Zprávy pátek, 06. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji:

Modernizace české armády musí podle Javiera Solany pokračovat

Modernizace české armády musí podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance Javiera Solany pokračovat stejným způsobem jako doposud. Jedním z hlavních cílů České republiky a NATO je splnění cílů interoperability, řekl ve čtvrtek na závěr své dvoudenní návštěvy Prahy Javier Solana. Podle něj je "laboratoří" společné činnosti českých jednotek a jednotek NATO mírová operace v Bosně. V této souvislosti opět ocenil roli české armády v této oblasti. Javier Solana zopakoval, že NATO se nebude vměšovat do vnitropolitické diskuse o ratifikaci vstupu České republiky do aliance v referendu, jak navrhuje sociální demokracie. Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý vyslovil naději, že ČSSD najde z této situace východisko. Podobně se vyjádřil také ministr obrany Michal Lobkowicz. Oba ministři shodně potvrdili, že je ČSSD ujistila o své podpoře vstupu naší země do aliance. Ministr Lobkowicz zdůraznil, že si Praha uvědomuje svou velkou odpovědnost i za další rozšiřování NATO. Jen když se uskuteční úspěšně první vlna rozšiřování aliance, budou možné i vlny další, řekl Michal Lobkowicz v narážce na domácí ratifikační proces. Javier Solana navštívil Českou republiku jako poslední ze tří středoevropských zemí, které byly loni pozvány k přistoupení do NATO.

Prezident Havel s ministrem Šedivým jednali o EU, NATO i Německu

Šéf české diplomacie Jaroslav Šedivý informoval ve čtvrtek prezidenta Václava Havla o složité přípravě na březnové zahájení negociačních rozhovorů s Evropskou unií, některých věcech týkajících se správní rady česko-německého Fondu budoucnosti i nových akcentech domácí zahraniční politiky v prostoru mezi příští hranicí NATO a Ruskem. Ministr Šedivý to řekl novinářům po setkání, které se na Pražském hradě uskutečnilo v rámci schůzek prezidenta s novými ministry. Podle Jaroslava Šedivého spolu s Václavem Havlem také společně zhodnotili i souvislosti s právě ukončenou návštěvou generálního tajemníka NATO Javiera Solany. Ministr Šedivý pak uvítal středeční rozhodnutí správní rady česko-německého Fondu budoucnosti o urychleném přidělení desetitisícových částek dosud žijícím českým obětem nacismu.

Dva sněmovní výbory už podpořily vstup ČR do NATO

Sněmovní výbory pro obranu a bezpečnost a ústavně-právní ve čtvrtek jednoznačně doporučili Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s přistoupením České republiky k Severoatlantické smlouvě. Pouze jednání výboru zahraničního ukázalo, že jeho členové budou v projednávání této záležitosti pokračovat i v příštích týdnech.

Předseda sociálnědemokratických poslanců Stanislav Gross a šéf sněmovny a ČSSD Miloš Zeman ve čtvrtek opakovaně prezentovali názor, podle něhož by o této věci měla rozhodnout až sněmovna, která vzejde z voleb. Stanislav Gross výslovně zdůraznil, že například při jednání výboru pro obranu a bezpečnost se hlasovalo jen o doporučení sněmovně, aby vstup schválila. "Zde se nehlasovalo o termínu, kdy se má toto schválení v Poslanecké sněmovně udělat," dodal.

