Zprávy čtvrtek, 28. září 2000

Renata Prátová

Šéfové Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve středu uzavřeli plenární zasedání

Šéfové Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) Horst Köhler a James Wolfensohn ve středu oficiálně uzavřeli plenární zasedání obou institucí v Praze. Horst Köhler ve svém závěrečném vystoupení připomněl, že hlavním tématem zasedání bylo učinit globalizaci prospěšnější pro všechny, nejen pro vybrané země. Mezinárodní měnový fond by se podle něj měl snažit podporovat neinflační ekonomický růst, ze kterého budou mít užitek všichni lidé na světě. Köhler dále zmínil hojně diskutovanou otázku vysokých cen ropy a vyjádřil potěšení, že v rámci MMF se sešli jak ropní spotřebitelé, tak producenti. "Shodli jsme se, že ropná krize není v zájmu ani spotřebitelů, ani producentů," řekl šéf MMF. Horst Köhler také poděkoval prezidentu České republiky, vládě a všem organizátorům za mimořádnou pohostinnost a vyjádřil lítost nad "smutnými událostmi" v souvislosti s demonstracemi.

Prezident SB James Wolfensohn zdůraznil, že svět nesmí zapomínat na přínos procesu globalizace pro stále větší počet států, které jsou sužovány chudobou. To je podle něj základ pro udržení míru do budoucna. Nové podpůrné programy mají na příště být vlastnictvím uživatelských zemí. "Důležité je správné nastavení podmínek v koordinaci s přijímajícími zeměmi, akceptovatelných pro všechny a realizovaných podporovanými státy," uvedl Wolfensohn.

"Vše je přesně podle plánu a zasedání má standardní průběh podobný předchozím výročním zasedáním MMF a SB," řekl ČTK mluvčí organizačního centra pro zasedání obou institucí Martin Švehla. Ve čtvrtek proběhnou závěrečné slavnostní ceremonie.

Viceprezidenti MMF a SB čelili v kostele U Salvátora ostré kritice

Ostré kritice politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve středu v pražském evangelickém kostele U Salvátora čelili viceprezidenti obou finančních institucí Ahmed Massod a Mats Karlsson. Možnosti sdělit své výhrady k činnosti obou institucí na veřejném fóru využili jednotlivci z mnoha zemí světa i zástupci mezinárodních nevládních organizací. Panelovou diskusi uspořádaly organizace Milostivé léto 2000, Přátelé Země a CEE Bankwatch Network. Viceprezidenti museli čelit obviněním směřujícím k minulosti obou organizací; k tomu, že podporovaly nedemokratické režimy, korupci a neekologické projekty. Kritika se však týkala i nové strategie omezování chudoby a strukturálních programů.

Sdružení Milostivé léto dalo finančníkům petici za oddlužení v podobě zeměkoule

Přestaňte s prázdnými sliby, odpusťte dluhy nejchudším zemím, vyzvali ve středu členové sdružení Milostivé léto finanční instituce Mezinárodní měnový fond a Světovou banku. Před pražským Kongresovým centrem, kde se koná výroční zasedání obou institucí, předali aktivisté jejich šéfům obří glóbus symbolizující podpisy více než jednadvaceti miliónů lidí pod peticí za oddlužení těchto zemí. "Oddlužení nemůže vyřešit všechny dluhy chudých zemí, v tom s vámi můžeme souhlasit," řekl na pokojném happeningu Tomáš Tožička z organizace Milostivé léto. Odpouštění dluhů ale vidí jako nástroj, který po staletí umožňuje nesolventním dlužníkům překonat krizi a pomoci v rozvoji. "Německo se po druhé světové válce vlastním přičiněním ocitlo ve stavu bezvýchodného zadlužení. Velmi rozsáhlé odpuštění dluhů s rozvojovou pomocí se staly základními kameny stability a prosperity," nastínil Tožička jako příklad zemi, která nyní patří k nejvyspělejším státům světa a z níž pochází právě výkonný ředitel MMF Horst Köhler.

