Zprávy pondělí, 08. února 1999

A nyní zprávy podrobně:

Prezident Havel s chotí se osobně zúčastní pohřbu jordánského krále

Český prezident Václav Havel se osobně zúčastní pondělního pohřbu jordánského krále Husajna, který skonal v neděli. Vedle manželky Dagmar s ním do Ammánu odcestoval také jeho lékař. Prezidentova choť je nositelkou Řádu Renesance, který jí udělil zesnulý jordánský král při poslední státní návštěvě prezidentského páru v tomto arabském království. Sám prezident Havel je nositelem nejvyššího jordánského vyznamenání.

Bezprostředně po obdržení zprávy o úmrtí jordánského krále Husajna zaslal český prezident Václav Havel kondolenční telegram jeho synovi a následníkovi trůnu Jordánského království Abdalláhovi. "Velmi si vážím té cti, že jsem byl jeho osobním přítelem a setkání s ním během návštěvy Jordánského hášimovského království se pro mne stalo nezapomenutelným zážitkem," stojí v textu, který v neděli ČTK poskytl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Výkonná rada ODS se bude zabývat odpovědí na dopis prezidenta

Na deset kulatých stolů zástupců politických stran s prezidentem Havlem by podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause vydala problematika restitucí církevního majetku. Řekl to v nedělním pořadu televize Nova "7. čili sedm dní" v diskusi s předsedou lidovců Janem Kasalem o smysluplnosti schůzky, k níž prezident vyzval zástupce parlamentních politických stran vyjma KSČM. ODS se k úmyslu uspořádat setkání představitelů parlamentních stran, na němž by rokovali o politické situaci v zemi, staví rezervovaně a neočekává, že by mohlo vést k nějakým výsledkům. Podle tiskového mluvčího strany Lukáše Herolda by Výkonná rada ODS na svém pondělním zasedání měla projednávat odpověď na zvací dopis prezidenta Václava Havla. Zabývat by se měla i dalšími aktuálními politickými událostmi a rovněž vztahem stínových ministrů a odborných komisí. V předběžném návrhu programu ale tento bod není, protože debata na toto téma nebyla ještě uzavřena.

Klaus: ODS je připravena podílet se na případné většinové vládě s KDU-ČSL

Předseda ODS Václav Klaus vyjádřil připravenost své strany podílet se na případné většinové vládě s KDU-ČSL. Zároveň však zdůraznil, že současná "zamknutá" politická situace nevytváří pro ODS jinou alternativu než setrvávat v opoziční smlouvě s ČSSD. Klaus tak v nedělním diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" reagoval na otázku svého oponenta, úřadujícího předsedy LDU-ČSL Jana Kasala, zda je ODS připravena podílet se s lidovci na budování sociálně tržní ekonomiky.

Unie svobody bere Klausova slova o většinové vládě s rezervou

Unie svobody se zatím staví rezervovaně k nedělním slovům předsedy ODS Václava Klause, který vyjádřil připravenost své strany podílet se na případné většinové vládě s lidovci a Unií svobody. Klaus však poté prohlásil, že jeho strana bližší komunikaci s ostatními stranami první nevyvolá, a že v této chvíli "není na tahu". Místopředseda Unie svobody Petr Mareš na dotaz ČTK uvedl, že Klausova slova považuje za "hezké gesto". "Alespoň slovně překročil předseda Klaus svůj stín, který byl zatím zjevně proti spolupráci stran pravice," dodal. Pokud by změna postoje ODS byla trvalejší, pak podle Mareše vnáší nový moment alespoň do atmosféry české politiky.

Zeman nemá žádné signály z ODS o vypovězení opoziční smlouvy

Premiér Miloš Zeman nemá žádné signály z Občanské demokratické strany o vypovězení opoziční smlouvy. Uvedl to v reakci na nedělní prohlášení předsedy ODS Václava Klause o připravenosti podílet se na případné většinové vládě s KDU-ČSL. "ODS má ovšem s ČSSD uzavřenou opoziční smlouvu, která sociální demokracii umožnila sestavit menšinovou vládu," upozornil Zeman s tím, že takzvaná opoziční smlouva obsahuje důvody vypověditelnosti. "V úterý jsem naposled jednal s Václavem Klausem, a žádný signál vypovězení opoziční smlouvy nezazněl," konstatoval Zeman.