Pravice odmítá snahu ČSSD projednat vstup do NATO až po volbách

Vytrvalá snaha sociální demokracie, jejíž čelní představitelé se opakovaně vyslovují pro odložení ratifikace vstupu České republiky do NATO až na dobu po mimořádných volbách, se mezi pravicovými stranami nesetkává s žádnou pozitivní odezvou. Zástupci poslaneckých klubů ODS, ODA, KDU-ČSL i Unie svobody ČTK potvrdili, že trvají na tom, aby začlenění země do NATO schválila ještě před volbami tato sněmovna. "My jsme ten postoj neměli důvod revidovat. Já doufám, že to sociální demokracie říká jen tak," řekl ve čtvrtek místopředseda dolní komory parlamentu za ODS Jaroslav Zvěřina. Věří, že po čtvrtečním vystoupení generálního tajemníka NATO Javiera Solany, který v projevu k zahraničním a branně-bezpečnostním výborům obou komor parlamentu varoval Českou republiku před tím, aby si nenechala uniknout členství v NATO, ČSSD svůj postoj přehodnotí.

Šéf odborů a premiér se zřejmě neshodli na míře zdražování

Premiér Josef Tošovský a šéf odborů Richard Falbr se zřejmě na čtvrteční schůzce neshodli na míře letošního zdražování cen energií a nájmů. Richard Falbr po schůzce pouze uvedl, že premiér má pochopení pro názor druhého, ale výši deregulací označil za extremistickou. Odborový předák jistou možnost deregulací cen připustil, neupřesnil však o jakou výši by mělo jít. Politici by si podle Richarda Falbra měli uvědomit, že je před volbami a zdražení energie se obrátí u volebních uren proti nim. Jako možný důvod pro takové zdražování uvedl snahu některých politiků získat na svoji stranu majitele domů a u jiných zase možnou snahu získat sponzorské dary z některých podniků.

Rakousko chce pro střední Evropu jinou energii než jadernou

Třídenní návštěvu České republiky ve čtvrtek zahájil předseda dolní komory rakouského parlamentu Heinz Fischer. Setkal se s předsedou Poslanecké sněmovny Milošem Zemanem. Hovořili spolu mimo jiné o Temelínu. Heinz Fischer po schůzce uvedl, že střednědobým a dlouhodobým cílem Rakouska je nalézt pro střední Evropu jiné formy energie než je jaderná. Poukázal na to, že v rakouském parlamentu se nyní diskutuje o zavedení přísnějších zákonných předpisů, které se týkají civilního a vojenského využívání jaderné energie. Dnes Heinze Fischera čekají rozhovory s předsedou Senátu Petrem Pithartem, s ministerským předsedou Josefem Tošovským a s prezidentem republiky Václavem Havlem.

Ministerstvo zahraničí připravuje hlubší analýzu ke Slovensku

Česká diplomacie připravuje v souvislosti s posledním vývojem v Bratislavě podle ministra zahraničí Jaroslava Šedivého "určitou hlubší analýzu", z níž vyvodí závěry pro další politiku vůči Slovensku. Ministr Šedivý to řekl novinářům po setkání s prezidentem Václavem Havlem, s nímž hovořil mimo jiné právě i o "určitém pohybu" v Bratislavě. "Náš zájem jsou dobré vztahy se Slovenskem a budeme dělat všechno pro to, abychom je udrželi," zdůraznil ministr, vyhýbající se komentování aktuálního stavu vnitropolitického vývoje v Bratislavě. "Kontakty běží dál," řekl k současným česko-slovenským vztahům a jako příklad zmínil komunikaci mezi ministerstvy školství a spravedlnosti. "Samozřejmě to, co kdysi premiér Mečiar prohlásil o naší vládě, už neplatí, protože ze strany některých slovenských ministrů jsou tu návrhy na jednání," dodal ministr Šedivý. Mínil tím zřejmě Mečiarova slova po pádu Klausova kabinetu, že s pučisty (novým kabinetem) jednat nebude.

Slovenská vláda vyhlásila v úterý po převzetí pravomocí hlavy státu amnestii dotýkající se trestných činů spjatých s únosem Michala Kováče mladšího, z něhož je podezírána slovenská tajná služba, a loňského zmařeného referenda o vstupu do NATO a o přímé volbě prezidenta. Tento a další kroky učiněné již při prvním zasedání kabinetu po odstoupení prezidenta Michala Kováče z funkce vyvolaly negativní reakce zejména v řadách slovenské opozice, ale i v zahraničí.

