Zprávy čtvrtek, 14. září 2000

Renata Prátová

Česká vláda ve středu dopoledne zrušila sankce vůči Rakousku

Česká vláda ve středu dopoledne zrušila diplomatické sankce proti Rakousku. Učinila tak po vzoru 14 zemí Evropské unie, které diplomatické sankce vůči 15. členu EU opustily už v úterý vpodvečer. "V této oblasti považujeme za vhodné řídit se pravidly klubu, jehož se chceme státi členem," glosoval premiér Miloš Zeman rozhodnutí kabinetu. "Proto postoj České republiky v tomto směru korespondoval a koresponduje s postojem zemí Evropské unie," dodal premiér a odmítl námitky proti zrušení sankcí, které na adresu EU zazněly v médiích.

Členové Evropské unie rozhodli o bilaterálních opatřeních v únoru poté, co do rakouské vládní koalice vstoupila nacionalistická strana Svobodných. Česká vláda se potom k postoji zemí Unie připojila. Když konsensus kolem sankcí v rámci EU začal oslabovat, dohodli se evropští partneři na vyslání skupiny tří osobností, které by posoudily situaci v Rakousku. Trojici "moudrých" tvořil německý právník Jochen Frowein, bývalý finský prezident Martti Ahtisaari a někdejší španělský ministr zahraničí Marcelino Oreja. Zpráva, kterou předali v pátek francouzskému prezidentovi Jacquesi Chirakovi, doporučila ukončení sankcí, ale kriticky se vyjadřovala k Haiderově straně, i když ji výslovně neoznačila za krajně pravicovou.

Temelín ještě před spuštěním navštíví česko-rakouská komise

Českou jadernou elektrárnu Temelín navštíví ještě před spuštěním prvního bloku společná česko-rakouská komise expertů a poslanců, aby na místě jednala o bezpečnosti elektrárny, o její únosnosti pro životní prostředí, hospodárnosti provozu a o vzájemném systému výměny informací k těmto tématům. Uvádí se to ve společném prohlášení delegace českého parlamentu a mluvčích pro životní prostředí všech čtyř rakouských parlamentních stran, které bylo ve středu přijato ve Vídni. "Komise bude podle dohody tvořena čtyřmi experty a čtyřmi poslanci za každou z obou stran," upřesnil pro ČTK vedoucí české poslanecké delegace, místopředseda Poslanecké sněmovny František Brožík. Podle jeho slov jde v podstatě o rozšíření dosavadní komise expertů o zástupce parlamentních výborů pro životní prostředí obou stran. Jak Brožík dodal, komise jadernou elektrárnu navštíví příští týden, aby nevznikly žádné překážky pro harmonogram jejího uvádění do provozu.

Společnost ČEZ jako investor a budoucí provozovatel elektrárny návštěvu komise v Temelíně uvítal. "Přímo v elektrárně budou mít členové komise nejlepší možnost seznámit se s aktuálním stavem Temelína a fakty o jeho bezpečnosti," sdělil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Rovněž připomněl, že od roku 1990 rozestavěnou elektrárnu navštívilo dvanáct misí Mezinárodní agentury pro atomovou energii, v nichž byli několikrát zastoupeni i rakouští odborníci. Kromě toho už několika let probíhá s německou a rakouskou stranou na úrovni českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) výměna informací o jaderné bezpečnosti.

Delegace Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí českého parlamentu se ve středu na závěr dvoudenního jednání ve Vídni také se svými rakouskými kolegy shodla, že "rozšíření Evropské unie je prioritou a společným zájmem obou stran". Pro zintenzivnění jednání o přetrvávajících problémech ve vzájemných vztazích, jako je Temelín a tzv. Benešovy dekrety, bylo dohodnuto uspořádat schůzky zahraničních výborů parlamentů obou zemí či poslaneckých skupin česko-rakouského přátelství. Zřejmě se setkají i ministři životního prostředí obou států a 16. října Rakousko oficiálně navštíví předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Delegace českých poslanců, v níž převažovali členové Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí v čele s jeho předsedou Miroslavem Benešem, se rovněž s rakouskými protějšky dohodla dát společný podnět ke svolání konference středoevropských zemí o energetické politice v regionu. Na dotaz rakouských novinářů, kdy konkrétně bude Temelín uveden do provozu, Beneš upozornil, že o tom vůbec nerozhoduje parlament. Podle něj je to v kompetenci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který rozhoduje jednotlivě o splnění každého bezpečnostního kroku, a parlament naopak pozorně dbá na to, aby tato instituce zůstala zcela nezávislá na politických vlivech.

