Zprávy pátek, 22. října 1999

A nyní zprávy podrobně:

Vedení ČSSD odmítlo kroky, které by vedly ke zrušení opoziční smlouvy s ODS

Předsednictvo sociální demokracie se mimořádně sešlo k jednání o nedávném návrhu Občanské demokratické strany na vznik koalice všech parlamentních stran kromě komunistů. Tento návrh ale v úterý odmítly strany čtyřkoalice /KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU/, a proto ho sociální demokraté považují za bezpředmětný. Předsednictvo odmítlo kroky, které by vedly ke zrušení nebo vypovězení opoziční smlouvy s ODS. Jmenovalo vyjednávací komisi, která má jednat o možnostech jejího upřesnění. Sociální demokraté jsou ochotni jednat s ODS o ekonomické a sociální situaci v České republice, o možnostech zrychlení integrace do EU a dalších aktuálních otázkách. Předseda ČSSD Miloš Zeman odmítl spekulace, že ODS již opoziční smlouvu fakticky vypověděla tím, že zahájila jednání se čtyřkoalicí o většinové vládě. Předsednictvo se shodlo, že za dobu vlády ČSSD začala růst ekonomická výkonnost ČR. Protože letos o pět procent vzrostla reálná mzda a inflace klesla z deseti na tři procenta, považuje ČSSD tvrzení opozice o trvající ekonomické stagnaci za falešná, zavádějící a účelová. Upřesnění opoziční smlouvy ale zřejmě nebude zahrnovat rekonstrukci vlády. "Neříkám, že k žádným personálním změnám nedojde, ale dojde k nim z rozhodnutí sociální demokracie," prohlásil Zeman.

Opoziční smlouvu uzavřely obě nejsilnější parlamentní strany po loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Dohoda umožnila sociální demokracii sestavit jednobarevnou menšinovou vládu a ODS díky této dohodě obsadila křesla předsedů obou parlamentních komor.

KDU-ČSL je i pro menšinovou, ale jednoznačně proevropskou vládu

Standardním a udržitelným řešením současné politické situace by podle představitelů Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové byla i menšinová vláda sociálních demokratů či Občanské demokratické strany, která by byla jednoznačně proevropská. Takovou vládu jsou lidovci připraveni podporovat. "Je to rozhodně standardnější řešení než opoziční smlouva nebo než duhová koalice," řekl ve čtvrtek novinářům místopředseda Senátu Petr Pithart.

Menšinový kabinet s jednoznačnými proevropskými kroky, za předpokladu, že nebude vůle vytvořit vládu většinovou, je ochotna podle svého místopředsedy Petra Mareše podpořit i Unie svobody.

Informace ze čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila dva vládní návrhy zákonů, které mají vést k omezení přílivu běženců a určitému zpřísnění podmínek pro pobyt cizinců na českém území. Poslanci dále přijali zákon, který upravuje postavení cizích ozbrojených sil při jejich pobytu na našem území. Předloha souvisí s jarním vstupem České republiky do Severoatlantické aliance a se závazky, které z toho pro zemi vyplynuly. Sněmovna také v prvním čtení podpořila návrh zákona, který navrhuje vyplatit až 120.000 korun členům zahraničního odboje za druhé světové války. Schválila i vládní návrhy zákonů, podle nichž by vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů měly od policie převzít okresní úřady. Zákonodárci přijali rovněž zákon, který zakazuje používání, skladování a výroby protipěchotních min a umožní jejich likvidaci. Sněmovna také souhlasila s tím, aby se Česká republika připojila k sankcím mezinárodního společenství proti Jugoslávii. Přijala totiž zákon, který vládě umožňuje vydávat nařízení, která umožní jednotlivé sankce uplatnit, ale i měnit, pozastavovat, rušit nebo obnovovat.

KSČM se podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění stala nejsilnější stranou v zemi

Komunisté předstihli podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) Občanskou demokratickou stranu a s třiadvaceti procenty jsou nejsilnější stranou v České republice. ODS by nyní v případných volbách získala 21 procent a sociální demokracie 17,5 procenta. Unie svobody má podle průzkumu IVVM podporu 12 procent respondentů, lidovci o jedno procento méně. Průzkumy dalších agentur zveřejněné v tomto týdnu zatím přisuzují KSČM druhé místo za ODS. Podle agentury Sofres-Factum získala KSČM 17,1 procenta, Středisko empirických výzkumů odhaduje zisk komunistů ve volbách na téměř 20 procent.

