Zprávy

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 91,3 mld. Kč

Vláda na pondělním mimořádném zasedání schválila rozpočet na příští rok se schodkem 91,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání to oznámil premiér Mirek Topolánek.

Vláda souhlasila prodejem části ČEZ maximálně za 31 mld. Kč

Vláda na pondělním mimořádném jednání souhlasila s prodejem části akcií energetické společnosti ČEZ maximálně za 31 miliard korun. Výnos by měl být použit na financování dopravní infrastruktury či ekologických škod. Na tiskové konferenci během jednání to uvedl ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Opoziční ČSSD s prodejem akcií ČEZ nesouhlasí a navrhuje prodej společnosti Letiště Praha. Exministr financí Bohuslav Sobotka navíc varuje, že prodej části akcií ČEZ povede k tlaku na zdražení elektřiny. Prodej akcií společnosti ČEZ by vláda podle Tlustého měla provést v příštím roce. Akcie by podle něj měly jít na trh v malých objemech postupně s cílem získat uvedenou částku. Již dříve Tlustý uvedl, že by se akcie měly prodat přes kapitálový trh. "Vláda ale o přesné podobě prodeje akcií zatím nerozhodla," dodal s tím, že součástí prodej bude výběrové řízení na manažera prodeje. Suma 31 miliard korun by podle nynějšího kurzu akcií ČEZ na burze odpovídala zhruba sedmiprocentnímu podílu ve firmě. Stát přitom vlastní téměř 68 procent společnosti.

Během svých 9 měsíců chce vláda připravit změnu volebního zákona

Menšinová vláda šéfa ODS Mirka Topolánka slibuje během několika málo měsíců své existence sněmovně předložit návrh na snížení poslanců o jednoho na 199. V preambuli návrhu programového prohlášení uvádí, že její mandát bude omezen na dobu devíti měsíců do předčasných voleb. Ty jako jediné mohou podle autorů prohlášení, jehož text má ČTK k dispozici, "vrátit zemi stabilní politické prostředí, vyřešit neprůchodnost sněmovny a přinést nové vládě jasný mandát". Dokument už podle informací Mladé fronty Dnes dostali předsedové KDU-ČSL, Strany zelených a ČSSD. V průběhu tří čtvrtin roku se chce menšinový kabinet pokusit změnit volební zákon tak, aby poměr sil ve sněmovně nemohl skončit patem, jak se to stalo po červnových volbách.

Bývalý šéf rozvědky: Plošná opatření povedou jen k oddálení útoku

Bepečnostní opatření, která byla zavedena kvůli hrozbě teroristického útoku, povedou nejspíše jen k jeho oddálení. Uvedl to v pondělí bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák. Lépe by podle něj bylo chránit v tichosti konkrétní ohrožený cíl, řekl Randák v pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1. Pak by bylo možné spíš útočníky eliminovat, míní. "Nejzákladnějším problémem je to, že takto plošně pojatá opatření nepovedou k ničemu jinému, než k potenciálnímu oddálení toho útoku," uvedl Randák. "Kdyby opatření byla prováděna v tichosti a byla soustředěna na konkrétní cíl, spíš by se dalo tomu útoku zamezit i do budoucna, protože ta konkrétní skupina, ti konkrétní lidé by byli nějakým způsobem eliminováni," dodal. Zvýšená bezpečnostní opatření podle něj nemohou trvat dlouho. Pražský primátor Pavel Bém v pondělí odhadl, že tato opatření v metropoli potrvají nejméně týden. Vláda je vyhlásila v noci na sobotu kvůli vážné hrozbě teroristického útoku. Na riziko útoku, které se týká výhradně hlavního města, upozornily kabinet zpravodajské služby. Policejní hlídky i příslušníci specializovaných útvarů střeží v Praze desítky objektů včetně ruzyňského letiště, nádraží a dalších budov.

