Zprávy

Paroubek: Vztahy s Německem budou dobré i za kancléřky Merkelové

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) věří, že na dobrých česko-německých vztazích se příchodem Angely Merkelové do čela německé vlády nic nezmění. "Angela Merkelová je zcela realistická politička," řekl dnes novinářům. Německo míří k velké koalici CDU/CSU a SPD s Merkelovou v čele. Šéfka CDU Merkelová potvrdila, že konzervativci zahájí se sociálními demokraty koaliční jednání. Schröder koncem září krátce navštívil Prahu. Slíbil, že ještě letos dorazí z Německa dva nebo tři lidé z jeho volebního týmu, kteří české sociální demokracii pomohou se stranickou taktikou před volbami v příštím roce. Někteří čeští komentátoři soudí, že Paroubek se ve Schröderovi zhlédl, a dokonce napodobuje jeho rétoriku a gestikulaci.

Pákistán žádá ČR o pomoc, rozhodne o ní v úterý krizový štáb

Pákistán odpověděl na českou nabídku pomoci při odstraňování následků ničivého zemětřesení a požádal Českou republiku o léky, potraviny a stany. O formě a rozsahu okamžité pomoci rozhodne meziresortní krizový štáb, který zasedne na českém ministerstvu zahraničí. ČTK to řekl Michal Bucháček z tiskového oddělení. Uvedl, že záchranné týmy Pákistán nepotřebuje. Česká republika hodlá na humanitární pomoc Pákistánu a přilehlým regionům dát 25 milionů korun. Pět milionů korun již uvolnila. O zbytku má ve středu rozhodnout vláda. Pomoci je připravena česká armáda. Do oblasti může zaslat stany, přikrývky a další materiál. Pokud bude třeba, může je přepravit vlastním dopravním letadlem.

Na katastrofu reagovaly také české humanitární organizace. Zatím do oblasti posílají finanční prostředky. Soustředit se chtějí na následnou pomoc při obnově regionu. Sbírky vyhlásily společnosti Člověk v tísni, ADRA, Český červený kříž či Česká katolická charita. Lítost nad neštěstím vyjádřil dopisem prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Armáda je připravena do Asie a Guatemaly poslat stany a přikrývky

Česká armáda je připravena do oblastí Asie postižených katastrofálním zemětřesením poslat stany, přikrývky a další materiál. Pokud bude třeba, může pomoc přepravit vlastním dopravním letadlem. ČTK to řekl ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Dodal, že humanitární zásilku je vojsko připraveno zaslat i do Guatemaly, kterou minulý týden zasáhl ničivý hurikán a kde zkázu dokončily sesuvy půdy. "Armáda má ve svých zásobách dostatek materiálu, který může postrádat," prohlásil ministr. Podle něj záleží na tom, jaká pomoc je nyní nejpotřebnější a jaká bude konkrétní žádost postižených zemí. Koordinaci humanitárních zásilek má na starosti ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Vít Kolář uvedl, že úřad nemá v tomto ohledu stanoveny žádné priority, reaguje na základě momentálních potřeb.

Pohřešovaní horolezci se o víkendu ozvali příbuzným

Sedmičlenná skupina českých horolezců, která je pohřešována po ničivém zemětřesení v Pákistánu, se o víkendu podle informací ČTK ozvala svým příbuzným. Ministerstvo zahraničí údaje ověřuje. Horolezci se měli pohybovat v oblasti Karákórámu. Podle dostupných informací skupina směřovala do města Skárdu, které leží pod osmitisícovou horou Nanga Parbat, tedy asi 300 kilometrů od epicentra zemětřesení. "Nepředpokládáme, že by to byla silně postižená oblast," řekl o víkendu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Skupinu, kterou se nedařilo kontaktovat, vede pětašedesátiletá horolezkyně Dina Štěrbová, která v roce 1984 jako první Češka zdolala osmitisícový vrchol. Horská oblast, kam česká skupina směřovala, podléhá zvláštnímu režimu, protože je na území neklidného Kašmíru, o něž Indie a Pákistán vedou spor. Horolezci, kteří se tam chtějí vypravit, musí získat zvláštní povolení. Ta ale vydávají místní úřady a české velvyslanectví o nich nemá přehled. Otřesy měly sílu 7,7 stupně Richterovy škály. Nejpostiženější je sever Pákistánu. Tamní úřady předpokládají, že počet obětí možná přesáhne 30.000. Zraněno je přes 40.000 lidí a některé horské vesnice jsou zcela zničené.

