Zprávy čtvrtek, 11. května 1995

Vazeni posluchaci, pri poslechu vysilani Radia Praha vas vita E.P., ktera vam prinasi na uvod zpravy.

K prevzeti prestizni Mezinarodni katalanske ceny pricestoval dnes do Barcelony prezident CR Vaclav Havel. Ta je udelovana osobam, ktere se tvurcim zpusobem zaslouzily o rozvoj kulturnich, vedeckych a lidskych hodnot ve svete. Letosni cenu obdrzel spolecne s byvalym nemeckym prezidentem Richardem von Weizs ckerem za prosazovani etiky v politice. Ve svem projevu chce Vaclav Havel poukazat na to, co si mysli o vztahu moralky a politiky. Bude se tedy venovat spise reflexi urcitych momentu novodobych dejin. V Katalansku se krome tamnich predstavitelu setka cesky prezident i se spanelskou kralovnou Sofii.

Ucasti na neformalnim jednani Vyboru ministru Rady Evropy zahajil dnes cesky ministr zahranici Josef Zieleniec jednodenni pracovni navstevu Strasburku. Behem ni prevzal za Ceskou republiku na pul roku predsednictvi v tomto vrcholnem organu Rady. Ve svem diskusnim prispevku se pak Josef Zieleniec zameril predevsim na dalsi rozsirovani Rady Evropy. Uvedl, ze rozsirovani Rady je v zajmu Ceske republiky, avsak je treba k teto otazce pristupovat s plnym vedomim potreby uchovani hodnot teto organizace.

Obchodni deficit, pokud poroste, by letos mohl dosahnout 60 az 80 miliard korun. Prohlasil to dnes ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy v prazskem hotelu Diplomat pri zahajeni dvoudenni konference o ceske proexportni politice. Take bilance bezneho uctu by mohla letos vykazat slabe saldo, protoze prijmy z turistiky a sluzeb nestaci vyrovnat obchodni pasivum. Celkove saldo platebni bilance bude zaviset na prilivu zahranicniho kapitalu a podle ministra Dlouheho bude letos jiste kladne.

Ministr obrany Ceske republiky Vilem Holan dnes v Praze venoval byvalym prislusnikum Kralovskeho vojenskeho letectva, kteri ziji ve Velke Britanii, pametni odznaky k 50. vyroci ukonceni druhe svetove valky. Zaroven ocenil hrdinstvi pilotu, kteri pokladali zivoty v boji proti fasismu a pripomnel, ze mnozi byli po valce pronasledovani a perzekuovani.

Na prvni oficialni navstevu Ceske republiky dnes prileta rakousky kancler Franz Vranitzky. Se svym protejskem premierem Vaclavem Klausem bude jednat predevsim o vztazich obou zemi.

Slovensky premier Vladimir Meciar uz obdrzel dopis ceskeho premiera Vaclava Klause a navrh ceske vlady na zruseni docasne platebni dohody mezi CR a Slovenskem. Urad vlady ani ministerstvo financi zatim nepotvrdily, zda bude slovenska strana respektovat cesky pozadavek a vyjadri se k navrhu do konce kvetna. Pak by dosavadni platebni styk mohl byt ukoncen k 1.zari. Zasadni stanovisko slovenske vlady lze ocekavat zrejme az po uternim zasedani vlady.

Ve Frankfurtu nad Mohanem byl dnes po delsi odmlce opet otevren honorarni konzulat Ceske republiky. Otevreni se ucastnil cesky ministr hospodarstvi Karel Dyba. CR ma nyni v Nemecku honorarni konzulaty take v Drazdanech, Hamburku, Norimberku a Stuttgartu.

Nemecka strana podle dnesnich informaci listu Die Welt zvazuje, ze kancler Helmut Kohl predbezne pocatkem cervna predlozi prohlaseni k nemecko-ceskym vztahum a pritom oznami formu upravy odskodneni ceskych obeti nacismu. Poslanci nemeckeho a ceskeho parlamentu podle listu vyvijeji s podporou prezidenta Vaclava Havla snahu o formulaci spolecneho prohlaseni obou zakonodarnych sboru, ktere by melo normalizovat nemecko-ceske vztahy.

Rozpocet na prazskou cast pastoracni navstevy papeze Jana Pavla II. vcetne bohosluzby slova na strahovskem stadionu 20. kvetna cini pro prazske arcibiskupstvi temer sest milionu korun. Sbirka v prazske arcidiecezi vynesla podle dnesni informaci zatim pres dva miliony korun, v ostatnich ctyrech ceskych katolickych diecezich uz je celkove shromazdena radove stejna castka.

Padesaty rocnik mezinarodniho hudebniho festivalu Prazske jaro predznamena dnes v predvecer jeho zahajeni v Narodnim divadle premiera nove inscenace Smetanovy opery Libuse.

Ze sportu:

Ve druhe nejvyssi ceske fotbalove soutezi porazil Lerk Brno vedouci celek tabulky Uherske Hradiste 7:2. V osmifinale tenisoveho turnaje v ime se stretne Helena Sukova s Argentinkou Sabattiniovou. Na tenisovem turnaji v Hamburku cekaji nase hrace v osmifinale pretezci souperi. Dosedel se stretne s Americanem Agassim a Vacek s jeho krajanem Samprasem.

Jeste kratce o pocasi:

V Ceske republice je dnes oblacno, misty slabe prehanky. Nejvyssi odpoledni teploty 13 az 17 stupnu Celsia.

A ted uz predavam slovo kolegyni Renate Pratova, ktera pro vas ma dalsi informace.