Zprávy

Darované zbraně zašle Česko do Iráku asi na počátku nového roku

Zbraně z České republiky, které jsou darem vlády pro Irák, do této země poputují patrně na začátku nového roku. Samopaly, kulomety a vojenské stejnokroje v hodnotě přes milion korun bude používat služba iráckého ministerstva kultury k ochraně kulturních památek. Zbraně by měl přepravit zdarma letoun NATO, řekl ČTK Jan Pejšek z ministerstva obrany. Mimo jiné o českém daru v Praze nyní jedná náměstek iráckého ministra zahraničí Tálib Hámid Badžatí. Česká vláda se rozhodla v září darovat 1520 samopalů, 50 kulometů a 1500 polních stejnokrojů, které jsou z roku 1985. Vzala je z armádních zásob nepotřebného vojenského materiálu. V Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna zmizela či byla zničena řada památek. Irácká vláda chce dalšímu ničení a rozkrádání zabránit. Tamní ministerstvo kultury proto vyškolilo speciální jednotky k ochraně památek. K plnohodnotné práci jim chybí zbraně. Zásoby nepotřebného materiálu vznikly jako důsledek zeštíhlování armády. V případě munice se armáda zavázala materiál ekologicky zlikvidovat. Proces je však finančně náročný, proto se vyplatí část střeliva prodat či věnovat do zahraničí. Irák není jedinou zemí, které česká armáda daruje nepotřebné zbraně. Vláda odsouhlasila více takových transakcí - například věnuje tuny munice do ručních zbraní Gruzii a Egyptu. Ministerstvo obrany a vládu za to kritizuje nevládní organizace Amnesty International. Obává se, zbraně budou zneužity například gangy nebo povstaleckými skupinami. V Iráku se Česká republika angažuje i v jiných oblastech. Je tam stovka českých vojenských policistů, kteří cvičí budoucí policejní sbor. V zemi působí od prosince 2003 v rámci mnohonárodních sil. S nimi tam pracuje i šestičlenný lékařský tým.

ODS: ČSSD se k nemocnicím chová hůř než komunisté v roce 1948

Vládní sociální demokracie se podle ODS chová v souvislosti se záměrem vybudovat síť státních nemocnic hůř než komunisté v roce 1948. Stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek novinářům řekl, že zatímco v roce 1948 dávali komunisté za vyvlastněné nemocnice náhrady, nyní se nic takového neplánuje. Premiér Jiří Paroubek i ministerstvo zdravotnictví interpretaci ODS odmítají. O vytvoření sítě neziskových nemocnic budou poslanci na návrh ministra zdravotnictví Davida Ratha jednat v úterý. Občanští demokraté v debatě podpoří návrh Asociace krajů ČR, která vyzvala poslance, aby zákon nepřijímali. Stejně jako hejtmani, z nichž většina je členy ODS, považuje nejsilnější opoziční strana zákon za protiústavní. Tvrdí, že řada nemocnic na úrovni krajů bude zrušena, a tím ubude péče pro pacienty. Sociální demokraté to popírají, premiér Paroubek několikrát řekl, že o žádné rušení nemocnic nepůjde. Návrh by podle středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) znamenal likvidaci 80 nemocnic bez jakékoli předběžné diskuse a vystavuje stát riziku mezinárodních arbitráží. Očekává se, že předlohu by mohli poslanci schvalovat v pátek.