Předseda ODS Václav Klaus výsledkům šetření IVVM nevěří

Předseda ODS Václav Klaus zveřejněným výsledkům průzkumu IVVM, podle kterých by nyní KSČM vyhrála parlamentní volby, nevěří. Stejně jako jeho straničtí kolegové se však domnívá, že výsledky průzkumu přivedou k rozumu demokratické parlamentní strany, aby se znovu zamysleli nad návrhem ODS na vytvoření nekomunistické koalice parlamentních stran.

Předsedu Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka další nárůst preferencí jeho strany nepřekvapil. "Pravicové strany totálně propadly, jak odborně, tak lidsky a bohužel se ukázalo i to, že sociální demokracie nezvládla situaci," řekl ČTK a dodal, že za těchto okolností se lidé obracejí na KSČM.

Sociální demokraté berou výzkum jako velmi vážné varování. Podle ministra Jaroslava Bašty je jednou z příčin nárůstu preferencí komunistů i způsob, jakým média píší o demokratických stranách a jakým o komunistech. Obrat podle něj nastane v okamžiku, kdy se ČSSD podaří vyřešit nejpalčivější problémy, jako je třeba nezaměstnanost. Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman řekl, že ho daleko více zajímají reálné výsledky ekonomiky, než průzkumy veřejného mínění, ke kterým je skeptický.

Nárůst obliby KSČM by měl být výzvou demokratickým stranám, aby ukončily své spory a konečně formulovaly program státu, reagoval na výsledky průzkumu IVVM prezident Václav Havel. Vláda i strany sice mají bezpočet programů, prezident však postrádá krátký a srozumitelný program země. Ten bude podle jeho názoru rozhodně lepší než to, co nabízí komunistická strana.

Zářijová obchodní bilance ČR s přebytkem 1,1 miliardy korun

Přebytek obchodní bilance České republiky za letošní září dosáhl 1,1 miliardy korun a byl o jednu miliardu vyšší než v září minulého roku. Dovoz v meziročním srovnání vzrostl o 9,8 procenta a vývoz o 11 procent v běžných cenách. Pasívum obchodní bilance za devět měsíců bylo o 14 miliard korun nižší než ve stejném období loňského roku. Údaje Českého statistického úřadu ve čtvrtek ČTK poskytl jeho mluvčí Jaroslav Macháně.

Komunisté nepodpoří rozpočet, přijme-li vláda pravicové požadavky

Komunističtí poslanci zřejmě nebudou hlasovat pro návrh státního rozpočtu na příští rok, zapracuje-li vláda beze zbytku do jeho druhé verze usnesení Poslanecké sněmovny, které předložily kluby tří pravicových parlamentních stran. Jsou však připraveni jednat o kompromisech. Člen rozpočtového výboru za KSČM Svatomír Recman očekává, že v této věci jeho stranu osloví sociálnědemokratický poslanecký klub, celá vláda nebo jednotliví ministři. Sněmovna ve středu v prvním čtení neschválila návrh zákona o státním rozpočtu, který počítal s celkovými výdaji 633,8 miliardy a schodkem 39,8 miliardy korun.

Irská prezidentka Mary McAleeseová vyjádřila České republice při vstupu do EU jednoznačnou podporu

Jednoznačnou podporu České republice při začleňování do Evropské unie vyjádřila irská prezidentka Mary McAleeseová při čtvrtečním obědě s premiérem Milošem Zemanem. ČTK to řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček. Oběd se konal na závěr její čtyřdenní návštěvy České republiky, při níž se setkala s prezidentem Václavem Havlem i předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Podle McAleeseové Irové poskytnou České republice veškerou možnou pomoc, aby mohla splnit v co nejbližším termínu všechna vstupní kritéria, uvedl mluvčí. Připomněl, že loni pomáhali irští poradci českému ministrovi zemědělství s přípravou "předvstupní strategie".

