítá.

Senátní volby 2006: ODS získala 14, ČSSD 6, KDU-ČSL 4 senátory

ODS drtivě vyhrála také letošní volby do Senátu. Její kandidáti zvítězili ve 14 z 27 obvodů. ODS tak získala celkem 41 senátorů, tedy nadpoloviční většinu v horní komoře. Vyplývá to z výsledků voleb, které zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz. Z ostatních stran dopadla nejlépe ČSSD - z 11 jejích finalistů uspělo šest. Sociální demokraté tak budou mít 12 senátorů. Spolu s ODS mají i ústavní většinu v obou komorách parlamentu. Ze šesti finalistů KDU-ČSL uspěli čtyři, lidovci tři místa v horní komoře ztratili. Komunisté ve 2. kole neuspěli ani v jednom ze tří obvodů, zůstanou jim tak dva zástupci. Ve zbývajících třech obvodech uspěli jeden nezávislý kandidát a kandidátky Strany pro otevřenou společnost (SOS) a hnutí Nezávislí starostové pro kraj (NSK). Tyto dvě uskupení vůbec poprvé získaly zastoupení v Senátu. SNK ED zůstali v horní komoře čtyři zástupci, hnutí Nezávislí dva a US-DEU také dva; unionisté se však o jednoho z nich dělí s ODA. Po jednom senátorovi bude mít nadále Strana zelených, Cesta změny, Liberální reformní strana a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Celkem je tak v Senátu zastoupeno 14 stran a hnutí a jeden nezávislý kandidát. K finále senátních voleb přišlo necelých 21 procent voličů, což je zhruba o 2,5 procentního bodu více než při obměně třetiny Senátu před dvěma lety.

Nově zvolení senátoři v jednotlivých volebních obvodech

Volební obvod č. 2 - Sokolov - Pavel Čáslava (ODS) Volební obvod č. 5 - Chomutov - Petr Skála (nestraník, nezávislý kandidát)

Volební obvod č. 8 - Rokycany - Luděk Sefzig (ODS) Volební obvod č. 11 - Domažlice - Jiřina Rippelová (ČSSD) Volební obvod č. 14 - České Budějovice - Jiří Pospíšil (ODS) Volební obvod č. 17 - Praha 12 - Tomáš Grulich (ODS) Volební obvod č. 20 - Praha 4 - Tomáš Töpfer (nestraník, za ODS) Volební obvod č. 23 - Praha 8 - Alena Palečková (ODS) Volební obvod č. 26 - Praha 2 - Daniela Filipiová (ODS) Volební obvod č. 29 - Litoměřice - Alexandr Vondra (nestraník, za ODS) Volební obvod č. 32 - Teplice - Jaroslav Kubera (ODS) Volební obvod č. 35 - Jablonec nad Nisou - Soňa Paukrtová (nestraník, za Stranu pro otevřenou společnost) Volební obvod č. 38 - Mladá Boleslav - Jaromír Jermář (ČSSD) Volební obvod č. 41 - Benešov - Karel Šebek (ODS) Volební obvod č. 44 - Chrudim - Petr Pithart (KDU-ČSL) Volební obvod č. 47 - Náchod - Petr Pakosta (ODS) Volební obvod č. 50 - Svitavy - Václav Koukal (nestraník, za KDU-ČSL) Volební obvod č. 53 - Třebíč - Vítězslav Jonáš (ODS) Volební obvod č. 56 - Břeclav - Jan Hajda (ČSSD) Volební obvod č. 59 - Brno-město - Richard Svoboda (ODS) Volební obvod č. 62 - Prostějov - Božena Sekaninová (ČSSD) Volební obvod č. 65 - Šumperk - Adolf Jílek (KDU-ČSL) Volební obvod č. 68 - Opava - Václav Vlček (ODS) Volební obvod č. 71 - Ostrava-město - Otakar Veřovský (ČSSD) Volební obvod č. 74 - Karviná - Petr Vícha (ČSSD) Volební obvod č. 77 - Vsetín - Jiří Čunek (KDU-ČSL) Volební obvod č. 80 - Zlín - Jana Juřenčáková (nestraník, za hnutí Nezávislí starostové pro kraj)