České zbraně budou v Iráku sloužit k ostraze památek

Zbraně, jež Česko daruje Iráku, budou určeny pro speciální jednotky, které budou střežit irácké kulturní památky. Informovala o tom Česká televize. Česká vláda v září rozhodla, že Iráku daruje samopaly, kulomety, vojenské stejnokroje a další armádní materiál v ceně přes milion korun. Po pádu režimu Saddáma Husajna zmizela z Iráku řada archeologických památek. Irácká vláda chce dalšímu rozkrádání zabránit a tamní ministerstvo kultury proto vyškolilo speciální jednotky k ochraně památek. Ty zatím neměly dost zbraní, Česko jim je však nyní pošle. Darovací smlouvu podepíše ministerstvo obrany s iráckým ministerstvem kultury v pondělí, uvedla ČT. Zásoby nepotřebného materiálu vznikly jako důsledek zeštíhlování armády. V případě munice se armáda zavázala materiál ekologicky zlikvidovat. Proces je však finančně náročný, proto se vyplatí část střeliva prodat či věnovat do zahraničí. Počínání ministerstva obrany a vlády se však nelíbí nevládním organizacím, například Amnesty International.

Za Hlinkovu nehodu uložil soud řidiči podmíněný trest

Za loňskou tragickou nehodu hokejového trenéra Ivana Hlinky uložil karlovarský okresní soud řidiči Františku Veletovi dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Pět let nesmí řídit auto. Veleta řídil avii, která se střetla s Hlinkovým superbem. Trenér zanedlouho po převozu do nemocnice zemřel. Podle obžaloby v serpentinách směrem do Karlových Varů přejel Veleta souvislou čáru a nedal přednost autu, které Hlinka řídil. Řidič trval i po vynesení rozsudku na tom, že mu vběhlo do cesty zvíře a on se lekl. Při tom strhl řízení do protisměru. Proti podmíněnému trestu se Veleta ihned odvolal. Jeho obhájce Jaroslav Krůšek žádá zproštění obžaloby, protože se podle něj nepodařilo prokázat, že Veleta porušil povinnosti vyplývající z vyhlášky o silničním provozu. Za ublížení na zdraví hrozilo Veletovi vězení od šesti měsíců až do pěti let. Soudkyně Kateřina Vltavská však poukázala na jeho dosavadní bezúhonnost i na to, že se jako řidič nedopustil žádných přestupků. S trestem nesouhlasí manželka hokejového trenéra Liběna Hlinková.

BVV: Veletrhy zůstanou v Brně, přesun aktivit do Prahy nebude

Jihomoravská metropole zůstane jediným městem v Česku, v níž hodlají Veletrhy Brno (BVV) organizovat tradiční výstavní akce, řekl novinářům ředitel firmy Jiří Škrla. Vyvrátil tak spekulace o přesunu veletržních aktivit do Prahy. BVV podle něj situaci v Praze monitorovalo, svůj úmysl rozvíjet i nadále své aktivity v Brně podnik neopustil. Naopak brzy začne s reklamní kampaní Brno-hlavní město veletrhů. Většinovým vlastníkem Veletrhů Brno je s více než 60 procenty společnost Messe Düsseldorf, necelých 34 procent patří městu Brno a zbytek drobným akcionářům. Z obavy o možném přesunu aktivit BVV do Prahy se v minulosti objevily ve vedení města hlasy na zvýšení vlastnického podílu ve veletržní firmě. Jednání o nákupu akcí nejsou podle dnešního vyjádření primátora Richarda Svobody aktuální. "Jsem rád, že jasně a zřetelně zaznělo, že klíčovým místem pro veletrhy je město Brno. Spekulace o účasti BVV v Praze městu neprospívaly," míní Svoboda. Úvahy o tom, že se město vzdalo snahy navýšit vlastnicky podíl výměnou za příslib o setrvání výstavních akcí v Brně, Svoboda odmítl. Veletrhy patří ke strategických podnikům v Jihomoravském kraji. Vloni na brněnské výstaviště přilákaly přes milion tuzemských a zahraničních návštěvníků. Za fiskální rok 2004 dosáhla společnost čistého zisku po zdanění 99,9 milionu korun, obrat činil bezmála 1,5 miliardy korun. Veletržní akce zabraly plochu o rozloze bezmála 375.000 čtverečních metrů.