Rozšiřování EU si žádá práci, shodli se nizozemští a čeští diplomaté

O stavu příprav na vstup do Evropské unie ve čtvrtek v Praze informoval nizozemského státního tajemníka pro evropské záležitosti Dicka Benschopa jeho český protějšek Pavel Telička. Oba se shodli, že rozšiřování Unie se stalo prioritou, která vyžaduje na obou stranách věcný přístup a vysoké pracovní nasazení.

Český soudní dvůr se rozrostl o 23 soudců

Prezident Václav Havel předal ve čtvrtek na Pražském hradě jmenovací dekrety 23 novým soudcům. Ke jmenování dochází týden poté, co Evropská komise označila malý počet soudců jako jednu z příčin pomalých procesů a masového zpožďování případů. Právě se vstupem do Evropské unie čeká podle prezidenta české soudce úkol neustále se přizpůsobovat měnící se legislativě. Václav Havel připomněl, že se navíc musí vypořádat s novými typy kriminality a občansko-právních sporů. Jak dodal, zejména na soudcích samých záleží, získá-li česká justice autoritu.

Odboráři mají obavy ze snah o oslabení jejich suverenity

Odboráři plánují masivní protesty v případě, že bude v rámci novel pracovně-právních zákonů oslabena suverenita podnikových odborových organizací. Po dvoudenním jednání rady odborového svazu KOVO ve Žďáru nad Sázavou to řekl předseda svazu Jan Uhlíř. Na novelách zákoníku práce a zákona o mzdě nyní pracují legislativci. Vláda by měla novely projednat koncem listopadu a platit by měly od prvního čtvrtletí roku 2000. Kováci se také shodli na podpoře odborářů z Vagónky Studénka, kteří ve čtvrtek vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí podpořit všechny aktivity, které povedou k rychlému řešení kritické situace, zhoršované liknavým přístupem státních úředníků a bank.

Ústeckého mítinku proti plotu v Matiční se má zúčastnit přes 200 lidí

Více než 200 lidí se má podle předsedy Romského křesťanského sdružení v Děčíně Petra Jana zúčastnit pátečního mítinku na protest proti plotu v ústecké Matiční ulici. Mítink chtějí romští aktivisté uspořádat na Mírovém náměstí v centru Ústí nad Labem. Organizátoři očekávají účastníky nejen z Ústí nad Labem, ale i z Mostu, Děčína, Nového Boru, České Lípy, Rokycan a Karlových Varů.Tajemnice obvodu Ústí nad Labem-město Věra Floriánová ve čtvrtek ČTK řekla, že páteční akci ohlásili organizátoři městskému obvodnímu úřadu příliš pozdě, a proto je podle zákona zakázaná. Pražský advokát Václav Vlk, který se shromažďovacím právem zabývá, však soudí, že shromáždění lze zakázat pouze kvůli ohrožení veřejného pořádku nebo tehdy, kdyby směřovalo k potlačení lidských práv.

V ústecké Matiční ulici nechala místní radnice minulý týden postavit na základě stížností obyvatel rodinných domků betonový plot, který je oddělil od obecních domů, v nichž bydlí zejména Romové. Řada obránců lidských práv a někteří evropští politici vidí v plotu diskriminaci Romů.

Helsinský výbor USA chválí premiéra Miloše Zemana za usnesení k ústecké Matiční ulici

Helsinský výbor Kongresu USA pochválil ve středu českého premiéra Miloše Zemana za jeho přínos k parlamentnímu odsouzení výstavby plotu v ústecké Matiční ulici. V dopisu, o němž informoval mluvčí výboru Chadwick Gore, českého ministerského předsedu vyzval, aby pokračoval v úsilí o odstranění "bariéry", jež "rozděluje občany země".

Němečtí vojáci poprvé přísahali společně s českými nováčky

Příslušníci německé armády poprvé společně přísahali s českými vojáky na hraničním přechodu Železná - Eslarn. "V roce, kdy se Česká republika stala členem NATO, jde o první vojenskou přísahu společnou s dalším členem aliance. Považuji to za výrazný symbol ve vzájemných vztazích mezi českou a německou armádou," řekl před přísahou generálmajor Josef Fedorko. Slavnostní přísaha se uskutečnila na travnatém prostranství české strany hraničního přechodu ve večerních hodinách za svitu pochodní.

