Zprávy pátek, 24. března 1995

Vazeni posluchaci, vitejte u poslechu vysilani Radia Praha. Od mikrofonu se hlasi Ladislav Dvorak, ktery vam na uvod dnesni relace prinasi zpravy.

Ceska delegace vedena premierem Vaclavem Klausem zahajila v Bernu jednodenni navstevu Svycarska jednanim s prezidentem Svycarske konfederace a ministrem obrany Kasparem Villigerem. Rozhovory se tykaji bilateralnich vztahu i aktualni mezinarodni otazky s durazem na evropske integracni procesy a bezpecnostni architekturu Evropy. Delegaci dale tvori ministri hospodarstvi a zivotniho prostredi Karel Dyba a Frantisek Benda a namestek ministra zahranici Pavel Bratinka. Odpoledne se premier setka se cleny predsednictva Svazu ceskoslovenskych spolku ve Svycarsku a Sokola.

Pro fungovani a bojeschopnost Severoatlanticke aliance je dulezitejsi komunikace mezi jednotlivymi cleny nez technicka uroven armad. Rekl to dnes ministr zahranici Josef Zieleniec pri setkani s ministrem obrany Vilemem Holanem a nacelnikem stabu Jirim Nekvasilem. Zieleniec pripomnel, ze NATO je aliancni dohoda, kde utok na jednoho clena znamena utok na vsechny. Holan i Zieleniec zduraznili propojenost resortu armady a zahranicnich veci. Ministr zahranici Zieleniec pritom uvedl, ze armada socialistickeho Ceskoslovenska byla pro obranu zeme nepouzitelna.

Panelovou diskusi dnes v Praze vyvrcholi dvoudenni mezinarodni konference o prihranicni spolupraci v Ceske republice a v Evrope. Smyslem teto akce, kterou organizuje Unie pro dobre sousedstvi s nemecky hovoricimi zememi, Nadace Hanse Seidela a dalsi organizace, je vymena informaci o problematice euroregionu a programu, ktere s jejich existenci souviseji. Ucastni se ji na 80 politiku, poslancu, pracovniku ministerstev, predstavitelu euroregionu a zastupcu statni spravy a samospravy z Ceske republiky, Nemecka, Rakouska, Polska, Nizozemska a dalsich zemi.

Mistopredseda parlamentniho klubu nemecke vladni formace CDU/CSU Rudolf Seiters se dnes v ramci navstevy Ceske republiky setka s mistopredsedou vlady Janem Kalvodou a ministrem zahranici Josefem Zieleniecem. Prednese take prednasku na tema Rozsirovani Evropske unie a NATO v kontextu cesko-nemeckych vztahu.

Setkanim s ceskym ministrem obrany Vilemem Holanem dnes pokracuje tridenni oficialni navsteva velitele madarske armady Janose Deaka v Ceske republice. Madarsky politik ve stredu jednal s nacelnikem generalniho stabu ceske armady Jirim Nekvasilem o procesu a soucasnem stavu transformace ceske a madarske armady. Ve ctvrtek navstivil Vojenskou akademii v Brne a 46. protiletadlovy raketovy pluk ve Strakonicich. V prubehu dnesniho dne Deak navstivi take podnik Aero Vodochody a pote z Ceske republiky odcestuje.

Prazsky primator Jan Koukal dnes ukoncil navstevu Moskvy. Se svym ruskym protejskem Jurijem Luzkovem vcera podepsal prohlaseni, podle nehoz Praha a Moskva uzavrou dohodu o pratelstvi a spolupraci. Primatora Koukala doprovazeli predstavitele nekterych prazskych podniku, kteri se zastupci moskevske radnice jednali mimo jine o ucasti pri rozsahlem programu rekonstrukce ruskeho hlavniho mesta. V primatorove doprovodu byl take reditel prazske mestske policie Rudolf Blazek, ktery se setkal s predstaviteli moskevske policie.

Jeste kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky je dnes polojasno az skoro jasno. Nejvyssi odpoledni teploty 13 az 17 stupnu Celsia.

A ted uz ma slovo kolegyne Eva Petrzilkova, ktera pro vas pripravila dalsi informace.