Vedoucí rakouské delegace, předseda parlamentního výboru pro životního prostředí Karl Schweitzer (FPÖ), ocenil otevřenost rozhovorů a ochotu české strany jednat o otázkách, na které mají obě strany rozdílný názor. "Vaše návštěva přispěla ke zlepšení celkové atmosféry našich vztahů, která je nyní podstatně lepší, než před vaším příjezdem," řekl na adresu českých poslanců. Na dotaz rakouského novináře, zda tento vývoj znamená odchod rakouské strany od hrozby zablokovat kapitolu energetika při vyjednávání vstupu České republiky do Evropské unie, pokud bude Temelín spuštěn bez uskutečnění zkoušek vlivu na životní prostředí podle evropských norem, Schweitzer pouze odpověděl, že "nechce předbíhat jednáním expertů" na toto téma.

Greenpeace protestovalo před Úřadem vlády v Praze proti Temelínu

Bez incidentů a za dohledu několika policistů ve středu dopoledne přibližně půl hodiny demonstrovalo 25 aktivistů ekologické organizace Greenpeace před Úřadem vlády v Praze. Za zvuků sirény ohlašující jaderný poplach vyjadřovali nesouhlas s plánovanou aktivací jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Desítka aktivistů s transparentem ulehla před vchod budovy, kde jednala vláda. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart při příchodu na jednání kabinetu označil počínání aktivistů za jejich "svaté právo" s tím, že mrtví, jejichž smrt zavinila jaderná havárie, už svůj názor vyjádřit nemohou. Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra není však troubení argumentem. "Měli by použít věcné argumenty. Podle současného poznání je jaderná elektrárna nejekologičtějším zdrojem energie," uvedl ministr Grégr.

"Vláda si musí uvědomit, že to bude ona, kdo ponese zodpovědnost za životy a zdraví lidí v případě jakékoli nehody v Temelíně," řekl k neohlášené demonstraci novinářům ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter. Kabinet by podle něj měl zabránit aktivaci paliva v prvním bloku elektrárny a nechat prošetřit zprávy o závadách ohrožujících bezpečnost Temelína. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který má bezpečnost elektrárny zaručit, podle Tuttera není nezávislý. Od chvíle, kdy se rozhodl SÚJB povolit zavezení jaderného paliva do reaktoru, Greenpeace tvrdí, že Temelín ohrožují závady a nedodělky. V souvislosti s opravami potrubí reaktorové nádoby prvního bloku elektrárny podali Greenpeace minulý týden trestní oznámení na neznámého pachatele.

Spuštění Temelína je podle státního tajemníka slovenského ministerstva zahraničí záležitostí české strany

Spuštění jaderné elektrárny Temelín je výsostně záležitostí české strany a Slovensko nemá možnost ani zájem nějakým způsobem ho ovlivňovat. ČTK to řekl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Jaroslav Chlebo, který se ve středu setkal s náměstkem českého ministra zahraničí Hynkem Kmoníčkem.

Informace ze středečního jednání české vlády

Vláda plně podpořila českou policii před blížícím se pražským jednáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Vláda rozhodně bude respektovat právo demonstrantů na vyjádření jejich názoru na tyto organizace, ale nebude respektovat právo na násilné protestní akce," uvedl premiér Miloš Zeman.

Kabinet vzal na vědomí zprávu o vytvoření specializovaných útvarů pro dozor nad vyšetřováním závažné hospodářské a finanční kriminality, které mají pokračovat v protikorupční akci Čisté ruce, jíž Česká strana sociálně demokratická slíbila před posledními volbami do Poslanecké sněmovny voličům. Rozhodl rovněž o finančním posílení Nejvyššího státního zastupitelství a Vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci, kde bude pracovat celkem třicet specializovaných státních zástupců, o 50 miliónů korun.

Ministři také projednali několik nálezů Nejvyššího kontrolního úřadu. Mezi nimi i nakládání s prostředky na politiku zaměstnanosti. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla musí do 30. června 2001 vládě sdělit, jaká opatření k zamezení plýtvání s těmito prostředky přijal.