Ministr Lobkowicz poděkoval zdravotníkům za jejich službu pro OSN

Ministr obrany Michal Lobkowicz ve čtvrtek poděkoval personálu 6.polní chirurgické nemocnice české armády za jejich službu v misi OSN pro správu Východní Slavonie (UNTAES). Nemocnice se minulý týden vrátila z chorvatské Klisi ve Východní Slavonii poté, co čtyři roky působila ve třech misích na území bývalé Jugoslávie. Mohla by být znovu využita jako základ příspěvku české armády k případnému vojenskému úderu na Irák.

ODS má podle Deloitte & Touche vůli objasnit svůj sponzoring

Občanská demokratická strana má podle Karla Hampla, šéf týmu společnosti Deloitte & Touche, která provádí forenzní šetření hospodaření ODS, vůli objasnit záležitosti kolem svého sponzoringu. Přestože si ODS vyžádala právo informovat o šetření jako první, Karel Hampl se neobává manipulace s výsledky práce společnosti. Takovémuto postupu ODS brání podle něj znění smlouvy o zadání forenzního šetření. Podrobnější informace o průběhu šetření hospodaření ODS odmítali zaměstnanci společnosti Deloitte & Touche na čtvrtečním setkání s novináři sdělit. Karel Hampl pouze prozradil, že na zakázce pro ODS pracuje deseti až dvanáctičlenný tým specialistů a šetření by mělo být uzavřeno koncem dubna.

Zemědělci kritizovali agrární politiku vlády

Otázka, zda s Českou republikou vstoupí do Evropské unie i český zemědělec, byla hlavním mottem čtvrteční protestní akce proti agrární politice vlády. Na dálničním odpočívadle Ladná nedaleko Břeclavi se jí zúčastnily více než dvě stovky zemědělců. Připomněli si tak zároveň páté výročí jednoho ze svých největších protestů, kdy v těchto místech zablokovali dálnici. Předseda Agrární komory Václav Hlaváček ostře kritizoval totální otevření našeho trhu se zemědělskými komoditami vůči ostatním státům a údajně nevýhodné asociační dohody připravující vstup naší země do Evropské unie. Skutečnost, že Česká republika podle něj ztrácí vyjednávací pozici u Evropské unie, označil za "absolutní selhání státu". Uvedl také, že v zemědělství chybí řádově tři miliardy korun k tomu, aby zemědělci byli schopni založit letošní úrodu. Zemědělci podle něj požadují jen rovnocenné a srovnatelné podmínky, jako mají jejich kolegové v jiných zemích. Upozornil zároveň, že pokud odezva odpovědných orgánů nebude adekvátní, budou připraveny i podstatně razantnější akce než bylo čtvrteční vystoupení. Václav Hlaváček přímo z akce odjel do Prahy, kde se setkal s předsedou vlády Josefem Tošovským a premiérovi předal prohlášení z protestní akce zemědělců.

V agrárním obchodu ze Slovenskem zůstanou čtyři citlivé položky

Osm z dvanácti takzvaných citlivých položek vzájemného agrárního obchodu mezi Českou republikou a Slovenskem bude vyřazeno. Radě Celní unie to po čtvrtečním jednání v Brně doporučí Výbor pro koordinaci hospodářské politiky v zemědělství. "Dále budeme jednat i o pivu, nealkoholických nápojích, lihovinách a cukru," řekl novinářům náměstek ministra zemědělství Antonín Kalina.

