Zprávy

Hyundai potvrdila investici v ČR, podpis smlouvy bude v Koreji

Vedení jihokorejské automobilky Hyundai v pondělí českým úřadům potvrdilo svůj záměr investovat v Nošovicích v Moravskoslezském kraji až jednu miliardu eur (až 28,5 miliardy korun) do nové továrny. Kvůli policejnímu vyšetřování šéfů společnosti Hyundai však smlouva o této obří investici nebude v polovině května podepsána v Nošovicích, ale v jihokorejském Soulu. ČTK to v pondělí řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Po několika telefonátech a dopisech adresovaných korejské vládě jsme obdrželi písemný dokument, ve kterém Hyundai potvrzuje investici v ČR s tím, že akceptují náš návrh podepsat smlouvu v Koreji. Smlouva bude podepsána v polovině května," řekl v pondělí ČTK Urban. V úterý bude rozhodnuto, zda smlouvu s Hyundai odletí do Koreje podepsat premiér nebo ministr Urban. "Zítra ráno se dohodneme," potvrdil ČTK při své pondělní návštěvě Děčína premiér Jiří Paroubek. "Není důležité, zda investice bude vyšší než miliarda eur. Důležité je, že investice přinese asi 3000 pracovních míst přímo a asi 1000 míst u subdodavatelů, tedy především u českých a moravských firem," uvedl Paroubek.

První máj bez komunistů na Letné přilákal tisíce lidí

S heslem První máj bez komunistů a nikdy jinak uspořádala v pondělí na Letenské pláni demokratické setkání Konfederace politických vězňů ČR (KPV). Lidé s plakáty, jako Komunismus škodí lidem, Slušný člověk nepotřebuje komunismus nebo Sedláci proti komunismu, zaplnili prostor, který v minulosti využíval k prvomájovým akcím komunistický režim. Podle pořadatelů se akce zúčastnilo zhruba 9000 lidí. "Přihlásili jsme se k této myšlence, abychom vyjádřili odhodlání čelit zločinnému komunismu. Náš antikomunismus není laciný. Také dnes hrozí předstíraná demokracie. Vyzvali jsme proto k mobilizaci sil," řekl ČTK předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Uvedl, že za jeho stranu přišlo na Letnou na 7000 lidí. Asociace soukromého zemědělství vypravila na Letnou asi 15 traktorů, které tvořily vozovou hradbu s nápisem Stop komunismu. "Nemohu tady nebýt. Pamatuji si na svého otce a jeho osud v roce 1948 a 1968. Byl bych velmi nerad, aby spolupráce s komunisty znovu vyhrála," řekl ČTK předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Upozornil na to, že zatímco miliony lidí na Letné cinkaly v roce 1989 klíči, mnozí si "převlékali kabát". "Nezměnili však hlavy a bude to trvat ještě několik generací," řekl k dnešní situaci, kdy komunisté mají stále značnou podporu ve společnosti. Na úvod akce zazněla česká a slovenská hymna v podání Hradní stráže. Později lidé vzpomněli osudy tisíců vězněných lidí a společně se pomodlili otčenáš. KPV připomněla, že se jí letos podařilo předběhnout KSČM a získat na sváteční den prostor obvykle využívaný komunisty. Řečníci vyzvali demokratické síly k jednotě a spolupráci za lepší budoucnost, bez násilí a příkoří.

Svátek práce oslavovalo v Praze na Výstavišti na 8000 komunistů

Ke Křižíkově fontáně na Výstaviště Praha přišlo v pondělí dopoledne oslavit 1. máj podle pořadatelů 8000 až 9000 komunistů a jejich stoupenců. Předseda KSČM Vojtěch Filip hovořil o volebním programu strany a o historii oslav Svátku práce. Pražský volební lídr František Beneš o sociálním programu pro desetimilionovou českou společnost. Filip poukazoval na to, že ve volební kampani jedna strana straší voliče programem strany druhé, zatímco komunisté nabízejí jako jediní realistický program. Tvrdil, že lidé mají strach říci svůj názor a o to, aby nebyli vyhozeni z práce. Největší potlesk ale sklidil za heslo: "Život bez práce není možný, život bez lásky není životem." Stejnou odezvu u účastníků měli i poslanec a místopředseda strany Jiří Dolejš, kterého nedávno zbili pro jeho komunistické přesvědčení neznámí útočníci, a první československý kosmonaut Vladimír Remek. Komunisté ho vítali s nadšením, přestože ani žádný projev neměl. Zbitý Dolejš poděkoval za účast a slíbil, že před volbami bude ještě v lepší kondici než před napadením.