Vláda schválila návrh programu Start, který má podpořit podnikání pracovníků uvolněných z hutního průmyslu. Program výhodných půjček má odstartovat od října a navazuje na 14 dní starý sociální program pro oceláře. V jeho rámci zaplatí stát během příštích tří let zhruba 6000 propuštěným ocelářům na odstupném přes miliardu korun.

Ministrovi financí Pavlu Mertlíkovi kabinet vrátil k upřesnění analýzu možností odpisu daňových nedoplatků. Analýza se snažila popsat důsledky takového řešení. "Názor ministerstva financí na tzv. daňovou amnestii je spíše kritický. Z výsledku analýzy je zřejmé, že takový zákon navrhovat nebudeme," uvedl ministr financí Pavel Mertlík. Nicméně automaticky se letos odepíše 7,6 miliardy korun nedoplatků na daních staré daňové soustavy.

Ministři dále schválili programy prevence před povodněmi. Podle ministra zemědělství Jana Fencla jde zejména o programy neinvestiční, které identifikují povodňová rizika a umožní získat dostatek informací pro konkrétní opatření.

Vláda schválila i návrh ministerstva financí zablokovat z letošního rozpočtu ministerstva školství 218 miliónů korun, které tento resort dluží státnímu rozpočtu z loňského roku.

Podle irského ministra Joe Walshe je v zájmu Irska rychlé přijetí České republiky do Evropské unie

V zájmu Irska je rychlé přijetí České republiky do Evropské unie. Při příležitosti dvoudenní návštěvy ministra zemědělství Jana Fencla v Irsku to uvedl irský ministr zemědělství, výživy a rozvoje venkova Joe Walsh. ČTK to ve středu řekl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář s tím, že Walsh počítá po vstupu Česka do Unie s růstem a diverzifikací vzájemného agrárního obchodu. Jednání obou ministrů se týkala zkušeností Irska v oblasti administrace strukturálních fondů EU, zkušeností se zaváděním kontrolního systému IACS v České republice a řady předvstupních rozhodnutí, která musí Česko udělat do svého vstupu do Unie.

Ministr Fencl jednal také s předsedou Úřadu pro bezpečnost potravin Danielem O'Harem a s předsedou Společného výboru pro zemědělství obou komor irského parlamentu Johnem Brownem. V rámci návštěvy zavítal i na farmu v hrabství Kildare nedaleko Dublinu, zaměřenou na produkci mléka. Tam měl možnost se seznámit se způsobem práce farmářského poradenství v Irsku a s konkrétními příklady využití zemědělských dotací z fondů Evropské unie.

Partnerské vztahy mezi český a irskými městy jsou na nízké úrovni

Partnerské vztahy mezi českými a irskými městy a obcemi jsou podle velvyslance Irské republiky v Česku Michaela Collinse zatím na nízké úrovni. "Irsko má v Praze ambasádu teprve pět let a má dobré vztahy na mezivládní úrovni," řekl Collins ČTK při středečním zahájení Irských dnů na Vysočině v Havlíčkově Brodě, které pořádá Regionální informační středisko Evropské unie. "S českou vládou se dělíme o naše zkušenosti se začleněním a působení v EU," upřesnil s tím, že na komunální úrovni se vztahy musí zintenzivnit. Dodal, že nemá pochyb, že se Česká republika a Irsko zanedlouho stanou partnery v Unii a budou vztahy dále prohlubovat.

Václav Klaus čelil ve Stockholmu obviněním z euroskepticismu

Nařčením z euroskepticismu a určitého odstupu od českého přičlenění k Evropské unii musel ve středu ve Stockholmu čelit předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus. Podle některých účastníků setkání se živá diskuse na toto téma rozpoutala po Klausově přednášce před členy Svenska Dagbladet Executive Clubu, kterou český politik zakončil svou dvoudenní neoficiální návštěvu Švédského království. Ve vystoupení před zástupci politické a hospodářské sféry, na jejichž pozvání do Švédska přijel, Klaus nejprve hovořil o českých zkušenostech z procesu transformace postkomunistických zemí do demokratického a tržního prostředí. Další pasáže jeho přednášky "Evropa 2000 z pražského úhlu pohledu" pak byly věnovány rozšiřování evropských struktur. Klaus se v nich zaměřil na prohlubování Evropské unie (například EMU) a rozšiřování nynější "patnáctky" o nové členy. I přesto, že v této souvislosti zdůraznil, že evropská integrace je základním cílem české zahraniční politiky a že k tomuto cíli neexistuje žádná jiná alternativa, obvinili ho v následné diskusi někteří posluchači z euroskepticismu. Václav Klaus na svou obranu uvedl, že sám sebe považuje nikoli za odpůrce českého členství v Evropské unii, ale naopak za eurooptimistu; ovšem s tím, že je eurooptimistou zasvěceným natolik, že ví, že každá mince má dvě strany a že přínos z členství v Unii musí být také zaplacen některými ztrátami.

