Zprávy čtvrtek, 20. dubna 1995

Vazeni posluchaci, vitejte u vysilani Radia Praha. Od mikrofonu se hlasi Katerina Brezovska a Josef Kubeczka, kteri vam na uvod relace prinasi zpravy.

Ministr zahranici Josef Zieleniec, ktery je na navsteve Velke Britanie, se dnes sejde v Londyne se svym britskym protejskem Douglasem Hurdem. Podle diplomatickych zdroju bude obsahem vzajemnych rozhovoru zacleneni Ceske republiky do Evropske unie a do Severoatlanticke aliance a take celkova bezpecnostni situace v Evrope. Podle britskych expertu, neprichazi vstup CR do Unie v uvahu drive nez v roce 2007. Povazuji vsak za mozne, ze jeste do konce tohoto stoleti se CR stane spolecne s dalsimi stredoevropskymi zememi clenem Severoatlanticke aliance.

Projednavanim interpelaci, otazek a podnetu poslancu na cleny vlady pokracuje dnes v Praze 30.schuze Poslanecke snemovny. Mela by take projednat vladni navrhy zakonu o ochrane ozonove vrstvy Zeme a o statni statisticke sluzbe a vladni navrh novely zakona o Vojenskem obrannem zpravodajstvi. Plenum se bude zabyvat i serii poslaneckych predloh, mimo jine navrhy zakonu o sporitelnich a uvernich druzstvech a o oceneni narodniho boje za osvobozeni.

Stridani casti ceskeho praporu UNPROFOR v Chorvatsku, vcetne casti jeho velitelskeho sboru, je pravidelnou planovanou rotaci. Nesouvisi s incidenty, ktere se v teto jednotce nedavno staly. Prohlasil to velitel sektoru Jih mise UNPROFOR general Rostislav Kotil. Reagoval tak na zpravy v nekterych mediich, ze dosavadni velitel praporu a dalsi clenove velitelskeho sboru se vraceji do vlasti predcasne z duvodu vaznych incidentu.

Nazory obyvatel Ceske republiky na ucast politickych predstavitelu Nemecka na ceskych oslavach 50.vyroci konce druhe svetove valky jsou pomerne vyrovnane. Pro jejich ucast se vyslovilo 41 procent, proti pak 45 procent dotazanych v pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Pomerne shodne byly odpovedi zastupcu mlade a stredni generace, s vyssim vekem mira souhlasu klesala. S pozvanim take ve vetsi mire souhlasi vysokoskolsky vzdelani lide.

Pripad valecneho zlocince se statnim obcanstvim byvaleho Ceskoslovenska, o jehoz deportaci uvazuji kanadske urady, se podle tiskoveho odboru ceskeho ministerstva zahranici zatim prosetruje. Podle dostupnych zdroju jde o kanadskeho obcana slovenskeho puvodu, avsak konecne slovo v otazce obcanstvi dosud nepadlo. Kanada ve stredu oznamila, ze zacne projednavat otazku deportace byvaleho ceskeho obcana. Ten je podezrely, ze byl za nacisticke ery valecnym zlocincem a ze uvedl nepravdive udaje, aby se po druhe svetove valce dostal do Kanady.

Ceska republika patri k zemim, ktere se aktivne podilely na priprave svetoveho programu Globe a americka strana je ji za to vdecna. Na dnesni tiskove konferenci k zahajeni programu Globe v CR to rekl William Piatt z americkeho velvyslanectvi. Globe ma byt podle Piatta predevsim ekologickym vyzkumnym a vychovnym programem. Ke dni zahajeni bude projekt zaveden do 2000 skol ve svete. V CR je to 25 skol a pocita se s postupnym celoplosnym zavedenim. Na financnim zabezpeceni programu se budou podilet jak Spojene staty, tak ceska ministerstva skolstvi a zivotniho prostredi.

Ke spolupraci pri spolecnych aktivitach vyzyva ekologicke organizace pred sobotnim celosvetovym Dnem Zeme Strana zelenych. Jako prispevek ke zlepseni zivotniho prostredi pri inverzich v Praze budou zeleni prosazovat myslenku, aby hromadna ekologicka doprava v tech dnech byla zdarma.

Kratce o pocasi

V patek bude na uzemi CR polojasno, nejvyssi denni teploty 18 az 22 Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Podrobnejsi informace ma pro vas Zdenka Kuchynova.