Vláda hodlá zprostit mlčenlivosti lidi z BIS

Vláda hodlá zprostit mlčenlivosti lidi z Bezpečnostní informační služby, kteří jsou od roku 1997 ochotni vypovídat před poslanci o vážných chybách ve fungování a práci kontrarozvědky. Premiér Zeman to potvrdil během svého víkendového pracovního pobytu v Olomouci s tím, že byl o tom nedávno informován u některých konkrétních osob. Je to však podle něj v podstatě záležitost ministra vnitra. Před sněmovní komisí pro kontrolu BIS vypovídalo tehdy několik příslušníků a bývalých zaměstnanců služby, kteří poslance upozornili na závažné nedostatky v kontrarozvědce. Členové komise na konci roku požádali tehdejšího ředitele BIS Karla Vulterina, aby své lidi zbavil mlčenlivosti, ten to však odmítl. Zeman zároveň sdělil, že kabinet bude po BIS požadovat, aby se důsledně věnovala případům hospodářské kriminality.

Vzájemné osočování mezi Devátým a Baštou pokračuje

Bývalý ředitel BIS Stanislav Devátý obvinil ministra bez portfeje Jaroslava Baštu, že před parlamentními volbami roku 1996 objížděl pobočky Bezpečnostní informační služby a sliboval některým lidem funkce. Pokračuje tak vzájemné osočování mezi Devátým a Baštou z posledních dnů. V pátek potvrdil Bašta podezření, že se tajná služba v době, kdy v jejím čele stál Devátý, vyhýbala vyšetřování případů ekonomické kriminality. Také podle bývalého šéfa ekonomické kontrarozvědky Jana Šuly nebyla do roku 1996 vůle některé případy vyšetřit. Devátý však tato tvrzení označil za naprostý nesmysl.

Ministr financí Ivo Svoboda nevylučuje, že za aférou kolem jeho osoby se vede vnitrostranický boj

Ministr financí a místopředseda ČSSD Ivo Svoboda nevylučuje, že za aférou kolem jeho osoby kvůli údajné půjčce od firmy Tax and Investment Advisers je vnitrostranický boj. Svoboda tak reagoval na tvrzení poradce místopředsedy vlády Egona Lánského Petrose Michopulose, který tuto půjčku podle deníku Mladá fronta Dnes potvrdil. Svoboda přitom existenci zatajené půjčky stále odmítá. Michopulos však podle listu uvedl, že firma TPL, která kampaň ČSSD zajišťovala, má ve svém účetnictví zanesenu platbu šekem krytým firmou TIA. Michopulose ostře kritizoval také šéf poslaneckého klubu a místopředseda sněmovny Stanislav Gross. Jak uvedl, pokud má nějaké důkazy, měl by je položit na stůl.

Rychetský se za své výroky Vlkovi neomluví

Vicepremiér Pavel Rychetský se obává existence dvou expertních komisí, které by řešily vztah státu a církví. Údajné ustavení expertní skupiny prezidentem Václavem Havlem a kardinálem Miloslavem Vlkem, o němž se spekuluje v tisku, není podle Rychetského nejmoudřejší. Řekl to v nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne". Z idejí setkání prezidenta s kardinálem podle tisku vyplývá, že by mělo jít o jakousi expertní skupinu, která by měla patrně připravit půdu pro jednání vládní komise.

Za své výroky na adresu kardinála Vlka, že český katolický primas není loajální k České republice a přejímá komunistické praktiky, se Rychetský nehodlá omluvit. K omluvě ho vyzvala v sobotu Unie svobody, a poslanec KDU-ČSL Cyril Svoboda se v neděli v pořadu České televize "V pravé poledne" také vyslovil pro to, aby se vicepremiér omluvil. Podle Svobody je církev právně způsobilá být účastníkem restitučního procesu. V této souvislosti ho překvapují postoje vlády, která by podle něj měla akceptovat pravomocné rozsudky soudů.