Topolánek: Volby jsou úspěchem, relevantní je jen většina s KDU

Výsledky senátních voleb, ve kterých občanští demokraté získali nadpoloviční většinu v horní parlamentní komoře, považuje předseda ODS Mirek Topolánek za fantastické. Novinářům řekl, že stejně tak ho těší i výsledek KDU-ČSL. ODS může totiž v Senátu vytvořit ústavní většinu jak s lidovci, tak i s ČSSD. Relevantní je podle Topolánka ale jen většina s KDU-ČSL. S ČSSD ji považuje za urážlivou. "Pro demokratický vývoj v této zemi pokládám za daleko důležitější, že existuje ústavní většina ODS a KDU-ČSL. V tomto smyslu mě těší výsledek KDU-ČSL, že se podařilo udržet ústavní většinu tak, aby nemohlo docházet nejméně v následujících dvou letech k nedemokratickým změnám. V tomto smyslu pokládám tuto ústavní většinu (ODS a KDU-ČSL) za jedinou relevantní," řekl premiér ve volebním štábu ODS na Jánském vršku.

Paroubek považuje zisk ČSSD v senátních volbách za velmi dobrý

Předseda ČSSD Jiří Paroubek považuje zisk šesti senátorských křesel pro svou stranu za velmi dobrý. Aby se však sociální demokracie vyrovnala ODS, bude podle něj potřeba zásadně změnit výběr kandidátů. "Ukazuje se, že pokud se orientujeme na silné komunální politiky, že je to ta správná cesta," řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě po vyhlášení výsledků druhého kola senátních voleb. Příprava příštích senátních voleb musí podle předsedy nejsilnější opoziční strany začít od následujícího dne po letošních volbách, počínaje průzkumem veřejného mínění a vyhledáváním nových osobností. Paroubkovým cílem v příštích volbách je zisk 10 až 12 mandátů. Paroubek si především cení úspěchu na Mladoboleslavsku, které považuje za pravicový obvod. Zvítězil tam nad kandidátem ODS kandidát ČSSD Jaromír Jirmář. Podařilo se to podle Paroubka jen díky mimořádnému nasazení kandidáta a jeho motivovaného týmu během tři čtvrtě roku. "Ukazuje se, že ti kandidáti, kteří chtějí naplnit jen olympijskou myšlenku 'účastnit' se, tak nemají místo na kandidátkách sociální demokracie," dodal.

Lidovci celkem spokojeni, vítězství Pitharta vítal výbuch nadšení

Relativní spokojenost panovala v pražském paláci Charitas, kde v sobotu výsledky senátních voleb sledovali lidovci. Z šesti postupů do druhého kola proměnili čtyři v zisk mandátu. Křesťanské demokraty napínal hlavně souboj na Chrudimsku, kde dosavadní první místopředseda horní komory Petr Pithart porazil protikandidátku z ODS velmi těsně. Jeho vítězství pak ve stranickém sídle přivítal výbuch nadšení. Lidovci sice obhajovali sedm křesel, ta ale před šesti lety získali v rámci čtyřkoalice. Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal je proto se čtyřmi mandáty spokojen. "Velmi slušný výsledek," míní. Neděsí ho prý ani to, že ODS má v Senátu většinu a spolu s ČSSD dokonce ústavní. Ústavní většinu ale může vytvořit ODS i lidovci.

Bursík: Ústavní většina ČSSD a ODS posílí snahu o velkou koalici

Ústavní většina, kterou v sobotu v senátních volbách získali sociální a občanští demokraté, dělá starost šéfovi Strany zelených Martinovi Bursíkovi. "Posílí totiž politiky těchto stran, kteří dlouhodobě prosazují velkou koalici a mají zálusk na změnu volebního zákona ve svůj prospěch," řekl ČTK. Bursík věří, že šéf ODS Mirek Topolánek nezmění svoji pozici, a do velké koalice s ČSSD nepůjde. "Záležet ale bude na prezidentovi, koho pověří sestavováním vlády," uvedl. Poukázal tak na spekulace o možném stranickém vzestupu pražského primátora a místopředsedy ODS Pavla Béma. Ten ale zatím podle svých slov usiluje pouze o pozici prvního místopředsedy strany. Rozhodne volební kongres ODS v polovině listopadu. Zelení v senátních volbách neuspěli. Do druhého kola postoupil pouze pražský onkolog Pavel Klener, v sobotu ale podlehl Tomáši Grulichovi z ODS.

