Zprávy pondělí, 16. ledna 1995

Cesky premier Vaclav Klaus neveri v zavedeni jednotne evropske meny do konce stoleti. Uvedl to na pondelni spolecne tiskove konferenci s belgickym kolegou Jean-Lucem Dehaenem, ktery je na tridenni navsteve v Ceske republice. Vaclav Klaus vsak soucasne vyslovil predpoklad, ze bude vytvorena spolecna mena pro mensi pocet clenskych statu Unie. Belgicky premier v teto souvislosti pripustil, ze je to vlastne pojeti Evropy, v niz integrace probiha nekolika rychlostmi. Pri setkani s prezidentem Vaclavem Havlem belgicky host zduraznil, ze podrobne analyzy verejneho mineni, tykajiciho se podpory evropskeho sjednocovani, jsou v soucasne dobe nejdulezitejsim ukolem tohoto procesu. S predsedou ceske Poslanecke snemovny Milanem Uhdem hovoril belgicky premier o bezpecnostni strance evropske integrace.

Ceska republika je dukazem, ze i tezke problemy v postkomunistickych zemich je mozne resit demokratickym zpusobem. Uvedl to byvaly rusky premier a predak parlamentni liberalni frakce Ruska volba Jegor Gajdar po svem setkani s prezidentem Vaclavem Havlem. Oba predstavitele spolu hovorili take o situaci v Cecensku. Gajdar ocenil zasadni a klidny postoj Ceske republiky a zvlaste prezidenta Havla k ruske intervenci v Cecensku. Toto stanovisko ziskalo podle Gajdara Ceske republice podporu a uznani.

Udalosti v Cecensku a s nimi spojeny vyvoj zasadne neovlivni prijeti Ceske republiky do Severoatlanticke aliance. Uvedl to premiera Vaclav Klaus. Podle jeho slov probehne tento proces pro CR v historicky prijatelne dobe. Premier vyslovil take presvedceni, ze o clenstvi CR v NATO se rozhoduje v Bruselu a nikoli v Moskve. Situace v Cecensku podle neho demonstruje nevyresene politicke problemy v Rusku a neschopnost resit je politickou cestou.

Oficialni navstevu Finska zahajil cesky ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Finsko je prvni etapou jeho petidenni cesty po ctyrech severskych zemich. Hlavnimi tematy jednani jsou nedavny vstup Finska do Evropske unie, vliv tohoto kroku na vzajemny obchod obou zemi a zvyseni spoluprace pri velkych a dlouhodobych projektech.

Pokutu ve vysi 550 tisic korun za poruseni devizoveho zakona udelilo v pondeli Ministerstvo financi CR Krestanske a demokraticke unii - Cs. strane lidove. Poruseni zakona se KDU-CSL dopustila tim, ze v roce 1992 nepozadala Ministerstvo financi o devizove povoleni na pujcku pet a pul milionu korun a svuj penezni zavazek vuci devizovemu cizinci neohlasila do evidence Statni banky ceskoslovenske. KDU-CSL si nekolikamilionovou castku vypujcila od italskeho obchodnika Leonella Mosky, ktery byl pozdeji v Italii obvinen z obchodovani s drogami.

V budove byvaleho Federalniho shromazdeni v Praze zacala v pondeli inventarizace zarizeni pred celkovym stehovanim Radia Svobodna Evropa a Svoboda do techto prostor. Presun obou sesterskych rozhlasovych stanic z Mnichova do Prahy schvalily americka vlada a Kongres loni na konci srpna. Tento krok ceska vlada, ktera dala k dispozici objekt byvaleho FS, uvitala.

A na zaver jeste informace o pocasi: V utery bude v Ceske republice polojasno az skoro jasno. Nejvyssi denni teploty minus 4 az nula stupnu Celsia.

Nyni predavame slovo Eveline Himalove, ktera pro vas pripravila podrobnejsi informace.