Horst Köhler i prezident Světové banky James Wolfensohn Tožičkovi přitakali a připomínali program Světové banky na oddlužení chudých zemí. Finančníci také předali aktivistům malý glóbus z českého skla a převzali od nich dřevěné kříže jako symbol vzkříšení a naděje.

Milostivé léto je českou pobočkou mezinárodní organizace Jubilee 2000, která žádá odpuštění dluhů třetímu světu. Kampaň za oddlužení rozvojových zemí a boj proti chudobě ve světě působí tři roky. Aktivisté požadují i přijetí norem mezinárodního insolvenčního práva upravujících vztahy mezi dlužníky a věřiteli.

Po úterních výtržnostech antiglobalistů se ve středu situace v Praze zklidnila

Praha ve středu po úterních pouličních bitkách radikálních odpůrců Mezinárodního měnového fondu a Světové banky zažila podstatně klidnější den. Byly zaznamenány spíše ojedinělé protesty a srážky, když nejvýznamnější demonstrace několika set aktivistů, která ráno započala na náměstí Míru, večer pokračovala na Staroměstském náměstí. Na náměstí Míru dopoledne policisté obklíčili asi dvě stovky demonstrantů většinou z ciziny a některé zadrželi, protože měli dřevěné tyče, jaké byly v úterý použity proti policii. Ostatní proti tomu protestovali a házeli na policisty předměty. Po několika hodinách vyjednávání v přilehlé Anglické ulici s ministrem vnitra Stanislavem Grossem se demonstranti večer začali přesouvat na Staroměstské náměstí a přes Karlův most na Malou stranu. Tam je v Mostecké ulici policie zastavila. Demonstranti se po chvíli obrátili a vrátili se na Staroměstské náměstí.

Z Prahy ve středu nad ránem odjel do Říma bez incidentů zvláštní vlak s italskými odpůrci globalizace, který počátkem týdne vešel do povědomí mnohahodinovou demonstrací na hraničním přechodu v Horním Dvořišti. Italové byli označováni za nejagresívnější demonstranty.

Při zásazích proti odpůrcům globalizace, kteří v Praze demonstrovali proti zasedání finančníků, předvedla policie do středečního večera více než 600 aktivistů. Osmdesát policistů bylo zraněno tak, že si jejich stav vyžádal lékařskou pomoc. Osmnáct z nich bylo hospitalizováno, přitom čtyři už byli z nemocnice propuštěni, uvedl ve středu na tiskové konferenci ministr vnitra Stanislav Gross. Zároveň pochválil dobrou součinnost, která při celodenních protestech fungovala mezi jeho resortem, hasiči, zdravotníky, vojáky i zpravodajskými službami. Ministr vnitra rovněž zopakoval, že policisté s vybavením, jaké měli k dispozici, odvedli maximum, a nedopustili se ani při vyhrocených střetech žádných chyb či opomenutí. "Po bitvě bude tisíce generálů," poznamenal Gross.

Ministr vnitra také uvedl, že se policistům podařilo zabránit hlavnímu cíli demonstrantů, tedy narušit jednání v Kongresovém centru a ochránit zdraví i životy oficiálních hostů zasedání. "Ochrana zdraví a majetku má vyšší prioritu než ochrana majetku," komentoval situaci v centru Prahy, kde v úterý asi hodinu radikální aktivisté ničili výlohy obchodů a bank, aniž jim v tom policie zabránila. Pokud jde o další vývoj protestů, je "nejhorší za námi", řekl ministr Gross. Zdůraznil přitom, že policie je připravena "zakročit proti jakémukoliv projevu násilí, ať už vůči majetku nebo samozřejmě i vůči osobám" a nedopustí opakování úterních násilností.

Vlny násilí v pražských ulicích nemohou podle viceprezidenta Světové banky Matse Karlssona odradit přítomné zahraniční investory od investování v zemi. "Základní věci se nezměnily, strukturální změny jsou viditelné, růst je vyšší," řekl ČTK s tím, že násilí na toto vůbec nemá vliv. Zajištění bezpečnosti delegátů ocenil ministr financí Jihoafrické republiky Trevor Andrew Manuel, který jednání v Kongresovém centru předsedá.