Obyvatelé Kutné Hory debatovali o vstupu České republiky do Evropské unie

O výhodách i nevýhodách vstupu České republiky do Evropské unie ve středu se studenty, obyvateli a podnikateli Kutné Hory a Čáslavi hovořili představitelé Unie svobody v rámci Dne pro Evropu. Akce, kterou v českých městech pořádají unionisté ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku a ekonomiku, se uskutečnila už pošesté. Další Dny pro Evropskou unii se uskuteční v říjnu v Hodoníně a Novém Jičíně.

Nuceně nasazení v Rakousku dostanou odškodnění brzy Na brzké vyplácení odškodnění se mohou těšit osoby nasazené na nucených pracích v Rakousku. Vyplynulo to z jednání, které vedl na okraji Valného shromáždění OSN český ministr zahraničí Jan Kavan a jeho americká kolegyně Madeleine Albrightová. Spojené státy totiž podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila brzy ukončí s Rakouskem jednání o odškodnění a náhradách za židovský majetek arizovaný za druhé světové války a podepíší s ním dohodu o právních jistotách, která zaručí, že proti Rakousku nebudou vznášeny další žaloby. V České republice žije 16.000 osob nasazených na nucených pracech v Rakousku, kteří mají dostat asi 500 miliónů šilinků (1,25 miliardy korun), uvedl Pospíšil.

Bývalí členové PTP převzali v Senátu pamětní medaile

Více než šedesátka bývalých příslušníků Pomocných technických praporů (PTP) ve středu převzala z rukou předsedkyně Senátu Libuše Benešové pamětní medaile "za věrnost svému přesvědčení i v dobách nesvobody". Na slavnostním shromáždění v sídle horní komory parlamentu současně předal předseda Ústřední rady Svazu PTP Vladimír Lopaťuk Libuši Benešové pamětní odznak "za její vstřícný a neúnavný boj za příslušníky PTP". Shromáždění bylo pietním připomenutím padesátého výročí zřízení PTP, kdy byla, jak uvedla Benešová, armáda zneužita k tomu, aby prováděla politickou represi směřující někdy až k likvidaci nepohodlných lidí. Ocenila statečnost, s jakou příslušníci PTP i jejich rodinní příslušníci čelili nespravedlivému příkoří.

Předseda klubu bývalých členů PTP z okresu Praha-západ Jiří Růžička upozornil, že dodnes nejsou dostatečně oceněny oběti těch, kteří byli nespravedlivě pronásledováni komunistickým režimem. Řekl, že komunistická strana byla sice zákonem z roku 1993 prohlášena za organizaci zločineckou a zavrženíhodnou, ale norma neřeší, "jak budou nositelé této zrůdnosti potrestáni".

Ministři uvažují o společné mírové jednotce Čechů a Slováků

Ministři obrany Slovenska a Česka Pavol Kanis a Vladimír Vetchý se zabývají myšlenkou, že několik let po rozpadu společného státu i armády by se vytvořila česko-slovenská jednotka pro mírové mise. Ministři to ve středu oznámili novinářům ve vojenském prostoru Libavá, kde sledovali cvičnou bojovou operaci společného kontingentu, který zasahoval jako součást mírových sil Severoatlantické aliance proti fiktivnímu nepříteli.

Na Libavé ve středu pod názvem Blue Line 2000 vyvrcholilo největší česko-slovenské cvičení po rozpadu federace, jehož cílem byl nácvik koordinace práce štábu i jednotek obou zemí podle standardů NATO a sladění činnosti jednotlivých částí vojsk. "Společně připravujeme na sto akcí na Slovensku i u nás, toto cvičení je však nejdůležitější," řekl český ministr. Zdůraznil, že dobré výsledky z těchto manévrů, které v rámci Partnerství pro mír sledují i zahraniční pozorovatelé, mohou Slovensku pomoci při vstupu do Severoatlantické aliance. V prostoru operuje od pondělí do čtvrtka na 1350 vojáků s více než 270 kusy bojové techniky včetně letadel, vrtulníků a obrněných vozidel. Cvičení, které přijde na 20 miliónů korun, připravovali velitelé obou armád od ledna.