Nulový zisk KSČM mrzí, velká prohra to ale prý není

V pražském sídle KSČM zavládlo po druhém kole senátních voleb zklamání. Komunističtí kandidáti prohráli ve všech třech obvodech, kde do finále voleb postoupili. Šéf strany Vojtěch Filip výsledek nepovažuje za velkou prohru. Netajil ale zklamání nad tím, že komunisté nezískali alespoň jedno senátorské křeslo. "Neposílili jsme, to nás mrzí, ale jinak to neberu jako nějakou prohru," řekl Filip ČTK. Komunisté nyní mají v horní komoře dva zástupce. Před prvním kolem voleb mluvili o tom, že by chtěli získat alespoň tři další senátory. To by jim umožnilo ustavit senátorský klub. Z vyjádření šéfů strany vyplynulo, že jejich reálnou ambicí bylo získat ve finále alespoň jeden senátorský post. Nejblíže k tomu komunisté byli v Třebíči, kde jejich kandidát Josef Zahradníček svedl vyrovnaný, ale neúspěšný souboj s občanským demokratem Vítězslavem Jonášem.

Analytici: Výsledek senátních voleb dobrou zprávou pro investory

Výsledek senátních voleb je podle analytiků oslovených ČTK příznivou zprávou pro českou ekonomiku. V horní komoře parlamentu získala většinu Občanská demokratická strana. Například podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance je tak nyní pravděpodobnější, že budou předčasné volby, což by přivítali investoři. Zvýšila by se totiž šance na potřebné reformy, uvedl ekonom. Očekává také mírné posílení koruny. Současný vývoj podle Pikory rovněž může znamenat i lepší vyhlídky na brzké přijetí eura. "Bez uskutečnění penzijní a zdravotní reformy a reformy veřejných financí, o kterých se stále jen mluví, to ale bude složité. Tím, že má jedna strana v Senátu většinu, by se vše mohlo trochu rozhýbat," uvedl. Podle Tomáše Kaňky z firmy Global Brokers zprávu přivítají podnikatelé, například kvůli jistotě, že se levici jen tak nepodaří zvyšovat daně. "Případné levicové vládě se bude o dost hůře vládnout," řekl Kaňka.

V Praze se slavilo 88. výročí vzniku Československa

Pietním aktem na pražském Vítkově začaly v sobotu v Praze oslavy 88. výročí vzniku Československé republiky. Prezident republiky Václav Klaus a další ústavní činitelé položili věnce u Národního památníku. Památku hrdinů padlých za vlast uctili minutou ticha. Slavnostní ceremoniál sledovalo asi pět stovek lidí. Úvodem slavnostního ceremoniálu zazněla státní hymna. Poté, co se prezident pozdravil jednotky čestné stráže a Hradní stráže, byly vyneseny historické prapory. Věnce k pomníku Jana Žižky položili kromě prezidenta odstupující předseda vlády Mirek Topolánek, ministr obrany Jiří Šedivý, náčelník generálního štábu Pavel Štefka, předseda Senátu Přemysl Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, pražský primátor Pavel Bém a předsedkyně Československého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Při slavnostním ceremoniálu přeletěly nad Vítkovem letouny JAS-39 Grippen a L-159 Alca. Podívat se na ně přišlo mnoho mladých lidí.

Prahou pochodovala na Vyšehrad asi stovka nacionalistů

Asi stovka nacionalistů v sobotu u příležitosti oslav vzniku samostatného československého státu v roce 1918 pochodovala Prahou. Policie zadržela dva mladíky kvůli podezření z propagace hnutí potlačujících lidská práva. Většina demonstrujících se po skončení oslav vydala protestovat k policejní služebně, kam policie odvezla oba zadržené. Poté, co představitelé Vlastenecké fronty, Strany národního sjednocení, Hnutí národního odporu a občanského sdružení Národní myšlenka pronesli na Palackého náměstí projevy, dav vyrazil za asistence policie pražskými ulicemi na Vyšehrad. Průvod třímal vlajky ČR a vykřikoval hesla "Nic než národ!", "Češi, buďte s námi!" či "Čechy Čechům!", provázelo ho množství policejních vozidel i dodávek. Na jeho trase policie řídila dopravu. Před vyšehradskou kapitulou nacionalisté přečetli manifest a shromáždění rozpustili. Zadržení dvou demonstrantů kvůli symbolům, které měli na oblečení, vyvolalo hlasitou nevoli davu.