Ministři i další politici bez výjimky odsoudili násilí aktivistů

Představitelé české vlády i parlamentu ve středu odsoudili násilnosti, jichž se v úterý dopustili lidé, kteří přijeli do Prahy protestovat proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Někteří z politiků zdůraznili, že část kritiky obou institucí je oprávněná, násilí ji však komplikuje. Většina politiků také chválila policii, protože podle jejich názoru zasahovala profesionálně.

Vláda přijala usnesení, v němž ocenila zásah bezpečnostních sil při úterních protestních akcích v Praze. Vláda rovněž vyslovila podporu ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi při zajišťování veřejného pořádku v Praze v době zasedání obou finančních institucí a poděkovala zasahujícím policistům za profesionální práci.

Za velmi profesionální a zároveň rozvážnou označil ve středu práci policie při úterním zásahu proti odpůrcům MMF a SB prezident Václav Havel. Společně s ministrem vnitra Stanislavem Grossem a policejním prezidentem Jiřím Kolářem na místě jednoho z nejtvrdších úterních střetů mezi demonstranty a policií v pražské Lumírově ulici poděkoval policistům za jejich práci. "Policie nenechala ten bacil agresivity přeskočit do vlastních řad a uhájila to místo, které měla uhájit," řekl novinářům prezident. Doplnil, že policisté si za svou profesionalitu zaslouží poděkování všech českých občanů.

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala policii, aby při opakovaném porušení veřejného pořádku a zákona ze strany odpůrců globalizace použila daleko tvrdší zákroky a využila k tomu všechny dostupné prostředky. I představitelé nejsilnější opoziční strany ocenili obtížnou práci policie a vyslovili úctu k osobní statečnosti policistů.

Šéfové MMF a SB navštívili v nemocnici zraněné policisty

Představitelé MMF a Světové Banky SB ve středu navštívili policisty, kteří utrpěli zranění při úterních protestech proti jednání těchto institucí v Praze. "Úterní události byly vysloveně tragické," řekl novinářům předseda pražského výročního zasedání Trevor Manuel po setkání s několika ze šesti desítek zraněných policistů. Spolu s ním policisty ve střešovické Vojenské nemocnici navštívili prezident MMF Horst Köhler a prezident SB James Wolfenson. Manuel uvedl, že lidé, kteří úterní protesty proti MMF a SB změnili v násilnosti, sice říkají, že jsou proti globalizaci, ale ve skutečnosti jen cestují z jedné země do druhé ničit.

Kardinál Miloslav Vlk vyzval odpůrce MMF, aby upustili od násilností

Kardinál Miloslav Vlk vyzval odpůrce politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, kteří protestují v pražských ulicích, aby upustili od dalších násilných akcí. Reagoval tak na úterní události, kdy zpočátku poklidné protesty přerostly v otevřený střet radikálních odpůrců globalizace s policisty a ničení majetku. "Takovéto formy vyjadřování názorů jsou v příkrém rozporu s křesťanskými principy i zásadami lidské slušnosti a nelze je jakýmkoli způsobem ospravedlnit," uvedl katolický primas v prohlášení, které ve středu ČTK poskytla Česká biskupská konference. Kardinál sleduje zasedání obou institucí i demonstrace domácích a zahraničních aktivistů ze zahraničí, kde v těchto dnech pobývá.

Informace ze středečního jednání české vlády

Vláda stanovila nový přepočítací koeficient a zvýšila částky redukčních hranic, které slouží k výpočtu důchodů. Důchody se vyměřují z výpočtového základu, který se zjišťuje z hrubých výdělků upravených přepočítacím koeficient a omezených redukčními hranicemi. Pro určení výpočtového základu vláda v roce 2001 stanovila přepočítací koeficient na 1,0620. První redukční hranice byla z částky 6300 korun zvýšena na 6600 korun a druhá redukční hranice byla zvýšena ze 14.200 na 15.300 korun. Kabinet zároveň schválil výši všeobecného vyměřovacího základu důchodového pojištění za uplynulý rok na 12.655 korun. V praxi to znamená, že do výpočtu důchodů budou zahrnovány vyšší výdělky. Schválené nařízení vlády nabývá účinnosti od 1. ledna 2001.