Kvůli riziku útoku policie někde zpřísní kontrolu lidí a aut

Kvůli hrozbě teroristického útoku v Praze policie zpřísní na některých místech kontrolu lidí i vozidel. ČTK to v pondělí řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS) během zasedání vlády, kterou o mimořádných bezpečnostních opatřeních v Praze informoval. "Dojde ke zpřísnění kontroly osob a vozidel na některých místech," uvedl Langer bez dalších podrobností. "Je to poprvé, co Česká republika čelí tak konkrétní hrozbě, tak konkrétnímu riziku teroristického činu," prohlásil ministr už v sobotu. Pražský primátor Pavel Bém v pondělí odhadl, že posílená bezpečnostní opatření v metropoli potrvají nejméně týden. Vláda je vyhlásila v noci na sobotu kvůli vážné hrozbě teroristického útoku. Na riziko útoku, které se týká výhradně hlavního města, upozornily kabinet zpravodajské služby.

ODS a ČSSD se střetly kvůli Randákovi a reakci na hrozbu teroru

Kvůli odvolání šéfa civilní rozvědky Karla Randáka a způsobu, jakým vláda Mirka Topolánka reagovala na hrozbu teroristických útoků v Praze, se rozhořel další spor mezi vládní ODS a opoziční ČSSD. Sociální demokraté tvrdí, že Topolánkův kabinet ohrozil bezpečnost země, když s vědomím teroristických hrozeb odvolal Randáka. Občanští demokraté zase považují za neuvěřitelné, že předseda ČSSD Jiří Paroubek zneužívá napjaté situace k politickým útokům. Paroubek v pondělí řekl, že sesazením Randáka vláda destabilizovala celý zpravodajský systém země. Sociální demokraté proto budou chtít o okolnostech odvolání Randáka jednat na nejbližší řádné schůzi sněmovny i ve středu na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost. Randáka odvolala vláda ODS minulý týden. Řízením služby byl pověřen šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang. Vláda chce do budoucna obě služby sloučit.

Kalaš odvolal z vedení fondu životního prostředí ředitele Mudraye

Ministr životního prostředí Petr Kalaš odvolal v pondělí z funkce ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Andreje Mudraye. Řízením fondu, který spravuje i finance plynoucí na českou ekologii z Bruselu, pověřil bývalého náměstka této instituce Františka Krejčího. "Bude SFŽP řídit do ukončení standardního výběrového řízení na tuto funkci," informovala ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Prostředky fondu, který spravuje miliardy pocházející z českých zdrojů a desítky miliard ze zdrojů EU, považuje nový ministr za důležitý nástroj státní politiky životního prostředí. "Rád bych proto dal této instituci novou dynamiku. Fond by měl ve spolupráci s ministerstvem mnohem aktivněji reagovat na nejpalčivější problémy životního prostředí, v současné době například na zhoršující se stav ovzduší," osvětlil svůj krok Kalaš v tiskové zprávě.

Ředitel VZP plánuje, že do dvou let by VZP měla být bez dluhů

Do dvou let by Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) měla být zcela bez dluhů a platit lékařům a nemocnicím za léčení včas. Předpokládá to ředitel VZP Pavel Horák, který převzal největší pojišťovnu v zemi se 6,5 milionu pojištěnců v květnu po ukončení nucené správy. Novinářům v pondělí řekl, že desetimiliardový propad sníží do konce roku o dvě miliardy, jak mu to uložila správní rada. Pokud sněmovna schválí zdravotně-pojistný plán na příští rok, očekává Horák, že propad VZP klesne na 2,5 miliardy a v roce 2008 už zcela bez dluhů naplní VZP i rezervní fond. "Zadlužení snižujeme jednak díky tomu, že máme pro to vytvořené podmínky, naše příjmy se letos zvýšily změnou zákonů a výpočtu plateb za státní pojištěnce a zavedením přerozdělení. Také se nám daří směrovat peníze tak, abychom neutratili vše, co vybereme," uvedl.