Lednová míra nezaměstnanosti v ČR dosáhla 8,1 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice dosáhla k 31.lednu 8,1 procenta oproti prosincovým 7,5 procenta. V lednu roku 1998 byla 5,6 procenta. Úřady práce evidovaly k letošnímu 31.lednu 416.940 osob bez práce, tj. o 30.022 více než ke konci prosince 1998. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 129.687 osob. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o 0,8 procenta

Spotřebitelské ceny se v lednu oproti prosinci 1998 zvýšily o 0,8 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v lednu 1999 proti lednu 1998 činila 3,5 procenta. ČTK o tom dnes informoval tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

Vetchý o mnichovské bezpečnostní konferenci

"Letošní ročník tradiční mnichovské konference o bezpečnostní politice potvrdil, že vliv Severoatlantické aliance je stále více celosvětový, a že tato fóra již jednají především o globálních problémech. Svědčí o tom například účast významných zástupců hlavních asijských zemí." Těmito slovy zhodnotil letošní bezpečnostní fórum v Mnichově na jeho závěr český ministr obrany Vladimír Vetchý.

V průběhu konference Vetchý k otázce evropské ochranné identity a posílení odpovědnosti za bezpečnost na kontinentu potvrdil, že Česká republika se bude podílet na mezinárodních jednotkách pro Kosovo. "Počítáme s vysláním polní nemocnice, což je poměrně významný příspěvek, s nímž máme navíc již značné zkušenosti, které jsou oceňovány," řekl. Nevyloučil však ani podíl na pozemních silách, i když česká strana k tomu zatím nebyla vyzvána.

Ve svém příspěvku na konferenci, který pro nedostatek času odevzdal jen písemně, Vetchý poukázal především na konkrétní příklady spolupráce České republiky, Polska a Maďarska ve vojenské oblasti v přípravě na členství v Nato a vyslovil se rovněž pro brzké přijetí Slovenska do Aliance.

Čeští a slovenští intelektuálové pro nadstadardní kontakty

Pro nadstadardní česko-slovenské kontakty se vyslovili účastníci mezinárodní konference "Luhačovice Vlada Čecha 99". Sedm desítek filozofů, politiků, spisovatelů a novinářů, z české strany mj. za aktivní účasti místopředsedy Senátu Petra Pitharta a ministra kultury Pavla Dostála, tři dny hovořilo v Luhačovicích na Zlínsku rovněž o lidských právech, ochraně životního prostředí a o kulturní výměně. Šéfredaktorka česko-slovenského týdeníku "Mosty" Soňa Čechová v rozhovoru pro ČTK podotkla, že s nástupem nových vlád se spolupráce obou států výrazně zlepšila. Hnutí česko-slovenského porozumění a tádeník "Mosty" založil Slovák Vlado Čech, který se s písničkářem Karlem Krylem a ekologem Josefem Vavrouškem stal in memoriam laureátem Ceny Františka Kriegla za rok 1995. Vlado Čech tragicky zahynul v roce 1994.

Ke konci loňského roku v Ostravě legálně pracovalo 1032 cizinců

K poslednímu dni loňského roku pracovalo na území Ostravy legálně 1032 cizích státních příslušníků, což je o 65 méně než koncem předchozího roku. Kromě těchto cizinců pracovalo k 31. prosinci v severomoravské metropoli na základě mezivládních dohod 5289 osob s trvalým bydlištěm na Slovensku. Také jejich počet meziročně poklesl, a to o 643 lidí, uvedl pro ČTK ředitel Úřadu práce v Ostravě Zdeněk Prouza. Přestože se nezaměstnanost na Ostravsku rychle zvyšuje, existují podle ředitele na trhu práce stále ještě některé profese, v nichž Úřad práce nemůže zaměstnavatelům nabídnout vhodné uchazeče o zaměstnání. Tento problém řeší firmy mimo jiné zaměstnáváním cizinců. Jak sdělil Prouza, z těchto důvodů bylo v průběhu loňského roku vydáno 1469 rozhodnutí o povolení k zaměstnání.