Jakub Čermín je spokojen, že české oběti dostaly příslib výpomoci

Předseda Svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín je spokojen s tím, že se české oběti nacismu konečně dočkaly příslibu finanční výpomoci, který dostanou z česko-německého Fondu budoucnosti. Správní rada fondu ve středu schválila projekt rychlé pomoci českým obětem nacismu. "Jsme tím mile překvapeni," řekl ve čtvrtek ČTK Jakub Čermín. Fond by zhruba osmi tisícům obětí mohl začít vyplácet první finanční příspěvky už během několika týdnů. "První to dostanou už během dubna," věří Jakub Čermín, který byl spoluautorem návrhu, jež rada fondu přijala. Podle dohody, která vyžaduje v řadě detailů ještě upřesnění, dostanou oběti v letošním roce jakousi jednorázovou zálohu na celkový finanční příspěvek. Záloha bude odstupňována ve třech kategoriích podle délky věznění a bude se řádově pohybovat mezi 30.000 a 50.000 korunami.

Německý ministr zahraničí Klaus Kinkel označil rozhodnutí rady za průlom. "Můj dojem ze středečního rozhovoru se členy správní rady se potvrdil: jejich práci provází vzájemná důvěra a jsou připraveni s ohledem na vysoký věk a často obtížnou sociální situaci postižených přijímat rychlá a nebyrokratická opatření ve prospěch obětí," uvedl Klaus Kinkel.

Primát v nezaměstnanosti má Osoblažsko na Bruntálsku

Růst nezaměstnanosti se nepodařilo přibrzdit ani v únoru, když v některých okresech už dosáhla dvouciferné hodnoty nebo se k ní těsně přiblížila. Výjimkou však dosud nejsou ani okresy, kde jsou bez práce jen necelá čtyři procenta lidí. Vyplývá to z výsledků ankety regionálních zpravodajů ČTK. Držitelem "primátu" je Osoblažsko v bruntálském okrese, kde nemá práci 18,5 procenta. S nedostatkem volných pracovních míst zápasí zejména hornické regiony na severu Čech a Moravy. Klesající trend zaznamenala nezaměstnanost v únoru na Trutnovsku, a to už druhý měsíc po sobě. Z informací zpravodajů vyplývá, že příznivější situace je také na Českobudějovicku, kde je nezaměstnanost 3,17 procenta, přičemž mezi nimi převažují ženy. Na Náchodsku je to 3,7 procenta. Na volné místo tam připadají dva uchazeči. Problémem je najít volné místo pro zdravotně postižené občany a lidi bez kvalifikace.

Vysoké sazby a restriktivní politika ČNB jsou podle Svazu průmyslu a dopravy nepřijatelné

Dlouhodobé udržování vysokých úrokových sazeb a pokračování v restriktivní měnové politice, jak minulý týden oznámila Česká národní banka (ČNB), jsou pro český průmysl nepřijatelné. Na dotaz ČTK to uvedl tiskový mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Václav Jurina. "Tato opatření nejsou cestou k nastartování české ekonomiky," dodal. Podle Václava Juriny udržování vysokých úrokových sazeb z úvěrů povede k prodražování výroby. České podniky tak budou nuceny zvyšovat ceny výstupů a tím se bude snižovat konkurenceschopnost jejich výrobků. Zvýšené ceny výrobků budou zároveň podle něj působit proinflačně. ČNB počítá do roku 2000 s velmi obezřetnou až restriktivní měnovou politikou. Úrokové sazby mají být udržovány na vysoké úrovni.

Mnohým produktivním firmám v České republice hrozí zánik

Současná situace v podnikání v České republice je kritická a mnohým podnikům, jejichž produktivita a efektivnost snese srovnání se západními kolegy, hrozí zánik. "Důvodem je podkapitalizace, firmy nejsou schopny utáhnout vysoké úroky a zajistit pro sebe kapitál," řekl na tiskové konferenci v Praze prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr. "Hra na nízkou inflaci a standardní mechanismy, které by měly cosi řešit, je hrou politiků a možná centrálních bankéřů. Z naší strany však přichází varování, že to může být konečná stanice pro řadu dobrých podnikatelů," zdůraznil Zdeněk Somr. Komora proto přichází s "Programem obnovy země". Jeho snahou je sestavit soubor základních priorit, které je potřeba v různých časových horizontech udělat, aby se podmínky pro podnikání a možnost rozvoje výrazně zlepšily.