Ministr Kavan je od středy v nemocnici se zvýšeným krevním tlakem

Ministr zahraničí Jan Kavan byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze - Střešovicích. Lékaři mu zjistili přechodně zvýšený krevní tlak. Jan Kavan je po Egonu Lánském a Václavu Grulichovi už třetím ministrem, jehož zdravotní problémy se vyžádaly v poslední době nemocniční ošetřování.

Židovské cennosti končily hlavně ve Švýcarsku, informovala Česká republika USA

Šperky a jiné cennosti, které za protektorátu Židům zabavili nacisté, skončily převážně ve Švýcarsku. Část se dostala například i do Portugalska a část po válce odvezli Rusové. ČTK to ve čtvrtek řekl Jiří Šitler z ministerstva zahraničí s tím, že o zjištěných faktech o prodeji židovského majetku do Švýcarska informovala Česká republika v uplynulých dnech americké instituce, které se zabývají odškodněním obětí nacismu. V pátek přitom končí termín, dokdy mohou oběti a jejich potomci žádat o odškodnění ze zvláštního fondu švýcarských bank, zdůraznil Šitler s tím, že do širokého programu jsou zahrnuti například i lidé, kterým Švýcaři odmítli poskytnout azyl.

Socha Winstona Churchilla je připravena k odeslání do Prahy

Asi tři a půl metru vysokou bronzovou sochu bývalého britského premiéra, jednoho z největších politiků 20. století a zapřísáhlého odpůrce totality Winstona Churchilla, odhalí 17. listopadu v Praze někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová. Její úřad ve čtvrtek ČTK potvrdil, že lady Thatcherová se slavnostního aktu na Churchillově náměstí v Praze 3 zúčastní. Dílo je přesnou kopií sochy Churchilla na londýnském Parlamentním náměstí nedaleko Westminsterského paláce, sídla britského parlamentu. Jejím autorem je nedávno zesnulý britský sochař Ivor Roberts Jones. Replika Churchillovy sochy je také v norském Oslu. Socha byla v těchto dnech už takřka dokončena a z Londýna by měla být během krátké doby vypravena do Prahy.

Do Kosova odjely dva nákladní vozy pro Českou transportní jednotku

Dva nákladní vozy Tatra 815 odjely ve čtvrtek od sídla ministerstva zahraničí v Praze do Kosova. Rozšíří tam vozový park České transportní jednotky, která v Kosovu působí v rámci humanitární pomoci. Jednotku založila nadace Člověk v tísni.

Sedmdesát let života Adolfa Borna přibližuje výstava na Pražském hradě

Císařská konírna Pražského hradu představuje od čtvrtka práce grafika, ilustrátora, karikaturisty a tvůrce kreslených filmů Adolfa Borna. Výstava se koná u příležitosti jeho nadcházejících sedmdesátin. Expozice nazvaná "Adolf Born v předvečer..." potrvá do začátku příštího roku, v němž umělec oslaví kulaté narozeniny. Pražský hrad vystavuje Bornovy pastely, akvarely a ilustrace například ke knížkám Jiřího Žáčka, Karla Čapka, Daniela Defoe či Edgara Alana Poea.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v prvním utkání druhého kola Poháru UEFA nad Grasshoppers Curych 3:1. Jsou tak na nejlepší cestě pomstít se švýcarskému týmu za tři roky staré vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů. Hrdinou zápasu byl záložník Ivo Ulich, který ve 20. minutě otevřel skóre a po přestávce pojistil výhru Slavie třetím gólem. Vítěznou branku poté, co hostující mužstvo rychle vyrovnalo, vstřelil v závěru prvního poločasu Tomáš Kuchař. Odveta v Curychu se hraje za čtrnáct dní.

V úvodním utkáním druhého kola Poháru UEFA prohráli tepličtí fotbalisté na svém stadiónu s Realem Mallorca 1:2. Hosté ze Španělska vedli po 32 minutách už 2:0, když obě branky vstřelil Tristan. V 67. minutě snížil Verbíř. Odveta se bude hrát za dva týdny na Mallorce.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Převážně oblačno, místy s deštěm. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.