Po prázdninách ubylo lidí bez práce

Lidí bez práce v Česku po prázdninách ubylo. Míra nezaměstnanosti se v září podle očekávání snížila na 8,8 procenta ze srpnových 8,9 procenta práceschopného obyvatelstva. Práci v září hledalo 503.396 lidí, což je o 1858 méně než na konci srpna. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Přetrvávají ale značné regionální rozdíly. Nejlépe se daří hledat práci tradičně v Praze a okolí, kde se míra nezaměstnanosti pohybuje do čtyř procent. V září 2005 byla nejnižší v okrese Praha-západ s 2,8 procenta. V samotném hlavním městě činila 3,6 procenta, v okrese Praha-východ 3,1 procenta a v okrese Mladá Boleslav 3,9 procenta. Naopak největší problémy při hledání práce mají stále lidé na Mostecku, kde se nezaměstnanost pohybuje kolem 22 procent. Těžké je najít práci i na Karvinsku, Teplicku a Chomutovsku. Míra registrované nezaměstnanosti je také nadále vyšší u žen. V září činila u žen 10,9 procenta, u mužů byla 7,2 procenta. Absolventi škol a mladiství se v září na nezaměstnanosti podíleli 9,4 procenta. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru devět uchazečů, z toho nejhorší situace je v okresech Karviná, kde se o jedno volné místo uchází téměř 71 lidí. Nezaměstnanost mírně klesla v září díky čerstvým absolventům škol, kteří po prázdninách nastoupili do práce. ČTK to řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka s tím, že tento pokles byl v souladu s prognózami analytiků. Situace na trhu práce se podle většiny ekonomů v posledních měsících trochu zlepšuje. Odpovídá tomu prý i tento mírný pokles, který je možné připsat také vysokému růstu ekonomiky a zpřísňování podmínek pro vyplácení dávek. Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek však míní, že s ohledem na pětiprocentní růst ekonomiky je stav na trhu práce stále neuspokojivý. "Nezaměstnanost je v Česku strukturálním problémem, který růst ekonomiky sám o sobě viditelně nezmírní. Pomoci může jen strukturální řešení, spočívající v úpravách sociální sítě, zjednodušení podnikání a snížení vedlejších nákladů práce," dodal.

Tempo růstu stavebnictví v srpnu zrychlilo na 6,7 procenta

Stavební výroba v srpnu meziročně vzrostla o 6,7 procenta, oznámil Český statistický úřad. Srpnový růst tak byl poněkud vyšší než v červenci, kdy stavebnictví vzrostlo o 6,1 procenta. Srpnové výsledky nicméně potvrdily, že skončilo období, kdy byla vykazovaná data o stavební produkci ovlivněna změnou DPH u stavebních prací. K růstu výroby přispěla nová výstavba v inženýrském stavitelství, naproti tomu stavební práce na opravách a údržbě stavebních objektů v srpnu 2005 mírně klesly.

Dluh ČR ve třetím čtvrtletí stoupl o 19 miliard na 662,6 miliard korun

Státní dluh České republiky se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 19 miliard korun. Na konci září činil 662,6 miliardy Kč, zatímco ve druhém čtvrtletí letošního roku se pohyboval na úrovni 643,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které ministerstvo financí zveřejnilo na své webové stránce.

Pendolino tento týden otestuje železniční trať u Pardubic

Rychlovlak Pendolino tento týden otestuje kvalitu železničního koridoru na Pardubicku. Od dnešního dne do pátku se v úseku Pardubice - Zámrsk uskuteční série měřících jízd, při kterých se bude postupně zvyšovat rychlost až na 230 km/h. ČTK to řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Do konce roku bude jedna ze souprav projíždět tratí na 1. železničním koridoru Praha - Česká Třebová - Brno - Břeclav. Prověří, zda je koridor připraven na vyšší rychlosti vlaku především v obloucích, kde Pendolino využije technologii naklápěcí skříně. V rovinatých úsecích bude rychlovlak jezdit maximální rychlostí 160 km/h; zhruba stejnou jakou dosahují i jiné rychlíky. V obloucích však zvýší rychlost proti jiným vlakům o 20 až 30 procent. Pendolino začne 11. prosince jezdit z Prahy do Ostravy, Břeclavi, Bratislavy a Vídně. Z Prahy do Brna se cestující dostane za dvě hodiny a dvacet minut, z Brna do Vídně za hodinu a 33 minut, z Brna do Bratislavy za hodinu a 28 minut a do Prahy do Ostravy za tři a půl hodiny. Dráhy objednaly celkem sedm souprav Pendolino. Zaplatí za ně výrobci, kterým je italský Alstom, asi 3,37 miliardy korun. Původně měla Pendolina vozit cestující už před šesti lety.