Nomura oficiálně oznámila nákup podílu IPB

Japonský finanční dům Nomura ve čtvrtek oficiálně oznámil úspěšné dokončení rozhovorů s českým Fondem národního majetku, na jehož základě získal 36,7 procenta akcií Investiční a Poštovní banky (IPB) za 3,03 miliardy korun (89,2 miliónu dolarů). Podle sdělení Nomury bude dohoda podepsána ještě před valnou hromadou akcionářů, která se uskuteční 9. března. Nomura se kromě toho zavázala, že posílí základní jmění IPB o šest miliard korun (136,5 miliónu USD).

Většina občanů očekává zhoršení své finanční situace

Více než polovina české populace očekává v budoucnosti podstatné zhoršení finančních poměrů a pouze devět procent občanů se domnívá, že se finanční situace domácností v následujících 12 měsících zlepší. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti GfK ukazujících na prudký nárůst negativních odpovědí, tedy vzrůstající pesimismus ve společnosti. Index spotřebitelské důvěry v České republice od loňského do letošního ledna vinou zhoršených ekonomických ukazatelů pokračoval v propadu, a to zhruba o deset procent. Největší zásluhu na tom mají především devalvace koruny a výrazné zpomalení tempa ekonomického růstu. Hodnota naměřeného indexu v lednu však vykázala v porovnání s koncem loňského roku určité zastavení pádu spotřebitelské důvěry. Znamená to podle GfK pozitivní očekávání občanů spojená s nástupem Tošovského kabinetu.

Čapkova sbírka gramodesek je převáděna do digitální formy

První stovku ze souboru skoro pěti set gramofonových desek tradiční, zlidovělé i klasické hudby národů celého světa, který shromáždil spisovatel Karel Čapek, se podařilo v těchto dnech zvukově vyčistit a převést do počítačové formy. Kolekci, která byla zařazena do programu Paměť lidstva Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), od roku 1981 spravuje pražské Náprstkovo muzeum. Sbírka je unikátní jak osobností svého tvůrce, tak i svým složením a zachovalostí. Karel Čapek se nespokojil pouze s produkcí domácích firem a převážnou část kupoval od zahraničních společností. Obdivuhodné je geografické členění sbírky: třiatřicet desek seznamuje s hudbou jihozápadní Afriky, 70 desek dokumentuje hudbu celého amerického kontinentu, 170 nosičů souvisí s Asií, deset alb je věnováno Evropě. Zbytek sbírky tvoří nahrávky například z Jávy či Austrálie.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha ve čtvrtek remizovali v úvodním utkání čtvrfinále Poháru vítězů pohárů s německým VfB Stuttgart 1:1. Autorem vedoucí branky Pražanů byl ve 40. minutě Karel Vácha, za soupeře vyrovnal v 51. minutě Poschner. Navíc domácí Robert Vágner ve druhém poločasu neproměnil pokutový kop.

Ve čtvrteční předehrávce 48. kola hokejové Staropramen extraligy podlehlo Kladno Jihlavě 2:5.

Už bez české účasti bude pokračovat tenisový turnaj mužů v nizozemském Rotterdamu. Po Vackovi, Ulihrachovi a Novákovi, kteří vypadli v prvním kole, se s turnajem rozloučil také poslední český hráč Martin Damm. Ten podlehl ve druhém kole Brettu Stevenovi z Nového Zélandu 1:2 na sety.

Basketbalistky Imosu Gambrinus Žabovřesky prohrály v odvetném čtvrtfinále Evropské ligy v italském Comu rozdílem sedmi bodů 67:74 a po porážce v Brně jsou z dalších bojů v soutěži vyřazeny.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, přeháňky deště se sněhem. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.