Policie zatkla předsedkyni Národní strany

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu odpoledne konala demonstrace nacionalistické Národní strany s názvem "Spalme muslimskou nenávist". Shromáždění se zúčastnilo asi 30 příznivců strany a několik jejích odpůrců. Krátce před zahájením shromáždění policie zadržela předsedkyni Národní strany Petru Edelmannovou a další čtyři členy strany. "Dnes bylo zadrženo pět osob, které mohly ohrozit ostatní účastníky demonstrace, protože byly známy informace, že chtějí na demonstraci něco pálit," řekl novinářům šéf protiextremistické skupiny pražské policie Jiří Kopečný. Podle něj nyní předmět připravený k zapálení zkoumají pyrotechnici. Pravděpodobně se jedná o figurína muslima. Během demonstrace, která skončila kolem 16:30, policie zadržela ještě dalšího muže. "V balíku bylo synonymum lidské postavy, která měla zobrazovat nenávist," odpověděl Kučera na otázku ČTK, o jaký předmět se jednalo. Postava muslima se objevila i na letácích, které vyzývají k účasti na protestu. Kopečný upřesnil, že o dalším postupu vůči zadrženým se rozhodne poté co podají vysvětlení. Je možné, že se bude jednat jen o přestupek proti zákonu o shromažování, dodal.

Ostravou pochodovala stovka ultrapravicových radikálů

Zhruba stovka mladých ultrapravicových radikálů pochodovala v sobotu centrem Ostravy. Pochod k výročí vzniku Československa pořádalo neoficiální sdružení Národní korporativismus. Skupinu doprovázelo několik desítek policistů, kteří nemuseli zasáhnout. Po 17:00 se účastníci pochodu rozešli. Policie bude jejich pohyb monitorovat i po oficiálním ukončení akce. "V pohotovosti byli i členové pořádkové jednotky. Zatím nemáme nahlášeny žádné výtržnosti," řekla ČTK mluvčí severomoravské policie. Skupina se nejprve sešla na Prokešově náměstí před budovou ostravského magistrátu. Pak se vydala na pochod po Českobratrské a Nádražní ulici na náměstí Svatopluka Čecha.

Historickou českou budovu v Paříži znovu střeží český lev

Dům v pařížské Bonapartově ulici, který je přímo spojen se vznikem Československa a teď je domovem českého konzulátu a Českého centra, ode nynějška znovu střeží český lev se slovenským znakem na prsou. Kopii původního emblému s jeho vyobrazením, který vzal za své při rekonstrukci budovy v roce 1997, v sobotu odhalila dcera tvůrce emblému Claire Vlachová za přítomnosti českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Původní pískovcový emblém podle návrhu českého sochaře žijícího v Paříži Jana Vlacha byl na průčelí budovy, jeho kopie je umístěna ve vstupních prostorách. S návrhem ji vytvořit přišel ředitel Českého centra Michael Wellner-Pospíšil, který také našel Vlachovu dceru, jež stále uchovávala odlitek původního díla. Na v sobotní ceremonii za účasti početných krajanů a francouzských hostů Claire Vlachová řekla, že její otec emblém vytvořil na žádost československého ministra zahraničí Jana Masaryka, který byl v Paříži na výstavě jeho děl. Jan Vlach se do komunistického Československa nevrátil a zemřel v Paříži v roce 1962. "Dnešek by pro něho byl pěkným zadostiučiněním," řekla Claire Vlachová.