STEM: Nejpopulárnějším politikem je lidovkyně Parkanová

Předsedkyně lidoveckých poslanců Vlasta Parkanová je nejpopulárnější postavou české politiky. V průzkumu agentury STEM ji následují primátor Prahy Pavel Bém z ODS a šéf zelených Martin Bursík. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek skončil čtvrtý a jeho popularita od května, kdy ji zjišťoval STEM naposledy, roste. Naopak předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek si pohoršil, nyní je šestý. Parkanová získala příznivé hodnocení od 56 procent lidí. V minulých letech na seznamu politiků a političek, u kterých STEM zjišťoval popularitu, nebyla. Seznam pro nynější průzkum se připravoval v době, kdy ještě nebylo známo složení nové vlády, a obsahuje především předsedy a místopředsedy parlamentních stran, uvedla agentura. Více než 50 procent oslovených kladně hodnotilo už jenom Béma, získal sympatie 53 procent lidí. Busík dostal kladné hodnocení od 48 procent respondentů, čímž zopakoval výsledek z března letošního roku.

Klaus vidí v řešení mongolského patu návod i pro Česko

Prezident Václav Klaus v pondělí během oficiální návštěvy Ulánbátaru připomněl, že Mongolsko zažilo před dvěma lety povolební pat, podobně jako Česká republika po letošních červnových volbách. A způsob, jakým se s tím Mongolové vypořádali, je podle něj určitou inspirací i pro Čechy. "Také jim trvalo čtyři měsíce, než sestavili vládu, ta vydržela zhruba rok. Mezitím vznikly subkoalice uvnitř této vlády a nakonec se vytvořila většina úplně jiná. To je téměř návod," řekl Klaus ČTK a České televizi po pondělním setkání s představiteli mongolského parlamentu. V roce 2004 se v Mongolsku na společné koalici dohodly dvě strany, které získaly ve volbách nejvíce hlasů - lídr jedné z koaličních stran se stal premiérem, zástupce druhé strany získal křeslo předsedy parlamentu. Patnáct měsíců po vytvoření společné vlády Mongolská lidová revoluční strana (MLRS) oznámila, že odstupuje z vládní koalice, která tím pádem ztratila parlamentní většinu. Parlament poté rozpustil vládu a jmenoval nového premiéra, kterým se stal předseda MLRS Mijégombyn Enchbold.

Rakouští odpůrci Temelína pohrozili blokádami hranice do ČR

Hornorakouští odpůrci Jaderné elektrárny Temelín v pondělí dopoledne v hraniční obci Wullowitz pohrozili opakovanými blokádami česko-rakouské hranice, pokud v zařízení nastane další porucha. Protestní akce, která začala zvukem výstražné sirény, trvala necelou hodinu a provoz na hranici neomezila. Několik desítek metrů za hraničním přechodem Dolní Dvořiště-Wullowitz se sešlo na 20 odpůrců jihočeské jaderné elektrárny. Na krajnici silnice zaparkovali pět traktorů a jeden nákladní vůz se žlutými transparenty Stop Temelín. "Pokud zůstane četnost poruch v Temelíně stejná jako dosud, je nutno počítat s jednou poruchou měsíčně. Lze vycházet z toho, že jednou měsíčně budou blokovány hranice z Rakouska do ČR," řekl ČTK člen hornorakouského sdružení Atomstopp Manfred Doppler.

ADT vyzývá stát, aby pokračoval v digitalizaci TV trhu bez Novy

Asociace digitálních televizí (ADT) vyzývá české státní instituce, aby z procesu nastupujícího digitálního zemského TV vysílání vyňaly stanici Nova. Podle ADT blokuje Nova nástup digitalizace, která lidem přinese až tři desítky volně přístupných kanálů oproti současným čtyřem ČT1, ČT2, Nova a Prima. ADT považuje postoj Novy za snahu zakonzervovat současné monopolistické rozdělení trhu s TV reklamou. Šéf Novy Petr Dvořák pokládá výzvu ADT za naprosto absurdní. Podle ČTÚ pak vyřazení Novy ani není právně možné. Postupným vypínáním současného analogového vysílání vznikne v příštích letech prostor až pro tři desítky digitálně vysílajících stanic včetně těch současných. Asociace nyní navrhuje, aby Nova podle své licence vysílala analogově až do roku 2017, kdy platnost její licence končí. Ostatní stanice by vysílaly digitálně na kmitočtech, kterou jsou k dispozici již nyní, a posléze na těch, které se například uvolní po přechodu ČT2 na digitální signál. "Zjistili jsme si během posledních 14 dnů, že tento proces je možný," uvedl Balvín. Podle Českého telekomunikačního úřadu je vyřazení Novy možné technicky, nikoli však právně.