Čeští vojáci dokončili elektrifikaci obce Biščany v severozápadní Bosně

Poprvé po dlouhých letech se v úterý večer rozsvítily žárovky ve vesnici Biščany v oblasti Hamarine v severozápadní Bosně. Opětná elektrifikace obce je dílem českých vojáků z mezinárodních mírových jednotek SFOR. Oznamuje se to ve zprávě mluvčí 43. mechanizovaného praporu Armády České republiky nadporučice Jany Růžičkové, kterou ve středu ČTK předalo ministerstvo obrany. Příslušníci české skupiny civilně-vojenské spolupráce (CIMIC - Civil Military Corporation) tak ukončili další z projektů pomoc místnímu obyvatelstvu. Finanční prostředky ve výši 63.550 německých marek zabezpečili příslušníci skupiny CIMIC z britského fondu DFID (Department for International Development).

Nejvyšší soud zrušil druhý trest za odepření vojenského cvičení

Nejvyšší soud ve středu zrušil rozhodnutí z roku 1961, jimiž byl Karel Mariška podruhé odsouzen za to, že kvůli svému náboženskému přesvědčení odmítl nastoupit na vojenské cvičení. Nejvyšší soud se případem zabýval na základě stížnosti ministra spravedlnosti Otakara Motejla. Druhým rozsudkem byla porušena zásada "ne dvakrát za totéž", podle níž nikdo nemůže být dvakrát postižen za stejný skutek, upozornila předsedkyně senátu Nejvyššího soudu Danuše Novotná. Podobný názor zaujal Nejvyšší soud už několikrát. Letos sedmdesátiletý Mariška sice počátkem padesátých let vykonal vojenskou službu, později však přijal víru Svědků Jehovových a s odvoláním na své náboženské přesvědčení nenastoupil v roce 1959 na čtyřtýdenní vojenské cvičení. Za to mu soud vyměřil nepodmíněný osmnáctiměsíční trest, z něhož byl propuštěn po amnestii v roce 1960. Zanedlouho Mariška opět odmítl vykonat další vojenské cvičení a vojenský soud v Olomouci ho tentokrát odsoudil na 30 měsíců vězení, k nimž mu připočítal zbytek dřívějšího trestu zkráceného amnestií. Trest potvrdil i vyšší vojenský soud ve slovenském Trenčíně. Rehabilitační soud v roce 1991 sice zrušil vyměřený trest, avšak ponechal výrok o vině.

V gesci ministerstva průmyslu a obchodu zbývá privatizovat majetek za 200 miliard korun

Majetek za zhruba 200 miliard korun zbývá privatizovat v gesci ministerstva průmyslu a obchodu z původních asi 700 miliard korun. "Především jde o společnosti v energetice, rafinérie a petrochemii," řekla ve středu na zahájení dvoustranných jednání českých a kanadských podnikatelů náměstkyně ministerstva Milada Vlasáková. "Řada kanadských podnikatelů už využila nebo se připravuje využít možností této privatizace," zdůraznila. Kanada investovala přímo v České republice asi 400 miliónů CAD, dodal kanadský ministr zahraničního obchodu Pierre Pettigrew. Například do koncernu Bombardier Transportation patří Vagónka Česká Lípa.

Letošní cenu česko-německého porozumění dostanou podnikatelé

Podnikatelé z mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a německé firmy Volkswagen dostanou letošní cenu česko-německého porozumění. Šéfové obou podniků ji mají společně převít 25. října v německém Výmaru. Cena byla původně určena osobnostem působícím v oblasti umění, vědy, politiky a žurnalistiky, které se důrazně zasazují o česko-německé porozumění. Mezi dřívější nositele patří například bývalý německý spolkový prezident Richard von Weizsäcker, velvyslanec František Černý, spisovatel Jan Trefulka a překladatel Franz Petr Künzel. Společně ji udělují Unie pro dobré sousedství česky a německy hovořících zemí v Praze a Spolek Adalberta Stiftera v Mnichově.