Václav Havel zahájil Forum 2000, jež bude řešit soužití v globální světě

Bývalý prezident Václav Havel zahájil devátý ročník mezinárodní konference Forum 2000, jehož účastníci se budou během pondělka zabývat otázkami spojenými se soužitím různých kultur v globálním světě. "Cílem letošní konference, stejně jako těch předešlých, je pozvat lidi různých profesí, národů, náboženství, lidí z různých civilizačních okruhů, aby společně hovořili o budoucnosti této civilizace, stavu dnešního světa, o hrozbách, které se nad ním vznášejí, a o tom, jak těmto nebezpečím čelit," uvedl Havel během zahájení akce v prostorách Pražské křižovatky - odsvěceném kostele sv. Anny.

Kostel má v pronájmu a postupně rekonstruuje Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Dnes konference pokračuje na pražském Žofíně a některých dalších místech v centru Prahy. Mezi asi 30 osobnostmi, které se letošní konference účastní, je například princ hášimovské jordánské královské dynastie Hasan bin Talál, běloruský opoziční prezidentský kandidát Aljaksandar Milinkevič, francouzský filozof André Glucksmann, bývalý libanonský ministr kultury Hasan Salám, bývalý polský ministr zahraničí Bronislaw Geremek či bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) James Woolsey. Devátý ročník akce zahájil spolu s Havlem také japonský filantrop Johei Sasakawa, který je vedle českého exprezidenta a spisovatele Elieho Wiesela duchovním otcem konference. Sasakawa rovněž předsedá Nadaci Nippon, která z podstatné části Forum 2000 financuje.

Sport

Novým trenérem fotbalové Sparty bude Stanislav Griga. Vedení úřadujícího českého mistra to potvrdilo na svých internetových stránkách. Slovenský kouč se podle klubových informací vrátil z Indie a ihned poté podepsal na Letné smlouvu do 30. června 2007, klub bude mít navíc dvouletou opci. Třiačtyřicetiletý kouč ve funkci nahradí Jaroslava Hřebíka, který byl od týmu odvolán minulé pondělí po sérii neúspěšných výsledků. Sparta tak oficiálně potvrdila informaci, kterou už v neděli prozradil Griga televizi Nova. V rozhovoru řekl, že jeho prvním cílem bude zastavit současný herní a výsledkový propad. Sparťané jsou po sedmém kole ligy na desátém místě tabulky s devítibodovou ztrátou na Liberec a Teplice, v Lize mistrů mají po dvou zápasech pouze jeden bod za domácí remízu s Ajaxem. Podle zákulisních informací se klub rozhodoval mezi dvěma muži: druhým favoritem byl Zdeněk Ščasný, který ve Spartě působil na konci minulého desetiletí. Griga se vrací do klubu, v němž úspěšně působil v osmdesátých letech jako hráč. Na Letnou přišel roce 1981, definitivně ji opustil o osm let později jako člen Klubu kanonýrů, později hrál ještě ve Feyenoordu Rotterdam a Rapidu Vídeň. Stanislava Grigu předchází pověst progresivního trenéra

Tenistka Nicole Vaidišová se poprvé v kariéře dostala do elitní světové dvacítky žebříčku WTA. Po triumfu v Tokiu se šestnáctiletá hráčka posunula v dnešním vydání dvouhry z jednadvacátého na osmnácté místo světa. Vaidišová je první českou tenistkou ve dvacítce po třech letech. V roce 2002 patřila mezi špičku tehdy devatenáctiletá Daniela Bedáňová, která byla nejvýše na 16. místě v červenci 2002, ale od té doby se propadla na dnešní 292. pozici.

Počasí

Noc bude téměř jasná s místní nízkou oblačností a mlhami. Teploty 7 až 3 stupně C a místy i přízemní mrazíky.

V úterý bude slunečno. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů C.