Totožnost údajně českého pašeráka drog zatím neznámá

Mezi trojicí pašeráků drog, které se podařilo španělské policii zadržet v sobotu u ostrova Ibiza ve Středozemním moři, zůstává jedna osoba prozatím neidentifikována. ČTK to sdělila mluvčí policie v Ibize. Kromě 33letého Bulhara a 28letého Chorvata byl při zásahu zdržen ještě jeden muž, který u sebe neměl žádné dokumenty. Agentura DPA o víkendu napsala, že to byl Čech, ale španělská civilní garda zatím jeho totožnost nezjistila. Hlídka civilní gardy v sobotu ráno zadržela katamaran Tabitat, který neplul pod žádnou vlajkou, a našla na něm v téměř osmi desítkách balíků 2434 kilogramy kokainu za více než 200 milionů eur.

Labuda dostal za smrt dvou žen na D1 podmínku, rozsudek přijal

Za smrt dvou žen při loňské dopravní nehodě na dálnici D1 na Vysočině uložil Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou slovenskému herci Mariánu Labudovi trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu 30 měsíců. Na 2,5 roku mu zakázal řídit motorová vozidla. ČTK to v pondělí sdělil předseda soudu Tomáš Lichovník. Labuda ČTK řekl, že s trestem souhlasí. Soud rozhodl trestním příkazem 8. září. Státní zástupce se v zákonné lhůtě neodvolal. Labudovi od pátku běží osmidenní lhůta pro podání odvolání, odvolat se ale nechce, sdělil. "Já od začátku tvrdím, že přijmu jakékoli rozhodnutí. Rodzhodnutí padlo a já se nemíním odvolat," řekl v pondělí Labuda ČTK. Případ by tak měl být podle něj u konce. "I když pro mě samozřejmě nebude uzavřen nikdy," dodal. Soudkyně Libuše Skřivanová, nechtěla své rozhodnutí nijak komentovat. Rozsudek formou trestního příkazu je bez odůvodnění.

Vodafone a T-Mobile chtějí sdílet mobilní sítě

Konkurenční operátoři Vodafone CR a T-Mobile se předběžně dohodli na možném sdílení infrastruktury pro mobilní telefony. Obě firmy by tak v budoucnu mohly nabízet například služby UMTS či mobilní digitální televize prostřednictvím jedné sítě. Vyplývá to z oznámení obou společností a informací ČTK. Konečná dohoda by podle generálního ředitele Vodafonu CR Grahama Mahera mohla být podepsána během několika měsíců. "Klíčovým přínosem případné dohody obou společností by mohlo být lepší pokrytí a tím i dostupnost služeb pro zákazníky při zmenšených nárocích na počet základnových stanic a tedy i snížení negativních dopadů na životní prostředí," uvedli operátoři ve společném prohlášení. Podle Mahera by nemělo mít sdílení infrastruktury s dalším operátorem žádný vliv na nabízené služby.

Ježkovu památku si u jeho hrobu připomněla necelá desítka lidí

Necelá desítka pedagogů a studentů konzervatoře Jaroslava Ježka se v pondělí sešla na pražských Olšanských hřbitovech u hrobu skladatele, dirigenta a hudebníka, jehož jméno si škola vetkla do svého názvu a od jehož narození v pondělí uplynulo přesně 100 let. Ctitelé jeho hudby přišli položit květiny na jeho hrob a poděkovat za vše, co udělal pro českou hudbu a kulturu. "Ježek by sice patřil na Slavín, ale patří i sem, protože tady nedaleko strávil dětství," řekl v krátkém projevu Zdeněk Bednář z konzervatoře Jaroslava Ježka. Skladatel se narodil a prožil dětství na blízkém Žižkově. "Přinesl do českých zemí něco, co tu do té doby nebylo - jazz," konstatoval Bednář, podle něhož je největším Ježkovým odkazem pro současné umělce jeho "tvůrčí přístup k realitě".