Na prvomájové oslavě se objevili i antikomunisté. Aktivista Jan Šinágl přišel v tričku s nápisem Hra skončila a diskutoval s komunistickými představiteli. S transparentem: "Naděje pro ČR ...? Jáchymov" přišli proti komunismu demonstrovat dva studenti. Chtěli tak poukázat na nucené práce vězňů za komunistického režimu v uranových dolech. Oslavit 1. máj přišel i bývalý komunistický generální tajemník Miloš Jakeš. Hovořil s lidmi a podepisoval jim propagační tiskoviny a svou knihu "Dva roky generálním tajemníkem". ČTK čtyřiaosmdesátiletý komunistický prominent řekl, že je pro něj tento den svátkem práce a solidarity. Pro herečku Jiřinu Švorcovou, která jako každoročně recitovala z pódia báseň, je prý 1. máj nejkrásnějším svátkem v roce. Přišla proto, že se chce setkat se stejně smýšlejícími lidmi. Na pódiu se i tancovalo.

Na mítinku KSČM v Opavě prý hajloval mladík, napadl fotografa

Asi pětadvacetiletý mladík s holou lebkou v pondělí údajně hajloval na volebním mítinku KSČM v restauraci Hasičský dům v Opavě-Kateřinkách. Poté prý hodil dřevěný předmět na hlavu jednoho z komunistů, který se jej snažil vyfotografovat. Napadený muž nebyl zraněn. Mladík patřil ke skupině několika dívek a chlapců, kteří se snažili narušit průběh mítinku. Na dotaz ČTK to řekli mluvčí opavské policie a členové KSČM. Na místě zasahovali městští strážníci a policisté ČR, kterým se podle mluvčího opavské policie Reného Černohorského narušení veřejného pořádku na mítinku zatím nepodařilo prokázat. Případ policisté dále vyšetřují.

Neonacisté a anarchisté využili 1. máj ke střetu, byl bez násilí

První máj jako příležitost ke střetu si ani letos nenechali ujít neonacisté s levicovými antifašisty. Tři stovky anarchistů a zhruba stejný počet členů neonacistické organizace Národní odpor se proti sobě postavily nejprve na pražském Palackého náměstí, poté se jejich průvody setkaly na náměstí Kinských. Kromě slovních přestřelek a skandování se ostřejší výpady neodehrály. Oba tábory od sebe bezpečně oddělili policejní těžkooděnci. Při akci byly podle policejního mluvčího v pohotovosti stovky policistů. Neonacisté si svou prvomájovou demonstraci naplánovali od 13:00 na Palackého náměstí. Anarchisté jim chtěli ve srazu zabránit a místo obsadili o dvě hodiny dřív. Čas si krátili pokuřováním, popíjením či fotbalem. Přesně ve 13:00 nastoupily na náměstí přes dvě stovky neonacistů s vlajkami. "Rozhodně se nebudeme vyhýbat konfrontaci. Jsme ochotni použít násilí. Násilí proti krajní levici je plně legitimní věc," řekl ČTK organizátor srazu Národního odporu Petr Kalinovský.

