Zprávy pátek, 7. dubna 1995

Vazeni posluchaci, vitejte u vysilani Radia Praha. Od mikrofonu se hlasi Filip Bernard, ktery vam na uvod relace prinasi zpravy.

Na pracovni navstevu Singapuru dnes priletel cesky prezident Vaclav Havel. Jednani zahajil rozhovory s prezidentem Ong Teng Cheongem v singapurskem prezidentskem palaci Istana. Pote mel na programu jednani se singapurskym premierem. Jde o vubec prvni navstevu hlavy ceskeho statu v Singapuru. Behem prezidentova pobytu v Singapuru ma byt podepsana singapursko-ceska dohoda o ochrane investic. Prezidentovy navstevy Singapuru vyuzivaji cesti podnikatele k navazani a prohloubeni obchodnich kontaktu. Pro mistni podnikatele usporadaji obchodni seminar. Vaclav Havel zustane v Singapuru do soboty a pote odleti do Prahy.

O rozsireni Severoatlanticke aliance hovoril ve Washingtonu s americkou velvyslankyni pri OSN Madeleine Albrightovou cesky ministr zahranici Josef Zieleniec. Madeleine Albrightova prohlasila, ze o rozsireni aliance budou rozhodovat vylucne jeji clenove a zadny jiny stat, ani Rusko nebude mit pravo toto rozhodnuti vetovat. Cesky ministr zahranici rekl, ze vyjasneni postoje Zapadu ke stredni Evrope je velmi dulezite z hlediska stability oblasti. Nejasne formulace ji ohrozuji. Zduraznil, ze Ceska republika chce k zapadni alianci pristoupit jako rovny partner a sdilet nejen vyhody, ale take naklady na spolecnou obranu.

Do Londyna odletel cesky ministr financi Ivan Kocarnik. 10.a 11.dubna se zucastni ctvrteho vyrocniho zasedani Rady guverneru Evropske banky pro obnovu a rozvoj. Behem vikendu ma ministr Kocarnik jednat s ministry financi clenskych zemi, se zastupci Evropske investicni banky a japonske EXIM banky. V britskem hlavnim meste dnes vecer prevezme cenu ctenaru ekonomickeho casopisu Central European, kteri Ivana Kocarnika ocenili jako nejlepsiho ministra financi roku 1994.

Toxicky, zdravotnicky a dalsi druhy odpadu jsou tematem ctyrdenni konference nevladnich ekologickych iniciativ Ceske republiky. Konference, ktera byla dnes zahajena, se zucastni hoste z Nizozemska, Nemecka a Polska, pravnici, chemici a dalsi odbornici. Hovorit budou hlavne o soucasne legislative a zkusenostech z recyklace, trideni, exportu a importu odpadu.

Betlemska kaple na Starem Meste prazskem se dnes stala mistem posledniho rozlouceni s byvalym federalnim ministrem zivotniho prostredi Josefem Vavrouskem a jeho dosud nezvestnou dcerou Petrou, kteri pravdepodobne 18.brezna zahynuli pod lavinou v Zapadnich Tatrach. Na smutecnim aktu promluvil za Svobodne demokraty Jiri Dienstbier a za byvalou federalni vladu Marian Calfa. Posledniho rozlouceni se take zucastnili premier Vaclav Klaus, ministr pro privatizaci a spravu narodniho majetku Jiri Skalicky a mistopredseda parlamentu Pavel Tollner s dalsimi deviti poslanci. Za prezidenta Vaclava Havla, ktery je na ceste v Tichomori, polozil venec vedouci prezidentske kancelare Lubomir Dobrovsky.

Anglicke gymnazium v Praze dnes otevrela britska ministryne pro rozvoj zamori baronka Chalkerova a cesky ministr skolstvi Ivan Pilip. Baronka Chalkerova ve svem proslovu zaky, ucitele i rodice ujistila, ze skola nabizi to nejlepsi z britskeho skolstvi. Skola je vlastne nastupkyni anglickeho gymnazia z roku 1937, ktere bylo pred valkou uzavreno nacisty, po valce obnoveno a zakratko opet uzavreno komunisty. Pri slavnostnim zahajeni byly precteny pozdravne dopisy od patronu skoly, britskeho prince Charlese a ceskeho prezidenta Vaclava Havla.

Jeste kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky je dnes oblacno az zatazeno, misty s destem. Teploty se pohybuji mezi 9 az 13 stupni Celsia.

A nyni uz predavam slovo Renate Pratove, ktera ma pro Vas podrobnejsi informace