Kraj zastavil přípravu zóny v Nošovicích, o Hyundai dále usiluje

Moravskoslezský kraj zastavil přípravu nošovické průmyslové zóny, o niž má zájem automobilka Hyundai pro stavbu své továrny. Někteří vlastníci totiž opakovaně odmítli prodat pozemky. Na mimořádné tiskové konferenci to oznámili představitelé kraje a města. Kraj ale bude usilovat o to, aby investice za 35 miliard až 40 miliard korun vyrostla v Mošnově na Novojičínsku. V úvahu připadá i zóna v Holešově na Kroměřížsku. Zóna pro automobilku musí být vybrána do konce roku. "Zastavení přípravy zóny v Nošovicích snižuje dosavadní jistotu ČR na získání investice Hyundai, nicméně i tak zůstávají naše předpoklady pro získání tohoto projektu vysoké," řekla ČTK mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková. Podle hejtmana Evžena Tošenovského kraj vyčerpal prakticky všechny zákonné možnosti, jak vykoupit pozemky. Proti je stále zhruba pět vlastníků, které se kraj pokusí ještě naposledy přesvědčit do konce týdne. "Hyundai ví o těchto problémech a pro ně Nošovice jsou zařazeny do kolonky neřešitelné. Proto se soustřeďují na Mošnov a Holešov," řekl Tošenovský. S vlastníky půdy v Nošovicích, se kterými se již dohodl na odkoupení pozemků, kraj zruší smlouvy. Kraj zatím uzavřel s vlastníky pozemků a domů, jež jsou na území plánované zóny, 91 smluv. Sedmá největší automobilka na světě by stavbou továrny s roční výrobou 300.000 vozidel měla na severu Moravy vytvořit na 3000 nových přímých pracovních míst, dalších 9000 by mělo vzniknout u subdodavatelů. Vedení korejské firmy Hyundai Motor Company ještě oficiálně neoznámilo, že bude stavět právě v České republice. Dávalo ale najevo, že má o sever Moravy a konkrétně o Nošovice zájem.

Analytici: Kola českého průmyslu roztáčejí hlavně automobilky

Kola českého průmyslu roztáčejí stále především automobilky a jejich dodavatelé, shodli se analytici oslovení ČTK. Růst průmyslové výroby by podle nich měl zůstat stabilní i v dalších měsících, i když třeba výroba textilií nebo kožených výrobků zmírá pod tíhou asijské konkurence. Průmyslová výroba v říjnu mírně zpomalila tempo růstu na 6,3 procenta, v září meziročně vzrostla o 7,1 procenta, oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). "Průmysl, jakožto motor české ekonomiky, pracuje ve stabilních otáčkách," řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Statistika zakázek prý naznačuje, že se obrázek v nejbližších měsících výrazně nezmění. Z hlediska udržení konkurenceschopnosti je důležitou zprávou, že mzdové nárůsty zůstávají jen velmi mírné a růst produktivity výrazně předstihuje vývoj mezd, dodal. Ze dvou třetin se na růstu objemu průmyslové produkce podílí automobilový průmysl a subdodávky pro toto odvětví, uvedl analytik Patria Finance David Marek. Nová automobilka u Kolína tak již podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory přináší své plody. Pokud ještě automobilka Hyundai postaví svůj závod na území ČR, stane se Česko po Slovensku druhým největším producentem osobních automobilů na obyvatele v EU. Druhým tahounem průmyslu je výroba plastů. Statistika nicméně ukazuje, že se dobře nevede všem. K poklesu výroby došlo třeba u výroby elektrické energie či těžby některých surovin. Na konci škály zůstává také výroba textilií nebo kožených výrobků. Zde dochází nejen k útlumu výroby, ale klesají i tržby. V odvětví výroby usní a výrobků z nich dochází k útlumu výroby pod tlakem levné asijské konkurence již několik let, připomněla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Soud: Česko podnikatele Příplatu do Rumunska nevydá