Strana zelených: Policista při demonstraci zbil kandidátku SZ

Policie při pondělních demonstracích krajně pravicového Národního odporu a anarchistů v Praze napadla a zbila kandidátku Strany zelených (SZ) do sněmovních voleb Kateřinu Jacquesovou, tvrdí mluvčí strany Eva Rolečková. Sama Jacquesová hovoří o brutalitě policisty, který proti ní zasáhl. Policejní verze incidentu je poněkud odlišná. Případem se zabývá policejní oddělení vnitřní kontroly. Událost se prý stala u Palackého náměstí. Jacquesová, která je vrchní ředitelkou sekce lidských práv a rovných příležitostí Úřadu vlády, tam spolu s dalšími členy strany protestovala proti extremismu tak, že akci přihlížela a držela transparent s nápisem Zelení proti neonacismu. Jeden z policistů do ní údajně vrazil, řekla mu, ať se jí nedotýká. "V tu chvíli dostal úplný amok," řekla Jacquesová. Policista jí prý vytrhl transparent, narazil jí na dveře domu, srazil na zem, kopal a nasadil pouta. Za pouta ženu údajně vláčel asi 20 metrů. Křičel na ni a za použití obušku vstrčil do automobilu. Na služebně prý Jacquesovou připoutal k tyči. Podle policie však Jaquesová narušovala oznámený a klidný pochod neonacistů. "Dostala několikeré výzvy, kterých neuposlechla, proto ji policisté předvedli," řekl ČTK policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Žena podle něho kladla odpor, proto policisté použili donucovací prostředky v souladu se zákonem. "Na místním oddělení podala vysvětlení k přestupku a byla propuštěna," dodal mluvčí. Strana zelených už požádala svého právníka, aby zjistil informace o zásahu od policie. "Zároveň bude Strana zelených požadovat vysvětlení od ministra vnitra (Františka Bublana)," sdělila Rolečková.

Zeman se zapojil do předvolební kampaně v Ústeckém kraji

Bývalý premiér Miloš Zeman se v pondělí zapojil do předvolební kampaně sociální demokracie v Ústeckém kraji. Na děčínském nábřeží pod zámkem vystoupil po boku Jiřího Paroubka, volebního lídra v kraji, a veřejně vyjádřil podporu děčínskému předsedovi sociální demokracie Jaroslavu Foldynovi. Foldyna má na kandidátce ČSSD sedmou příčku. "Je to jeden z nejpoctivějších lidí, které jsem v sociální demokracii poznal," uvedl Zeman. Pokud by prý Zeman byl voličem na Ústecku, dal by mu svůj preferenční hlas, jako ho dá na Vysočině Zdeňkovi Jičínskému a Jaromíru Schlingovi.

ODS lákala potenciální voliče na jazz a klobásy na Petříně

Na živou jazzovou hudbu, volný vstup na rozhlednu, modrou cukrovou vatu a klobásy s pivem za deset korun nalákala v pondělí své potenciální voliče na pražský Petřín Občanská demokratická strana. Její nabídky využily ve slunečném počasí tisíce lidí. Mnozí se však netajili tím, že jejich volební preference jsou jiné. "Párek mi chutná skvěle a pivo se také hodí. Po procházce mi pořádně vyprahlo. Také muzika je příjemná. Kvůli ODS jsem sem ale nepřišel," řekl ČTK muž středních let, který se představil jako Zdeněk. Na Petřín se v pondělí zájemci mohli dostat zdarma. Vstup na lanovku, stejně jako do bludiště nebo do rozhledny, byl volný. Vystát si ale museli dlouhou frontu. Na mítinku, který uváděl moderátor Vlasta Korec, se objevil předseda ODS Mirek Topolánek či pražský primátor Pavel Bém. Spíše než projevy politiků ovšem mnohé návštěvníky zajímalo občerstvení nebo zábavné aktivity. Někteří si ale sliby řečníků poslechli.