Mezinárodní konfederace svobodných odborů kritizuje Českou republiku

V České republice brání někteří zaměstnavatelé v soukromém sektoru, zejména v malých a středních podnicích, činnosti odborů a odrazují zaměstnance od vstupu do odborových organizací. Uvádí to Mezinárodní konfederace svobodných odborů (MKSO) ve své výroční zprávě za rok 1999, kterou ve středu ČTK poskytla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Zpráva rovněž uvádí, že řadu potíží způsobuje odborům nedostatečná vymahatelnost práva. Autoři upozorňují na to, že stále rozšířenějším jevem v České republice je nevyplácení mezd. MKSO, jejímž členem je i Českomoravská konfederace odborových svazů, je největší celosvětovou odborovou organizací a sdružuje odborové ústředny 145 zemí.

Česká republika se v úrovni vnímání korupce umístila na 42. místě

Česká republika se v úrovni vnímání korupce umístila na 42. místě mezi 90 zeměmi, u nichž nevládní mezinárodní organizace Transparency International v letošním roce měřila takzvaný Index vnímání korupce (IPC). Ten zachycuje, jak veřejnost i zástupci podnikatelské sféry vnímají existenci korupce mezi úředníky státní správy a politiky své země. S výsledky průzkumu seznámil novináře na středeční tiskové konferenci výkonný ředitel české pobočky Transparency Interantional Michal Burian.

Soudy v Lotyšsku potvrdily právo Budvaru na značku Budweiser

Jedinou společností, která má právo používat v Lotyšsku známku Budweiser je n.p. Budějovický Budvar. Spolu s rozhodnutím Nejvyššího soudu Lotyšska z letošního května to 30. srpna potvrdil verdikt regionálního soudu v Rize, který na základě podnětu Budějovického Budvaru zamítl registraci značky Budweiser pro americkou společnost Anheuser-Busch (AB).

Blanenské muzeum zve na výstavu známek s olympijskou tematikou

Téměř tisíc poštovních známek s tematikou olympijských her je k vidění na výstavě filatelisty Jaroslava Sedláka, která se koná v blanenském muzeu. Známky z celého světa jsou doplněny popisy rekordů, které vytvořili známí sportovci, kuriozitami a letáky ze všech předchozích her. "Výstavu jsme uspořádali v rámci nadcházejících olympijských her v Sydney," řekl Sedlák. Známky s olympijskou tematikou sbírá deset let a za tu dobu jich získal více než 4000. Jednou z nejvzácnějších je řecká známka, která byla vydána v roce 1896 při příležitosti konání prvních olympijských her v Aténách. Návštěvníci tam naleznou také sérii šesti známek vydaných v roce 1972 ve Spojených arabských emirátech. Součástí výstavy, která potrvá do 17. září, je i podepsaná fotografie, známka a disk Ludvíka Daňka, kterým vyhrál v roce 1972 zlatou medaili v hodu diskem na olympiádě v německém Mnichově.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté vstoupili do olympijského turnaje remízou 2:2 s výběrem Spojených států amerických. Příštím soupeřem českého celku bude v sobotu v Brisbane tým Kuvajtu.

Česká vytrvalkyně Alena Peterková se zranila a přišla o start na olympijských hrách v Sydney. Devětatřicetiletá běžkyně v úterý doma v Ostravě upadla na schodech a poškodila si meniskus, naštípla žebro a narazila zápěstí. Po vyšetření Peterková musela atletickému svazu oznámit, že nebude schopna do Sydney odcestovat a rezervace její letenky na pátek už byla zrušena.

Analýza druhého vzorku moči vzpěrače Zbyňka Vacury prokázala také pozitivní výsledek na anabolický steroid dehydroepiandrosteron a sportovce zřejmě čeká dvouletý zákaz závodní činnosti. Český reprezentant i předseda Českého svazu vzpírání František Škarda byli ve středu vyrozuměni, že B-test skončil stejně jako první zkouška, na základě které byl třiadvacetiletý Vacura v minulém týdnu vyřazen z olympijské nominace.

Hned dva čeští sportovci figurují v padesátce nejlepších účastníků historie novodobých olympijských her v anketě, kterou ve středu zveřejnil deník The Sydney Morning Herald. Renomovaný australský historik Kevin Berry zařadil na deváté místo vytrvalce Emila Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze, a sedmnáctou příčku přisoudil gymnastce Věře Čáslavské. Přední pozice ankety opanovali atleti. Vítězem se stal Jesse Owens, legendární čtyřnásobný olympijský vítěz z roku 1936, druhé místo obsadil další Američan Carl Lewis a na pomyslném bronzovém stupínku skončil slavný finský běžec a držitel devíti zlatých olympijských medailí Paavo Nurmi.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.