Česká republika nevydá do Rumunska podnikatele Františka Příplatu, rozhodl v pondělí brněnský krajský soud. Příplata byl v Rumunsku odsouzen k osmiletému trestu za údajné podněcování k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. Před nástupem do vězení ale utekl do vlasti. Prý se bál o život. Tvrdí, že soudní proces s ním nebyl spravedlivý. Rumunsko ale požádalo o jeho vydání. "Jsem šťastný. V Rumunsku by mě čekala smrt," řekl Příplata ČTK krátce po rozhodnutí soudu. Ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že Příplata je v Česku legálně. Jeho právní zástupce dnes upozornil soud na trestní řád, který podle něj jasně mluví o tom, že Česko své občany k trestnímu stíhání do cizích zemích nevydává. "Po právní stránce toto nebyla nijak složitá záležitost. Prostě nevydáváme vlastní občany," řekl ČTK soudce Jaromír Papírník, který se kauzou zabýval. Žalobce i obhájce se na místě vzdali práva podat odvolání - rozhodnutí je tedy pravomocné. Pro Příplatu nynější rozhodnutí soudu neznamená absolutní tečku za jeho spory s rumunskou justicí. Ta totiž ještě může požádat, aby české soudy uznaly rumunský rozsudek, a aby si Příplata odpykal trest ve své vlasti. Dále může Rumunsko požádat o to, aby české soudy samy posoudily podíl Příplaty na smrti Sahleana a vynesly nový verdikt. Nic z toho se ale podle soudce zatím nestalo. "Ať požádají, nebo ne, je to jejich věc. Vidím, že budu mít tady právo na spravedlivý proces, a já se na to (na další soudní jednání) v podstatě těším," zdůraznil Příplata. V souvislosti se svým stíháním v Rumunsku se již podnikatel v uplynulých týdnech obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tvrdí, že proces nebyl regulérní a nedostal právo prokázat svoji nevinu.

Klaus jmenoval 16 nových soudců; třicet jim bude příští rok

Na české soudy nastoupí nové posily. Prezident Václav Klaus na Hradě uvedl do funkce 16 nových soudců. Všem úspěšným adeptům bude v příštím roce třicet let, což je věková hranice, kterou v minulosti Klaus vyžadoval pro jmenování soudcem. Mladší čekatele odmítal jmenovat. Noví soudci budou působit vesměs u pražských obvodních soudů, řekl ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Vítězem reality show VyVolení se stal Vladko Dobrovodský

Historicky prvním vítězem české reality show se stal sedmadvacetiletý kuchař z Brna Vladko Dobrovodský. V soutěži televize Prima VyVolení o ceny v hodnotě 11 milionů korun získal 630.506 hlasů. Porazil tak své poslední dva soupeře z vily. Jednadvacetiletý obchodní zástupce Jindřich Hovorka z Třince získal 525.778 hlasů a devatenáctiletá studentka z Písku Kateřina Langerová dostala 108.127 hlasů. Vladko se poté, co mu moderátorka sdělila, že vyhrál, rozplakal. Ve studiu pak se sotva popadajícím dechem homosexuál Vladko prohlásil: "Vždycky jsem si říkal, že člověk jako já nemůže vyhrát, ale jestli někdo řekne, že někdo někoho diskriminuje, tak kecá." Poté Vladko převzal ceny - byt na pražské Nové Harfě v hodnotě pěti milionů korun, auto za milion, čtyři luxusní zájezdy, elektroniku za půl milionu, oblečení za 300.000 korun a roční plat 3,6 milionu korun. Navíc dostal ještě křeslo z vily, na němž často sedával a houpal se na něm. Do společenského života vrátila reality show VyVolení moderátorku Terezu Pergnerovou, která vedla několik let boj se závislostí na heroinu. Na čas jí dokonce úřady sebraly syna Samuela. Těsně před vyhlášením vítěze Pergnerová řekla: "Věděla jsem, že i já prověřím své síly a teď můžu říct - Samueli, máma je zpátky, funguje to." Uzavřela se první řada soutěže, která si získala přízeň mnohých televizních diváků a jíž sledovalo více lidí než konkurenční projekt televize Nova Big Brother. Do televizní historie se však oba pořady nejspíše zapíší i tím, že od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dostaly nejvyšší pokuty v historii. Zatím udělila rada Primě pokuty ve výši 22 milionů korun, Nově pak o pět milionů méně. Další pokuty televizím hrozí v dalších správních řízeních. Divácký úspěch VyVolených přiměl Primu k brzkému spuštění i druhé řady této soutěže.