Ministr Svoboda je pro dlouhodobou rozvojovou pomoc Jemenu

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se v pondělí v Jemenu setkal s tamními nejvyššími představiteli. Po sobotním předání jednorázového českého příspěvku na dva projekty rozvojové pomoci v pondělí Svoboda při jednání s jemenským prezidentem Alím Abdalláhem Sálihem vyjádřil přání, aby Česká republika této arabské zemi poskytovala rozvojovou pomoc dlouhodobě. Velká část rozhovorů s prezidentem, premiérem i jednotlivými ministry se týkala možností prohlubování hospodářské spolupráce. Svoboda v sobotu předal Jemenu rozvojovou pomoc v hodnotě milionu dolarů (22,5 milionu korun): zařízení pro úpravu vody určené ostrovu Abdal Kúrí a čističku odpadních vod pro nemocnici v Hadíbu na ostrově Sokotra. O rozvojové pomoci v pondělí šéf české diplomacie hovořil i s hlavou státu, řekla ČTK Zuzana Beranová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. Cílem ministrovy návštěvy je prý i zjišťování možností poskytování další pomoci. Svoboda konkrétně Jemenu nabídl české "know-how" v oblasti středního odborného školství. Jemen patří do skupiny osmi prioritních zemí České republiky pro poskytování rozvojové pomoci pro období 2006-2010.

Zájem o nealko piva roste, výroba se za pět let zdvojnásobila

V Česku značně roste zájem o nealkoholická piva. Jejich tuzemská produkce se posledních pět let zdvojnásobila na 239.000 hektolitrů. Část jde i na vývoz, naopak některé značky se dováží. Výrobci připisují růst poptávky hlavně změnám životního stylu a hlavně sílícímu automobilismu. V celkovém výstavu domácích pivovarů sice tvoří nealko piva zatím jen něco přes jedno procento, vzestup jejich produkce je ale proti ostatním druhům pěnivého moku nejrychlejší. Největší podíl má na domácím trhu Birrel z portfolia Plzeňského Prazdroje. "Prodeje Birrelu rostou poslední dva až tři roky meziročně o více než 15 procent," řekl ČTK mluvčí firmy Alexej Bechtin. Zájem je podle něj takový, že v některých provozovnách se již toto pivo prodává čepované. Jde například o některé motoresty, ale i kantýny velkých podniků. Poptávka bude podle Bechtina dál stoupat, čemuž pravděpodobně napomůže i zavedení bodového systému pro řidiče od poloviny roku.

Během oslav keltského svátku se uskutečnila pohanská svatba

Během oslav keltského svátku Beltine se v neděli v noci v Lipnici nad Sázavou uskutečnila první pohanská svatba na českém území po 2000 letech. Dva mladí vyznavači keltské kultury Sokol a Viona uzavřeli rituální sňatek v romantické atmosféře za svitu ohňů a víření bubnů pod ochranou pohanských bohů a za přítomnosti řady přátel. Obřad skončil svázáním rukou na výraz potvrzení lásky obou snoubenců. Keltové mohli uzavírat sňatky na rok a den, na celý život, nebo na dobu, po kterou trvá vzájemná láska. "Budeme spolu, dokud se budeme milovat. Rituální pohanský obřad je pro nás daleko silnější než formální občanská svatba na radnici, je tady spousta energie," řekla ČTK snoubenka, šestadvacetiletá Petra z Prahy krátce předtím, než řekla své ano o dva roky mladšímu Milanovi. Podle publicisty Jiřího Brabce existuje o keltských sňatcích řada svědectví z doby na přelomu letopočtu. Odehrávaly se většinou o významných svátcích za účasti celé obce. "Snoubenci měli možnost uzavřít sňatek na zkoušku. Žena byla u Keltů v rovnoprávnějším postavení než u jiných civilizací, například i po svatbě měl každý svůj oddělený majetek," uvedl Brabec.

Májka usmrtila dvacetiletého muže

Tragicky skončily oslavy příchodu máje ve Volduchách na Rokycansku, kde v pondělí ráno usmrtila dvacetiletého muže májka. Mládež ze sousední vesnice ji pokácela, kmen se odrazil od automobilu a mladíka zasáhl. Na místě podlehl vážným zraněním, záchranářům se ho už nepodařilo oživit. Vyplývá to z informací záchranné služby, policie a starostky obce. Podle policejní mluvčí Jolany Číhové se neštěstí stalo před 07:00, když skupina asi deseti mladých lidí z nedaleké obce Litohlavy májku pokácela. "Takové ráno jsme nečekali. Tu mládež jsem neznala. Přišla ze sousední obce k ránu, když už jsme přestali májku hlídat. Nikdo nepočítal s tím, že by ji ještě někdo kácel. Na nedaleké lavičce pospávali poslední tři strážci. Stožár májky, který skupinka kácela sekerkou, spadl na zaparkovaný automobil, odrazil se od něj a zasáhl toho mladíka. Záchranáři ho už nemohli oživit," uvedla starostka obce Miroslava Kodlová.