Ministři také schválili ministru zemědělství Janu Fenclovi návrh podpůrných programů pro zemědělství na příští rok ve výši 4,040 miliardy korun. Návrh nebyl původně na programu jednání vlády, ministr Fencl jej zařadil dodatečně.

Sedmičlenný výbor Státního fondu rozvoje bydlení budou kromě předsedy, kterým je ze zákona ministr pro místní rozvoj, tvořit zástupci ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Rozhodla o tom vláda, když schválila návrh členů výboru a statutu fondu.

Kabinet dále projednal návrh věcného záměru zákona o kolektivním investování. Zákon se bude týkat i dalších forem investování, které současný právní řád dosud neupravuje. Měl by především přispět k harmonizaci s legislativou Evropské unie. Má nastavit pravidla tak, aby české investiční společnosti mohly operovat na evropském trhu a evropské společnosti na trhu tuzemském na základě jednotného licencování společného pro státy unie. Zatím jde pouze o věcný záměr a nikoliv o paragrafované znění.

České ministerstvo zahraničí je pro zrušení sankcí vůči JSR

České ministerstvo zahraničí míní, že v nedělních jugoslávských volbách vyhrál prezidentský kandidát opozice Vojislav Koštunica. V souvislosti s tím podpořilo francouzskou iniciativu, která požaduje, aby Evropská komise předložila návrh na zrušení sankcí vůči Jugoslávské svazové republice (JSR). Předběžné výsledky a vysoká volební účast "jasně prokazují touhu obyvatelstva po změně směrem k demokratizaci země a jejímu znovuzačlenění do evropské rodiny a po celkové stabilizaci v této části balkánského regionu," sdělil ve středu ČTK tiskový odbor ministerstva.

Prezident Václav Havel už v pondělí uvedl, že očekává Koštunicovo vítězství nad prezidentem Slobodanem Miloševičem. O den později mu i poblahopřál. Připojil se tak k západním politikům, kteří už prohlásili, že Koštunica Miloševiče porazil.

Česká republika nehodlá jednat s Rakouskem o Temelíně a dekretech na vládní úrovni

Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička ve středu ve Vídni po jednání se šéfkou rakouské diplomacie Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a s generálním tajemníkem ministerstva zahraničí Albertem Rohanem naznačil, že česká vláda zřejmě v dohledné době nepřistoupí na mezivládní jednání o sporných otázkách v rakousko-českých vztazích, mezi které patří Benešovy dekrety a spuštění jaderné elektrárny Temelín. "Budeme podporovat dialog na nevládní úrovni expertů, vědců, politologů, historiků, právníků o otázkách naší vzájemné budoucnosti, protože se jako sousedé nechceme vyhýbat diskusi o otázkách minulosti," prohlásil po jednání Telička. Jak dodal, minulost se však netýká pouze Benešových dekretů, na jejichž základě byli vysídleni sudetští Němci, a tak to musí rakouská strana také vnímat.

V kauze "Olovo" byli obviněni tři lidé, z toho dva novináři

Vyšetřovatelka ve středu obvinila v souvislosti s takzvanou operací "Olovo", diskreditační akcí proti místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petře Buzkové, tři lidi. ČTK to řekl Pavel Osvald z pražského úřadu vyšetřování. Redaktoři deníku Mladá fronta Dnes Jiří Kubík a Sabina Slonková, kteří o kauze Olovo informovali jako první, ČTK potvrdili, že čelí obvinění z nadržování pachateli trestného činu. Třetí osobou stíhanou kvůli pomluvě je podle informací ČTK premiérův poradce Vratislav Šíma. Mladá fronta Dnes dříve uvedla, že další Zemanův poradce Zdeněk Šarapatka vypověděl do policejního protokolu, že dokument Olovo sepsal právě Šíma. Trestní stíhání vyšetřovatelka zahájila na podkladě materiálů a informací, které získala při vyšetřování.