Slavnostní přísahu v sobotu složilo téměř 500 nových vojáků

Téměř 500 vojáků v sobotu dopoledne složilo při příležitosti státního svátku ČR slavnostní přísahu na Hradčanském náměstí v Praze. Přísaze přihlížel také prezident Václav Klaus, ministr obrany Jiří Šedivý a náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Přísahu složilo 236 studentů prvního ročníku brněnské Univerzity obrany a 254 nových vojáků z povolání z ředitelství výcviku a doktrín ve Vyškově. Slavnosti kromě oficiálních hostů a členů diplomatického sboru přihlíželi především příbuzní a známí vojáků, ale i turisté. Stovky lidí zaplnily celé náměstí, někteří vyšplhali i na telefonní budky a sloupy osvětlení. V proslovu po složení přísahy připomněl ministr Šedivý úspěchy českých vojáků sloužících v Íránu nebo na Balkáně.

Volkswagen staví v Rusku závod, kde se budou montovat i škodovky

Až 115.000 automobilů by mělo po dokončení opouštět každý rok bránu první ruské továrny koncernu Volkswagen. Základní kámen závodu v sobotu u obce Grabcevo v Kalužské oblasti položili představitelé koncernu se zástupci ruských úřadů. Prvním hotovým autem by měla být Škoda Octavia. Vozy se budou v továrně od podzimu 2007 nejprve montovat z dovezených dílů. V roce 2009 by měla být postavena svařovna, lakovna a začít by měla i výroba nového automobilu vyvinutého přímo pro ruský trh. Celková investice Volkswagenu dosáhne 400 milionů eur (asi 11 miliard Kč), což je pro zahraničního výrobce automobilů rekordní částka. Rozhovory o vstupu koncernu do Ruska trvaly několik let.

V Hrádku otevřeli největší sluneční elektrárnu v Česku

V Hrádku nad Nisou se v sobotu otevřela největší sluneční elektrárna v Česku. Patří občanskému sdružení Via Regia, dokáže zásobovat energií zhruba 20 domácností a její maximální plánovaný výkon bude 61 kilowattů. Zkušební provoz začal 5. října a sluneční elektrárna dodává na podzim do sítě zatím nejvýše 45 kilowattů. S 61 kilowatty počítá Via Regia až v létě, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější. ČTK to v sobotu řekl jednatel sdružení Jaroslav Zámečník. "Elektrárna stála 11,4 milionu korun a Evropská unie nám z Programu Phare přispěla 8,4 milionu korun. Zbytek pokryl úvěr od České spořitelny. Elektrárnu jsme umístili na střechu Základní školy T. G. Masaryka," dodal Zámečník. Fotovoltaické panely elektrárny se sklonem 35 stupňů stojí na 1600 metrech čtverečních střechy. Samy mají plochu 430 metrů čtverečních. Via Regia zvýšila výkon ze 60 na 61 kilowattů poté, co na jaře vznikla v Opatově na Svitavsku sluneční elektrárna s výkonem 60 kilowattů. Dodatečné panely s výkonem jeden kilowatt se objeví na střeše hrádecké školy do konce letošního roku.

Zemřel antropolog Emanuel Vlček

Ve věku 81 let zemřel v úterý profesor Emanuel Vlček, jedna z nejvýraznějších postav české a evropské antropologie druhé poloviny minulého století. ČTK to oznámilo Národní muzeum. Vlček se zabýval vývojem člověka a veřejnost ho znala především jako odborníka na výzkum ostatků historických osobností českých dějin, především panovníků. Jeho vědecká kariéra byla úzce spojena s Národním muzeem, kde v roce 1967 založil antropologické oddělení. Prof. MUDr. Emanuel Vlček, DrSc. se narodil 1.3.1925 v Rožmitále pod Třemšínem. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a antropologii na Přírodovědecké fakultě UK. Středem jeho zájmu byla především paleoantropologie, tj. studium předchůdců a vznik dnešního člověka v evropském teritoriu a výzkum historických osobností. Vlček publikoval více než 500 prací v domácích a zahraničních odborných periodikách, z toho 55 knih a monografií, 140 odborných studií, 170 zpráv a populárních statí. Vedle toho měl více než 500 odborných přednášek. Jeho výzkum byl oceněn desítkou zahraničních i domácích vědeckých cen.