Hladiny moravskoslezských řek klesají, prognóza se nenaplnila

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji začínají pomalu klesat. Deště v Beskydech a Jeseníkách nebyly zdaleka tak vydatné, jak uváděla nedělní prognóza hydrometeorologů, řekl ČTK dispečer společnosti Povodí Odry. Srážky během dne ovšem zvýšily hladinu Opavy, takže první stupeň povodňové aktivity teď platí na pěti místech v regionu. Bdělost nejnověji platí na řece Opavě v Opavě. Dále je na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku, dále na řece Opavě v Děhylově a v Karlovicích a na řece Moravici na Bruntálsku. Vodohospodáři nevyhlásili ani jeden druhý stupeň povodňové aktivity. "Stav je setrvalý, srážky už odeznívají," řekla ČTK dispečerka. "Hladina řek dále nestoupá. Opava v Děhylově je po kulminaci a začíná klesat stejně jako Odra v Bartošovicích. Opavu v Karlovicich ještě rozvodňují tající masy sněhy v Jeseníkách a Moravici regulujeme upouštěním z přehrady Kružberk," doplnil dispečer.

CzaroTekk v Krásnu už skončil, jeho účastníci uklidili pozemek

První velká letošní technoparty CzaroTekk u Krásna na Sokolovsku v pondělí skončila bez vážnějších incidentů. Její účastníci oproti očekávání začali odjíždět už v pondělí dopoledne a krátce po poledni byl také téměř celý pozemek uklizen. Na místě zůstaly jenom tři stovky lidí. Sbírali odpadky do plastových pytlů. Po celé ploše bývalého polního letiště státních statků je vršily do hromad, které odtud odvezou. Letiště a přilehlé pozemky měli pořadatelé řádně pronajaty od jejich majitelů až do úterý. Kolem 13:00 ale už na letišti hrál jediný zbývající soundsystém z původních dvaadvaceti. Ostatní už byly rozebrané nebo je právě jejich majitelé nakládali do aut. "Ráno jsme dostali od pořadatelů pokyn, že máme do oběda skončit. Tak jsme začali balit. Byli jsme tady od pátku, kdy technoparty začala. Myslím, že se povedla, jenom ta zima byla dost nepříjemná," uvedla jedna z účastnic CzaroTekku. Jako bezproblémovou hodnotil technoparty CzaroTekk policejní mluvčí Jiří Soukup. Nejčastější případy, jimiž se museli policisté zabývat, byli řidiči s alkoholem v krvi. Policisté během celé akce kontrolovali většinu aut a při dechových zkouškách zjistili alkohol asi u tří desítek lidí. Několik účastníků akce mělo v krvi i drogy. "Jeden řidič nám z automobilu doslova vytančil. Tester u něj odhalil extázi. K nejvážnějším případům patřila dopravní nehoda s vážným zraněním chodce. Nikdo z obce si na technoparty nestěžoval," uvedl Soukup.

Berlínští filharmonikové oslavili 124. narozeniny v Praze

Berlínští filharmonikové oslavili v pondělí své 124. narozeniny v Praze mozartovským programem ve Stavovském divadle, kde měla v 18. století za skladatelova vedení premiéru jeho opera Don Giovanni. Česká metropole byla zatím jediným městem, kde se nyní tradiční prvomájový Evropský koncert světoznámého tělesa konal už podruhé. Dvouhodinový program skončil nadšenou reakcí publika, ovacemi vstoje. Hvězdou matiné, přenášeného televizí do řady zemí, byl dirigent a pianista Daniel Barenboim, který se představil i jako sólista u klavíru. Barenboim je uměleckým šéfem Německé státní opery, působí v USA a je iniciátorem a protagonistou umělecké spolupráce mladých hudebníků různých kultur - Izraelců a Arabů - na Blízkém východě. Dalším sólistou koncertu, rovněž odměněným bouřlivým potleskem, byl jediný český člen Berlínských filharmoniků, mezinárodně úspěšný mladý hráč na lesní roh Radek Baborák.