Průzkum veřejného mínění

Veřejné mínění o ekonomické situaci České republiky se od konce roku 1996 s drobnými výkyvy stále zhoršuje - jako velmi nebo spíše špatnou ji v lednu hodnotily téměř čtyři pětiny občanů, což je ve sledovaném dvouletém období zatím maximum. Podle průzkumu, který exkluzivně pro ČTK vypracovala společnost Sofres-Factum, to je o 34,4 procenta více než na počátku průzkumu v listopadu 1996. Pozitivně hodnotilo stav ekonomiky v minulém měsíci 2,7 procenta lidí, necelá pětina občanů posoudila ekonomickou situaci neutrálně.

Poslední příslušník čs.legií se dožil 103 let

103.narozeniny oslavil v dobrém zdraví o tomto víkendu v Domově důchodců v Radkově Lhotě u Přerova Filip Kazík, příslušník střeleckého pluku Mistra Jana Husa a poslední žijící příslušník bývalých československých legií, které se zapojily za 1.světové války do bojů v Rusku, Francii, Srbsku a Itálii.

Město Ústí nad Labem oslavuje 750.výročí

Oslavy 750.výročí první dochované písemné zmínky o Ústí nad Labem jako královském městě zahájilo v neděli vpodvečer zasedání městského zastupitelstva v kostele sv.Vojtěcha. Primátor Ladislav Hruška při něm nejdříve symbolicky nechal archiváře potvrdit pravost listin dokládajících zmíněné výročí a poté vyhlásil jeho oslavy. Český král Václav I. povýšil mezi lety 1233 až 1249 město Ústí na královské. Přesné datum historici neznají, protože listina o povýšení se nedochovala.

Výsledky finále ankety Týdeníku Televize

Absolutním vítězem finále ankety Tý-Tý o nejpopulárnější tváře televizní obrazovky i zpěvačkou loňského roku se stala Lucie Bílá. Do Dvorany slávy, patřící osobnostem, které se významně zasloužily o rozvoj původní české televizní tvorby, vstoupila herečka, scenáristka a dramaturgyně pořadů pro děti Štěpánka Haničincová. Nejpopulárnější moderátorkou zpravodajských pořadů je Jolana Voldánová, králem publicistických relací Radek John. Ocenění dále patří nejpopulárnějšímu sportovnímu komentátorovi Pavlu Poulíčkovi, Miroslavu Moravcovi a Valérii Zawadské za nejlepší výkony v dabingu a nejoblíbenějším hercům Viktoru Preissovi a Jiřině Bohdalové. Mezi zpěváky potvrdil svou oblibu Karel Gott a mezi baviči exceloval Petr Novotný. Výsledky ankety byly slavnostně vyhlášeny v sobotu večer v pražském divadle Karlín.

Ze sportu:

Výsledky šesti zápasů 42.kola hokejové extraligy: Plzeň - Třinec 6:2, Zlín - Opava, 5:2, Vsetín - Karlovy Vary 4:2, Slavia - Jihlava taktéž 4:2, Pardubice - Vítkovice 2:1, a Sparta - Litvínov 3:1. Utkání Kladno - České Budějovice se nehrálo pro chřipkové onemocnění většiny jihočeských hráčů.

Poprvé v letošní sezóně si vedli úspěšně v závodě Světového poháru čeští skokané. V Harrachově skončil Jakub Sucháček na třetím místě za Finem Ahonenem a Norem Ottessenem. Jakub Jiroutek obsadil devátou a Tomáš Plný sedmnáctou příčku.

Česká běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová se stala v rakouském Saalfeldenu juniorskou mistryní světa. V závodě na 15 kilometrů volnou technikou zvítězila v čase 41:20,5 minuty.

Stanislav Řezáč vyhrál 26.ročník tradičního maratónu v běhu na lyžích mezi německými městy Schonach a Hinterzarten. Pětadvacetiletý rodák z Liberce zvládl šedesátikilometrovou trať, která byla po sněhové kalamitě nesmírně náročná, za 3:25,50 hodiny.

Předpověď počasí pro Českou republiku na pondělí:

Převážně zataženo, sněžení, teploty -3 až 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.