Do kin vstoupí nová česká krimikomedie Prachy dělaj člověka

Ve čtvrtek přijde do kin nový český film Prachy dělaj člověka. Tvůrci v čele s producentem Janem Nejedlým chtějí diváky nalákat na kvalitní herecké obsazení. Tři kamarády si v krimikomedii zahráli Ondřej Vetchý, Tomáš Hanák a Michal Suchánek. Film v pondělí tvůrci představili v Praze novinářům. Film s podtitulem Tři kamarádi, tři pravidla, tři hry byl natočen podle skutečné události. Scénář k němu napsal novinář a spisovatel Radek John, když se nechal inspirovat případy, které se v Česku během patnácti let po revoluci udály a v nichž bylo odcizeno několik milionů korun. Policie přitom pachatele nikdy nedopadla. Dále si ve filmu zahráli například Renata Visnerová, Marek Taclík, Anna Šišková, Marek Vašut a Petr Vágner. Ve filmu jsou zachycena dvě největší loupežná přepadení v Česku, kdy se poprvé ztratilo 28 milionů a podruhé 150 milionů korun.

Fléda představí neobvyklou kulturu, o které se prý bude dlouho mluvit

Brněnský klub Fléda nabídne v listopadu svým návštěvníkům sérii neobvyklých hudebních, filmových a vizuálních představení. Festival New New! 2006 by měl do Brna přivézt umělce, kteří většině lidí podle jména nic neřeknou, ale o nichž se bude na kulturní scéně města mluvit hodně dlouho, řekla v pondělí novinářům mluvčí klubu Anna Štetinová. Fléda letos vstupuje do páté sezony. O prázdninách prodělala první část přestavby zhruba za milion. Klub teď má nový vstup, do pěti let by měla přibýt ještě klimatizace. "Na koncerty, divadelní představení i filmové projekce chodí do Flédy asi 10.000 lidí měsíčně," uvedl Tomáš Ondráček z produkce klubu. Hlavní lákadly nové sezony by měly být třeba jesenická skupina Priessnitz nebo belgická skupina Hooverphonic. Po loňském úspěchu v Brně dorazí také převážně ženská kapela Gaia Mesiah, naposledy dokázala Flédu zcela vyprodat, připomněla Štětinová.

Peschkeová porazila v Lucemburku sousedku ze žebříčku Schruffovou

Po finálové účasti ve smíšené čtyřhře na US Open a vydařeném vystoupení v extralize se vydařil Květě Peschkeové i úvodní zápas na turnaji WTA v Lucemburku. Česká tenistka v pondělí porazila sousedku ve světovém žebříčku, čtyřiasedmdesátou hráčku světa Julii Schruffovou z Německa 7:5 a 6:1. Další soupeřkou Peschkeové na podniku s dotací 600.000 dolarů může být jiná Němka a sedmá nasazená Anna-Lena Grönefeldová, nebo zatím neznámá hráčka z kvalifikace.

Český obránce Kántor bude hájit barvy švédského mistra Färjestadu

Hokejový obránce Robert Kántor bude působit v týmu švédského mistra Färjestadu. Devětadvacetiletý zadák bude v týmu z Karlstadu hostovat z Pardubic do konce sezony. Kántor tak našel angažmá poté, co o něj Moeller v létě neměl zájem a nevyšel mu ani odchod do německého Mannheimu. Uvedly to v pondělí oficiální internetové stránky pardubického klubu. "Robert odchází počínaje 18. říjnem do Färjestadu. Dohoda mezi kluby byla bezproblémová," řekl serveru generální manažer klubu Zbyněk Kusý. Kántor se vrátil do české extraligy v dresu Pardubic loni po čtyřletém působení v zahraničí. Nový trenér Moelleru Miloš Říha ale o něj neměl zájem a Kántor si musel hledat nové angažmá, přestože měl v Pardubicích ještě platnou smlouvu.

Počasí

V úterý bude slunečno, v jihozápadní polovině území oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť. Teploty 21 až 25 st.C., na horách okolo 18 st.C.