Předáním cen skončila v Praze přehlídka krátkých filmů

Celkem šest desítek bloků projekcí, celkem 160 titulů nabídl od čtvrtečního večera fanouškům v kinech Světozor, Lucerna a Mat Festival krátkých filmů Praha, který vyvrcholil nedělním vyhlášením cen. Tu hlavní, dotovanou částkou 5000 eur (zhruba 150.000 korun), převzal maďarský režisér a scenárista Bálint Kenyeres za třináctiminutový snímek Před úsvitem. Zvláštní uznání získal polský snímek Melodrama Filipa Marczewského. Jeho hrdiny jsou dospívající bratr, starší sestra, erotická fascinace a depresivní, chudá čtvrť chátrajícího postkomunistického polského města, plná frustrace, ponížení, strachu, agrese a potlačené nenávisti. Dalším zvláštním uznáním byl poctěn třináctiminutový příběh kluka, používajícího triky, aby unikl tvrdé realitě ve filmu Kouzelník islandského režiséra Reynira Lyngdala. První ročník přehlídky, jejímž pořadatelem je společnost Film Festival Karlovy Vary, soustředil výběr nejzajímavějších titulů tohoto v Česku opomíjeného žánru, který je však za hranicemi oblíben. Umělecký ředitel Štefan Uhrík, který s Hanou Cielovou vybírá snímky do karlovarské sekce Fórum nezávislých, vybral do soutěže 30 hraných krátkých snímků ze třiadvaceti zemí. Podle něj dokáží být kolikrát chytřejší a zábavnější než filmy celovečerní. "Naším heslem je naprostá otevřenost: nechceme se svazovat a omezovat uváděním pouze mezinárodních nebo světových premiér. Jde nám především o kvalitu," napsal v programové brožuře Uhrík, který se už zamýšlí nad druhým ročníkem této přehlídky.

Ze sportu:

Liberečtí fotbalisté vstoupí do jarního pokračování první ligy jako vedoucí celek tabulky s pětibodovým náskokem před Teplicemi. Třetí je pražská Slavie.

Výsledky 33. kola extraligy ledního hokeje: Vítkovice - Liberec 4:2, Pardubice - Sparta Praha 4:3, Zlín - Karlovy Vary 4:1, Znojmo - Třinec 2:1, Plzeň - Vsetín 6:1 a Kladno - Litvínov 3:2 v prodloužení. V tabulce vede Slavia před Libercem a Zlínem. Poslední je Vsetín.

Šesté místo vybojoval na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v italském Terstu kraulař Květoslav Svoboda. Osmé místo zbylo pro dalšího znojemského plavce Michala Rubáčka. Nejlepším umístěním pro českou výpravu tak na šampionátu bylo páté místo Petry Klosové v polohovém závodu na 100 metrů. Česká republika po hojných letech 1998 až 2004, kdy získala celkem 31 cenných kovů, zůstala poprvé v devítileté historii mistrovství Evropy v krátkém bazénu bez medaile. V Terstu si připsala tři finálové účasti.

České reprezentantky v curlingu vyhrály na mistrovství Evropy v divizi B i svůj třetí zápas. V základní skupině tým vedený skipem Hanou Synáčkovou zvrátil duel s Polskem a po vítězství 11:6 dál bojuje o šanci postoupit zpět mezi elitu. Muži mají v druhé výkonnostní divizi bilanci dvou výher a dvou porážek. Lotyšsku nejprve podlehli 8:10 v prodloužení, Slovensko pak porazili 10:3.

Karvinští házenkáři podle předpokladů v Poháru vítězů pohárů dohráli. Českého mistra vyřadil z osmifinále španělský Valladolid, který domácí devatenáctigólové vítězství potvrdil i výhrou 33:32 v karvinské odvetě.

Krátce o počasí v České republice

V noci oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, na horách sněžení. Teploty 1 až -3 stupně C.

Úterý bude oblačné s ojedinělými přeháňkami. Teploty 0 až 4 stupně C.