Výstava fotografií o divadle Na provázku zahájena v Los Angeles

Historii brněnského divadla Husa na provázku přibližuje výstava fotografií Jefa Kratochvíla s názvem Svítání, která byla v neděli otevřená v Casting Café v losangelské čtvrti West Hollywood. "Snímky mají obrovskou vypovídací hodnotu," řekl ČTK při instalaci výstavy herec Miroslav Donutil, který vernisáž uváděl. "Provázkem prošla celá řada dnes významných herců, výtvarníků, hudebních skladatelů a dalších umělců, a ty všechny na fotografiích zachytil. Od začátku se s námi setkával, a mapoval tak historii divadla." Jde už o druhý projekt spolupráce mezi Casting Café patřícím českému rodáku, úspěšnému losangelskému režiséru a producentu Petru Nýdrlemu a pražským Café Bar Platýz, jehož majitelkou je Donutilova manželka Zuzana Donutilová. Umělecký most mezi Prahou a Los Angeles pomáhala postavit někdejší manažerka divadla Na provázku, nyní česká generální konzulka v Los Angeles Gita Fuchsová. Na vystavených obrázcích jsou například herečka, pozdější manželka prezidenta Václava Havla Dagmar Veškrnová-Havlová, herec Bolek Polívka, Donutil a řada dalších známých tváří. Vedle nich jsou i záběry ze života souboru, jako například oslava položení základního kamene nové divadelní budovy na brněnském Zelném trhu. "Je to velmi pestrá, zajímavá a mládí navozující výstava," popsal ji Donutil.

Zlatá Praha nabízí lidem ve videotéce 40 individuálních videoboxů

V pražském Kongresovém centru v pondělí od rána pokračoval program mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Festivalová videotéka letos návštěvníkům nabízí 40 videoboxů, v nichž mohou podle vlastního výběru individuálně sledovat filmy a pořady s hudební a taneční tematikou, na něž je přehlídka specializována. Zaregistrovaly se již desítky hostů, každý s několika výpůjčkami. "Žebříček zájmu mezi pořady zatím vede Verdiho La Traviata z loňského Salcburského festivalu, záznam koncertu Magdaleny Kožené nazvaného Lamento a taneční experimentální snímek souboru Mimi Garraud z USA s názvem Transcendental Suite," řekla ČTK mluvčí Zlaté Prahy Magdalena Živná.

Hokejisté prohráli s Finskem 2:3 a jsou v EHT opět poslední

Česká hokejová reprezentace v pondělí prohrála v zápase o konečné třetí místo v seriálu Euro Hockey Tour s Finskem 2:3 a stejně jako v předešlých dvou letech skončila v soutěži evropských velmocí poslední. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice vyhráli první třetinu 2:0, ale poté hru ovládl severský soupeř a zápas otočil. Získal tak i prémii 15.000 eur. Čeští hokejisté, v jejichž sestavě se nakonec nečekaně objevil místo nemocného Hořavy Kracík, začali utkání aktivně. Při Kudrnově a Ševcově vyloučení se sice dostali pod finský tlak, brankář Svoboda však žádnou ošemetnou situaci řešit nemusel. Jeho spoluhráči totiž bránili mnohem zodpovědněji než v předešlých zápasech ve Stockholmu. Navíc se jim poprvé na severu Evropy podařilo dát i první branku zápasu.

Počasí

V úterý ráno oblačno až polojasno s ojedinělými mlhami, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů, na horách kolem 10. Jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti do 15 kilometrů za hodinu.