Rozhodnutí o privatizaci Telecomu se posune na konec listopadu

O privatizaci Českého Telecomu by měla vláda rozhodnout do konce listopadu. Původně měl být osud vládního 51procentního podílu v podniku znám do konce září, posunul se však kvůli postoji společnosti KPN, která odmítla o koupi akcií usilovat. Právě KPN ovládá v Telecomu třetinu akcií a stát počítal s tím, že jí umožní prodej 17 procent akcií, aby firma získala v Telecomu majoritu. Celá privatizace podniku by měla být dokončena v druhé polovině příštího roku.

Ministr Schling rozhodne o některých návrzích dopravců příští týden

Během příštího týdne by se měl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling vyjádřit k návrhu dopravců na některá krátkodobá opatření k řešení krize kolem růstu cen nafty. Dohodli se na tom zástupci ministerstva a dopravců na jednání společné expertní komise. Komise by se měla znovu sejít 16. října. Vyplývá to z prohlášení zástupců dopravců i ministerstva pro ČTK.

Bezprostřední protesty dopravců podle zástupce generálního tajemníka Česmadu Bohemia Martina Špryňara nehrozí. "Musíme počkat do příštího týdne, řekněme do středy, jaké stanovisko ministr zaujme k návrhu krátkodobých opatření," uvedl Špryňar. Příští týden by se měl ministr vyjádřit k požadavku vyhlášení krizového stavu v silniční dopravě, což by znamenalo zamezení vydávání nových koncesí pro silniční dopravce na dobu půl roku a návrh regulace cen pohonných hmot vyhlášením věcně usměrňovaných cen. Dopravci předložili na úřad vlády minulý čtvrtek celkem šest okruhů k jednání a požadavky za každé ze čtyř sdružení, které se vyjednávání účastní. Autodopravce zastupuje Česmad Bohemia, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Svaz řidičů a Svaz průmyslu a dopravy.

Ve čtvrtek 28. září se bude poprvé slavit Den české státnosti

Nový svátek, Den české státnosti, se bude poprvé slavit ve čtvrtek 28. září. Den, na který připadá výročí úmrtí českého knížete a patrona země svatého Václava (asi 907 až 935), je jedním ze tří nových státních svátků, které letos schválil český parlament. Dalším novým státním svátkem je 1. leden jako Den obnovy samostatného českého státu a 17. listopad jako Den boje za svobodu a demokracii. Ministerstvo vnitra vydalo pokyn vyvěsit ke Dni české státnosti státní vlajky. Ministerstvo zároveň vyzvalo obce, městské obvody a místní části v Praze a v dalších městech, aby obdobným způsobem vyzdobily sídla svých úřadů.

Podle církevní tradice je 28. září dnem, kdy byl před chrámem ve Staré Boleslavi v roce 935 (podle starší literatury 929) zavražděn český přemyslovský kníže Václav na příkaz svého bratra Boleslava, který si tak uvolnil cestu k vládě.

Napajedla oslavila svatováclavský svátek pochodňovým průvodem

Průvod v čele s knížetem Václavem na hnědém koni, jeho dvaceti šlechtici a čtyřicetičlennou družinou v dobových kostýmech zahájil ve středu večer v Napajedlích u Zlína oslavy Dne české státnosti. Podívanou, ozářenou třiceti zapálenými pochodněmi v rukou nosičů, sledovaly stovky návštěvníků. V zámeckém parku protagonisté zazpívali chorál Svatý Václave a poté před Klubem kultury vypukl rytířský turnaj v provedení kuřimské skupiny historického šermu Štvanci.

Ve věku nedožitých 101 let zemřel fotbalový gólman Jaroslav Cháňa

Ve věku nedožitých 101 let zemřel v úterý 26. září Jaroslav Cháňa, předchůdce Františka Pláničky v brance fotbalové Slavie Praha. V roce 1921 Cháňa dvakrát reprezentoval ve vůbec prvních mezistátních zápasech hraných na domácí půdě. V předválečných letech působil ve Slavii jako významný funkcionář.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle se slabým deštěm. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.