Zprávy pátek, 12. května 1995

Vazeni posluchaci, u ceskeho vysilani Radia Praha vas vitaji Katerina Brezovska a Josef Kubeczka. Na uvod prinasime zpravy.

Rakousky kancler Franz Vranitzky nabidl Ceske republice pul miliardy silinku za ukonceni jaderneho energetickeho programu spojeneho nyni s vystavbou jihoceske jaderne elektrarny Temelin. Cesky premier Vaclav Klaus dnes na tiskove konferenci v Praze uvedl, ze nemuze prislibit odstaveni ceske jaderne energetiky. Dokonceni Temelina je udalosti prvoradeho vyznamu pro Ceskou republiku, rekl Klaus. Na vhodnosti pouziti referenda take v otazce vyuzivani jaderne energie se dnes predseda Socialnedemokraticke strany Rakouska Franz Vranitzky shodl s predsedou Ceske strany socialne demokraticke Milosem Zemanem.

Byvali cesti politicti vezni nechteji zustavat mimo politicke deni Ceske republiky, a proto se rozhodli ustanovit organizaci nazvanou Sdruzeni byvalych politickych veznu. Jeho zahajovaci sjezd zacal dnes v budove prazskeho magistratu. Sdruzeni ma 200 clenu, vsichni byli vezneni rezimem v 50. letech. Politicti vezni zejmena protestuji proti tomu, aby lide, jako byvaly celny komunisticky funkcionar Miroslav Stepan mohli zakladat politicke strany.

Vydaje na reklamu dosahly loni v Ceske republice zhruba osm miliard korun. To doklada rozvoj reklamniho prumyslu v Ceske republice, nebot v roce 1990 to bylo pouze 0,3 miliardy. Uvedl to na dnesnim seminari Svetove federace zadavatelu reklam v Praze cesky hospodarstvi Karel Dyba. Podle jeho slov nebude dalsi rozvoj reklamy tak bourlivy, protoze reklamni trh je jiz stabilizovan.

Ceska republika byla loni sestym hlavnim zahranicnim adresatem primych nemeckych investic a nejvetsim ve stredni a vychodni Evrope. Podle udaju bonnskeho ministerstva hospodarstvi dosahly vyse 1,132 miliardy nemeckych marek.

Situace kolem pozorovacich stanovist ceskeho praporu mirovych sil OSN v Chorvatsku, z nichz dve jsou zablokovana chorvatskou armadou, byla v uplynulych 24 hodinach stabilni. Jak dnes prohlasil velitel vojsk OSN v sektoru Jih general Rostislav Kotil, cesky porucik modrych prileb nebyl postrelen chorvatskymi vojaky. Vystrel vysel z mist dislokace srbskych jednotek. Cesky vojak byl zranen lehce a jeho leceni potrva asi deset dni.

Duvodem pozadavku na svolani mimoradneho sjezdu Krestanskodemokraticke strany bylo odmitani navrhu na pruzkum nazoru clenske zakladny KDS. Tento pruzkum mel zjistit, za jakych podminek a programovych ustupku by byla integrace teto strany s jinym politickym subjektem mozna. Na dnesni tiskove konferenci poslaneckeho klubu KDS I to prohlasil jeho clen Vladimir Koronthaly.

Univerzita Karlova dnes udelila cestny doktorat lekarskych ved zakladateli Ustavu pro vedecke informace ve Filadelfii profesoru Eugenu Garfieldovi. S jeho jmenem je spojovano ucelne, prakticke a ucinne vyuzivani pocitacove techniky v oblasti vedeckych informaci.

Devet druzstev, slozenych z poslancu osmi evropskych parlamentu, se ucastni dvoudenniho tenisoveho turnaje evropskych parlamentu Parlament Cup CR'95, ktery dnes v Hluboke nad Vltavou zahajil predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde. Po lonskem turnaji Parlament Cup, ktery se konal v Bonnu pod zastitou kanclere Helmuta Kohla a ministra zahranici Klause Kinkela, jde letos o druhy rocnik teto akce. Jednotliva druzstva reprezentuji parlamenty Estonska, Nemecka, Polska, Slovenska, Slovinska, vycarska, Velke Britanie a Ceske republiky.

Do finale mezinarodni dirigentske souteze Prazskeho jara postoupili Japonci Daisuke Soga a Shinji Moriguchi a Nemec Matthias Foremny, ze dvou ceskych ucastniku druheho kola jiz zadny. O prvenstvi budou tri finaliste soutezit v prazskem Rudolfinu 14. kvetna pri vecernim verejnem koncertu Symfonickeho orchestru Ceskeho rozhlasu.

Kratce o pocasi:

V dnes je v Ceske republice na vetsine uzemi zatazeno, obcas dest, ojedinele bourky. Denni teploty 15 az 19 stupnu Celsia.

Tolik zpravy. Podrobnejsi informace ma pro vas Katerina Brezovska.