Vítěz kuřácké soutěže kouřil tři gramy tabáku hodinu a 48 minut

Robert Kněz z Pipe klubu Praha se v sobotu stal v Třebíči vítězem soutěže v pomalém kouření dýmky. Tři gramy tabáku s vanilkovou příchutí dokázal kouřit po dobu jedné hodiny a 48 minut. Nepřekonal tak třebíčský rekord z roku 2002, který má hodnotu dvě hodiny a 20 minut, řekl ČTK organizátor soutěže a ředitel třebíčského muzea Jaroslav Martínek. Soutěže se zúčastnilo 71 soutěžících z celého Česka. Loni bylo mezi soutěžícími i šest žen, letos bylo dýmkařské klání ryze mužskou záležitostí. Světový rekord v této soutěži drží žena z Polska, která dokázala tři gramy tabáku kouřit tři hodiny a 19 minut. "Výkony je složité porovnávat, hodně záleží na druhu tabáku," řekl Martínek. V Česku jsou podle Martínka v různých klubech organizovány stovky kuřáků dýmek, daleko víc je však těch, kteří necítí potřebu být organizováni nebo soutěžit. Sám Martínek patří mezi členy stolní kuřácké společnosti Podskalák Třebíč, která se pravidelně schází každý čtvrtek v restauraci Ráchel. Původní spolek kuřáků dýmek založili tehdejší obyvatelé města na počátku 20. století. Současný Podskalák vznikl před 11 lety, kdy se v Třebíči uskutečnil první ročník Třebíčského kouření.

Neumannová a Kožíšek skončili ve sprintu SP ve čtvrtfinále

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila na úvod nové sezony Světového poháru ve sprintu volnou technikou v Düsseldorfu na 24. místě. Stejně dopadl i Dušan Kožíšek, který podobně jako Neumannová obsadil ve svém čtvrtfinálovém rozběhu páté místo a do desetičlenného semifinále se nevešel. Oba si do průběžného pořadí SP připsali shodně sedm bodů. Premiérový závod sezony vyhrála na umělém sněhu na nábřeží Rýna stejně jako vloni Norka Marit Björgenová. Obhájkyně celkového prvenství v seriálu nenašla přemožitelku ani v jednom běhu, ve finále odsunula na další místa na stupních vítězů Rusku Nataliji Matvejevovou a krajanku Ellu Gjömleovou.

Při automobilové rallye na Plzeňsku zahynul závodník

Třiadvacetiletý závodník zahynul v pátek večer po havárii v regionální automobilové soutěži Rallye Mountfield Střela 2006 v Hluboké na severu Plzeňska. ČTK to v sobotu řekl mluvčí západočeské policie Jiří Soukup. Nehoda se stala na označené a uzavřené trati. Řidič vozu Audi Quatro z Jihlavska narazil po 19:30 do oplocení a s vážným zraněním byl převezen do fakultní nemocnice v Plzni. Tam na následky zranění zemřel.

V Českých Budějovicích v pátek naměřili rekordní 24,2 stupně Celsia

V Českých Budějovicích padl téměř osmdesátiletý teplotní rekord. Meteorologové v pátek naměřili 24,2 stupně Celsia, v roce 1927 rtuť teploměru vystoupala k 22,8 stupně. V Javorníku na Jesenicku bylo 22,6 stupně Celsia. Rekordní teplotu 20,4 stupně Celsia zaznamenali meteorologové také v pražském Klementinu. ČTK to večer potvrdil pracovník tamní stanice. Dosud platná nejvyšší teplota pro tento den činila 19,8 stupně Celsia a pocházela z roku 1841. Podle českobudějovického meteorologa Františka Vavrušky se už bude na jihu Čech v následujících dnech ochlazovat, další teplotní rekordy už meteorologové neočekávají. Nejvyšší denní teploty příští týden poklesnou na pět až deset stupňů Celsia. Počasí bude v příštích dnech proměnlivé, mohou se objevovat také srážky.

Počasí

Noční teploty 12 až 8 st. Mírný západní až jihozápadní zesílí na čerstvý, místy s nárazy kolem 50 km za hodinu. V neděli zataženo až oblačno, občas déšť, později přeháňky, ojediněle i bouřky. Odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 st., na horách bude kolem 8. Čerstvý západní, později až severozápadní vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km za hodinu.